2018-11-07 187 瀏覽
知道天水圍開左芋圓糖水舖,今日專程來幫襯~ 兩人share左個焙茶牛乳芋圓,不用3分鐘就上枱了,見到有焙茶雪糕浮喺牛乳上面,用匙羹撈起就見到d芋圓同紅豆,唔算多料。焙茶雪糕味道ok, 但牛乳略嫌冇咩味,芋圓夠彈牙,但整體比較淡

2018-11-07
2018-10-29 249 瀏覽
招牌大甲芋圓($28)▪️之前天瑞商場依個鋪位係木子甜品,都係賣芋圓,我覺得meun有9成相似,味道都有9成似😂改頭換面(?)叫左碗招牌大甲,乜都有齊可以試晒🤘🏾三色包心芋圓,芋圓,芋泥,芋頭雪糕,仙草底,入口滑溜 少少咬口,甘甘的味道,芋頭雪糕🍦少甜偏冰感,芋泥就偏重奶味,有點甜,不過有顆粒質感,入口有層次d,地瓜,芋圓味道偏淡,但口感好煙韌,最喜歡包心嘅芋圓,包住綿綿嘅地瓜泥/芋泥,外皮有嚼勁夠彈牙😚

招牌大甲芋圓($28)
▪️
之前天瑞商場依個鋪位係木子甜品
都係賣芋圓,我覺得meun有9成相似,
味道都有9成似😂改頭換面(?)

叫左碗招牌大甲,乜都有齊可以試晒🤘🏾
三色包心芋圓,芋圓,芋泥,芋頭雪糕,
仙草底,入口滑溜 少少咬口,甘甘的味道,
芋頭雪糕🍦少甜偏冰感,
芋泥就偏重奶味,有點甜,
不過有顆粒質感,入口有層次d,
地瓜,芋圓味道偏淡,但口感好煙韌,
最喜歡包心嘅芋圓,包住綿綿嘅地瓜泥/芋泥,
外皮有嚼勁夠彈牙😚
2018-10-28 569 瀏覽
今次真係山長水遠入左天水圍食芋圓,事關早排見有個雜誌post話推介呢間「大甲芋圓」排頭4位?所以趁放假去check it out~星期六下午2點幾去到,唔太多人,唔洗等位。店舖不大,座位比較少,坐得舒服,最埋邊靠牆有個bar枱位。望望張menu芋圓配搭選擇算多,可以配豆花、紫米、仙草。招牌大甲芋圓男朋友9秒9就揀左招牌款,配料好豐富!有3色芋圓、包左餡嘅大粒芋圓、仙草、芋泥、芋頭味雪糕,咁多料都只係$28好抵食!芋圓煙煙韌韌,仙草清甜滑溜,我們覺得最驚喜係芋泥同雪糕,好重芋頭味,而又唔會太甜。紅豆仙草芋圓芋圓、仙草同招牌一樣,粒粒紅豆蓉,唔太甜,配芋圓一齊食都好夾!個雪糕食落好似椰子味?味道就偏淡,冇招牌果個芋頭雪糕咁好味。
?所以趁放假去check it out
~

,可以配豆花、紫米、仙草。

紅豆仙草芋圓
!個雪糕食落好似椰子味?味道就偏淡
,冇招牌果個芋頭雪糕咁好味。
紅豆仙草芋圓

2018-10-27
$25.5 (下午茶)
2018-10-15 310 瀏覽
之前成日經過見到間鋪好多人排隊,諗住實無死,就去幫親啦,坐底叫左個椰果紫糯米芋圓,黎到先食啖紫糯米,xxxx,甜到xx,好似食梗幾啖糖咁,算~食埋個芋圓,香口膠咁趙唔爛,個雪糕淡而無味,前後食左3啖就埋單走人,成碗野只能用垃圾形容!!!咁既質素都有咁多人排隊,佩服!
2018-10-13
15 分鐘 (堂食)
$28 (宵夜)
2018-10-06 373 瀏覽
之前嘅[木子甜品]同一個舖位,前後兩間都係主打賣芋圓。[木子]嘅質素雖然唔係話好高,但個人認為點都好過呢間[大甲芋圓]囉。環境方面 店舖嘅裝修都ok,但地方都幾細下。座位勁少,不過好彩早尼冇乜人。竟然係店面度放一架處理廚餘嘅車係咩挽法??食物方面 真係 超!伏 !叫左兩個招牌大甲芋圓($28×2),一個椰果豆花芋圓($23),一個芋泥豆花芋圓($23)。碗招牌入面有一球白色嘅芋頭雪糕,一pat野咁,完全冇味,質感勁奇怪!食左勁耐都唔知係咩尼,真係唔睇翻個餐牌都唔知原來呢一舊叫雪糕 。紫色嘅果球芋泥就起碼食到有芋頭味,但都唔係好食。包心芋圓同芋圓就好似食緊膠咁,仙草都好膠冇乜味。真心可以改叫 招牌雜膠。另外兩碗豆花都有芋膠,最勁嘅係個豆腐雪糕竟然比個豆花更有豆味,真係唔知講咩好。到走嘅時候仲要排左十幾分鐘先埋到單🙃

竟然係店面度放一架處理廚餘嘅車係咩挽法??

食物方面 真係 超!伏 !
真心可以改叫 招牌雜膠。

到走嘅時候仲要排左十幾分鐘先埋到單🙃

2018-10-05
$30 (宵夜)
2018-09-24 422 瀏覽
紅豆豆花芋圓 $23 + 蘆薈仙草芋圓 $23為左食芋圓可以去到幾盡?就係可以山長水遠走入天水圍食。星期日晚上21:30去到,門口都有唔少人等緊位,但等大約5-10就有得入座,唔錯唔錯。-落完單5分鐘唔洗就有得食,超快。1️⃣ 紅豆豆花芋圓 $23-面頭嘅豆花雪糕 & 豆腐花都好香豆味,食落好fresh。豆花做得好滑,配埋紅豆一齊食,真係好好味。-✔️芋圓有地瓜&芋頭味,雖然我食唔出地瓜&芋頭味,但芋圓本身好煙韌、彈牙,而且數量都唔少,至少有10粒。-2️⃣ 蘆薈仙草芋圓-面頭嘅椰漿球撈埋仙草食好香椰味。-不過相比起豆花芋圓就會覺得冇咩特別。-回頭指數:8/10 (豆花芋圓有驚喜,而且$23真係好抵食,不過係天水圍就遠左少少)-埋賣係去收銀度比,排左至少10分鐘以上都未埋到張單。
紅豆豆花芋圓 $23 + 蘆薈仙草芋圓 $23

為左食芋圓可以去到幾盡?就係可以山長水遠走入天水圍食

落完單5分鐘唔洗就有得食,超快

1️⃣ 紅豆豆花芋圓 $23

2️⃣ 蘆薈仙草芋圓
面頭嘅椰漿球撈埋仙草食好香椰味。
不過相比起豆花芋圓就會覺得冇咩特別。
埋賣係去收銀度比,排左至少10分鐘以上都未埋到張單。
2018-09-23
$23 (宵夜)
2018-09-17 499 瀏覽
突然想食芋圓,見到天瑞開左間新的甜品店,剛好有芋圓,就買黎一次。天水圍台式甜品店唔多,突然想食台灣芋圓可以黎呢到過下癮。呢間店前身都是一間甜品店,門面裝修簡約整潔,重幾文青。價錢唔算貴,幾親民!今次我叫左芋泥豆花芋圓,我幾中意咬落去煙韌,見到有d食評寫佢粉粉地,但我今次食又冇呢個問題,係煙煙韌韌,係芋頭味唔算好出,好彩有芋泥加返d味,地瓜圓反而有驚喜,又煙韌又有味,豆花都唔錯,雖然唔算好滑,但豆腐味幾重,呢個價位都算係咁架喇!重有呢個唔似雪糕嘅唔知咩野,係冇味嘅!整體黎講係幾抵食,過下癮都唔錯嘅,如果芋圓再多d就好喇!
天水圍台式甜品店唔多,突然想食台灣芋圓可以黎呢到過下癮。

呢間店前身都是一間甜品店,門面裝修簡約整潔,重幾文青。

價錢唔算貴,幾親民!

芋泥豆花芋圓

重有呢個唔似雪糕嘅唔知咩野,係冇味嘅!

整體黎講係幾抵食,過下癮都唔錯嘅,如果芋圓再多d就好喇!
外賣自取
2018-09-17 382 瀏覽
第一次寫食評~之前上網睇到有人介紹見賣相不錯 價錢又唔貴 就試下買左個招牌大甲芋圓 有哂幾種芋圓同埋勁多仙草 加芋泥同芋頭雪糕各一球料係好多 但味道真心一般仙草食唔到有味 芋圓味唔突出成碗野淡貿貿🤔唯一可取是果球疑似芋泥雪糕既野食左半碗就放棄左👋🏻
第一次寫食評~
食左半碗就放棄左👋🏻
2018-09-06
外賣自取
2018-09-13 216 瀏覽
佢開左咁耐一路都好想試.終於經過買到喇..返到黎屋企一食.好失望.!芋圓好似唔太熟..仙草還可以..但整個沒味道咁..呢芋泥都係還可以...除左芋圓唔夠透..都可以既..但下次就.....
佢開左咁耐一路都好想試.
終於經過買到喇..
返到黎屋企一食.
好失望.!
芋圓好似唔太熟..
仙草還可以..
但整個沒味道咁..
呢芋泥都係還可以...
除左芋圓唔夠透..
都可以既..
但下次就.....
2018-09-13
6 分鐘 (堂食)
2018-08-25 453 瀏覽
屋企樓下新開一間芋圓專賣店,對於屬於芋圓迷的我黎講相當吸引。Happy friday與男朋友食完晚飯專程黎拜訪一下。一到步已見到門外圍了一埋人等外賣,仲擔心是否需要等位,幸而尚有高枱位置,可以直入。由於我地已經食過晚飯,所以只點了一份招牌大甲芋圓。招牌大甲芋圓內有仙草、芋泥、芋圓地瓜圓、包餡芋圓及大甲芋頭雪糕。今日天氣又熱又濕,我地都十分期待食到冰涼的甜品。而芋圓製作都很快,2分鐘左右便有得食,但食落卻十分失望。先講講芋圓,芋圓質地煙韌,但就食唔到芋頭同地瓜的味道,似現成買來的貨色。芋頭雪糕口感不似雪糕,雖食到芋頭味,但甜味欠奉,同芋泥十分相似,只是一冷一熱的分別。仙草夠滑,帶微甜。而整個招牌大甲芋圓只靠仙草的微涼及微甜支撐。對於一間標榜是芋圓專賣店的甜品店,招牌芋圓只有這個水準,我地真是十分失望,沒有食完整碗就離開了。只能說一分錢一分貨罷了。
2018-08-24
2018-08-16 191 瀏覽
新开的糖水铺 位置不大 由于我跟老公刚吃完下午茶餐 只点了一份招牌芋圆share 坐下没多久就上来了 芋圆一般 芋头雪糕一般 仙草不够滑嫩 总之太干 没有吃糖水的感觉 隔壁的铺头还在装修 吵得我们吃完马上就走了
2018-08-15 223 瀏覽
天水圍天瑞村新開左一間糖水店,昨日突然心血來潮想去試吓。呢間糖水店嘅匙羹同埋紙巾都放咗喺枱面上,我諗應該係方便好似我呢啲人客自己去拎匙羹同埋紙巾去抹嘴(>^ω^<)首先叫咗個紫米芋圓,上面有一個好大嘅波波球,波波球係椰子味嘅,似雪糕。下面就係紫米,唔會太甜,甜度適中。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另外叫咗個抹茶牛乳,上面真係有個抹茶雪糕㗎,下面就係牛奶。最後買單50一蚊兩個人。紅豆紫米芋圓就$23,抹茶牛乳芋圓就$28。
天水圍天瑞村新開左一間糖水店,昨日突然心血來潮想去試吓。

下面就係紫米,唔會太甜,甜度適中。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

另外叫咗個抹茶牛乳,上面真係有個抹茶雪糕㗎,下面就係牛奶。

2018-08-14
2 分鐘 (堂食)
2018-08-15 396 瀏覽
掉空了數個月,前木子甜品的糖水店終於租出,變了大甲芋圓,弟弟在想會不會只是木子甜品改其店名,新瓶舊用。我都不管這麼多,起碼不是街市裡糖水店獨市生意,多一個選擇。既然店名名大甲芋圓,芋圓絕對是它的招牌吧,我們全家就吃招牌大甲芋圓,包羅萬有,一次過吃到仙草,芋泥,地瓜圓,芋圓,包餡芋圓及大甲芋頭雪糕。大甲芋頭雪糕嚐起來挺濃厚芋頭香味,不過質感完全不像雪糕,也不是雪泥,我們超好奇這球白色的究竟是甚麼,雖然它很好吃,可是它不是雪糕。地瓜圓和芋圓煮得過於生硬,相信是因為太多外賣自取,故店鋪快速煮過便算,欠缺芋圓,地瓜圓所具備的彈性,亦零芋頭,地瓜的香甜,弟弟吃了幾顆後已不想再吃,說很難吃。相對包餡芋圓較地瓜圓與芋圓好吃,始終有內餡嘛,儘管芋泥,地瓜泥不算太甜美,它有味道已屬不錯,它亦沒有那麼硬邦邦的,叫作容易入口。總結來說,如果一間以芋圓,地瓜圓作招牌,卻如此失色,很難讓食客相信其他糖水的水準。弟弟說他不會再吃這裡的芋圓甜品,別的款式糖水可能都會試試看。
掉空了數個月,前木子甜品糖水店終於租出,變了大甲芋圓,弟弟在想會不會只是木子甜品改其店名,新瓶舊用。我都不管這麼多,起碼不是街市裡糖水店獨市生意,多一個選擇。

2018-08-14 195 瀏覽
終於都等到開左新野 係糖水店 想試左幾日 但係經過左兩晚都好多人 見到咁多人還連外賣都唔想等 所以今日見三號風球時間尚早 快點買兩碗返去同仔仔自私食先 企門口姐姐同落單哥哥都有笑容同禮貌 令客人感覺舒適的仔仔最近有兩聲咳 揀左個熱的川貝麥冬燉雪梨入面有半個梨 有點雪耳 試左一口 幾清甜見到仔仔好快食晒 似乎好滿意喎自己就揀左個紅豆紫米芋圓芋圓好有咬口 三樣野一齊好夾 岩我條脷期待下次再試其他野兩碗野無記錯好似一共$48價錢夠晒大眾化

仔仔最近有兩聲咳 揀左個熱的川貝麥冬燉雪梨

期待下次再試其他野

兩碗野無記錯好似一共$48
價錢夠晒大眾化
2018-08-14
5 分鐘 (外賣自取)