2023-07-14 385 瀏覽
已經唔係第一次去哩間分店,又唔係第一次遇到黑面男店員,問親佢嘢話無,我見個牌有新Promotion 咖啡,我都未講完個名就話無,我再讀多次個咖啡名佢又入機,全程黑面態度好差,其實咁係想人唔幫襯。反而之前令外女店員態度很好有禮貌。
反而之前令外女店員態度很好有禮貌。
外賣自取
2023-06-18 235 瀏覽
德福2期呢間Pacific Coffee已經開咗好多年,每次行商場行到攰,又未想食飯就會行去望望有冇位,商場內難得一個可以舒舒服服坐低飲杯咖啡嘅好地方。因為之前買咗啲咖啡套票就到期,所以就去睇睇飲啲咩,問過職員,咖啡券可以換任何一款咖啡,我就揀咗杯凍榛子咖啡,職員好快將咖啡沖好,味道很好,符合預期。在收銀處見到店舖有雞翼(小食)賣,好似+$38/份,好似幾好味,難怪在店內地面見到有雞翼骨頭,清潔方面要留意一下。星期日商場內比平日多人,人不停來來去去,而且店舖旁邊就係一間遊戲中心,環境容易變得熱鬧嘈雜,後面就Foodeli。
凍榛子咖啡
2023-06-18
用餐優惠
現金券
凍榛子咖啡
  • 榛子咖啡
同🤴🏻過開嚟九龍灣,仲有2、3個鐘先食飯咁食少少嘢頂一頂肚餓先😆😆~~~凍、熱Mocha~~~咁啱Pacific Coffee做緊優惠,2:30-6:00pm 指定四杯飲品同款做緊買一送一,咁🤴🏻就叫左Mocha,可以一杯凍🥤一杯熱☕️凍嗰杯Mocha🥤淨係飲到少少朱古力味,咖啡味多啲!之但係熱嗰杯就反轉,朱古力味唔會好甜但都蓋過咖啡味,我同🤴🏻就鍾意熱嗰杯多啲😘😘~~~俄式8層蜂蜜🍯蛋糕🍰~~~今個月我生日Pacific Coffee會員就會送一件蛋糕🍰,用齊兩個優惠又有蛋糕食又有咖啡飲!😍😍我真係數過有8層嘅蛋糕🍰,有香香嘅蜂蜜🍯味!😁😁,比起普通蛋糕🍰質地偏硬,🤴🏻就話口感似軟身嘅曲奇🍪,整體味道都OK!😋😋

~~~凍、熱Mocha~~~
凍嘅Mocha🥤
熱嘅Mocha  ☕️

~~~俄式8層蜂蜜🍯蛋糕🍰~~~

2023-03-14
$19.5 (下午茶)
2022-12-13 242 瀏覽
朱古力蛋糕唔夠濃,好普通,重要賣42蚊,超級唔值😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤蘑菇撻重超胡椒粉味,食完好口渴好想咳,賣38蚊,又係一啲都唔值,德福呢間環境重要唔好坐,兩邊近走廊不斷有人經過,坐都坐得唔舒服,冇下次😡😡😡😡😡
2021-09-06 612 瀏覽
Smoked  Salmon  &  Cream  Cheese  Bagel  Sandwich好耐無食Bagel,佢係黑糖bagel 外面唔洗咀嚼好耐,裡面有cream cheese 煙三文魚,青瓜同生菜,d 蔬菜比到個bagel 有清新感同咬口,唔會因為d cream cheese 而感到好膩,夾埋個黑糖bagel 號甜甜味道,整體幾好味。 服務唔錯,主動幫我整返熱個包

服務唔錯,主動幫我整返熱個包
我已經有段時期無幫襯呢類cafe,不過在香港要揾個可以傾計又用到電腦嘅地方,選擇唔多我見cashier 除左夏日特飲,仲有兩個promotions 🤩最近知道多左古樹茶嘅營養素同維他命都比一般人工種植嘅茶園多,竟然cafe都有古樹茶飲,好特別, 就必點佢黎試下👍🏻👍🏻原來佢係用茶包袋住,高溫沖泡,不過茶味好似唔夠出。同功夫茶嘅少量沖泡個方法又唔同,其實又唔可以咁比嘅個西班牙肉桂脆卷,有驚喜個芝士醬超香濃,鹹鹹地,配肉桂脆卷一口一醬,好滋味😋當然朱古力醬本身就好夾,就唔再多講。四條脆卷,好快就俾我食哂🤣之後就慢慢一邊嘆茶,一邊工作😇
我已經有段時期無幫襯呢類cafe,
不過在香港要揾個可以傾計又用到電腦嘅地方,
選擇唔多

我見cashier 除左夏日特飲,
仲有兩個promotions 🤩

竟然cafe都有古樹茶飲,
好特別, 就必點佢黎試下👍🏻👍🏻

原來佢係用茶包袋住,
高溫沖泡,
不過茶味好似唔夠出。
同功夫茶嘅少量沖泡個方法又唔同,
其實又唔可以咁比嘅

個西班牙肉桂脆卷,有驚喜

個芝士醬超香濃,鹹鹹地,
配肉桂脆卷一口一醬,好滋味😋

當然朱古力醬本身就好夾,
就唔再多講。

四條脆卷,好快就俾我食哂🤣

之後就慢慢一邊嘆茶,一邊工作😇

2021-05-22 200 瀏覽
分店食物飲品ok, 但其中一個女服務員超冇禮貌。買嘢仲好似欠咗佢咁。佢唔想撈我諗好多人會等住做。咁嘅時勢,仲好似唔願做,管理層應該換人或者送佢去再陪訓
2020-10-29 432 瀏覽
未夠鍾食晚餐又想飲杯野想搵個地方坐低休息下就黎左呢度本身都怕無位而家疫情好多位都CUT左加上本身呢間PACIFIC又唔算大好好彩可能過左最多人既TEA TIME搵到個位坐下今次揀左ICED MOCHA味道正常STAFF SERVICE都正常靜靜咁飲下野上下網咁飲完杯野剛好45分鍾呢度環境幾好唔會好嘈但又唔會勁靜好適合黎飲杯野休息下
未夠鍾食晚餐

但又唔會勁靜
好適合黎飲杯野休息下
2020-10-23
2019-09-30 496 瀏覽
最近太平洋咖啡又推出新飲品,見網上有推廣優惠,只要Follow佢Instagram就有買一送一優惠,見咁著數一於買來試下,簡單經典配搭又真係幾好飲喎!凍柚子話梅梳打 $42飲品只落了一粒么鳳話梅但味道好夠,飲落唔算太咸味道幾清新,杯底見有啫喱狀柚子茶未攪勻要自行攪下,話梅酸酸鹹鹹和柚子茶的清甜味道十分夾,飲落都幾潤口解渴,炎炎夏日消暑解渴飲此凍飲夠係一流,加上梳打水飲多唔肥比較健康,飲到最後仲可食埋粒話梅好正。

凍柚子話梅梳打 $42
凍柚子話梅梳打
2019-09-29
凍柚子話梅梳打
2019-08-20 272 瀏覽
今朝返工打算去麵包店買麵包返公司當午飯時食,但點知可能個人未醒,行行下過左龍,跟著發現後當然唔再返轉頭啦,就諗下不如直接去呢間度買麵包,應該會好味一點。去到店舖見到有啲意式三文治,見佢都幾大份,我就揀左個吞拿魚加溶芝士三文治,唔知係咪唔夠人手,我都等上十分鐘才可付錢,好彩時間上不算太趕,如果唔係就弊!午飯時,我將個包放入微波爐一分鐘,待芝士溶了就搞掂,個包好軟熟,入面有好豐富的三文魚碎,仲有幾片紫洋蔥,加上溶化了的芝士,食落非常可口,感覺又充實,紫洋蔥好香,令到味道提升,食完成個包都好飽肚,呢個都算係不錯選擇。

2019-08-20
10 分鐘 (外賣自取)
2019-02-19 419 瀏覽
每個 #星期日 #小秘書 都要上一小時游水堂,不過天資實在太差、又笨手笨腳... 學極都做唔到老師嘅要求😅 我都鄧老師唔開心🤣 不過算啦,反正都仲有兩三個月先可以出海,仲有時間嘅... 自我安慰😝做完運動,個人就特別易肚餓,不過又唔敢食太多嘢(好肥㗎)... 本來諗住入 #PacificCoffee 買支 #蕃石榴檸檬汁 解吓渴就返屋企,比錢果時眼尾見到件 #蛋糕 (chocolate loaf)似乎幾新鮮... 唯有要埋佢囉😝 可惜張張枱都坐滿人,#小秘書 只好搵張高枱 #立食 就算😏 件蛋糕果然新鮮又軟熟,牛油味好重,配埋支 #蕃石榴檸檬汁 又出奇地夾味🥰 間中簡簡單單一餐都唔錯吖👍🏻

2019-02-17
$45 (其他)
2018-07-14 430 瀏覽
I ordered a hot Americano yesterday but my drink never came. At the same time, the barista kept shouting “Grande Iced Americano” but no one went to the counter to pick that up. After waiting for over 10 minutes, I approached the barista and politely asked her if my order had been mixed up. She insisted that I ordered an iced Americano, and I clarified that that wasn’t the case. She then grudgingly agreed to redo my order (“咁咪幫你整個杯囉!”). There was no apology whatsoever and she deliberately stared away from me when I talked to her.

And believe it or not, that wasn’t even the end of the story. When my hot Americano was finally ready, she pushed my cup over to me but shouted “Hazelnut Latte”. I was not sure whether she got my order right this time, and as such I politely asked her for clarifications again. She did not acknowledge my question. Nor did she give me any answers either. When I asked for the second time, she rudely snapped “Mister, I gave you this cup ... and this is your cup ! You do not need to ask again” (先生,我俾得呢杯俾你,就係你嘅喇!你唔洗係度問!). I had a sip, saw that it was indeed a hot Americano and then left the counter.

The place was understaffed when I went and I can imagine the stress that the staff were facing, but all along I was very polite with the barista ... saying “please” and “thank you” quite a few times. Even tho Pacific Coffee is more or less a fast food type of place, by no means was I expecting such rude service. I certainly did not do anything wrong to deserve such treatment either !

I will definitely avoid this store in the future.
2018-06-26 284 瀏覽
曾經食過酥皮牛卷好好食,令人懷念。Cheesecake 也蠻喜歡呢,肉批都幾好味,但其他未試過,雖然都係叮叮食品。Ice mocha,冰涼沉實朱古力味,啡味薄弱,甜甜的。Hot mocha,無 cream Mocha 特別滾熱辣,燙親嘴仔喇,要小心翼翼慢慢嘆。熱比凍好飲,濃濃啡味,濃濃朱古力,滿意。熱泡沫牛奶咖啡,濃烈的鮮奶味蓋過所有,似奶水,不甜的。熱蕉塘咖啡,最甜都係您喇,不過跟咖啡味非常夾,讓啡味提升不少,比榛子好。熱榛子咖啡,甜得利害,比 mocha 更甜,飲到悶轉轉口味,還飲到咖啡的香。
曾經食過酥皮牛卷好好食,令人懷念。

Ice mocha,冰涼沉實朱古力味,啡味薄弱,甜甜的。

熱泡沫牛奶咖啡,濃烈的鮮奶味蓋過所有,似奶水,不甜的。

Ice mocha
Hot mocha
Ice mocha
熱蕉塘咖啡
2018-05-25
$50 (其他)
2017-08-07 630 瀏覽
要數香港有名氣的大型咖啡連鎖專門店,除了「星X克」之外,還有另一間咖啡店,我細佬一定知道,不過他應該不想再提起和光顧它,它的名字就是「太平洋咖啡」。他當年曾在「太平洋咖啡」工作,但是時間很短暫。至於我亦很少光顧「太平洋咖啡」,其中一個很重要原因是,使用「太平洋咖啡」不像「星X克」那麼方便。畢竟「星X克」至少還有無線上網服務嘛,我看着「太平洋咖啡」裡面那部,貌似塵封多年,沒有顧客踫過的電腦,如果「太平洋咖啡」也有無線上網服務的話就好了。「星X克」的樓面固定是有梳化,可以給人舒適悠閒坐梳化上享受「太平洋」的咖啡,原來現在的「太平洋咖啡」,「太平洋咖啡」都有算是很大張的絨毛面小梳化,讓食客都可以安座在梳化上,輕鬆自在地休息聊天。我買了一杯「太平洋」版本的「沙冰」,名稱叫做「石板街派對咖啡其樂冰」,說句實話,「其樂冰」裡面的石板街甜味,竟然比本身的咖啡味還要濃厚。如果說「星X克」店舖的燈光照明,比較昏暗的話,那麼「太平洋咖啡」的樓面燈光,則比「星X克」光猛明亮得多,光猛得想在裡面小睡片刻,都變成難以做到的事。就連咖啡店的角落裡頭,竟然都放置了一盞盞的紅色檯燈。明明「太平洋咖啡」店內已經是燈光通

就連咖啡店的角落裡頭,竟然都放置了一盞盞的紅色檯燈。明明「太平洋咖啡」店內已經是燈光通明,「太平洋咖啡」竟然還堅持要擺放光猛的裝飾檯燈。「太平洋咖啡」店內燈光明明光得,要閱讀小說報紙也不成問題,現在卻開了檯燈,那麼安排算不算是浪費電力?

至於「太平洋咖啡」,除了「其樂冰」飲品之外,其餘的飲品跟其他咖啡店的咖啡相差無幾,一樣有齋啡「美式咖啡」,一樣有拿鐵咖啡,有卡布奇諾,其實你稍看「太平洋咖啡」的「其樂冰」,你不覺得它很像「星X克」的「星冰樂」嗎?

事實上,「太平洋咖啡」的「石板街派對咖啡其樂冰」,就連它的價錢,亦跟「星X克」的星冰樂飲品相差無幾,唯一分別就是,「石板街派對咖啡其樂冰」的味道,真正與咖啡沒有太大關係。

我購票後,等待了大約十餘分鐘過後,「太平洋咖啡」的店員亦順利完成了「石板街派對咖啡其樂冰」。

始料不及「太平洋咖啡」版本的「石板街派對咖啡其樂冰」,其樂冰的主要味道,竟然不是咖啡味,反而是石板街雪糕,反客為主的朱古力甜味。

驟眼看「太平洋咖啡」的「石板街派對咖啡其樂冰」,其咖啡原味竟然一下子,被石板街雪糕的朱古力甜味所壓制了,咖啡其樂冰的味道既然像石板街雪糕,味道香甜是理所當然的事。
石板街派對咖啡其樂冰(大)

但是,如果一杯咖啡飲品,出到來的味道反而沒有應該有的咖啡原味,那麼就算「石板街派對咖啡其樂冰」就算再甜再好飲,那麼評價或多或少都要打折扣了。

況且,咖啡其樂冰表面噴上大量忌廉,令咖啡其樂冰有甜味的同時,亦令咖啡奶油味的比例重了,濃厚了。當然,我在「星X克」喝「星冰樂」,亦少不了要求店員多加忌廉在咖啡面頭。

現在,我沒可能在此貿貿然,公開批評「石板街派對咖啡其樂冰」太多忌廉,味道太甜的。但是無疑,「石板街派對咖啡其樂冰」咖啡味是稍為遜色。「太平洋咖啡」雖然咖啡冰味道不遜色於「星X克」,唯一缺點只能是咖啡味不似預期而已。

2017-07-05
石板街派對咖啡其樂冰(大)
話說今天約了朋友在九龍灣午餐,可是自己提早完成工作,於是先到附近商場逛街。奈何,家中暫時未有特別需要添置的物品,加上自己購物慾不大。記起這家咖啡店會員買一送一優惠,可以慢慢坐呢!現在還未到午餐時段,客人不多,加上店內十分寧靜,環境比高分。下單後,職員很快完成二杯飲品了!Hazelnut Latte 這款Latte加了Hazelnut糖漿,真係好甜。平常都飲Americano為主,無糖無奶,原汁原味感受咖啡的甘香。而這個加了Hazelnut糖漿,反而有點不習慣這種甜味咖啡。English Tea Latte向職員要求不加任何糖漿。Tea Latte茶味淡,奶味也不濃,感覺有如淡味的英式奶茶。看來咖啡店都係飲咖啡比較保險。 幸好是買一送一。

奈何,家中暫時未有特別需要添置的物品,加上自己購物慾不大。

記起這家咖啡店會員買一送一優惠,可以慢慢坐呢!

下單後,職員很快完成二杯飲品了!
Hazelnut Latte
Hazelnut Latte

這款Latte加了Hazelnut糖漿,真係好甜。

English Tea Latte
English Tea Latte

向職員要求不加任何糖漿。

看來咖啡店都係飲咖啡比較保險。 幸好是買一送一。