2023-11-20 261 瀏覽
係香港都可以食到好食川菜! 今次同米媽去到灣仔既天府人家叫左幾款野食!當然要叫米媽最鍾意既酸菜魚,用既係桂花魚,魚肉嫩滑又唔腥,而且份量都好多今次試到一個幾特別嘅菜式,叫糯米鴨方!表面係炸到香脆嘅糯米,另外一面係切片嘅鴨肉連皮,一樣炸到酥香,鴨肉既肉汁滲入糯米,整體口感香脆煙靭!酸辣三鮮都係第一次食到,佢既醬汁有少少似泰式嘅酸辣汁,三鮮包括左魷魚、桂花蚌同埋大蝦,作胃開胃菜一流另外叫左清炒萵筍同紅糖糍粑!萵筍好爽脆,食完咁多味道較濃既菜式食返個清炒萵筍就啱晒紅糖糍粑表面炸到脆卜卜,內裏煙靭及加上果仁,加埋紅糖漿一齊食作為甜品最好不過鍾意食川菜既朋友可以試下呀

另外叫左清炒萵筍同紅糖糍粑!
萵筍好爽脆,食完咁多味道較濃既菜式食返個清炒萵筍就啱晒

鍾意食川菜既朋友可以試下呀
2023-11-20 145 瀏覽
天府人家的食物不僅份量十足,而且味道出色,全麻微辣展現了港式口味的川菜特色,喜歡🤍【醬椒皮蛋茄子】78HKD皮蛋的濃郁和茄子的軟嫩相得益彰,味道豐富而平衡。每一口都能感受到茄子的香甜和醬椒的辣辣滋味。【蒜泥白肉】98HKD肉片的厚度和口感都把握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,搭配上味道濃郁的微辣蒜泥醬汁,讓每一口都充滿滿足感。【青椒冒菜雜錦鍋】228HKD鍋中的食材豐富多樣,包括牛肉片、牛扒葉、牛筋等。青椒的清爽和各種食材的鮮美完美結合,口感豐富多樣。這道菜的份量十分足夠,一大鍋能滿足多人分享。【干煸四季豆】92HKD四季豆經過炒煮至微焦的外皮,保持了豆子的鮮脆口感。調味恰到好處,能充分展現四季豆的原味。【石鍋豆花牛肉】148HKD牛肉嫩滑多汁,與豆花的軟嫩口感完美融合。石鍋的保溫效果使得菜餚保持熱度,讓每一口都能感受到食材的鮮美。這道菜最令我難忘,絕對是令我愛上川菜的原因之一。

【醬椒皮蛋茄子】78HKD

【蒜泥白肉】98HKD

【青椒冒菜雜錦鍋】228HKD

【干煸四季豆】92HKD

【石鍋豆花牛肉】148HKD
  • 石鍋豆花牛肉
難得放假出嚟梗係要食番餐好架啦 ~今日到朋友介紹到堪稱全港最好食嘅天府人家食 #正宗川菜 ,我唔係好食得辣但又想試,餐廳貼心地調製微辣板,唔經唔覺都食多咗,食得好滋味手撕茄子:清甜茄子配上秘製醬汁好惹味,愈食愈開胃紅油豬耳片:薄薄嘅豬耳片爽脆香口配上香辣紅油拌飯助酒小食一流鐵板生爆和牛展:牛展就食得多,和牛展就第一次試口感比平時食嘅牛展嫩滑有口感,牛味香濃鐵板上台更顯鑊氣醋香蓮白用上香醋把椰菜炒得爽脆香甜,香醋把椰菜嘅味道提升石鍋沸騰蝦:沸騰蝦沸騰上台!由石鍋盛載著一鍋麻香滾油,熱度十足把鮮蝦直接浸熟,蝦肉爽口彈牙,配上鮮淮山及多款香料,芳香撲鼻令人食指大動值得讚嘅係開胃小食同贈送嘅甜品綠豆沙都好有誠意,下次再黎想試吓佢地嘅 #麻辣火鍋 🍲.@sichuan_paradise#foodie #foodiehk #foodblogger #foodstagram #foodlover #food #dinner #dinnertime #yum #yummy #delicious #hungry #川菜 #eat #eatgood #食#食 #美食日記 #美食推薦 #美食攝影 #美食博客
難得放假出嚟梗係要食番餐好架啦 ~

今日到朋友介紹到堪稱全港最好食嘅天府人家食 #正宗川菜 ,

我唔係好食得辣但又想試,

餐廳貼心地調製微辣板,

唔經唔覺都食多咗,

食得好滋味
手撕茄子:

清甜茄子配上秘製醬汁好惹味,

愈食愈開胃

紅油豬耳片:

薄薄嘅豬耳片爽脆香口配上香辣紅油

拌飯助酒小食一流
鐵板生爆和牛展:

牛展就食得多,

和牛展就第一次試

口感比平時食嘅牛展嫩滑有口感,

牛味香濃鐵板上台更顯鑊氣

醋香蓮白

用上香醋把椰菜炒得爽脆香甜,

香醋把椰菜嘅味道提升

石鍋沸騰蝦:

沸騰蝦沸騰上台!

由石鍋盛載著一鍋麻香滾油,

熱度十足把鮮蝦直接浸熟,蝦肉爽口彈牙,

配上鮮淮山及多款香料,

芳香撲鼻令人食指大動
值得讚嘅係開胃小食同贈送嘅甜品綠豆沙都好有誠意,

下次再黎想試吓佢地嘅 #麻辣火鍋 🍲

@sichuan_paradise

#foodie #foodiehk #foodblogger #foodstagram #foodlover #food #dinner #dinnertime #yum #yummy #delicious #hungry #川菜 #eat #eatgood #食#食 #美食日記 #美食推薦 #美食攝影 #美食博客 #天府人家 #相機先食

===========

2023-11-13
2023-11-14 241 瀏覽
金獎蝴蝶魚🍴聽個名,唔講唔知,原來係酥炸鯇魚,我好欣賞佢-啲都唔油膩,係-啲都唔油,食落仲外脆外軟,好有驚喜。🍴蒜泥白肉🍴肉質就Q彈多汁,片片都係彈牙爽口嘅五花肉片,再沾上有蒜末嘅醬油食,簡直絕配。🍴金湯肥牛肉🍴 食起上嚟酸辣爽口,連湯汁都唔可以放過。我覺得佢嘅湯汁簡直就係精華所在,飲完好想再飲,辣得嚟好過癮,肥牛有鮮味,-啲都唔肥。🍴天府嘅胡椒蝦🍴係我至鍾意嘅,好香辣,超美味。司傅嚴選最優良嘅胡椒粒,蝦嘅鮮味辣中帶住胡椒嘅香氣,人間美食呀。而家仲做緊特價,超值優惠,我特別推介。🍴 四川擔擔麵🍴細細碗,份量啱啱好,佢嘅麻辣酸香、甜度啱適中,而花生醬亦唔會太濃或太淡,好少喺餐廳食到咁正宗擔擔麵。🍽️我可以肯定呢一間係全香港最好食嘅川菜,真係值得嚟-趟。

🍽️我可以肯定呢一間係全香港最好食嘅川菜,真係值得嚟-趟。
天府嘅胡椒蝦
蒜泥白肉🍴
金獎蝴蝶魚
金湯肥牛肉
四川擔擔麵
題外話/補充資料: 金獎蝴蝶魚🍴聽個名,唔講唔知,原來係酥炸鯇魚,我好欣賞佢-啲都唔油膩,係-啲都唔油,食落仲外脆外軟,好有驚喜。 🍴蒜泥白肉🍴肉質就Q彈多汁,片片都係彈牙爽口嘅五花肉片,再沾上有蒜末嘅醬油食,簡直絕配。 🍴金湯肥牛肉🍴 食起上嚟酸辣爽口,連湯汁都唔可以放過。我覺得佢嘅湯汁簡直就係精華所在,飲完好想再飲,辣得嚟好過癮,肥牛有鮮味,-啲都唔肥。 🍴天府嘅胡椒蝦🍴係我至鍾意嘅,好香辣,超美味。司傅嚴選最優良嘅胡椒粒,蝦嘅鮮味辣中帶住胡椒嘅香氣,人間美食呀。而家仲做緊特價,超值優惠,我特別推介。 🍴 四川擔擔麵🍴細細碗,份量啱啱好,佢嘅麻辣酸香、甜度啱適中,而花生醬亦唔會太濃或太淡,好少喺餐廳食到咁正宗擔擔麵。 🍽️我可以肯定呢一間係全香港最好食嘅川菜,真係值得嚟-趟。
2023-11-01
金獎蝴蝶魚
金湯肥牛肉
四川擔擔麵
2023-11-07 194 瀏覽
曾去過灣仔吃家川菜,覺得味道可以的,難得有時間就去吃吧😏。平日下午去人流少一點,可以慢慢享受悠閒午餐時光。店家位置盧押道的樓上店,環境裝修是中式裝修,加上落地大玻璃和大樹的襯托,形成一種舒適的光感🙈。-▪︎涼拌大南非鮑魚 HKD$88/隻用了高碗裝著挺吸引,點了2隻跟朋友一起享用😝。這個可選擇辣或不辣,新鮮製作保持鮮味,這個味道挺香的。鮑魚切成片口感爽口鮮味,調味不會太重,不會蓋過鮑魚的鮮味。-▪︎燒椒雞 HKD$158這個是店家特製的菜式,感覺特別點來試試看🤭,配啤酒一起享用應不錯的😆。把辣椒燒過後味道挺香,是冷吃的前菜。雞皮爽口不肥膩,雞肉鮮嫰入味,味道辣辣的挺惹味。-▪︎水煮黑豚肉 HKD$198用黑豚肉做的較少見,這個份量挺多的😝。水煮食物賣相看似很辣,但可選擇辣度的,不用怕吃不到。豚肉肉質嫰滑腍身,半肥瘦質感挺香油脂味🤤。底下還有粗薯粉和野菌,吸入湯汁味道可以。-▪︎鹽幫爆炒田雞 HKD$268用了大量青椒爆炒,所以味道挺香😎,也是可選擇辣度。田雞的份量也很多,切成粒狀挺方便吃,而且感覺入味。田雞肉質鮮嫰,有種愈吃愈辣的感覺。-▪︎粗糧西洋菜 HKD$108吃完肉肉後來個菜,清熱解油膩

▪︎涼拌大南非鮑魚 HKD$88/隻

▪︎燒椒雞 HKD$158

▪︎水煮黑豚肉 HKD$198

▪︎鹽幫爆炒田雞 HKD$268

▪︎粗糧西洋菜 HKD$108
吃完肉肉後來個菜,清熱解油膩味挺好😆。湯頭味道清香,味道不會很重。西洋菜鮮嫰口感剛好,用來解辣感覺可以😚。
2023-11-06
午餐
2023-11-07 141 瀏覽
同朋友約了好耐的飯局,終於約到去食私房菜!第一次去食天府人家,環境幾好,位置夠闊坐得舒服,呢度除咗私房菜仲有火鍋!今次私房菜好高汁,每道菜都超好食!!菜單如下:涼拌聖子皇燒椒北海道大帶子葵花斬肉(湯)25年花雕蒸蟹煙燻乳鴿銅盤獨蒜泡椒田雞鮮肉小籠包好欣賞佢個冷盤涼拌蟶子皇,蟶子好大抽又爽口,辣度啱啱好,食落好開胃!印象最深刻係25年花雕蒸蟹🦀蟹肉夠嫩口又新鮮,花雕味勁香同好易入口,配合一齊食好夾!!仲有銅盤獨蒜泡椒田雞,肉質鮮嫩,對我哋嚟講少少辣但都好好食,出面多數都係雞煲同魚,田雞又幾特別👍🏻
同朋友約了好耐的飯局,終於約到去食私房菜!
今次私房菜好高汁,每道菜都超好食!!
菜單如下:
煙燻乳鴿
銅盤獨蒜泡椒田雞
鮮肉小籠包

2023-11-06 126 瀏覽
好耐之前有朋友介紹過呢間四川菜食過一次之後念念不忘不過如果唔係好食得辣嘅朋友 未必會頂得順(´・_・`)因為每道菜都真係好麻辣 勁香口 朋友食到流晒汗都覺得好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)飯後仲有甜品送 環境位置闊落 適合同朋友嚟自選晚市二人套餐 $𝟲𝟲𝟴ꕀ 涼菜小食ఌ夫妻肺片超正宗夫妻肺片 完全係四川辣 勁香口 同埋牛肚都切得比較薄 所以好入味食一塊之後要等一等 等啲辣味過咗先食第二舊( ´▽` )ノఌ口水雞口水雞上嘅花椒油 辣椒 同埋其他醬料都好香全部雞件都索哂辣汁 仲有十足既麻香味 我同朋友都食到停唔到口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ꕀ 熱菜ఌ水煮桂花魚超大份水煮魚 食過兩次基本上都係無骨辣味超出眾 係正宗四川辣 真係好惹味配菜有大豆芽 萵筍 蓮藕片 秀珍菇 薯粉所以真係好大碗 攞嚟送飯真係好正!喺香港真係好難溫度咁高水準嘅水煮魚ಥ_ಥఌ成都響香鴨半隻朋友話食咗咁多辣嘢 所以要嗌返啲唔辣既本身對鴨冇乜興趣 望落都覺得好乾但係出奇地 食落好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮鴨皮亦好香٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و真係令我改觀 超級好食!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓

好耐之前有朋友介紹過呢間四川菜
食過一次之後念念不忘
不過如果唔係好食得辣嘅朋友 未必會頂得順(´・_・`)
飯後仲有甜品送 環境位置闊落 適合同朋友嚟

食一塊之後要等一等 等啲辣味過咗先食第二舊( ´▽` )ノ

ఌ口水雞
口水雞上嘅花椒油 辣椒 同埋其他醬料都好香
全部雞件都索哂辣汁 仲有十足既麻香味
我同朋友都食到停唔到口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

ꕀ 熱菜
ఌ水煮桂花魚
超大份水煮魚 食過兩次基本上都係無骨
辣味超出眾 係正宗四川辣 真係好惹味
配菜有大豆芽 萵筍 蓮藕片 秀珍菇 薯粉
所以真係好大碗 攞嚟送飯真係好正!
喺香港真係好難溫度咁高水準嘅水煮魚ಥ_ಥ

ఌ成都響香鴨半隻
朋友話食咗咁多辣嘢 所以要嗌返啲唔辣既
本身對鴨冇乜興趣 望落都覺得好乾
真係令我改觀 超級好食!

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
╰┈➤ #ss_wanchai
╰┈➤ #ss_sichuan #ss_chinese #ss_spicy

最近心思思想食四川菜🌶️喺灣仔嘅天府人家的確名不虛傅,食過會想再返轉頭再食嚟到一定要試下出名嘅霸王鮮牛肉鮮牛肉鋪滿整窩,牛肉鮮嫩滑口配襯粉絲同花椒,口感帶少少麻辣,好惹味啊~青椒肉碎鮮鮑魚有驚喜🤤回鍋肉炒香拌勻鮑魚粒,香口之余口感豐富配上中式薄餅,包住食更可減少油膩感陳醋燒椒皮蛋喺一個唔錯嘅開胃菜皮蛋有別於普通餐廳食到嘅除咗辣得滋味,更多咗一份煙薰嘅香味~小食豆素卷比起鮮蝦卷 口感更加豐富餡料好多而且春捲皮香脆又唔油膩😋冰粉帶有黑糖、紅棗涼浸浸嘅感覺好正啊,系一碗解辣嘅甜品
最近心思思想食四川菜🌶️

喺灣仔嘅天府人家的確名不虛傅,食過會想再返轉頭再食

嚟到一定要試下出名嘅霸王鮮牛肉
鮮牛肉鋪滿整窩,牛肉鮮嫩滑口
配襯粉絲同花椒,口感帶少少麻辣,好惹味啊~

青椒肉碎鮮鮑魚有驚喜🤤
回鍋肉炒香拌勻鮑魚粒,香口之余口感豐富
配上中式薄餅,包住食更可減少油膩感

陳醋燒椒皮蛋喺一個唔錯嘅開胃菜
皮蛋有別於普通餐廳食到嘅
除咗辣得滋味,更多咗一份煙薰嘅香味~

小食豆素卷比起鮮蝦卷 口感更加豐富
餡料好多而且春捲皮香脆又唔油膩😋

冰粉帶有黑糖、紅棗
涼浸浸嘅感覺好正啊,系一碗解辣嘅甜品

2023-11-04 113 瀏覽
最近吃過最難忘既川菜😍一定係灣仔既天府人家 @除左價錢合理最重要既係佢地嘅菜式非常獨特第度食唔到㗎~🪼蔥油海蜇頭非常特別既菜式係食過最脆既海蜇入口帶陣陣蔥油香🐣燒椒雞餐廳獨有菜式類似口水雞既涼菜帶椒麻香既調味非常出色雞有雞味又好滑🐮霸王鮮牛鮮餐廳必食絕對會呢道菜再黎食過以豉油同辣椒作為主要調味料食材簡單但令人回味無窮🦐芙蓉三鮮炒蛋白啫~食得多啦🤣但用蝦肉,雞肉,鮑魚炒又食過味😍😍😍入口嫩滑口感細緻鮮味滿分餐廳服務質素100分裝修古式古香川菜質素超水準菜式非常豐富鐘意食辣既你絕對要黎試🥰
最近吃過最難忘既川菜😍

以豉油同辣椒作為主要調味料
食材簡單但令人回味無窮

🦐芙蓉三鮮
炒蛋白啫~食得多啦🤣
但用蝦肉,雞肉,鮑魚炒又食過味😍😍😍
入口嫩滑口感細緻
鮮味滿分

餐廳服務質素100分
裝修古式古香
川菜質素超水準
菜式非常豐富
鐘意食辣既你絕對要黎試🥰
2023-11-04 110 瀏覽
今日終於有機會試到朋友介紹,堪稱全港最好食嘅川菜。雖然我唔係好食得辣,但都忍唔住食咗好多👍先叫咗兩個前菜,燒椒帶子同涼拌聖子。兩個前菜都有驚喜,特別係聖子麻辣之餘非常爽口。第一次食煙燻乳鴿,未食已經聞到淡淡煙熏香味,皮脆肉嫩。銅盤獨蒜泡椒田雞,麻辣度適中,香濃惹味。必試!必試!必試! 😍25年花雕蒸蟹,隻蟹🦀️鮮甜多膏唔駛講,好香花雕味,重點記得將啲麵撈埋啲精華一齊食…. 正。🤤鮮肉小籠飽,皮薄多汁。葵花斬肉位,清清地啱我。最後仲有糖水送添!太好食嗱,好快會再嚟~

先叫咗兩個前菜,燒椒帶子同涼拌聖子。

兩個前菜都有驚喜,特別係聖子麻辣之餘非常爽口。

第一次食煙燻乳鴿,未食已經聞到淡淡煙熏香味,皮脆肉嫩。

銅盤獨蒜泡椒田雞,麻辣度適中,香濃惹味。

必試!必試!必試! 😍

鮮肉小籠飽,皮薄多汁。

葵花斬肉位,清清地啱我。

最後仲有糖水送添!太好食嗱,好快會再嚟~
  • 鮮肉小籠包
  • 前菜
  • 綠豆沙
  • 花雕蒸蟹
2023-08-18 741 瀏覽
good place for 🌶️🌶️🌶️lovers!!must try for the sliced pork in garlic & chilli sauce) 🤤🤤🤤🤤😋味道 :8.0 / 10💰性價比:7.5 / 10💕回頭 :8.0 / 10🍴 蒜泥白肉 · Sliced Pork in Garlic & Chilli Sauce - $98 👍🏻🍴 干鍋肥腸· Sautéed Pork Intestines with Green & Red Chili in Casserole - $128🍴 川北凉粉· Marinated Glass Noodles in Hot & Sour Sauce - $52🍴 酸菜桂花魚 · Poached Mandarin Fish with Preserved Vegetable - $438🍴 桂花杞子紅糖冰粉 · Sugar Ice Jelly with Osmanthus Flower & Goji Berry - $32🍴 紅糖糍粑塊 · Glutinous Rice Cake with Brown Sugar - $55
good place for 🌶️🌶️🌶️lovers!!

) 🤤🤤🤤🤤

😋味道 :8.0 / 10
💰性價比:7.5 / 10
💕回頭 :8.0 / 10

• 蒜泥白肉
2023-06-27 1039 瀏覽
天府人家係本人最喜愛川菜餐廳,向大家推介以下菜式:1. 酸菜桂花魚🌶️🌶️酸辣度適中,啱啱好合我口味,魚片大大塊又無骨,薯粉煙韌索曬湯汁,正!2. 川北涼粉 🌶️呢一味睇落好辣,但食落又唔係好辣咋wo!涼粉爽口又滑,醬汁好香3. 水煮黑豚肉🌶️🌶️🌶️因為我地好幾個唔食牛肉,就叫左黑豚肉!豚肉好嫩口,夠辣夠惹味!個底仲有蓮藕添架!好好食4.厥筋粉呢個粉既base其實係醋來既,凍食,解辣一流,d麵質仲好滑添5. 辣子雞🌶️🌶️唔好睇佢好多辣椒好辣咁,其實辣度適中,唔會食到噴火,炒腰果好香!雞肉都好食,佢炸既一定有d乾身,但咬落好脆好香6. 串串蝦隆重推介呢煲串串蝦🦐 如果見隔離檯食,未必會嗌,因為賣相唔吸引😂但朋友推介下嗌來食,係我最鍾意既一碟!蝦非常彈牙,我食到佢係沾左少少咸蛋黃先去炸,成煲香辣滾油連蝦上,真係好香,食得好爽!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻7. 芙蓉三鮮特登嗌一碟唔辣既buffer下😆 佢類似賽螃蟹d fd,係有蝦、雞肉同埋鮑魚炒蛋白~餐廳仲送綠豆沙!

天府人家係本人最喜愛川菜餐廳,向大家推介以下菜式:

1. 酸菜桂花魚🌶️🌶️

2. 川北涼粉 🌶️

3. 水煮黑豚肉🌶️🌶️🌶️

4.厥筋粉

5. 辣子雞🌶️🌶️

6. 串串蝦

7. 芙蓉三鮮

餐廳仲送綠豆沙!

2023-05-23 1276 瀏覽
餐廳環境都舒服,位置都幾闊落,有各式特色川菜,最後一行人兩個都揀左水煮魚。水煮魚,份量未至於好大,但啱啱好夠食,魚肉質細滑幼嫩,睇上去好辣,但實質無想像中辣,帶有川菜嘅麻,味道很好,而且好啱餸飯。飯後還有甜品送,整體用餐感覺良好,下次會同多D朋友黎試多D菜呢!
水煮魚
2023-05-19
水煮魚
2023-05-14 985 瀏覽
今次叫咗一個二人餐$668,我哋有兩個大人一個小朋友,額外加咗$58擔擔面,味道唔錯,好正宗,只係價錢偏貴,份量都比較少啦,不過飯後有甜品送,環境都舒服,位置闊落,菜式豐富
2023-01-31 1989 瀏覽
天陰陰最啱食辣。今日食晏再去天府人家,川菜依然好味抵食。午市二人餐份量好足,比單人餐更抵更多嘢食。前菜涼拌小木耳,酸酸味味好開胃,又健康。糖醋魚塊,肉質嫩滑,酸甜味適中,配埋菠蘿好醒胃。清炒時菜,今日係生菜一大碟。鮮肉小籠包,記得襯熱食。四川擔擔麵兩碗,麵質剛好,辣味出色。甜品係海帶綠豆沙,解返辣,潤返下。*其實最最最喜歡的是怪味花生,香辣脆外殼,包住粒花生,好惹味好辣🤤。試過食完飯,外賣打包一盒怪味花生返屋企慢慢嘆👍👍。*店員服務態度其實好貼心週到,可惜今次又係坐咗入房內,好難叫到店員點餐/埋單。盡管如此,真心欣賞呢間食肆用人手落單👍👍,不用客人自己QR code落單。
天陰陰最啱食辣。今日食晏再去天府人家,川菜依然好味抵食。

午市二人餐份量好足,比單人餐更抵更多嘢食。

前菜涼拌小木耳,酸酸味味好開胃,又健康。
涼拌小木耳

糖醋魚塊,肉質嫩滑,酸甜味適中,配埋菠蘿好醒胃。
糖醋魚塊

清炒時菜,今日係生菜一大碟。
清炒生菜

鮮肉小籠包,記得襯熱食。
小籠包

四川擔擔麵兩碗,麵質剛好,辣味出色。
擔擔麵

甜品係海帶綠豆沙,解返辣,潤返下。
綠豆沙

怪味花生