2012-05-08 220 瀏覽
「大班」的食物出品愈來愈多元化,在一系列復活節「季節限定」的食品後,今次試買了一款特色的「火柴曲奇」。看見外型已經非常討好,大大盒火柴盒,果然盒如其名「Very Good」。味道就是普通的牛油曲奇,沒有驚喜,勝有夠香脆,甜度也不會太甜,總算是值得一試。

2012-05-07
2012-02-10 184 瀏覽
大S今年嘅生日禮物願望...就是想要一罐鮑魚姑仔就送她一...大...大罐...是28頭的呵~打開罐, 啊~ 鮑魚件件都是個別包裝, 香港出產, 品質一定有保障, 28頭即是一罐裡有28隻, 隻隻鮑魚嘅形狀舆罐面图片是1比1的大小, 鮑魚味唔覺, 鮑魚外型唔厚身, 咀嚼時一定唔會黏牙, 不過肉質較乾, 會在口裡糊起, 食完一定要飲水;即開即食,方便簡易。
大S今年嘅生日禮物願望...就是想要一罐鮑魚

姑仔就送她一...大...大罐...
是28頭的呵~

2012-01-26
生日
2012-01-28 152 瀏覽
今天特意返公司工作,為了爭取時間工作,因此返公司前買了一大個家庭裝麵包當作午餐,邊吃邊做。芝麻卷心吐司 (特價$9):面層有些像墨西哥包的甜甜的糖霜,不太甜,也令麵包看來好看些。包身加入了芝麻粉,所以是灰色的,有淡淡的芝麻味,但不算濃。包內卷著芝麻醬餡,餡料甜而不膩,味道不錯,但份量略少。整體是好味的,若芝麻味醬餡再多些便很好了。一大個家庭裝麵包才$9,而且很實淨飽肚,不會像某些連鎖麵包店那些麵包那麼鬆泡泡吃不飽。還有其他特別款式的麵包和美味的批揵,下次有機會再試。

芝麻卷心吐司
2012-01-07
芝麻卷心吐司
2010-11-07 160 瀏覽
這間大班跟別處的有一點點分別除了售賣一般麵包西餅外,還有售各類熱食,三文治和飲品價錢也大眾化,為附近打工仔提供多個選擇~今天早餐買了個煎蛋火腿包($13),跟餐加$6要了凍咖啡,賣熱食的收銀姐姐很有禮貌地請我過去付款,滿面笑容真的令人心情開朗回到辦公室,三文治還是微暖有水氣...還是放進微波爐加熱再吃。包身的表面有不少類似葵花籽的東西,頗有咬口,只是麵包來身的麵粉香不重,可能是白麵包的緣故?煎蛋有蛋香,也不太油,想不到會有兩隻煎蛋呢!而火腿刖不是平日吃到的那種茶餐廳火腿,帶點脂肪又有點像煙肉,肉味也比較濃呢,不錯不錯~$13買的這個包份量質素皆不俗,相比之前在附近的Sxxway買的芝士蛋包早餐好得多...至於加錢買的凍咖啡,是大班廠裡做好再送到賣的,已經一杯杯放好在雪櫃裡。因為不是即叫即做,所以這裡的凍奶茶,凍咖啡都是走冰版本,很抵飲呢。我不太懂咖啡,但這裡的不算過甜也不太酸,應該是可以了。之前喝過同事推介的凍奶茶,也是不錯的。其實這間大班真的很多元化,有車仔麵,焗飯,中式飯...很多不同款式的食物。其中早餐的米粉/通心粉只是$12碗,還附有生菜絲和粟米粒,有誠意呀~雖然各種熱食不是大
這間大班跟別處的有一點點分別
除了售賣一般麵包西餅外,還有售各類熱食,三文治和飲品
價錢也大眾化,為附近打工仔提供多個選擇~

煎蛋有蛋香,也不太油,想不到會有兩隻煎蛋呢!

其實這間大班真的很多元化,有車仔麵,焗飯,中式飯...很多不同款式的食物。其中早餐的米粉/通心粉只是$12碗,還附有生菜絲和粟米粒,有誠意呀~雖然各種熱食不是大班的主流業務,但水準真不錯,店員也很有禮貌。在附近工作的朋友不妨一試啦^^
煎蛋火腿包+凍咖啡
2010-10-29
外賣自取
$19 (早餐)
煎蛋火腿包+凍咖啡
  • 煎蛋火腿包,火腿湯米粉
2010-10-04 90 瀏覽
今年男朋友買左冰皮月餅送比媽咪買左7星伴月 $ 27x 好似 冰皮都唔平架bor原來我地早幾日已經慢慢試d試d 食哂d 7星 XDDD最好味係柚子個個 我覺得 媽咪就鐘意抹茶紅豆最後今晚就試燕窩個個喇!!點知.......勁流囉呢個餅 =口=d燕窩明顯係假野 我都食得出.............d味又好奇 =口=好唔match........叫左男朋友下年買反正常月餅+我同媽咪鐘意個隻~ XDDD
今年男朋友買左冰皮月餅送比媽咪
買左7星伴月 $ 27x 好似 冰皮都唔平架bor原來

我地早幾日已經慢慢試d試d 食哂d 7星 XDDD
最好味係柚子個個 我覺得 媽咪就鐘意抹茶紅豆

最後今晚就試燕窩個個喇!!
點知.......勁流囉呢個餅 =口=
d燕窩明顯係假野 我都食得出.............
d味又好奇 =口=
好唔match........

叫左男朋友下年買反正常月餅+我同媽咪鐘意個隻~ XDDD
2010-09-22
外賣自取
$100 (其他)
2010-09-20 31 瀏覽
綠豆蛋黃冰皮月餅, 已經有十幾年啦, 冰皮始終是大班首創的, 所以有一定的實力及市場佔有率, 食開原始的綠豆蛋黃味, 十幾年都咁好味道, 綠豆容香甜, 碎碎的咸蛋黃混入綠豆容中, 有少少咸味道, 但兩者混在一起又幾MATCH, 好味.
1 分鐘 (外賣自取)
2010-05-18 74 瀏覽
中環的「大班麵包西餅」一直都被我遺忘了,因為它隱藏在中環中心,就算經過這地標也不會醒起這間樓上舖。直到最近有食評提到這餅店除咗出售麵包西餅外,亦兼售快餐食品、西式焗飯、潮州粉果、糯米雞等,才醒起它的存在。趁今日有空便決定行過來看看。中午時份原來都有頗多 OL 過來覓食,因為除咗麵包西餅、三款飯盒之外,店舖仲有車仔麵、沙津等供應,而店員亦都很殷勤地在顧客群中介紹多款剛拿出來的麵包。外購了菠蘿海鮮炒飯 ($24), 材料有蟹柳、蝦仔、魚肉等,比較特別是面頭灑上黑芝蔴,聞落去頗香,但吃起來感覺太乾了,食味只是一般。另選購了一些麵包,日式牛油軟包 ($5.5), 揀選這個是因為它外貌很像我早前在 Das Gute 吃過的一個法式牛油軟包,可惜這個有外形就無實際,完全無牛油香味,只是白麵包一個,竟敢收我 $5.5 咁搶錢,真可惡。至於迷你藍莓丹麥酥($3.5) 及迷你芝士火腿酥($3.5) 亦只是普通貨色,酥皮唔脆,餡料超少,唔怪得大班的麵包西餅一直都不及美心、東海堂般受歡迎,睇嚟大班只有一年四季都賣冰皮月餅好了。

外購了

至於
菠蘿海鮮炒飯
日式牛油軟包
迷你藍莓丹麥酥
迷你芝士火腿酥
2010-05-17
2010-04-08 24 瀏覽
一間麵包店, 無諗過D熟食可以有如此水準,一定好過好多茶餐廳。初初經過,只以為因為迎合樓上班OL, 順便賣埋熟食,更因為設備絕對沒有一般餐廳齊備所以一直無諗過D 野好食。。第一次食,試小食, 食個潮州粉果。好好食,D stuffing 好足, 好豐富!D 豉油調味好好,仲可以加辣椒油,好好味。第二次食, 吉烈豬扒烏冬。無諗過使法都好認真。因為外賣, 豬扒會同湯分開上, 以免豬扒焾掉。豬扒炸得好好, 好乾身,肉質一D都唔實,所以食後唔會有膩的感覺。烏冬湯底都唔簡單, 唔似D茶餐廳淡而無味的水。佢地跟足日本烏冬湯底做法,所以湯底味道濃郁!再加上佢地有落芝麻同紫菜,所以好香! 自此知道佢地品質絕對唔睇得少!第三次食, 試個雞皇焗飯。又係好有水準。雖然有好多汁,D 飯好都好乾身,一粒粒分開,依家真係好難食到有咁既水準。翠X 都未必可以做到。直到今日試左咁多樣都好滿意, 會繼續幫襯。我覺得佢地絕對係隱世的好野!不過佢其實都係一間麵包店,所以晚上6時左右就關。

不過佢其實都係一間麵包店,所以晚上6時左右就關。
2010-04-08
  • 吉烈豬扒烏冬,潮州粉果
2009-02-23 18 瀏覽
起新年前買左新口味~芝味蒜香煙肉年榚本人只用清蒸方法煮黎食,芝士味同蒜香都幾夾,大家無話遮左邊隻味,2隻味都食得出,不過榚身好似軟左少少,唔知係咪蒸完水份多,但總好過硬掘掘既,煙肉粒都食得出,有創意
起新年前買左新口味~芝味蒜香煙肉年榚
$70 (其他)
2008-08-29 56 瀏覽
菠蘿四小塊及雞肉碎粒於面整杯均是伴以沙律汁的粟米粒,少量生菜墊杯底菠蘿 – 色澤暗淡雞肉 – 非常結實、嚡口粟米粒 – 不過不失,有點乾身
菠蘿四小塊及雞肉碎粒於面
整杯均是伴以沙律汁的粟米粒,少量生菜墊杯底

菠蘿 – 色澤暗淡
雞肉 – 非常結實、嚡口
粟米粒 – 不過不失,有點乾身
菠蘿雞肉粟米沙律HK$14
2008-08-21 25 瀏覽
21/8(四) 10am食展末日掃貨之時,不忘到大班攤位預購月餅作送禮;購兩盒冰皮月餅贈送一餅四個迷你冰皮.其一新口味乃"宇治抺茶".抺茶入口香滑,茶味清香,綠豆荳及其冰皮水準如昔;冰皮柔潤帶輕濕度;些微瑕疵豆荳甜度略蓋過抺茶之香.大班始終乃冰皮皇者,後起之秀望塵莫及.正如美心雙黃白蓮蓉的獨步天下!
21/8(四) 10am

2008-04-15 29 瀏覽
今早去完銀行辨事, 由電車路果邊上中環中心, 沒有路過平日食開的兩間小店, 見呢間大班好diversify, 除了麵包西餅, 仲有早午餐供應. 問了一問size, 瘋狂地買了隻大糯米雞返公司食.隻糯米雞, 我係問過counter小姐, 佢俾我睇過大小, 是否食得落, 才讓我決定是否幫襯. 拆開, 裡面函料不錯, 有塊仔雞肉. 不過, 始終是Mass Factory Production, 食慣酒樓D. 始終唔同.以前亦食過呢度既中午飯, Microwave 野, 唔接受. 車仔麵反而想一試.

2008-03-25 47 瀏覽
當初行過中環中心見到大班西餅lunch時段有車仔麵賣,我都呆一呆,今日公司比較忙,唔可以出去食lunch,決定去大班買個車仔麵($24)返公司食...可以揀三款料,我揀左米線,再配牛腩,豬腸,雞翼,份量都算大,而且仲可揀喇沙湯底...牛腩食落明顯同街外既唔同,唔係碎牛腩,而係大大件既,而且好香口,亦唔硬...豬腸都好大件,而且好多件,食到最後先發現仲有幾件係底...雞翼有兩隻,正宗豉油雞翼,好鬆化,好甘甜...加上有少少辛辣既喇沙湯底,的確係唔錯,而且唔係淨得係湯同米線,入面仲有芽菜,蔥等,感覺唔會湯還湯,粉還粉...不過,係爭杯野飲咁囉...

豬腸都好大件,而且好多件,食到最後先發現仲有幾件係底...
雞翼有兩隻,正宗豉油雞翼,好鬆化,好甘甜...

不過,係爭杯野飲咁囉...