2019-03-17 101 瀏覽
話說早幾個星期試了他們的滷水雞肶飯,話左要返黎試佢地既主打牛肉麵。今日又過開黎呢頭,當然要兌現承諾啦。黎到時大約3點左右,店內都坐滿人咁濟,還好今日自己一個人,都有單邊位可以攝下。小店午市有提供牛肉麵套餐,60幾蚊有麵有雞翼仲有包檸檬花茶,都夠哂實惠啦。本來有d担心唔夠飽,就問小店個麵有冇得加底。小店話暫時沒有這個選項,仲介紹返佢地既自家制麵,用既係中筋麵粉,比一般既麵飽肚d,叫我先叫個套餐食左先,唔夠先再點。果然,佢地既麵比一般食到既麵條有咬口,食完堅覺飽肚。而且佢地湯底都好值得推介,有油香得黎唔油膩,濃味很黎唔覺得咸。牛展好香口,彷彿食落有一種花生醬既味道,又再一次比到驚喜我。

2019-03-09 88 瀏覽
經常吃日式蕎麥麵,見到poster寫著紅燒牛肉蕎麥麵,麵是店內自製,便覺得值得試一試。午市有套餐,一碗牛肉麵,一份滷水雞翼,有點小失望的是飲品是紙包檸檬茶,如果能有其他飲品供選擇會更好自家製麵確實夠勁,夠Q彈,湯底選了原味,還有小辣和辣湯底可選。湯底味較濃,不油膩,店家說湯底用骨湯熬製,搭配醬料和十幾種中藥,蘿蔔好入味,牛展軟硬適中,份量夠。滷水雞翼都很入味,應該都有用中藥調味,不過藥味不濃,我本人不喜歡中藥味很濃的湯底,都覺得滷水雞翼OK。看菜單覺得品種不多,不過店家有推薦滷肉飯,下次來試下

看菜單覺得品種不多,不過店家有推薦滷肉飯,下次來試下

紅燒牛肉蕎麥麵
滷水雞翼
8 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉蕎麥麵
滷水雞翼
2019-03-04 186 瀏覽
事緣今日大鄉里出城,去左港大個邊既朋友屋企有野傾,傾完都成8點幾,心諗返到屋企個邊分分鐘冇野好食,唯有係人生路不熟既地方搵野食。一路行去港大港鐵站途中就見到呢間牛肉麵,望入去鋪頭細細,街坊設計,岩哂我今晚要食快餐既需求,所以諗都冇諗就踩左入去。睇佢餐牌亦好符合街坊感覺,食物種類不多。熱愛滷水雞肶既我,見到佢地有滷水雞肶飯當然要了解下啦。一問之下,店員話滷水雞肶飯要等耐少少,就係佢呢個答案,我就知呢個滷水雞肶飯必定要一試。原因好簡單,其他大部分賣滷水雞肶既餐廳,唔知係為方便定係咩原因,d滷水雞肶通常係長浸係滷水汁入面,所以d肉堅本上已經煮到柴哂。唯有呢種要等既滷水雞肶先有食既價值。果然,佢地冇令我失望,滷水入哂雞肶肉既同時,肉質仍然好軟身。除左雞肶,佢地個糖心蛋都值得一讚,堅係糖心。同場加映:食到一半,見隔離枱個人本身食既麵已經有蘿蔔,竟然再追加一份紅燒蘿蔔。見到咁既情況,當然明白呢份紅燒蘿蔔都係必須要試啦。佢地再一次冇令我失望,蘿蔔炆得好入味,好林身,裡面亦上哂色。唔係個d得個表面有色,入面仲係白雪雪咁。埋單時店員推薦佢地既牛肉麵,原來佢地既麵係自己開機整,湯底係用牛骨熬出來。反正黎緊

埋單時店員推薦佢地既牛肉麵,原來佢地既麵係自己開機整,湯底係用牛骨熬出來。反正黎緊仲要去個朋友度攪埋d手尾,下次就黎試試佢地既牛肉麵。
古早滷味雞腿飯
滷蛋
2019-03-03
古早滷味雞腿飯
滷蛋
2019-02-26 201 瀏覽
每日忙碌地在工作中打拼,有時也要停一停透一透,取幾天假期放鬆一下。 今日下午就是悠閒慢步西環,就在皇后大道西聖類斯小學對面,看見一間大麥牛肉麵小店。 看見內裏客人不多,正合我們今天想寧靜放鬆心情。 叫了一個招牌紅燒牛肉蕎麥麵及至尊紅燒牛肉麵套餐,套餐裏也包括了兩隻雞翼及飲品。 蕎麥麵及牛肉麵,兩碗麵的麵條的口感也不錯,牛肉都炆煮得幾腍,白蘿蔔也入味,不過湯底只是一般不夠香濃。 至於鹵水雞翼,味道也只是一般。雖然食物一般,但就帶有家庭手作麵感覺。

2019-02-24 147 瀏覽
在去港大的路上見到一家新開的牛肉麵店,細細間舖頭,咁岩肚餓見到門口嘅poster寫著自家製麵唔加鹼水就想入去試下。估唔到真係自家製麵,入去嘅時候聽到後廚嘅隆隆聲有點嘈,先了解到係店員在拉麵🍜同平時在香港食到嘅麵真係好唔同,唔係日本拉麵也都唔係上海麵,好有嚼口同埋食落去有啲Q彈。見到仲有蕎麥麵,下次再來就試下湯底有啲咸,不過如果淡小小可能麵就冇咩味道,唔飲湯淨係食麵味道就岩岩好牛肉係牛展切片,有筋有肉但係如果牙齒唔好可能會覺得硬

見到仲有蕎麥麵,下次再來就試下

牛肉係牛展切片,有筋有肉
但係如果牙齒唔好可能會覺得硬
招牌牛肉麵
招牌牛肉麵
2019-01-29 326 瀏覽
經過見到新開左呢間野,就膽粗粗入去試下。叫左一碗牛肉麵,同埋一碗滷肉飯,諗住咁常見既餐應該唔會中伏,點知就中中地伏。其實又唔算好難食,都食得落肚,但就唔特別好食。牛肉麵既牛肉好硬,完全咬唔開,麵既質感好硬,佢自稱湯底係用小麥整,但事實上完全無麥味,相反有d似屋企煲既湯水,無乜味,唯獨是塊蘿蔔炆得幾淋,好入味。至於滷肉飯既肉又係太硬,無左半肥瘦既口感,而且飯太多同太乾,然後肉太少,所以好齋。總括而言,如果你想食正宗既台灣野,呢間野真係麻麻;但如果你淨係想食個平平地既lunch塞飽個肚,呢到係一個幾好既選擇。
2019-01-28
2019-01-17 324 瀏覽
晏就時間中環太多人,同事search到呢間新開既牛肉麵,話想試下。咁我地就搭左幾個站又行多左陣黎到呢間牛肉麵哪!一入到去,地方唔大,但都幾多人食緊。見到個餐牌幾得意,可以揀辣同唔辣,仲有蕎麥麵揀添。晏就有套餐,送紙包檸檬茶。蕎麥麵口感麻麻,下次有機會人試返普通面,湯底都唔錯,小食蘿白幾入味。
一入到去,地方唔大,但都幾多人食緊。
2019-01-10 384 瀏覽
咁岩行經西環,正當懊惱食乜既時候,搜尋見到有間小店新開喎,價錢公道,環境又幾舒服咁,好啦✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨👐🏻✨姨姨會主動比碟我地些牙食物,一張枱會抹幾次確保乾淨,而且親切有善貼心服務令我要上黎打食評以示支持

古早滷肉便當

滷雞翅

貼心服務令我要上黎打食評以示支持

2019-01-10
古早滷肉便當
滷雞翅
2019-01-06 355 瀏覽
自從華明百佳同樂怡759都冇埋基本上都唔會特登行果個上山位,咁啱偶然經過發現原來果頭新開咗間牛肉麵,仲做緊頭幾日開張八五折,兼有得抽獎添(然後零抽獎運嘅我抽中咗另一張八五折劵🙄😂)小店菜色選擇唔多,都係麵飯同少少鹵水小食,叫咗碗紅燒牛肉麵,可以揀唔辣幾貼心,比較特別係佢有蕎麥麵揀,不過第一次試就揀基本款先。幾鐘意呢度個湯底唔係大刺刺嘅濃湯,而係香得嚟又幾柔潤果隻,都我差唔多成碗飲哂,飲完唔覺話好頸渴,聽店家話係用牛骨煲出嚟😌牛肉就用牛𦟌位,切得幾薄,有啲位都幾韌下,牛味唔算話特別濃,可以再好啲,而蘿蔔就超鐘意,煮得腍哂入哂味又甜,一啲草腥味同白位都冇,我會想另外叫一碟食囉。本身個麵仲跟隻蛋,不過賣哂就轉咗雞腿,滷水味稍淡不過不失,但無啦啦多件肉食已經好開心😂至於小食叫咗個皮蛋豆腐就有啲失望,成磚百福豆腐咁,個汁好稀好淡同冇汁冇分別,要靠豬肉鬆先提到味,皮蛋就有微量軟心,如果再溏心啲就好好多😗 不過始終都只係開業咗幾日仲有好多微調嘅空間,希望下次去會更上一層樓✨