最近到訪了由屢獲殊榮的烹飪團隊率領的粵菜館「大公館」,品嘗他們的「金秋大閘蟹宴」($828/pp)🍁 每道菜式都用上珍貴的食材,多款更以蟹肉入饌,每一口都是極致享受🦀✨首先呈上的是三款精緻點心,【鮮拆蟹粉小籠包】滿滿鮮甜湯汁、【金盞脆蔥拌鮑魚】香脆可口、【太雕水晶鵝肝凍】香濃細膩、賣相典雅✨ 吃完點心來個足料的【金杯蟹肉翅】後便是時候動動手品嘗【清蒸江蘇大閘蟹】,原隻六兩雄蟹肉質鮮甜,濃郁的蟹黃令人一試難忘,伴上20年花雕真的是一大享受!【鮮拆蟹粉百花煎釀富貴蝦】亦是是晚令人相當驚喜的菜式,整個配搭香濃鮮甜又惹味!吃過【蝦子魚湯千絲窩荀】及【花膠鮮拆蟹粉燴香苗】後,最後以暖心的【薑茶芋圓湯丸】作結🫚

最近大公館於平日晚市(星期一至四)推出限定優惠小菜2款~兩款都好吸引,好似我咁鍾意食海鮮嘅朋友必點🌟!當日晚飯我地都見到好多枱order~「🔥火焰清酒煮花甲王」&「🐟普寧豆醬生焗原條馬友」兩款都會席前烹調🥘,保證最熱辣辣上枱🔥🔥先講花甲王,真係好大隻,隻隻有湯匙咁大‼️而且唔係淨係厚殼,連入面花甲肉都好厚肉~海鮮夠新鮮,簡單加入清酒嘅煮法已經又香酒味又好食~而豆醬生焗馬友,先用豆醬輕輕醃過,跟住就生焗~醃過再焗嘅馬友鹹香味濃郁,但又保持到魚肉鮮味嫩滑~而最正係啖啖肉無骨,唔怕啃骨,老人家小朋友都啱👍🏻「✨太雕水晶鵝肝凍」/「🐮冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲」/「🥦拍蒜豬油渣炒西蘭花苗」/「🐟金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯」/「🥜琥珀合桃薑汁燉蛋」另外都仲點咗幾個小菜同籠仔飯,有啲都係佢最新嘅秋冬菜單~鵝肝凍算係中法fusion菜,晶瑩剔透,一粒粒如寶石咁靚💎太雕味酒香突出,包裹綿滑嘅鵝肝mousse,底層係金黃酥脆嘅炸饅頭~強烈嘅口感對比又不失調和,比較特別嘅一道前菜~冰川茄子牛肉煲,雖然比較油,但茄子就係要油先好食😋茄子同牛肉都係一粒粒,方便入口,一次過可以食晒全部餸菜~特別係冰川茄子,比起平時嘅
最近大公館於平日晚市(星期一至四)推出限定優惠小菜2款~
兩款都好吸引,好似我咁鍾意食海鮮嘅朋友必點🌟!
當日晚飯我地都見到好多枱order~

「🔥火焰清酒煮花甲王」&「🐟普寧豆醬生焗原條馬友」
兩款都會席前烹調🥘,保證最熱辣辣上枱🔥🔥
先講花甲王,真係好大隻,隻隻有湯匙咁大‼️
而且唔係淨係厚殼,連入面花甲肉都好厚肉~
海鮮夠新鮮,簡單加入清酒嘅煮法已經又香酒味又好食~
而豆醬生焗馬友,先用豆醬輕輕醃過,跟住就生焗~
醃過再焗嘅馬友鹹香味濃郁,但又保持到魚肉鮮味嫩滑~
而最正係啖啖肉無骨,唔怕啃骨,老人家小朋友都啱👍🏻

另外都仲點咗幾個小菜同籠仔飯,有啲都係佢最新嘅秋冬菜單~
鵝肝凍算係中法fusion菜,晶瑩剔透,一粒粒如寶石咁靚💎
強烈嘅口感對比又不失調和,比較特別嘅一道前菜~
冰川茄子牛肉煲,雖然比較油,但茄子就係要油先好食😋
茄子同牛肉都係一粒粒,方便入口,一次過可以食晒全部餸菜~
特別係冰川茄子,比起平時嘅茄子更加清甜可口,配上彈牙味濃嘅牛肉粒,送飯一流👍🏻👍🏻
鰈魚籠仔飯必點🌟!鰈魚油分超重又滑又冇骨,將佢撈飯,滿滿嘅油脂混合瑤柱飯香,香味四溢,齒頰留香😋
最後食埋合桃薑汁燉蛋,燉蛋融合薑嘅辛辣、合
桃嘅香脆以及紅糖嘅甜蜜,帶嚟溫暖嘅感覺,最適合冬天☃️
  • 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯
  • 冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲
  • 普寧豆醬生焗原條馬友
2024-11-30 715 瀏覽
周末同朋友圍坐飲茶,華麗堂皇裝潢下,空間感大,坐得舒服,而且仲有傳統及創意點心,互相輝映,好有驚喜!原來周六日中午市(11:00-12:30)仲有免茶芥優惠!頭盤由煙霧夢幻的清香柚子凍鮑魚作開始,營造出「嘩」的效果,鮑魚爽彈配柚子粒好清新開胃創意菜式以清香富貴蝦餃最為突出,在晶凝通透的皮下透出瀨尿蝦肉,口感煙韌彈牙,仲有淡淡檸檬香氣。還有🐷黑毛豬鹹水角,豬豬造型,可愛到唔捨得食🥰另一款就係金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯,食日本料理常遇到的鰈魚,竟然在粵菜出現,炙燒過,肥美的鰈魚,加入瑤柱飯,令飯粒油潤香口。至於傳統美點,就包括有皮脆肉嫩的香茅脆皮BB乳鴿、臘味糯米包、黑白芝麻蝦多士、檸檬蜂蜜蛋散、金箔懷舊芝麻卷等,甜牙牙嘅我,最鍾意檸檬蜂蜜蛋散,每一口都酥脆鬆化,檸檬蜂蜜酸酸甜甜,令人食到停唔到口

還有🐷黑毛豬鹹水角,豬豬造型,可愛到唔捨得食🥰

2024-11-28 679 瀏覽
秋天梗係要食【秋冬滋補菜式】啦!今日就同一班老best去好耐冇去嘅大公館食下supper la…✨太雕水晶鵝肝凍 $188中法fusion菜,晶瑩剔透的外層是太雕啫喱包褭著頂級法國鵝肝慕絲,底層是切片的黃金炸饅頭,太雕味突出,味道層次分明。✨普寧豆醬生焗原條馬友 $288 (星期一至四晚市供應兩款限定菜式)-ME超愛的魚飯,用雞油爆香料頭,再放上起骨的馬友,最後以酒代水灑在鍋邊。馬友醃了大概10分鐘,除了吃到黃豆鹹香味道,生焗原條馬友肉質細膩無骨,鮮嫰滿口油香,老小咸宜,送飯一流。✨火焰清酒煮花甲王 $268(星期一至四晚市供應兩款限定菜式)席前即時炮製清酒與花甲是最佳拍檔,火焰清酒芬芳撲鼻,令人食指大動;花甲粒粒飽滿,肥美鮮甜。✨冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲 $228-選用安格斯牛肉代替坊間牛腩,肉味濃郁,入口油脂滿溢。配上味道清甜的冰川茄子,搭配紅燒醬汁,外酥內嫰,入口咸鮮帶點微甜。✨拍蒜豬油渣炒西蘭花苗$148豬油渣的的香味滲入嫰綠的西蘭花苗,配上蒜香味,齒夾留香。✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯$308鰈魚油脂鮮味無比,油膩滿腔,與瑤柱的鮮甜融為一體,搭配吸收了所有美味精華的籠仔飯,絕對
太雕水晶鵝肝凍

✨太雕水晶鵝肝凍 $188

普寧豆醬生焗原條馬友

火焰清酒煮花甲王
花甲粒粒飽滿,肥美鮮甜。
冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲

✨冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲 $228
拍蒜豬油渣炒西蘭花苗

✨拍蒜豬油渣炒西蘭花苗$148
豬油渣的的香味滲入嫰綠的西蘭花苗,配上蒜香味,齒夾留香。

✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯$308
鰈魚油脂鮮味無比,油膩滿腔,與瑤柱的鮮甜融為一體,搭配吸收了所有美味精華的籠仔飯,絕對是一道值得品嚐的美味佳餚。
琥珀合桃薑汁燉奶

✨琥珀合桃薑汁燉奶 $45/位
薑汁燉奶非常嫰滑,入口即滑入喉嚨,老少咸宜,配上甜甜脆脆的琥珀合桃,中和薑汁的辛味,冬天既滋潤又暖胃。
Overall 嚟講人均消費4百鬆d,最重要係當日雨神的女女由頭食到落尾,就知道菜式真係老少咸宜,真係好啱依家起秋風去食下。
2024-11-21
$465.5 (晚餐)
太雕水晶鵝肝凍
普寧豆醬生焗原條馬友
冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲
琥珀合桃薑汁燉奶
  • 清香柚子凍鮑魚
  • 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯
2024-11-27 444 瀏覽
✨清香富貴蝦餃賣相精緻 餃皮晶瑩有彈性內餡瀨尿蝦鮮嫩配搭檸檬葉味道芳香清新 呢個配搭好特別✨錦鹵雲吞雲吞炸得酥脆可口 沾上甜酸汁 酸香開胃✨臘味糯米包懷舊點心 而家好少見用黃皮包住糯米同臘味 加左啲芫荽調味 ✨黑白芝麻蝦多士蝦多士炸得金黃酥脆 面層沾滿黑白芝麻薄薄一層蝦膠鮮味彈牙 好香口 唔錯✨香茅脆皮BB乳鴿一上枱就聞到香茅香 乳鴿皮脆有光澤肉質軟腍 香茅味清香突出 ✨雪菜肉絲手工湯麵雪菜肉絲幾惹味 手工麵有啲似米粉 食落幾清爽✨檸檬蜂蜜蛋散蛋散酥脆鬆化 檸檬蜂蜜酸酸甜甜 配搭幾有趣✨懷舊芝麻卷有淡淡芝麻清香 口感軟彈總結:點心賣相精緻 食材配搭有特色 環境唔錯 服務好 價錢可以
✨清香富貴蝦餃

有淡淡芝麻清香 口感軟彈

總結:點心賣相精緻 食材配搭有特色
環境唔錯 服務好 價錢可以
2024-11-25 1103 瀏覽
朋友聚餐想找一間好吃的中菜但又不會離大家居住的地方太遠。所以這次就選了大公館,餐廳位於荔枝角D2 Place非常好找。晚餐一共七道菜:🪄太雕水晶鵝肝凍晶瑩剔透的太雕啫喱,配上香濃幼滑鵝肝,底層是金黃酥脆的炸饅頭,口感豐富酒香味濃。🪄普寧豆醬生焗原條馬友 原條馬友現場即煮,用了鮮香的普寧豆醬醃製,微微香辣的花椒配上黃酒。完美融合了魚的鮮味跟酒香!🪄火焰清酒煮花甲王 即席烹煮的花甲王,火焰與清酒的結合,看到烹調的過程非常享受!過程使用了無添加雞湯,最後再加上了芫荽,花甲王超大隻!肉質鮮甜超美味!🪄冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲 安格斯牛肉粒肉味香濃,牛肉煲加上三色椒、翠玉瓜、茄子色香味俱全!🪄拍蒜豬油渣炒西蘭花苗 廣東名菜其中之一就是使用豬油渣炒菜。香酥鬆脆豬油渣加上薑蒜,味道立即昇華,單單這道菜,已能下白飯三大碗。🪄金蒜瑤柱恭冰岛鰈魚鰭籠仔飯 蒸飯份量大,冰島鰈魚滿滿的油脂香味配上瑤柱的鮮香,香濃的飯裡浸著濃濃的荷葉香,入口非常香口而且不會膩,不愛好飯的我也吃了一大碗。讚👍🏻🪄琥珀合桃薑汁燉蛋奶 $外層包裹了紅糖琥珀合桃香脆可口,燉蛋味道濃郁,充滿薑的辛香味。4人連一位小朋友人均$465 晚餐
朋友聚餐想找一間好吃的中菜
但又不會離大家居住的地方太遠。

晚餐一共七道菜:
🪄太雕水晶鵝肝凍

🪄普寧豆醬生焗原條馬友

🪄火焰清酒煮花甲王

🪄冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲

🪄拍蒜豬油渣炒西蘭花苗
廣東名菜其中之一就是使用豬油渣炒菜。

🪄金蒜瑤柱恭冰岛鰈魚鰭籠仔飯

🪄琥珀合桃薑汁燉蛋奶 $

4人連一位小朋友
人均$465 晚餐來說算是性價比不錯

2024-11-22
1K
2024-11-22 1085 瀏覽
前日同班朋友到荔枝角大公館飲茶🫖品嘗精緻手工點心🥧!大公館一直都是星級高質中菜,食物水準很高!我們品嚐了不少點心類 :清香富貴蝦餃黃椒醬鱈魚餃鳳梨叉燒酥黑毛豬鹹水角龍王脆米腸粉金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯檸檬蜂蜜蛋散懷舊芝麻卷其中特別難忘 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯冰島鰈魚的油脂鮮味與瑤柱的鮮甜融為一體,搭配吸收了所有美味精華的籠仔飯,是值得品嚐的美味佳餚🤩大公館荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
前日同班朋友到荔枝角大公館飲茶🫖品嘗精緻手工點心🥧!

大公館一直都是星級高質中菜,食物水準很高!
我們品嚐了不少點心類 :

金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯

大公館
荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
2024-11-06 1571 瀏覽
讚-羊腩真係好味 皮肉腍滑 醬汁勁香 連個腐乳都2調左味 夠香少辣 糯米雞係非常出色 皮脆多汁 甜品既薑汁布甸都好味道 夠勁度-服務都唔錯 上菜節奏好好彈-蛇躉似湯多啲 雖然切得夠幼 但味淡

-服務都唔錯 上菜節奏好好

-蛇躉似湯多啲 雖然切得夠幼 但味淡
用餐優惠
試食活動
2024-11-04 1702 瀏覽
800蚊一位套餐加一落樓,7個course左右連甜品,期望甚高。未食之前,枱高低不平搖搖下,叫部長來整,他立即黑面,印象分減1000。中菜扮法國菜,碟很大份量極少,上菜時間超長,已經凍哂。外表很精緻,味道卻十分普通,是典型中菜鼓椒酸甜等組合,其中一道卻是西式奶油菜,全部最特別是前菜中的花椒醃菜,前菜麻痹舌頭,用意先聲奪人卻後勁不繼。醃鮑魚加少量魚子醬,根本吃不到魚子醬味道,加來是多餘,表面貴的掩眼法。味道是有討好米芝蓮的層次,但缺乏鑊氣與衝擊,失去中菜之靈魂,純屬呃鬼佬之作,食中價大排檔更理想。

2024-08-27 3834 瀏覽
已經是第3次去大公館食晚飯,真心講食物水準唔錯,更好的是服務水準,個個服務員笑住咁幫你,雖然價格就少少貴。今晚訂左乳豬釀飯,乳豬皮脆飯香,唔似得屯門間食店乳豬皮韌。香酥雪花牛3次都有叫,未試過嘅朋友一定要試。炸子雞香滑,鹽酥鮮鮑魚野味。焗班球同龍蝦都唔錯。 帶左枝硬野開瓶費要$300,決定唔飲,但知客見我地慶祝生日,主動幫我地問折扣,$150開瓶費,仲幫我地處理枝酒,非常好服務。 上兩次嚟都見到班服務員非常欣勤,食物又好,值得推介。

上兩次嚟都見到班服務員非常欣勤,食物又好,值得推介。
2024-08-24
慶祝紀念
生日
2024-08-26 3815 瀏覽
與一班朋友定期聚餐,其中一個食神朋友,大力推介呢間飯店,我哋都無所謂,決定去試一試。我哋4個人食咗以下嘅食物,包括:五香滷鴨舌呢款開胃小食,唔錯冰燒三層肉估唔到三層肉可以做到皮脆肉嫩又鬆化,1啖1舊三層肉,滋味無窮🤤家鄉生拆魚茸羮呢個羹真係手工菜,有足料嘅魚茸同其他配料,一試難忘🤩豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬第一次見到黑色腐竹,用香濃嘅豆漿做湯底,浸住菜芯,估唔到可以咁夾🥰燒汁慢煮原條牛肋骨呢道菜一上枱就好吸晴,濃郁嘅燒汁,加上鬆軟嘅牛肋肉,令人忍唔住食完又食😋三色藜麥金莎蝦球我鍾意呢個用鹹蛋黃包住蝦球嘅做法,蝦球鮮嫩爽口,配上鹹蛋黃,味道豐富😍黑松露和牛砂窩飯呢個砂窩飯好惹味,朋友食完一碗又一碗,證明黑松露和牛砂窩飯真係值得推介🤗因為食得太飽,我哋無食甜品。下次可以試下呢度嘅點心😬

我哋4個人食咗以下嘅食物,包括:

五香滷鴨舌
呢款開胃小食,唔錯

冰燒三層肉

家鄉生拆魚茸羮
呢個羹真係手工菜,有足料嘅魚茸同其他配料,一試難忘🤩

豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬

燒汁慢煮原條牛肋骨

三色藜麥金莎蝦球

黑松露和牛砂窩飯

因為食得太飽,我哋無食甜品。下次可以試下呢度嘅點心😬

2024-08-22
  • 三色藜麥金沙蝦球
  • 豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬
之前到過【大公館】享受了陳偉庭師傅的手藝,這次聯乘【古越龍山】國釀黃酒品牌推出期間限定菜單,一樣高質素!菜式以黃酒入饌/與黃酒搭配,味道豐富多層次!首先喝了一杯【雕王】入口微甜,配上醉三鮮、【藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚】令人驚喜!口感非常婉玲,很喜歡藤椒和黃酒的搭配;【天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯】入口鹹鮮,單飲已經非常好喝,加進了適量的陳年紹興花雕酒五年後,味道更加甘香!【鳳脂芙蓉龍蝦球 】在噴灑上適量的陳年20年的【國釀1959】後,龍蝦球的鮮味額外多了酒香;軟嫩的走地雞卷,配合黃酒濃湯,所有味道都滲進了菇菌之中,非常好吃;最後以清爽的【桂花蜜餞貢梨】和【雪燕薑汁奶凍】配合帶甜香微辛的【善釀】,沒有想到原來也有黃酒適合搭配甜品,令人非常驚喜!【古越龍山黃酒饗宴】$988pp (2pax up)

【古越龍山黃酒饗宴】$988pp (2pax up)

2024-08-26 2013 瀏覽
公務午餐,餐廳佈置有點陳舊,特別是地毯,充滿了日子的痕跡幸好侍應的熱情服務可以彌補這點食物都是一般般,沒有驚喜。唯一令人回味的蝦餃,蝦肉新鮮爽脆,帶有一點點花的香味因是商務午飯,沒有拍照
公務午餐,餐廳佈置有點陳舊,特別是地毯,充滿了日子的痕跡
幸好侍應的熱情服務可以彌補這點

因是商務午飯,沒有拍照
2024-08-22
2024-08-23 1689 瀏覽
💖 大公館 (荔枝角)✨荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我老公其實都幾鍾意食點心,佢話覺得同屋企人一齊食點心就好幸福☺️唔知大家同唔同意呢?我記得細個嘅時候我都成日同媽咪婆婆舅父一齊去茶樓飲茶㗎🫖-芹香鮮蝦金魚餃🐠好可愛嘅金魚造型餃😋,餡料夾雜着清新嘅芹菜香氣,鮮蝦肉質彈牙多汁🦐,包着薄透嘅餃皮,入口即化,味道清新爽口😏-刺蝟脆香叉燒包🦔我終於食叉燒包嘅我其實都極為期待😚,賣相好可愛,食起上嚟嘅口感好特別,因為咬落去嘅時候會比’刺蝟’嘅外型吉到個咀😆。好有記憶點😝,裡面夾雜着香濃醇厚嘅叉燒肉,肉質肥嫩帶點Q彈,配襯着麵包嘅鬆軟😚口感豐富層次分明!-黑毛豬咸水角🐖鹹水角係豬豬造型🤩好可愛。食落口唔會黐牙,餡料充滿鹹香😳-黃皮醬豉汁蒸排骨🦴勁快就清晒嘅豉汁蒸排骨🤫,我哋幾個人連芋頭都唔放過🙌🏻-XO醬煎糯米雞🫔有咗BB咁耐我都冇乜點樣食過飯,倪丨丨雖然食唔到飯但係佢係可以食糯米嘅🤣,可以俾我呢個阿媽話懷念一下食米飯嘅感覺😭。所以呢一個糯米雞帶俾我好幸福嘅感覺🥳,外皮煎到有少少似飯焦,入邊就好煙靭🤫雞肉又好滑身😽估唔到糯米雞拎嚟煎都幾唔錯

💖 大公館 (荔枝角)
✨荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖

-芹香鮮蝦金魚餃🐠

-刺蝟脆香叉燒包🦔

-黑毛豬咸水角🐖
鹹水角係豬豬造型🤩好可愛。食落口唔會黐牙,餡料充滿鹹香😳

-黃皮醬豉汁蒸排骨🦴
勁快就清晒嘅豉汁蒸排骨🤫,我哋幾個人連芋頭都唔放過🙌🏻

-XO醬煎糯米雞🫔
有咗BB咁耐我都冇乜點樣食過飯,倪丨丨雖然食唔到飯但係佢係可以食糯米嘅🤣,可以俾我呢個阿媽話懷念一下食米飯嘅感覺😭。所以呢一個糯米雞帶俾我好幸福嘅感覺🥳,外皮煎到有少少似飯焦,入邊就好煙靭🤫雞肉又好滑身😽估唔到糯米雞拎嚟煎都幾唔錯。

-龍皇脆米腸粉🌮
薄薄嘅腸粉包裹住鮮脆可口嘅脆春卷😍食起上嚟口感好豐富😚

-豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬🥬
平時我都好鍾意用牛奶煮娃娃菜,今日竟然比我發現Menu上面呢一個暫時梳係用豆漿去整製而成,我梗係試吓到底好唔好食啦😻。點知都幾唔錯喎!豆香味好濃郁,而且佢係好似奶油津白咁嘅質地,拎嚟撈飯就啱晒👀

-金沙冬蓉手袋酥👜
好岩女士打卡嘅手袋酥🤩,呢一個手袋就好抵啦!睇得影得又食得😌,入邊嘅豆沙蓉唔會話好甜。

-椰汁斑斕千層糕💚
呢個千層糕好香斑斕同埋椰汁味,頰齒留香🥳

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-08-16
3 分鐘 (堂食)
  • 刺蝟脆香叉燒包
大公館與享有深厚文化底蘊和釀酒傳統的著名紹興酒品牌古越龍山攜手合作,為你呈獻一場中國國宴級的黃酒饗宴,將中菜與美酒的搭配提升至國宴水準。精選配搭與招牌菜:黑魚子馬友魚飯 x 醬油熟醉蝦 x 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 配 古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配 陳年紹興花雕酒五年,提升湯品的濃郁層次鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年•國釀1959,酒香帶出的複雜性完美襯托龍蝦的甜美。黃酒濃湯慢煮走地雞:這道精緻菜餚將陳年花雕酒與雞湯、野生菇類、木耳融合,香氣四溢,滋味濃厚。山瑞裙燒豆麵 配 董事長推介花雕酒二十年,豐富的味道相得益彰。桂花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍 配 古越龍山善釀半甜型紹興黃酒,酒的微甜完美呼應甜品的細膩風味。這份獨家菜單,每位HK$988,將於8月1日至9月中旬在大公館供應。

精選配搭與招牌菜:
黑魚子馬友魚飯 x 醬油熟醉蝦 x 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒

2024-08-07
  • 鳳脂芙蓉龍蝦球