2024-08-21 1431 瀏覽
上星期我同屋企人去咗位於荔枝角嘅大公館飲茶🫖 大公館主打精緻粵菜❤ 以中式古典裝修,地方好寬闊,坐得好舒服,中午供應多款精緻點心😍賣相靚靚之餘又好味😋🔹芹香鮮蝦金魚餃 🔹金魚造型好可愛😍蝦餃皮薄 鮮蝦香甜彈牙🦐🔸刺蝟脆香叉燒包🔸刺蝟🦔造型精緻又可愛😍叉燒包咬落鬆軟 底部微微煎過帶少少香脆叉燒內餡唔會太鹹 大人小朋友一樣咁鍾意❤️🔹黑毛豬咸水角🔹豬仔🐖造型勁得意呀🥰好吸晴外層香脆不油膩 咬落中間口感煙韌 配上黑毛豬內餡 美味🤤🔸黃皮醬豉汁蒸排骨🔸排骨同芋頭都好入味❤️尤其是芋頭吸晒醬汁嘅精華😋🔹XO醬煎糯米雞🔹平時喺酒樓食嘅糯米雞都係蒸今次將糯米雞煎 好香口 味道唔錯👍🏻🔸龍皇脆米腸粉🔸嫩滑嘅腸粉包住脆米紙同蝦肉食落口感好豐富 推介😍🔹豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬🔹第一次食到黑色腐竹蔬菜同腐竹用咗豆漿去浸煮 有豆香味 清新健康之選🌿🔸金沙冬蓉手袋酥🔸呢款係一款巧手點心手袋酥造型精美外皮酥脆 內餡用咗鹹蛋黃同冬瓜蓉味道香甜 好滋味❤️🔹椰汁斑斕千層糕🔹千層糕好香斑斕同椰汁味 味道唔會太甜🥰

🔹芹香鮮蝦金魚餃 🔹

🔹椰汁斑斕千層糕🔹
千層糕好香斑斕同椰汁味
味道唔會太甜🥰
2024-08-10 1668 瀏覽
古越龍山 x 大公館 🥃古越龍山源自上古古越文明,承襲江南沿海釀酒傳統。越王勾踐以酒激勵士氣,戰勝吳國,象徵勇氣與堅毅,成為品牌象徵。品牌秉承“守正創新、開放開拓”,工匠精神釀造美酒,更自 1959 年成國宴唯一專用黃酒。作為中國國粹,古越龍山成功背後有著深厚文化底蘊和釀酒傳統傳承,這次與大公館難得的合作,更能讓食客們容易體會到國宴水準的中餐體驗。【古越龍山黃酒饗宴】定價每位$988 (兩位起),需於一天前預約。• 黑魚子馬友魚飯; 醬油熟醉蝦; 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚配 古越龍山 - 庫藏十年陳紹興花雕酒黑魚子馬友魚飯結合了潮州菜的傳統元素。 馬友魚經過蒸熟和調味後搓碎,再以馬友魚皮做成脆片墊底,最後再鋪上馬友魚和黑魚子,精巧地重新塑造成精緻的形狀。醬油熟醉蝦以新鮮的基圍蝦以花雕酒搭配特製豉油為主要調味。蝦肉結實彈牙,更散發著一股淡雅的酒香。藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚採用以五年黃酒慢煮十小時的大連四至六頭鮮鮑魚,味道清新爽口。夏秋季節是藤椒的成熟 期,藤椒呈現青綠色,散發清香,口感香麻。以此將藤椒與鮑魚結合,為菜餚增添了提鮮醒胃的效果。古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒 酒性柔和,酒色橙黃清亮,酒香馥
古越龍山 x 大公館 🥃

• 黑魚子馬友魚飯; 醬油熟醉蝦; 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚
配 古越龍山 - 庫藏十年陳紹興花雕酒

古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒 酒性柔和,酒色橙黃清亮,酒香馥鬱芬芳,酒味甘香醇厚,具有傳統紹興酒的醇香,容易入口,配上海鮮更是一絕。

• 天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯
配 陳年紹興花雕酒五年

湯底以豬𦟌,鮮雞響螺頭搭配天籽金蘭燉煮,形成了一道醇厚鮮美的湯品。建議先品嚐湯品本身的原汁原味,再適量將陳年紹興花雕酒五年倒入湯中,讓酒香瀰漫在濃郁滋潤的湯汁中。

陳年紹興花雕酒五年 酒香馥郁芬芳,酒色呈琥珀色,酒味甘香醇厚。傳統古法手工冬釀以及採用紹興鑒湖水釀造,與豬𦟌湯搭配享用,味道具有微妙的層次感,味道更加突出。

• 鳳脂芙蓉龍蝦球
配 二十年•國釀 1959(只此青玉)

以龍蝦熬製出濃郁醇厚的湯頭,再配以蛋白蒸熟。龍蝦肉入口時質地軟潤嫩滑。上桌時,侍應會在客人面前噴灑三下二十年• 國釀 1959(只此青玉),增添了儀式感和視覺驚喜,宛如欣賞一件藝術品。

自古三大古酒之一的黃酒,是唯有中國才能釀製,所以是中國國粹之一。當國釀搭配龍蝦,不但彼此不會搶味,反而唯有黃酒的清純,才能盛載龍蝦的鮮明,為這道菜式添上神來之筆。

• 黃酒濃湯慢煮走地雞

以慢煮方式烹調並融合了五年醇厚的花雕酒、濃雞湯、野菌和木耳,呈現了濃郁的酒香和獨特的口味。而且黃酒本身帶有甜味,非常適合用來烹調菜品。

• 山瑞裙燒豆麵
配 陳年紹興花雕酒二十年

山瑞裙本身的口味較為清淡,大廚採用「家燒」的烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬一同慢火炆煮。並搭配質地爽滑的綠豆粉,形成了層次豐富的整體口感。

二十年花雕酒為古越龍山董事長特別推薦酒。 以傳統棕色玻璃瓶為容器,商標以古典優雅的中國書法為特色,每張商標都是手寫而成,具有極高的鑒賞及收藏價值。酒色為淡琥珀色,具甜美、馥郁的果脯類香味,入口酸度輕,酒 體輕盈。

• 桂花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍
配 善釀半甜型紹興黃酒

貢梨經桂花蜜糖的糖漬處理後,保留了原有的營養價值,入口香甜可口。另一款甜品則以雪燕的矜貴和滑溜作為賣點,搭配香濃的薑汁和奶凍,口感香滑濃稠。

善釀半甜型紹興黃酒 以飽滿,濃厚,高級的甜味為特點的紹興酒,從古越龍山約 1000 萬個陶壇中嚴選稀有品種原酒,替代傳統水釀工藝,隨著特定糯米的不斷糖化,產生出豐富的香氣,自此誕生古越黑龍。由於半甜型紹興黃酒,帶有輕微甜味,配搭兩款甜品,放大了貢梨的鮮甜和奶凍的香滑,效果相得益彰。
2024-08-07 1496 瀏覽
第一次去呢間食肆,嗌咗個lunch set-尊貴套餐。食物質素、調味配搭及煮法質素一般!比其他差不多價格的食肆,佢哋嘅唔值這個收費!餐廳賣點就是地方闊落,坐得舒服。
第一次去呢間食肆,嗌咗個lunch set-尊貴套餐。
食物質素、調味配搭及煮法質素一般!
比其他差不多價格的食肆,佢哋嘅唔值這個收費!
餐廳賣點就是地方闊落,坐得舒服。

2024-08-06 1479 瀏覽
「大公館」新推出嘅【古越龍山黃酒饗宴】將花雕入饌,更同時配搭黃酒做Wine Pairing,非常有創意!【古越龍山黃酒饗宴】每位$988 (兩位起)套餐包括前菜、湯品、主菜及甜品,同時配搭6款花雕做Wine Pairing。一開始會有冰鎮「雕王」做開胃酒,味道甜甜好易入口。🥢前菜 - 醉三鮮黑魚子黃酒馬友魚飯 | 醬油熟醉蝦 | 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 配搭埋庫藏十年陳紹興花雕酒前菜3小碟入面最喜歡鮮鮑魚,鮑魚好彈牙,酒香幾濃烈同時帶麻椒感覺。湯品🥢天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配陳年紹興花雕酒五年 湯頭雞湯味濃郁,飲落幾舒服,而呢個湯有趣嘅地方係可以加入花雕酒一齊品嚐,會令湯嘅味道多份酒香,添加層次。主菜🥢鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年・國釀1959 (只此青玉) 賣相精緻,龍蝦肉非常鮮嫰,下面配搭滑溜蒸蛋白,食前更會噴上國釀令酒香更突出。🥢黄酒濃湯慢煮走地雞雞卷嫰滑多汁,雞湯加入黃酒,令味道更鮮甜,飲完成個人暖哂。🥢豬油渣炒菜芯菜芯好嫰好甜,而豬油渣非常脆身。🥢山瑞裙燒豆麵 配陳年紹興花雕酒二十年 (董事長特別推赢酒)用「家燒」烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬慢火炆煮,令山瑞裙更加鮮美滋味,

【古越龍山黃酒饗宴】每位$988 (兩位起)

一開始會有冰鎮「雕王」做開胃酒,味道甜甜好易入口。

🥢前菜 - 醉三鮮

湯品
🥢天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配陳年紹興花雕酒五年

主菜
🥢鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年・國釀1959 (只此青玉)

🥢黄酒濃湯慢煮走地雞
雞卷嫰滑多汁,雞湯加入黃酒,令味道更鮮甜,飲完成個人暖哂。

🥢豬油渣炒菜芯
菜芯好嫰好甜,而豬油渣非常脆身。

用「家燒」烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬慢火炆煮,令山瑞裙更加鮮美滋味,而底嘅綠豆粉麵口感好爽滑。

甜品
🥢柱花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍 配善釀半甜型紹興黃酒
甜品嘅奶凍牛奶及薑汁味道濃郁,而且好滑溜,好吃。食完再飲杯冰鎮「善釀半甜型紹興黃酒」,帶輕微甜味,同甜品幾夾。😋

套餐期間限定,將推出至9月中,需一日前預約。
2024-07-16 1404 瀏覽
黃椒醬鱈魚餃$6️⃣8️⃣黃椒醬鱈魚餃,黃色外皮薄晶瑩剔透,色澤誘人,內餡鱈魚🐠肉質滑嫩,搭配微辣的黃椒醬,口感豐富,層次提升。黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣$6️⃣8️⃣🐷豬肉燒賣內藏一顆鵪鶉蛋🥚,雖然不至於流心,但未過熟口感仍滑溜,增添了不少亮點。金瑤菠菜龍蝦餃$6️⃣8️⃣餃子外皮薄而Q彈,掃上金色即時變得名貴。🦞龍蝦餡料鮮味多汁,與菠菜🥬互相融合在一起,給人耳目一新的感覺。蝦子白花釀魚肚$6️⃣2️⃣厚厚的魚肚,釀上鮮味蝦膠與蟹子,淋上蝦子芡汁,清新可口,回味無窮。蜜汁金錢雞$5️⃣8️⃣/1件金錢雞有四個層次,最上層是薄片叉燒,第二層是雞潤,第三層是肥豬肉,底層是中式包皮。四層都薄切,但又未能融為一體,口感不佳,中層肥肉非入口即溶,有點失望。4個點心+ 2件蜜汁金錢雞加埋茶芥,💰埋單$4️⃣7️⃣1️⃣(自費)人均消費$235服務是好的但價錢唔平回頭指數低
黃椒醬鱈魚餃$6️⃣8️⃣

黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣$6️⃣8️⃣

金瑤菠菜龍蝦餃$6️⃣8️⃣

蝦子白花釀魚肚$6️⃣2️⃣

蜜汁金錢雞$5️⃣8️⃣/1件

4個點心+ 2件蜜汁金錢雞加埋茶芥,
💰埋單$4️⃣7️⃣1️⃣(自費)
人均消費$235
金錢雞
黃椒醬鱈魚鮫
蝦子白百花釀魚肚
2024-06-21 6565 瀏覽
🥢潤澤素燒鵝$7️⃣8️⃣腐皮素鵝調味還算不錯,但份量少。🥢椒鹽惹味鴨舌$9️⃣8️⃣椒鹽鴨舌炸得香脆適中,再用椒鹽調味,效果相當出色。🥢薑蔥頭抽煎焗走地雞$2️⃣5️⃣8️⃣用薑蔥頭抽煎雞件,雞件切得比較細件,所以都比較乾身,反而爆香咗嘅薑蔥吸收晒所有精華最好食😋🥢懷舊鍋貼大明蝦$2️⃣5️⃣8️⃣蝦多士炸得外皮酥脆,蝦肉飽滿彈牙,食得出用料很新鮮。👍🏻🥢北菇羊肚耳紅燒豆腐$1️⃣4️⃣8️⃣羊肚耳的口感脆爽,與嫩滑的豆腐相得益彰,不過芡汁過於濃稠。🥢豆漿杞子黑腐竹浸時蔬$1️⃣4️⃣8️⃣這道豆漿時蔬清新不油膩,濃濃豆漿有豆香,杞子和菜心段的清甜,搭配清新。🥢山珍XO醬乾炒牛河$1️⃣6️⃣8️⃣乾炒牛河用上XO醬調味去炒,能夠襯托出牛肉和河粉的變化,稍欠鑊氣。🥢特色脆皮京都骨$1️⃣9️⃣8️⃣(本來點了菠蘿咕嚕肉,但侍應極力推介京都骨)這道特色脆皮京都骨和我預期有所出入。一碟六件放上金箔,看落高貴,但實際上是一片薄薄的豬肉沾粉去炸,炸後確實酥脆,但口感似食炸粉,並不如侍應所說的那麼出色。👎🏻🥢金箔懷舊芝麻卷$4️⃣8️⃣菲林卷係兒時回憶,濃濃的黑芝麻味道,不太甜很讚👍🏻🥢蛋白杏仁茶$4️⃣5️⃣x4️⃣杏仁茶相當稀,蛋白份量非常之少而且不夠凝結,味道相當甜,失望👎🏻🥢鮮果楊枝甘露$4️⃣
🥢潤澤素燒鵝$7️⃣8️⃣
腐皮素鵝調味還算不錯,但份量少。
🥢椒鹽惹味鴨舌$9️⃣8️⃣
椒鹽鴨舌炸得香脆適中,再用椒鹽調味,效果相當出色。
🥢薑蔥頭抽煎焗走地雞$2️⃣5️⃣8️⃣
🥢懷舊鍋貼大明蝦$2️⃣5️⃣8️⃣
蝦多士炸得外皮酥脆,蝦肉飽滿彈牙,食得出用料很新鮮。👍🏻
🥢北菇羊肚耳紅燒豆腐$1️⃣4️⃣8️⃣
羊肚耳的口感脆爽,與嫩滑的豆腐相得益彰,不過芡汁過於濃稠。
🥢豆漿杞子黑腐竹浸時蔬$1️⃣4️⃣8️⃣
🥢山珍XO醬乾炒牛河$1️⃣6️⃣8️⃣
🥢特色脆皮京都骨$1️⃣9️⃣8️⃣
(本來點了菠蘿咕嚕肉,但侍應極力推介京都骨)
👎🏻
🥢金箔懷舊芝麻卷$4️⃣8️⃣
菲林卷係兒時回憶,濃濃的黑芝麻味道,不太甜很讚👍🏻
🥢蛋白杏仁茶$4️⃣5️⃣x4️⃣
🥢鮮果楊枝甘露$4️⃣5️⃣x2️⃣
楊枝甘露都係稀,另有哈密瓜同蜜瓜粒,味道一般
🫖茶位$2️⃣3️⃣x6️⃣
懷舊鍋貼大明蝦
豆漿杞子黑枝竹浸時蔬
懷舊芝麻卷
2024-06-15 1200 瀏覽
同朋友講起想食精緻點心!佢即訂“大公館”一齊去飲茶食點心😋烤麩👍玫瑰鮮蝦餃黑毛豬咸水角👍好可愛洋肚菌北海道帶子腸粉刺蝟脆香咸水角黃皮酱豉汁蒸排骨失傳雞窩味道一般!生煎蟹粉腐皮卷鬆脆可口👍
2024-06-14 839 瀏覽
今日同老公及兩位朋友打打氣,聚一聚。於是乎我們便揀了這裏。我們揀了商務2 人午餐加幾款精緻點心。不單只是我,連其他男人也拿手機出來影,就知道點心有幾精緻。所揀的點心包括有芹香鮮蝦金魚餃,老公話金魚餃內的芹香好香,讓蝦餃味道與別不同。而黑毛豬咸水角,內裏的豬肉不同其他地方肥而溜。而最令大家一齊見到,便立即手機影相的金莎冬蓉手袋酥,其外形不單吸精,味道大家.由於今日是平日,有些點心是假期才可以品嚐,我哋已相約下次再嚟,

2024-06-11
午餐
  • 芹香鮮蝦金魚餃
  • 芝麻卷
  • 招牌黑毛豬叉燒
之前試了他們的春季菜單之後,擇日再試試他們的點心!醫院點心除了味道好之外,造型也非常重要,大廚在經典的點心上花心思配合不同的材料,在味道和造型上都夠創意!鵪鶉蛋燒賣是必食之選,鬆軟的豬肉內包含着流心的鵪鶉蛋,一咬立即爆漿! 【金瑤菠菜苗龍蝦餃】,內裏非常足料夠鮮味,頂端的金色部份非常細緻;配合清甜的冬瓜蓉灌湯餃,湯頭非常清澈,吃得到瑤柱的鹹鮮味炸物方面非常出色!豬豬造型的鹹水角實在太可愛,完全捨不得吃TwT用筷子輕輕畫過立即發出鬆脆的聲音,入口外脆內軟,釋出了黑毛豬的香甜味;用上了來自台灣的鴨紅,以麻辣作調味的春卷,金黃香脆;腸粉粉皮之下是酥脆的脆米紙,包裹着蝦肉,層次豐富!甜品方面,除了超可愛的手袋酥之外,懷舊芝麻卷的芝麻香夠濃郁,而且入口軟滑層次分明
之前試了他們的春季菜單之後,擇日再試試他們的點心!

用上了來自台灣的鴨紅,以麻辣作調味的春卷,金黃香脆;
腸粉粉皮之下是酥脆的脆米紙,包裹着蝦肉,層次豐富!

2024-05-15 1246 瀏覽
位於荔枝角 D2 Place ONE 高層的大公館,大廚經驗豐富,以精湛的廚藝和創新的理念,為食客帶來耳目一新的點心體驗。大公館的點心菜式種類繁多,涵蓋蒸點、煎炸、腸粉、甜品等。蒸點之一的 瑤柱冬蓉灌湯餃,於原隻灌湯餃內包入一整粒瑤柱、冬瓜蓉等配料,再以上湯烹煮而成,清甜中帶著濃郁鮮味。龍皇脆米腸粉 則以海鮮粒和香脆的米紙製成,外層裹上腸粉米漿皮,一口能享受軟滑、香脆、彈牙三重口感。除了創新鹹點之外,大公館亦有提供經典甜點芝麻卷。被稱為「菲林筒」的芝麻卷工夫繁複,層次分明,厚薄一致,黑芝麻香氣撲鼻,香甜可口。Calling all dim sum lovers! Nestled at D2 Place ONE, Greater China Club is reimagining classic Cantonese dim sum with unexpected twists and turns, including must-try such as double-boiled winter melon purée canopy dumpling in superior broth, s
瑤柱冬蓉灌湯餃
龍皇脆米腸粉
芝麻卷
Calling all dim sum lovers! Nestled at D2 Place ONE, Greater China Club is reimagining classic Cantonese dim sum with unexpected twists and turns, including must-try such as double-boiled winter melon purée canopy dumpling in superior broth, steamed rice flour rolls with diced seafood & crispy rice paper, and sweetened black sesame rolls.
黑毛豬咸水角
黃椒醬鱈魚餃
瑤柱冬蓉灌湯餃
龍皇脆米腸粉
芝麻卷
黑毛豬咸水角
黃椒醬鱈魚餃
2024-05-13 1595 瀏覽
食物一般 服務都好一般等待⌛️時間非常耐 仲耐過食法國餐你一早都知我哋嗌左套餐架啦 我見其他枱散叫仲食得快過我哋甘既價錢 甘既服務 甘既質素真係 難怪香港餐飲業無得救第一次食大公館 滿心期待又興奮 價錢吾平架大佬 無諗過甘失望咼😅有個senior 啲既staff仲可愛 你上菜咪就下啲位囉 你一定要兜個大圈先放個湯咩 得4位人兄食飯 你想點姐 面已經好黑架啦 我無迫你一定要賣笑 不過你出聲話我母親坐得吾好咼 我系甘玻璃心架啦你個場又細 又擺甘多圍 香港啲土地好貴架麻!我母親甘瘦 你竟然叫佢坐好啲 (點樣坐得吾好啊?請問)真系 火都黎😌阻住你上菜吾好意思咼 坐位你一早set好啦 你點放我點坐囉啲炒飯硬到。。。加啲黑蒜去炒 啲味怪到呢。。omg你啲侍應仲搞笑 下次可以叫佢吾好落 無下次啦你搞到甘☺️甘多好評 真心自己去試過就知 甘好🥰準時出席左 都話你無出席吾會有下次 都吾會介紹朋友去食
食物一般 服務都好一般
等待⌛️時間非常耐 仲耐過食法國餐
你一早都知我哋嗌左套餐架啦
我見其他枱散叫仲食得快過我哋
甘既價錢 甘既服務 甘既質素真係
難怪香港餐飲業無得救

啲炒飯硬到。。。加啲黑蒜去炒 啲味怪到呢。。omg
你啲侍應仲搞笑 下次可以叫佢吾好落 無下次啦你搞到甘☺️

甘多好評 真心自己去試過就知 甘好🥰
準時出席左 都話你無出席
吾會有下次 都吾會介紹朋友去食

炸雞雞
2024-05-09
135 分鐘 (堂食)
$756.8 (晚餐)
慶祝紀念
母親節
2024-05-09 1476 瀏覽
北上搵食成為大趨勢, 真係影響到香港好多食肆!平時要喺大公館假期前book到位食飯都幾難, 但今晚去到大公館見到只有四五枱客, 個心有啲酸!我哋真係自己book枱, 自費食評!今晚叫咗尊貴套餐, 其實每位都只係788蚊, 唔算好貴!頭盤有黑毛豬叉燒、黑魚子花雕醉南非鮑魚加麻香涼拌萵筍。叉燒好冧好好食; 個鮑魚真係不得了, 彈牙得嚟又好冧, 花雕味剛剛好😋;萵筍有淡淡嘅嘅麻辣味, 醒胃!魚汁白玉金勾花膠湯湯底好甜, 花膠真材實料!法國藍腳菇炒蘇格蘭蟶子皇啲菇炒得好香, 豉汁味亦都調教得啱啱好, 可惜只得一條聖子, 有啲意猶未盡!芙蓉豆酥蒸銀鱈魚球舊銀鱈魚好滑, 下面嘅芙蓉蛋白蒸得好Q彈😍鳳梨脆皮京都骨造型好可愛, 特製醬汁紅色好搶眼, 裏面舊豬扒其實係冇骨嘅而且好鬆化👍🏼, 下面嘅菠蘿用火燒過, 甜味大增!豆漿杞子黑腐竹浸時菜同埋金瑤櫻花蝦蛋白炒飯同樣高質素!見隔離嗰枱個啫啫雞煲好香, 我哋都忍唔住叫咗個🤪味道正常, 啲雞係雞柳, 唔係新鮮雞, 不過真係好香!甜品有造型可愛嘅南瓜金球, 唔係好甜, 煎堆皮亦都做得好靚!仲有童年回憶「菲林桶」金箔懷舊芝麻卷, 可惜啲芝麻味唔係好重!整體嚟講

今晚叫咗尊貴套餐, 其實每位都只係788蚊, 唔算好貴!

黑魚子花雕醉南非鮑魚

魚汁白玉金勾花膠湯湯底好甜, 花膠真材實料!

魚汁白玉金勾花膠湯

法國藍腳菇炒蘇格蘭聖子皇

芙蓉豆酥蒸銀鱈魚球

鳳梨脆皮京都骨

豆漿杞子黑腐竹浸時菜同埋金瑤櫻花蝦蛋白炒飯同樣高質素!

豆漿杞子黑腐竹浸時菜

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯

啫啫雞煲

整體嚟講, 成個套餐質素都好高, 價錢亦都好合理; 服務非常之好(唔知嗰日係咪太少人);裝修亦都好有中國特色而且座位寬闊, 地點亦都喺地鐵站隔離, 咁小食客真係有啲可惜!希望大家都一齊支持下有心嘅香港餐廳, 等佢哋可以繼續為大家提供美食!💪🏼💪🏼💪🏼
黑毛豬叉燒
金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
黑毛豬叉燒
  • 黑魚子花雕醉南非鮮鮑魚
  • 招牌黑毛豬叉燒
🌟餐廳:大公館📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:27438055今日lunch要對自己好啲,忙裏偷閑,約咗朋友仔歎返餐精緻點心💖💖我哋揀咗位於荔枝角嘅大公館✨由星級主廚創作特色點心料理,菜式屢獲殊榮,將傳統既粵菜以創新烹調手法呈現眼前,每次去都好有驚喜🥳———————————————————🔹 黃椒醬鱈魚餃用上優質鱈魚作為餡料,肉質緊致,鮮味十足!外皮晶瑩剔透,上層加入微微辛辣嘅黃椒醬點綴,令層次感昇華!———————————————————🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣燒賣肉餡特別加入黑魚子,好有咬口~流心鵪鶉蛋蛋漿味道濃郁,令整個燒賣入口特別Juicy,肉汁及蛋漿完美結合,好出色!———————————————————🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃用料上乘既點心!金瑤菠菜蝦餃,餡料豐富,夠晒飽滿!龍蝦肉彈牙又鮮甜,搭配一絲絲瑤柱及嫩滑嘅菠菜苗,層次感十足,超推介!———————————————————🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃灌湯餃係我嘅至愛!湯頭鮮味濃香,灌湯餃嘅
🌟餐廳:大公館
📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓
💰價位:~$100 - $200
📱電話:27438055

🔹 黃椒醬鱈魚餃
🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣
🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃
🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃
灌湯餃係我嘅至愛!湯頭鮮味濃香,灌湯餃嘅餡料加入冬瓜蓉,入口特別綿滑~而且瑤柱及肉餡份量豐富,食落大滿足!當然要搭配埋薑絲及紅醋,入口微微酸,更能提升鮮味!
🔹 黑毛豬咸水角
超可愛豬仔造型嘅鹹水角,賣相吸晴!鹹水角炸至香脆可口,咬落煙靭,味道帶點鹹香,惹味至極!
🔹 麻辣鴨紅雞絲春卷
令人驚喜嘅麻辣鴨血雞絲春卷!春卷外皮炸至酥脆,香而不膩!餡料加入嫩滑麻辣鴨血,搭配雞絲及木耳絲等材料,色香味俱全,層次感豐富,絕對係一款既創新又傳統嘅特色春卷!
🔹 龍皇脆米腸粉
呢款龍王脆米腸粉,製作過程繁複,值得一試!嫩滑嘅腸粉包裹彈牙蝦肉,中間再加入香鬆脆米片,咬落每一啖嘅口感都好豐富,特別係大蝦肉,入口啖啖肉,鮮味十足,大推!
🔹 金沙冬蓉手袋酥 及 金箔懷舊芝麻卷
呢度嘅點心甜品,值得捧場!金沙冬蓉手袋酥,點心師傅以迷你手袋造型設計,果然係巧手點心,酥脆既外層包裹住咸蛋黃及冬瓜蓉,鹹鹹甜甜,食得好滿足!
另一款金箔懷舊芝麻卷,夠晒傳統懷舊!芝麻卷口感好Q彈,芝麻嘅香氣爆燈,令人齒頰留香!
👅整體小總結
大公館主打嘅粵菜一向係高品質嘅保證!
用餐環境寬敞,裝修高貴優雅,成個氛圍好舒適!
食物方面,廚師用上各款高質食材,製作多款創新有傳統嘅粵式點心,無論賣相、味道及口感都令人驚喜,適合帶埋屋企人過嚟慢活一下,品嚐高質嘅精緻點心菜式!
2024-04-15
2024-05-05 1051 瀏覽
諗住預早慶祝母親節,所以一家三口去左食晚飯。諗住叫個788 /pax 套餐,但係佢話假日只有四人套餐,叫我地試下,我問佢三個人點食到四人份量於是諗住散叫。問佢有乜好食,冇推介之餘,又無服務。完全九唔搭八。食物水準差但米芝連收費。唔係唔想撐香港啲食市,但係真係想撐,都撐唔落。大家千其唔好相信 openrice 食評. wanted to find a nice restaurant to celebrate Mothers day and found this restaurant with high rating. but end up super disappointed with sub-standard food and poor service. never again.

2024-05-05
趁今日中午無咁忙,一於就約埋成班好友歎返餐茶,一嚐優質既點心🤟🏻位於荔枝角嘅「大公館」點心同粵菜都好有水準✨重點係主廚常以創新手法,融和優質食材及傳統點心手藝,炮制出色香味俱全既點心,一於去撐下場先😋😋———————————————————🔹 黃椒醬鱈魚餃鱈魚餃皮薄餡靚,魚肉咬落鮮甜,肉質嫩滑,搭配特調既黃椒醬,微微酸辣,更能帶出魚肉鮮味!———————————————————🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣賣相夠晒精緻嘅燒賣,特別加入粒粒香脆既黑魚子混合肉餡,口感非常豐富~重點係流心鵪鶉蛋蛋漿,令成個組合入口寧舍綿滑,高質之選!———————————————————🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃材料豐富!龍蝦餃用上爽彈鮮味龍蝦肉,入口啖啖滿足,再結合金黃色既瑤柱絲及嫩滑菠菜苗,晶瑩剔透,層次感豐富~———————————————————🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃灌湯餃係我最期待既菜式!先講個湯底,清澈得黎,鮮味十足,中間既湯餃脹卜卜,餡料加入軟綿冬瓜蓉、瑤柱及肉碎等餡料,熱辣辣食落夠哂暖胃!———————————————————🔹 黑毛豬咸水角豬仔造型既水角,夠哂突出!外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬

🔹 黃椒醬鱈魚餃

🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣

🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃

🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃

🔹 黑毛豬咸水角
豬仔造型既水角,夠哂突出!
外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬汁濃郁,係一款懷舊傳統既點心!

🔹 麻辣鴨紅雞絲春卷
春卷就食得多啦,呢款加入麻辣鴨血嘅春卷,我就第一次試,估唔到咁出色!
餡料加入嫩滑既麻辣鴨血絲,口感滑順夠刺激,再加上木耳絲及雞絲等材料,味道特別香甜!

🔹 龍皇脆米腸粉
歎點心又點少得叫返款腸粉,咁至夠滿足!
龍皇脆米腸粉,材料層層分明,蝦肉爽彈鮮甜,結合埋嫩滑既腸粉及脆卜卜既脆米,香口又惹味!

🔹 金沙冬蓉手袋酥 及 金箔懷舊芝麻卷
最後當然要食埋傳統懷舊嘅點心甜品,為呢餐畫上完美句號!
首先係金沙冬蓉手袋酥,果然係巧手之作~手袋造型嘅酥皮包住香甜嘅冬瓜蓉,無論賣相及味道都冇得彈!
另一款金箔懷舊芝麻卷,而家都好少地方有得供應~芝麻卷口感夠哂軟糯,黑芝麻味道超濃厚,而且入口香甜,食落零舍滑順,超正!

🌟餐廳:大公館
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓