餐廳: 大家食
資訊:

2015-01-10 828 瀏覽
唔好笑我,我第一次食"大家食",又幾impressive bo!!雖然門面、裝修、餐牌甚至係食緊果碗麵,都好鬼強國feel,所以我買左take-away, 但味道又ok lol 。我最like d刀削麵同自助拎既辣菜甫,你都睇到d刀削麵,一條差唔多我兩隻手指咁闊,食落煙煙un un~~ 火山雞即係已經腌製過既雞肉。火山雞+時菜+酸辣湯底($37)
雖然門面、裝修、餐牌甚至係食緊果碗麵,都好鬼強國feel,
所以我買左take-away, 但味道又ok lol 。
我最like d刀削麵同自助拎既辣菜甫,你都睇到d刀削麵,
一條差唔多我兩隻手指咁闊,食落煙煙un un~~
火山雞即係已經腌製過既雞肉。
火山雞+時菜+酸辣湯底($37)
2015-01-10
15 分鐘 (外賣自取)
2014-12-13 714 瀏覽
朋友介紹這裏的麵又熱又大碗,料多又新鮮,經濟兼實惠,經常買外賣。在他們的力薦下,我來了一趟享用。  午膳時間,食客蠻多的,幸運地,我們能找到卡位。  因為天氣冷了,我便想吃些麻辣的東西,帶暖整個身體,於是便叫了個酸辣(少辣)的全素米粉,有木耳、蕃茄、唐芹、韮菜、洋蔥和青椒。  真的很大碗,又夠熱,因為是酸辣,所以吃起來有點刺淚,眼淚鼻水一塊流,但吃過後全身都感到異常溫暖。很飽,但不會膩,吃到底都沒見到太多油,所以讓我覺得蠻健康的。而全素的感覺是既清新又爽口,可以清一清腸胃。另外,它不是太重口味,因此沒有感到太鹹和口渴,所以我推介,這碗全素米粉給注意健康的朋友。大冷天不妨來一碗,吃罷真的會感到暖暖的。

午膳時間,食客蠻多的,幸運地,我們能找到卡位。

全素麵
2014-06-22 763 瀏覽
今日經過附近,就當然要黎大家食一齊食下咁喇。今天叫左依個四川擔擔麵,朋友就叫左茄蛋牛手攪麵,價錢好似比之前高左少少,無咁抵食喇已經,不過味道應該唔會有太大改變既,我個擔擔麵好快就黎嚀,一黎就已經聞到個醬汁有好濃既花生味道,同以前差唔多,材料十足就當然喇,炸菜,肉碎等,加埋依個削搖麵比曹普通既更加吸到個醬,真係好正,而朋友個茄蛋牛都無咩點變,賣相都唔錯,味道都算幾甜,當然會有番少少酸味,不過兩樣野都算好夾埋,另外牛肉份量唔算太多,不過朋友話都算夠,但佢啖湯,感覺完成同出面唔同,好有住家既味道,不過就會濃少少,蕃茄仲見係完整一個,已經好少見出面會咁做,但依到就有,但牛肉肉質都做得幾好,牛肉味都有出到黎,不過比個湯搶左少少。
今日經過附近,就當然要黎大家食一齊食下咁喇。

2014-04-10 812 瀏覽
是日費用:56用膳時間:1:00pm-2:00pm如果你係一個懶睇癈話嘅人,可以依照你注重嘅數字睇文。1.講食 2.講錢 3.講環境 4.講服務1.今日嗌左個B餐,終於係搵到多一間會預設素食嘅餐。有好多料,食左個削搖清湯。個麵好硬身,好闊嘅麵,認真麻麻。另外一個係炸醬撈麵,個麵係手攪麵。又一餐有驚喜!個汁真係幾好味。青瓜絲好清新,啲麵都係偏硬。。。2.其實又唔係好貴嘅,廿幾三十蚊,大大碗,如果唔係削搖麵應該都好飽肚!認真講個炸醬好抵食!冇諗過佢咁大碟。3.環境黎講,初初個鋪頭冇乜人都ok 嘅。不過一到lunchtime 就超多人,企晒係到等,傾偈個陣口水橫飛。。。真係Welcome To Facebook 囉!真係走都走唔切!(女朋友:其實佢地唔係應該係出面排隊架咩.v.啲姐姐又由得佢企係枱附近等)4.個撈麵本身係嗌米線,但點知上錯手攪麵。咁我地都問下姐姐,佢係咁sa 冧。(女朋友:佢係完全冇意慾幫我轉返囉,係咁話你介唔介意,又話手攪麵都好好食。我都唔想煩到姐姐,始終佢地唔係煮個個,又冇打錯單,所以都還好啦。)
是日費用:56
用膳時間:1:00pm-2:00pm
炸醬撈麵
2014-03-29
2012-03-18 640 瀏覽
大家食 EAT TOGETHER 由呂以村先生o係1998 年創建,呢個連鎖式集團現有八間分店,佢地破天荒開創手攪麵及削遙麵,曾經獲得第四屆食神爭霸戰銀獎以及飲食天王創意手攪麵天王獎,而且獲得食家蔡蘭推薦由於大家食 EAT TOGETHER 成功,市場上出現左冒牌o既新之食大家食 EAT TO NEW,兩間商戶名稱,裝修及食物近似,好多人都攪唔清楚,唔少人寫錯食評添!要分辨大家食 EAT TOGETHER 與及新之食大家食 EAT TO NEW,就要認住正宗大家食有平頭佬o既人像商標我地當日黃昏去完松記糖水店食甜品後,就黎到深水埗福榮街o既大家食享用優惠原來福榮街隔兩個舖位就有冒牌o既新之食大家食,若果唔睇清楚會入錯另一間舖店內有兩部電視,一部播緊電視台o既節目,另一部電視有喬寶寶介紹大家食o既廣告雜誌我地當晚遇到大家食老闆巡視業務,佢順便o係度食晚飯之前o係網站以每張$14 o既價錢買左兩份招牌炸醬撈麵餐 coupon,每張 coupon 可以換領招牌炸醬撈麵以及餐飲一杯呢個優惠可以o係旺角、佐敦、深水埗、土瓜灣、荃灣等地區八間分店兌換,其中六間仲係 24小時營業,就算半夜三更都用到

我地當晚遇到大家食老闆巡視業務,佢順便o係度食晚飯

呢個優惠可以o係旺角、佐敦、深水埗、土瓜灣、荃灣等地區八間分店兌換,其中六間仲係 24小時營業,就算半夜三更都用到團購優惠
招牌炸醬撈麵

有炸醬,花生,芽菜及青瓜絲
麵煙韌有咬口

新鮮豬肉配合秘制炸醬調製

有少少辣,惹味香口,香濃入味
配青瓜絲及花生一齊食好夾
餐飲方面,我地要左一杯凍檸茶及凍豆漿
之前見到有人話大家食污糟,店員服務態度差,不過當晚本人並冇遇到呢o的情況,可能佢地係講另一間新之食大家食啦

透過今次o既團購,能夠令到 BabyBamboo 及大家食支持者認清楚有平頭佬o既人像商標o個間先至係正宗店舖

今餐只係用左$14 就食到招牌炸醬撈麵餐,十分抵食,若果而家原價要賣$30一份

大家食o既食品份量足夠,價錢大眾化,值得向大家推介,相信日後有機會再去
2012-01-30
用餐優惠
團購
  • 招牌炸醬撈麵
2011-04-29 404 瀏覽
老實說,吃了這一間店已多次了,服務質素不算太差,食物的質素以這個價錢來算已很便宜了。我一向吃開炸雞翼手攪麵小辣全走,有時它們忘了走一些配菜真的令人十分失望但食物方面真的要讚好湯底須好味,麵也十分彈牙!會繼續幫襯!!!p.s.侍應全都是女的,究竟是為什麼呢?
老實說,吃了這一間店已多次了,
服務質素不算太差,
食物的質素以這個價錢來算已很便宜了。
我一向吃開炸雞翼手攪麵小辣全走,
有時它們忘了走一些配菜真的令人十分失望

但食物方面真的要讚好

湯底須好味,麵也十分彈牙!
會繼續幫襯!!!

p.s.侍應全都是女的,究竟是為什麼呢?
2011-04-01
  • 手攪麵
1K
2010-11-22 325 瀏覽
早上10點, 和媽行完山, 來到深水埗, 找d 野食先~其實呢個時間唔太多舖開門住...咁同阿媽食茄蛋麵喇.阿媽差點入錯隔壁間"影子店"...入內坐下,見到平頭佬個嘜頭, 方知冇去錯~就叫一人一個早餐麵喇, 媽叫了茄蛋手攪麵, 我要大家食滷牛肉麵~都只是16蚊, 但其實都幾大碗.媽說佢的麵好好食, 滑滑的; 蛋又好食; 佢係快手到的未影相已食了一注, 所以才冇相睇...我的滷牛肉都有4,5片, 湯底幾濃, 手攪麵當然也好食.阿媽仲飲了不少湯底... 之後又勁口渴... 味精其實都唔少.16蚊, 也ok 了吧!
早上10點, 和媽行完山, 來到深水埗, 找d 野食先~
其實呢個時間唔太多舖開門住...
咁同阿媽食茄蛋麵喇.
阿媽差點入錯隔壁間"影子店"...

入內坐下,見到平頭佬個嘜頭, 方知冇去錯~

都只是16蚊, 但其實都幾大碗.
媽說佢的麵好好食, 滑滑的; 蛋又好食;
佢係快手到的未影相已食了一注, 所以才冇相睇...

我的滷牛肉都有4,5片, 湯底幾濃, 手攪麵當然也好食.

16蚊, 也ok 了吧!
$16 (早餐)
今日係土瓜環,工聯會後面果間 (( 大家食 ))叫個豬油渣上海粗麵,我係咁叫嘅 : { 唔該一碗豬油渣上海粗麵,多渣,再加錢加渣 } ,但結果係個豬油渣上海粗麵黎到, 係冇多渣和加渣, D間分店不知為何每一次叫佢加渣多渣,!!總是黎到係好少渣,果班員工係唔枱架,上一手食完既野伴住我食完都係冇人枱,.................同深水埗大家食分店比,無論服務,食物都差很遠,係差差差!!!我一定投訴佢地!!!

我一定投訴佢地!!!
2010-08-11
2010-08-01 210 瀏覽
在電腦商埸逛了幾個圈之後,剛好到午飯時間。友人推介這間大家食店比其他分店多很多選擇,所以很值得一試。不同分店有不同的餐牌,這真是一間很突別的連鎖店。點餐的程序不多,先選湯底,再隨自己的喜愛配搭不同的餸,另外可以加錢要飲品或小食。冬菇北京餃南瓜削麵湯底要了最基本的豬骨湯底($13),小小的店舖,當然不能期望有很香濃的湯底,何況這是日式餐廳的專利,所以這碗有少許豬骨味的湯已經收貨了。麵送上的時候不斷冒煙,熱騰騰的。南瓜削麵是店中招牌的「副線」,標明多了南瓜味,但食過之後發覺跟友人的削麵沒有太大分別,主要是顏色上的分別。削麵像河粉,不過是一些更闊的河粉,口感彈牙又帶有一種麵團味。雖然不清楚其製作過程,麵條的粗幼大小相若,師傅肯定是一個刀法高手。餸方面要了兩樣,再加多一杯豆漿。冬菇($4)有四顆,每一顆的大小都差不多。冬菇醃得很入味,完全沒有被湯底的味道影響,兩者放在一起也沒有互相衝撞。冬菇煮得十分軟腍,雖然帶點韌但又不難咬開,而且咬開還有汁流出,相當不錯。北京餃($6)有五隻,而且亦十分大隻。餃皮做得微薄,薄得有點像潮洲粉果皮,餡料從內面透出來,而且餃子也沒有爆開。餡料是白菜配上豬肉丶甘筍絲

冬菇北京餃南瓜削麵

餸方面要了兩樣,再加多一杯豆漿。

冬菇($4)有四顆,每一顆的大小都差不多。冬菇醃得很入味
,薄得有點像潮洲粉果皮,餡料從內面透出來,而且餃子也沒有爆開。餡料是白菜配上豬肉丶甘筍絲,咬開可以嘗到豬肉充滿上湯味,而且白菜切至丁粒令到咬口感倍贈。另外還試了友人一片的魚腐皮,長方形的腐皮包著魚肉,但是側面看還是相當薄。魚肉層雖然很薄,但也有一陣魚腥味
,很難相像厚厚的魚肉層會是甚麼感覺
。腐皮吸盡湯底,雖然浸至軟腍,又有另一種風味。

豆漿(+$4)不是太過冰凍,可能是因為外面的天氣實在是太熱了。豆味不太濃郁,不過尚算合格了。
冬菇北京餃南瓜削麵
2010-07-31
冬菇
(非會員)
2010-06-30 159 瀏覽
今日行去附近 見到有大家食 就入去食幾年前個時成日食大家食 個時我仲記得係12蚊 多料今日見到 18蚊 就叫左個茄蛋牛肉手攪面 加可樂 5蚊 (仲要係支裝) 加油菜 6蚊等梗既時間 附近有個阿哥既面話D"送" 唔知咩事 就拎返去 整野食個到換左D"送"咁我都見到個阿哥食左幾淡...拎返去個時 我心想 媽的 個整野食條友把入面D"送"扔返落去畢野食個到...即係下一個唔好彩就會食左那位哥哥既口水尾到我碗面黎到, 嘩 我真係想講粗口 &*(^&)蕃茄 得3夠 牛肉得 3件 仲要係好細件!!(大約尾指頭1-2個關節)好彩我叫左油棻 唔係我實唔飽!!咁照食, 味道普普通通 (我食公仔面都好過佢)食梗既時候 見到有個阿叔食完之後話D料少就對住班阿嬸侍應罵 咁班侍應就冇出聲等個阿叔走左 班侍應先罵返個阿叔...話個阿叔食完先講 神早又唔講 類似咁既野我當堂O左嘴...雖然個阿叔食完先罵料少但事實...D料真係少到...如果我知道神早有得加料我神早加埋啦如果大家下次黎呢到既時候 記住叫多料!!! 除非你真係連3夠牛肉都覺得飽!!同埋你唔介意食人口水尾既話
今日行去附近 見到有大家食 就入去食
幾年前個時成日食大家食 個時我仲記得係12蚊 多料
) 加油菜 6蚊
到我碗面黎到, 嘩 我真係想講粗口 &*(^&)
好彩我叫左油棻 唔係我實唔飽!!
咁照食, 味道普普通通 (我食公仔面都好過佢
食梗既時候 見到有個阿叔食完之後話D料少
就對住班阿嬸侍應罵 咁班侍應就冇出聲
我當堂O左嘴...雖然個阿叔食完先罵料少
同埋你唔介意食人口水尾既話
(非會員)
2010-03-14 97 瀏覽
今早到大家食買早餐, 在收銀處落單(兩碗手攪麵),收銀的阿姐,好似聽唔到我講,自己做自己o野,講左幾次她才叫走堂的阿姐落單但又落錯外買數量,又要再之重覆......全程一句唔好意思都沒。等到有得攞時,由收銀的阿姐取給我,但袋外買的袋完全沒有繫好,(以前買時D阿姐會繫好,防止打瀉,我望住佢,她望左我陣,又坐回收銀處。服務比前差左勁多。

服務比前差左勁多。
2010-03-14
2009-08-26 86 瀏覽
今日去左sham shui po,0係朋友推介下就去左大家食到食//開頭見倒個logo都唔係咁想食..味見過d logo用人頭黎做ge lo...-,-""但入到去環境都ok//叫左手攪麵食.....亦都有加麻辣入面ge小辣...之後d野黎到...個湯底辣得黎又ok..但食食下湯底真係太辣喇//就問店員可唔可以比d清湯我...佢地都肯比...仲要free ge!!呢點值得一讚!!!
今日去左sham shui po,
0係朋友推介下就去左大家食到食//
開頭見倒個logo都唔係咁想食..
味見過d logo用人頭黎做ge lo...-,-""
但入到去環境都ok//
叫左手攪麵食.....亦都有加麻辣入面ge小辣...
之後d野黎到...
個湯底辣得黎又ok..
但食食下湯底真係太辣喇//
就問店員可唔可以比d清湯我...
佢地都肯比...仲要free ge!!
呢點值得一讚!!!
2009-08-16 96 瀏覽
「大家食」三個字一睇落去就比人感覺係「番版」大家樂大約3 4 年前係旺角食過一次之後從此怕左但原來知道 番版 的 番版大家食都有分正版 同 抄襲版架0.0小心為上 今日咁岩出深水埗 突登上來open rice望下 見到好多member都介紹佢話唔錯我立心入去試多次誤打誤撞之下 我入左平頭佬 大家食我見佢寫住什麼 「茄牛只有小量牛肉 如喜歡牛肉....」 所以知道牛肉一定唔差 叫左碗 「滾牛手攪麵」 入得來 唔食辣點對得住自己呢於事 麵 ($18)+ 麻辣($1) = $19碗麵未來到 我係抱觀望態度見到出面有D 辣菜甫 + 另一種 拎左D來食鐘意食既話會覺得好ok送麵一流麵終於來到0.0一食 D牛肉真係一流雖然我未食過什麼和牛但就係好似D人講和牛咁 牛肉入口即溶0.0份量可以再多小小同埋 來菜慢左小小 我等左8-10分鐘先到或者係即刻整掛但果陣都已經唔多人如果要rank 佢我覺得 譚仔雲南米線 同 大家食 無論係食物環境 , 食物種類 同埋 服務質素 方面兩間餐館係 同一個級別但如果談及埋價錢的話 大家食 win
「大家食」三個字
突登上來open rice望下
見到好多member都介紹佢話唔錯
我立心入去試多次
誤打誤撞之下 我入左平頭佬 大家食
我見佢寫住什麼 「茄牛只有小量牛肉 如喜歡牛肉....」
於事 麵 ($18)+ 麻辣($1) = $19
或者係即刻整掛
但果陣都已經唔多人
如果要rank 佢
我覺得 譚仔雲南米線 同 大家食
無論係食物環境 , 食物種類 同埋 服務質素 方面
兩間餐館係 同一個級別
但如果談及埋價錢的話 大家食 win

2009-08-16
  • 牛肉
  • 麻辣
2009-07-22 123 瀏覽
原味狀元骨手攪麵好大碗,好似食拉麵咁狀元骨只有四塊, 係少左d,不過好入味,軟硬度&生熟度都剛剛好手攪麵類似拉麵, 好有麵味, 軟硬適中試左幾塊牛肉, 都唔錯, 有少少蕃茄味剛剛熟, 好味會再幫襯
2009-07-22
牛肉手攪麵
狀元骨手攪麵
筷子套意見表
1K
之前約了朋友去大家食, 入舖內, 竟不見佢地行蹤????原來入了 "新之食大家食", 嘩, 咁冇品, 扮到似一似, 咁都得???利過兩舖位入去才是真正的 "大家食", 見到平頭佬的o麥相, 係呢度啦~叫了必殺技 - 蕃茄牛肉手攪麵!!!湯底有西芹, 肉碎, 咸菜等, 好味, 飲了大半...手搞麵彈牙, 跟湯好配合.蛋又滑, 茄又鮮味, 正~28蚊, 不錯了.服務很好.行出門口, 看到 "新之食大家食", 真係...唉, 中國人連同胞都照抄, 唉
之前約了朋友去大家食, 入舖內, 竟不見佢地行蹤????
原來入了 "新之食大家食",

嘩, 咁冇品, 扮到似一似, 咁都得???

叫了必殺技 - 蕃茄牛肉手攪麵!!!

湯底有西芹, 肉碎, 咸菜等, 好味, 飲了大半...
手搞麵彈牙, 跟湯好配合.
蛋又滑, 茄又鮮味, 正~

28蚊, 不錯了.
服務很好.

行出門口, 看到 "新之食大家食", 真係...
唉, 中國人連同胞都照抄, 唉
幾stylish~
湯底好味, 麵正, 蛋滑
真正的呂生o麥頭!!!!
幾stylish~
湯底好味, 麵正, 蛋滑
真正的呂生o麥頭!!!!