2019-12-30 847 瀏覽
哈日族的老娘查實真係好愛好愛食魚生飯,當我得知大勝丼有得自選魚生配醋飯,又如何抗拒去搵食呢?! 店舖位於旺角信和隔離,極之易搵,我們一行三人先訂位後入座,0等候時間,到店未坐低己見到全店文宣,我們暫且孤物論店舖顏色,食店還是以食字行頭為先。一坐低就已為各人送上一碗麵豉湯及麥茶,再看看Menu,有指定魚生組合又或是可自選,老娘來到就是要試一試這個自選魚生飯,魚生來說價錢不算昂貴亦不可稱為廉價魚生,有時太便宜的魚生反而令人心生畏懼,貪心的我點了4款魚生+白醋飯,朋友各點了3款魚生配白飯,上枱後才知道原來4餸飯飯量會比3餸為多,不過其實飯及湯也是任添的,食完了歡迎再添,唔怕你唔飽,只怕你唔食。😋 我點的是: 蟹籽+三文魚腩+甘蝦+蟹糕+白醋飯我必須一提的是這個蟹糕份量極之驚人,這個份量在普通的壽司店已是6-7件壽司上的蟹糕份量了,另外厚切的三文魚腩感覺亦新鮮好味,不算大食的我竟然可以食完一整碗飯,還要是已加大份量的飯,吃飽了才有點後悔,因為真係飽到晚餐也吃不下的程度!😋 朋友A點的是: 劍魚腩 + 碎蔥吞拿魚腩 + 三文魚籽 + 白醋飯份量十足的魚生飯,雖不算非常新鮮爽口,但亦不過不失,整體

😋 我點的是: 蟹籽+三文魚腩+甘蝦+蟹糕+白醋飯
份量十足的魚生飯,雖不算非常新鮮爽口,但亦不過不失,整體來說食慣日本嘢的她也感到十分滿意。
其實講真睇相都覺得非常美味啦~ 本來她覺得飯量有點偏小,但由於整碗飯都舖滿魚生,她吃完整個飯後才覺得飯小是合理,因為真係食唔落啦~
😝
自選魚生丼 - 劍魚腩 + 碎蔥吞拿魚腩 + 三文魚籽 + 白醋飯

😋 朋友B點的是: 三文魚 +炙燒穴子 + 帆立貝 + 白醋飯
最滿意是炙燒穴子,有驚喜的好味,但最我驚奇的是細食的朋友B竟然是全清整魚生飯,可想而知有多美味🤪🥳
PS: 離開前別忘了與門外的  及  影返張靚相打卡呀!
自選魚生丼 - 三文魚 +炙燒穴子 + 帆立貝 + 白醋飯
自選魚生丼 - 蟹籽+三文魚腩+甘蝦+蟹糕+白醋飯
題外話/補充資料: 我們3人全加了$20跟蟹籽沙律, 前菜及飲品。吃飽了就全都喝不下這個飲品,埋單88折再送上雪糕糯米磁甜品,每人共洗費約$120左右,已帶給我們超滿足的午餐時間,忍唔住要出post推介一下😊 PS: 離開前別忘了與門外的 #Pepe 及 #連豬 影返張靚相打卡呀!
2019-12-20
自選魚生丼 - 三文魚 +炙燒穴子 + 帆立貝 + 白醋飯
自選魚生丼 - 蟹籽+三文魚腩+甘蝦+蟹糕+白醋飯
  • 自選魚生丼
2019-12-26 517 瀏覽
🎾 #一粒波懲罰黃店大勝丼黃到咁我諗都唔洗點介紹😂想walk in就可能要早少少食如果唔係都可以打電話去book枱🤪-⚾大勝自選丼 (跟味噌湯及甜品)自選丼最少揀三個餸,可以揀普通白醋飯($10)同赤醋飯($18)🍚我就揀左白醋飯/油甘魚腩/劍魚腩/炙燒左口魚🐟醋飯上面有啲飯素,飯有少少硬同偏凍,如果係暖既會正啲🤡啲魚生就幾新鮮,油甘魚腩劍魚腩左口魚蟹膏都好食🤤🤤份量對小鳥胃黎講適中👍🏻但普通人都唔洗驚,可以免費加飯😂-🏐 大勝丼旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓12:00 - 15:00; 17:45 - 22:30-#一粒波ARollingBall #一粒波食好西 #一粒波碌去旺角 #大勝丼 #魚生飯 #旺角餐廳 #hkig #hkfoodie #香港食評 #香港餐廳 #foodstagram
🎾 #一粒波懲罰黃店
大勝丼黃到咁我諗都唔洗點介紹😂
想walk in就可能要早少少食
如果唔係都可以打電話去book枱🤪
⚾大勝自選丼 (跟味噌湯及甜品)
🏐 大勝丼
旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓
12:00 - 15:00; 17:45 - 22:30
2019-12-24 418 瀏覽
好在一早就決定食呢間,因為無訂位,所以就5點幾果陣去。好好彩即有台,不過就限時食75分鐘既見到Menu封面寫住「任添飯、任添麵豉湯、免加一」,即刻覺得好正我就叫左下面呢個,睇menu就係一板海膽既,但黎到得2-3舊...有少少失望,不過好在個海膽都新鮮,完全無臭無苦,但就唔太甜既..$158(無加一)黎講算係好抵食,同叫做好食咁當然就比唔上貴價果啲刺身佢啲醋飯有飯素係入面,所以淨食飯都唔覺得dry,成碗都好高質而我朋友就叫左下需呢個$178,佢啲刺身同樣都新鮮,係有某1-2舊魚朋友覺得好腥,食唔到,但我就食到既佢碗麵豉湯就無乜料,差唔多淨湯咁既,佢啲料就係我呢羹咁既料,不過味道就正常,唔算淡,而佢又係任添,所以都呢個餐仲要包每人一罐野飲,簡直超抵!(不過自選刺身既無野飲架)總結:價錢平,食材算新鮮,好抵食,但下次食要訂定位,因為係良心店而家食仲有88折架!

咁當然就比唔上貴價果啲刺身

而家食仲有88折架!
2019-12-23
🍣辛辣油甘魚丼$108🍣👍🏻星期一至四全日88折 星期五六日3pm前88折👍🏼(💁配任添白飯+湯 送飲品+甜品)又黎啦 比上次多人咗好多 記得訂位🥰🥰食過幾款熟食丼 但第一次食刺身款式都有7-8塊厚切 性價比唔錯🙈油甘魚非常肥美 夠厚肉 食得出鮮甜高質過連鎖店好多😍😍辛辣嘅醬汁唔太辣 少少刺激咁🤫見到其他人食嘅刺身丼飯更吸引Btw比起拌豉油 更愛沙律醬撈飯 (可問店員拎)好夾😍😍.火灸狂牛丼$108牛肉粒夠多又入味🐮肉質雖唔算滑嫩 但都夠軟口💪🏻👍🏻燒汁好惹味 咸甜中有辛味粉加持個流心蛋好岀色🍳
🍣辛辣油甘魚丼$108🍣
👍🏻星期一至四全日88折 星期五六日3pm前88折👍🏼
(💁配任添白飯+湯 送飲品+甜品)
又黎啦 比上次多人咗好多 記得訂位🥰🥰
肉質雖唔算滑嫩 但都夠軟口💪🏻👍🏻
燒汁好惹味 咸甜中有辛味粉加持
個流心蛋好岀色🍳

2019-12-17 629 瀏覽
第一次去食,大約午餐時段入到去,連埋我地都只有4枱客人,還有很多吉枱,樓面侍應都有3位,有一位上年紀的黑口黑面,另外2位目冇表情,當堂食慾大減,叫落單都要等上3分鐘,手腳好慢。朋友叫了一個照燒鯖魚丼,D魚骨超級多,味道一般,吉野X比佢好食好多,如果有免費都吾會再幫襯。
2019-10-22
午餐
2019-12-14 586 瀏覽
一坐低就每人送上一碗麵豉湯🥣一杯麥茶🍵🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹溫泉蛋辛香炸雞爆丼 啲雞🐥多到好似座山咁⛰⛰⛰起埋都有8/9件,仲要大大舊😋😋😋炸得夠熱又脆, 雞肉好嫩🐥🐥🐥沙律醬唔夠, 仲可以refill😌😌😌(聽講飯都可以fill)難怪係抵食之選, 真係抵!👍🏻👍🏻👍🏻🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹火炙狂牛丼 牛柳🐮🐮🐮粒數量多到鋪滿飯面大概有12/13粒🍚🍚燒過既牛柳粒大概七成熟再撈埋啲煎香左既蒜片,洋蔥, 溫泉蛋汁🥚🥚🥚緊加好惹味!🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹鰻魚溫泉蛋飯鰻魚份量亦好多👍👍👍肉質夠厚夠軟, 煮得非常入味😍😍再配上燒汁一齊食, 不得了!😋😋🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹三文魚刺身; 帆立貝刺身刺身相比下較遜色, 帆立貝冇咁爽口, 太軟身了; 三文魚🍣🍣就不過不失🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹日式炒雜菜 好似用左牛油炒雜菜🥗🥗🥗有食緊牛油粟米🌽既感覺, 而且都幾大份, 唔錯唔錯!🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂📣所有餐都有跟罐裝無酒精飲品 & 雪糕糯米糍,仲有88折添! 🔺要注意入座起計食75分鐘🔺💛店內有連儂牆
一坐低就每人送上一碗麵豉湯🥣一杯麥茶🍵
🏹溫泉蛋辛香炸雞爆丼
難怪係抵食之選, 真係抵!👍🏻👍🏻👍🏻
🏹火炙狂牛丼
再撈埋啲煎香左既蒜片,洋蔥, 溫泉蛋汁🥚🥚🥚緊加好惹味!
🏹鰻魚溫泉蛋飯
日式炒雜菜
溫泉蛋辛香炸雞爆丼
火炙狂牛丼
日式炒雜菜
今日晚飯上網求其就search左間良心店食🎗,間嘢係信和隔離,好輕鬆就搵到入到去望餐牌都唔錯,又即叫即做又可以添飯,仲可以免加一添,餐牌上有刺身丼同熟食嘅丼揀,嗰日可能晏左,我想揀嗰d都賣哂☹️order所有丼都送以下嘢飲男朋友細佬嗌左溫泉蛋牛肉🐂飯,佢話幾好正,男朋友就嗌左個火炙三文魚飯,佢肚餓得滯所以即刻食唔記得影相我嗌左個角切三文魚便當🍱,得罪講句d生嘢講真好唔新鮮,有d唱k buffet feel☹️我地再嗌多左少少刺身,睇相都睇得出好唔新鮮,我其實返屋企肚屙左4次,唔知關唔關事😢𥚃面服務d姐姐唔知係咪忙得制,又冇乜禮貌,我個便當𥚃面隻豉油碟太細,叫佢攞隻好似又唔願拎又黑面,同路人都係咁話喇,雖然同路人,但希望做服務性行業嘅應該要注意下d態度,同埋希望食物選料方面有d進步🤔

order所有丼都送以下嘢飲

2019-11-30
2019-12-01 1478 瀏覽
一行四人,好在朋友一早訂咗位~~17:00來到已經開始多人等用餐時間有75分鐘 (都夠哂因為試菜算快)坐低即刻睇吓有咩揀 花多眼亂啊😍想試的吉列海鮮丼冇哂~~(即係有藉口再嚟多次啦yeah!😎)我地最後揀咗1️⃣北海道魚生爆丼、2️⃣火炙刺身丼、3️⃣海賊丼、4️⃣吉列蠔滑蛋丼 和 5️⃣雞軟骨👍🏻👍🏻全部都好出色!!!全部餐都會配麵豉湯和飲品🍣🍵🥤白飯同埋麵豉湯仲可以無限refill 添!!但我地就一碗飯🍚清哂已經好夠飽啦🤰🏻🤰🏻
一行四人,好在朋友一早訂咗位~~
17:00來到已經開始多人等
用餐時間有75分鐘 (都夠哂因為試菜算快)
坐低即刻睇吓有咩揀 花多眼亂啊😍

全部餐都會配麵豉湯和飲品🍣🍵🥤

北海道魚生爆丼
火炙刺身丼
2019-12-01
北海道魚生爆丼
火炙刺身丼
2019-11-21 1294 瀏覽
見早前多人推介呢間魚生飯,又見佢午餐堂食有88折就去試下。本身對香港魚生飯係無乜期望,過百蚊一個飯但係蔗渣咁嘅質素比比皆是。我地到達餐廳時間都叫早,所以好快有位。一入座就我叫左個魚生丼而友人叫左個咖哩豬扒飯。侍應生就俾碗味噌湯同茶我地飲,亦提醒我地味噌湯同飯係有得refill同埋餐點係即叫即做要等耐少少。味噌湯個味道唔算太濃同咸,唔錯。等左十幾分鐘左右佢就上到D飯,個魚生飯飯量唔算多,但係佢d魚生數量鋪滿左成個碗都令我幾意外,仲要d魚生都係幾新鮮,最驚喜係個海膽因爲香港好多日式料理嘅海膽都係唔新鮮同有腥味,但佢個海膽好食,百幾蚊有咁o既量同質素都叫抵。個咖喱豬扒飯塊豬扒係即炸所以比一般出面豬扒好食。所以日式料理黎講呢間都叫中上質素,可以再去。
見早前多人推介呢間魚生飯,又見佢午餐堂食有88折就去試下。

個咖喱豬扒飯塊豬扒係即炸所以比一般出面豬扒好食。

所以日式料理黎講呢間都叫中上質素,可以再去。

2019-11-04 1012 瀏覽
今日下午同朋友去co working space 工作工作未完已經諗夜晚食咩想食日本野 魚生😍而家要食野一定係係揀黃店而有心人都好好上網好易搵到黃店真香港人一定要支持真香港人!加油!因為工作狂食零食既關係其實唔太肚餓所以兩個女仔share 一個自選魚生飯同一個海蜇小食海蜇好脆口 酸酸甜甜少少辣都好開胃自選魚生飯可以自己揀要咩魚生好方便好似食車仔麵咁我地叫左三文魚、油甘魚、赤蝦、海膽同埋蟹膏除左個蟹膏太濃味之外其他魚生都好新鮮好鮮甜🥰另外飯已經好夠味豉油唔好點咁多~會有d咸~呢度飯同麵豉湯可以免費追加女仔食完凍野都係要飲返暖野暖身好d!呢度環境都好舒服座位夠闊個朋友本身勁鼻敏感入到黎一個乞嘖都無打!感覺係好乾淨。
今日下午同朋友去co working space 工作
工作未完已經諗夜晚食咩
想食日本野 魚生😍
而家要食野一定係係揀黃店
而有心人都好好上網好易搵到黃店
真香港人一定要支持真香港人!加油!

因為工作狂食零食既關係
其實唔太肚餓
所以兩個女仔share 一個自選魚生飯同一個海蜇小食
海蜇

海蜇好脆口 酸酸甜甜少少辣都好開胃

自選魚生飯可以自己揀要咩魚生
好方便好似食車仔麵咁
我地叫左三文魚、油甘魚、赤蝦、海膽同埋蟹膏
除左個蟹膏太濃味之外
其他魚生都好新鮮
好鮮甜🥰
另外飯已經好夠味
豉油唔好點咁多~會有d咸~
自選魚生飯

呢度飯同麵豉湯可以免費追加
女仔食完凍野都係要飲返暖野暖身好d!

呢度環境都好舒服
座位夠闊
個朋友本身勁鼻敏感
入到黎一個乞嘖都無打!
感覺係好乾淨。

海蜇
自選魚生飯
2019-11-04 818 瀏覽
位於旺角信和附近嘅大勝丼最近我同朋友都中意黎依度食lunch 試咗好幾個唔同嘅丼都好有質素豚肉生薑燒丼好足料豚肉略為乾身左少少、但係調味出色炸雞丼直頭起左座炸雞山勁多舊!聽講唔夠飯仲可以叫佢加添次次都要將d雞分咁幾件比朋友先食得晒炸蠔都好出色!(冇影相)而且間店夠黃、有良心員工又nice💛 試過一次就變咗成日黎午市時段(15:00前)有88折包含 麵豉湯、餐飲、甜品(雪糕糯米糍)免收服務費高質!唔算貴!好味😋#每次的消費都是在為你想要的世界投票
位於旺角信和附近嘅大勝丼
最近我同朋友都中意黎依度食lunch
試咗好幾個唔同嘅丼都好有質素

豚肉生薑燒丼好足料
豚肉略為乾身左少少、但係調味出色
豚肉生姜燒丼

炸雞丼直頭起左座炸雞
勁多舊!聽講唔夠飯仲可以叫佢加添
次次都要將d雞分咁幾件比朋友先食得晒
炸雞丼

炸蠔都好出色!(冇影相)
而且間店夠黃、有良心
員工又nice💛 試過一次就變咗成日黎

午市時段(15:00前)有88折
包含 麵豉湯、餐飲、甜品(雪糕糯米糍)
免收服務費
高質!唔算貴!好味😋

#每次的消費都是在為你想要的世界投票
豚肉生姜燒丼
炸雞丼
2019-11-04 899 瀏覽
這是朋友的好介紹,佢已經儲印仔儲左好多個,佢話已經係佢既飯堂,因為太好食啦。今日一試,所言非虛,真係好有質素。有好多唔同嘅牛丼,啱晒食肉獸。依客火灸狂牛丼,啲肉味道較到啱啱好,好香蒜味,啲肉係七成熟,再撈埋啲蛋汁同醬汁同飯一齊食,不得了!再黎依個 menu 都好新穎,可以自選丼實在太好了!左口魚,蟹糕(張相影唔到,喺另一邊)同埋吞拿魚飯。海膽甜蝦。依兩個魚生飯都係有質素之選,新鮮,價錢合理,特別推介個蟹糕,超甜,我朋友話佢有呢個蟹糕之後佢再食唔落其他魚生飯,我明白的,係好正!左口魚極之肥美,油而不膩既感覺太令人感動了!隨餐附贈雪糕糯米糍同埋罐裝飲品,罐裝飲品我嗌左柚子蜜,不太好飲下次睇吓其他先。總括黎講,好啦,將你納入飯堂之一啦!

有好多唔同嘅牛丼,啱晒食肉獸。

火灸狂牛丼

再黎依個 menu 都好新穎,可以自選丼實在太好了!

自選丼

左口魚,蟹糕(張相影唔到,喺另一邊)同埋吞拿魚飯。

海膽甜蝦。

總括黎講,好啦,將你納入飯堂之一啦!
火灸狂牛丼
2019-10-29 658 瀏覽
支持黃店系列!可能係我近期最推薦既黃店😎 近期略有名氣既旺角丼飯店 「大勝丼」,估唔到真係勁好食,好食到我第2日已經走返去encore😹▪火炙狂牛丼 $108圖片無呃你,實物真係咁爆丼!牛柳粒數量多到鋪滿飯面(輕輕數過好似有14大粒),而燒過既牛柳粒真係無得彈,牛味同炙燒感出曬黎,油花食落幾平均😍好惹味呀救命。再撈埋啲煎香左既蒜片、洋蔥、同動L動L既日式溫泉蛋落去食,邪惡度100分😈▪三文魚帆立貝丼 $128將注意力放曬落牛丼,原來刺身丼都不相伯仲😱刺身份量足料到離譜,無論係三文魚定帆立貝都大大件咁,仲要非常新鮮🐟撈埋啲三文魚籽,一次過食曬呀媽同個仔,鮮度又再提升!仲要啲日本米本身勁好食!▪辛辣油甘魚丼 $108前一晚食完,忍唔住第日再即刻返去食,再次比啲刺身既大片程度震撼到😂油甘魚上面既辛辣油勁好食!油甘魚既質地都好鮮嫩,足足有7片咁多😎不過食到最後2片覺得個魚唔夠鮮。P.S. 所有丼飯奉送麵豉湯、罐裝飲品及雪糕糯米糍午市/openrice訂位有88折用餐環境雖然比較狹窄,同埋有用餐時間限制,但食物質素真係超曬班

▪火炙狂牛丼 $108

▪三文魚帆立貝丼 $128

▪辛辣油甘魚丼 $108
不過食到最後2片覺得個魚唔夠鮮。

P.S. 所有丼飯奉送麵豉湯、罐裝飲品及雪糕糯米糍
午市/openrice訂位有88折

2019-10-22 581 瀏覽
這是我們的週年晚宴。和另一半走過了七個年頭,走進了第八年,我們沒有什麼浪漫,大時大節都不會送禮物,都不會有什麼情深的說話在此刻說出,說穿了我們就是十分的平淡,但慶幸的是我們的理念相同,對食的喜好相若,所以每次挑選餐廳都很隨意,別人介紹就會去食,又或者經過看到合乎喜好的就會吃,但這次我特別挑選了這所餐廳,是因為很想吃一頓豐富的,吃一頓好的,來舒緩近期的悲傷 前一天便預訂了枱吃飯,因為在openrice訂枱有88折以及全日免加一呢😁,但餐廳說因為人太多了,所以只能吃75分鐘,本來以為太少了,但後來發現餐廳上菜的速度非常快,所以亦有很足夠的時間吃飯😉餐廳不算太大,最多只有大概40-50個座位,但真的坐無虛席,還有很多沒有訂座的人在排隊呢! 😯 一坐下便會每人遞上一碗麵豉湯,以及一杯麥茶,但麵豉湯亦非常平淡,如果可以多些湯料會更好呢 🥢帆立貝海膽丼 $158海膽丼的價錢其實比想像中便宜,當然一定要嚐嚐了!!帆立貝非常鮮甜,完全沒有雪味,而且亦不會雪得太硬,令到鮮味盡失;再吃一口海膽,海膽的鮮味在口裡散發出來,完全沒有腥味,完全沒有木板味,份量亦有一板的海膽;再配上可以配飯的鮮魚子,令到白飯不會

🥢帆立貝海膽丼 $158
;再配上可以配飯的鮮魚子,令到白飯不會那麼單調,這個價錢值了!比較細心的是海膽是放在綠葉上上菜,可以分開帆立貝的味道。

🥢甘蝦海膽丼 $148
甘蝦🍤亦相當鮮甜,一咬下去,蝦的味道在口中四散,令人吃得津津有味,份量亦很足夠!

🥢炸蒜香雞軟骨 $42
熱騰騰的雞軟骨炸得非常脆口,不算有太多炸粉,雞軟骨咬下去亦非常爽口,絕對是好吃的小食👍🏻

🥢三文魚刺身 $38
🥢油甘魚刺身 $48
刺身相對來就比較失色,因為之前兩個丼實在太好吃了,但魚生亦非常肥美,只是我不太喜歡魚味太重的食物

每個丼飯都配有一種飲料以及一粒雪米磁,非常夠飽肚🤗

香港人加油💪🏻
2019-10-17
慶祝紀念
紀念日
  • 帆立貝海膽丼
2019-10-21 423 瀏覽
本來對旺角樓上食魚生飯冇咩特別期望,點知意外地質素唔錯。我哋用咗open rice訂位,所以午市都唔洗等,坐低要等咗都幾耐先有茶飲,但都明嘅,真係唔係好夠人,我叫咗自選丼,油甘魚腩好新鮮,蔥吞拿魚腩就唔係好夠肥美,但都好食,赤貝唔算太鮮,但都夠爽嘅,三文魚子都幾好,唔係好假嗰啲,壽司飯係有得揀白醋飯或者紅醋飯,紅醋飯酸啲,所以我揀咗白醋飯。老公就叫咗個牛肉溫泉蛋飯,係招牌嘢,牛味好夠,溫泉蛋都好有蛋味,值得一試。整體價錢唔屬於太貴,套餐跟一個麵豉湯,可惜麵豉湯唔夠熱,臨走仲有粒雪米糍送俾你
本來對旺角樓上食魚生飯冇咩特別期望,點知意外地質素唔錯。

自選魚生丼
2019-10-21