2015-08-02 393 瀏覽
說真的,阿豬真係第一次食太興,食飯時間經過的太興永遠都好多人排隊,阿豬真係唔想排。今日個個都出哂去做野,中午經理話請我地幾個女既食飯,五女一男一齊出黎食,有成班美女陪佢食飯,不知幾開心。唔知邊個話想去食太興,所以就黎啦!之前成日聽人講太興幾好食點好食,所以好期待。入到黎到餐牌原來都唔平哦,我就叫左個福建炒飯,配奶茶。福建炒飯上枱,自己啤心入面嘩左一聲,個碟好大…但份量好少。配料都幾多,勾茨挺好,夠杰。炒飯炒得唔夠乾身,配上汁同料,口感略差,惟調味適中,唔會過咸。值得一讚既係蝦仁好爽口,雖然只有幾隻。聽人講黎太興一定要叫冰鎮奶茶,杯奶茶用個膠碗搵d冰圍住,石以keep住冰凍,又唔會令奶茶味變淡。個人覺甜度適中,夠滑但茶味不夠濃澀,偏奶。食食下同事話原來可以叫佢少奶,咁茶味就會濃一點。下次真係要留意先得,原來可以咁叫既,嘿嘿…Btw,呢度既服務真係好麻麻,係咁催你落單,但落左單之後就唔理你。唸住叫佢加單,見人覺手當睇唔到,幾次後,同事都費時再叫啦,話留肚食下午茶算啦。
福建炒飯
入到黎到餐牌原來都唔平哦,我就叫左個福建炒飯,配奶茶。
福建炒飯上枱,自己啤心入面嘩左一聲,個碟好大…但份量好少。
配料都幾多,勾茨挺好,夠杰。
冰鎮奶茶

2015-07-07
10 分鐘 (堂食)
2015-08-01 233 瀏覽
從前來太興,都是吃燒味的。但今時不同往日,現在有很多菜式選擇,包括中或小菜。今天我就選了草菇炒時蔬,有水準,材料也新鮮。另外也叫了燒味雙併。太興由燒味起家,當然夠穩陣。連旁邊條菜都好綠好好吃。當然在這裡要叫冰震奶茶了。因為叫凍奶茶也是一樣價錢的,當然要濃一些的,夠味些。
今天我就選了草菇炒時蔬,有水準,材料也新鮮。
2015-07-03
2015-05-11 230 瀏覽
平時早餐唔係食呢間就係個間今日呀媽話事,去太興食我遲落到去,我就要自己食一個餐咁我就叫左雞扒餐塊麵包干得幾趣茶啲黑椒汁上去幾ok塊扒同腸仔都無乜特別但最正係今日母親節佢會送花嫁喎我媽簡左枝黃色我地都覺得幾貼心加分!
平時早餐唔係食呢間就係個間
今日呀媽話事,去太興食
我遲落到去,我就要自己食一個餐
咁我就叫左雞扒餐
我地都覺得幾貼心
加分!
2015-05-10
2015-05-10 318 瀏覽
商場內的店舖久不久就會換上新裝,又或者店舖遷出遷入,這是商場一貫慣用的策略,以保持新鮮感。在葵芳的新都會廣場由某一名牌地產商管理,也不例外。早前六樓的書店及隔鄰店舖,演變成三間食店鼎立,這三間食店均是獨立不同的連鎖集團經營,其中一間便是太興。太興原為只吃燒味的連鎖店,但是近幾年來卻推出了小菜及其他菜式吸引不同的顧客口味,然而在下卻依然覺得,既然出身於燒味的太興,還是對其燒味有一點貫徹的心理作用,對於其他出品,實在有點保留,不敢貿然對太興其他出品有所盼望。叉燒燒肉飯或者是在下傾情的燒味,一來叉燒是給人一種鬆化而帶有燶邊位的,甚至是半肥瘦的則視為極品叉燒。但在太興是主打瘦叉燒,故未有半肥瘦的,雖然為瘦叉燒,但卻又不像以往般的鮮燈紅色的外表,只有雅淡的紅色表面,蜜汁也不算太多,故吃起來只有淡淡的蜜味吧,肉質就是較軟腍。燒肉的脂脂與店了三分之一,瘦肉佔了約三份之二,皮是紅色的,吃下時皮確實是脆口的,再吃下去都幾滑的,也不會吃到太鹹的感覺吧。冰鎮奶茶或者是太興的鎮店之寶,冰塊由一個膠碗盛載,把沖好的奶茶放在冰塊中,一來可以保持奶茶冰凍,二來冰塊也不會影響了茶的味道,故喝起來仍有茶的原味业醇感覺,

冰鎮奶茶或者是太興的鎮店之寶,冰塊由一個膠碗盛載,把沖好的奶茶放在冰塊中,一來可以保持奶茶冰凍,二來冰塊也不會影響了茶的味道,故喝起來仍有茶的原味业醇感覺,也有花奶帶出的滑溜感覺。
一向對於太興的燒味,實在覺得是貴的尤其雙併飯,動輒也要五十多個大洋,但在葔芳新店,卻又要貴上幾個大洋,實在有點不值吧,味道也不算太好。
2015-04-11
2015-03-10 217 瀏覽
本身對太興冇乜好感,只係覺得佢又貴又唔好食。但因為有d coupon 所以先去下。冰鎮奶茶係點菜後一陣就送到,水準依舊,奶的比例較重,好香好滑。而且特別設計令茶味不會被溶冰溝淡,係非常好!但宜家堂食換上較重較厚的膠杯,唔係以前裝珍珠奶茶既外賣膠杯lu~飲唔曬都冇得拎走。點了燒味雙併(選了燒肉+切雞)+ 粉葛湯 。燒肉很瘦但不韌,唔會過鹹,雞都算滑,唔多肥膏,叫燒味專門店係有佢既原因既。但兩棵菜係敗筆,兩條菜心又苦又韌朋友點了一個wasabi燒肉飯~點菜時,侍應都有溫馨提示話 "wasabi攻鼻,ok嗎?"wasabi燒肉飯係太興原創既,幾有創意!燒肉加埋wasabi都係唔會過鹹,而且攻攻地鼻個下好搞笑,冇諗過wasabi+燒肉都係咁好食。份量算適中,一個人食岩岩好。Overall 服務/食物/環境都係滿意但都係個句,太貴了……
Overall 服務/食物/環境都係滿意
但都係個句,太貴了……
2015-03-04