2019-01-21 1400 瀏覽
事源今天係星期一 而我間中都會green monday一下 事件發生如下:我: 請問有咩菜侍應: 菜芯 芥蘭 生菜我: 要一碟菜芯, 一碗齋河侍應: 我地係時菜湯河喎 我: 咁ok啦, 要杯熱檸水侍應: 咁冇得跟餐喎我: 唔跟餐幾多錢?侍應: 正價係15蚊我: 咁ok啊。1) 之後我發現餐牌係有上湯淨麵 & 時菜湯麵 的 - 點解我點齋河 而佢話佢地係時菜湯河呢?2) 而餐牌底下寫明 "凡惠顧以上每款粉麵, 可另加冷熱飲品一律9蚊" - 時菜湯河不是粉麵嗎?為何要收我正價?3) 時菜湯河附送一條長長的菜蟲 - 菜夠新鮮吧! 。最後埋單承惠54蚊。不是第一次幫襯了, 食普通粉麵加野飲反而冇事, 素食朋友請三思。。錢不是這樣賺的吧no next time。。BYE
事源今天係星期一
而我間中都會green monday一下 事件發生如下:
我: 請問有咩菜
侍應: 菜芯 芥蘭 生菜
我: 要一碟菜芯, 一碗齋河
侍應: 我地係時菜湯河喎
我: 咁ok啦, 要杯熱檸水
侍應: 咁冇得跟餐喎
我: 唔跟餐幾多錢?
侍應: 正價係15蚊
我: 咁ok啊

3) 時菜湯河附送一條長長的菜蟲 - 菜夠新鮮吧!

最後埋單承惠54蚊。

錢不是這樣賺的吧

no next time。。BYE

附送的長菜蟲
2019-01-21
2017-11-05 1395 瀏覽
上過月拜完山之後經過見到依間天下第一腩,哦原來响依個位,有印象因為之前响社交網絡有相關文章介紹過樂富有間牛雜老店會在大埔開分店,今日先知原來就係依間,成日重以為响樂富地鐵站附近,不過都係行多兩步過咗公園就見到。一座底二話不說就叫咗潮州牛腩三寶 同 牛根粗麵老字號店果然係真功夫,並非浪得虛名牛腩真係好夠淋,無炆足一日邊做到呀?好味嘅牛腩花椒、八角依啲香料又點少得吖,味道又控制得啱啱好連個湯都好好味,不過估唔到就係又老字號又好味都居然不洗排隊😬,店舖環境就一般啦,食味道啲格局, 有麝自然香就係咁㗎啦。兩碗野埋單都唔洗一百又食功夫又食好味道返尋味只係時間問題。
潮州牛腩三寶

同 牛根粗麵
牛腩粗麵

2017-11-04
潮州牛腩三寶
牛腩粗麵
2017-07-28 1052 瀏覽
轉咗老細!? 店名: 食棧 天下第一腩叫咗 牛什麵 & 牛丸粉 很差牛什唔香有腥味 腸未淋 麵條未散開一嚿嚿 湯底雜味 濁牛丸粉 上枱牛丸面已干晒 丸冇咬勁 冇牛味炸魚皮脆 放湯食 香脆 份量唔多
2017-07-09
2013-12-06 1709 瀏覽
途經樂富, 見到門外一大塊牌匾 - 天下第一腩,又未見人龍,盡管試試。門外牌匾細講餐廳故事,甚有獅子山下FEEL。可能店鋪位置非旺區,同時又是下午茶時間,店內十多張枱,只滿三成。 原本想試試天下第一腩 (牛坑腩),但阿姐話一早賣晒。(本人到達時間為三點)唯有退而求其次,試咗牛三寶麵(牛腩, 牛肚及牛筋) 。牛三寶麵 (牛腩, 牛肚及牛筋) - HKD34 (包熱飲)一上枱,成碗熱騰騰,十分有誠意!相比其他店鋪,餸菜十分充足,數數吓多達十件肉。牛筋炇得十分淋,充滿骨膠原,麵亦爽口,皂水味剛好。菜心亦非常新鮮。豬大腸麵 - HKD28 (包熱飲)成碗都係大腸,廿八蚊真係想點!大腸肥瘦適中,不油膩,但本人愛肥膩,故不是我杯茶,但正常人士/怕肥人士應可接受。對比麵食,水吧有點不靠譜,熱咖啡只有餘温,味道太淡。
門外牌匾細講餐廳故事,甚有獅子山下FEEL。

唯有退而求其次,試咗牛三寶麵(牛腩, 牛肚及牛筋) 。
牛三寶麵
一上枱,成碗熱騰騰,十分有誠意!
菜心亦非常新鮮。
豬大腸麵
豬大腸麵 - HKD28 (包熱飲)
成碗都係大腸,廿八蚊真係想點!

對比麵食,水吧有點不靠譜,熱咖啡只有餘温,味道太淡。
題外話/補充資料: 以價錢來說,真的不頼。 要試天下第一腩,建議午飯前到達。
2013-11-23
牛三寶麵
豬大腸麵
2013-09-09 1229 瀏覽
牛坑腩麵 $34牛坑腩約有5-6塊,歷史悠久的經營,牛坑腩必有一定水準吧試過其實又不是十分吸引或者留下深刻印象麵質其實也是十分重要,只是普通一塊麵餅而已牛筋米粉 $26個人較喜歡牛筋,這裡牛筋無想像中的深色炆得夠腍,不過味道十分淡,嚴格來說是無味米粉更差,是物價高漲而將價就貨是十分差略的口感,入口粗糙的米粉本著吃得夠飽就算了吧,可是單叫價$26 算不算價呢食物成本真的高漲得這麼厲害嗎快快吃了就走,試過便算吧,再往九龍城再填飽吧自稱天下…智者應該能辯解
牛坑腩麵 $34

牛坑腩約有5-6塊,歷史悠久的經營,牛坑腩必有一定水準吧
試過其實又不是十分吸引或者留下深刻印象

麵質其實也是十分重要,只是普通一塊麵餅而已
牛筋米粉
牛坑腩麵
牛筋米粉 $26

個人較喜歡牛筋,這裡牛筋無想像中的深色
炆得夠腍,不過味道十分淡
,嚴格來說是無味
米粉更差,是物價高漲而將價就貨
是十分差略的口感,入口粗糙的米粉

本著吃得夠飽就算了吧,可是單叫價$26 算不算價呢
食物成本真的高漲得這麼厲害嗎
快快吃了就走,試過便算吧,再往九龍城再填飽吧
自稱天下…智者應該能辯解
2013-06-29
用餐優惠
其他
2013-04-10 268 瀏覽
Beef Ribs & Fish Dumpling in Rice Noodle - 牛坑腩魚皮餃河粉Beef - it wasn't tough which is a plus, but the texture was sort of weird as it's bounciful in the teeth. There is luckily a strong beef taste.Fish Dumplings - they all taste the same these days, but it was boiled well and not soggy and oily. Good. Soup - doesn't have much beef or beef bone or in fact any seasonings taste. No wonder it is not treated at the elite level that will have people line up to eat.Hor Fun rice noodles - these we're t

Hor Fun rice noodles - these we're the thicker whitish type. I guess it's about average. All in all I will happily eat here again, but won't expect too much and it's certainly nothing like they market themselves to be - No.1 Beef Brisket Noodles
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠
2013-03-05 363 瀏覽
o黎食過幾次,覺得呢度d食物一般般很老港式的,就連服務也是老港式的,可以好好,也可以好差.即是你對佢好,佢都會對你好.有時d嘢係要雙向嘅...食過幾次,以為打住天下無敵嘅名號應該有返咁上下,但千算萬算,自己個舌頭先係最可靠嘅.之前食過d牛腩水準不一,有硬了點的,瘦了點的,也有跟人叫過肥腩,這個相信是好少少,有硬的地方較少.不過味道是可以的.今次食咗~淨牛筋一碟,有菜底.以為牛筋應該無問題啦,點知煮得未夠,雖然是熟了咬得開吃得下,不過就是硬身,未發夠漲,不能說是淋.也叫了碗淨水餃.經驗告訴我,一定要加多兩錢肉緊同呀姐講叫師父煮耐d.因為試過中間唔太熱,我驚未熟姐~最緊要係我鍾意食超熱嘅嘢. 不過呢個水餃唔錯,我幾鍾意.
o黎食過幾次,
覺得呢度d食物一般般很老港式的,
就連服務也是老港式的,
可以好好,
也可以好差.
即是你對佢好,
佢都會對你好.

有時d嘢係要雙向嘅...
食過幾次,
以為打住天下無敵嘅名號應該有返咁上下,
但千算萬算,
自己個舌頭先係最可靠嘅.
之前食過d牛腩水準不一,
有硬了點的,
瘦了點的,
也有跟人叫過肥腩,
這個相信是好少少,
有硬的地方較少.
不過味道是可以的.
今次食咗~
淨牛筋一碟,
有菜底.
以為牛筋應該無問題啦,
點知煮得未夠,
雖然是熟了咬得開吃得下,
不過就是硬身,
未發夠漲,
不能說是淋.
也叫了碗淨水餃.
經驗告訴我,
一定要加多兩錢肉緊同呀姐講叫師父煮耐d.
因為試過中間唔太熱,
我驚未熟姐~
最緊要係我鍾意食超熱嘅嘢.
不過呢個水餃唔錯,
我幾鍾意.

2013-01-11
2012-03-28 295 瀏覽
是次同行人數三人。友人一:先叫了一個雙併($27)友人二:叫了一個牛肚河+熱飲($34)轉頭友人二:再叫了一個牛腩河($26)一會兒,有職員過來說,已經無晒河粉了,友人二:沒有河粉就轉做米線啦! 職員:咁現在即係點轉呀?友人二:一個牛肚河轉做牛肚米線,一個牛腩河轉做牛腩米線。最後,送來了四碗,分別是雙併、牛肚河、牛肚米線、牛腩米線。友人二:下,我地無叫咁多喎,只係叫了三個,已經齊了。職員:頭先你第一次叫牛肚河,已經幫你落咗單架啦!之後,妳第二次叫多一次牛肚米線 和 牛腩米線嘛~友人二:係咩,唔好意思,頭先你話無河粉,所以就轉了兩碗米線。食完野,埋單時,拎了$100來付款。但職員說不夠,要$103。我們要求職員Print張單給我們,她們說不可以比單我們拎走,只可以在這兒對單,但由於趕時間,所以沒有對單,付了錢便走啦。後來愈想愈奇怪啦,三個人食了三碗麵,沒可能會過$100。計極條數都好似唔岩,所以我地便回頭要求對單。單上顯示:兩併($28)、牛肚河+凍飲($35)、牛腩米線($26)、牛肚米線($25)共$114 (*10% off) = $103我地告訴職員,剛才我地只是叫了三碗野,其中
是次同行人數三人。
友人一:先叫了一個雙併($27)
友人二:叫了一個牛肚河+熱飲($34)
轉頭友人二:再叫了一個牛腩河($26)

一會兒,有職員過來說,已經無晒河粉了,
友人二:沒有河粉就轉做米線啦!
職員:咁現在即係點轉呀?
友人二:一個牛肚河轉做牛肚米線,一個牛腩河轉做牛腩米線。

最後,送來了四碗,分別是雙併、牛肚河、牛肚米線、牛腩米線。

友人二:下,我地無叫咁多喎,只係叫了三個,已經齊了。
職員:頭先你第一次叫牛肚河,已經幫你落咗單架啦!
之後,妳第二次叫多一次牛肚米線 和 牛腩米線嘛~

後來愈想愈奇怪啦,三個人食了三碗麵,沒可能會過$100。
計極條數都好似唔岩,所以我地便回頭要求對單。

單上顯示:
共$114 (*10% off) = $103

我地告訴職員,剛才我地只是叫了三碗野,
其中一個跟餐叫的是熱飲,不是凍飲。
所以計錯了,我們要求她再計過,找回差額給我們。

職員左計右計,一時又說兩併是$28,一時又說$28只是一個餸,
剛才落單時忘記了+$4(轉兩併),所以要加返我地$4。
之後我地又再對對餐單,明明說單餸只是$23,加餸(另+$4),
咁都係$27姐,又何來$28呢? 更過份是($28+$4)。

我們擾攘了差唔多20分鐘,職員才肯退回有關的款項給我們。
一個雙併(收多$1)、+熱飲(入錯凍飲,又收多$1)、
牛肚河(落錯了單,沒有取消單,多收多$26)
共收多了我$28。

雖然最後職員都好無奈咁退回錢給我們,但一句唔好意思/sorry都沒有。
明明收多了我們錢,又阻了我們的時間,但連少少的歉意都沒有。
下次真的不用指意我們再來光顧呀!
2012-03-27
2011-11-17 187 瀏覽
同事話牛坑腩唔錯,本住食盡美食坐車都要去,入到去唔洗等原來係差嘅開始,想叫嘢食時無人企堂,叫唔該時原來D員工都坐在食飯,叫佢落單佢話等等先,諗住坐車黎食無理由走,期間有兩台都唔耐煩走左,十分鐘後過來,叫嘢食時叫牛坑腩,佢話賣晒,下午時間招牌菜賣晒禁你地賣咩?賣牛腩,OK!!!!我要牛腩飯,佢話無飯,我明明見MENU有,我明明見到頭先你地D員工食緊果D叫做飯,都算,牛腩河,D牛腩硬嘅,其他唔講,自己試啦!
同事話牛坑腩唔錯,本住食盡美食坐車都要去,入到去唔洗等
2011-10-26
2011-03-14 176 瀏覽
上次來吃已是半年之前。有時沒帶自備午餐飯盒,又不想吃飯堂水準差勁的東西。花多少許時間,走多幾步路來吃碗坑腩河粉,也是挺不差的....點的食物跟上次的是一模一樣的 ---- 炸魚皮很明顯的不及上次的厚身香脆有咬頭,很是失望;反而本來味精味甚重的伴湯,今次遇到的竟是呈奶白色的鮮味魚湯,真有點意料不及呢....坑腩份量沒有上次的多,只有四至五小件。當中有既淰且香又有咬勁的帶筋膜及牛脂的好貨色,但也有硬韌得要吐出的劣等出品。水準之不穩定與不平均,又可見一班了;粉的份量仍然是大堆頭,而且河粉本身切成粗條狀的,吃完後一定夠飽;湯底倒是一如上次喝到的,味甚清甜....灼芥蘭也是一大撮的,但卻是淰得要命,完全沒有了芥蘭應有的爽甜。早該不叫它好了....這兒的價錢一向也不便宜。來多幾次,一早已知曉,也見怪不怪。好吃、有水準的那一次,吃完您會覺是超值。不然的話,那天唯有自嘆倒霉了....

。早該不叫它好了
2010-11-10 129 瀏覽
D湯底同牛腩我真係覺得好食呀~可能我去唁係好多間試,但係我試個幾間中最好就係呢間啦~不過就真係貴O左D囉~我都間中有外賣自取,都好快~
D湯底同牛腩我真係覺得好食呀~
可能我去唁係好多間試,
但係我試個幾間中最好就係呢間啦~
不過就真係貴O左D囉~
我都間中有外賣自取,
都好快~

2010-11-09
2010-09-24 137 瀏覽
這兒的牛腩號稱"天下第一",口氣無疑是大了一點。記得第一次來吃,味道只是不過爾爾。若她說自己是排行第一,那其他的如華姐或九記的就應不知放在那一個類別了....半年之前適逢其會再到來買外賣,想不到水準有很大的進步。坑腩吃落肉質不韌夠爽彈且不失牛味,真有着"士別三日,刮目相看"之感....到了今天,忽然想吃碗湯粉作午餐。想起了這裡的坑腩,於是不惜花十多分鐘的腳程,走來吃一碗坑腩河....跟半年前的偶遇一樣,坑腩仍是有相當水準,質地仍是夠淰不黐牙,而且一碗有差不多八至九小件,再加上同樣夠份量的河粉,吃盡一碗之後,肚子已不能在裝更多東西了....呷一口湯底,沒有很重的加工味,喝多兩口都不怕....相反伴隨着那炸魚皮 (誰說肚子再不能裝東西的 ? )送來的上湯則師傅味甚重,由此白白浪費了樣子炸得微黃,食落又脆啪啪的魚皮。於是決定來一個淨吃不醮湯,甘冒大熱氣之降臨也在所不計了....
....
半年之前適逢其會再到來買外賣,想不到水準有很大的進步
呷一口湯底,沒有很重的加工味,喝多兩口都不怕....
相反伴隨着那炸魚皮 (誰說肚子再不能裝東西的 ?
)送來的上湯則師傅味甚重

2010-03-04 97 瀏覽
聽朋友講呢道D牛腩幾好食,今日下午去試了!招牌坑腩麵,腩和都唔錯,但價錢就太貴又唔係大碗,成38元, 咖哩牛根個汁我唔多鍾意,太椰汁味,另一個碗仔上, 有人會中意我就反而鍾意淋上面, 魚蛋併魚角亦無驚喜,可能天下第一個名太巴閉,相比之下, 元朗文記,學記,嘉麗園等等都差不多, 不過應該文記牛腩會突出D, 特別是咖哩總括呢講唔值得專程去食,除非住附近
聽朋友講呢道D牛腩幾好食,今日下午去試了!

, 不過應該文記牛腩會突出D, 特別是咖哩

總括呢講唔值得專程去食,除非住附近
2010-03-03
2009-11-10 93 瀏覽
想試好耐, sunday 終於試過, 要咗比一般牛腩貴$12 的坑腩河(沒有米粉只有米線), 只見所謂坑腩是幾舊牛肉粒, 問waitesss姐姐是不是坑腩, 佢睇咗一陣居然答唔出, 等咗一陣, 佢突然醒起擺張單睇吓, 見$35, 先至話係坑腩河, 我話: 吓? 唔係嘛? 佢堅持話係喎, 咪算咯! D肉好入味, 但有一半又瘦又un又癡牙, 有幾粒就'淋'D.真係唔知個邊邊第一由邊度數起

真係唔知個邊邊第一由邊度數起
2009-11-08
2009-10-09 61 瀏覽
試咗碗坑腩同牛跟, 坑腩唔夠軟,有D名過其實,不过牛跟夠軟有味道,個湯底幾好有D似越南粉個湯底,河粉都唔錯軟滑新鮮,下次試吓佢D魚旦。
試咗碗坑腩同牛跟, 坑腩唔夠軟
,有D名過其實,不过牛跟夠軟有味道
2009-10-09
  • 牛跟河