餐廳: 大快活
資訊:

2018-01-07 150 瀏覽
吃過大快活下午茶的紅豆沙多次,由第一次吃的是濃濃的好味紅豆沙,到之後幾次吃都是希希的紅豆沙,今次吃的都如是。每次吃時都希望能重遇上第一次吃的好味版,但每次都教人失望!雖然不再好味但味道總算接受得到,但個飯就令我「大開眼界」了!下午茶餐:紅豆沙配菠蘿肉碎咖哩炒飯 $33,冇飲品。菠蘿肉碎炒飯:1. 如圖片中所見,有菠蘿粒在面。所有肉碎在面,真的很少肉碎,飯裡面完全冇。所有餸都放在飯面上面,還是炒飯嗎?2. 菠蘿冇乜菠蘿味。3. 只聞到和嘗到少得又少的咖哩味,如圖所見,上菜時竟然有一大舊白飯。真的!係一大大大舊硬掘掘的白飯,仲要放在面上!㕑師真的完全沒心機煮,可憐了我們這些食客!吃過紅豆沙和飯面上的冇味菠蘿後,完全吃不下整碗冇味冇餸的白飯。真的未試過在連鎖快餐店吃到如此強差人意的一碗飯!肚子不飽還一肚氣,白白浪費了$33 吃一碗希希紅豆沙。走時看見店內的牌寫著「承諾做到最好」,但我只吃到「冇心機」和看到「唔滿意」呢~

紅豆沙和菠蘿肉碎咖哩炒飯

下午茶餐:
紅豆沙配菠蘿肉碎咖哩炒飯 $33,冇飲品。

菠蘿肉碎炒飯:
2. 菠蘿冇乜菠蘿味。
,可憐了我們這些食客!

2017-12-19
2018-01-07 102 瀏覽
今晚食飯,竟然所有食客的餐具都放在水杯中,為什麼呢?忘了這叫什麼名字,雖然是普通的食材,汁好味,整體味道不錯。這是紅菜頭汁玉子豆腐野菜紅米飯。雖然是一個素食,但味道一點也不素!飯上的是熟悉的洋蔥汁,可以好好伴飯吃。但一點也吃不出紅菜頭味啊!好吃的食物,食晒!這款餐配涷低糖綠茶。所有食物都幾好味,晚飯時間竟然店內人不多,可以好好坐下來吃,滿意的一餐。平時有時候不太好吃,今次真的好好彩遇上好吃的食物,多謝今晚的㕑師啊~
今晚食飯,竟然所有食客的餐具都放在水杯中,為什麼呢?

公司三寶飯

忘了這叫什麼名字,雖然是普通的食材,汁好味,整體味道不錯。

紅菜頭汁野菜玉子豆腐紅米飯

好吃的食物,食晒!

這款餐配涷低糖綠茶。

2017-12-16
2017-04-17 225 瀏覽
點解次次食個上海幼麵都唔同味既😅連麵都好似有粗有幼咁 今次幼左又淡左又少左今次隻蛋燶邊架 好食👍🏻😘拎埋罐花生醬 一半牛油砂糖 一半花生醬😍好滿足既早餐😛😛
點解次次食個上海幼麵都唔同味既😅
連麵都好似有粗有幼咁 今次幼左又淡左又少左
今次隻蛋燶邊架 好食👍🏻😘
拎埋罐花生醬 一半牛油砂糖 一半花生醬😍
好滿足既早餐😛😛
2017-04-04 190 瀏覽
今次兩碗麵份量都多過上次 抵讚👍🏻我本來想拎花生醬 點知佢俾左煉奶結果我決定一塊多士三食😛牛油砂糖 花生醬 煉奶👈🏻排名分先後全部我都好滿意(除左咖啡依舊難飲☕️)五十幾蚊好抵食😘
今次兩碗麵份量都多過上次 抵讚👍🏻
我本來想拎花生醬 點知佢俾左煉奶
結果我決定一塊多士三食😛
牛油砂糖 花生醬 煉奶👈🏻排名分先後
全部我都好滿意(除左咖啡依舊難飲☕️)
五十幾蚊好抵食😘
2017-04-02 109 瀏覽
拎左粒果jam 一半jam一半牛油砂糖 正😘個肉燥炒麵都唔錯 幾香 唔會一pat pat 但油左啲呢兩個餐都幾抵食 好過食有舊肉既多士細一半 冇左碗粉 貴多幾蚊🐒個粥足料過一粥麵好多👍🏻
拎左粒果jam 一半jam一半牛油砂糖 正😘
個肉燥炒麵都唔錯 幾香 唔會一pat pat 但油左啲
呢兩個餐都幾抵食 好過食有舊肉既
多士細一半 冇左碗粉 貴多幾蚊🐒
個粥足料過一粥麵好多👍🏻
2017-04-01 116 瀏覽
好耐冇食大快活早餐多數都去一粥麵 因為佢有個珍寶魚柳好大塊但今日去竟然冇左變返普通魚柳😭------------------------------一粥麵啲咖啡已經唔好飲 大快活直頭係難飲💩但選擇就多啲 我都係為左塊砂糖牛油多士姐😶魚柳定豬扒都係配菜😛😛😛
好耐冇食大快活早餐
多數都去一粥麵 因為佢有個珍寶魚柳好大塊
但今日去竟然冇左變返普通魚柳😭
一粥麵啲咖啡已經唔好飲 大快活直頭係難飲💩
但選擇就多啲 我都係為左塊砂糖牛油多士姐😶
魚柳定豬扒都係配菜😛😛😛
2017-03-07 121 瀏覽
今日病病地, 唔知食乜好,好耐無食大快活下午茶時間2點開始, 唔多人排隊而且大把位,用八達通俾錢好方便是但叫左個叉燒飯加熱檸水$28,抵食俾完錢拎單就可以排隊拎野食,服務好快叉燒睇落幾靚,肥瘦剛好,無胃口都變有胃口可惜個飯好難食,一pat pat,太多水,叉燒有少少燶邊夠脆口,如果個飯乾身少少就完美喇, 因為太難食, 食唔哂成個飯下次都係叫其他野食好D下午茶份量方面唔預期太大, 都夠飽既, 加2蚊雞有碗仔翅,但今次無試,最近大快活好似有個服務唔洗自己排隊拎野, 有人送埋黎,最岩一D自己黎食既人,唔怕拎完野食無位坐
今日病病地, 唔知食乜好,好耐無食大快活

是但叫左個叉燒飯加熱檸水$28,抵食

俾完錢拎單就可以排隊拎野食,服務好快

叉燒睇落幾靚,肥瘦剛好,無胃口都變有胃口

可惜個飯好難食,一pat pat,太多水,

叉燒有少少燶邊夠脆口,

如果個飯乾身少少就完美喇, 因為太難食, 食唔哂成個飯

下次都係叫其他野食好D

下午茶份量方面唔預期太大, 都夠飽既,

加2蚊雞有碗仔翅,但今次無試,

最近大快活好似有個服務唔洗自己排隊拎野,

有人送埋黎,最岩一D自己黎食既人,唔怕拎完野食無位坐
2016-12-11 194 瀏覽
週末大快活下午茶時段人流唔多,好易搵位。豬扒包焗得香脆,豬扒煎得金黃,但豬扒越黎越細塊,生菜亦都越黎越少。雞翼配咖哩魚蛋餐雞翼燒得好靚,魚蛋唔會太食粉漿feel。低糖凍綠茶微甜,甜度啱啱好。
週末大快活下午茶時段人流唔多,好易搵位。

豬扒包餐
雞翼配咖哩魚蛋餐雞翼燒得好靚,魚蛋唔會太食粉漿feel。
燒雞翼加魚蛋餐
低糖凍綠茶微甜,甜度啱啱好。
低糖凍綠茶
2016-12-11
2016-10-29 188 瀏覽
最近係FB見到有飲食專頁介紹大快活的即刨肥牛火煱,所以同女皇及家人一試,點知....首先去到先排10分鐘購票,買左4個火煱,之後回座位等,一座就座左20分鐘都無任何動靜,咁我就出去檯面問下,店員只係講左句“等陣,未得”, 如是者等到40min都無野送過黎!今次忍唔住去左收銀要求退錢,點知收銀極不禮貌咁去左櫃檯大叫“個客要退錢呀,快d做呀”,之後20分鐘又過去.....終於見到食物,做左幾十年人真係首次到快餐店食野竟然要等1小時!而且所謂手刨肥牛,只係一早刨定而且完全唔挺身既肥牛,完全無牛味!真係第一次食飯食到咁嬲!希望大快活既管理層可正視這個問題,否則拎幾錢去做廣告都無用!

2016-10-23
10 分鐘 (堂食)
2016-10-26 109 瀏覽
我食野都算挑剔,好多食物對我來講,如果第一印象麻麻地,我係唔會食嘅。譬如小火鍋。日間多食多餐的我們,到夜晚又不爭氣地想食野。幾經思想掙扎我地決定去樓下食小火鍋。我食呢樣野的次數真係一隻手都數得過黎😂其實就一次咁大把。幾間連鎖快餐都有sell火鍋,最後都係入咗大快活,因為近排成日有廣告😂大快活人工送餐唔洗自己拎。感應器都幾得意。兩個人扮細食要咗一個牛肉鍋,4 oz. only。灼咗兩片牛肉之後,發覺又幾好味喎,湯頭ok清甜。本身唔算太餓的我們又被刺激到追加咗一份牛肉同一份豚肉。早知頭先要大份餐啦,正價廿幾蚊肉都係得個4 oz.😕好彩蔬菜多。我個人就覺得豚肉好食過牛肉。雖然都係急凍肉,豚肉肉身會厚過牛肉,灼起身啲肥油都會香一些。煲到最後湯都變精華,烏冬都解凍了,餘溫剛剛好灼熟烏冬,正!我好鐘意食大快活的下午茶餐,永遠只點一個,就係雞腺紅豆冰。無論係油雞脾又好,燒雞脾又好,全部都够大隻,够入味。啖啖肉配紅豆冰,認真一流。真係愈來愈愛大快活啦!

煲到最後湯都變精華,烏冬都解凍了,餘溫剛剛好灼熟烏冬,正!

真係愈來愈愛大快活啦!
2016-07-16 252 瀏覽
前日同個仔去完玩具展,然後返第一城晚饍。我地去左大快活,叫左份咕嚕肉飯,咕噜肉炸得好香口,肉味好香,而D汁加左山渣甜而不溜,幾有水準;而D例湯幾清甜,無味精,都算幾足料啦
2016-05-23 206 瀏覽
$24下午茶精選紅豆冰的紅豆溶左7成,奶味完全不濃。西多士勁淋,多油!配上糖醬或鍊奶,令面包更濕。反而雞翼餐ok,雞翼長度長過個餐具,而且脆口 環境衛生,清潔姐姐行動好快。
$24下午茶精選

紅豆冰的紅豆溶左7成,奶味完全不濃。

西多士勁淋,多油!配上糖醬或鍊奶,令面包更濕。

反而雞翼餐ok,雞翼長度長過個餐具,而且脆口

環境衛生,清潔姐姐行動好快。
2015-06-22 376 瀏覽
今晚屋企無飯食, 就去左大快活食個晚餐。點左個牛扒配法蘭克福腸, 快餐店的牛扒較為平宜, 但是味道,質感較差。 牛扒份量需然比我的手掌還要大, 但是較為薄, 肉汁也可很快地完全流失。口感鬆散, 專心也感覺不到肉汁的美味,於口中用心的吸, 只是配汁的味道成個餐比較釨味既係條腸同粟米,腸皮都脆同埋彈牙。 粟米粒粒鮮甜。算挽回啲分數。
今晚屋企無飯食, 就去左大快活食個晚餐。

2015-06-22
2015-05-30 191 瀏覽
咖喱雞飯,真係好難食。首先d醬汁本身以為好鹹,點知無咩味,系覺得好多油。雞肉有d硬,醬汁又唔好味,白飯又多,無其他野送。唔通真係餐飲送飯咩?入面有舊馬鈴薯,馬鈴薯好似唔系好熟咁樣,要到入面比較硬,又有中生馬鈴薯既味道。唉,負評。其實大快活d野食次次去都幾ok,今次應該系失準,但都無辦法啦,今次焗住要扣分。
咖喱雞飯,真係好難食。
唉,負評。
2015-02-06
9 分鐘 (堂食)
2015-05-29 409 瀏覽
厚切黑豚扒飯係咖喱汁嫁!d黑豚真係都幾厚,無呃稱。出面炸得好脆,本身預計佢入面應該好老,啊,但又唔系wo。無想象中咁老或者咁硬。係幾好食既。但係咖喱汁就太少啦。同埋吉列豬扒唔知點解我硬系覺得應該配沙律醬多過咖喱汁。通常大快活都有既,可以問佢拎來點。D咖喱汁入面d蘿蔔唔系好夾,同埋冧冧地咁樣,口感好奇怪….叫埋一口黑豚拼脆炸青衣魚柳滑蛋鍋。系幾好既,但係實在太豐富啦個鍋。首先個鍋唔夠熱,d蛋變左真係長期滑蛋。一口黑豚都真係幾迷你。魚柳又唔kaam食,於是滑蛋先變主菜,笑左。青衣魚柳睇poster我第一眼以為系麥樂雞 xdd btw, 食落口,我覺得魚柳包入面舊魚柳好味過佢。出面有d硬,入面又唔夠軟。Ummm…. 不予置評。
厚切黑豚扒飯
D咖喱汁入面d蘿蔔唔系好夾,同埋冧冧地咁樣,口感好奇怪….
2015-04-20