2019-04-08 1778 瀏覽
其實小籠包對我嚟講有佢嘅獨特吸引力,除咗賣相靚,同埋味道傳統外,佢仲吸引我個胃,可以行行下街就突然好想食。今次嚟到「好德來小籠包店」。今次點咗4樣野:口水雞(1例)、雞絲粉皮、小籠包(1籠)、豆沙鍋餅口水雞(1例)($78)第一眼俾佢表面層辣椒嚇襯,心諗「嘩!會唔會好辣」。食落口當然唔係咁得人驚,固然有辣嘅感覺,另外仲多咗一份好香嘅炒鑊香味,真心想講😂😂整碗白飯就正。雞肉方面大部份都係連骨嘅位,所以好多嫩肉食到。但價錢比較貴,同樣價錢出去可以食半隻雞,呢道只有1/4隻。雞絲粉皮($60)粉皮好薄身,佢仲呈現出捲條嘅形狀,一望就知應該會好爽口。咁食落口當然爽口啦,好似食緊黃喉片咁(都有7成口感似嫁)。不過粉皮比較薄身,感覺好快就食完碟菜。麻醬方面就比較咸,同埋好小花生醬味。呢碟性價比好低。小籠包(1籠)($44)雖然話就話1籠小籠包,但其實只係有6隻。小籠包上枱果時仲熱辣辣出晒煙,食落口果陣d湯汁仲好熱,所以餡嘅鮮味好出,鮮鮮鮮!皮方面都做得算薄。正正常常都推介大家試下。豆沙鍋餅($48)店員建議豆沙鍋餅可以後上,食到咁上下先叫佢地上枱👍👍服務好好。豆沙醬夠綿身,不過甜味雖然夠,但好似唔

口水雞(1例)($78)

雞絲粉皮($60)

小籠包(1籠)($44)

豆沙鍋餅($48)
店員建議豆沙鍋餅可以後上,食到咁上下先叫佢地上枱👍👍服務好好。豆沙醬夠綿身,不過甜味雖然夠,但好似唔多夠紅豆味。🤔🤔 我覺得重紅豆味先好食。

茶($2)
2蚊杯茶,飲完可以refill,不過要親口叫先會幫你refill。今次食完一餐飯都無人嚟refill茶水。
2019-03-06
2019-03-14 874 瀏覽
><睇返手機d相 突然好掛住呢度嘅小籠包糖醋排骨($38 半份)好濃味好黏 近骨頭肉通常都會易咬d三色百頁卷($60)如果鍾意香芹嘅味 就要嗌百頁卷蔬菜爽脆 帶清新感覺好fresh仲有d麻油味招牌小籠包($44)皮算薄 唔係咁易穿 但都要小心夾上嚟 冇哂湯汁精華點算 熱辣辣啜d汁😋上海粗炒麵($88)對我哋嚟講有d油膩 唔係好食得慣下次都係要食返排骨湯麵><><><><><><><><><><><><><好德來小籠包店佐敦德興街18號地下
睇返手機d相 突然好掛住呢度嘅小籠包
糖醋排骨($38 半份)
好濃味好黏 近骨頭肉通常都會易咬d
三色百頁卷($60)
如果鍾意香芹嘅味 就要嗌百頁卷
蔬菜爽脆 帶清新感覺好fresh
仲有d麻油味
招牌小籠包($44)

皮算薄 唔係咁易穿 但都要小心夾上嚟
冇哂湯汁精華點算 熱辣辣啜d汁😋
上海粗炒麵($88)
對我哋嚟講有d油膩 唔係好食得慣
下次都係要食返排骨湯麵
><><><><><><><><><><><><><
好德來小籠包店
佐敦德興街18號地下
2019-03-12 577 瀏覽
今晚放工經過佐敦呢邊 就試吓附近嘅小籠包 地點都非常易搵 職員十分有禮貌帶位 今晚點左 1)小籠包 (4隻)2)黃橋燒餅 (3件)3)清炒菜心 4)蔥油拌麵 5)煎鍋貼 煎鍋貼好快上枱 好夠熱 唔會煎到黑晒 鍋䀡充滿肉汁 蔥油拌麵有驚喜 唔會過於肥淋淋 份量略嫌少 好快清晒 清炒菜心正常 冇影到要加單 點左碟黃橋燒餅 一上枱都見到煙 呢個真係即叫即整 好鬆化 入邊係有火腿、蔥之類 村料看似簡單 但就配合得恰到好處 等左20分鐘左右 值得!下次有機會可以再黎
2019-02-23 933 瀏覽
今晚放工約左人係佐敦整D野,好快速整完,見時間尚早,隨即沖嚟呢度食個晚飯(因為晏D會滿晒座架)。佐敦地鐵站穿過好耐歷史既恆豐中心就嚟到,坐底左後職員立即放底左大大隻字既牌,寫住最底消費,well,白紙黑字寫明,其實叫碗麵,加杯野飲過晒有餘囉。一如以往,我都係食排骨湯麵,今次加多左鍋貼(一客三隻),另外飲熱茶(2蚊茶錢),每次食呢個排骨都係大大件,厚炸,而且仲有肉汁,湯麵分開上,湯麵係比較淡口既,至於鍋貼,煎到個底好脆,明顯煎既時候好足夠,熱茶係茉莉茶味(我覺得)。
2019-02-17 584 瀏覽
本來去食拉麵嘅🍜點知食店好funny咁將有斜梯入口嘅門口鎖死咗仲話唔會開得返OK!fine!求食餐好啫,貴店有乜隱憂,我真係無精神去體諒...bye又好,造就咗呢個機會去試「好德來」嘩,全場爆滿,但好快有位,仲撞到朋友😀今次都食咗好多嘢,好飽呢#酸辣湯 - 好少酸辣湯食到有豬肚絲,顏色亦係少有唔係橙橙紅紅咁(應該係豆瓣醬)。酸辣平衡...好飲#小籠包 - 好食,又夠熱#糖醋排骨 - 較乾柴、味道唔錯嘅#排骨炒年糕 - 一睇就知濃味嘢,確實係鹹咗d。排骨勁大條,雖然沾滿汁,但外皮咬落去竟然脆身!肉質好食呀#黃橋燒餅 - 呢個要等25分鐘,感覺即叫即整。內有火腿粒、薑粒、菜粒、肉碎。似食緊一個酥皮verson嘅餃子🥟 幾得意,好食。#煎鍋貼 - size大到好似小型散紙包咁😂 煎得好金黃,又係熱到燙口。幾好食成間食店d店員做嘢好快手!尤其refill茶,基本上飲完最後一啖茶,2秒後就有人出現再斟返,堅勁!而且好好禮貌,又nice...走嘅時候不停叫我慢慢嚟...又叫小心唔好急...哈!舖頭都幾大,枱櫈全部可以郁得。人多就會逼好多(廢話)點都要麻煩人起一起身,互就啦...OK㗎. 仲有,門口
本來去食拉麵嘅🍜
點知食店好funny咁將有斜梯入口嘅門口鎖死咗
仲話唔會開得返

又好,造就咗呢個機會去試「好德來」
嘩,全場爆滿,但好快有位,仲撞到朋友😀

今次都食咗好多嘢,好飽呢

#小籠包 - 好食,又夠熱

#糖醋排骨 - 較乾柴、味道唔錯嘅

舖頭都幾大,枱櫈全部可以郁得。
仲有,門口有斜梯㗎,好方便輪椅♿️入去!
2019-01-31 545 瀏覽
香港大大小小的這類型餐廳都有食過不過我都係比較愛吃這間次次去到晚上都要等位🤦🏼‍♀️最好book定位不過最起碼員工都夠nice 🥰次次去到都會叫返個上海粗炒,小籠包,豆漿同炒年糕不過今次豆漿竟然冇晒貨🤦🏼‍♀️唯有飲熱茶不過好彩佢個茶清清地又可以解油膩所以我都飲左四五杯又可以無限加茶🌸小籠包熱辣辣食落去要小心啲因為佢會有好多湯噴出嚟好容易整傷嘴唇👄佢個小籠包嘅湯清清地幾好飲😂抄年糕煙煙硬硬幾好口感😂上海粗炒上次去到無咁好食吾知係未吾同左人去整呢😩
香港大大小小的這類型餐廳都有食過
不過我都係比較愛吃這間
次次去到晚上都要等位🤦🏼‍♀️
最好book定位
不過最起碼員工都夠nice 🥰
次次去到都會叫返個
上海粗炒,小籠包,豆漿同炒年糕
不過今次豆漿竟然冇晒貨🤦🏼‍♀️
  • 招牌小籠包
  • 豆漿
  • 上海粗炒
2018-11-21 788 瀏覽
返工前去食呢間上海餐廳~呢間餐廳好有中國風味,播舊歌,都幾有情懷既好整齊既感覺,侍應有禮貌👍🏽免收加一的。有肉🍗也有素菜🥬選擇,幾好👍🏽而我同友人選擇左素菜🥬🥬清淡的陽春麵,麵質還可以,望上去油油地,實際食落去又唔覺太油既感覺😊😊呢個係鮮雜菇湯麵🍜,冬菇幾入味,麵條爽口的,幾好味的選擇👍🏽之後仲叫左素菜包🥠裡面包左新鮮的菜,菜味幾鮮甜,仲有菇粒,住家菜清淡的選擇👍🏽👍🏽呢個外貌好吸引,叫紫薯水晶糰。個皮好好味👍🏽煙煙韌韌👍🏽👍🏽晶瑩剔透👍🏽👍🏽紫薯薯蓉唔會太甜,好香紫薯味,加上桂花花香,好夾,清清甜甜咁,可以試試🤤🤤分開左三次叫⋯所以張單咁樣😓總括黎講都ok的👍🏽
返工前去食呢間上海餐廳~
呢間餐廳好有中國風味,播舊歌,都幾有情懷既

好整齊既感覺,侍應有禮貌👍🏽

免收加一的。有肉🍗也有素菜🥬選擇,幾好👍🏽
而我同友人選擇左素菜🥬🥬

分開左三次叫⋯所以張單咁樣😓
總括黎講都ok的👍🏽
2018-11-11 649 瀏覽
銀芽鱔糊係全個餐牌最貴的食物。好快上菜。鱔糊的銀芽好新鮮脆嫰。鱔糊的黃鱔食落似在雪櫃冰了一段日子,口感似豬肉多D值60分。黃橋燒餅滿分💯。鍋貼好有肉汁好味道95分。烤麩太細碎太淋沒有口感60分。百頁紅燒肉好好食95分。醉雞75分。整體來說,全部醬汁太濃偏鹹。三人埋單$475。
2018-11-10
  • 黃橋燒餅
  • 必食鍋貼
2018-10-31 769 瀏覽
平日收工黎到佐敦,突然想食小籠包所以特意黎到好德來食晚飯。平日唔會太多人,一入到去就有位坐。首先當然先點左一籠招牌小籠包試一試,味道同想像中差唔多,湯汁都好食,另外亦叫左枝凍豆漿飲,一枝可以岩岩好分到兩杯。之後就叫左份排骨湯麵,排骨係分開上,原來好大份,同時炸得非常香脆,肉質又唔會炸到好乾,整體味道比預期中好好多,而湯麵既麵條口感都不錯,係成餐飯最滿意既野食。最後仲叫左份甜品,就係紫薯水晶糰,其實都係貪佢既外觀幾別緻同個人喜愛紫薯既關係而點。雖然已經有心理準備就咁蒸完既紫薯會好淡味,但可惜實際既味道比預期中仲要淡得多,口感上同水晶糰亦唔係特別夾既感覺,所以都係試一次就好。但係總括而言我仍然幾滿意呢間中餐廳,雖然食物價格唔係特別便,但當日店員既服務態度都幾友善同主動,所以留低唔錯既印象。
招牌小籠包

紫薯水晶糰

招牌小籠包
  • 小籠包
2018-09-18 956 瀏覽
入黎前就同我地講明用餐時間,合理既,但系我地都表明等齊人先點餐,侍應就好心急甘叫我地落住先。食完冇耐就收哂我地啲碗碟,自動波叫我地埋單,明明過左一半用餐時間,仲有好多位,又冇人排隊,成個感覺好吾舒服,似趕客走甘。 小籠包系就系多汁,可惜好油膩,皮不厚不薄,餡肉適量,食一兩粒就頂吾順,吾系好抵食!排骨湯麵,厚切炸豬排,金黃脆皮,可惜冇肉汁又淡而無咪,湯底清過水,吾岩重口味人仕。擔擔麵,麵質彈牙既,可惜湯底吾夠味吾夠香,少少花生麻醬味。仲有個茄子,不過不失!

擔擔麵,麵質彈牙既,可惜湯底吾夠味吾夠香,少少花生麻醬味。

仲有個茄子,不過不失!
啱啱經過佐敦,有啲掛住上海嘅蔥油拌麵,找到呢間小店。見到好多食評有讚冇彈,就睇下你咩料。店面四正,服務不錯。點了個蔥油拌麵、小籠包。拌麵一上,即刻失望,點可能係暖的?蔥不香、油不夠、醬油又得少少、麵量又得幾啖,嘩$60蚊窩,你好意思收?!一d蔥油香都無,咪就係因為唔夠熱燙囉!最好笑麵都幫你拌埋,連個精髓都要抹殺埋,失敗!小籠包來了,皮很薄、很熱騰騰。贏晒全港鼎x豐的。咬個窿倒湯出來,湯汁少,偏咸!肉質一般,仲恐怖好咸,咸左成日!同上海鼎x豐差成條淮海路!滬上路邊小店都比不上,失敗!好采無點$118的海蜇頭!俾過百蚊食個lunch,唔係好肉赤既,但係咁既份量、咁既品質,又多一間永別!bye!

店面四正,服務不錯。點了個蔥油拌麵、小籠包。

好采無點$118的海蜇頭!

開洋蔥油拌麵
2018-09-12
2018-08-30 898 瀏覽
自從舊舖搬到新舖之後,其實只是街尾搬到街頭,就是不一樣,唔知點解,舊舖迫迫哋,反而有人氣,新舖,大了、好坐了,但就覺得冷清了⋯⋯今日中午帶朋友過來用膳,可能落大雨,只是得三數枱客⋯⋯看到點菜單,其實我每次都係叫嗰幾樣,總之久不久想食小籠包,就會過來拜會一吓先嚟個鱔糊湯麵⋯⋯一上枱,就知道鱔糊一定好貴,真係好細碟,而且好杰身,相信豆粉水落得太多上海粗炒每次想食小籠包嘅我,總會過來,因為香港真係冇乜幾間做得出色,好徳來嘅小籠包,確實唔錯雪菜肉絲炒年糕上海春卷,就是喜歡它炸得嚟唔算油膩另外必食鍋貼,水準不及從前最後是排骨湯麵,如果想食這排骨的話,一定要叫排骨湯麵,否則另加$40 ,好貴

今日中午帶朋友過來用膳,可能落大雨,只是得三數枱客⋯⋯

鱔糊湯麵

雪菜肉絲炒年糕

雪菜肉絲炒年糕
春卷

上海春卷,就是喜歡它炸得嚟唔算油膩
必食鍋貼

另外必食鍋貼,水準不及從前

春卷
2018-08-24 483 瀏覽
上海菜館,午市時段有廚師推介,但亦有最低消費。上海粗炒(1人份量),濃醬肉絲椰菜炒得很香,粗麵好彈牙,有咬口,非一般平價貨可比。招牌小籠包,比一般名牌店的小籠包大些,皮亦不厚,夾起來時可感到湯汁在包內流動,証明包內充滿湯汁,果然一咬就爆汁juice,做得很美味。皮旦豆腐半份,用普通盒裝蒸煮豆腐,皮旦切得很細粒,味道不過不失。
上海菜館,午市時段有廚師推介,但亦有最低消費。

"我是一個有內涵的🐽扒🤣" Probably the best porkchop in Kolwoon😍😍講真我真係由細到大都麻麻地🐖扒架😂😂因為一係就太硬一係就太嚡....直至遇到真愛 #新景園 ,我先對豬扒另眼相看! #好德來 可以叫做我喺九龍嘅至愛🐽扒😍😍 因為佢係上海菜,手法都係上海排骨, 因為佢係即叫即炸,所以要等十五分鐘,但係絕對值得!!! 佢份量好足架,差吳多等於其他廳2面份加埋!!! 差吳多成大半塊面咁大,男士一定夠食!! 大概有七舊,有四舊都係全肉啖啖肉,兩三嚿帶骨! 我最欣賞佢係啲豬扒部位真係揀得好靚,可以話係豬扒界嘅和牛!! 係充滿油花嘅豬扒🤩🤩🤩 每舊豬扒都好似雲石咁, 脂肪分佈得好均勻, 脂肪嘅部分透明度好似水晶咁晶瑩通透 💎💎 同埋師傅火候控制得好好, 炸得啱啱好,嗰皮炸得香脆酥脆,但入面豬扒重係超級JUICY!
"我是一個有內涵的🐽扒🤣"
直至遇到真愛 #新景園 ,我先對豬扒另眼相看!

• 上海排骨麵
2018-08-12 349 瀏覽
三人行,點了小籠包,鍋貼,黃橋燒餅,鷄𢇃粉皮,獅子頭湯麵,高力豆沙,每人100元左右,性價比高!小籠包皮薄多汁是基本要求,令人驚喜的是鍋貼,底脆而內裡足滿肉汁非常好吃!黃橋燒餅需時二十五分鐘,餅皮酥脆,層次分明,餡料豐富。最後點的甜品高力豆沙脹卜卜,真材實料。值得一讚全部熱食均熱辣辣上枱,倍添美味。可惜多人光顧,需一個半小時還枱,常有侍應關心我們點的東西齊了沒有,時間趕忙,最後用餐不足一個半小時。
  • 小籠包
  • 招牌小籠包