餐廳: 大發餐廳開心菜館
資訊:

2024-09-15 88 瀏覽
價錢偏貴。。。主要係唔收八達通無咁方便,環境都幾整潔既 野食就 正常水平啦。學生餐減八蚊超抵,選擇都比較多,唔會淨係得幾個餐揀學生過嚟食都好方便 但係只收現金好麻煩....
學生過嚟食都好方便 但係只收現金好麻煩....
2024-05-07 339 瀏覽
位處洪水橋呢個美食沙漠,或者真係唔憂做,啲出品係差到無得再差。朝早食早餐,叫個餐蛋丁,盛惠44蚊包一杯凍飲。碗麵黎度,個麵碌唔透、餐肉無煎過、雞蛋係一早煎定一pan ,成碗野完全無放過心思入去煮。如果你仲收梗渡海小輪20蚊一碗既價錢我有要求就我白痴啫,依家你講梗40蚊以上,仲要得一塊午餐肉,唔係咁肉酸呀嘛?太興講梗一模一樣既餐蛋丁,兩塊午餐肉,所有野無整定,全部即煎都係收貴你多一蚊,人流講梗係你一倍以上,但係出品好過你幾倍🤢講真,唔好話香港人唔撐香港人,係你地餐廳做低自己,唔怪得人。

2024-04-07 281 瀏覽
大發出咗新嘅餐單,樣樣都好似唔錯今日就死咗佢哋個吞拿魚說蛋牛角包🥐味道幾好👍🏻呢間餐廳到而家都毅立不到仲記得以前細個着住校服去食🤭🤭下次就會羨慕佢哋其他新菜式😉
呢間餐廳到而家都毅立不到仲記得以前細個着住校服去食🤭🤭
下次就會羨慕佢哋其他新菜式😉
2023-07-29 663 瀏覽
因為做嘢要去到洪水橋輕鐵站附近先有時間食嘢,但係響嗰邊人生路不熟,結果就響最近輕鐵站附近嘅地方隨便搵一間食,門口望落去係有種有少少歷史嘅茶餐廳感覺,入到入邊地方都幾大,同埋可能因為時間比較晚餐早,所以人都唔算多。裏面嘅人都好客氣話我知坐邊度比較冷氣好啲,跟住都會話俾我聽仲有下午茶。啱啱我又係覺得比較早,所以唔想食太多野,結果叫咗一個下午茶嘅免治牛肉飯同埋紅豆冰。免治牛肉返嚟到啲汁都仲好熱,亦都比我想像中大碗,食落去都還可以,有少少偏鹹,但係加埋飯就啱啱好。紅豆冰啲紅豆係會有少少溶溶地嗰啲,啱我口味,奶方面就少少偏淡。整體嚟講都係OK嘅,尤其是洪水橋站附近好似食嘢地方都唔算多,佢又靠近輕鐵站,呢度可以加分。

2023-07-27
2023-03-10 742 瀏覽
早餐餐牌轉左又加左價,無得轉魚柳,牛乳炒蛋乾柴,沙嘜牛面湯底淡,牛肉咸而且乾,奶茶還可以,但對比以前失色不少,自問係fans 順路一定食佢,而家可一不可再。🥹🫠每況越下,愈來愈差,唔知點解,可能係轉左手? 連奶茶都變左普通料就真心失望既😪😪😪。。。。完全唔掂,事實上見幫襯佢既人都愈來愈少,希望店家見到食評可以好好改善!無得轉魚柳,牛乳炒蛋乾柴,沙嘜牛面湯底淡,牛肉咸而且乾,奶茶還可以,但對比以前失色不少
一家人踩單車路過試呢間,味道幾好叫左套餐算抵,叫左海鮮小菜套餐,叫左椒鹽鮮鱿炸得岩岩好無油味,鱿鱼好新鮮,同雜菜海鮮煲味道不過不失勝在非常足料,兩碗白飯,2例湯 。 凍檸茶好飲夠清香唔澀,奶茶好正
一家人踩單車路過試呢間,味道幾好

2022-02-15
  • 熱奶茶
2022-06-20 692 瀏覽
水準穩定,阿姐親切,座位夠多,係洪水橋街坊嘅飯堂 我通常係嚟食早餐,沙嗲牛肉麵啲牛肉算多,應該係福字麵底,搭條生菜🥬夠誠意,方包可加$3轉扒芝治半件,下次要試吓
水準穩定,阿姐親切,座位夠多,係洪水橋街坊嘅飯堂

早餐:沙牛麵,煎雙蛋,凍OT
早餐:沙牛麵,煎雙蛋,凍OT
2022-05-15 556 瀏覽
正正常常既常餐大份好滿足😽奶茶聽聞好出名,不過飲落有啲苦,唔係太岩口味😿不過都入到口既服務態度好好,職員做野好快手,有好多親切又醒目既大媽😹會再次幫襯🫶
正正常常既常餐
大份好滿足😽
服務態度好好,職員做野好快手,有好多親切又醒目既大媽😹
會再次幫襯🫶
常餐
常餐
誤打誤撞嚟咗元朗洪水橋,腦細話佢N年前嚟過食飯,咁岩大家都未有嘢落肚,所以就嚟返佢十幾廿年前嚟過嘅茶記醫下肚。1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 下午茶時間🥪公司三文治 $48烘底嘅麵包永遠麵係好食啲嘅,公司治足料,佢嘅蛋唔係hea底,係蛋包免治牛肉,不錯👍🏻🍗炸雞翼配薯條 $42雞翼入味,脆皮肉嫩;波浪紋薯條即炸起,好有童年回憶。⭐️🥤凍檸檬紅茶 $20其實腦細飲第一啖已經讚佢茶膽香,入口唔澀檸檬有味。我哋有眼不識泰山,大發曾經奪得金茶王盛譽!聞說茶味香濃,奶夠滑!怪不得🥺唯有下次有機會嚟飲一杯!

1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 下午茶時間

🥪公司三文治 $48

🍗炸雞翼配薯條 $42
雞翼入味,脆皮肉嫩;波浪紋薯條即炸起,好有童年回憶。

⭐️🥤凍檸檬紅茶 $20
2021-09-28
下午茶
2021-08-31 522 瀏覽
大發餐廳開心菜館曾經奪得金茶王既美譽,而的而且確佢地既奶茶茶香味濃,入口順滑,非常出色,加個菠蘿包做3點3下午真係一生一大樂事,但佢地既飯類相比次下就比較差少少,而且價錢唔算抵,同埋冇套餐,即係唔包飲品,所以如果LUNCH又叫飲品既話,都幾貴
2021-05-09 734 瀏覽
大發餐廳開心菜館既奶茶在比賽以贏得奶茶王既稱號出名,耐不耐就會黎欣賞一下佢杯奶茶,再食既個午餐。除左奶茶佢啲野食都唔差,今次介紹我既最愛:肉醬意粉。🍝焗肉醬意大利粉 $40😋首先,淨係肉醬多過意粉已經冇得輸,加上肉醬既肉碎好豐富,每一淡都夠肉夠醬!仲有,佢既意粉會加芝士再焗,佢既芝士超香!但拉到絲,又再為成個意粉加左好多分!係個份量方面,對大食既人可能唔夠。🥤凍奶茶 +$2😋叫得奶茶王當然係好飲啦,但點好飲法呢。茶低夠香夠濃而又不會澀。奶同茶既比例控制得好好,入口好滑,真係會上癮!整體:🌟🌟🌟🌟/5

🍝焗肉醬意大利粉 $40

🥤凍奶茶 +$2

整體:🌟🌟🌟🌟/5
2021-04-05 523 瀏覽
外賣叫左盒四寶飯,一打開見到得一條腸,半塊午餐肉,一塊火腿加個蛋,連豉油汁都冇,咁就收你$50,打過去同佢講,佢話係咁嫁啦,比粒咸蛋我撈都好呀🥺希望可以改善🙇🏻‍♀️
四寶飯
2020-06-01 1416 瀏覽
大發餐廳開心菜館佢另外一個名係奶茶王,呢度以好味ge奶茶見稱,今日嚟到就叫左一個鮮牛肉福面,鹹牛肉奄烈加多士同一個扒芝士治,當然唔少得一杯熱奶茶。先講嘢食,佢啲嘢食就普普通通唔算難食但係又唔會話太過特別同出色,其實同普通茶餐廳冇乜分別,唯一覺得比較好味嘅係扒芝士治,炕過嘅麵包加上軟熟嘅芝士食落幾好味,佢個麵都算大碗,而且都多鮮牛肉。至於個奶茶,飲落確實比出邊普通茶餐廳嘅好味,茶底相對濃郁,不過就冇想像中咁好味有少少失望。總結係行過經過都可以試吓,不過如果要特登入嚟就要認真諗諗因為佢個地方都有d遠😂
2020-03-30 925 瀏覽
呢間係曾經好出名嘅奶茶王,贏過獎。今次嚟呢度食午餐,其實平時都會過泥食下午茶。今日下午茶當lunch 食所以叫左香菇炒尹麵同牛肉炒河。普通貨色,唔好期望好好味。尹麵仲有d似酒樓酒席既最尾飯麵。不過值得一去既係杯奶茶,確實係茶夠香,夠滑,凍熱既感覺會完全唔同。熱奶茶會有泡,證明真係即沖出泥既,茶底亦唔會有澀味。下午茶方面,佢既沙薑雞中翼都係好味既,幾滑幾入味。同埋估唔到蒜蓉多士都真係好味,佢焗得好脆但唔乾,同埋蒜蓉味好重。

牛肉炒河
香菇炒尹麵
  • 熱奶茶
  • 凍奶茶
2019-11-30 774 瀏覽
食佢個早餐 ,沙爹牛面,自問都食開重口味,但都頂唔到佢個面咁咸,咸到真係嗰口都庳埋,唔知係咪咁黎夾你一定飲埋佢杯奶茶。真係食唔晒要走先。不過店員真係好好禮貌好客氣
真係食唔晒要走先。

不過店員真係好好禮貌好客氣