2014-02-07 325 瀏覽
因為呢間野, 第一次開account 寫食評肚餓搵地方食野, 入左呢間永不再食餐廳叫左五樣野食 - 蟹粉小籠包 (超小量蟹粉, 肉有怪味)                         - 肉絲炒拉面 ( 超普通, 仲要唔熱)                         - 蒙古羊架 ( 完全冇味)                         - 蝦膏炒飯 (完全冇味冇蝦膏, 只係冇味的揚洲炒飯)                         - 時菜炒牛肉 ( 好普通但已經最能入口)埋單差唔多五佰, 真係又貴又難食呀!!!!不可一!!!不可再!!!!
因為呢間野, 第一次開account 寫食評

肚餓搵地方食野, 入左呢間永不再食餐廳

叫左五樣野食 - 蟹粉小籠包 (超小量蟹粉, 肉有怪味)

- 肉絲炒拉面 ( 超普通, 仲要唔熱)

- 蒙古羊架 ( 完全冇味)

- 蝦膏炒飯 (完全冇味冇蝦膏, 只係冇味的揚洲炒飯)

- 時菜炒牛肉 ( 好普通但已經最能入口)

埋單差唔多五佰, 真係又貴又難食呀!!!!

不可一!!!不可再!!!!

2014-02-08
We went in spontaniously. It was full of tourists: Mainland, western and other asian countries. It's clean, the menu is bilingual English and Chinese. The booths spacious and quite ok but that's all the good things I can say. The waiters are Hong Kong style brisk which is ok if the food is good. The food meanwhile was not good at all. We had fried shredded prok rice which was overcooked and too salty, string beans which were also too salty and Shanghai pork soup dumplings aka Xiaolongbao. These
The food meanwhile was not good at all. We had fried shredded prok rice which was overcooked and too salty, string beans which were also too salty and Shanghai pork soup dumplings aka Xiaolongbao. These had an ok soup flavor... if they had soup but otherwise did everything wrong you could do wrong with that dish. Too thick skin, too crumbly consistency of the meat and too big.

We forgot to openrice that place, otherwise we wouldn't have gone in there but I guess too many people do the same mistake, so that's why this place is still open.

題外話/補充資料: Just don't go there...
2013-11-17
2013-09-16 93 瀏覽
I went there on Saturday night.  This is the worst place in HK so far.  Here is the summary of my experience.1. Food- I tried two kinds of dumplings.  They are very small (compare to dumplings from other restaurants) and have weird smells. 2. Service- Difficult to communicate in English.  3. Price- Please be aware of hidden charges.  They charge $3 for napkins and there are 10% service charge.  They take only cash and what's very annoying is they always round up.  Be prepared for it.Overall- Ver

1. Food

2. Service

3. Price

Overall
- Very bad experience in many aspects. Now I do understand why they have such a low rating in the OpenRice.

2013-09-14
15 分鐘 (堂食)
2013-06-21 67 瀏覽
入到嚟搵個人睇下都無已經知出事(꒪∆꒪;)好似話面係人手拉所以咗個排骨拉面,d面的確唔錯但排骨好硬...而且我以為係炸排骨點知嚟咗個燜排骨,我Σ(°△°|||)了。不過如果好食的話有咩關係?前題係如果唔係咁重口味的話,仲要無野飲。重點係當我埋單時先知要加一,但係服務態度著實唔係幾好,仲要結賬都要我自己行出去俾錢(還我的加一(T^T))。結論係,應該唔會有下次。ヾ(°ω°)
入到嚟搵個人睇下都無已經知出事(꒪∆꒪;)

結論係,應該唔會有下次。ヾ(°ω°)
2013-06-21
2013-04-24 60 瀏覽
食物無樣好,又耐,我叫小龍飽又無汁無水。什麼燒賣又貴又多粉!不知所為!以後唔會來!bad..............................bad.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2013-04-24
20 分鐘 (堂食)
  • 無一樣好
2013-02-16 44 瀏覽
超難食!又貴!態度又差,樓面個阿姐勁惡!從來未食過咁難食的擔擔麵,根本只係一碗碎肉油麵而已!好似自己屋企粗製濫做的普通油麵加d碎肉,究竟知唔知咩係擔擔麵。小籠包個皮又厚又硬,d肉有d奇怪味!仲要咁貴,好唔抵!浪費我120蚊!
仲要咁貴,好唔抵!浪費我120蚊!
2013-02-08
10 分鐘 (堂食)
1-1-2012十個火, 都不能表達出心頭之忿... 係老尖食嘢貴D係好正常, 不過為左吾好再有人中招, 我決定寫我人生之中第一個食評.....尋日朋友出街, 突然諗起想要食小籠包. 係尖咀見到 " 大皇" 完全吾洗等位... 甘咪試下囉.我地兩個人叫左 :- 賽螃蟹- 蟹粉小籠包 - 鳳尾蝦小籠包- 拉麵- 羊架賽螃蟹超一般, 但已經係所有嘢之中最食得果樣果籠蟹粉小籠包係我有生之年食過最XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX難食嘅, 皮厚都算了, 用料又吾新鮮, 蟹粉小籠包直頭完全吾見蟹粉.....果籠鳳尾蝦小籠包都係一樣皮厚, 用枓吾新鮮, 只有一件小小小小蝦........因為好小見有用蝦嘅小籠包所以試下, 點知又中計拉麵有二小塊超薄魚片, 同二, 三丁丁粒菜, 食材係加價, 但係都吾洗甘架?羊架有4件, 味道差, 好似一早燒定, 吾熱, 放左係度好耐甘, 又干, 又吾好食.......服務完全不合格, 吾叫都吾加茶....食到一半就幫我收嘢.......收都應該問一問呀......全單HK$340.00 再加一合共HK$374.00, HK$374.00吾
1-1-2012

十個火, 都不能表達出心頭之忿...

甘咪試下囉.

我地兩個人叫左 :

- 賽螃蟹

- 蟹粉小籠包

- 鳳尾蝦小籠包

- 拉麵

- 羊架

賽螃蟹超一般, 但已經係所有嘢之中最食得果樣

全單HK$340.00 再加一合共HK$374.00, HK$374.00吾係多, 不果用尼個價錢又食得吾開心, 就真係SH!TSH!TSH!T

甘嘅價錢再加甘嘅服務質素, 今時今日重可以生存到依家, 你都算係奇蹟之中嘅奇蹟........

題外話/補充資料: [b][/b]其他用餐以外的補充資料、著數用餐優惠、菜式參考資料甚至飯後有感而發不吐不快?請將食評以外的「題外話/補充資料」放在這裡。
2013-01-01
2012-12-26 34 瀏覽
我同樓下其中一位一樣,特登開個account寫呢份食評,避免再有人中招。我其就係附近工作,每次中午經過都見到無咩人幫襯,其實心中都有d疑問架!昨日平安夜,諗住係尖東食完嘢就同老婆去拍下拖,所以就揀咗呢個嘢試下。長話短說。我叫咗小籠包,口水雞,大皇招牌炒拉面,羊排。小籠包: 皮穿,肉加咗水無味,賣相差!口水雞 : 只有少少(算容)加辣油撈埋一齊!炒拉面: 份量少,材料少,碟底全部係豉油!羊排: 用料差,香料唔夠!(我係一個好食羊嘅人,好少會覺得羊唔好食,點知居然俾我搵到)埋單$274

長話短說。我叫咗小籠包,口水雞,大皇招牌炒拉面,羊排。
小籠包: 皮穿,肉加咗水無味,賣相差!
口水雞 : 只有少少(算容)加辣油撈埋一齊!
炒拉面: 份量少,材料少,碟底全部係豉油!

埋單$274
題外話/補充資料: 做咗幾十年人,第一次試到呢間極品。
2012-12-24
慶祝紀念
平安夜
不能夠再過份了吧?!首先,佢招牌買的菜是小籠包吧?點解可以4個包穿哂都照上嘅呢?講話要換,個女人就口upup咁話客人(應該係老闆娘黎),再上菜個陣居然係距離張枱起碼有兩三步位置將成碟小籠包掉到我枱上,之後仲要自己走埋黎話:無事?無事就得啦。 之後就走左去。食物方面,小籠包完全係我食過最差!無汁無肉味!招牌雞,件件骨,搵舊肉都無仲要超多肥!糖x魚塊,炸粉佔左碟送的一半,仲要賣成80蚊碟!炒年糕,油膩得黎仲要一d都唔香唔好食!埋單居然要加一!!收我$253!總括而言佢係我依年裡面食過最差都餐廳!!如果唔係我睇完煙花攰嘅話我仲大把野寫!
不能夠再過份了吧?!
食物方面,小籠包完全係我食過最差!無汁無肉味!
招牌雞,件件骨,搵舊肉都無仲要超多肥!
糖x魚塊,炸粉佔左碟送的一半,仲要賣成80蚊碟!
炒年糕,油膩得黎仲要一d都唔香唔好食!
埋單居然要加一!!收我$253!
總括而言
2012-10-02
慶祝紀念
紀念日
2012-08-15 29 瀏覽
初頭睇間餐廳外觀唔算差, 有見有拉麵食,應該唔會差得去邊既。 可惜事與願違。叫左 至尊小籠包,大皇炒飯同埋麻辣乍醬撈麵。至尊小籠包: 豬肉餡, 但食得出溝左好多水, 肉汁唔夠多, 味道一般。麻辣乍醬撈麵: 乍醬味道尚可,偏辣, 麵質普普通通, 得d 青瓜絲同蘿蔔絲撈埋, 整體黎講好一般, 但竟然 5x 元加一服務費。大皇炒飯: 哇! 精彩喇! d飯炒到一舊舊, 又唔乾身, 蛋絲又少, 得少少雞肉絲, 我諗半隻雞翼咁上下既肉量, 火腿絲夾埋都唔知有無半塊, 加埋d 青豆, 紅蘿蔔粒少埋就係大皇炒飯。 嚇死人咩, 收你 64蚊, 真係貼錢買難受呀!!結論: 食物質素強差人意, 價錢偏貴, 裝修一般, 咁既價錢食到好多其他好野喇。
叫左 至尊小籠包,大皇炒飯同埋麻辣乍醬撈麵。

2012-08-14
我真係堅嬲先寫尼個食評出黎我都試過d差o既o既鋪,但係尼間真係要提醒大家小心食完一肚氣!本身同朋友係附近上完堂,諗住揾野食,後來見到門面d相好似ok就入去試下。未坐低已經望到d枱同椅唔係抺乾淨,已經要就住黎坐,諗住可能d野好食呢。之後睇左一陣餐牌,就叫左"大皇炒拉麵"及"香辣牛肉拉麵",之後個啊姐係咁問加唔加野,加唔加小籠包,加唔加野飲(做生意想賺多d我都明白o既),跟住我地話唔駛了(因為小龍包都好貴下,而且一般野飲都最平17蚊)。跟住個啊姐就走去廚房落單,問題就開始出現啦,落單咪落單囉,駛唔駛一邊同廚房講野,一邊好不滿o既眼光望過黎(好明顯係話我地叫得野少啦,但係果兩個麵都唔係平架啵,炒拉麵58蚊,牛肉拉麵54蚊)諗住都算啦,心諗d野食可能物超所值呢。之後個啊姐就拎兩杯熱水黎,擺果陣時半倒半擺咁倒左d水出黎,行開左先細細聲講句唔好意思,勁無誠意,又唔拎塊布黎抺乾d水。後尾牛肉拉麵黎果陣要我地出聲叫個啊姐拎毛巾抺一抺枱。朋友食第一口牛肉拉麵果陣,就已經話味道一般。後黎我果碟炒拉麵都黎埋,不過尺寸就真係細左d,味道方面真係一般般。之後我地快快趣食完就走去賣單,個收銀啊姐竟然黑面。。。我心
我真係堅嬲先寫尼個食評出黎

之後我地快快趣食完就走去賣單,個收銀啊姐竟然黑面。。。我心諗:大佬,打開門做生意,叫得多野又係客,叫得少又係客,做生意最緊要都係口碑姐,d客唔返轉頭唔緊要,但係d客會同周圍d朋友講返間鋪o既質素&服務架嗎,兩碗麵加埋一都126蚊啦,d麵d料又平,主要係菜同麵,你仲想點?

今次真係錢買難受!

野食一般&價錢貴都唔係問題,扣分扣得最西利o既係服務態度!

尼間野,真係請我都唔去!
2012-08-10
2012-05-07 16 瀏覽
份量少到不得了~58蚊既招牌拉面~唔洗1分鐘食哂~貴唔緊要~但唔該比返足夠份量~就算唔比足夠~都比返一半啦~有乜理由得個幾啖就食哂~服務態度差~lunch時段仲有加一服務費~加一都算~但一張餐紙都唔比人~問佢拎餐紙~佢叫人買紙巾~一包3蚊~然後叫佢加茶~佢話加茶要再收錢~只會幫加水~咁請問你收加一服務費比左咩服務我~貴又貴過人~份量又少過人~服務仲要差過人~唔怪得越來越少人去啦~以後都唔幫襯~

份量少到不得了~58蚊既招牌拉面~唔洗1分鐘食哂~

貴又貴過人~份量又少過人~服務仲要差過人~
唔怪得越來越少人去啦~
以後都唔幫襯~
2012-05-07
10 分鐘 (堂食)
2012-03-12 28 瀏覽
平時行過見呢間野,門面都唔錯,唔想又食茶餐廳,試下一家人都愛既小籠包先.一入去有個女人就招呼我地,叫我地試下佢地小籠包,"要食而家要叫佢整架啦,熱食好食丫麻,唔好要你地等啦,"好熱情咁叫我地試下蟹粉啦,咁我地叫左有蟹粉同普通小籠包各一籠,之後介紹左個抄麵,話招牌麵黎架,一啲都唔油,係咁推介招牌菜湛江土雞,話一定唔係冰鮮,係新鮮架,好好味,又唔辣.......即係一行人叫左:蟹粉小籠包4只~~~唔覺有蟹粉,只係包面見有啲橙色咁,皮厚,肉不鮮(仲係咁叫我熱食,凍左唔好食,熱都唔好食啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)普通小籠包4只~~~皮厚,肉有硬感覺,不鮮味,似隔夜....招牌抄麵~~~~~~~~SIZE 細,油多,材料十分普通,即是麵冇麵味,得油味.....(仲衰過街邊十蚊碟既抄麵)蔬菜咖哩角~~~~~~普通野,4粒咁既野,收我幾十蚊......唉.....湛江土雞(例)~~~~~以為咩新鮮雞又招牌咁勁,冇雞味+過火!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!珍珠奶茶2杯~~~~~一飲就知係開粉沖,仲要係冇奶茶味,得個甜味............很差!!!!!!!!!!!
平時行過見呢間野,門面都唔錯,

唔想又食茶餐廳,試下一家人都愛既小籠包先.

一入去有個女人就招呼我地,叫我地試下佢地小籠包,

"要食而家要叫佢整架啦,熱食好食丫麻,唔好要你地等啦,"

之後介紹左個抄麵,話招牌麵黎架,一啲都唔油,

即係一行人叫左:

蟹粉小籠包4只~~~
珍珠奶茶2杯~~~~~一飲就知係開粉沖,仲要係冇奶茶味,得個甜味............很差!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
珍珠鴛鴦1杯~~~~~只是有粉味,小許咖啡味.................不如我去食泡啦!!!!!!!!!埋單 加埋一 成400蚊

好既野食物,我唔介意比多啲錢,

咁既價錢,響同區可以食好 好多!!!!!激死~~~

總之一句今次
"中招",
此店我評為極度難食級數! 呢世一定唔再去!

我一定要比個喊面佢!!!!!!!!!!!!!!!
蟹粉/普通小籠包
湛江土雞
珍珠鴛鴦
聲稱唔油既招牌抄麵
咖哩角
珍珠奶茶/鴛鴦
2012-03-11
2012-01-08 9 瀏覽
若不是這裡地點方便, 我都不會'就腳'地進了這店, 心想, 反正多次路經都沒有試過, 今天要等朋友, 倒不如一試雪菜肉絲炒年糕, 份量不多, 材料一般, 味道一般, 炒得不香, 但竟然是全晚最能接受的一個菜干扁四季豆真過份, 份量少, 四季豆全是縐皮的, 全不脆口, 只有少許肉醉, 整碟炒得不香的菜, 很難接受螞蟻上樹全是粉絲, 何來任何肉碎! 小籠包, 一看賣相已沒有吸引力, 全是塌下來的, 完全不好看, 幸好皮薄及餡料可以, 但絕不說得上是招牌小籠包....服務一般, 絕對可以改善, 環境像茶餐廰, 沒特別...
雪菜肉絲炒年糕
干扁四季豆
螞蟻上樹
螞蟻上樹全是粉絲, 何來任何肉碎!
小籠包

服務一般, 絕對可以改善, 環境像茶餐廰, 沒特別...
2011-12-27
小籠包
偶爾也會經過尖東,沒嚐過此店,終於找到機會一試。午膳時間,與以往經過的時候差不多,食客寥寥可數。進了去,環境寛敞整潔,座椅舒適;而食品方面,發現只有散點餐牌,每款主食也要40元以上,小食比一般食肆略貴,最少要約30元,飲品另點,最便宜的一般餐茶類別如奶茶咖啡索價17元。店內外所展示的菜式頗別緻,這吸引了我,前思後想選了宮保雞丁拉麵($56),另點熱苿香綠茶($17)。拉麵先來,賣相的確很吸引,而且是我意料之外。想不到拉麵配菜挺多而有特色,有紅蘿蔔絲、粟米、少量小棠菜和切得很薄的蛋絲;宮保雞丁另上,有花生、雞丁和多色燈籠椒,汁料多,濃稠鹹甜恰到好處,雞肉新鮮亦嫩,燈籠椒夠熟亦爽口,花生雖不屬爽脆類別,但能與其他材料互相暉映,有咬口之感,同時與汁料配合起來夠惹味。而拉麵亦有水準,湯底清甜。苿香綠茶的份量與一般茶餐廳熱飲的份量相若,濃度適中,味道達標,以17元的價錢而言,說實的,絕對不值。服務方面,店員對食客還是挺注意的,但此次嚐試經驗,可能是某位店員的性格使然,與個別客人有點溝通誤會,態度有點粗聲氣。用膳完畢,結賬時需付金額與我計算的多了一點,查詢之下,店員的答覆讓我感到怪怪的,雖只是少數
偶爾也會經過尖東,沒嚐過此店,終於找到機會一試。

用膳完畢,結賬時需付金額與我計算的多了一點,查詢之下,店員的答覆讓我感到怪怪的,雖只是少數額,已破壞了我對此店的印象。

總結而言,宮保雞丁還是有質素之作,但是次花了83大元,考慮了環境、產品質素、價錢和服務,算是消費很高的一頓午餐。試一試是無妨的,假若日後想來,真的要再認真想一想啊!
宮保雞丁拉麵
熱茉香綠茶