2024-07-17 138 瀏覽
阿囡返完畫班又係時候醫肚仔喇!呢間小店坐位唔多,不斷有人喺出面排隊等入去,我地都係等左十分鐘倒就到我地。呢間小店嘅賣點係大大塊雞扒我地點左兩個餐蔥油燒雞扒飯 同 蔥油燒雞扒撈丁 阿囡最鍾意蔥油撈飯,呢間店啲蔥勁多,好好味😋雞扒外脆內juicy,啖啖肉撈埋蔥油飯真係好滿足。而我就試吓蔥油撈丁, 呢個好有驚喜,估唔到佢地係咁夾架喎⋯⋯下次畫班放學又多個午餐嘅好地方👍🏻👍🏻 #大雞食堂 #dachicanteen #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #香港鸡扒饭 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食
阿囡返完畫班又係時候醫肚仔喇!

呢間小店嘅賣點係大大塊雞扒

我地點左兩個餐
蔥油燒雞扒飯 同 蔥油燒雞扒撈丁

阿囡最鍾意蔥油撈飯,呢間店啲蔥勁多,好好味😋
雞扒外脆內juicy,啖啖肉撈埋蔥油飯真係好滿足。

下次畫班放學又多個午餐嘅好地方👍🏻👍🏻

2024-07-17 141 瀏覽
碳燒香之《大雞食堂》有碳燒香既雞扒餐廳香港真係唔多,但《大雞食堂》絕對係做到呢個風味,餐廳雖小,但價錢十分親民,雞扒加出前一丁真係絕配,照燒雞扒公仔麵 (出前一丁):雞扒上台已經好吸引,外皮燒到金黃色,入口外層脆口,再細嚼雞扒十分Juicy同有一陣碳燒香,肉質細嫩,而且雞扒新鮮無雪味,出前一丁麵底唔會淥到淋哂,好爽口,港式奶油舟麥多士:上台先原來係厚多士,多士要好食最重要唔好焊到太燶,所以今次有驚喜,口感係外脈內軟,奶油比例岡好,我女十分欣賞,不停話好食。總結,雞扒真心做得出色,不過個日3點去到,本身想食刈包,但已經售罄,唯有下次再食過。
碳燒香之《大雞食堂》

2024-07-13
下午茶
2024-07-13 119 瀏覽
今日行經銅鑼灣摩理臣山道附近睇燈飾,見到差唔多食lunch時間要醫肚,行經呢間門口裝修都幾簡約,喺門口望咗啲餐牌,原來呢間餐廳係食燒雞專門店,啱晒我嘅口味,實行走入去試吓。內裡裝修較為簡潔,而且價錢都好平民化,於是叫咗個午餐加一杯飲品都係$74,絕對抵食。🍴 招牌蔥油雞扒飯呢碟飯嘅飯份量超大,飯上再淋滿調校了味的甜豉油,而且仲有一大匙絕邪惡惹味的蔥油,但呢啲都只係配角,主角係燒雞扒,總共有5大件,而且每件都燒到皮脆肉嫩,重可以鎖住肉汁,好味到難以形容,不消一會便把整碟飯吃光。🥤 凍珍珠奶茶 (午餐餐茶轉珍珠奶茶 +$9)呢杯珍珠奶茶夠晒大杯,而且夠晒冰凍,茶味夠濃郁,入面啲珍珠份量都好多而且夠晒Q彈。

🍴 招牌蔥油雞扒飯

🥤 凍珍珠奶茶 (午餐餐茶轉珍珠奶茶 +$9)

2024-07-13
  • 招牌蔥油雞扒飯
2024-07-02 124 瀏覽
銅鑼灣小店以雞扒專門店作為招徠🐔採用開放式廚房 一入到舖頭就聞到陣陣香氣雖然店內位置唔多 但坐得都舒服餐牌上除咗有招牌嘅雞扒仲有刈包同港式美食等都幾特別呀而且價錢性價比好高🌟招牌蔥油雞扒撈丁雞扒燒得好靚 金黃色既外皮燒到皮脆肉嫩 又保持到肉汁食落又唔會好油另外加上爆香左既蔥油 香氣十足💯果然係招牌菜 絕對值得一試呀🌟蔥油豬頸肉撈丁豬頸肉肉質爽脆 醃得入味且燒到好香口將蔥油同公仔麵撈勻後夠哂惹味開胃👍🏻
銅鑼灣小店

豬頸肉肉質爽脆
醃得入味且燒到好香口
將蔥油同公仔麵撈勻後
夠哂惹味開胃👍🏻
坐落喺銅鑼灣電車路旁邊,有一間好有特色同埋以雞作為主題嘅雞扒專門店。鍾意食雞嘅朋友就啱晒啦 🫶🫶🫶🤩蔥油雞扒撈丁以嫩滑多汁的雞扒為主角,搭配著豐富的蔥油和撈丁麵,營造出豐富的口感和風味。雞扒的烹調得恰到好處,保持了肉質的嫩滑,同時外表煎至金黃酥脆。蔥油的香氣與雞肉完美結合,為整道菜增添了一層香氣和口感。撈丁麵的選用也非常恰當,它們的彈性和咬勁與雞扒的質感相得益彰😝😝🤩咖喱雞扒飯以咖喱調味的雞扒為主要成分,搭配著香氣四溢的白飯,形成了一個完美的組合。咖喱的風味濃郁而香辣,與雞肉的鮮嫩完美融合,每一口都能感受到這種美妙的結合。雞扒的烹調技巧十分出色,保持了肉質的嫩滑多汁,使整道菜更加美味可口。搭配上香噴噴的白飯,增添了飽腹感和平衡的口感😍😍🤩百香果紅茶清涼又開胃的飲品。這杯紅茶以新鮮的百香果為基底,加入了適量的糖和茶葉,形成了一種獨特的風味。百香果的酸甜口感與紅茶的苦澀味相互融合,創造出一種平衡的口感。非常適合在炎熱的夏天享用。🤩茶走好有香港本地特色嘅飲品 。好邪惡,但係煉奶真係可以帶出茶嘅香味👏👏

🤩蔥油雞扒撈丁

🤩咖喱雞扒飯

🤩百香果紅茶

🤩茶走
😋香噴噴蔥油雞扒飯,全日餐好去處😋位於銅鑼灣親民價錢嘅雞扒專門店✨門面內外嘅木系裝修都好有日式嘅感覺💜簡約嘅環境坐得好舒服,既然係雞扒專門店諗都唔使諗嚟過一雞兩食😂🙆🏽‍♀️招牌蔥油雞扒飯$65🐣煎到卜卜脆嘅雞扒點少少香噴噴嘅蔥油已經好惹味啦撈飯一流😋🙆🏽‍♀️馬拉咖喱燒雞扒飯$68🐥香濃嘅咖喱汁加上厚切嘅雞扒,邪惡之選真係食唔停口🍛炎炎夏日叫返2杯🙆🏽‍♀️凍檸茶就最爽啦+3x2平平哋食個快餐都唔錯👫人均消費$70✨大雞食堂雞扒專門店✨銅鑼灣摩理臣山道10號地舖👈🏻 #大雞食堂 #dachicanteen #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #香港鸡扒饭 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食
😋香噴噴蔥油雞扒飯,全日餐好去處😋
位於銅鑼灣親民價錢嘅雞扒專門店✨
門面內外嘅木系裝修都好有日式嘅感覺💜
簡約嘅環境坐得好舒服,既然係雞扒專門店
諗都唔使諗嚟過一雞兩食😂
🙆🏽‍♀️招牌蔥油雞扒飯$65🐣
煎到卜卜脆嘅雞扒點少少香噴噴嘅蔥油
已經好惹味啦撈飯一流😋
🙆🏽‍♀️馬拉咖喱燒雞扒飯$68🐥
香濃嘅咖喱汁加上厚切嘅雞扒,邪惡之選真係食唔停口🍛
炎炎夏日叫返2杯🙆🏽‍♀️凍檸茶就最爽啦+3x2
外賣自取
招牌蔥油雞扒飯😋
馬拉咖喱燒雞扒飯😋
2024-06-28 43 瀏覽
大雞食堂 - 必食蔥油雞扒飯今日介紹一間銅鑼灣嘅中式飯堂,主打雞扒飯,有地道嘅港式蔥油燒雞扒,可以配飯或者配撈丁,另外仲有咖喱雞扒飯,鍾意食雞扒嘅人就萬物錯過!蔥油燒雞扒飯 招牌菜嘅蔥油雞扒飯,大大塊香滑軟腍嘅雞扒,配上非常邪惡惹味嘅甜豉油蔥油,拌飯一流。咖喱吉列豬扒飯估唔到咖喱都有驚喜,香味日式咖喱加上即叫即炸嘅吉列豬扒扒,厚身又脆口,外層香脆,內裏多汁。除咗飯類,仲可以嗌常餐,下午茶仲有刈包,另外飲品仲可以配珍珠奶茶添。
大雞食堂 - 必食蔥油雞扒飯

蔥油燒雞扒飯

咖喱吉列豬扒飯

係銅鑼灣約左做Facial時間有啲趕住想快快脆脆食個茶餐就去於是就共左入大雞食堂一入去哇Σ(,,ºΔº,,*)人山人海(。_。(゚ω゚(。_。(゚ω゚(。_。(゚ω゚(。_。(゚ω゚ )滿席好彩咁岩有人要賣單先有一個位一坐低即刻掃碼叫左個【招牌蔥油燒雞扒撈丁】 HKD 65তততততততততততততততততততত一上黎就超級香蔥油味超出撈埋出前一叮無法抗拒.ᐟ.ᐟ.ᐟ個雞排皮脆內嫩想叫珍珠奶茶但太好生意啦已經賣哂🚰 ‧̫ 🚰只可以叫個茶走頂住先
係銅鑼灣約左做Facial
時間有啲趕住

想快快脆脆食個茶餐就去
於是就共左入大雞食堂

一入去
哇Σ(,,ºΔº,,*)人山人海
滿席

但太好生意啦
已經賣哂🚰 ‧̫ 🚰
只可以叫個茶走頂住先
2024-06-24 41 瀏覽
搬咗屋之後要喺港島區搵唔同嘅美食,我同阿妹一東一南,銅鑼灣區係我哋嘅中間點,今次就嚟咗大雞食堂食出名嘅蔥油雞扒。阿妹叫咗 #招牌蔥油雞扒飯 ,超多嘅蔥油,配埋熱辣辣脆卜卜嘅煎雞扒,雞皮之下嘅雞肉都好滑好嫩。脆卜卜嘅皮一定要趁熱食。而我係豬頸肉愛好者,梗係要食 #蔥油燒慢煮豬頸肉撈丁。豬頸肉細細片上,配埋蔥油都幾好,食撈丁都一樣好夠飽!午餐包飲品,我哋就叫咗 #凍奶茶 & #凍檸茶,都可以加錢轉特飲。餐廳座位有限,午市時間爆場,大家想食就要早啲去攞位啦!門外好大塊招牌,你應該唔會睇漏眼!總結:午市有好多個選擇,下次一定要再試其他食物先得,由其係飲珍珠奶茶。

脆卜卜嘅皮一定要趁熱食。

而我係豬頸肉愛好者,梗係要食 #蔥油燒慢煮豬頸肉撈丁。

豬頸肉細細片上,配埋蔥油都幾好,食撈丁都一樣好夠飽!

餐廳座位有限,午市時間爆場,大家想食就要早啲去攞位啦!

門外好大塊招牌,你應該唔會睇漏眼!

2024-06-17
2024-06-20 48 瀏覽
由細到大都好鍾意食雞扒Bookmark咗呢間雞扒專門店好耐嚟到全場爆滿木系裝潢.加上開放式廚房環境乾淨舒適入到嚟唔洗左揀右揀一定要食雞扒啦✨招牌蔥油雞扒飯生煎雞扒特別好味外皮煎得金黃脆卜卜無骨啖啖肉肉質嫩滑 好Juicy 配上香噴噴嘅蔥油同珍珠米飯輕輕拌勻既光澤又香口仲可以選擇飯量揀正常份量已經好滿足✨凍奶茶茶底香濃.入口感順滑大大杯 夠冰凍配雞扒真確係好正2:30pm下午茶都好抵食下次再嚟一定要飲珍珠奶茶

由細到大都好鍾意食雞扒

2:30pm下午茶都好抵食
下次再嚟一定要飲珍珠奶茶
2024-06-20
午餐
銅鑼灣灣仔一帶打工仔真係好幸福大雞食堂全日特惠餐抵食又好食難怪lunch time座無虛席 應該做到兩輪生意招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65蔥油燒慢煮豬頸肉飯 $70蔥油好香好香 唔係出面用豉油搞到好鹹果種 好正!雞扒皮脆又厚肉 冇雪味豬頸肉真心慢煮好鬼滑 份量都算唔少仲有得揀飯量 圖為正常大約一個普通碗咁多大食可以揀多飯 唔知會唔會俾多少少蔥油😳撈蔥油可以食多幾碗都得🤭特惠套餐包熱飲 凍飲加$3轉百香果綠茶加$11幾正唔係用糖漿而真係有百香果肉同果核
銅鑼灣灣仔一帶打工仔真係好幸福
大雞食堂全日特惠餐抵食又好食
難怪lunch time座無虛席 應該做到兩輪生意

招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65
招牌蔥油燒雞扒撈丁

蔥油燒慢煮豬頸肉飯 $70
蔥油好香好香 唔係出面用豉油搞到好鹹果種 好正!
雞扒皮脆又厚肉 冇雪味

轉百香果綠茶加$11幾正
唔係用糖漿而真係有百香果肉同果核
招牌蔥油燒雞扒撈丁
蔥油燒慢煮豬頸肉飯
名不虛傳‼️雞扒專門店🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹我也是一名喜愛吃茶記,會叫撈丁配熱奶茶的貼地港女🤪今次就被「雞扒專門店」的生燒雞扒吸引了!果然名不虛傳❗生燒雞扒外皮外脆雞扒好厚身,肉質嫩滑juicy 啖啖肉好滿足撈丁/配飯都可以招牌雞扒一定要嗌!① 招牌蔥油雞扒撈丁 $65🔹雞扒配蔥油撈丁是絕配② 馬拉咖哩雞扒飯 $68🔹飯是珍珠米, 粒粒分明有咬口,非常加分!咖哩加入了椰漿,有少少辣,個人覺得略鹹少少③ 熱奶茶🔹入口順滑📍大雞食堂銅鑼灣摩理臣山道10號地舖#雞扒 #大雞食堂 #銅鑼灣 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣美食
名不虛傳‼️雞扒專門店

我也是一名喜愛吃茶記,會叫撈丁配熱奶茶的貼地港女🤪
今次就被「雞扒專門店」的生燒雞扒吸引了!
果然名不虛傳❗
生燒雞扒外皮外脆
雞扒好厚身,肉質嫩滑juicy
啖啖肉好滿足
撈丁/配飯都可以
招牌雞扒一定要嗌!

① 招牌蔥油雞扒撈丁 $65
🔹雞扒配蔥油撈丁是絕配

② 馬拉咖哩雞扒飯 $68
🔹飯是珍珠米, 粒粒分明有咬口,非常加分!
咖哩加入了椰漿,有少少辣,個人覺得略鹹少少

③ 熱奶茶
🔹入口順滑

📍大雞食堂
銅鑼灣摩理臣山道10號地舖

#雞扒 #大雞食堂 #銅鑼灣 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣美食

2024-06-15 32 瀏覽
行過銅鑼灣,見到對面街有間外型零舍得意,個名都得意過人嘅餐廳,叫”大雞食堂”😂,就入去試吓。午餐時段,我哋揀咗”招牌蔥油雞扒撈丁”和”蔥油燒慢煮豬頸肉飯”。先講雞扒撈丁。雞肉係幾滑嘅,但要讚嘅係雞皮脆得嚟唔肥,撈丁亦會有少少硬度,唔會煮到腍晒。但以我嘅口味嚟講,我覺得豬頸肉先係今日嘅MVP。慢煮嘅豬頸肉,又腍又有肉香,睇樣就知,但個面都燒過吓,食落有少少叉燒嘅感覺。配埋凍奶茶,今日嘅午餐着實唔錯。p.s. 見到隔離個常餐都好吸引,好想試

配埋凍奶茶,今日嘅午餐着實唔錯。

p.s. 見到隔離個常餐都好吸引,好想試
2024-06-15
  • 招牌蔥油雞扒撈丁
1. 招牌蔥油雞扒撈丁 $65雞扒即叫即煎,雞扒煎到表面香煎,同埋大大塊,覆蓋曬成個一丁,一丁有大量蔥油同埋秘製醬油,食落都幾惹味。🌟 評分: 7.5/102. 馬拉咖哩吉列豬扒飯 $73咖哩甜甜辣辣,味道有啲似辣嘅日式咖哩,餸飯食一流,吉列豬扒即叫即炸,熱辣辣,外皮非常之鬆脆同埋炸衣做到好薄,而豬扒好嫩完全唔會鞋。🌟 評分: 7/103. 茶走 茶味香濃,有少少回甘,而且都算幾滑,不過有少少唔夠煉奶。🌟 評分: 7/104. 凍鴛鴦 (跟餐價+$3)好香濃咖啡同埋奶茶味,而且咖啡同奶茶既比例啱啱好,甜度適中。🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7/10🧡 環境: 7/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 7.5/10 📍 大雞食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣摩理臣山道10號地舖#hkoverfood_銅鑼灣

1. 招牌蔥油雞扒撈丁 $65
🌟 評分: 7.5/10

2. 馬拉咖哩吉列豬扒飯 $73

3. 茶走
茶味香濃,有少少回甘,而且都算幾滑,不過有少少唔夠煉奶。
🌟 評分: 7/10

4. 凍鴛鴦 (跟餐價+$3)

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7/10
🧡 環境: 7/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 7.5/10

📍 大雞食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩理臣山道10號地舖

#hkoverfood_銅鑼灣
2024-06-08 18 瀏覽
.今日lunch經過銅鑼灣新開既雞扒🐥專門店【銅鑼灣🐔大雞食堂】🐥招牌蒽油雞扒撈丁 🍜雞扒都算好大塊👍🏻分到四件而且外面仲係脆卜卜既👍🏻雞扒煎得好香脆❣️肉質好軟好juicy個蔥油麵好香🍛馬拉咖哩牛肋條飯 馬拉咖哩牛肋條飯賣相非常吸引!一上堂香噴噴既咖喱味😋再碗煙靭珍珠米!好有口感👍🏻牛肋條勁淋完全唔會嚡烚烚今次試唔到佢杯珍珠奶茶,咁啱買晒🥲下次要再去試吓先🙌🏻📍@dachicanteen地址: 銅鑼灣摩理臣山道10號地舖#大雞食堂 #dachicanteen #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #香港鸡扒饭 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食 #blogger #親子育兒
今日lunch經過銅鑼灣新開既雞扒🐥專門店
【銅鑼灣🐔大雞食堂】
🐥招牌蒽油雞扒撈丁 🍜
🍛馬拉咖哩牛肋條飯
今次試唔到佢杯珍珠奶茶,咁啱買晒🥲下次要再去試吓先🙌🏻
📍@dachicanteen
地址: 銅鑼灣摩理臣山道10號地舖