經過灣仔就去食下天府人家。離開地鐵站大概行5分鐘,搭lift上到去就見餐廳。平時食開酸菜魚🐟,由於男朋友不食魚,所以今次就試咗 廚師推介 嘅 - 霸王鮮牛肉。真心好食嘅霸王鮮牛肉🐂牛肉係彈口,有質感,唔同平時茶餐廳嗰啲沙嗲牛肉,林晒,一pat pat咁。 個鍋仲有金菇,粉絲,綠色的我估係冬筍絲,因為爽口的唔似冬瓜絲。仲有埋紅辣椒🌶️,青椒🫑,花椒。如果喜歡食麻的朋友,可以咬一粒花椒,等個口充滿花椒的麻香味,別有一番風味!之後再點左一個娃娃菜,娃娃菜夠甜,份量好多,個湯可以飲埋解辣。點左一罐$20的王老吉,同$20的椰青水。雖然知道好貴,不過為咗解辣,點都要嗌定兩罐凍飲做後備。兩個人食共$398 = 每人大概$200總結:夠麻,夠香,嘢食質素好!環境坐得舒適,冷氣夠大,你唔會一路食一路揼晒汗,尤其食辣野。缺點: 嘢飲偏貴,為求經濟的朋友,可以飲茶,因為茶介 🍵都要$20。
經過灣仔就去食下天府人家。

離開地鐵站大概行5分鐘,搭lift上到去就見餐廳。

真心好食嘅霸王鮮牛肉🐂

仲有埋紅辣椒🌶️,青椒🫑,花椒。

點左一罐$20的王老吉
,同$20的椰青水。
雖然知道好貴,不過為咗解辣,點都要嗌定兩罐凍飲做後備。

兩個人食共$398 = 每人大概$200

總結:夠麻,夠香,嘢食質素好!

霸王鮮牛肉
娃娃菜
2021-07-26
  • 霸王鮮牛肉
2021-07-13 1144 瀏覽
朋友話想食夠辣嘅地道川菜,之前已經黎食過一次,絕對值得再試,所以今日就毫不猶豫帶左勁食得辣既朋友黎試下。兩個人叫左個2人餐,份量唔小,每道菜都大大碟,乾淨企理又好食,最緊要係夠曬辣!食到我朋友讚不絕口,唔食得太辣既朋友可以要求小辣,都一樣咁正。有小朋友既家庭,佢都有一d唔辣既小菜,有個鐵板和牛粒都係一絕!食完主菜,可以叫埋甜品,有個涼粉必試,另外個酒釀丸子都係唔可以漏左佢既!朋友食完都話可以再encore!
  • 蒜泥白肉
  • 酸菜桂花魚
  • 口水雞
2021-06-25 1691 瀏覽
晏晝喺灣仔搵食真係好難朋友介紹咗一間坐得舒服嘅川菜俾我哋,如果多人食仲可以早少少book位,咁就唔怕摸門釘環境清幽,又坐得舒服,好啱一班同事一齊食飯吹水<酸菜魚粉條$78>午市套餐平均80幾蚊個,今日想食啲酸辣野所以叫咗個酸菜魚粉條前菜係一個辣辣地嘅花生,外層脆辣,keep到花生嘅香味酸菜魚勁滑,滑lulu 真係好正Fatbrown 唔算好食得辣,好彩呢個酸菜魚啱啱好唔太辣,都唔算好酸粉條原來就係薯粉,掛湯力一流,配上酸辣嘅湯底,好啱夏天食
晏晝喺灣仔搵食真係好難
環境清幽,又坐得舒服,好啱一班同事一齊食飯吹水

<酸菜魚粉條$78>
前菜係一個辣辣地嘅花生,外層脆辣,keep到花生嘅香味

酸菜魚勁滑,滑lulu 真係好正
粉條原來就係薯粉,掛湯力一流,配上酸辣嘅湯底,好啱夏天食

2021-06-23 1068 瀏覽
🇭🇰天府人家·呢間係我係附近翻工既朋友仔推介話唔錯 所以專登book左位去食既 不過因為我個日遲到 所以我就咁快快脆影左張相就算🤭🤭😂·酸菜魚片粉條$75我一開始就係比OpenRice嘅呢個吸引😈佢嚟到我覺得調味唔算話好酸菜魚嗰種感覺 唔知關唔關我嗌小辣事🤔佢個酸味唔算話好出 但係就算小辣都幾辣 係偏麻個種辣 所以都幾過癮😏佢啲粉條係真係好彈牙 而且索晒汁好好食 之後佢魚既份量都幾多 佢蔥下面嗰度全部都係魚 佢啲魚都幾滑既 但係又唔算話好入味 你見佢仲係白雪雪🙊🤣🤣之後跟餐個小食我就揀咗麻辣雞塊 佢其實就係口水雞 佢個調味超級惹味 而且佢啲雞好滑😋😋·#rbyeat#rby中菜#rby灣仔·📍灣仔盧押道18號海德中心3樓
🇭🇰天府人家

#rby灣仔
📍灣仔盧押道18號海德中心3樓
酸菜魚粉條
2021-06-21 691 瀏覽
午市套餐,双椒肚丝和酸菜鱼粉条,双椒的味道难以形容,总之拌着肚(没有切成丝)吃,难吃;酸菜鱼粉条,鱼不嫩,酸味不突出,也不怎么好吃。倒是送的怪味花生豆和茶不错。。。
倒是送的怪味花生豆和茶不错。。。
2021-06-20 818 瀏覽
想食辣嘢,所以約了朋友到天府人家吃川菜。其實已經來過很多次,但今次我們不吃火鍋,主攻熟食,水準亦非常之高。第一名應該係口水雞,又香又辣,味道複雜而刺激,非常之正。好吃到想把辣汁打包回家!酸菜魚亦叫人驚喜,湯濃而魚滑,必食之選!叫人停不了口!魚香茄子,家常菜,餸飯無得頂!如果想挑戰自己,嘗試四川涼粉,睇吓你吃得幾辣🥵🤗😬其他主食亦很出色,鍋貼,韭菜薄脆,都很好味。下次來,要點熟食,再加麻辣火鍋,要試盡最好吃的東西!

酸菜魚亦叫人驚喜,湯濃而魚滑,必食之選!叫人停不了口!

魚香茄子,家常菜,餸飯無得頂!

如果想挑戰自己,嘗試四川涼粉,睇吓你吃得幾辣🥵🤗😬

其他主食亦很出色,鍋貼,韭菜薄脆,都很好味。

下次來,要點熟食,再加麻辣火鍋,要試盡最好吃的東西!
2021-04-05 2601 瀏覽
今日朋友想食下四川菜,尤其鍾意食酸菜魚,所以揀咗呢間位於灣仔天府人家預約咗12:30食午餐到達後人流唔算多,好快就安排我哋坐卡位呢度地方唔算好大,但座位非常寬敞,背後仲有個cushion,唔會坐得耐好攰首先我哋試左碟成都醬香鴨,肉質非常鮮嫩,口感一流跟住我哋試咗碟酸菜魚賣相就一般但係夠酸夠辣,魚肉鮮甜無骨,個底仲有啲紅薯粉,滿足到我和朋友對酸菜魚的食慾呢碟干鍋肥腸賣相已經唔錯,肥腸數量都不少一食落口肥腸嘅煎炸香味湧出來,跟住慢慢就會越食越辣,辣嘅後勁非常強勁,非常過癮小籠包多汁皮薄餡料豐富食之前記住要小心啲,如果唔係啲汁會爆出黎春卷炸得爽脆,入邊夾左不少餡料最後仲送咗碗綠豆沙俾我哋,清熱解毒,好適合食完四川菜食
預約咗12:30食午餐
到達後人流唔算多,好快就安排我哋坐卡位

首先我哋試左碟成都醬香鴨,肉質非常鮮嫩,口感一流

跟住我哋試咗碟酸菜魚
賣相就一般

呢碟干鍋肥腸賣相已經唔錯,肥腸數量都不少

小籠包多汁皮薄餡料豐富
食之前記住要小心啲,如果唔係啲汁會爆出黎

春卷炸得爽脆,入邊夾左不少餡料

最後仲送咗碗綠豆沙俾我哋,清熱解毒,好適合食完四川菜食
2021-03-20 2000 瀏覽
今天星期六來到灣仔商業區樓上一間四川食店"天府人家", 食店入囗是由謝斐道商廈進出. 餐廳內裝修端莊, 坐位闊落. 假期日子亦有二人餐供應, 可惜套餐內有些食物不合口味, 我們便選擇自己想食的東西, 一人套餐+酸菜桂花魚餐前小食, 脆口花生, 味道可以酸菜桂花魚, 二人叫了一個例牌, 有足夠二人分量的桂花魚片, 肉質滑滑, 內有薯粉(寬粉). 可惜味道偏酸, 不太辣. 缺乏惹味的味道, 所以沒有想不停食的衝動一人餐涼拌小木耳, 木耳爽口, 沒有任何味道一人餐口水雞, 口水雞辣度比酸菜魚還要辣, 凍食. 不過醬汁辣味蓋不到雪藏味☹️一人餐鮮肉小籠包, 一上枱即熱食, 包皮厚度適中, 味道普普通通飯後還有甜品奉送, 是日甜品綠豆沙(忘記影相). 綠豆沙稀杰度適中, 多豆, 不會太甜整體用餐來說, 食物味道比我預期中失色. 可以另覓其他四川食店

餐前小食, 脆口花生, 味道可以
餐前小食

酸菜桂花魚

一人餐涼拌小木耳, 木耳爽口, 沒有任何味道
涼拌小木耳

口水雞

鮮肉小籠包

2021-03-13
2021-03-19 1197 瀏覽
抵食又好味的川菜,都返兜過好多次,每次都一定要食佢個水煮牛同老麻抄手,再加一碟菜,有空間會食白飯中和返。水煮牛個辣,辣得好高質,不是死辣,吃得多仲可以一嘗爆菊滋味🌼🌶,牛肉用左牛展,仲可以要求加辣或者少辣。除咗牛肉,盆內仲有其他配菜,例如海帶結同薯粉,成盆牛都好足料。老麻抄手外表普通,但入口真係有陣香麻味,一試難忘。今次的菜叫了竹笙豆苗,用左魚湯雞湯做上湯,竹笙吸完湯,仲可以飲埋d湯,解辣好有用。

老麻抄手外表普通,但入口真係有陣香麻味,一試難忘。

• 水煮牛肉
2021-03-18 954 瀏覽
好耐冇去灣仔食飯, 今次過開嚟梗係唔放過啦。朋友建議嚟呢一間食飯 對我來說當然好啦, 因為我最鍾意川菜, 佢有一人套餐平均都係講緊$ 100蚊以內 有前菜, 主菜, 你可以選擇配白飯或者小籠包。我揀咗前菜木耳加主菜酸菜魚配飯, 對我嚟講份量係足夠一人食有餘, 酸菜魚第一啖入口係有辣味, 再加上足夠嘅魚塊, 留意返係魚塊唔係魚片, 可想而知係足料。湯好好飲, 除咗魚塊仲有寬粉, 其實唔需要食飯淨係食呢個酸菜魚都已經好滿足。除咗呢個套餐之外值得一題係佢嘅茶都好有味, 用嘅茶葉都好有水準, 值得一讚。

酸菜魚

2021-02-22 1246 瀏覽
灣仔呢邊有幾間都唔錯既酸菜魚,間唔中食可以止川菜癮😌▪️ 手拍青瓜 + 酸菜魚片 + 絲苗白飯 💲88 (午市套餐)午市套餐有多款選擇,得自己隨意配搭前菜同主菜😚前菜我要左個手拍青瓜,食落以大量蒜粒既蒜味為主,同時有陣陣醋味🧄主菜要左酸菜魚片,入口魚片未算好滑身,但係勝在無骨同埋夠酸,對我唔太食得辣既黎講都頗辣,會一路食一路流眼水鼻水🤣不過已經比起佢既酸菜魚粿條無咁辣,粿條直情係熱既辣湯浸住🤪🔎 整體評分(7.5/10)
灣仔呢邊有幾間都唔錯既酸菜魚,間唔中食可以止川菜癮😌

手拍青瓜 + 酸菜魚片 + 絲苗白飯   (午市套餐)

🔎 整體評分(7.5/10)
手拍青瓜 + 酸菜魚片 + 絲苗白飯   (午市套餐)
2021-02-18 875 瀏覽
Lunch with the spicy lovers. They love coming here since apparently the owner is from 四川and the dishes are authentic. Since I couldn’t take spicy, I had my own pot. The choices for non spicy soup base was not interesting at all. I ordered the plain pork soup. The others had a really good time tho. They ordered this bottle of alcohol to go with the food. They said it’s a value-for-money version of 五糧液 and I thought the bottle was cool. They loved the 水煮魚 and 宮保雞丁and I couldn’t stop sneezing from the spicy fumes that their pot was giving out. It was all worth it, cos the dessert was really yummy. We ordered the 冰粉,紅糖糍粑,桂花糕,紅棗糕。the 冰粉 came with very wholesome ingredients like 杞子; the 紅糖糍粑 was thin slices of deep fried dough, crispy on the outside and doughy on the inside. It came with syrup on the side- SO SO yummy. 紅棗糕was so delish that I bought several Takeaway slabs in New Year packaging for 拜年. In summary: must try for spicy lovers. I will definitely return for a dessert bonanza.
Ma  la  hotpot
水煮魚
冰粉
宮保雞丁
紅糖糍粑、桂花糕
今年聖誕不一樣,同女朋友留喺香港食川菜。我哋下晝兩點嚟到餐廳,食客人數唔多,店員安排我哋坐喺窗邊一個卡位,位置寬躺,坐得好舒服。我哋叫咗一個假日午市二人套餐,套餐包括麻辣涼粉、蒜泥白肉、酸菜魚、小籠包同埋炸春卷。基本上所有想食嘅川菜都包括晒。蒜泥白肉好正宗,調味調得相當好,唔會死咸,食完都唔會覺得自己個口成浸蒜味。麻辣涼粉都幾辣,唔係好食得辣嘅朋友可以問佢哋可唔可以減少少辣度。食完麻辣涼粉,覺得自己好好彩叫咗酸菜魚,如果又係叫水煮魚應該真係食唔落,酸菜魚入邊好多魚肉,薯粉做底呢啲基本常識啦,調味都好好,唔會太酸,但係辣到又唔係好辣。小籠包皮薄多汁,做得好有水準。炸春卷就普普通通,不過都好香口。整體來講,係灣仔區用呢個價錢可以食到咁嘅川菜相當之抵,值得一試。
今年聖誕不一樣,同女朋友留喺香港食川菜。

小籠包皮薄多汁,做得好有水準。
炸春卷就普普通通,不過都好香口。
2020-12-25
$147.25 (午餐)
2020-09-26 2661 瀏覽
再度相約「辣飯腳」食飯,今次因為時間關係只好揀去食午餐。「天府人家」一直喺我嘅「想去」list入面,今次決定就試下佢。去到11:30am啱啱開門,我哋無預先訂枱,店員小姐好好人,查完預訂表比咗張窗口枱我哋,不過要13:00pm還枱。有個半鐘頭夠晒時間食,鬼叫自己無訂位咩~環境好優雅舒服,好乾淨。我哋係衝住佢哋嘅午市套餐而嚟,叫咗2份套餐大家share食。川麵餐:紅油豬耳片、重慶金錢肚酸辣粉特式一人餐:涼拌海帶、酸菜魚片、生煎醬肉包(2隻)。個炸花生係送嘅,無諗過竟然都係辣㗎!紅油豬耳片同涼拌海帶又爽脆又勁辣,食得好過癮。重慶金錢肚酸辣粉嘅牛肚靱咗啲,小失望;但個湯同粉係好味嘅。不過真係低估咗呢度嘅辣度,食食下我哋倆個仲齊齊開始流眼淚水!愈食愈辣,最終頂唔順都係要叫返2罐汽水解解辣。好在我哋叫咗個酸菜魚片係唔辣嘅,除左有酸菜同魚片仲有薯粉。魚片好嫩滑,「辣飯腳」本身唔鍾意食魚都接受到,仲大讚話好好味。我哋掛住食粉都忘記咗有個生煎醬肉包,涼咗食都唔差,但無乜特別。臨走前店員小姐好有心,知道我哋第一次嚟唔清楚辣度,叫我哋下次可以叫小辣。仲有好多野想試,要搵日再嚟食下晚飯至得。

環境好優雅舒服,好乾淨。

川麵餐:紅油豬耳片、重慶金錢肚酸辣粉
特式一人餐:涼拌海帶、酸菜魚片、生煎醬肉包(2隻)。

個炸花生係送嘅,無諗過竟然都係辣㗎!
紅油豬耳片同涼拌海帶又爽脆又勁辣,食得好過癮。
炸花生, 紅油豬耳片, 涼拌海帶

重慶金錢肚酸辣粉

酸菜魚片

生煎醬肉包

仲有好多野想試,要搵日再嚟食下晚飯至得。
題外話/補充資料: 注意:記得先打電話去訂位,否則可能白行一趟。如果第一次去,最好叫小辣測試下自己嘅可接受程度先。
2020-09-23
炸花生, 紅油豬耳片, 涼拌海帶
重慶金錢肚酸辣粉
酸菜魚片
  • 涼拌海帶
  • 紅油豬耳片
2020-06-22 1739 瀏覽
好幾年沒有來過天府人家,剛好在這附近玩VR, 現在在做優惠非常抵食。兩位套餐$5xx 我們另外點了兩個菜就足夠四個人吃了。水煮魚做得好,桂花魚有少少overcook, 但還算好吃,辣子雞好OK,萵筍絲好吃(感覺是用雞油炒)sum it up 大件夾抵食

兩位套餐$5xx 我們另外點了兩個菜就足夠四個人吃了。

sum it up 大件夾抵食
  • 水煮桂花魚