5天前 0 瀏覽
我好鍾意食點心🥰週末我同咗我兩個姐妹去咗位於荔枝角大公館飲茶🫖環境雅典舒適,空間感大,坐得好舒服,而且食物賣相精緻有質素,服務態度仲好好👍✨清香富貴蝦餃晶瑩透薄嘅水晶皮包住鮮甜爽口瀨尿蝦仲加入咗檸檬葉 ,帶淡淡檸檬葉香氣❣️食落好清新特別🥰✨錦鹵雲吞雲吞炸得好香脆 沾上甜酸醬汁一齊食好開胃滋味❤️✨臘味糯米包好少有嘅懷舊點心薄薄嘅燒賣皮包住臘味餡料同糯米飯口感煙韌 帶鹹香味🥰✨黑白芝麻蝦多士蝦多士面層沾滿黑白芝麻加上爽口彈牙嘅蝦膠炸到黃金香脆 🤤✨香茅脆皮BB乳鴿乳鴿皮薄而且炸得香脆可口肉質鮮嫩多汁 帶淡淡香茅清香令人回味😍✨雪菜肉絲手工湯麵手工麵條食落爽口 而且幾掛湯再配上惹味雪菜同肉絲湯麵份量仲幾多添😊✨檸檬蜂蜜蛋散蛋散好酥脆 加上檸檬🍋嘅蜂蜜醬食落帶微微酸味 味道唔會太甜😋✨懷舊芝麻卷芝麻卷層次分明 芝麻味香濃 香甜可口🥰

✨清香富貴蝦餃
晶瑩透薄嘅水晶皮包住鮮甜爽口瀨尿蝦
仲加入咗檸檬葉 ,帶淡淡檸檬葉香氣❣️
食落好清新特別🥰

✨懷舊芝麻卷
芝麻卷層次分明
芝麻味香濃 香甜可口🥰

2024-12-17 218 瀏覽
臨近聖誕,好多時都會跟客人寒暄食飯。 飲茶都係一個好選擇,最後選址大公館,因為環境沒有其他嘈吵,傾計都唔駛大聲叫破喉嚨,當然服務都很好。疫情前試過一次, 今日終於再嚟。我地一行4人,咁飲茶食點心就啱啱好。 菜館食物質素仍然保持水準,值得再三回味。
2024-12-17
懐舊芝麻卷
  • 懷舊芝麻卷
  • 豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬
2024-12-14 0 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯之前我聽朋友講過荔枝角嘅大公館中菜點心食,而且特別鍾意個環境古典風味,設計非常有氣派,味道亦都比較出色!太雕水晶鵝肝凍 外型非常靚,晶瑩通透果凍外型入邊係鵝肝慕絲下面配搭炸饅頭花雕慢煮南非鮮鮑魚花雕酒味濃郁鮑魚口感堅韌有嚼勁普寧豆醬生焗原條馬友 非常鍾意碟餸啊!服務員風趣幽默!喺我哋面前整成道菜馬友味道鮮甜惹味!黑糖龍井茶燻雞肉質鮮嫩有煙燻味道帶點甜又有茶香味飄香蟲草花乳鴿砂鍋飯依個飯真係食咗幾碗入邊香氣十足好適合秋冬食懷舊芝麻卷芝麻味道濃郁柔軟又有彈性檸檬蜂蜜蛋散比起平時嘅蛋散添加咗酸味冇咁甜膩Enjoy enjoy ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯大公館 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

太雕水晶鵝肝凍
外型非常靚,晶瑩通透果凍外型
入邊係鵝肝慕絲
下面配搭炸饅頭

花雕酒味濃郁
鮑魚口感堅韌有嚼勁

普寧豆醬生焗原條馬友
非常鍾意碟餸啊!
服務員風趣幽默!
喺我哋面前整成道菜
馬友味道鮮甜惹味!

黑糖龍井茶燻雞

比起平時嘅蛋散添加咗酸味
冇咁甜膩

Enjoy enjoy

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

大公館 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖

這是我第二次來品嚐大公館的晚餐,每道菜品都展現了精緻的烹飪技術與獨特的風味,每一次來也很有驚喜。 這次約朋友過來試新菜式,手藝還是一樣咁正🫶🏻太雕水晶鵝肝凍呈現令人驚豔,鵝肝質地滑順,搭配清爽的果醬,平衡了油脂的濃郁,口感層次分明,十分誘人。花雕慢煮南非鮮鮑魚鮑魚肉質彈牙,花雕酒的香氣滲透其中,提升了整體的風味。黑糖龍井茶燻雞茶香與黑糖的搭配,雞肉鮮嫩多汁,燻製的香氣撲鼻而來,令人難忘的香氣。飄香蟲草花乳鴿砂鍋飯非常有層次的一道砂鍋烹煮鍋飯,米飯吸收了所有的精華,每一口都充滿了蟲草花的香氣,搭配嫩滑的乳鴿肉。甜品懷舊芝麻卷與檸檬蜂蜜蛋散作為完美的美聲,蛋散甜蜜而香脆可口,芝麻卷的黑芝麻味撲鼻,亦不會太甜。

花雕慢煮南非鮮鮑魚
鮑魚肉質彈牙,花雕酒的香氣滲透其中,提升了整體的風味。

黑糖龍井茶燻雞

2024-11-17
2024-12-08 572 瀏覽
想要Menu嘅話,可以打電話去叫佢send俾你金魚餃OK啦,不過我覺得整體而言呢度嘅點心偏貴,而且唔值呢個價錢,我食過呢類型呢個價位嘅點心比呢間好味,呢間比較係着重服務同埋環境 同埋gimmick創意點心我認為呢度嘅餸都係比較實在嘅肉類或者材料唔係佢自己一粒粒嗰啲點心更加做得好,因為佢係用好好嘅材料 譬如呢個金錢肚好新鮮,而且唔會好硬蘿蔔清甜 好好味呢個帶子腸就真係令人失望,朋友食完完全全唔知係咩腸粉,以為我嗌咗個雞蛋腸粉,因為粒帶子細到乜咁呢個仲要係貴啲。。。梅菜叉燒炒飯,即係楊州炒飯咁,朋友幾鍾意,但係我哋就覺得太硬啲飯 鹹菜甜甜地幾好味,但係有一個反而唔鍾意呢啲餸係甜 鍾意蛋白炒飯多啲呢個鵪鶉蛋燒賣就幾好味,留心㗎 我哋全部都讚棉花雞都唔錯,正正常常 因為平時食開好多酒樓都唔錯,整體而言呢間用嘅材料係好嘅 不過佢嘅創意點心就麻麻哋啦仲有嗰隻雞 係茶熏雞,味道OK但係雞嘅質素普通,而且好似好少肉蟹粉小籠包我就唔識欣賞,因為本身唔食小籠包 唔鍾意爆啲油出嚟整體而言我覺得試一次就夠 不過無奈呢區都冇乜選
想要Menu嘅話,可以打電話去叫佢send俾你
呢個仲要係貴啲。。。
呢個鵪鶉蛋燒賣就幾好味,留心㗎 我哋全部都讚

整體而言我覺得試一次就夠 不過無奈呢區都冇乜選
2024-12-07 500 瀏覽
前排約咗朋友飲茶聚舊,品嘗特色手工點心❤️ 裝修充滿中式古典風格,環境雅致舒適,係歎茶好去處☺️❀ 清香富貴蝦餃 🦐晶瑩剔透嘅水晶皮包裹住瀨尿蝦餡料,入口爽彈且啖啖肉,亦滲出淡淡檸檬葉香氣😚❀ 錦鹵雲吞 🥠炸雲吞非常酥脆,蘸上以蝦肉、叉燒及魷魚等製成嘅甜醬醬汁,好開胃呢😍❀ 臘味糯米包 🥢用燒賣皮包住臘味糯米飯,口感煙韌軟糯又帶鹹香味,好有飽足感☺️❀ 黑白芝麻蝦多士 🦐炸到金黃酥脆,蝦肉鮮嫩配搭滿滿嘅芝麻粒,層次感豐富👅❀ 香茅脆皮BB乳鴿 🐦上枱已經聞到好香✨ 乳鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,超級惹味呀🥰❀ 雪菜肉絲手工湯麵 🍜湯麵吸滿濃郁鮮香嘅湯汁,質感爽滑,配埋大量雪菜及肉絲,份量十足!❀ 檸檬蜂蜜蛋散 🍋好耐冇食依款懷舊甜品🙈 蛋散整得好酥脆,加入檸檬蜂蜜中和膩感,令味道更顯清新❀ 懷舊芝麻卷 🥢芝麻卷質感香滑彈牙,以金箔作點綴,清甜不膩☺️

❀ 清香富貴蝦餃 🦐

❀ 錦鹵雲吞 🥠

❀ 臘味糯米包 🥢

❀ 黑白芝麻蝦多士 🦐
炸到金黃酥脆,蝦肉鮮嫩配搭滿滿嘅芝麻粒,層次感豐富👅

❀ 香茅脆皮BB乳鴿 🐦

❀ 雪菜肉絲手工湯麵 🍜

❀ 檸檬蜂蜜蛋散 🍋

❀ 懷舊芝麻卷 🥢
芝麻卷質感香滑彈牙,以金箔作點綴,清甜不膩☺️

午餐
平時放假偶然都好鍾意飲下茶~呢間主打新派粵菜。食物精緻美味之餘,環境亦寬敞舒適,絕對係一個好選擇。周末中午仲有免茶芥優惠添~清香柚子凍鮑魚煙霧彌漫嘅感覺既夢幻又吸睛🥰爽脆鮑魚配上清香柚子粒,清新嘅頭盤,好喜歡呢個組合!黑毛豬咸水角豬仔🐷造型超可愛。外層金黃酥脆,咬落帶點煙靭軟糯,內裡餡料香濃多汁。清香富貴蝦餃採用透薄晶瑩嘅水晶皮,用上爽脆鮮甜嘅瀨尿蝦餡料,加入檸檬葉,味道更有層次。金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯鰈魚出現係中式菜,好新穎~鰈魚微微火炙過,滿滿油香,入口即融~同個飯好夾,不禁食完一碗又一碗!仲叫左臘味糯米包、黑白芝麻暇多士、香茅脆皮燒乳鴿⋯仲有甜品月檸檬蜂蜜蛋散同金箔懷舊芝麻卷☺️我向來好鐘意食蛋散,呢度嘅好酥鬆,而且個蜂蜜係帶有檸檬香,酸酸甜甜更好味🤤

黑毛豬咸水角

金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯

2024-11-24
2024-12-05 500 瀏覽
周未中午☀️,最好就係同屋企人去酒樓飲茶☕️但係一個話要坐得舒服,空間感大;一個話要食懷舊小食;一個話要食創意點心....好彩揾到位於荔枝角嘅大公館 ,一次過滿足哂所有人既要求😂。清香富貴蝦餃(4件) $120蝦餃就食得多,但係入面包住瀨尿蝦🦐真係第一次食🫢。晶瑩透薄嘅水晶皮包住爽脆鮮甜嘅瀨尿蝦🦐,入面放了檸檬葉🍋多咗份清新嘅口感😋。錦鹵雲吞 $62相比香脆可口嘅炸雲吞,我較為鍾意錦鹵雲吞,尤其淋上精髓所在嘅錦鹵雲吞汁,層次更加豐富😋。臘味糯米包(4件) $84一塊大嘅燒賣皮包住已調味的臘味糯米飯去蒸,涼涼地嘅天氣食最啱😍,可惜嘅係已經唔多地方有得食🥲。黑白芝麻蝦多士 $128口感一流嘅蝦膠🦐,配上脆脆嘅白麵包,再加上炒香嘅黑白芝麻,經典懷舊港式小食😋。香茅脆皮BB乳鴿 $128乳鴿燒得剛好,又帶陣陣香茅香味,肉質柔軟嫩滑又香口😋。雪菜肉絲手工湯麵 $168份量都幾多,湯底味道非常濃之餘又好掛汁😋。檸檬蜂蜜蛋散(4件) $60蛋散又香口又鬆化,檸檬🍋蜂蜜🍯正好中和油膩感😋。懷舊芝麻卷(4件) $64我已經好耐無食過,可能因為工序繁多啦。一啖咬落去,回憶即刻返哂嚟🤤。
周未中午☀️,最好就係同屋企人去酒樓飲茶☕️

清香富貴蝦餃(4件) $120

錦鹵雲吞 $62

臘味糯米包(4件) $84

黑白芝麻蝦多士 $128

香茅脆皮BB乳鴿 $128
乳鴿燒得剛好,又帶陣陣香茅香味,肉質柔軟嫩滑又香口😋。

雪菜肉絲手工湯麵 $168
份量都幾多,湯底味道非常濃之餘又好掛汁😋。

檸檬蜂蜜蛋散(4件) $60
蛋散又香口又鬆化,檸檬🍋蜂蜜🍯正好中和油膩感😋。

懷舊芝麻卷(4件) $64

2024-11-24
2024-12-05 500 瀏覽
踏入冬天冷鋒,加上東北季候風,天氣終於稍為寒冷。筆者一向有「西伯利亞人」之稱,但身邊的朋友較怕冷,這一天便相約筆者吃點滋補養氣的特色粵菜。位於荔枝角全新創意地標D2 Place ONE最頂層的「大公館」是一間主打新派粵菜、以會員制度經營的餐廳,由屢獲殊榮的烹飪團隊率領,行政總廚陳偉庭師傅曾任職於米芝蓮三星級餐廳,並榮獲多項烹飪賽獎項。今年秋冬,「大公館」隆重推出一系列全新的「秋冬滋補菜式」,把秋天的美好恣意帶到餐桌上。環境:✨餐廳環境典雅舒適,裝潢融入東方色彩,落地玻璃設計更顯高雅,適合商務酬酢或親友相聚。服務:✨當日正值晚市,職員友善有禮。上菜速度亦見貼心,會照顧食客的用餐速度,用餐時間很足夠。食物:🪿 太雕水晶鵝肝凍 ($188)✨外形猶如一顆骰子,靈感來自法國的奢華菜式,著晶瑩剔透的太雕啫喱包裹着濃郁綿密的鵝肝慕絲,搭配炸饅頭,融合香脆的口感,展示豐富層次感。🐚 花雕慢煮南非鮮鮑魚✨富濃郁花雕酒香,鮑魚質感比較爽身彈牙,有嚼頭,亦不失柔潤感。🐟 普寧豆醬生焗原條馬友 ($288)✨職員在客人面前即席煎焗,先炒熱蔥油,加入真材實料的原條馬友,醬料等等,魚肉質感鮮嫩惹味,色香味俱全。

環境:

服務:

食物:
🪿 太雕水晶鵝肝凍 ($188)

🐚 花雕慢煮南非鮮鮑魚

🐟 普寧豆醬生焗原條馬友 ($288)

🐔 黑糖龍井茶燻雞

✨昔日中國人宴客或慶祝,總會準備一道雞饌。廚師採用肉質比一般雞還要嫩滑的三黃雞,以特製的黑糖豉油滷製,再選用上等的龍井茶煙燻,火候控制得恰到好處,夾雜甜蜜的黑糖、淡淡茶香和雞肉「本」身的鮮味,清而不膩。

🍚 飄香蟲草花乳鴿砂鍋飯 ($238)

✨上菜時已散發香氣,加入新鮮蟲草花、15-18天大的乳鴿、紅棗和十二年陳皮,暖身暖胃,飯桶筆者表示好快樂。

🍮 懷舊芝麻卷 ($48)

✨現今能吃到芝麻卷的地方已買少見少,盡是回憶的味道!

🥚 檸檬蜂蜜蛋散 ($45)

✨酥脆柔軟的傳統甜品結合以台灣香水檸檬與蜜糖煮成的醬汁,綴以青檸蓉,酸甜並列,整體清新開胃。
2024-12-04 433 瀏覽
已經到咗冬季嘅時份,尖沙咀嘅「大公館」又換上秋冬滋補菜式。菜式由曾於米芝蓮三星任職嘅陳師傅精心設計,喺其他地方食唔到㗎。太雕水晶鵝肝凍法國菜常見嘅鵝肝凍融入於中式料理當中,選用頂級法國鵝肝,配搭中菜常用嘅太雕。口感入口即溶,口腔內都充滿晒濃郁嘅鵝肝味道。普寧豆醬生焗原條馬友依款菜式係星期一到星期四晚時先會提供。廚師會爆香蒜頭同埋洋蔥,再加入預先用普寧豆醬醃製嘅馬友。馬友吸收晒醬汁嘅味道,帶點鹹香又唔回覆蓋魚肉嘅甜味。花雕慢煮南非鮮鮑魚南非鮮鮑魚口感相對上比較爽口,用上花雕去慢煮令到鮑魚肉吸收晒酒香嘅味道,食完都有淡淡嘅餘韻。黑糖龍井煙燻雞選用雞肉味濃郁嘅三黃雞,配搭黑糖豉油主成,再用上上等龍井茶葉煙燻。所以味道層次豐富。飄香蟲草花乳鴿砂鍋飯選用15到18天嘅妙齡乳鴿,配搭蟲草花和12年陳皮,所以飯粒充滿晒油香和配料嘅香味。最後當然唔少得甜品,芝麻味極香濃嘅懷舊芝麻卷同埋創意嘅檸檬蜜糖蛋散。每一樣都睇到陳師傅嘅精心設計。大公館 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖

普寧豆醬生焗原條馬友

黑糖龍井煙燻雞

飄香蟲草花乳鴿砂鍋飯

大公館 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖
一大羣朋友共享午餐那一定要去大公館「飲茶」了!!因逢星期六日11:00-12:30可享🆓免茶芥優惠啊😍😍😍最喜歡一班人「飲茶」因可以試到多款小菜和點心🫶🏻💛清香富貴蝦餃一直都愛吃皮薄餡靚的蝦餃,而今次用的是瀨尿蝦,餡中還有些芫茜和芹菜,味道很香💛黑毛豬鹹水角豬豬🐷造型的鹹水角十分可愛❤️內餡的豬肉粒甜甜的💛臘味糯米包這款臘味糯米是冬天必點的點心,外層用燒賣皮包著,一粒粒的臘味和粒粒分明的糯米很有口感💛黑白芝麻蝦多士多士煎到金黃香脆 表面滿佈芝麻💛香茅脆皮BB乳鴿 BB乳鴿脆皮外層金黃酥脆,裡面的乳鴿肉質鮮嫩多汁。💛清香柚子凍鮑魚清香的柚子凍搭配鮑魚,鮑魚亦十分彈牙💛金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯米飯吸收了瑤柱和鰈魚的鮮美,香氣撲鼻蒸煮讓魚肉保持了完美的嫩滑,而且放入口時入口即化,滿滿的油香充滿驚喜💛檸檬蜂蜜蛋散外皮酥脆,內裡的蛋餡則香甜可口💛懷舊芝麻卷每一口都是濃濃的芝麻香,口感煙靭

一大羣朋友共享午餐
那一定要去大公館「飲茶」了!!
因逢星期六日11:00-12:30
可享🆓免茶芥優惠啊😍😍😍
最喜歡一班人「飲茶」
因可以試到多款小菜和點心🫶🏻

💛清香富貴蝦餃

💛黑毛豬鹹水角
豬豬🐷造型的鹹水角十分可愛❤️內餡的豬肉粒甜甜的

💛臘味糯米包

💛黑白芝麻蝦多士
多士煎到金黃香脆 表面滿佈芝麻

💛香茅脆皮BB乳鴿
BB乳鴿脆皮外層金黃酥脆,裡面的乳鴿肉質鮮嫩多汁。

💛清香柚子凍鮑魚
清香的柚子凍搭配鮑魚,鮑魚亦十分彈牙

💛金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯

💛檸檬蜂蜜蛋散
外皮酥脆,內裡的蛋餡則香甜可口

💛懷舊芝麻卷
每一口都是濃濃的芝麻香,口感煙靭

2024-12-03 283 瀏覽
好耐冇去大公館飲茶啦…所以相隔一晚即約bestie 茶聚下先啦…✨清香富貴蝦餃 $88晶瑩剔透的水晶皮透出內餡【瀨尿蝦】,一口咬下,清香的檸檬葉散發出來。✨錦鹵雲吞 $62經典中式點心,據說會用竹昇麵皮來做,餡料不多,只有少許蝦同肉碎,再沾上甜酸汁,老少咸宜。✨臘味糯米包 $62秋冬暖胃一口糯米燒賣(臘味糯米包),外皮用燒賣皮,口感煙韌,蒸後的糯米飯先香,喜歡吃糯米飯的朋友一定愛不惜手。✨黑白芝麻蝦多士 $128香港懷舊小食,裡是以蝦為餡的蝦膠,爽口彈牙,酥脆麵包上更有加上芝麻,再沾上美奶滋,回味無窮。⭐️香茅脆皮BB乳鴿 $128 香茅味清香氣撲鼻,一口咬下,外脆內嫰,肉汁滿腔,皮薄肉甜,對於喜愛吃乳鴿的ME..大滿足~✨雪菜肉絲手工湯麵 $168湯頭清甜,手工麵較有嚼口,加上少許浙江醋又是另一番風味。✨檸檬蜂蜜蛋散 $45✨金箔懷舊芝麻卷 $48⭐️2款都是酒樓懷舊點心,菲林卷(芝麻卷),入口彈牙,更有金箔作點綴。蛋散酥脆,入口鬆化,以檸檬蜂蜜代替蜜芽糖,幾特別。
好耐冇去大公館飲茶啦…
所以相隔一晚即約bestie 茶聚下先啦…

✨清香富貴蝦餃 $88
晶瑩剔透的水晶皮透出內餡【瀨尿蝦】,
清香富貴蝦餃
一口咬下,清香的檸檬葉散發出來。

錦鹵雲吞
✨錦鹵雲吞 $62

✨臘味糯米包 $62
臘味糯米包
蒸後的糯米飯先香,喜歡吃糯米飯的朋友一定愛不惜手。

✨黑白芝麻蝦多士 $128

⭐️香茅脆皮BB乳鴿 $128

✨雪菜肉絲手工湯麵 $168
湯頭清甜,手工麵較有嚼口,
雪菜肉絲手工湯麵
加上少許浙江醋又是另一番風味。

金箔懷舊芝麻卷
✨檸檬蜂蜜蛋散 $45
✨金箔懷舊芝麻卷 $48
檸檬蜂蜜蛋散
蛋散酥脆,入口鬆化,以檸檬蜂蜜代替蜜芽糖,幾特別。

2024-11-23
$262.6 (下午茶)
錦鹵雲吞
金箔懷舊芝麻卷
2024-12-03 258 瀏覽
在荔枝角的精緻粵菜中,傳統與創新巧妙融合,每道菜品都令人驚艷。首先,清香柚子凍鮑魚的擺盤宛如出塵仙境,鮑魚搭配清新的柚子,帶來清爽的口感,令人耳目一新。接著,清香富貴蝦餃則以瀨尿蝦製作,餡料飽滿,味道比傳統蝦餃更加獨特,令人難以忘懷。黑毛豬鹹水角的可愛造型吸引眾人拍照,口感外脆內軟的。臘味糯米包則是少見的點心,糯米與蝦的搭配喚起了美好的回憶,令人懷念。香茅脆皮燒乳鴿外皮香脆,帶有煙燻味,肉汁豐富,令人垂涎。而金蒜瑤柱蒸冰島蝶魚籠仔飯則是首次用蝶魚蒸飯,油脂豐富,絕對是新鮮的體驗。最後,金箔懷舊芝麻卷的菲林造型,無論大人小孩皆愛,黑芝麻的香氣令人重溫兒時的美好回憶。這些創意佳餚,讓人感受到粵菜的魅力和無窮的可能。

黑毛豬鹹水角的可愛造型吸引眾人拍照,口感外脆內軟的。

香茅脆皮燒乳鴿外皮香脆,帶有煙燻味,肉汁豐富,令人垂涎。

這些創意佳餚,讓人感受到粵菜的魅力和無窮的可能。
2024-12-03 285 瀏覽
假日家庭聚會既儀式感,就係要飲茶🫖有冇朋友仔都係週末會同屋企人飲茶?🧑‍🧑‍🧒‍🧒分享個慳到錢既地方俾大家知🤑📍荔枝角D2 Place ONE既大公館逢星期六 / 日 11:00 - 12:30🈹可享免茶芥優惠(慳少少🤏🏻) 幫補下車費 / 嗌多款點心都好啦🤭~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪清香富貴蝦餃有冇眼利既朋友仔👀睇到透透既外皮內既餡料同平時唔同?🔍因為用既"蝦"係瀨尿蝦呀,仲加左檸檬葉 • 芫荽 • 唐芹,幾特別😜.▪黑毛豬鹹水角可愛既豬仔造型🐖表面甜甜 • 口感脆脆帶糯糯,內餡料豬肉 • 菇菇粒🍄‍🟫.▪臘味糯米包懷舊點心!依家好少見到啦。凍冰冰食臘味糯米可暖胃❤️‍🔥.▪黑白芝麻蝦多士多士一面金黃色💫一面滿滿黑/白芝麻,食落脆卜卜。蝦膠餡爽彈🦐.▪香茅脆皮BB乳鴿 醃得幾入味,食落外皮脆卜卜💥.▪清香柚子凍鮑魚仙氣上枱😶‍🌫️鮑魚彈牙易咬,底加上柚子肉,微微酸甜令鮑魚鮮味更出🍊▪金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯推介❣️鰈魚🐟勁滑滑,魚油豐富 • 油脂香滲到落下低既飯。撈埋金蒜 • 瑤柱勁惹味呀🤤.▪檸檬蜂蜜蛋散以往蛋散都係甜甜既,依款加左檸
假日家庭聚會既儀式感,就係要飲茶🫖
有冇朋友仔都係週末會同屋企人飲茶?🧑‍🧑‍🧒‍🧒
分享個慳到錢既地方俾大家知🤑
📍荔枝角D2 Place ONE既大公館
(慳少少🤏🏻) 幫補下車費 / 嗌多款點心都好啦🤭
▪清香富貴蝦餃
有冇眼利既朋友仔👀睇到透透既外皮內既餡料同平時唔同?🔍
▪黑毛豬鹹水角
可愛既豬仔造型🐖
表面甜甜 • 口感脆脆帶糯糯,內餡料豬肉 • 菇菇粒🍄‍🟫
黑毛豬鹹水角
▪臘味糯米包
懷舊點心!依家好少見到啦。凍冰冰食臘味糯米可暖胃❤️‍🔥
▪黑白芝麻蝦多士
▪香茅脆皮BB乳鴿
醃得幾入味,食落外皮脆卜卜💥
▪清香柚子凍鮑魚
▪金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯
金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯
▪檸檬蜂蜜蛋散
以往蛋散都係甜甜既,依款加左檸檬蜂蜜🍋🍯帶點酸味,中和左甜味 • 味道層次更豐富😝
▪懷舊芝麻卷
薄薄捲成菲林筒,滑滑動動💓濃濃芝麻香,唔會好甜🖤
黑毛豬鹹水角
金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯
懷舊芝麻卷
最近到訪了由屢獲殊榮的烹飪團隊率領的粵菜館「大公館」,品嘗他們的「金秋大閘蟹宴」($828/pp)🍁 每道菜式都用上珍貴的食材,多款更以蟹肉入饌,每一口都是極致享受🦀✨首先呈上的是三款精緻點心,【鮮拆蟹粉小籠包】滿滿鮮甜湯汁、【金盞脆蔥拌鮑魚】香脆可口、【太雕水晶鵝肝凍】香濃細膩、賣相典雅✨ 吃完點心來個足料的【金杯蟹肉翅】後便是時候動動手品嘗【清蒸江蘇大閘蟹】,原隻六兩雄蟹肉質鮮甜,濃郁的蟹黃令人一試難忘,伴上20年花雕真的是一大享受!【鮮拆蟹粉百花煎釀富貴蝦】亦是是晚令人相當驚喜的菜式,整個配搭香濃鮮甜又惹味!吃過【蝦子魚湯千絲窩荀】及【花膠鮮拆蟹粉燴香苗】後,最後以暖心的【薑茶芋圓湯丸】作結🫚