2024-10-23
大埔不嬲出名都多美食,呢個美食綠洲真唔少好野食,各式其式美食都有。天氣開始凍,係打邊爐既好季節,所以今日就去左大滾友,試下佢d野,得唔得先!入到黎比人一種有氣派的感覺,環境亦都十分舒適。花膠雞湯底大大塊花膠,加上勁鮮濃黃金色的雞湯,剩係呢個湯底都值得黎一次,加上用左黃雞,所以雞味道都十分重同質感都十分滑,一定要叫!牛肉拼盤(細)細細一碟有晒好多唔同牛既部位,包括一口牛粒、牛頸脊、肥牛、牛展等,各款牛味道都有濃郁,同油花分佈都好靚。手打鵝肝墨汁墨魚丸手打墨魚丸,同出面d唔同,呢度感覺同食真墨魚無太大分別,加上鵝肝,十分惹味。伊比利亞橡果豬伊比利豬不但肥美, 肉味更是濃郁到滿瀉,不加點任何醬油已經好好食。帶子大粒,新鮮的帶子,又係一款只係稍碌一陣,剩食佢本身鮮味都好夠。大滾友雜菜拼盤呢個都係誠意之作,大大盤蔬菜拼盤,全部菜都勁鮮甜,有驚喜,絕對唔係hea你。自家制竹蔗茅根清甜美味,打邊爐必備火焰焦糖豆腐花: 豆腐花豆味濃郁,稍覺焦糖味道唔夠,但整體都係高質。
花膠雞湯底
牛肉拼盤(細)
手打鵝肝墨汁墨魚丸
伊比利亞橡果豬
帶子
大滾友雜菜拼盤
自家制竹蔗茅根
清甜美味,打邊爐必備