2023-12-08 47 瀏覽
今日發現到一間性價比高食鮑參翅肚的餐廳。份量大份,質素有保證。下次要請人食飯,會帶朋友黎呢間!紅燒鮑翅撈朝參燉鮑翅撈店員推介撈飯一流,果然冇令我失望。個汁好適合配飯,而且應該冇味精,個晚食完一啲都不覺得口渴。翅不會散收收,真係有幾梳,所以有口感。加分位係有小火爐keep warm,冬天食完好暖身!花膠襟撈女士養顏之選。送朝鮮人蔘湯~ 花膠長長的,咬落去爽口十足。旁邊的花菇厚身又juicy。墨魚麵彈牙煙韌。脆炸BB鴿新鮮即炸。好貼心會比我影完相,再幫我切開,又會比手套🧤bb鴿個皮幾脆身,唔好睇佢細細隻,都食到啲肉~最後叫咗杯熱桂圓紅棗杞子茶,安心養神,今晚一定好好訓。

紅燒鮑翅撈
朝參燉鮑翅撈

脆炸BB鴿

最後叫咗杯熱桂圓紅棗杞子茶,安心養神,今晚一定好好訓。

2023-12-07 24 瀏覽
朋友生日,相約喺深水埗食飯比我係openrice搵到依間餐廳應該係新開,食評數量唔多,但全部都係好評😎😎大眾化價錢,但食材夠晒豪!生日飯岩晒😎😎紅燒鮑翅撈,唔洗兩舊水就可以食到魚翅撈飯,好豪🥰🥰如果唔鍾意食魚翅,仲可以選擇鮑魚、海參、花膠,全部都係好睇又好食!再大眾化少少,仲有一張精選套餐可以選擇,家常便飯,有加入咗一啲名貴食材,感覺真係好好😌魚翅撈飯,擺盤靚打卡一流直接成碗飯pak落碗紅燒翅到,連埋d汁,一滴不留,食晒🥰🥰鮑魚襟撈,有鮑魚同超大隻花菇實物係比圖片更加巨型!好厚肉!而且好入味!豐富少少,加多個豬手又一骨膠原滿滿嘅美食係熱鬧嘅深水埗,就可以食到一餐簡單得來,又好似好豪華好豐盛嘅晚餐,難怪晚市都座無虛席!

朋友生日,相約喺深水埗食飯
比我係openrice搵到依間餐廳

魚翅撈飯,擺盤靚
打卡一流
直接成碗飯pak落碗紅燒翅到,連埋d汁,一滴不留,食晒🥰🥰

鮑魚襟撈,有鮑魚同超大隻花菇
實物係比圖片更加巨型!
好厚肉!而且好入味!

豐富少少,加多個豬手
又一骨膠原滿滿嘅美食
2023-12-06 22 瀏覽
深水埗出名多平價小食,無諗到連山珍海錯都可以用平民價就食到。最近福榮街開咗一間大撈家,可以平平哋就食到山珍海錯啦。 招牌咕嚕肉飯:一心諗住入去食鮑參翅肚,真係無諗過叫呢個飯,不過見到差不多檯檯都點,咁梗係試下啦。嘩!的確好有驚喜,無諗過小店都可以食到咁高質嘅咕嚕肉,咕嚕肉外脆內軟,咬落有鬆化嘅感覺。味道酸甜適中,食完感覺好開胃,送飯真係一流!🤤 11月仲有限時優惠,加$98追加紅燒鮑翅,個湯底好鮮甜,用個爐仔烘住,食落熱辣辣。 惠顧套餐,加$48可以升級為黑蒜鮑魚燉湯,呢個湯用料十足,用黑蒜細火慢燉,湯鮮味美,加上鮑魚,山珍海味融合,鮮甜滋補。 另加$38追加鮑汁拼盤,有雞翼、豬腸、牛肚、雞腳,非常入味,炆得又夠稔。 大排檔必點嘅脆炸大腸,估唔到呢度都有得食。炸大腸外脆內軟,油脂唔算太多,而且無餲味。 撈家特飲:呢度連近期深圳茶飲店勁hit嘅鴨屎香檸檬茶都有,當然要試下啦,鴨屎香檸檬茶以鴨屎香茶葉為茶底,味道清甜甘爽、香芳濃郁,滋味醇厚。 仲有個檸檬嘅鎖匙扣附送添!🍋

2023-11-17
2023-12-05 28 瀏覽
某日放工之後, 約左個舊同事就以深水埗做我地既中間點. 咁岩最近香港天氣涼左, 或者遲D 凍D 時, 真係好岩飲個中湯, 食海蔘去保暖來到同地鐵站不遠既呢間大撈家, 見到門口有個咁型既對聯, 價錢又非常適宜, 對我同友人黎講真係相當吸引我地既精選套餐中既 海蔘蒸肉餅/蒸水蛋都吸引, 但最後同友人都係揀左揀蒸水蛋... 加個菜 (個汁同我地另外點既朝蔘花膠湯麵個湯底一樣)。主打我同友人期待既朝蔘花膠燉湯亦非常清甜。門口個對聯都有話係價錢商宜同埋米芝連味道果然無令我同友人失望,而且我仲好想再多d來!
2023-12-05 28 瀏覽
大癲!深水埗竟然有鮑參翅肚食🤭🤭😍仲要超平!又抵食!勁不得了!!真心正!。🥢海參襟撈配粗麵 ($88):呢個海參襟撈配粗麵真係一個勁豪華嘅選擇!海參同冬菇煮得鮮嫩有彈性,配上粗麵更加有口感。撈麵醬汁濃郁香濃,好好味。每一啖都可以感受到海參同粗麵嘅絕妙組合。跟麵食仲送人參湯,呢碗湯滋補又滋味鮮美,飲落去暖身又滋潤。。🥢紅燒鮑翅 (加購$98):叫完海參襟撈可以優惠價加購紅燒鮑翅,呢個真心好正!鮑翅煮得鮮嫩滋味,紅燒汁濃郁香濃。一梳梳咁好足料!。🥢海參花菇蒸肉餅飯 ($68):晚餐有幾款選擇,價錢好抵,叫左呢個海參花菇蒸肉餅飯幾特別!肉餅蒸得鮮嫩多汁,加埋鮮美嘅海參同香菇,味道更加豐富。飯食得恰到好處,吸收咗肉餅同海參嘅鮮味。。🥢紅燒bb鴿 ($68):紅燒bb鴿煮得鮮嫩多汁,紅燒汁入味。肉質鮮美,脆脆地,帶有特別嘅香氣同口感。。

🥢海參襟撈配粗麵 ($88):

🥢紅燒鮑翅 (加購$98):

🥢海參花菇蒸肉餅飯 ($68):

🥢紅燒bb鴿 ($68):
2023-12-03 20 瀏覽
咕嚕肉飯由炸過的豬肉塊與糖醋醬汁一起炒製而成。咕嚕肉飯的豬肉外酥內嫩,口感香脆多汁。糖醋醬汁則帶有微甜的口味和淡淡的醋香😋😋花菇拼鮑魚飯鮑魚具有豐富的蛋白質和鮮甜的口感。花菇則帶有濃郁的香氣和咀嚼的口感。米飯通常用高湯煮熟,吸收了鮑魚和花菇的風味。結合了鮑魚、花菇和香氣濃郁的米飯😋😋黑蒜鮑魚燉湯黑蒜是將大蒜經過長時間發酵而成,具有獨特的甜味和柔軟的質地。湯汁通常以高湯熬煮,使得湯的口感濃郁豐富。燉湯中的鮑魚肉質鮮嫩,湯汁帶有濃郁的鮮味😋😋紅燒鮑翅鮑魚翅是鮑魚身體的一部分,肉質嫩滑,口感彈牙,經過紅燒的烹調方式,使用豆豉、醬油等調味料,使得味道豐富濃郁😋😋
咕嚕肉飯

花菇拼鮑魚飯

黑蒜鮑魚燉湯

紅燒鮑翅

深水埗嘅隱世超好食高質鮑參翅肚食材性價比極高嘅中式小店!首先,佢地嘅招牌菜係鮑魚荷葉糯米飯同人蔘湯。佢地將鮑魚同荷葉糯米一齊蒸煮,令到糯米飯散發出荷葉嘅芳香,加上鮑魚嘅鮮美味道,絕對令你食得停唔住。而人蔘湯就係個靚湯,有補氣養顏嘅功效,一碗湯下肚,令你覺得暖暖哋又有精神。除咗鮑魚荷葉糯米飯同人蔘湯,呢度仲有花膠撈墨魚麵。呢碗麵係用花膠配黑黑既墨魚麵,彈牙嘅麵條好好食!花膠嘅滑溜口感同墨魚麵嘅鮮香,絕對係一個絕配。最後,仲有一道非常受歡迎嘅菜式,就係紅燒鮑翅撈。佢地將鮑翅炆煮得香滑入味,飲落好有鮑翅嘅鮮味!一飲即爆出鮮美嘅口感,絕對令你回味無窮。呢間小店嘅食材質素極高,每一道菜都用心烹調,令人驚喜不斷。而且價錢都好合理,性價比非常高。無論係鮑魚荷葉糯米飯,花膠撈墨魚麵定係紅燒鮑翅撈,都可以感受到美食嘅享受。
深水埗嘅隱世超好食高質鮑參翅肚食材性價比極高嘅中式小店!

2023-11-25 532 瀏覽
見有谷友介紹過大撈家,唔使一舊水就有鮑參翅肚食,份量仲唔細添,好似幾掂咁便黎試下。時間尚早未使等位,睇下餐牌先,選擇大同小異,都係鮑汁花菇配一款餸,主食有飯、粉、麵等,見最多人叫係咕嚕肉飯🤔唔唔…食咩好呢?⭐人蔘湯跟餐送的蔘湯,幾有蔘味呀。⭐撈家雞飯配麻辣汁朋友就揀左雞飯配麻辣汁,雞件嫩滑,麻辣汁香口,但只係小麻小辣程度,輕鬆入口😆⭐鮑汁大花菇雞翼撈粗麵既然出名係鮑汁,就叫返個鮑汁撈粗啦,賣相唔錯喎,花菇勁大隻厚身,雞翼同蘿蔔入晒味,鮑汁鮮味,撈麵一流👍⭐油菜有優惠價就叫份菜食下先,翠綠淋甜。⭐鮑汁併盤仲有併盤都可以加配,是晚有豬手、鳳爪、豬腸、牛肚等,吸飽汁好正喎。⭐脆炸大腸呵呵,忍唔住又叫下香口野,即返碟炸大腸先,好香好脆有咬口,可配鮑汁、麻辣汁或酸甜汁,大腸本身比較淡口,記住揀個自己鐘意嘅汁配呀😋⭐紅燒鮑翅最後仲有十一月優惠紅燒鮑翅,個容器幾型😆入面有一梳梳嘅翅,芡汁濃調鮮味,食完暖笠笠。過左陣就全店滿座啦,好彩早黎唔使等位啫😋
⭐人蔘湯
跟餐送的蔘湯,幾有蔘味呀。
⭐撈家雞飯配麻辣汁
⭐鮑汁大花菇雞翼撈粗麵
⭐油菜
有優惠價就叫份菜食下先,翠綠淋甜。
⭐鮑汁併盤
⭐脆炸大腸
⭐紅燒鮑翅
過左陣就全店滿座啦,好彩早黎唔使等位啫😋
2023-11-23
大撈家 (深水埗)深水埗福榮街101號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:鮑魚荷葉糯米飯 $68,追加紅燒鮑翅 $98,套餐人蔘湯大撈家鄰近港鐵深水埗站B2出口,交通方便!!😄😄😄食店的精選套餐在11月有限時優惠,可以$98紅燒鮑翅,售完即止!😍😍😍紅燒鮑翅:魚翅的湯汁非常濃郁,但卻不膩口,入口即化,而且色澤紅亮,味道鮮美。魚翅的數量多而高質,,吸收湯汁後變得軟嫩多汁,一梳梳的,看著已令人垂涎三尺!❤️❤️❤️值得一提的是,紅燒鮑翅用金黃色閃亮的連蓋湯碗盛載,賣相華麗,加上湯碗下方內置蠟燭保溫,縱使到了用餐的最後時刻,紅燒鮑翅依然是熱氣騰騰,冒著小氣泡,值得一讚!👏🏻👏🏻👏🏻鮑魚荷葉糯米飯:糯米飯飽滿且軟糯,鮑魚的鮮美味道滲入糯米飯中,讓每一口都帶來美味的驚喜。荷葉經過蒸煮後散發出一種獨特的芳香,讓糯米飯保持濕潤的口感,令人滿意!😋😋😋人蔘湯:蔘味濃郁,口感醇厚,兼且非常滋補,淡淡的甘苦,解渴提神,適合在寒冷的天氣暖暖身!👍👍👍
大撈家 (深水埗)

深水埗福榮街101號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

大撈家鄰近港鐵深水埗站B2出口,交通方便!!😄😄😄

2023-11-24 304 瀏覽
朋友介紹深水埗新開粵菜館,餐廳由米芝蓮大廚主理,主打鮑參翅肚,價錢非常大眾化,套餐幾十蚊有交易,趁今日 Happy Friday 專登過嚟試下。餐廳裝修得幾有格調,灰黑門面、金漆招牌,再配以傳統木色檯櫈,環境溫馨舒適。點咗兩個精選套餐,招牌咕嚕肉飯 ($65) 同 花菇拼鮑魚撈麵 ($68),套餐奉送朝鮮人蔘湯或汽水。人蔘湯真材實料,入口味甘微苦,解燥清熱,益氣降火。咕嚕肉選用新鮮梅頭肉,再加上自家製糖醋汁烹煮,入口外脆內嫩,炸漿唔會太厚,酸甜度平衡得啱啱好,色香味俱佳。花菇大大隻,肉厚爽滑,菇味香濃,食落好有咬口。鮑魚掌心般大,肉質軟腍富彈性,入味帶甜。撈麵揀咗墨魚麵,麵條Q彈有嚼勁,掛汁力強,配上惹味鮑汁,口感一流!餐廳而家做緊 11 月限時優惠,凡點精選套餐,可以用 $98 追加紅燒鮑翅一客,咁抵食,當然可以錯過。魚翅用小火熱著上桌,湯頭鮮香度剛好,魚翅份量十足,一梳梳,絕對冇將貨就價,入口腍身軟滑,層次分明,食完好有滿足感。脆炸BB鴿 ($68)  乳鴿原隻上,外皮燒得很香脆,鴿肉嫩滑多汁,唔使點淮鹽食都已經好夠味。加點咗鮑汁拼盤 (+$38) 同 油菜 (+$18),拼盤用料
人蔘湯真材實料,入口味甘微苦,解燥清熱,益氣降火。
加點咗鮑汁拼盤 (+$38) 同 油菜 (+$18),拼盤用料豐富,有豬手、豬腸、金錢肚同雞腳,豬手炆得好腍、骨膠原強勁;金錢肚入味又唔韌、而雞腳亦炆至黏糯香濃,一吮脫骨。菜心鮮爽翠綠,清甜又無渣,正👍🏻
2023-11-24 37 瀏覽
花菇拼鮑魚撈面❤大大隻勁厚實夠腍好入味既花菇 + 煙韌彈牙既鮑魚,煮得好入味,啖啖都鮮甜味美! 配埋個撈面,大大大滿足!撈家雞飯配麻辣汁❤雞係雞腿肉! 肉多而厚夠嫩滑有彈性,重雞味,雞皮軟滑肥瘦岩岩好,而且加上麻辣汁更惹味可口,健康抵食既油菜❤清甜爽口鮑汁拼盤❤有 鹵水牛肚 牛腸 豬手 雞翼 樣樣都炆得夠腍滑,滷汁味濃好入味❤️套餐奉送人蔘湯❤味甘、微苦,飲完成身都好暖笠笠,一d都唔揸流灘!糖心蘿蔔❤冬吃蘿蔔,蘿蔔口感柔軟,味道清甜得黎又有厚度好有口感,夠哂軟腍入味。

油菜❤清甜爽口

2023-11-22 36 瀏覽
今晚經過深水埗這間新開的餐廳,主打紅燒鮑翅外,還有多款快餐供應,價錢便宜,份量十足。鮑魚荷葉糯米飯糯米飯煙韌夠腍,中間有些冬菇、臘腸及鮑魚粒,十分飽肚。花菇拼鮑魚撈麵墨魚麵麵質爽口,大大隻炆至腍身的花菇,鮑魚炆至腍滑。紅燒鮑翅每啖都食到一梳梳的翅裙,湯底濃稠有雞湯香味。黑蒜鮑魚燉湯黑蒜香味十足,入口甘甜,有隻鮑魚及瘦肉,味道鮮甜。鮑汁拼盤拼盤有雞翼、豬手、牛肚、豬腸及雞腳,全部炆至入味,豬手及雞腳很腍亦離骨。最後還送上甜品。

鮑魚荷葉糯米飯
糯米飯煙韌夠腍,中間有些冬菇、臘腸及鮑魚粒,十分飽肚。

花菇拼鮑魚撈麵
墨魚麵麵質爽口,大大隻炆至腍身的花菇,鮑魚炆至腍滑。

紅燒鮑翅
每啖都食到一梳梳的翅裙,湯底濃稠有雞湯香味。

黑蒜鮑魚燉湯
黑蒜香味十足,入口甘甜,有隻鮑魚及瘦肉,味道鮮甜。

最後還送上甜品
2023-11-22 145 瀏覽
準備外遊,當然要來深水埗買電話卡啦,種類多,價錢便宜。任務完成,就是找吃的時候,在福榮街、福華街徘徊一會,最後選上這一家門面甚具裝潢的「大撈家」。店內裝修古色古香,甚雅致,店員招呼好,十分有禮貌。不要少看店子小小,其主打就是鮑參翅肚喔,價錢卻是很平民的,非常有驚喜。此外,還有一系列精選套餐,同樣定價親民,又沒有加一服務費,性價比高。先來一客「撈家雞飯配鮑魚汁」($65),用得上店家的名字,應是其招牌菜,雖然只是簡簡單單的雞飯,但淋上鮑魚汁就顯得隔外晶瑩,升了一級。雞肉吃來非常之滑,真是皮爽肉嫩,沾上鮑汁鮮味無窮,再以鮑汁撈飯,食味一流。在精選套餐中「鮑魚荷葉糯米飯」($68)幾特別,又是很想一試的款式。把荷葉反過來打開一看,散發出淡淡荷葉清香,飯內有很多材料,包括鮑魚粒、花菇、臘腸粒,吃起來香氣十足,糯米飯口感軟糯好吃,讚呀!套餐都會配上人蔘湯,果真真材實料,入口蔘味濃,味道帶甘。如果不喜歡蔘味,可以選擇汽水。此外,我們還追加一份「鮑汁拼盤」,因為只需$38,雖然加配,絕無將貨就價,一份有齊豬仔腳、大腸、金錢肚、雞中翼、雞腳、腩肉,本身滷得入味,再加上鮑汁,滋味加倍,超值好味喔!天氣漸
店內裝修古色古香,甚雅致,店員招呼好,十分有禮貌
,再以鮑汁撈飯,食味一流。
撈家雞飯配鮑魚汁
,糯米飯口感軟糯好吃,讚呀!
人蔘湯
,本身滷得入味,再加上鮑汁,滋味加倍,超值好味喔!
鮑汁拼盤
天氣漸冷,看到有多款熱飲,原本$25一杯,加配只需$20,所以叫了一杯「桂花胎菊雪梨茶」及一杯「玫瑰蜜桃果茶」,單單茶杯已經很精美,喝下去舒服暖心窩,飲到最後,再看看杯底是真材實料來,不是用茶包貨色的
桂花胎菊雪梨茶、玫瑰蜜桃果茶
桂花胎菊雪梨茶、玫瑰蜜桃果茶
玫瑰蜜桃果茶
最後,店主更全場每枱客人均奉送一小份「芒果汁西米露」,真是誠意十足
,再者,這西米露又真不錯呢。
芒果汁西米露
店門外左右有兩行文字:「米芝蓮味道、大眾化價錢」, 吃過之後,很認同沒有吹噓,確是一間 平實、用心的小店,讓大眾都可以用平民價吃到高質的鮑參翅肚菜式。
2023-11-19 73 瀏覽
作為撈麵專門店,佢個主題係鮑參翅肚好正😹請朋友食生日飯就緊係要豪一豪佢😹我叫鮑汁牛腩撈粗麵,個人認為粗麵係最正既因為超級爽口,傳統手工蛋粗麵係最香又好食,份量好足好多牛腩,每件都好入味,瘦肉同肥肉55分佈,煮得夠稔肉質軟,超中意個鮑汁大花菇好juicy,滑嫩又惹味,朋友叫咗鮑魚襟撈配墨魚麵,墨魚麵真係好特別,煙韌彈牙,秘製麻辣汁好刺激,辣度恰好,小食點左鮑汁炸豬大腸,即叫即炸,表皮十分香脆,沾酸甜汁味道一流,另外叫啲撈家特飲,葡萄爆檸、葡萄果肉梳打,柚子蜜檸檬梳打,養生降三高茶,同朋友食飽就飲野坐下傾計,四樣都好好飲,推介葡萄果肉梳打,冰爽又開胃☺️

同朋友喺深水埗兩點幾都未食午餐,好肚餓,見到呢間餐廳好多人,而且啲花膠套餐好抵食,入去試吓先。我點咗:花膠襟撈配撈家鮑魚汁,白飯$98+$20 桂花胎菊雪梨茶+$18油菜女仔嘛,見到花膠即刻出現心心眼😍,花膠扒長過我隻手掌,花茹好厚身,以鮑魚汁烹煮,味道一流。再飲啖清潤嘅「桂花胎菊雪梨茶」,覺得即時靚咗哈~我哋每人都加咗碟油菜,菜心當造,新鮮翠綠。朋友就點咗,十分豐富:海參花菇蒸肉餅飯$68+$18油菜+$48黑蒜鮑魚燉湯+$38鮑汁拼盤+$20陳皮檸檬水朋友係肉餅飯粉絲,見到即刻點返個,肥瘦適中嘅肉餅,肉汁滿滿,加埋海參花菇粒粒,口感又豐富咗,送飯一流😋。黑蒜鮑魚燉湯熱辣辣,材料亦足,十分滋潤。鮑汁拼盤小食有豬手、雞腳、雞翼、金錢肚等,炆得好入味。再飲啖熱嘅「陳皮檸檬水」又暖心又暖胃~店員勤快有禮,招呼周到,上菜速度快,要讚一讚。

我點咗:
花膠襟撈配撈家鮑魚汁,白飯$98
+$20 桂花胎菊雪梨茶
+$18油菜

我哋每人都加咗碟油菜,菜心當造,新鮮翠綠。

朋友就點咗,十分豐富:
海參花菇蒸肉餅飯$68
+$18油菜
+$48黑蒜鮑魚燉湯
+$38鮑汁拼盤
+$20陳皮檸檬水

黑蒜鮑魚燉湯熱辣辣,材料亦足,十分滋潤。

店員勤快有禮,招呼周到,上菜速度快,要讚一讚。

2023-11-18