2019-03-14 807 瀏覽
帶領台式飲品🥤走向世界嘅無疑一定就係珍珠奶茶,但近年愈嚟愈多台式(陸式?)飲品🥤店,為咗迎合大家愛試新野,而種類、材料更甚係名都五花八門,係雲雲咁多嘅飯品店當中「天仁茗茶」難得地穩守以珍珠奶茶🍼🍵為招牌,還記得啱啱嚟香港時成日都大排長龍,今日人龍🐉居然再現,原來係因為做緊一送🆓一,排咗一陣又等咗一陣,久違嘅珍奶終於到手喇!可能係用咗鮮奶🥛,珍奶嘅顏色比較淡,雖然如此但仍然飲到好香濃嘅茶味🍵,絕對無畀奶味所掩蓋住,珍珠咬落好煙韌,但完全係唔會黏住啲牙😬,雖然好耐無飲,不過仍然係當初嘅珍奶😘!
珍珠鮮奶茶
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2019-02-20 207 瀏覽
最近台式飲品熱潮席捲全城,偶然經過九龍灣天仁茗茶,見到唔使排隊,就即刻買返一杯最基本的鮮奶茶試一試。最基本才試出真材實料。我嗌左微甜走冰,呷一口,茶味久久停留係口腔內,鮮奶香滑,奶茶的比例配搭恰當好處。鮮草凍細細粒,容易入口。行行吓街可以喝一口絕品奶茶係一種享受,難怪平時都有人龍等候。今次幸行唔使排隊!

鮮奶茶

鮮奶茶
2018-12-27 309 瀏覽
今天點黑鑽鮮奶茶,微甜,熱。竟然可以要涼粉但也能要熱奶茶,沒有想過!好感動。喝一口,是微溫的,因一般台式飲品店不會有這個選擇,因為涼粉會溶,即使走冰,也是凍的。但對不太想喝凍飲的我,終於找到friendly 的天仁茗茶可做到。微糖甜度剛好,奶味重,茶味到用心一點才感受得到,夾以小顆小顆的涼粉,為沉悶的下午帶來絲絲的溫暖。排隊狀況良好,可能是假期後不是很多人上班的關係,但由於等候的人都站得比較隨意,有點難找到隊尾的位置。
今天點黑鑽鮮奶茶,微甜,熱。
竟然可以要涼粉但也能要熱奶茶,沒有想過!好感動。
黑鑽鮮奶茶
2018-12-27
黑鑽鮮奶茶
2018-12-12 229 瀏覽
[☁️☁️軟綿綿梳乎里班戟]誤打誤撞去咗一間有得賣梳乎厘班戟既天仁茗茶😛#鐵觀音梳乎里班戟 $42班戟有5款味道揀 我就揀左鐵觀音一共有兩件 做得都算厚口感軟綿 又唔會太過似食風😝😝😝仲有少少蛋香,覺得幾好食啲醬都有鐵觀音茶味,唔太甜旁邊仲有煙韌既珍珠 幾好幾好🤩🤩食完一個仲想試其他味 😝.______________________________📸#天仁茗茶地址:九龍灣牛頭角道77號淘大商場1期1樓F46-47號鋪
[☁️☁️軟綿綿梳乎里班戟]
誤打誤撞去咗一間有得賣梳乎厘班戟既天仁茗茶😛
#鐵觀音梳乎里班戟 $42
班戟有5款味道揀 我就揀左鐵觀音
一共有兩件 做得都算厚
口感軟綿 又唔會太過似食風😝😝😝
仲有少少蛋香,覺得幾好食
啲醬都有鐵觀音茶味,唔太甜
旁邊仲有煙韌既珍珠 幾好幾好🤩🤩
食完一個仲想試其他味 😝

📸#天仁茗茶
地址:九龍灣牛頭角道77號淘大商場1期1樓F46-47號鋪
2018-11-15 282 瀏覽
平時勁鍾意飲珍珠奶茶,最鍾意仲要飲啲茶味好香好濃。咁先至覺得物超所值!所以最鍾意四周圍搜羅唔同嘅茶飲店,是盡哂唔同嘅茶飲,咁就會好興奮🥰😍不嬲都有飲開天仁茗茶,仲要咁難得買咗兩個環保杯!!💚🥛🍀🌳♻️再加埋兩支環保筒咁就雙劍合壁⚔️💯🈵咁就係睇戲之前買來飲下,仲要做緊信用卡優惠買一送一。🤗😱😱😍😍😍咁就揀啲平時唔捨得飲既款!今次就要左綠抺茶拿鐵加珍珠!果然冇令我失望!首先講吓個飲品先,綠茶嘅味道同埋牛奶嘅味道啱啱好,唔會話其中一個蓋過咗對方,綠茶味回甘有一定點苦澀,呢種味道令人回味!!令人上癮再加埋一定要加嘅招牌珍珠。不嬲天仁茗茶嘅珍珠都係比其他茶飲店特別就係因為佢會有蜂蜜,呢種淡淡的蜂蜜香味,令到成個層次昇華!超讚!另外再飲咗普洱拿鐵不過啲普洱啲味加落去就好似變咗有少少藥味,咁有些許古怪哈哈😄另外值得一提嘅係兩個環保杯嘅大細都唔同其中有一個一定超出平時標準飲品杯嘅份量但係店員都唔吝嗇分兩招比到祝可能天仁茗茶係屬於台灣公司比較着重環保同埋有人情味平時自己帶飲品杯都可以每個減一蚊雖然聽落去唔算好多,但係佢對比起其他茶飲店更加有心意,心意已勝一切,皆因佢相比他人更落力做宣傳推廣。同埋有得減免已
平時勁鍾意飲珍珠奶茶,最鍾意仲要飲啲茶味好香好濃。
另外值得一提嘅係兩個環保杯嘅大細都唔同其中有一個一定超出平時標準飲品杯嘅份量但係店員都唔吝嗇分兩招比到祝可能天仁茗茶係屬於台灣公司比較着重環保同埋有人情味平時自己帶飲品杯都可以每個減一蚊雖然聽落去唔算好多,但係佢對比起其他茶飲店更加有心意,心意已勝一切,皆因佢相比他人更落力做宣傳推廣。同埋有得減免已經好好,非常值得欣賞❤️試過去其他茶飲店自備環保杯都唔享有優惠。
除咗希望佢繼續維持高質素嘅茶飲之外,更加希望佢繼續維持呢種人性化為首,有血有肉的經營模式,將最好一面呈現出嚟❤️
綠抺茶拿鐵加珍珠
普洱拿鐵
綠抺茶拿鐵加珍珠
2018-10-31 159 瀏覽
行過天仁茗茶,竟然發現新出左梳乎厘班㦸,當然唔會放過!原來佢岩岩新出仲有做特價,不過最想食既913茶王梳乎厘班㦸經售罄,唯有轉食綠茶紅豆梳乎厘班㦸。等左30分鐘終於有得食,有兩個大pancake,仲有配綠茶醬,紅豆同珍珠,好大份,食落好鬆軟,唔漏,不過好飽🤤。如果唔駛等咁耐就更好,下次一於再食佢既913茶王!
行過天仁茗茶,竟然發現新出左梳乎厘班㦸,當然唔會放過!

如果唔駛等咁耐就更好,下次一於再食佢既913茶王!
2018-09-11 264 瀏覽
天仁茗茶口碑一向唔錯連佢哋都推出咗黑糖珍珠飲品唔執輸嘅我當然要試埋一份913黑糖珍珠鮮奶茶張貼紙打漏咗個茶字其實入面除咗奶之外係有用到913茶王嘅外表就冇特別野可以講啦天仁茗茶都只係用返平時嘅杯去裝杯嘢飲而味道方面有啲失望佢嘅奶茶同平時嘅差唔多茶香依然但係奶味唔出,其實問題不大最失望嘅係黑糖珍珠珍珠有一啲就好稔,有一啲就煮唔透至於佢嘅黑糖味係似紅糖、蔗糖嗰一種而唔係普遍嘅黑糖焦香味呢一方面係令我最失望
天仁茗茶口碑一向唔錯

外表就冇特別野可以講啦
天仁茗茶都只係用返平時嘅杯去裝杯嘢飲
而味道方面有啲失望
佢嘅奶茶同平時嘅差唔多
茶香依然但係奶味唔出,其實問題不大
最失望嘅係黑糖珍珠
珍珠有一啲就好稔,有一啲就煮唔透
至於佢嘅黑糖味係似紅糖、蔗糖嗰一種
而唔係普遍嘅黑糖焦香味
呢一方面係令我最失望
2018-09-06 163 瀏覽
作為珍珠奶茶控既我, 差唔多咁多間都試過曬今次我差唔多晚上九點先去到買咗杯珍珠奶茶飲, 講真味道呢,間間天仁茗茶呢就一樣嘅!但係服務態度呢就唔係間間一樣啦!今次呢個收銀既妹妹長時間黑面! 店裏面沖茶有兩個員工其中一個長時間禁電話 ,但係出面有十幾人等緊嘢飲!所以....呢間既服務態度真係........
作為珍珠奶茶控既我, 差唔多咁多間都試過曬

所以....呢間既服務態度真係........

珍珠奶茶
2018-09-05
$20 (宵夜)
2018-08-15 244 瀏覽
咁多間天仁茗茶得呢間有梳乎厘食😍🍵913茶王梳乎厘$42🍵軟綿綿既口感,蛋香足夠,但茶香無我想像中咁濃🌝奶茶醬甜度正常,同煙韌珍珠一齊食好正😍不過士多啤梨粒同梳乎厘唔太夾🙃🍩鐵觀音卷$28🍩蛋卷質地頗乾,茶香還好,比梳乎厘濃味,但無乜回甘🙈紅豆俾得慷慨,甜甜地😌小丸子煙煙韌韌既口感幾好食~.食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌗🌑性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌘🌑
咁多間天仁茗茶得呢間有梳乎厘食😍

🍵913茶王梳乎厘$42🍵
軟綿綿既口感,蛋香足夠,但茶香無我想像中咁濃🌝
奶茶醬甜度正常,同煙韌珍珠一齊食好正😍
不過士多啤梨粒同梳乎厘唔太夾🙃
🍩鐵觀音卷$28🍩
蛋卷質地頗乾,茶香還好,比梳乎厘濃味,但無乜回甘🙈
紅豆俾得慷慨,甜甜地😌
小丸子煙煙韌韌既口感幾好食~
食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌗🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌘🌑
2018-07-11 379 瀏覽
今日夜晚黎到德福廣場食Dinner,食完之後,突然諗起最近天仁茗茶同匯豐信用卡合作,由7月6號至7月12號,全線茶類同雪糕都有買一送一優惠,因為優惠就快到期,即刻上網查下德福有無天仁茗茶分店,好彩原來二期4樓PIAGO入面有分店,就即刻去睇睇。來到之後,發現都有好多人排隊,但唔似頭幾日咁人頭湧湧,聽講頭幾日最少要排45分鐘先拎到杯茶。確定有優惠買一送一之後,即刻去排隊。由於買一送一,規定兩杯款式要一模一樣,最後我同朋友簡左冰黑鑽鮮奶茶。落完單後,等左約20-25分鐘,終於拎到兩杯冰黑鑽鮮奶茶,呢杯我都係第一次飲,原來入面係有鮮草果凍,但茶味一般般,如果俾我簡多次,我會飲珍珠鮮奶綠

確定有優惠買一送一之後,即刻去排隊。

2018-07-11
25 分鐘 (外賣自取)
$11.5 (其他)
用餐優惠
信用卡優惠
2018-07-01 393 瀏覽
知道天仁茗茶在這間新分店推出厚疏乎厘Pancake身為Pancake fans專誠來品嚐落單後見到自己是451號 但號碼牌只叫到411號心想:有那麼受歡迎嗎?原來茶店把叫飲品的和食品的隊伍放在一起但是分開處理。所以等了十分鐘就有由於我不喜歡珍珠,所以點了紅豆抹茶pancake紅豆起沙但不夠甜...抹茶味不夠濃...但Pancake的蛋味很足夠...空氣感不足...整體來說Pancake的本體是可以的,配料可以再改良不過天仁茗茶主打是913茶王味,可能913比這個會更好味
知道天仁茗茶在這間新分店推出厚疏乎厘Pancake

身為Pancake fans專誠來品嚐

落單後見到自己是451號 但號碼牌只叫到411號

心想:有那麼受歡迎嗎?

原來茶店把叫飲品的和食品的隊伍放在一起

但是分開處理。

所以等了十分鐘就有

由於我不喜歡珍珠,所以點了紅豆抹茶pancake

紅豆起沙但不夠甜...抹茶味不夠濃...
但Pancake的蛋味很足夠...空氣感不足...
整體來說Pancake的本體是可以的,配料可以再改良

不過天仁茗茶主打是913茶王味,可能913比這個會更好味
紅豆抹茶疏乎厘Pancake
2017-12-02 918 瀏覽
做完保姆見時間尚早(詳見另一篇食評 - 三三食不盡……五味俱全),就自己一個去德福廣場行下街。以前我曾經有段時間喺德福廣場返工,通常食lunch都會去Piago,喺超市買個素食飯又得,去頂層food court食又得~可能因為咁,我不知不覺就行左上Piago。由於剛才先食完五味俱全,我唔肚餓但就有d口痕,於是決定買杯天仁茗茶嘆下XD平時我都唔太飲奶茶,通常飲天仁茗茶都會揀913茶王。但可能因為女性生理期嘅關係,我今日突然好想飲奶茶XD我見原來有913茶王奶茶($20)就決定飲呢個,再加珍珠(+$4),另外發現原來天仁茗茶有茶葉蛋($6@1;$10@2),出於好奇一試之下亦買左一隻!呢杯奶茶喺913茶王調和下,飲落唔會得個甜字,加埋煙煙韌韌嘅珍珠,正!令我更驚喜嘅係茶葉蛋,原來佢係用台灣直送嘅高級阿薩姆茶葉做!!蛋嘅顏色望落好淡,未食之前我仲以為佢未煮夠未入味tim XD但入口先發現成隻蛋已經入曬味,咬落有極濃茶香,除左鹹味之外仲會有回甘甜味!佢嘅好味程度簡直拋離平時食到嘅一般茶葉蛋幾條街!!!913茶王奶茶固然可以再飲,但佢嘅茶葉蛋更令我食過返尋味!

茶葉蛋

913茶王奶茶固然可以再飲,但佢嘅茶葉蛋更令我食過返尋味!

2017-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
茶葉蛋
2017-07-20 860 瀏覽
我一向都鍾意飲珍珠奶茶, 特別係天氣熱個陣飲番杯冰凍既奶茶真係好正而天仁係我多數會選擇既, 因為一般黎講佢地既奶茶最夠茶味, 而啲果汁都係用新鮮生果榨汁,健康又好飲,特別係百香果同橙汁。飲過好多間天仁,九龍灣呢間既水準最穩定,雖然成日都好多人要等,但係為咗杯913奶茶都係值得,哈哈! 今日我再去買913既時候同樣都係好多人等緊,到我落單個陣,個職員好有禮貌咁同我講大概要等10-15分鐘, 問我介唔介意, 好細心呢! 我緊係唔介意啦 見到佢地沖到冇停手真係辛苦哂!最後等咗十分鐘左右就拎得! ~ 味道果然冇令我失望~正!推介;913奶茶+珍珠913茶比起普通茶葉味道豐富啲, 加埋煙煙韌韌既珍珠係最好飲既配搭百香果茶係時令既季節先推出, 之前問過天仁啲職員,話係每朝新鮮搾出黎。如果本身鍾意飲百香果,一定會愛上,不過如果可以隔走埋啲'核'就完美普洱奶茶+仙草呢個係我奶茶中既第二最愛, 普洱奶茶溝埋一齊有種好獨特既味道,+埋仙草增加口感如果去開九龍灣, 一定要試下呢間天仁!

推介;
913奶茶+珍珠

百香果茶

普洱奶茶+仙草

如果去開九龍灣, 一定要試下呢間天仁!
10 分鐘 (外賣自取)
  • 913奶茶+珍珠
  • 百香果茶
  • 普洱奶茶+仙草
2017-06-20 631 瀏覽
我係天仁茗茶愛好者..經常都想試唔同既分店..因為想試下水準有咩唔同...🙈🙈🙈🙈今日經過九龍灣..趁去睇戲之前..又買左一杯黎飲..✌🏽可能係超級市場入面既關係..唔少好多人買..叫左珍珠奶茶..5分甜...少冰..等一陣就有..今次甜度岩岩好..最重要係珍珠夠Q夠彈牙..仲好似比之前大粒左甘..好好趙口..👍🏽👍🏽我覺得天仁好似飲完會上癮甘..成日心思思想再飲😂😂😂😂

今日經過九龍灣..趁去睇戲之前..又買左一杯黎飲..✌🏽

2017-06-15 2003 瀏覽
九龍灣德福廣場,近日都在進行翻新,以及店舖租務重組,不少店舖和食店都是來來去去,新來舊去。唯獨是二期內的日資百貨公司,時而今日還是留守在德福二期至今,始終不變。百貨公司在德福廣場二期分為二層經營, 三期是文儀用品、家具、時裝等部門所在,還有一個美食廣場,裡面有幾間日本風的食肆,有關那些食肆我留到下次食評再講。至於百貨公司二樓的位置,主要是賣食品飲品的超級市場,門口有檔麵包店,收銀處旁邊有幾檔食肆,我之前已經寫食評介紹過「Milk Txp」跟「匠X房秀吉」。至於今次我想講的是「匠X房秀吉」附近的茶店「天仁喫茶趣」。的而且確,「天仁喫茶趣」店舖上頂的招牌,只是寫着「天仁茗茶」四個字,旁人怎樣看,也很難立刻從食店門面看得出,它是一間飲品店。店內的櫃位擺賣的都是茶葉跟茶葉產品,實在很難想像,它竟然跟外面的台式飲品店「貢X」、「歇X亭」一樣,都在賣茶類飲品。「天仁喫茶趣」跟「貢茶」都差不多,是間台式飲品店,唯一分別就是「天仁喫茶趣」同時有賣,例如「薑茶」、「薑奶」都熱飲。大部分含薑的熱飲,都是有助於驅寒抵冷,可惜現在香港已經回暖,薑茶薑奶留到冬天再講也不遲。之前我跟阿媽在啟德飲完茶回來,阿媽在百

之前我跟阿媽在啟德飲完茶回來,阿媽在百貨公司超級市場,買點餸還買點魚生食材回家煮飯。我就趁機在收銀處旁邊,在「天仁喫茶趣」買杯奶茶,然後才一起搭專線小巴返回西貢。

趁阿媽還在收銀處時,我從銀包拿出港幣十九元,在「天仁喫茶趣」買了一杯「冰金香奶茶」。付了錢我看着店員在疑似保溫桶的容器內,倒出像「冰金香奶茶」的凍飲品出來,很快就把飲品交到了我手上。

「天仁喫茶趣」的「冰金香奶茶」,價錢都只是約港幣十九元一杯,「冰金香奶茶」都是需要不過三分鐘時間就順利完成,我付款後就把「冰金香奶茶」拿到手,跟阿媽準備坐小巴返回西貢。

裝「冰金香奶茶」的紙杯,只是一般款式容量的紙杯,十九元的奶茶份量跟一般茶餐廳的外賣飲品相差不大。

我拿「天仁喫茶趣」「冰金香奶茶」的製成品,一邊在往西貢小巴站旁邊一路等候,一邊拿着手機拍下「冰金香奶茶」的真實圖片。「冰金香奶茶」的外表,真的跟一般茶餐廳外賣紙杯幾乎沒有分別。

我喝第一口「冰金香奶茶」,出乎意料地「冰金香奶茶」的茶味感覺不算太濃,茶味幾乎被「冰金香奶茶」內的牛奶味所蓋過了。我曾經擔心下午三四時還飲奶茶,奶茶最後會不會影響到晚上的睡眠質素。

但現在的「凍金香奶茶」幾乎沒有茶味,飲完回家裡,到了晚上還開始感到睡意,很想上床睡覺,今次我真的可以「求仁得仁」,「有覺好瞓」了。

結果卻跟我幻想的完全是另一回事,對我來說,「冰金香奶茶」根本就只是一杯尋常的奶類飲品。如果不是「冰金香奶茶」真的很有牛奶味和甜味的話,「天仁喫茶趣」很有可能要收下一個礙眼的「劣評」啦。

最後很坦白說句話,我手上的「冰金香奶茶」,從味覺,從視覺,從任何角度來看都只是一杯尋常的牛奶飲品。你真的不相信,就算你說到要打死了我,我都只能堅持我的想法了。
2017-05-22
3 分鐘 (外賣自取)