2018-04-28 328 瀏覽
今晚因爲老婆出差,先可以安排到朋友聚會,呢間餐廳新開張,入去試下先。一般都唔會叫豬肺湯,大圍想飲咪try try,本以為會好濃,但飲落又幾清,唔錯。陳皮骨,個汁少少甜,肉都夠多。炒飯唔好以為好易,炒到乾身好重要,鍾意食飯粒一粒粒分開。一魚兩味,我比較鍾意上面,蒸魚始終係至愛,魚肉滑滑,個汁仲可以送飯。粉絲蒸扇貝,超多粉絲,覺得粉絲應該要再淋d。扇貝熟度剛好,你知啦,熟過龍唔好食嫁。因為新餐廳,環境整潔,服務員態度都好,希望之後都keep住個水準。

陳皮骨,個汁少少甜,肉都夠多。

炒飯唔好以為好易,炒到乾身好重要,鍾意食飯粒一粒粒分開。

2018-04-26 227 瀏覽
昨晚終於去食左晚飯,點在幾味港式小菜,發覺越簡單的小菜越考驗廚藝😁😁😁窩貼大明蝦,外脆內軟,用嘅係新鮮明蝦,吾係普通蝦,係明蝦,我呢個平時好少食油炸食物的人都忍吾住話好食。呢個頭開得很好,對呢度的期望大大提高好多。跟住黎個㰖角排骨,好大碟,整齊,香氣撲鼻,食落又有啲外脆內軟,呢種係香港人特別喜愛的感覺。少少酸味加埋㰖角香味,咬落又可以骨肉分離,口感味道都一流。下一味蒜茸粉絲蒸元貝,鮮,火喉剛剛好,不過不失,㧯埋啲汁食埋粉絲,好食,海鮮衹要新鮮不犯錯,應該係咁樣。跟進係薑蔥桐蠔,用沙煲上,香氣四溢,重點係蠔嘅表面無乜粉,咬落啲蠔汁流出來好正好鮮,啲蔥都好好味,清左成煲野,友人們都爭住食,值!最後細佬話試埋小炒皇,好耐無食過,因為大部分食店都麻麻地,試下叫,上台食落有感覺,用左勁大蝦乾,九菜花夠嫩,菜莆有咬口不會太咸,有海鮮粒,面有魚干仔,攞黎送啤酒就一流👍👍👍食完有啲飽,下次再試其他,值得推薦
食完有啲飽,下次再試其他,值得推薦
  • 窩貼明蝦
  • 㰖角排骨
  • 薑蔥桐蠔
2018-04-20 283 瀏覽
是日晚餐一行5人,最好去食小菜,夠熱鬧餐廳有晚市套餐,價錢豐儉由人見到餐牌有桶蠔食可惜夜晚 8點9 到,已經賣哂算啦,呢樣野無阻我地今晚要食海鮮既決心散叫左個蒸扇貝同炒蝦蒸扇貝 $38/隻鮮甜蒸得岩岩好粉絲份量夠,送飯一流其實海鮮夠新鮮,蒸一蒸就好好味炒蝦上枱俾d荷蘭豆份量嚇一嚇,比較有d餐廳d配菜只係拎黎托底,得個樣食落苦苦地,呢到算將d菜炒得幾好,新鮮唔老身埋單成碟都食得哂跟餐腐乳生菜牛肉,$68d菜夠新鮮唔苦,牛肉滑,健康之選本身鐘意食腐乳炒菜,腐乳味可以再濃d更好咕嚕肉,$68Highlight 跟餐例湯唔係味精湯餐廳試業期間9折同行有人覺得味道偏淡反而我覺得ok, 唔濃味幾好佢地d配菜份量幾多,夠健康家常便飯岩口味
是日晚餐

一行5人,最好去食小菜,夠熱鬧

餐廳有晚市套餐,價錢豐儉由人
見到餐牌有桶蠔食
可惜夜晚 8點9 到,已經賣哂

算啦,呢樣野無阻我地今晚要食海鮮既決心
散叫左個蒸扇貝同炒蝦

蒸扇貝 $38/隻
鮮甜
蒸得岩岩好
粉絲份量夠,送飯一流
其實海鮮夠新鮮,蒸一蒸就好好味

炒蝦

上枱俾d荷蘭豆份量嚇一嚇,
埋單成碟都食得哂

跟餐腐乳生菜牛肉,$68

d菜夠新鮮唔苦,牛肉滑,健康之選

本身鐘意食腐乳炒菜,腐乳味可以再濃d更好

咕嚕肉,$68

Highlight 跟餐例湯
唔係味精湯

餐廳試業期間9折
同行有人覺得味道偏淡
反而我覺得ok, 唔濃味幾好
佢地d配菜份量幾多,夠健康

家常便飯岩口味

2018-04-19 240 瀏覽
每次到九龍城探姨姨都經過這間店,好像都裝修了幾個月今晚同媽媽姨姨經過見到這幾天新開張閒日的晚上,九龍城較靜,不用等位店門外貼著小小的餐牌,我還未有看清楚有什麼吃,媽媽已經進店了😳店內裝潢可以,較一般餐廳寬三人行有大大卡位坐媽媽很喜歡這間店的小菜名頗特別,有個叫銀絲遊龍好有氣派😆我們先點了老人家至愛- 陳皮…骨陳皮骨($98): 酸酸地甜甜地好正陳皮骨真係有陳皮味因為真係有陳皮🤔,大約有十條,媽媽在我吃其他東西時已清了一半...可以留一點給我嗎?😗雖說是骨,但是咬下去依然有啖肉蝦子柚皮($68):我第一次食,長知識了,原來蝦子柚皮真係柚皮做上面淋蝦子,聽說都是酒樓才會吃到的菜色,到底師傅如何把柚皮改頭換面🤔味道是蝦子味,未食過的人要試試蒜子火腩大鱔煲($138): 張相拍得不夠好,拍不到它的澎派,好大煲好多鱔,有我愛的支竹味道可以大城海皇煲($168): 就是把不同的海鮮煲成一煲,價錢貴點不過用料不錯,至少蝦彈牙新鮮,有魚塊魷魚小菜價錢較鄰近茶餐廳高,但有很多第一次見的菜名,媽說似私房菜或酒家的菜色下次要試試什麼是欖角骨🤔家鄉碌鵝🧐整頓飯下來感覺不錯,坐位寬又有電視送飯,遠看有大圓枱,有
每次到九龍城探姨姨都經過這間店,好像都裝修了幾個月
今晚同媽媽姨姨經過見到這幾天新開張
閒日的晚上,九龍城較靜,不用等位
店內裝潢可以,較一般餐廳寬
三人行有大大卡位坐
媽媽很喜歡

這間店的小菜名頗特別,有個叫銀絲遊龍
好有氣派😆
蒜子火腩大鱔煲
味道可以
大城海皇煲

下次要試試什麼是欖角骨🤔家鄉碌鵝🧐

整頓飯下來感覺不錯,坐位寬又有電視送飯,遠看有大圓枱,有機會要來家庭大聚餐試下未食過的菜色

另外要提提大家有Facebook 打卡全單九折,折左之後好抵
2018-04-18
秘製陳皮骨
蝦子柚皮
蒜子火腩大鱔煲
大城海皇煲
2018-04-17 281 瀏覽
今日放假,出去做完Facial之後打俾媽咪,佢話落咗去九龍城買餸,如是者我決定去九龍城join佢食個tea. 行行吓見到間新餐廳,試業期間有優惠,d卡位仲要好舒適,環境又光猛,於是決定同媽咪喺呢度食個tea.佢下午茶有好多選擇,有小食,潮州粉麵,炒粉麵飯,想食light tea 或full tea 都可以,價錢亦非常相宜。因為我未食午餐嘅關係,所以叫咗個精選午餐,$48有湯、主菜同飲品,價錢合理。今次個主菜我叫左個焗海鮮飯,飯夠乾身,海鮮分量多,我至怕焗飯太淋。餐飲就試吓熱奶茶,首先杯奶茶夠熱,我最怕叫熱飲但d水唔夠滾。呢間啲奶茶好好飲,茶香奶味濃,啱晒我口味媽咪叫咗個下午茶牛腩米粉同凍奶茶。估唔到牛腩有咁多件,牛腩夠入味,好香好淋今次唔打唔撞入去呢間新餐廳,真係有意想不到嘅驚喜,聽到負責人(我估)同人客講晚市小菜也有試業優惠,一於等我今個星期日同屋企人再試試PS 屋企人次次嚟九龍城都覺得淨係食泰國菜,等我帶佢哋試吓中菜啦

海鮮焗飯

熱奶茶