9:30早餐(沙爹牛麵、蛋治一件、凍檸檬茶)送到9:34 左手仍揸住蛋治、碗麵還剩一大半、凍檸茶有一大杯(伙記問我食完未??想清我枱) 比客入9:35 走!食完一個火起假期早餐(冇道謙不不特止,嘴角上揚😏,態度差!今時今日咁嘅態度,係大圍咁耐都唔會再幫襯)
9:30早餐(沙爹牛麵、蛋治一件、凍檸檬茶)送到
食到火起早餐
2023-02-27 804 瀏覽
同朋友食飯,隨便附近找一間,今晚叫左小菜套餐,西蘭花鮮魷魚及涼瓜排骨。鮮魷無海鮮味,很重梳打粉及梘水味。涼瓜咸,排骨很鞋及硬,似翻煮多次,唔太新鮮。例湯係冬瓜排骨湯,可接受,有湯有渣。最後,叫左杯凍檸茶少甜,無少甜,甜到呢,下次幾肚餓未必考慮再幫襯囉。
2022-12-16 639 瀏覽
寒冷天氣警告之下,寒風仲要落雨☔️ 凍就黎變雪人🥶 要食d熱辣辣既野暖下個人。之前已經打左幾次邊爐,今次想轉下口味,好在大圍真係咩都有得食,所以今晚揀左食煲仔飯😋 例湯未上菜之前,店員就上左一大碗雜菜湯。材料好正常,有菜、蘿蔔同豬肉,特別既係d菜已經煲到無乜味,但咬落又有少少海帶果種texture🤔 臘腸排骨煲仔飯 ($75)係熱辣辣既煲仔飯☺️ 食完就暖番哂。臘腸同排骨都算多,不過臘腸偏硬&唔夠香,而排骨雖然大舊但係有d鞋&無乜味。水準中下。鹹魚肉餅煲仔飯($75)男朋友叫左鹹魚肉餅,佢個煲好食過我果煲好多😅 仲有飯焦添呀!不過個鹹魚都係差咁d 鹹香,同埋肉質唔夠霉😅 不過呢個價錢,呢個質素都ok既。

例湯
例湯

臘腸排骨煲仔飯 ($75)
臘腸排骨煲仔飯

鹹魚肉餅煲仔飯($75)
鹹魚肉餅煲仔飯

2022-12-13
鹹魚肉餅煲仔飯
2022-12-08 374 瀏覽
見到呢間茶記都喺大圍好耐下,一心唸住食茶記事但一間都應該好ok 啦入到去只係叫左一般茶記既早餐,沙爹牛肉麵配火腿煎蛋多士,真係完全無唸過d 野食會難食到咁🤦🏻‍♀️個沙爹牛肉麵勁多水搞到個湯完全無味,淡如水,d 牛肉一陣雪味又鞋好難食😑唸住係啖味d都算啦照食,咁咪將塊火腿放左個麵度食啦,一放火腿入口,塊火腿係酸臭味(已經壞左), 我又已經浸左落湯,搞到唔敢再食果個水麵😡成個麵都唔無食到十啖呢間餐廳一定唔會再食😡😡
呢間餐廳一定唔會再食😡😡

2022-12-04
$41 (早餐)
2022-10-17 404 瀏覽
呢間除咗煲仔飯之外,其他可以不提😓先講好野先:煲仔飯~臘味用料靚👍肥廋適中😋飯底煲到剛起蕉👍😋😘粒粒乾身,唔會太多水👍👍😘😘第二讚美女事頭婆比較專業D同E Q高,其他員工😓😓落單流單、錯單、未落完行左去,又知道你未落完返黎再落😩真奇怪🤔煲仔飯豉油又攞錯😩油菜上枱有條半天吊、又老😅炒飯炒出嚟白色😓眼見太濕😓呢間外賣都很多,有自取、有上網訂,事頭婆真係要加油💪💪💪
今日係大圍做嘢,大街勁多人,所以行入去後街搵野食。見到呢到有位就入去坐啦!食物叫左個凍奶茶,個奶茶冇乜奶味同冇乜茶味。我就飲凍檸茶,我覺得個茶底幾好,有鮮檸檬味!叫個咖哩魚柳飯,可能因為係茶記嘅關係,冇expect 過個咖哩係好似日式咖哩咁…啲魚柳唔係梅,但好冧…個人覺得魚硬身啲好食再黎鹹魚蒸肉餅飯,個份量都好大!唔知係咪鹹魚啲鮮味落晒去個肉餅度🤣個鹹魚唔鹹,不過有霉香味!個肉餅鹹到飛起啲肉餅都好有咬口。環境有廁所,呢個要讚!廁所抽風好勁,同埋都好乾淨!地方比較淺窄,要小心啲行。
食物

叫左個凍奶茶,個奶茶冇乜奶味同冇乜茶味。

我就飲凍檸茶,我覺得個茶底幾好,有鮮檸檬味!
啲魚柳唔係梅,但好冧…個人覺得魚硬身啲好食
啲肉餅都好有咬口。

有廁所,呢個要讚!
廁所抽風好勁,同埋都好乾淨!地方比較淺窄,要小心啲行。

凍奶茶、凍檸茶
咸魚肉餅飯
咖喱魚柳飯
2021-09-26
2021-07-18 437 瀏覽
因為住附近,所以都算幫襯得幾多,通常去食午市嘅碟頭飯餐加杯凍奶茶,普遍嚟都算唔錯,幾欣賞佢哋嘅汁,例如咖喱汁同京都骨嗰類嘅酸甜汁,都調教得唔錯。但令我成日會幫襯嘅原因,係佢杯奶茶,水吧叔叔令呢個套餐攞左唔少分數👍🏾另外,令我唔想再幫襯嘅原因,係佢哋啲樓面姐姐服務態度真係好差,尤其偏瘦短髮嗰位…為左唔想再食到一肚氣,唔會再幫襯lu!
2021-06-09 2141 瀏覽
又喺一篇行完山,晌茶記嘆下午茶嘅系列,皆因戶外活動做得最多就喺行山喇。今次唔喺同平常行開山嘅朋友行,而喺黐朋友,跟佢啲行山友行,路線就由火炭駿洋邨起步,晌後山一直上,經話搖斗坪、河瀝背、大埔滘,終點就到達大埔四色林,然後坐返車一齊落大圍食下午茶。大家都喺上年紀一輩,鍾情啲舊茶記,所以,搵咗「大利」。 入到裡面,地方唔大,主要喺卡位、細方枱,可以講環境幾逼,啲枱櫈拍得好近,基本防疫做咗等同無做。而啲卡位好細張,緊緊好坐到兩個中等身材嘅人,肥啲、大隻啲都凸晒出嚟。 所以呢,啲餐牌、調味料……等等,都升高掛晌卡位啲牆邊度,否則,枱面真喺擺唔到幾多嘢。 一張對摺過膠餐牌就睇晒有咩嘢食,不過,呢度嘅下午茶餐好少選擇,好彩仲有一種午餐(12:00pm-6:00pm),唔喺碟頭飯,而喺一款公仔麵/ 米粉 / 通粉 / 烏冬再搭一款多士拼煙肉、餐肉、腸仔之類,其實等同一般茶記嘅常餐,賣$40。沙爹牛肉公仔 改出前一丁需加$5,但個人嚟講,都唔喺一丁嘅鐵粉,茶記啲大光麵我都OK。沙嗲牛肉可以話喺茶記嘅百搭,早餐見佢,茶餐又見佢,更喺常餐嘅常客。睇相就見,沙嗲牛肉落得一啲都無手緊,啲牛肉整得幾軟腍,沙嗲亦
。大家都喺上年紀一輩,鍾情啲舊茶記,所以,搵咗「大利」。
沙爹牛肉公仔

改出前一丁需加$5,但個人嚟講,都唔喺一丁嘅鐵粉,茶記啲大光麵我都OK。沙嗲牛肉可以話喺茶記嘅百搭,早餐見佢,茶餐又見佢,更喺常餐嘅常客。睇相就見,沙嗲牛肉落得一啲都無手緊,啲牛肉整得幾軟腍,沙嗲亦調校得好惹味,配公仔麵,真喺經典。
沙爹牛肉公仔
煙肉、餐肉、多士

無老婆同行,就梗喺揀啲絕對唔健康嘅配搭啦,煙肉搭餐肉,肯定喺高脂之選,但就會喺滋味嘅組合,夾入多士一齊食,鹹香惹味。
熱奶茶

晌呢啲老茶記,就更加要揀飲熱奶茶啦,好多人揀去茶記,好多時都喺為杯奶茶。厚身嘅舊式瓦茶杯茶,除保溫力強,更喺一種情懷。睇啲茶色就覺得好對辦,入口茶底頗為醇厚幽香,飲落有回甘,茶、奶比例啱啱好,高水準嘅一杯熱奶茶。
熱奶茶
跟一般茶記相比,「大利」嘅定價可以講喺相對貴,但依然咁多人幫襯,證明有一定質素。
2020-12-28 846 瀏覽
11:15am送左2個小朋友去💛畫室畫畫襯機去搵地方hea一陣一諗到一陣又要陪食Lunch所以諗住食個早餐先但行暈大圍茶記好多早餐已截單好在仲有呢間 #大利.今次我order早餐A $37 + 凍檸茶$3沙爹牛肉公仔面 拼火腿炒蛋 走多士.為求有得坐下普普通通又一餐 🤷🏼‍♀️😆
11:15am送左2個小朋友去💛畫室畫畫
早餐A
2020-12-28
早餐
2020-05-27 1262 瀏覽
經常都經過這條街,但從來沒有試過走進去試一下,今天突然想起來,很久沒有吃茶餐廳了。第一印象就想起了這裡,沒想到這裡在我的腦海裡有這麼深的印象,哈哈,好像有點說得太遠了。言歸正傳,這裡與別的茶餐廳沒有不同,茶餐廳有的食物,這裡都有,選擇非常齊全,「碟頭飯」、各式炒粉麵應有盡有。今天想吃得清淡些,千挑萬選之下,點了一個芙蓉蛋飯,蛋炒得很香,蛋裡面夾帶了很多洋蔥、芽菜和韭黃。份量非常充足,價錢也不貴,下次要來試一下炒粉麵。
芙蓉蛋飯
2020-05-19
5 分鐘 (外賣自取)
芙蓉蛋飯
2020-04-10 749 瀏覽
極少機會來到大圍,一大早就到,當然要搵早餐食,上網尋找一番(其實唔多選擇),最後近近地食茶餐廳早餐。落住微雨,終於行到來,當然食小弟唯一會選的,沙嗲牛麵,自選當然是餐蛋啦。十分童年回憶的畫面,簡單一個食評,所有野都十分正常,唯有沙嗲汁唔夠多,令沙嗲味唔夠同牛肉有點柴。疫情問題,入店一樣要量體溫,姐姐客氣,各員工暢談時事,十分融洽,有家庭餐廳的感覺。價錢,份量,環境同上菜速度都正常。(簡單一個早餐,無咩食評好寫,敬請見諒)

落住微雨,終於行到來,當然食小弟唯一會選的,沙嗲牛麵
,自選當然是餐蛋啦

2020-03-30
$36 (早餐)
2020-01-28 629 瀏覽
黎到大利茶餐廳,天時地冬點左個臘味飯,點知臘味同飯竟然係分開上,煲又無煲過,整又無整過,從未見過咁hea的臘味飯。服務態度又差,送餐送到一塌糊塗錯晒單,追左幾次都追唔到,真係等關門大吉
2019-05-19 790 瀏覽
那天跟朋友到了大利茶餐廳吃早餐,我點了雪菜肉絲雞扒公仔麵。每一次到一家新餐廳,我都會點雪菜肉絲麵。我個人認為如果雪菜肉絲煮得好吃,代表其他食品都不會差。這家的雪菜肉絲沒有令我失望,值得回味!
那天跟朋友到了大利茶餐廳吃早餐,我點了雪菜肉絲雞扒公仔麵。
每一次到一家新餐廳,我都會點雪菜肉絲麵。
2019-02-08 611 瀏覽
大年初三,人人到車公廟拜神,拜完會來大圍吃飯。我剛好住大圍,這天入常在家附近覓食,但撞著這種大日子,要不店子沒開,要不人山人海。剛好這家茶記有位子,就隨便進去吃飯了。可是,這裡的粉麵飯真的很難吃!我們點了沙爹牛肉炒河($51)和芙蓉蛋飯($46),飯和麵的量很多,但汁不夠,於是變得乾巴巴。芙蓉蛋的鹽加得不均勻,有些部分太鹹,感覺就像抓了一把鹽把它塞進口裡一樣,感覺難受。以茶記來說,這裡的價錢算是中等,但食感真的太遜色,不太行。這裡的衛生一般,但茶餐廳一般都有點髒。不過位子很多,不用久等。店員以茶餐廳來說算是懂禮貌,所以不嫌棄又趕時間/不想等位子,還是可以去的,不然就算了。

2019-01-24 312 瀏覽
今晚咁岩屋企人出晒去 冇人煮飯咁我就落樓下是但搵間餐廳食 最後入左大利 因為小人同睇落坐得舒服咁我就叫左個咖哩牛腩飯 52蚊 味道都唔錯 牛腩都算鬆軟  係d汁甜左dd總括黎講都算 ok ge
今晚咁岩屋企人出晒去 冇人煮飯
咁我就落樓下是但搵間餐廳食