2024-04-25 963 瀏覽
今日同朋友去左間係沙田區多年的素食館,不得不分享❤️菜式總是熱辣辣、散發著誘人的鑊氣,令人垂涎欲滴🤤🤤🤤📍燉湯⭐️⭐️⭐️📍家鄉炒米粉⭐️⭐️⭐️⭐️📍叉燒⭐️⭐️⭐️⭐️📍蜜椒薯仔牛蒡⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍酥炸猴頭菇⭐️⭐️⭐️⭐️📍炸芋魚⭐️⭐️⭐️⭐️特別推薦的是他們的「雞卷」和「合桃露」🤩🤩「雞卷」結合了素食的創意和傳統風味,給人留下深刻印象。而「合桃露」則口感細滑,加入了一些合桃碎,整個甜點口感更加豐富有層次❤️據店家表示,每天佢地都以新鮮的食材親手製作所有的菜品,這顯示店家對品質和客人體驗的高度重視。而且,這裡的價格相當經濟實惠,人均消費$100左右,感到物超所值👍🏻👍🏻👍🏻總之,天賜素齋是一家值得一試的素食餐廳。無論你是素食者還是對素食有興趣的人,都能在這裡找到令人滿意的美食❤️❤️😘😘
今日同朋友去左間係沙田區多年的素食館,不得不分享❤️

菜式總是熱辣辣、散發著誘人的鑊氣,令人垂涎欲滴🤤🤤🤤

📍燉湯⭐️⭐️⭐️

炸猴頭菇
雞卷
合桃露
2024-03-25 723 瀏覽
今日同屋企人去咗食齋,去咗間齋舖。呢間齋舖嘅裝修好有特色,用咗好多木嚟做裝飾,感覺好清幽。我哋叫咗個四寶齋,有芋頭、素叉燒同咖喱齋 (麵筋)。四寶齋嘅份量好足,啲料都好多。芋頭好粉,好香芋頭味。我鍾意將芋頭撈埋啲汁嚟食,咁樣會更加有味道。 芋頭好粉入口即溶,所以覺得呢碗四寶扎嘅芋頭做得好好。咖喱齋 (麵筋) 嘅咖喱汁好惹味,唔會太辣。麵筋好吸汁,食落好有口感。素叉燒好有咬口,唔會太腍。素叉燒嘅味道都唔錯,有啲似真嘅叉燒,口感都幾好,唔會太硬。
2024-03-20
  • 四寶齋
2024-03-21 545 瀏覽
咁岩今日一個人就比較得閒,又想食清d,就嚟咗呢間素店名叫做 天賜素齋。睇落呢間餐廳環境清幽,好適合一個人嚟食飯。話不多說,我就叫咗個羅漢齋炒麵,發現呢度提供既份量都算係好大,用料十足。啲麵條炒得好乾身,唔會太油膩。啲配料都好新鮮,有菇、有菜、有豆腐,仲有素雞。味道方面,我覺得都幾好同好有新意,可能平時既我少食素啦,口感唔會寡,同有真肉既經驗係各有千秋既。飲茶方面,我仲叫咗杯香片,慢慢飲,細味茶香。整體餐廳幾唔錯,價錢都合理。

2024-03-05
  • 羅漢齋炒麵
2024-03-21 439 瀏覽
今日同屋企人去咗一間齋菜館食飯。我本身唔係好鍾意食齋,但係屋企人話呢間齋菜館好食,所以就嚟試吓。我叫咗個素枝竹班腩煲。個煲細細煲,但係都夠熱辣辣。個芡唔會太杰,食落唔會太滯。除咗枝竹同班腩之外,仲有菜心墊底,咁就唔會黐底。班腩係用齋鰻魚整嘅。齋鰻魚嘅口感同真嘅班腩好似,但係味道就差啲。整體OK。另仲叫咗個酥炸素生蠔。估唔到咁好食,仲好食過真嘅生蠔!個炸漿又夠熱又夠脆,中間嘅「蠔」個口感好得意,冇乜纖維,又唔係爽口嗰種,好難形容,但係好好食。連同枱嗰個婆婆都問佢啲女我哋食緊乜,睇落佢都好想食。

2024-03-17
  • 素枝竹班腩煲
2024-03-16 391 瀏覽
今日lunch想食素,就嚟咗禾輋呢間天賜素齋。呢間餐廳都幾出名,好多街坊都嚟幫襯。我叫咗個咕嚕石班飯,價錢中等。石班類似素魚柳,食落有一絲絲嘅素肉口感,表面有紫菜。素魚炸得好脆口,酸甜汁啱啱好包裹住素魚,酸酸甜甜,白飯嘅份量都幾多,夠晒食。個醬汁係酸甜味,酸味唔會太酸,甜味唔會太甜,啱啱好。醬汁撈埋啲魚塊食,好開胃。。另外,我仲叫咗個齋燒賣,味道都唔錯。燒賣皮好煙韌,齋餡好香口,食落唔會覺得好齋。我覺得呢間餐廳嘅食物質素唔錯,價錢都合理。
2024-03-10
2024-03-16 250 瀏覽
今日去咗一間素食店食齋滷味。呢間店嘅裝修好有宗教氣氛,門口仲擺咗好多齋點同素包,方便買外賣嘅人。我叫咗一盒大型嘅齋滷味,有三種價錢可以揀:$20、$30同$40。最後我揀咗$30嘅,有齊齋雞、齋燒鵝、齋叉燒、齋鴨腎、齋鮑魚同齋腸。可能我有寫錯,食完唔太記得所有既名齋滷味嘅味道好豐富,齋燒鵝好有嚼勁,齋叉燒好甜,齋鴨腎好爽口,齋鮑魚好有口感,另外應叫齋腸既好香。我特別鍾意食齋雞同齋鮑魚。齋雞嘅味道好似真嘅雞肉咁,齋鮑魚嘅口感好煙韌。
2024-03-02
2024-03-10 252 瀏覽
初一去左呢度食都無價,又有套餐叫,又唔使加一。 抵之前係大嶼山同志蓮淨苑食齋菜, 今次食齋感覺好唔同。 好有人情味,黎得既都係熟客,選擇亦好平民化。所以我未食都已經好舒服。二個人叫既野唔多。 星洲炒米,細齋,咖喱羊腩跟飯。 真心好食。 唔覺食緊齋😍, 連老公本身好抗拒齋都話好食,要再返黎食。眼見人手唔多,體諒既,同埋外賣單好多,而且初一都有做外賣優惠,真心讚。埋單唔使$200. 我真心推呢間比想食/試齋既人。雖然全場最候生係我同老公(廿幾歲),但真心推候生既都值得試下唔係集團式既餐廳!
初一去左呢度食都無價,又有套餐叫,又唔使加一。 抵

2024-03-10
5 分鐘 (堂食)
  • 星洲炒米
2024-02-14 304 瀏覽
I eat vegetarian or vegan dishes at least three times a week as a semi-vegetarian. I decided to visit this place as I happened to be walking by and was drawn in by the design and environment.The Enoki Mushroom Braised E-Fu Noodles was what I ordered. I couldn't stop eating it since the e-fu noodles soaked up the flavor of the braised sauce and the aroma of the enoki mushrooms.The enoki mushrooms were crunchy and fried with a strong fragrance. The e-fu noodles were incredibly tasty and soaked up
The enoki mushrooms were crunchy and fried with a strong fragrance. The e-fu noodles were incredibly tasty and soaked up the braised sauce. The size was fairly huge and the taste was excellent. Vegetarian cuisine may be incredibly tasty.
2024-01-12
2024-02-14 261 瀏覽
上次食晏去咗一間齋舖,叫咗個時菜豆腐炒河。平時食齋都唔多會食炒河,因為怕會好油膩。但係呢間舖嘅炒河真係好正!首先河粉炒得非常均勻,唔會一嚿嚿。而且河粉好有彈牙口感,唔會太腍。其次,時菜同豆腐都非常新鮮。時菜炒得爽口,豆腐煎得香脆。個汁調得非常好味,唔會太鹹或者太甜。我覺得呢碟炒河最正嘅地方就係個汁。個汁調得非常均勻,將所有食材嘅味道都完美地融合咗埋一齊。另外,我仲好鍾意呢碟炒河嘅配料。時菜同豆腐都非常新鮮,而且份量都十足。食完呢碟炒河,真係有飽肚又唔會滯嘅感覺。而且,食齋都食得咁美味,真係好開心!

2024-01-15
2024-02-13 298 瀏覽
我平時好鍾意食乾炒牛河,但係因為要戒口,所以已經好耐冇食過喇。今日經過天賜素齋,見到佢哋有素食乾炒牛河,就決定試吓。點咗碟乾炒牛河之後,我真係好期待。上枱之後,見到碟河粉炒得非常乾身,而且有陣陣鑊氣。我即刻夾咗一啖嚟食,嘩!!真係好正!!!素食乾炒牛河嘅賣相同真牛河差唔多,有齊牛河、芽菜、洋蔥、蔥等等配料。最令我驚喜嘅係,佢哋竟然用咗素牛肉代替真牛肉,口感同味道都非常相似。素牛肉嘅肉質嫩滑有口感,而且仲有陣陣牛肉香。除咗素牛肉之外,乾炒牛河嘅其他配料都炒得好入味。素牛肉嘅口感同味道都同真牛肉好似,完全食唔出係素食。河粉炒得非常均勻,而且唔會太油膩。我食完之後,覺得非常滿足。

2024-02-12
  • 素乾炒牛河
2024-02-05 447 瀏覽
我本身唔係素食者,但係我對素食都幾有興趣。之前試過幾間素食餐廳,但係都覺得味道麻麻,所以對素食嘅印象都唔係太好。最近朋友介紹咗我去天賜素齋,話呢間餐廳嘅素食好美味。我同幾個朋友就趁周末去試吓。當我哋啲菜送到黎嘅時候,眼前一亮! !  啲菜嘅賣相真係好靚,睇落好有食慾。我哋叫咗幾款菜,包括素咕嚕肉、素叉燒、酸齋、炒豆苗同埋 炸腐皮 (PS: 我唔記得呢個菜式既名)。素咕嚕肉嘅酸甜味道啱啱好,唔會太甜或者太酸。素叉燒同酸齋都唔錯,不過酸齋嘅味道就淡咗少少。炒豆苗嘅火喉掌握得好好,食落啲菜幾新鮮。炸腐皮口感爽脆,而且唔油膩,真係送飯一流。同埋我覺得店員非常友善,佢哋會主動同你講解菜式嘅內容。餐廳嘅環境都幾舒適。素咕嚕肉 - 酸甜味道啱啱好,唔會太甜或者太酸。外層炸得香脆,內裡嘅素肉口感軟嫩。素叉燒同酸齋素叉燒 - 味道同口感都幾似真嘅叉燒。酸齋嘅味道淡咗少少,但係都幾爽口。炒豆苗 - 火喉掌握得好好,啲菜唔會太老或者太生。菜味清甜,食落好新鮮。

素咕嚕肉
炸腐皮 (唔記得個名)
炒豆苗
素叉燒同酸齋
2024-01-09
素咕嚕肉
炸腐皮 (唔記得個名)
炒豆苗
素叉燒同酸齋
2024-01-10 350 瀏覽
中哂伏,見到食評叫ok ,唔太難食先黎。但真系古唔到,好本來唔想寫食評既我,真系頂唔順,要系度出口氣。個翅本身冇味,好似用開水煮咁。其他菜,都麻麻地。叫左個黑淑猴頭菇,勉強入到口,但真系搞唔掂,咸淡不勻,唉。
紅燒竹笙翅
2023-12-13 336 瀏覽
今次同朋友去咗禾輋天賜素齋食飯,我哋叫咗個素咕嚕石班套餐。一上枱,就見到個素咕嚕石班好大隻,個頭仲有成個拳頭咁大,都幾誇張。個魚塊炸得好香脆,外皮金黃色,咬落去唔會好油膩,入面嘅魚肉都好嫩滑。個魚汁都好夠味,酸酸甜甜,好開胃。白飯都好香,粒粒分明,吸晒個魚汁,好惹味。個素咕嚕石班真係好正,好有驚喜。唔係食素嘅朋友都可能會覺得呢個素咕嚕石班好似真魚咁。個魚肉真係好嫩滑,食落都好有口感。個魚汁都好惹味,食完都想再叫多碗白飯。
今次同朋友去咗禾輋天賜素齋食飯,我哋叫咗個素咕嚕石班套餐。
2023-12-02
10 分鐘 (堂食)
  • 素咕嚕石班
2023-12-09 273 瀏覽
份量啱啱好,唔係飽肚感覺太滿,係啱啱好。啲牛河唔太腍,炒得岩岩好,唔會過火。素菜都有新鮮感,配搭埋牛河一齊入口,啲滑溜嘅感覺直透心扉。食後感受  嚟呢度真係食到驚喜,唔使等太耐,啲餸就上枱,令人食得好過癮。整體嚟講,食物唔會太油膩,啱啱好。個人覺得係一個好平衡嘅餐廳,令人唔會覺得太過重口味,但又唔會覺得唔飽。
食後感受
2023-12-05
  • 素乾炒牛河
2023-10-27 611 瀏覽
半年前黎過天𧶽食乾炒牛河,一試難忘琴日返黎想再食返當日嘅味道,坐低就嗌左個乾炒牛河五分鐘內廚房已經炒好,有個應該二零三十歲嘅姐姐仔,總之就係店面最後生嘅,一黎就將個牛河上錯左去隔離已經食飽飽比人收左碟,飲緊茶嘅叔就張枱度,上錯枱都小事叔叔話我食飽左啦,佢先順勢比返碟牛河拎黎我張枱度但一黎到就唔對路對上一次黎食未夾起河粉已經見到牛片,今次呢碟一塊都見唔到,我為免爭坳,食前成碟搜索完先,發現真係一片牛片都無,就問個姐姐仔個牛河係轉左咪轉左材料配方,個姐姐仔答我:”應該”係咁樣,個時成碟河得蘿蔔芽菜同少量冬菇,我再問會唔會係師傅落漏料,個姐姐仔今次就好肯定咁答我:師傅唔會落漏料,問都無問廚房同同事就咁敷衍我,明明由唔肯定都變做好肯定咁嘅態度,我比佢拋到咁人地都講到咁我無辦法啦照食,食食下途中隔離枱有個婆婆就同一名男侍應講個魚香茄子無茄子嘅,男侍應即刻拎返入廚房換返比婆婆,半個鐘內已經有兩張枱上嘅菜同以前唔同,包括牛河無牛,魚香茄子無茄子好相信廚房換左人,係咁落漏野,無奈地我呢個時候已經食左超過一半,都唔敢叫男侍應幫我換,只怪自己唔好彩問錯人,呢次咩都無得追究,但我就選擇唔會再黎,真係好怕又搵
半年前黎過天𧶽食乾炒牛河,一試難忘
琴日返黎想再食返當日嘅味道,坐低就嗌左個乾炒牛河
叔叔話我食飽左啦,佢先順勢比返碟牛河拎黎我張枱度
但一黎到就唔對路
好相信廚房換左人,係咁落漏野,無奈地我呢個時候已經食左超過一半,都唔敢叫男侍應幫我換,只怪自己唔好彩問錯人,呢次咩都無得追究,但我就選擇唔會再黎,真係好怕又搵錢買難受,想支持下素食沙漠嘅齋舖都唔得
個姐姐仔除左hea人之外,仲會就咁拎住個麥當勞有肉嘅漢堡係舖面食,一路行一路食又有,食食下仲將個包放左落收銀處旁素點心個櫃,好唔衛生,同時對要守齋戒嘅人好危險,係齋舖做野竟然就咁帶肉入去食,仲要拎出舖面,甚至放入放滿素點心嘅櫃度,真係不得了,佢仲會係舖面爆曬粗同同事呻講一啲岩岩幫襯完走左嘅客人不是,呢啲場景我影唔到相,但好肯定呢個人同齋舖格格不入,希望天𧶽老闆會注意下自己請左個咁嘅員工
Btw今次黎雖然好唔愉快,亦都決定唔再黎,但都想讚下另一位男侍應,招呼周到,加水主動,同埋積極咁幫另一枱魚香茄子無茄子嘅婆婆
附上兩張相
一張係琴日食無牛嘅牛河
另一張有圈圈嘅係上次黎食,好好食好多牛片嘅牛河
乾炒牛河
乾炒牛河