2016-09-16 1572 瀏覽
第ㄧ次來吃好好火鍋, 地方亁淨, 很放心。首先叫了芫茜皮蛋湯底, 新西蘭刀貝蚌, 好鮮甜。 手切本地牛腋, 薄切不肥, 灼ㄧ灼呈粉紅色即吃, 牛味濃口感丰富。 又叫了個墨魚滑, 爽口唔錯, 再要了雜菜藍, 雜菇籃。 正體新鮮, 甜美。 下次會再幫襯
下次會再幫襯
  • 新西蘭刀貝蚌
2016-07-26 2138 瀏覽
冬天食雪糕,夏天食火鍋是常識吧。今日33度高溫,梗係要打邊邊啦,朋友仔介紹咗佐敦好好肥牛雞煲店,一於去試下先。1) 酸醃木瓜 $free ---> 一坐低,店員即刻送上酸醃木瓜,酸酸甜甜又爽脆,食完好清新開胃ga 2) 炸韮菜餃 $48 ---> 由於好肚餓嘅關係,決定即刻叫個熟食醫醫肚先。熱辣辣上枱,好明顯係即炸,因為皮好薄好薄,所以更加脆卜卜,連埋肉汁豐厚嘅韮菜餡一齊食,感覺飽滿,好讚呀3) 意式田園蕃茄蔬菜窩 $88 ---> 當我地三心兩意選擇湯底嘅時候,店員為我地推介咗呢個由意大利蕃茄,粟米,薯仔,椰菜煲成嘅窩底。蕃茄鮮嫩,栗米香甜多汁,到火鍋中段,店員後來更親自幫我地起油起泡,再端來新碗比我地試試已混入各種肉類及海鮮嘅湯底,意想不到係味道竟然有點點西式湯嘅感覺,濃濃蕃茄味帶小小稠身香滑嘅口感,真係好滿足4) 花雕本地肥牛 $128 ---> 雖然有好多款牛部位選擇,但我同朋友嘅眼睛,早早已經被"花雕"兩個字吸引住,難得有默契咁一齊揀咗呢款牛。果然真係無令我地失望,唔只上枱時候有濃烈嘅花雕味,就連經煮熟後,入口仍然帶有陣
1) 酸醃木瓜 $free
2) 炸韮菜餃 $48
3) 意式田園蕃茄蔬菜窩 $88
4) 花雕本地肥牛 $128
---> 雖然有好多款牛部位選擇,但我同朋友嘅眼睛,早早已經被"花雕"兩個字吸引住,難得有默契咁一齊揀咗呢款牛。果然真係無令我地失望,唔只上枱時候有濃烈嘅花雕味,就連經煮熟後,入口仍然帶有陣陣酒香,肉質細嫩,就算煮耐咗,都唔會覺得韌。有個小貼士提提大家,食呢款牛切記唔需要任何調味,因為牛本身已經好入味啦,調味會搶走酒香ga
5) 本地新鮮牛骨髓 $68
---> 而家已經好小火鍋店有牛骨髓啦,所以都要叫一客。牛骨髓份量夠多,質感夠軟滑稔身
6) 鮮炸響鈴卷 $38
---> 仲以為同一般火鍋店嘅響鈴無分別,但原來"鮮炸"兩個字真係各符其實,所以佢地設計新食法,就係點酸酸甜甜嘅醬汁即食,一卷兩食方法,真係好特別呀

7) 日本廣島蠔 $88
---> 蠔都算大隻,亦有蠔味,整體無太大驚喜
8) 蘇格蘭聖子皇 $108
---> 聖子好大隻呀,店員教路聖子離殼可以即食,蘇格蘭聖子特點係比較鮮甜嫩口,而且無沙,一碟仲有4隻,唔怪得每枱都會叫一客啦
9) 白鱔片 $108
---> 白鱔片好大片而且好厚切,食落好有咬口唔會軟淋淋咁,同平時食嘅好唔同呀
10) 冬瓜片 $28
---> 個人覺得冬瓜片好唔好食,完全視乎索倒幾多湯汁,呢度嘅冬瓜片切得好大塊,吸倒嘅湯汁就更多更濃,配合埋打邊爐到尾昇嘅湯底,真係好圓滿呀

2016-07-19
2016-07-25 1535 瀏覽
跟朋友相聚的時候, 如果沒有特別想吃的菜式, 我們往往都會去打邊爐.這次打邊爐不是因為沒有想吃的菜色, 目標而是為了花雕本地肥牛而來.雖然朋友前兩個星期才在這家餐廳食過飯,但知道我一定會喜歡這裡的肥牛, 所以帶我來品嚐一下.餐廳地方都算大,燈光光猛, 主要以圓枱為主, 可以招待一大班人食物選擇蠻多的, 價錢算是中等. 有不少特別的款式, 例如牛白肉、牛俐托、肥牛腋等等….店員會先奉上醬料架讓你自己調味醬料, 這都是一些基本的醬料及配料.混醬後店員會提走醬料架., 不過有需要時可以要求再次取醬經店主介紹下,選了推介的麻辣湯底和鮮茄薯仔湯底有辣有唔辣, 任君選擇.香煎蝦餅 HK$68看到餐牌上有這個小食, 價錢不貴就先Order來試炸蝦餅外層香脆, 內層彈牙,可以食有粒粒的蝦肉口感, 蘸上酸醬汁食, 甜甜酸酸的真是很開胃野生竹笙 HK$48邊爐配料陸續上枱, 特別點了竹笙, 一來喜歡它的爽脆口感, 二來可以用來吸取麻辣湯汁, 十分惹味.自家製鮮四寶丸 HK$75自家製鮮肉丸共有7款, 選其中的4款. 最後我們選了蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸和白魚蛋手打丸口感非常爽口彈牙, 又數蝦丸同墨魚丸最有鮮味
混醬後店員會提走醬料架., 不過有需要時可以要求再次取醬
經店主介紹下,選了推介的麻辣湯底和鮮茄薯仔湯底
有辣有唔辣, 任君選擇.
香煎蝦餅 HK$68
看到餐牌上有這個小食, 價錢不貴就先Order來試
野生竹笙 HK$48
自家製鮮四寶丸 HK$75
手打丸口感非常爽口彈牙, 又數蝦丸同墨魚丸最有鮮味
這種爽彈口感只有人手打才會有的效果
白鱔片 HK$ 108
鱔片價格雖然有點小貴, 但每次都抵擋不了那鱔片的魚油香味.
魚肉脆口爽甜, 入口有濃濃魚油香, 味道極佳.值得推介.
花雕本地肥牛HK$128
淨看這碟肥牛, 單從顏色及口感會以為是新鮮手切牛. 口感嫩滑,就算淥得耐少少入口也不韌不嚡.酒香味重, 味道很好.
跟店主詢問過, 這碟花雕肥牛的肉是肥牛的頭頭尾尾肉, 因為賣相不好, 所以不能就這樣賣給客人, 他們就想到用花雕醃製, 不旦味道佳, 也成為特色菜.
最後朋友要KO一碟象拔蚌刺身(例)HK$368 才死心.
這裡的象拔蚌刺身確實新鮮, 口感爽脆, 入口鮮甜. 比很多日式餐廳的刺身還要好味.
最後老闆還很好人的請我們吃杞子圓肉桂花糕, 桂花味清香, 口感QQ彈彈的, 清清地. 不錯哦~
2016-06-28
2016-07-23 736 瀏覽
諗住近近地係佐敦,收工叫齊同事們即興一齊去打邊爐!我地一行七人,無book位都可以直入!我地揀左胡椒豬肚窩,黎到先飲返啖,嘩..好嗆鼻,胡椒太多,另一個角度係好夠味既..先order個黑豚肉,聽聞係皇牌,可能切得幾厚,我覺得幾韌,比較難咬,薄切唔係好啲咩?雪花肥膏位好多,成塊我都覺得係肥的 而且價錢幾貴,整齊上覺得唔值。女同事話要養顏,竟然叫左花膠片..我覺得似魚肚多過似花膠仲要咁貴!細細舊,無乜花膠味,仲要唔爽口,韌到無朋友,非常難咬,女同事都後悔!蘇格蘭蟶子皇聽個名威威,食落都算OK,超大隻蟶子,難怪叫蟶子皇!但係美中不足,就是洗得唔乾淨,食落有沙的!咁樣係咪幾好食都無用先?脆鯇魚腩的確幾脆但會唔會太大塊呢?廚師呢方面好似唔夠貼心,咁大塊,食都辛苦啦!但係就無乜魚味!一路比同事話點解揀呢間,影影下相我都無乜心機本來happy的邊爐夜,變到唔happy!
女同事話要養顏,竟然叫左花膠片..我覺得似魚肚多過似花膠
脆鯇魚腩
的確幾脆
一路比同事話點解揀呢間,影影下相我都無乜心機
本來happy的邊爐夜,變到唔happy!
2016-07-10 847 瀏覽
位於佐敦既好好肥牛雞煲店 性價比極高! 自家制鮮四寶丸 $75有多款丸任君選擇 可以揀四款 今次試左蝦丸 羊肉丸 貢丸同蟹籽包心丸 真正手打丸 鮮味又彈牙 比較特別既有羊肉丸 有淡淡既羊羶味 而且肉質唔會死死實實 非常鮮嫩 貢丸既豬肉味同香 味都好重 好正 蝦丸亦都係真材實料 蟹籽包心丸口感特別 一咬開蟹籽勁流心!!牛魔王手切本地肥牛拼盤 $298必食手切肥牛拼盤 比較特別 分別有牛頸肉 牛腋 牛白肉 牛脷托 牛展同肥牛粒 牛白肉係牛橫隔膜 只要滾一滾就食得 好爽口 肥牛粒牛味亦都幾香濃最得我歡心一定係牛頸肉! 好嫩滑好好味 真係好正 牛脷口感一流 好有咬口 簡直係牛魔王既天堂海底椰雞鍋(半隻) $128一打開蓋即刻椰香撲鼻 選用新鮮活雞 嫩滑而且味道濃郁 雞件另上 睇到足秤冇呃人架 仲可以自己逐d落 唔會過老 海底椰湯底加左用粟米 馬蹄同紅棗 好滋補炸響鈴卷 $38 真正即叫即炸 香脆到不得了 店員叫我地可以試下就咁食 點上酸汁好似平時食錦鹵雲吞咁 或者滾幾秒 吸哂湯汁都好正架 仲有呢個芝心墨魚丸 非常香濃既爆芝享受呢... 最後點多左個桂花

位於佐敦既好好肥牛雞煲店 性價比極高!
自家制鮮四寶丸 $75
有多款丸任君選擇 可以揀四款

今次試左蝦丸 羊肉丸 貢丸同蟹籽包心丸

真正手打丸 鮮味又彈牙

比較特別既有羊肉丸 有淡淡既羊羶味

而且肉質唔會死死實實 非常鮮嫩

貢丸既豬肉味同香 味都好重 好正

蝦丸亦都係真材實料

蟹籽包心丸口感特別 一咬開蟹籽勁流心!!

牛魔王手切本地肥牛拼盤 $298
必食手切肥牛拼盤 比較特別

分別有牛頸肉 牛腋 牛白肉 牛脷托 牛展同肥牛粒
牛白肉係牛橫隔膜

只要滾一滾就食得 好爽口

肥牛粒牛味亦都幾香濃
最得我歡心一定係牛頸肉!

好嫩滑好好味 真係好正

真正即叫即炸 香脆到不得了

店員叫我地可以試下就咁食

點上酸汁好似平時食錦鹵雲吞咁

或者滾幾秒 吸哂湯汁都好正架

仲有呢個芝心墨魚丸 非常香濃既爆芝享受呢...

最後點多左個桂花糕 太完滿了!
整體食物質素好好 價錢亦都好合理

承上集。激讚私房菜。之後又來到: 爸爸的美食哲學。第二集。滿足的火鍋宴!之前同大家講個呢個爸爸有點麻煩,喜歡又唔會同人講,唔鍾意只會扁嘴。對食物嘅要求十分之高,好多時因為覺得外邊嘅食物足料,寧願自己煮!打邊爐佢都有門學問。記得有一次,我哋去到附近一間幾出名明星開嘅邊爐店。但係最後呢都唔係好不滿咁樣返屋企,原因係因為唔夠新鮮!爸爸嘅美食哲學,佢認為打邊爐食物簡單,唔需要搞呢搞路,材料新鮮,煮法簡單,能夠突出食物嘅鮮味已經係贏!為咗滿足佢呢一個要求我終於搵到一間真係適合滿意,而且保證佢食到好開心嘅火煱店!就係位於佐敦嘅好好肥牛了!先點早啲一個湯底呢個湯底,新鮮嘅珍珠貝,蜆一開就要食咗去,湯底很甜美味,只需要落上小小豆腐,已經可以完美咁樣襯托嚟緊嘅新鮮食材啊!爸爸和我兩個好似鬥快咁,不停食晒開左,又肥又鮮甜的蜆肉,煮完後嘅湯底真係好鮮甜,立即飲左半碗!呢度叫得做好好肥牛即係代表佢地嘅牛肉應該有返咁上下質素啦!今次我哋叫咗嘅係牛腋位肉!牛肉質素真係好高。脂肪同牛肉嘅比例分布平均,而且質感十分軟淋,肉味香濃!好正!爸爸呢個牛魔王一路食一路大叫好!另外重點左呢個桂花蚌,肯定係新鮮材料,因為呢第一次

另外重點左呢個桂花蚌,肯定係新鮮材料,因為呢第一次食到滾完之後嘅桂花蚌係咁鮮甜!唔單止有個種爽脆感,仲有鮮甜
老闆強烈推薦叫我地一定要叫即叫即做嘅響鈴。果然冇介紹錯,真係香脆得很!就算點酸甜醬抑或係放落去滾湯一樣好味。
如果大家有來了二個第一集都應該知道爸爸真係好鍾意食魚頭架!打邊爐又點少得柯打?

魚頭都令到我爸爸咁覺得十分滿意,大讚真係好新鮮啊!
上次同朋友去打邊爐食咗一個好正嘅鮮鵝腸,今次同好吃鵝腸的爸爸吃,我又點可以唔叫呢?呢度嘅先鵝腸同樣新鮮,唔係嗰啲用鹼水飛過,上枱黃黃地色嗰種,而係粉嫩色,看得見有彈性不質感,有脂肪的新鮮貨!
還有呢個我唔記得咗係乜名,但係有半隻手板咁大嘅鮮蚌貝!煮完之後都依然好大隻好鮮甜!
真係真材實料得很!

去到呢個時候爸爸在飲多一啖湯底,呢個湯底真係清甜,能夠吸收鮮味,唔怪得老闆極力推薦我地試啦!
我哋仲叫左鮮打墨魚滑,同埋新鮮芝士墨魚丸,蝦丸,牛丸三拼!呢度嘅手打丸好好食,裏面嘅芝士流出來的感覺,順滑無比,芝味香濃,十分配搭!必點啊!
叫到成枱野,樣樣都十分之好食!爸爸滿足地話我知,食火鍋最緊要係呢?就係鮮,食物夠鮮自然就可以贏得掌聲!我細細聲話俾你知,我一早都知啦!洗咩你講啊。爸爸大人!不過見到你食得咁開心,我都會謙虛受教,同你講係呀我知道啦!爸爸你巧叻巧識食啊!
最後重點咗個上海豆沙鍋餅,同樣都係即叫即整,上枱熱到辣咀,豆沙嘅甜味剛好,外邊嘅薄餅十分之香脆,問過先知道原來佢哋仲有另外一間上海菜店架!唔怪得呢一個甜品做得咁出色啊!

另外我仲想同大家講點解我會咁推薦一間餐廳呢,就係餐廳嘅服務真係好好!隔離枱有位婆婆,每一次服務員捧上食材時,都會細心咁樣提醒婆婆有啲乜嘢要注意,或者要小心睇熱等等,呢啲說話其實真係出自內心!整個環境都十分之融洽和諧,食嘢除咗要講食物質素之外,態度都十分之重要架!呢度真係有種窩心嘅感覺!最開心嘅就係好少講嘢嘅爸爸,竟然主動同老闆好認真咁講嘢食真係好正啊!

• 牛肉
  • 鵝腸
  • 响鈴
  • 芝士丸三拼
2016-07-02 601 瀏覽
海底椰雞鍋(半隻) $128好食指數: 8.5/10抵食指數: 7.5/10雞煲係咪只有麻辣? 呢個雞煲話你聽唔係海底椰上枱 未開個蓋已經聞到椰香等到水滾 就可以放雞件落去冚埋個蓋等七至八分鐘就可以食得雞肉新鮮 無雪味 而且好嫩滑值得一讚嘅係雞件足半隻係另上 足料無得呃湯底除咗海底椰外 用咗粟米 馬蹄同紅棗難怪咁鮮甜 仲可以食埋添而且可以按自己需要 分幾次落鍋 雞肉包保唔會老牛魔王手切本地肥牛拼盤 $298好食指數: 9/10抵食指數: 8/10一入餐廳就見到牆上推介手切肥牛部位仲要係少見 有啲仲係未食過 緊係要試下肥牛頸心 牛耳對下頸位 雪花紋細緻肥瘦均勻 仲好似脆肉鯇咁切雙飛 易熟唔會韌肥牛腋 即係牛胳肋底 肉質夠嫩牛白肉 位置係牛橫隔膜 質感好爽脆肥牛粒 唔洗多介紹 夠厚肉又夠牛味 好似食牛扒咁除此仲有牛脷托同牛𦟌質素高 種類多 黎到必食蘇格蘭蟶子皇 $98/每份好食指數: 7/10抵食指數: 7/10餐廳門口有個大魚缸 食海鮮包新鮮蟶子放湯碌兩下 見肉微微曲起就食得味道厚肉又鮮甜 而且好彈牙一份有三大隻 價錢合理炸響鈴卷(鮮炸) $38好食指數: 7/10抵食指數: 9/10響
海底椰雞鍋(半隻) $128

一份有三大隻 價錢合理

炸響鈴卷(鮮炸) $38
好食指數: 7/10
抵食指數: 9/10
響鈴卷標明鮮炸咁串?
原因真係即叫即整即炸 而且質素超班
響鈴係師傅用腐皮自己捲 唔係一般街買到個啲
炸起上枱仲係熱辣辣
食法就有兩種 可以直接點酸汁 食佢香脆口感
又可以落湯拖一拖 索哂汁食 正
2016-06-29 328 瀏覽
最近天氣炎熱,係131年嚟第一次連續四日錄得35度高溫嘅... 不過有個理論叫「以熱治熱」,愈熱就愈要食熱嘢,所以同朋友打個邊爐會舒服啲囉 [香煎蝦餅,$68]呢日放工太肚餓嘅關係,等唔到慢慢烚嘢食,所以叫咗個小食先... 呢個蝦餅煎得香脆不在話下,蝦餅入面唔止有手打蝦膠,仲有粒粒蝦肉,鮮甜得嚟口感十足! [自選鴛鴦湯鍋,$88]湯底,識食梗係食鴛鴦鍋。我哋聽老細介紹要咗蕃茄薯仔湯,而另一半就梗係麻辣啦。個鍋一送到我地面前已經聞到陣陣麻香。雖然望落佢係有一層紅油浮喺面,但係食落一啲肥膩感覺都冇 蕃茄薯仔湯底就好清甜,而且仲落咗芹菜,令個湯更加香同冇咁熱氣 [野生竹笙,$48]麻辣鍋點少得竹笙?強烈推介俾鐘意食辣嘅人!佢索哂啲麻辣湯後變成麻辣竹笙,冇得頂 [前:花雕本地肥牛,$128;後:自家制鮮四寶丸,$84]肥牛:淥之前有好香嘅花雕味,淥咗之後都一樣係好香嘅花雕味 可能係部位嘅關係,就算淥耐少少都唔會韌,而且肥瘦分佈啱啱好,唔會似平時食到嘅急凍肥牛一樣肥膏多過肉。四寶丸:七款丸任揀四款,我哋就揀咗白魚蛋、墨魚丸、羊肉丸、蝦丸。我只可以講,呢度嘅丸同出面食嘅冇得比,打丸嘅師
[香煎蝦餅,$68]
[自選鴛鴦湯鍋,$88]
[野生竹笙,$48]
[前:花雕本地肥牛,$128;後:自家制鮮四寶丸,$84]
肥牛:淥之前有好香嘅花雕味,淥咗之後都一樣係好香嘅花雕味
四寶丸:七款丸任揀四款,我哋就揀咗白魚蛋、墨魚丸、羊肉丸、蝦丸。我只可以講,呢度嘅丸同出面食嘅冇得比,打丸嘅師傅真係要比個獎杯佢
全部都好彈牙,好實在,唔係粉多過肉嘅丸,真係真材實料,好好味!
[酸梅湯,$30]
打邊爐唔可以少咗酸梅湯。我估連酸梅湯都係餐廳自已整嘅,因為佢少少酸少少甜,唔似平時飲嘅糖漿酸梅湯
[象拔蚌刺身(例),$368]
賣相令人賞心悅目,象拔蚌好新鮮、清甜、爽口!隔離枱叫咗活魚刺身同龍蝦刺身,我下次要試埋先
(另外,wasabi係新鮮wasabi而唔係溝粉溝出嚟嗰隻,加分!
最後老細見我哋就食完就主動送咗兩件杞子圓肉桂花糕俾我哋食。桂花味好清香,估唔到連甜品都咁有水準
2016-06-21 485 瀏覽
佐敦食肆林立,如何在眾多食肆中吸引食客注意? 打邊爐最緊要材料新鮮, 門口呢缸新鮮生猛海鮮,就吸引左我地入去。打邊爐無分四季, 夏天打邊爐最緊要夠冷氣!入內立即覺得身心舒暢,職員立即安排我地坐底,仲對住部電視!Menu:火鍋店主打海鮮同肥牛, 材料選擇都好多直當我地15/16唔知食乜好時, Sam 哥介紹我地個胡椒豬肚湯底,我地再慢慢揀火鍋料。湯底一到我地立即飲左2碗。 湯底足料, 有數唔盡既咸酸菜同豬肚!湯料有大粒黑胡椒, 開頭覺得無料到,但之後先知咩叫後勁!愈煲愈香同辣!絕對食得出係新鮮煲出黎既湯底,唔係罐頭貨! 聽Sam 哥講老闆係潮洲人, 對胡椒豬肚湯好有研究,仲提議我地轉頭落埋肉時再飲個湯仲正!果真,我地一路食一路飲無停過!仲有樣野係非常抵讚, 店員會拎個隔油兜隔走湯面d 油同肉類果d黑色血水,其他火鍋店未見過,所以食到最後個湯底都非常清!黑豚肉 呢個黑豚肉都算厚切, 夾起仲有少少鮮血水。打邊爐食豚肉最怕好似食湯渣甘,但呢個滾完之後又唔會鞋同"un", 超級想encore!鮮打丸可以5揀4, 我地揀左鮮蝦丸, 鮮墨魚丸, 白魚旦同蟹子包。 4隻丸都非常新鮮好食,由其是墨魚丸
Menu:
火鍋店主打海鮮同肥牛, 材料選擇都好多
黑豚肉
鮮打丸
可以5揀4, 我地揀左鮮蝦丸, 鮮墨魚丸, 白魚旦同蟹子包。 4隻丸都非常新鮮好食,由其是墨魚丸同鮮蝦丸。 墨魚丸係新鮮手打, 爽口煙un, 鮮蝦丸亦非常出色! 食到一粒丸入面有3~4隻蝦!成粒蝦丸再用蝦滑整成! Sam 哥話師傅3點就要返黎整手打丸。 呢種誠意食客係絕對食得出!!
脆鯇魚腩
打邊爐識食一定係食脆鯇魚腩!鯇魚腩超大舊,又厚切, 一咬落口好爽脆,d 魚油仲擠晒出黎只熔係口。我絕對無誇張,其他任食火鍋店食唔到呢個效果,因為太薄太細舊,而且唔夠新鮮。
花膠仔
要烚得比較耐,如果唔係就好難咬,但正因為甘,花膠索晒豬肚湯既味道但仲係有花膠晚鮮味,而湯底就更加鮮, 立即筆左碗花膠豬肚胡椒湯黎飲, 正到無朋友!
聖子
圖片影唔到有幾震撼, 4隻聖子都大過手板!就係放係門口魚缸即叫即劏,放落湯底一離殼就食得! 成個殺戮過程唔使5分鐘,有幾鮮唔使我多講!唔好諗住一啖食得晒因為烚完仲係好大舊, 一咬就甩無難度。
蔬菜盤
生菜同白菜。 放落豬肚湯度烚,烚完夾起連湯食,正。
火鍋店仲有其他小食,我地就叫左炸墨魚餅,香脆可口!

總括黎講,湯底正,加埋食物新鮮, 好好食!而且店員好親切,好好服務,主動check 單。真係好滿意!

同場加影隔離枱食海鮮,誇張到唔偷影唔得
今日係朋友生日我地就係諗住同佢去食翻餐好嘅慶祝,所以我地去左佐敦接佢。跟住就係附近搵野食咁,之後就行下行下跟住就見到餐廳緊龍蝦刺身特惠,朋友見到都覺得非常之有興趣,所以就決定食呢間野。一入到去火鍋店店員好熱情咁招呼我們,仲交送上小食酸木瓜,等我地可以一邊食一邊簡。不過呢度啲店員都真係好貼心,好耐心咁為我地介紹餐廳嘅特色野,好大程度咁幫左我地呢班選擇困難症嘅人。龍蝦刺身呢個一上枱大家都不禁嘩左一聲,因為實在係正喇,龍蝦肉好晶瑩通透,絕對唔會有雪藏味,而且又夠鮮味,但最令我驚嘅係呢度用黎點嘅山葵係用手磨山葵,而家已經好少餐廳用手磨山葵,側面睇得出餐廳對食材準備嘅認真,而且店員仲會教埋你點樣食先係最滋味絲立魚刺身平時去火鍋店都比較小叫活魚刺身,不過見店極力推薦所以就叫左條試下,魚肉入口好鮮美,肉質唔會軟淋淋,成個魚刺身個擺盤仲要好靚,真係視覺同埋味覺雙重嘅享受意式田園番茄蔬菜牛粒湯呢個係用原隻意大利大大隻蕃茄再加牛肉粒整成嘅湯底,番茄真係大大隻,湯底充滿番茄味,所以我地都係煮其他野之前都喝左個湯先汕頭鮮炸魚片頭呢度嘅魚片頭係即炸嘅,我都真係比較小係香港食到即炸嘅魚片頭,而呢度係可以回醬汁即食
龍蝦刺身
絲立魚刺身
意式田園番茄蔬菜牛粒湯
汕頭鮮炸魚片頭
呢度嘅魚片頭係即炸嘅,我都真係比較小係香港食到即炸嘅魚片頭,而呢度係可以回醬汁即食或者加入鍋中煮,我就兩樣食法都試左,即食魚片頭真係好感受到果陣岩岩炸起嘅熱,而且煮就會令口感更厚實一啲
鮮蝦雲吞
餐廳嘅雲吞都係自己包嘅,粒粒都大大粒,內裡仲真係好多料架,蝦嘅份量真心唔少,大大隻又夠晒彈牙,真係比唔少嘅中式麵檔都做得好,仲要日日新鮮製造
白鱔片
煮左之後嘅鱔片唔會縮太多水,入口厚實,餐廳職員仲要細心指導你點去整熟條鱔片,平時啲火鍋店嘅鱔片口感好多都怪怪地,軟淋淋又腥腥地,今次就絕對無呢啲問題
手打芝心三寶丸
三寶丸包芝士真係第一次食,平時打邊爐通常最後都食
剩嘅三寶丸,係呢度就成為左搶手貨,因為三寶丸都可以爆芝架,純手打嘅三寶丸入口夠晒彈牙,再加埋香濃芝士,呢個配搭係新潮嘅,但係就出奇嘅咁好,令肉丸提升左一個層次
杞子圓肉桂花糕
食完正餐緊係食番啲甜品喇,餐廳所有嘅甜品都係自製的,每日新鮮製造。呢度嘅桂花糕好厚實,內裡有多好桂圓肉同埋杞子,一啲都無花假架,而且個甜度岩岩好,唔會過甜,岩晒我嘅口味
總括黎講,餐廳真係俾左好大嘅驚喜我地,因為都係比我地一般接觸到嘅火鍋店做得更細緻,同埋更出色,下次有機會都要再黎先得。
2016-06-12 414 瀏覽
這次跟朋友來到一向美食多多的佐敦廟街附近晚飯,穿過橫街小巷,原來友人是要帶我們到一間舊式雞煲火鍋店打邊爐!若果不是友人帶路,平日也很少會逛到這裡。來到門前,感覺跟現時新興的火鍋店或雞煲店有頗大分別呢尚未走進店內已看到店前掛有一塊新鮮活花龍蝦刺身每隻只售$688的大招牌,賣相相當誘人呢!另外,門前亦貼有兩張餐牌,客人可先看過後再入內。而食物大概分為前菜小吃,生猛海鮮,招牌手切肥牛,自家制餃丸類,精選配料,新鮮蔬菜,酒水及甜品醃木瓜坐下不久,店員就為我們送來兩碟前菜小吃,當中的一碟醃木瓜實2在太好吃了!薄薄的木瓜片入口清涼爽脆,味道酸酸甜甜的,作為開胃前菜就最適合不過了!害我一直只顧著吃醃木瓜而沒有快快的點菜醬油由於接下來點了兩款刺身,所以店員先為我們送來了醬油,最令我驚訝的是這間舊式火鍋店竟用上了即磨山葵,沾起來當然跟一般的芥末醬有著天大的分別新鮮活花龍蝦刺身 $688大大盤的活花龍蝦刺身送到時,在場朋友無一不拿起手機先讓手機吃個痛快!大大個的龍蝦頭前就鋪滿了一片片薄切龍蝦刺身,刺身上灑上了橙紅色的蟹籽作點綴,底下又有著青瓜絲墊底,賣相經已令人眼前一亮!新鮮活花龍蝦刺身 $688薄薄的龍
醃木瓜
[分數:8.5/10]
醬油
新鮮活花龍蝦刺身 $688
[分數:9/10]
大大盤的活花龍蝦刺身送到時,在場朋友無一不拿起手機先讓手機吃個痛快!大大個的龍蝦頭前就鋪滿了一片片薄切龍蝦刺身刺身上灑上了橙紅色的蟹籽作點綴,底下又有著青瓜絲墊底,賣相經已令人眼前一亮!
新鮮活花龍蝦刺身 $688
[分數:9/10]
薄薄的龍蝦肉有著晶瑩剔透的外表,一小口一小口的放進口裡,入口冰涼清爽,且肉質富彈性,味道當然鮮甜無比,只需輕輕沾上少許豉油提味,經已非常足夠。吃過刺身後,店員告訴我們餐可把龍蝦頭酥炸或做成泡飯最後才吃,一蝦兩食!
絲立魚刺身 $328
[分數:9.5/10]
另一刺身店方就給我們推介了絲立魚刺身!師傅力功同樣了得,每片刺身均切得薄得透光。邊位位置帶有嫩紅的色澤,入口邊皮位於帶爽脆口感,細嚼下有著陣陣魚香脂香,若要在龍蝦與立魚刺身之間選一個,我就較為喜歡立魚刺身
絲立魚刺身-酥炸絲立魚頭 $328
[分數:9/10]
剩下來的絲立魚頭雖然不算太大,但店方就為我們把它變成了令一道香口小吃-酥炸絲立魚頭!把魚頭切件後,再把每件都炸得金黃鬆脆,熱辣辣的魚頭表面香脆非常,而內裡魚肉亦不會炸得過老,非常好吃
意式田園蔬菜牛粒窩 $128
[分數:8/10]
數多餐牌上的湯底,竟有22款之多!部份湯底蠻特別的,例如:清酒爆炸蜆窩,海底椰雞窩,蕃茄牛尾湯及瑤柱海味冬瓜窩等~而我們就選了店方所推介的意式田園蔬菜牛粒窩!內裡有著大量的意大蕃茄,椰菜及甜粟。蕃茄窩活像一煲蔬菜窩,然而底下有點牛肉粒提味,不過則略嫌意式窩的蕃茄味不夠濃郁,要多放一點材料再多煮一會蕃茄味才相對突出
炸響鈴卷 (鮮炸) $38
[分數:9/10]
炸響鈴卷果然是即叫即炸,送到後已聞到陣陣炸物香,店員建議我們可先取一件當作小吃試試,所以響鈴還有附上一碟甜酸汁供沾點,響鈴入口鬆脆無比,沾上甜酸汁後,除了提味還能消去一點膩感
手切本地肥牛腋 $268(大)
[分數:9/10]
想要點選牛肉類時,店員就給我們推介了這裡最有名的手切本地肥牛腋,亦即是牛的腋下部位,雖然感覺有點奇怪,但聽到店員介紹時說到腋下部位相對地嫩滑很多,就聽聽他的建議選了這個。肥牛腋切成一塊塊長方狀的鋪到碟上,脂肪分怖尚算平均,不過相對地較一般的肥牛多。只需放到窩內數秒,當肉色變成嫩紅色時就得快快取起了。牛腋入口果真軟滑非常,由於脂含量相對豐富,所以脂香味更為香濃,但整個感覺又不會過膩,而且沒有想像中的騷味,絕對值得一試
手打芝心三寶丸 $88
[分數:8/10]
手打丸是每次火窩必點的配料之一,而這裡的手打芝士丸內更在中心位置藏有一粒小芝士,經滾熱後,芝士變成半流心狀。一客手打丸有牛丸,墨魚丸及蝦丸三款,每款3粒,所以我就選了牛丸及蝦丸一試,兩者同樣口感同樣爽彈,前者口感相對厚實,帶著牛肉香。而蝦丸則用料充足,咬開後還能清楚地看到一粒粒的蝦肉。而內裡芝心的味道不算太濃,要是有更多的芝士就更能足足到我這個芝士控了
惹味韮菜餃 $58
[分數:8.5/10]
一向少在火窩店點上餃類食品,但看到店方極力地推介就要了一份,韮菜餃一份有8隻,每隻也長得胖胖的,看得出內裡餡料塞得滿滿的。咬開一口看看,薄薄的餃皮內包裹著大量翠綠色的韮菜粒,然而豬肉佔比較少,所以即使吃了大量肉食後,再吃韮菜餃亦不會太膩,喜歡韮菜的朋友必試
龍蝦刺身-龍蝦頭泡飯 $688
[分數:7.5/10]
當我們吃完所有配料後,店員就為我們送上龍蝦頭泡飯!要不是店員提起,我們都把龍蝦頭忘記了!想不到把龍蝦頭切開後,份量會是如此的多,而且部份位置還帶點龍蝦肉。龍蝦肉經煮過後鮮甜仍然,不過泡飯的味道則相對的淡,需要多添一點芫茜香蔥或胡椒粉提味
滬式豆沙窩餅 $45
[分數:9/10]
最後就有豆沙窩餅作為甜品,不過當朋友點這個做甜品時,還是覺得有點奇怪,火鍋後還要吃炸物,不怕太膩嗎...原來這裡的窩餅都是即叫即炸的,餅皮炸得金黃香脆,內裡就有著綿滑的豆沙,豆沙份量適中,豆味香濃但不會過甜,即使吃得飽飽還是可以把一整碟都吃完了

好好肥牛雞煲店 (佐敦)
佐敦廟街286-298號地下D及E舖
以上消費:$ 1872
味道:9/10
環境:8/10
服務:8/10
衛生:8/10
抵食:8/10

2016-04-10 256 瀏覽
位於佐敦的好好肥牛雞煲,既然開到牌頭是肥牛同雞煲,應該呢兩樣最耍家,我本人麻麻地雞煲,所以黎親都係打邊爐勁食肥牛為主。黎過幾次,試過佢地既清酒蜆湯底、沙嗲湯底、蕃茄薯仔湯底同埋胡椒豬肚湯底,各有特色,個人最鍾意就係胡椒豬肚湯底,特別係冬天叫呢個,飲完啖湯暖笠笠真係無得頂!鋪頭檯數唔多 (10張以下),有大中細檯,如果人多,最好事前訂定位。次次黎都掛住食唔記得影相(同埋打邊爐既生料,影出黎都唔係好好睇),所以無咩相可以post,只可以出到一張肥牛相,因為個賣相真係好正!見到都想食!通常大家食響鈴,都會僅記3秒法則,但呢度好特別,會叫你一秒都唔好晒!因為,佢地推介另一個食法,就係唔好淥!就咁食! 店家會提供一碟類似錦露雲吞果種酸甜醬,配合新鮮即炸仲熱到辣口既響鈴,脆卜卜加酸酸甜甜既醬汁,真係好好味!試過咁樣食,真係唔會想放落湯度淥 (當然,有時索左湯汁又係另一個風味)。另一推介係佢地既芝心丸,丸本身已經係手打,好彈牙,而當中既芝士用料好好,烚幾耐都唔會變硬,而且好香口,要過食既時候要小心,如果唔係就好易俾流心芝士辣親架喇~食完所有野,仲有甜品,可能因為好好本身係上海菜起家(佢地係佐敦仲有一

牛頸脊

食完所有野,仲有甜品,可能因為好好本身係上海菜起家(佢地係佐敦仲有一間鋪係專食上海野),所以甜品都有 2 種選擇,分別係桂花糕同豆沙鍋餅,兩樣都好好食,豆沙鍋餅係即整,拎到出黎仲係熱既,絕非整定放係度既行貨。

基本上,去過呢度之後,我打邊爐都只會返黎呢間食,連我老公唔鐘意打邊爐既,都愛上了(佢成日話打邊爐食唔飽,因為食果陣唔係一氣呵成咁食,又無飯到肚喎。。。)
推介大家去好好,記得叫上面介紹既鎮店之寶呀 :)

2016-04-09
牛頸脊
2016-04-03 553 瀏覽
人就是矛盾不堪的動物,因為創造者賦予人類智慧和情感,兩者在生活上纏結難解、密不可分。就以人與人的關係為例,本應充滿著愛,但奈何少部份的人會將私利凌駕彼此的關係,令純真的人為免受傷害而戴上保護裝置,不讓真心敝開,以致未能坦誠相對,但同時間又渴望得到關注和愛,這可算是現今社會可悲的矛盾!近幾年,認識了不少的新朋友,感恩上天還讓我結交到一些善良、真誠的人,不時為我的心注入點點的暖流!這晚首度相約幾位朋友,包括朋友的另一半同來「圍爐」,在稍為轉冷的晚上增添無比溫暖!「好好」是老公平日跟朋友常來的「麻甩」局選址,他謂實際飲酒、「吹水」多於咀嚼,哈哈!「好好」雖然有點「麻甩」,但侍應大哥、大姐也非常有禮,環境整潔,更設有 Wifi ,正合我們這班以相機食先為宗旨的「後生仔」!朋友還未到,侍應大哥先送來青木瓜和泡椒鳳爪兩款前菜,兩款皆我所愛,看得我口水流!早已答應帶上日本威士忌,而朋友亦帶來日本旅行時購買的燒酌,合我們六人之力,看來不醉無歸。響17年,不用多介紹了,酒鬼肯定心裡有數;而較特別的魔王,入口帶香,非常醇美,平日不愛燒酌的我,今趟也大開飲界!吃前大家先來混醬!瑤柱海味大芥菜鍋 HK$108

吃前大家先來混醬!
瑤柱海味大芥菜鍋 HK$108

「好好」備有十多二十款火鍋湯底,不乏重口味的酒鍋、風味的豬肚鍋、清新的蕃茄鍋和各式海鮮鍋等,友人選了清熱解燥的瑤柱海味大芥菜鍋,大芥菜並無苦澀,煲腍後菜味濃厚可口,配上各式海味和豆腐吊味,清怡的味道也非常稱心!
汕頭魚片頭 HK$42

先來一份汕頭魚片頭作小食。沒想像那般酥香,不過魚片軟滑中帶爽勁,味道也調得恰好,不會過份濃鹹,感覺也不錯!
極品手切本地新鮮肥牛 (大) HK$288

席間六人,當中三人不吃牛,但對牛癡而言,火鍋缺牛,實是一大遺憾,幸好其餘三人不介意湯底混雜牛味,於是要來了一碟大的極品手切本地新鮮肥牛。一看牛肉顏色鮮紅、油潤亮澤、牛脂均勻,未嚐信心已倍增。

一試,牛味香濃、口感柔軟,好吃得令牛癡雀躍不已,幸好我們沒有錯過!
蘇格蘭蟶子皇 HK$98

總不能讓牛癡專美,蘇格蘭蟶子皇雖然不算巨大,但肉質爽香、鮮甜,下鍋後兩秒便要拿出,否則會錯失最美味的口感!
日本黑豚肉片 HK$88

反而黑豚肉片較為平泛,肉質沒預期的鬆軟香滑,而黑豚肉的香氣也並不明顯,實屬平凡之作。
美國桶蠔 HK$138

美國桶蠔本質肉厚,爽滑中帶軟腍,蠔味不濃不淡,較易被不嗜蠔者接納。若然要嚐泡泡的蠔心,切忌燙得太熟,蘸上醬油,風味也不遜。
鮮肥鵝腸 HK$78

看到鵝脂肪澎湃的鵝腸,對這邪惡的火鍋料簡直又愛又恨。鵝腸果真新鮮肥美,爽感隨著鵝脂入口,我已非常滿足,友人卻認為鵝香仍可再進一步,看來她比我更高層次,追求極至的邪惡,哈哈!
友人帶上流浮山買回來的炸小魚,鹹香脆口,用來佐酒一流!
沙白蜆 HK$68
還未到夏季,蜆隻也細小、肉質亦不算肥美,不過勝在鮮甜味道十足,加上每次均由友人代灼,蜆甜心更甜!
炸響鈴卷 HK$38
代灼的又何止是沙白蜆,還有炸響鈴卷!
冰豆腐 HK$32

泛黃的冰豆腐仿似綠豆雪條!在湯中滾動片刻,吸收鍋中的精華後,顯出清怡中的滋味!
鮮腐竹 HK$32

老公很喜歡鮮腐竹的香氣和爽滑,這個定能滿足他!
萵筍 HKD32
油麥菜 HK$28
西洋菜 HK$28

蔬菜方面,我們選擇了萵筍、油麥菜、西洋菜,還有忘了拍照的皇帝菜,每款質量也不錯,也沒有菜腥味,多來幾款絕對也不是問題!
豆沙窩餅
桂花榚

用膳期間,我們遇上「好好」的老闆,後來他雖然提早離開了,但請侍應大哥為我們送上豆沙窩餅和桂花榚,認真窩心!
這晚我們幾位友人伴著笑聲,一邊大吃、一邊暢飲,發揮豪情的真本色,沒料到把兩支自攜的酒精也喝得一乾二淨,認真厲害!席間亦認識了搖滾歌手 Cobra,希望日後有機會欣賞他的表演。

難得的快樂和坦誠的友誼,一再提醒我要更加的惜緣!

P.S. 小妹正在製作個人網頁,網址為 www.kanlee.blogspot.com,請大家繼續給小妹一點點支持及指導,正不斷努力為網頁增加精彩的元素,希望大家會喜歡!

2016-03-26
  • 極品手切本地新鮮肥牛
  • 蘇格蘭蟶子皇
  • 鮮肥鵝腸
  • 各式蔬菜
2016-03-30 371 瀏覽
酒逢知己千杯少呢句話真的永不過時,這夜我跟車爸爸一同摸著酒杯底跟新知舊雨同聚暢飲今晚夜^0^先嗚謝Kan & Nelson無私奉獻美酒共嚐本來想帶酒到的我因怕飲不完被叫停了OKOK下次到我帶啦~麻煩晒Kan安排了我們到好好肥牛雞煲店打邊爐,先話比大家知此家火鍋店性價比超高用料夠新鮮而且招呼超貼心呢^0^火鍋配料價位由二十多元已有交易,其它食物全部都係開心價呢^0^指定動作混咗醬先要多D辣椒多D辣椒正呀~辣媽姿態哼~湯底係{瑤柱海味大芥菜鍋}$108煲蓋一開那芥菜香便衝入鼻子,湯底清甜充滿海味鮮甜簡單又好味~飲酒梗係要食D香口嘢啦{汕頭魚片頭}$42,份量不少的魚片頭質感頗彈沒腥味送酒好物^0^{極品手切本地新鮮肥牛}$288(大),牛肉嫣紅富光澤聽車爸爸評它肉質不錯牛味頗香濃,吃得他很滿足喔!!{日本黑豚肉片}$88豚肉色澤粉嫩肥瘦均稱,肉香不算超香濃但肉質頗軟滑~{蘇格蘭蟶子皇}$98一客有足足8隻每隻也肥美肉厚而且無沙,輕輕灼熟鮮甜彈牙好鬼C正呢~{沙白蜆}$68
指定動作混咗醬先要多D辣椒多D辣椒正呀~辣媽姿態哼~
汕頭魚片頭
極品手切本地新鮮肥牛(大)
日本黑豚肉片
蘇格蘭蟶子皇
{沙白蜆}$68一客起碼有斤半須然未係最肥美但也算好肉地而且鮮甜味十足呢~
沙白蜆
{美國桶蠔}$138一上檯時大家也報以嘩聲,因為隻隻都真係很巨大呀!
美國桶蠔
灼熟後沒縮細多少蠔肉質感嫩嫩的而且味鮮沒帶酸很好吃呀^0^
{鮮肥鵝腸}$78我一看到附帶肥膏的鵝腸滿心歡喜,不過灼熟後須然新鮮爽口,但腸味不夠濃濃有點點失望呢!!還記得在常滿雞煲吃過那兒肥美的鵝腸至今也難忘呢!!
鮮肥鵝腸
{雙拼滑}$78可在蝦滑,墨魚滑,鯪魚滑及鮮牛滑中任選兩款,前半筒係蝦滑質感彈牙亦有蝦味如果可以滑溜多些更加美妙,後半筒係墨魚滑咬口同樣出色墨魚挺香味道不錯~
雙拼滑
{惹味韮菜餃}$58餃子皮滑溜非常餡料十分足秤,確冇改錯名名副其實係惹味韮菜餃haha~
惹味韮菜餃
打邊爐除咗個爐當然要正菜相隨啦,{西洋菜}$28,{皇帝菜}$38,{萵筍}$32,仲有漏影的{油麥菜}$28通通脆嫩好吃至一條不留呢^0^
西洋菜
皇帝菜
萵筍
{冰豆腐}$32最愛吃這款冰豆腐質感完全顛覆了豆腐的框框,灼熟後索盡湯底精華口感像綿花般鬆軟的冰豆腐真係令人好傾心架^0^
冰豆腐
{日本稻庭烏冬}$38/兩個,當然知道係來貨啦但質素很不錯烏冬煙韌又滑捋捋都係美味又飽肚之選啊~還有鮮腐竹和炸魚皮漏咗影添真係貓貓哋喔!!
日本稻庭烏冬
最後店方送上清香桂花糕及熱辣辣豆沙鍋餅兩款都可口非常多謝晒楊老闆^0^
2016-03-26
極品手切本地新鮮肥牛(大)
美國桶蠔
惹味韮菜餃
西洋菜
皇帝菜
萵筍
冰豆腐
日本稻庭烏冬
2016-03-29 158 瀏覽
朋友介紹,必吃牛肉(特別牛格胳底),響鈴,而且海鲜特別新鮮。如有特別想食海鮮最好一早預定。點樣人情味呢?首先老闆好細心,會關心我們對食物口味滿不滿意,又教我們打邊爐技巧,而我們差不多食完,想壤給下一枱客,老闆亦客氣地叫我們慢慢不用急著走,再坐一會無妨。因其他食市地方一定想客人快速埋單,再做另一批客。 牛格胳底,好正。入口即溶。 另一推介:花鵰牛,口感軟滑 無骨鳝片 菜肉餃子 蝦滑 聖旨及蝴蝶蛤爽脆饗鈴,即食亦可並有自制醬汁配上 桂花糕 老闆即制豆沙煱餅

牛格胳底,好正。入口即溶。

另一推介:花鵰牛,口感軟滑

無骨鳝片

菜肉餃子

蝦滑

聖旨及蝴蝶蛤
爽脆饗鈴,即食亦可並有自制醬汁配上

老闆即制豆沙煱餅
2016-03-24