2018-01-28
這是係我第二次食蒸氣鍋 ,之前係長沙灣食過一次,非常滿意,今次嚟到荃灣搵食,見到一間火鍋店門口個哥哥仔好有禮貌咁介紹佢哋嘅食物,仲話有蒸氣鍋,於是就挑起我哋條引,同朋友一齊上去享受個happy Friday!首先我哋揀咗個健康粥底,瑤柱鮮淮山粥底。 店員會好細心咁幫你擺所以材料落個蒸氣鍋到,然後呢就等你慢慢去品嚐其他嘅食物。首先嚟咗刺身:有三文魚、帶子同埋肥肥的甜蝦。三文魚好肥美但質好鮮甜健康唔使講有多肉又 鮮甜。 跟住呢我哋就可以十款海鮮中揀五款,我哋揀選咗: 蟶子皇、生猛肉蟹、大連鮑魚、象拔蚌仔和美國桶蠔。 蟶子皇加了蒜蓉同粉絲上去蒸,非常鮮甜,粉絲好索味,甜到爆;肉蟹鮮甜;大連鮑魚好生猛,我哋蒸嘅時候佢仲郁緊,味道好好,非常新鮮;象拔蚌仔唔洗講,太好了; 而美國桶蠔都好濃蠔味,樣樣一流! 其他任叫嘅我哋就揀咗粟米、紅棗糕、肥牛、帶子、污糟雞、豬肉丸和鯪魚球等等。其實呢批食物係任叫任食的,不過我哋已飽到食唔哂全部,等下冮再來吧!紅棗糕做飯後甜品非常好,係女士既補品! 肥牛蒸完仲好多肉汁,一啲都唔嚡! 蟲草帶子都好鮮 ,有小小蟲草香,而各款肉丸都好彈牙,好手工feel!我覺得蒸氣鍋真
我覺得蒸氣鍋真係好正既煮食方法,佢keep到海鮮、肉類同蔬菜都好有自己味道,店員又較啱時間,蒸得好有水準。值得再黎!