2022-07-15 178 瀏覽
因為好多年都冇食過一蘭拉麵, 所以去到尖沙咀就入去食下🤗記得好多年前去銅鑼灣一蘭拉麵嘅時候,嗰陣唔使排隊, 直接就可以入去🤭 不過好彩尖沙咀分店都係排咗幾個字啫🤫🤫🤫不過坐位就有啲似大排檔、茶記feel(如圖所示),喺我印像中,一蘭拉麵係一格一格分開食客,原來而家已經做左茶記咁~環境係有DD失望~不過食飯嘅時候出現咗啲小環節,就係唔小心倒瀉水😢 隔離嘅食客好有善畀紙巾我, 而店員都好快過嚟,即刻拖地同畀紙巾我, 而且服務態度仲好好,冇黑面😆呢樣都幾窩心~~拉麵嘅味道同幾年前差唔多, 款式都係一款, 入到去可以自己選擇辣度, 濃度, 蔥蒜嘅份量😆我發現湯濃啲好味啲,而家要多啲油會再香啲(如果鍾意食濃味的朋友要叫晒量濃),叫晒都唔會太鹹~叉燒就麻麻地, 覺得有待改進~~~#一蘭 #一蘭拉麵 #日本拉麵 #日本拉面 #日本 #日本菜 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #香港特色 #尖沙咀美食 #foodie #foodiehk #hk90s #hkfood #hkfoodie #yum #yummy
因為好多年都冇食過一蘭拉麵, 所以去到尖沙咀就入去食下🤗

叉燒就麻麻地, 覺得有待改進~~~

2022-07-12 2106 瀏覽
🌺🍜【 一蘭拉麵 釜醬汁豚骨 】🍜🌺⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄為慶祝一蘭喺香港成立9️⃣年,一蘭推出限量發售「一蘭拉麵 釜醬汁豚骨」🎉🎊 將僅限於福岡一蘭Premium Shop提供嘅「釜醬汁豚骨拉麵」滋味完美呈現,我哋喺屋企都可以輕鬆煮出美味濃郁嘅拉麵😍⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍜 「一蘭拉麵 釜醬汁豚骨」🐷(2入) ($89)- 麵條、湯包、一蘭特製赤紅秘製辣粉*數量限定 售完即止⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄發售地點:📍尖沙咀店:尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂📍銅鑼灣店:銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami尖沙咀 #ccrreami銅鑼灣 #ccrreami一蘭
🌺🍜【 一蘭拉麵 釜醬汁豚骨 】🍜🌺

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🍜 「一蘭拉麵 釜醬汁豚骨」🐷(2入) ($89)

- 麵條、湯包、一蘭特製赤紅秘製辣粉
*數量限定 售完即止

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

發售地點:
📍尖沙咀店:尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂
📍銅鑼灣店:銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami尖沙咀 #ccrreami銅鑼灣 #ccrreami一蘭 #ccrreamihome #一蘭 #一蘭拉麵 #釜醬汁豚骨 #ichiranhk @ichiran_hk
2022-07-12
外賣自取
2022-07-10 197 瀏覽
原來一蘭拉麵🍜在香港🇭🇰已經九年,在店舖內見到張貼住才知道。以前在日本🇯🇵旅遊總會每趟行程都總會吃到一次,香港🇭🇰分店今次都只係第一次食。店舖在尖沙咀一個地庫,舖面都幾大,好多張枱,感覺似一個大型food court咁,透過自助售賣機購買食物🎟,再選擇好份量同偏好🤓.———————————————————————————🥢天然豚骨拉麵🍜(創業以來)💬寫著「創業以來」即是表示由始至終都沒有改變過配方,當然食入口嘅一刻,絕對係那些年在日本🇯🇵嘅味道,實在太耐無食到呢一種感覺🥹.以宵夜時段填補空虛寂寞嘅心靈其實都勉強夠飽,但如果係正餐就需要加多少少配料同麵底,否則一定唔夠食🥹
———————————————————————————
🥢天然豚骨拉麵🍜(創業以來)
2022-07-02 347 瀏覽
八號波周圍都閂晒門🥲尖沙咀勁冷清,係香港都未試過一蘭拉麵🍜一於趁今日一定唔洗排隊去試下🤓入到去果然冇咩人,而且今日整係開「屋台」個邊,冇得好似去日本🇯🇵咁坐單人位🤣入到去先係售賣機比錢㨂食咩先,之後去到位再係拉麵紙到制定個人口味~由口味濃淡、油膩度、蒜🧄泥、辣度、拉麵既軟硬度都有㨂😊👍🏻同日本一模一樣😆好快就整好碗拉麵🍜我同朋友都係㨂創業以來的天然豚肉拉麵🤣有2塊叉燒,雖然細塊,但份量剛好配搭碗拉麵好夠食,軟硬剛好,唔會overcook然後好硬好乾👌🏻可能我真係太耐冇食過拉麵🙈(利申不是拉麵愛好者)所以感覺真係幾好食😋好快就食晒成碗連湯飲埋🙌🏻會再來的!間唔時過下口癮不錯😊🥰
2022-07-02
  • 一蘭拉麵
2022-06-22 296 瀏覽
以前要大排長龍,等好耐先食到,宜家唔洗排就食到啦,但味道依然keep到👍🏽我喺香港都食過好多間拉麵店,但一蘭係數一數二我會再回頭嘅拉麵店。以前係用紙仔落單,宜家係入門門口撳機揀嘢食。嘢食嘅選擇同以前差唔多,有得揀湯底嘅濃度、麵嘅軟硬度…..我每次都要加一個半熟鹽味蛋🥚成個拉麵嘅精粹就係個湯底,湯底好濃郁,每次都差唔多會飲晒🤣 加埋個辣醬同啲蔥真係好正,同個湯底好match,令到成個拉麵升華。

2022-06-18 294 瀏覽
🍽 天然豚骨拉麵專門店一蘭 📍地址: 尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂💰只供參考💰人均$100-$200😋太耐無黎 原來香港得cwb同tst兩間分店我地今次去左tst個間係要行樓梯入去 跟住係自己用機買 自助形式 你都可以去收銀處比錢 比完錢之後 職員會帶你去個位到食 有傳統既圖書館自修室位 亦都有面對面坐既檯位 因為個日有少少晏 自修室位已經唔開 得番面對面既位 但都無阻雅興 裝修都好日式 職員仲比左張紙我地揀番自己想要既麵軟硬度同埋配料等 水都係自助形式 所以大家記得針左水番埋位先再等野食 唔洗帶番口罩咁麻煩 一上碟 已經feel到陣日本味 熱辣辣 湯味濃厚 完全食番日本既味道 我仲叫左辛辣 普通 份外惹味忍唔住一口氣食曬全碗 😏 食完都唔會超級想飲水🫶🏻 好味指數: 4.5/5 性價比: 4.5/5 環境: 4/5

🍽 天然豚骨拉麵專門店一蘭

好味指數: 4.5/5
性價比: 4.5/5
環境: 4/5
2022-06-15 251 瀏覽
現在一蘭好少客,所以只開屋台果邊。先行去點餐機點拉麵🍜,然後付款,拿了單子,再到餐桌慢慢選軟硬度等等。拉麵跟以前差不多,但好像沒有了驚艷感,麵條細而有咬口,豬骨湯味道一般。服務仲比以前好很多了,至少那個做知客的沒有以前那個咁恐怖。
現在一蘭好少客,所以只開屋台果邊。

服務仲比以前好很多了,至少那個做知客的沒有以前那個咁恐怖。
2022-05-30
$150 (宵夜)
2022-06-11 220 瀏覽
以前嚟呢度成日都要排隊,但係今次六點幾唻竟然唔使排隊哈哈😆可能因為疫情關係,佢冇開到一人位,淨係開咗個面對面嗰啲位🪑.今次叫咗招牌嘅拉麵😆平時都有食開,成日都會對佢個湯底念念不忘😋今次賺咗兩倍辣度,味道依然咁好食👍🏻加埋麵嘅硬度揀咗普通,呢款麵質依勁好食🥳但係今次啲叉燒唔知點解略肥,之前都唔係咁大舊肥肉😭呢一點有啲失望😭不過每條麵都好掛湯,加埋佢嘅湯底真係好好食,真係會回訪🤩希望下次叉燒唔好咁肥😭.💡加少少錢加埋兩塊紫菜撈落啲湯度食真係好好食😋我完全係紫菜忠粉❣️-💎推介指數: 💎💎💎💎💡性價比:✨✨✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️-
💎推介指數: 💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-06-06 272 瀏覽
間唔中就會掛住既一蘭拉麵!同朋友兩個女仔一人一碗拉麵,揀咗唔同程度嘅辣。一人加左一隻蛋。食完竟然唔夠飽🤣 可能太好食,本身去食嘅時候都未話太肚餓,食完碗麵果下好想叫一碟餃子,可惜香港既一蘭係無得食餃子啦。 (日本有架🥹)而且係自助落單 入到去坐低想再加單就已經太遲。 只怪太睇小自己 竟然無加多碟叉燒不過 , 由日本到香港 呢幾年食既一蘭 都keep到個水準 次次麵想飲晒碗湯!係100%豬骨煲既湯底🤤 果晚都8/9點先去食晚飯,可能太耐被困無晚市太耐,都要等30mins 先有位😳
間唔中就會掛住既一蘭拉麵!
同朋友兩個女仔一人一碗拉麵,揀咗唔同程度嘅辣。

2022-06-05 179 瀏覽
大家都困咗喺香港超過兩年香港人最鍾意一定係去日本泰國韓國台灣周圍都冇得去唯有靠喺香港覓食彌補一下🥲今日心血來潮想食拉麵就去咗尖沙咀一蘭拉麵原本都好驚要等位等好耐🤧但係去到基本上都唔駛等就直接入座(好記得之前一開始開差唔多等成個幾兩個鐘先至有得食)入到去都係同以前一樣都係同日本一樣會俾你揀用料嘅份量同埋拉麵嘅軟硬度所以客人可以因應自己嘅喜好選擇👍🏻我記得嗰陣時喺日本食一蘭拉麵都係食宵夜咁食唔想食太多所以同友人share一碗唔知係唔係因為到喉唔到肺所以覺得無論氣氛、味道喺日本都特別好😆香港呢間就冇乜特別都係有日本一蘭嘅味道但係就真係始終冇咁好食無咁地道不過如果有時候掛住都會想食下嘅
大家都困咗喺香港超過兩年

就去咗尖沙咀一蘭拉麵
原本都好驚要等位等好耐🤧
但係去到基本上都唔駛等就直接入座
(好記得之前一開始開差唔多
等成個幾兩個鐘先至有得食)

入到去都係同以前一樣
都係同日本一樣
會俾你揀用料嘅份量同埋拉麵嘅軟硬度
所以客人可以因應自己嘅喜好選擇👍🏻

我記得嗰陣時喺日本食一蘭拉麵
都係食宵夜咁食
唔想食太多所以同友人share一碗
唔知係唔係因為到喉唔到肺
所以覺得無論氣氛、味道
喺日本都特別好😆

香港呢間就冇乜特別
都係有日本一蘭嘅味道
但係就真係始終冇咁好食無咁地道
不過如果有時候掛住都會想食下嘅
2022-06-01 181 瀏覽
🍽一蘭💙🤍💙🤍💙🤍 🦊+ 🐻+ 🐬小編餐單1️⃣天然豚骨拉麵 (圖一) 💲95🔹好味度: 🦊3.5/5 🐻4/5 🐬4/5💙🤍💙🤍💙🤍 🙊 小編sss🦊小編選擇濃味、普通油膩道、1份蒜泥、無蔥、有叉燒、普通赤紅秘製醬汁、普通硬度,覺得比較濃,食完好口渴。🐻小編覺麵質好滑,湯底好好飲!💙🤍💙🤍💙🤍小編評分👅食物 🦊3.5/5 🐻4/5 🐬4/5👀環境 🦊2/5 🐻3/5 🐬3/5📸打卡指數 🦊1.5/5 🐻2.5/5 🐬3/5總評分 🦊2.5/5 🐻3.5/5 🐬3.5/5
🍽一蘭

🦊+ 🐻+ 🐬小編餐單
1️⃣天然豚骨拉麵 (圖一) 💲95
🔹好味度: 🦊3.5/5 🐻4/5 🐬4/5

🙊 小編sss
🐻小編覺麵質好滑,湯底好好飲!

小編評分
👅食物 🦊3.5/5 🐻4/5 🐬4/5
👀環境 🦊2/5 🐻3/5 🐬3/5
📸打卡指數 🦊1.5/5 🐻2.5/5 🐬3/5
總評分 🦊2.5/5 🐻3.5/5 🐬3.5/5

2022-05-24 245 瀏覽
香港坊間有好多間日本拉麵店,但講到正宗拉麵店,一蘭一定係其中之一!無論環境裝修、店員服務態度、食物味道,都好有「日本味」,正!基本上款式唔需要多,好味既話,一款就夠!之所謂一蘭咁出色,係因為可以將一碗拉麵分到好仔細;麵既硬度、湯既油膩郁度、口味濃淡等等,完全可以比客人選擇一碗屬於自己口味既拉麵。天然豚骨湯拉麵最原味最簡單就係最好味最正宗!呢碗拉麵完全可以代表到日本飲食文化既由來。不過份量黎講,一碗可能只係夠細食既人食,我係要一碗再加多一份麵先岩岩好。P.S. 小編周不時都會去食一蘭,拉麵愛好者必食之選!

天然豚骨湯拉麵

P.S. 小編周不時都會去食一蘭,拉麵愛好者必食之選!
2022-05-21 180 瀏覽
疫情下無得去旅行,又好掛住日本,唯有搵間日本店舖食下拉麵,當去咗日本啦!去開尖沙咀梗係要去一蘭啦!入到去環境及職員都好日本既感覺,可以感受下日本氣氛點了天然豚骨拉麵,額外加了配料組合$65內有叉燒,紫菜,溏比蛋,同埋至愛既黑木耳,所以好夠食湯底好正好濃郁,可以當埋湯咁飲,叉燒肉質軟硬適中,拉麵選了普通所以軟硬度剛剛好,好彈牙,紫菜好新鮮好脆,唔會軟淋淋,加埋辣粉更加惹味其實有水準既拉麵店已經越來越少,但一蘭就係一個個心保證
其實有水準既拉麵店已經越來越少,但一蘭就係一個個心保證
If I have to name my favourite ramen shops in town, Ichiran is definitely on the list.  Personally I prefer the Tsim Sha Tsui branch over the Causeway Bay one since the seating area is more comfortable and flexible.The legendary tonkotsu ramen has a really thick and creamy pork broth.  The ramen is paired with al dente thin and straight ramen noodles and tender Japanese sliced cha siu.  The aromatic chili powder is something that one cannot miss, it just adds another layer of flavour to the bowl

The legendary tonkotsu ramen has a really thick and creamy pork broth.  The ramen is paired with al dente thin and straight ramen noodles and tender Japanese sliced cha siu.  The aromatic chili powder is something that one cannot miss, it just adds another layer of flavour to the bowl of ramen.  How I wish the bowl of ramen could have a larger portion!

Ichiran has such long opening hour so its definitely a good place to get your ramen fix and comfort food.🍜❤️

2022-05-17 155 瀏覽
兩年無去,但好食拉麵愈來愈少,再試返一蘭,感覺湯無變(本身夠熱但再可以更加熱因為配料另上,放咗入去之後唔係好夠熱),個湯真係好好,比較簡單,因為出面好多都太重口味太厚身,一蘭個湯比較清純啲(唔似即食包果啲好味精好咸),但係叉燒真係唔得,有陣微臭豬味(急凍常有),但個湯好好,加咗多一份蔥更加錦上添花!雞蛋溏心但雪凍,放入湯唔係咁好。覺得除咗個湯同面,肉唔ok, 紫菜唔夠脆,所以食完之後覺得買一盒返屋企自己煮得嘞,咁自己整配餸可能仲好食。