2022-12-12 1552 瀏覽
以前係附近返工 個個月都必食一次🤣 基本上唔洗睇餐牌 都係叫食開個幾款☺️ 泡椒牛舌👅 成盤滿滿既泡椒浸住牛舌 裡面仲有啲雲耳同芽菜 牛舌大片爽口 味道夠哂麻 不過食個陣麻煩啲 夾起既餸都痴住泡椒 要揀返出尼🫣野菌石鍋雞球雞球上枱時仲滾緊 要即刻用匙羹撩下佢 避免痴底 野菌夠乾身入味 雞球嫩滑 無論食唔食辣既朋友都非常喜愛 呢款堂食比外賣滋味好多 石鍋上更焦香🫶🏻水煮牛可揀半份/1份 可以就返食辣人數揀😚我地揀半份 但牛肉份量一啲都唔少 牛肉嫩滑唔韌 惹味辣油包裹住肉片🤤 另外可以加「樹皮」啫係勁闊身既闊粉 吸哂啲汁煙煙韌韌 好味😋「真」蒜泥白肉係青瓜片上面舖住肉片 配搭磨成蓉既蒜泥 食個陣用青瓜片肉皮包住蒜泥 口感非常豐富 成個口腔都充滿住蒜味🧄🧄🧄🤭

泡椒牛舌👅

野菌石鍋雞球

水煮牛

「真」蒜泥白肉

呢間川菜係飯堂 以前返工個個月都食,直到呢2-3年疫情 好多時無堂食(疫情期間8折外賣都食過好幾次)直到今日再去返食堂依然好食👍🏻👍🏻🌶️🐂水煮牛 半份 小辣 +寬薯粉 $226 👉🏻 人唔多 可以叫半份,份量都唔小 個底有芽菜 木耳 萵筍 雞髀菇 蓮藕 好豐富🫶🏻🥘野菌石鍋雞球 $158 👉🏻必食!必食!上枱重滋滋聲 人多我地一般叫2份🤭🧄蒜泥白肉 $98 👉🏻呢度嘅蒜泥打到好細 一啲粒粒都食唔到 🌶️🧄蒜味更加出,個底仲有唔小青瓜🥒🌶️🫑藤椒牛舌片 $178 👉🏻牛舌爽口,用好大量藤椒 又食必食!天府炒飯 $138 👉🏻 唔係一般嘅炒飯🍚 用上大量海鮮 有蝦🦐 帶子粒🐚 石斑魚🐟,仲有雞蛋🥚 粟米🌽 菜粒🥬,又食必食item😂😂鍋貼🥟 $55/4隻 👉🏻即叫即煎,大大隻 皮脆 咬開有肉汁👍🏻最後有增送糖水 午晚市都有架,有時係紅豆沙,有時係綠豆沙 我自己就鍾意食綠豆沙🫶🏻 滿足既一餐❣️

2022-11-07
  • 天府炒飯
2022-11-04 1164 瀏覽
11月都打風,打風前落雨,天氣驟降,最好搵啲熱辣辣嘢食。揀咗食酸菜魚,少少辣,暖下個胃,暖下個身。天府人家,灣仔上樓的餐廳,1點已經坐滿。叫了客飯餐,有前菜,主餸菜,可跟飯,生煎包或小籠包。前菜:木耳及海帶。海帶好辣下,小心食。主菜:梗係酸菜魚!魚片約4片,配綠豆粉。睇佢湯底顏色,好似冇料到,但係食落,都幾辣,其實你可以見到用了不少的花椒。要小心食,食辣野,千祈唔好濁親。但係你又覺得因為有料到,而且辣味味道口感非常豐富,辣得有層次,所以值得推介。小籠包,生煎包,正常味道。小籠包多汁。最後,加了酒釀丸子,以糖水保護一下個胃。酒釀丸子,都幾足料,杰撻撻,味道可以。

天府人家,灣仔上樓的餐廳,1點已經坐滿。
叫了客飯餐,有前菜,主餸菜,可跟飯,生煎包或小籠包。

前菜:木耳及海帶。海帶好辣下,小心食。

小籠包,生煎包,正常味道。小籠包多汁。

2022-11-02
2022-10-25 887 瀏覽
12:45落單,到1:20等左超過半個鐘都未上齊d菜,催左3/4次每次都話跟最後又無左件事咁。1:21同我哋講賽螃蟹啱啱先煮,最後cancel單free比我地走。
2022-08-22 1245 瀏覽
大班朋友食飯,最好梗係坐圓枱食中菜啦,今次揀咗食川菜,又食小菜,又打邊爐,一樂也!小菜方面,我哋叫咗口水雞,好好味,仲有酸菜魚,同埋辣子雞。樣樣都好好味。最愛酸菜魚,足料又夠味!打邊爐,就要鴛鴦鍋,清湯配麻辣湯底。配料當然係多樣化,牛肉豬肉羊肉唔使講,發現原來牛筋配麻辣火鍋係好正㗎,下次一定會再食!其他配料,例如素菜,亦有好多選擇,有青菜,亦有淮山,鍋荀等。餃子類都好味!服務都唔錯,我哋切蛋糕,都有招呼!

服務都唔錯,我哋切蛋糕,都有招呼!

• 酸菜魚
2022-07-05 2895 瀏覽
成間餐廳嘅裝修都係以中國傳統特色為主,門口有個好特別嘅對聯 - 「品巴蜀菜呼呼麻辣天下味,後雪山來緩緩細流彙香江」。環境舒適,座位寬躺,lunch time可以坐足2個鐘,慢慢傾偈。佢哋有lunch set ,包小食同埋主食一款,主食可以揀麵餐($75)或者餸餐($88),餸餐可以選白飯/小籠包,有9-10 款選擇,喺灣仔區來講算好抵食選擇。麻辣雞塊即係口水雞,肉質嫩滑,麻辣既辣有後勁,越食越辣,好惹味。涼拌海帶絲海帶絲非常爽口,雖然呢個錢財喺餐牌上面冇辣椒喺旁邊,但食落去小辣。川北涼粉涼粉晶瑩剔透,食落去非常滑溜,個汁入面有埋辣椒碎,大約係中辣嘅程度,涼粉吸收晒辣汁嘅精華,鍾意食辣嘅朋友一定要叫呢個。川椒伴皮蛋皮蛋蛋黃少許流心,上面有一堆川椒碎,再加少少汁調味,川椒偏辛、苦、辣,提升餸菜嘅口感。麻辣鴨血粉條鴨血份量算多,有咬勁,吸收左麻辣湯底,粉條其實係薯粉,煮得軟硬度剛好,非常滑,連埋湯一齊食好夾。菜單上面會有辣椒圖案🌶表達菜式嘅辣度,大家可以根據自己食辣嘅程度揀返啱嘅菜,要注意嘅係如果冇辣椒圖案喺旁邊,代表餸菜係微辣。

麻辣雞塊
即係口水雞,肉質嫩滑,麻辣既辣有後勁,越食越辣,好惹味。

涼拌海帶絲

2022-06-30
午餐
聽說水準參差,好在當日正常發揮。羊腩皮脆肉鬆化,牛筋軟腍賽過參。開瓶費$100 4支,相當合理,喜歡BYOB的酒友可以bookmark定。可惜當晚人太少,我們只帶了兩支,不夠4支依然收$100,平均$50支開瓶費,算是正常價,所以如果想BYOB,建議約多幾個酒友會比較划算。

孜然燒羊腩
醬爆鮮腐竹牛筋
酸菜桂花魚
紅油豬耳片
醬椒皮蛋茄子
孜然燒羊腩
醬爆鮮腐竹牛筋
2022-03-31 1670 瀏覽
午餐推介✴️「天府人家」是首間以正宗地道四川菜的食府。取其名是因為「天府」代表著歷史悠久、物產豐富、風光秀麗的四川。另外,「人家」則有種溫馨的感覺,讓人有回家之感,多一個可品嚐地道四川美饌的聚腳點。是日午餐🙆🏼‍♀️前菜係手撕茄子🍆勁好食,有麻辣嘅味道〰️前菜是凍冰冰,但係非常貼入味主菜紅燒肥腸麵💁🏼‍♀️有小小辣味道👍🏻湯底勁好食嗰陣辣味,會越食越辣😂爽啱晒鍾意食辣嘅你哋😍肥腸夠煙韌,夠爽♾面底做得最出色,完全係正宗嘅四川麵⚛️❣️ 天府人家 (灣仔)灣仔盧押道18號海德中心3樓(謝斐道入口)#堂食午餐 #天府人家 #hkfoodie #美食#好野味 #正宗川菜 #hkkol #午餐時間 #抵食套餐
午餐推介✴️「天府人家」

是日午餐🙆🏼‍♀️

前菜係手撕茄子🍆
勁好食,有麻辣嘅味道〰️
前菜是凍冰冰,但係非常貼入味

主菜紅燒肥腸麵💁🏼‍♀️
有小小辣味道👍🏻湯底勁好食
嗰陣辣味,會越食越辣😂爽
啱晒鍾意食辣嘅你哋😍
肥腸夠煙韌,夠爽♾
面底做得最出色,完全係正宗嘅四川麵⚛️

❣️ 天府人家 (灣仔)
灣仔盧押道18號海德中心3樓(謝斐道入口)

#堂食午餐 #天府人家 #hkfoodie #美食
#好野味 #正宗川菜 #hkkol #午餐時間 #抵食套餐

2021-11-30 2895 瀏覽
朋友介紹話係抵食正宗四川餐廳,擇個吉日試一試啦。~ 豆素卷賣相唔錯,不過入口凍冰冰,似係剛剛在雪櫃內直接取出來奉客個種,同期待中嘅外脆內軟完全冇果會事。。。紅蘿蔔同白色嘅不明物體明顯地煮過頭了。。。入口只有一個感覺~淋茲茲,淡而無味。。。~蒜泥白肉老實講,係我呢幾年在所謂正宗四川餐廳入面食過最差嘅蒜泥白肉。。。入口只覺得係蒜蓉、黑豉油同辣椒油分咗手再係咁加埋一齊嘅味道。。。快餐貨色。。。~ 金奬蝴碟魚其實係普通淡水草魚切雙飛薄片再油炸,第一碟上枱時係深啡色,明顯地炸過咗火,要麻煩待應叫廚房師傅再炸過一碟。。。炸草魚片入口一般,只係得鼓油同密甜味,不要抱太大期望,攞嚟送吓啤酒或白葡萄酒無坊。。。~ 蔥油海蜇頭物如其名,入口真係只有”蔥”+”油”+”海蜇頭”各自各嘅味道,而且重係凍冰冰的。。。建議師傅可以用多啲心思、例如海蜇頭先淹上底味,上枱前再下蔥花同灑上大滾油,利用滾油嘅熱力迫出蔥花嘅蔥油香!唉,浪費哂啲食材。。。~雙椒皮蛋豆腐唉、上檯似足嘔吐物(如圖),說好的”雙椒”呢(我嘅理解紅、青辣椒)!?辣椒油同食材本身各自各。。。唉、唉、唉。。。~ 熗伴藕片犯了同樣的問題,入口凍冰冰,出哂水

朋友介紹話係抵食正宗四川餐廳,擇個吉日試一試啦。

~ 豆素卷

~雙椒皮蛋豆腐

雙椒皮蛋豆腐

~ 熗伴藕片

熗伴藕片

犯了同樣的問題,入口凍冰冰,出哂水,似係隔晚整定放係雪櫃內待收到單時直接取出來奉客個種。。。師傅可以理解一下”熗”字嘅意思嗎?唉、師傅麻煩好嘅”涼菜”並不是這樣吃法的。。。

~ 泡椒鵝腸

泡椒鵝腸

鵝腸上枱時見到腸衣上的肥膏已盡數除去。。。唉。。。肥膏脂雖然係邪惡啲,但其實鵝腸好味道一半的功勞是來自它們。。。

所謂的泡椒俗稱「魚辣子」,是川菜中特有的醃製辣椒調味料。正統的泡椒具有色泽红亮、辣而不燥、辣中微酸的特点。這裡的泡椒鵝腸入口感覺似係用咗豆板醬快炒兩嘢多啲。。。唉。。。

清炒河蝦仁

清炒河蝦仁

乜得啲河蝦咁大隻。。。似係冰鮮海蝦扮河蝦。。。入口重好重雞粉味精嘅調味。。。唉。。。

芙蓉三鮮

芙蓉三鮮

唉、另一碟似足嘔吐物(如圖),照吃不浪費。。。入口又係好重雞粉味精調味。。。

交來貨,合格!

家鄕鹹燒白

家鄕鹹燒白

鹹燒白是以五花豬肉為製作主料,鹹燒白的烹飪技巧以蒸為主,口味屬於鹹鹹鮮鮮。要挑剔的話這𥚃的配菜”冬尖”份量實在太小了。。。浪費了大好食材。。。唉。。。

清炒萵筍絲

清炒萵筍絲

明顯係用咗熱水燙過再用油鹽炒。。。其實炒萵筍由生炒到可口不過3分鐘。。。師傅真係咁趕時間。。。唉、學壞師。。。

炸雞絲春卷
油溫掌控問題!

韮香薄脆

生煎鍋貼

小籠包
合格!

綜合嚟講只係一間比快餐連鎖店水準好小小嘅出品川菜餐廳,期望集團管理人員可以用多啲心思係食物出品水準上多下功夫!畢竟食物出品是一間餐廳生存的靈魂!
2021-09-08
成都醬香鴨
兩個月前試過晚市,覺得好好食。特別係霸王牛肉,蒜泥白肉,水晶粉!今次試吓午市套餐,質素同晚市差好遠…水煮魚嘅魚肉係急凍魚肉,肉質好散,冇魚味,比一般米線餐廳質素差。皮蛋醬汁做得幾好。香茅豬扒性價比高。雞肉全部都係雞骨,好少肉整體來講,都係建議幫襯晚市,質素高好多!
皮蛋醬汁做得幾好。
香茅豬扒性價比高。
雞肉全部都係雞骨,好少肉

整體來講,都係建議幫襯晚市,質素高好多!
2021-11-05
2021-10-03 2152 瀏覽
天府人家一人套餐- 一款小菜- 一款主菜- 一款 白飯,小籠包(2隻),生煎包酸菜魚片酸菜湯汁 夠濃厚夠酸但唔夠辣湯汁烹煮 寬粉夠煙韌不軟不硬略有不足 魚片味道淡而無味道略有失望 同酸辣湯汁格格不入 似灼好魚片都倒入去口水雞雞嘅肉質 烹飪時間拿捏得剛好肉質嫩滑 雞鮮嫩多汁似海南雞醬汁總括 醬汁味道略為唔足夠 口水汁食得出辣油味 麻辣 鹹味唔太突出酸豆肉碎& 回鍋肉家常菜色 係兩道送飯必選之一醃製酸豆 味道同鹹酸菜好相似 就咁食唔會太好食嘅 配上豬肉加簡單調味味道鹹香 用蒜蔥勁爆炒五花腩 醬汁沾滿肉嘅各位置垂延三尺 令人食唔停口唔停手

天府人家

配上豬肉加簡單調味
味道鹹香 用蒜蔥勁爆炒五花腩
醬汁沾滿肉嘅各位置
垂延三尺 令人食唔停口唔停手
Poached sliced mandarin fish in spicy sauce水煮桂花魚The fish was super tender and it's both spicy and numbing! Love how there's plenty of beansprouts and glass noodles in it.Poached sliced beef w enoki mushroom & vermicelli in spicy sauce霸王鮮牛肉The beef wasn't tough at all and was super flavourful - it wasn't too spicy so perfect for those who can't handle the spice.Sliced pork w garlic & chilli sauce蒜泥白肉The garlic paste on top was super strong (I'm a big fan of garlic!) which went really well with th
水煮桂花魚

霸王鮮牛肉

蒜泥白肉

The garlic paste on top was super strong (I'm a big fan of garlic!) which went really well with the soy sauce and chilli oil - a great appetiser indeed!

Deep fried chicken w dried chilli
辣子雞

Chicken was super crispy and loved the mala flavour!

Pork intestines casserole
干鍋肥腸

Super flavourful and I really enjoyed the chewy texture of the pork intestines.

Pork ribs in rice flour w taro
粉蒸排骨

A non-spicy dish the rice flour coating was both sweet and savoury which was very comforting. Loved the taro too!

Glutinous rice cake w brown sugar
紅糖糍粑塊

Crispy on the outside and chewy on the inside, this dessert was truly the perfect ending to the meal.

✔️ 8.5/10 (fish; pork); 7.5/10 (beef; pork; chicken; ribs); 7/10 (rice cake)
💸 $398hkd (fish; large); $268hkd (beef; large); $88hkd (pork); $158hkd (fried chicken); $118hkd (pork intestines); $128hkd (ribs); $48hkd (rice cake)
2021-08-14
  • poached fish
  • poached beef
  • sliced pork w garlic & chilli sauce
2021-08-22 1933 瀏覽
3人行,叫左一個2人套餐驚唔夠食加半份霸王鮮牛肉同個擔擔面。點知黎到超大份!一個2人套餐份量其實都足3-4人食,超抵👍🏻全部都好食,最鐘意個牛肉同個鴨!牛肉底有粉,金菇同萵筍絲,好正!個套餐本身叫左個紅糖糍粑,點知餐廳再送糖水,超飽😂啲位都好闊,坐得舒服,我地叫左盡量小辣,調味都好滿意。宜家食完有$100優惠券送,份量足,味道唔錯,可以encore😋9pm宵夜時段超抵,火鍋8折,2個小菜架埋二百幾。下次可以試下😌
  • 霸王鮮牛肉
  • 水煮桂花魚
  • 口水雞
2021-08-03 1799 瀏覽
冇記錯呢度菜叫沸騰蝦,唔係好辣,有種鹹蛋黃嘅味,而佢啲蝦全部都剝曬殼唔使自己剝好方便,就咁拎起一支竹籤就可以食👍🏻👍🏻👍🏻個底仲有啲淮山其實當晚好多餸,但我淨係影咗水煮魚,同蝦😂今次條魚揀咗係龍躉而唔係桂花魚,水準都唔錯,傾計途中知道原來三希樓嘅廚師嚟咗呢間天府人間,絕對會再嚟!!有一樣要留意原來一台六位係一定要掃安心出行,冇得寫字仔 ~呢間餐廳都幾滿座,人係坐滿哂,我諗如果冇book位應該冇得walk in

其實當晚好多餸,但我淨係影咗水煮魚,同蝦😂

有一樣要留意原來一台六位係一定要掃安心出行,冇得寫字仔 ~

• 水煮桂花魚
2021-08-02 1201 瀏覽
上次試咗鮮牛肉,食過返尋味,今次就試水煮牛肉。水煮牛肉- 湯底係紅色,入邊唔係粉絲,係闊粉比較有口感,內裏有芽菜、蓮藕、海蜇…雖然牛肉都係有口感,質素好的,如果對比兩者,水煮牛肉 VS 鮮牛肉,我還是喜歡鮮牛肉,因為鮮牛肉有麻香味,但是水煮牛肉就沒有那麼嘢未。 水煮牛肉(最喜歡他的闊粉)鮮牛肉(最喜歡他的牛肉、麻香味、粉絲、金菇,整體味道很夾)試咗糍粑,糍粑: 其實就是糯米粉,整做長方形,再煎香嗰邊,咬落去煙煙銀銀。但是甜品來說比較普通,沒有什麼特別……如果不點甜醬的話,就是煎香了的麻薯……不特別推介 … 利申: 本人喜歡食麻薯,喜歡食煙煙銀銀的食物,只不過糍粑,就真的是非常,普通沒有驚喜
上次試咗鮮牛肉,食過返尋味,今次就試水煮牛肉。

水煮牛肉
(最喜歡他的闊粉)
鮮牛肉
(最喜歡他的牛肉、麻香味、粉絲、金菇,整體味道很夾)

但是甜品來說比較普通,沒有什麼特別……
如果不點甜醬的話,就是煎香了的麻薯……

紅糖糍粑
  • 霸王鮮牛肉