2023-02-20 774 瀏覽
叉燒油雞配椰菜花飯openrice要夠200字先可以評分,有冇搞錯,難食咪食囉,迫人打咁多字首先成盒飯係凍既(出面2x度,唔好瀨天氣)叉燒勁肥,得1/3係食得,肥叉人岩食,但凍既肥叉我個人就唔好$56一盒既叉油雞,佢居然斬一隻翼當一份油雞,鎚都無隻,有d過份油雞勁咸,咸到傻,蔥油無味,好難食!$56幾啖就食完,食左陣風咁,完全唔飽仲差過大快活大家樂甚至街邊燒味檔唔怪之得金鐘廊咁旺都無咩人幫襯無下次
叉燒油雞配椰菜花飯

首先成盒飯係凍既(出面2x度,唔好瀨天氣)

油雞勁咸,咸到傻,蔥油無味,好難食!

$56幾啖就食完,食左陣風咁,完全唔飽
仲差過大快活大家樂甚至街邊燒味檔
唔怪之得金鐘廊咁旺都無咩人幫襯

無下次
叉油雞椰菜花飯
2023-02-20
2022-12-16 544 瀏覽
🧡好燒味🧡位於人來人往嘅金鐘廊商場店舖與另一甜品店分隔開共用空間經營⁡位置開揚 座位唔算多但坐得舒適設計幾新穎 堂食要自助收拾乾淨⁡因為自己一人食晚餐 所以只叫了一個餐點🌈核蛋肉燥飯收到的時候有啲驚訝 原來蛋係用紙包俾我同盒飯係分開上 同張相不太對應肉燥都幾足料 撈晒成個飯 剛剛好一人分量上面仲有啲炸蒜粒及蔥 口感層次幾豐富至於隻(核蛋)因為係另上 剝殼食已經係全熟狀態唔係好知道所謂(核蛋)即係點🤷🏻‍♀️而且個飯第一啖食落口都已經唔係熱辣辣相信餐廳只係一路暖住個飯保溫🤦🏻‍♀️⁡以為堂食會好似平時咁會有餐盤等提供但原來都係就咁俾盒外賣飯及餐具紙巾等有點不太user-friendly及不方便而且雖然餐桌看似乾淨但因為係自助型式收拾就咁將餐具等俾客人其實算不上好衛生🥲⁡
🧡好燒味🧡

而且雖然餐桌看似乾淨
但因為係自助型式收拾
就咁將餐具等俾客人其實算不上好衛生🥲

2022-12-14 366 瀏覽
中午飯諗唔到食咩好就叫左個【雙餸飯】叉燒+貴妃雞估唔到佢咁好食雖然叉燒唔係肥叉(我無叫到慢煮款)只係普通款叉燒已經好好食一啲都唔會(鞋口)入口有小小咬口好送到飯然後貴妃雞肉質都超嫩口佢俾既係雞髀黎唔知係咪個個飯盒都係咁啦但如果我想食燒味飯下次應該會再幫襯
中午飯諗唔到食咩好
就叫左個【雙餸飯】叉燒+貴妃雞
估唔到佢咁好食

雖然叉燒唔係肥叉(我無叫到慢煮款)
只係普通款叉燒已經好好食
一啲都唔會(鞋口)
入口有小小咬口
好送到飯
然後貴妃雞肉質都超嫩口

佢俾既係雞髀黎

唔知係咪個個飯盒都係咁啦
但如果我想食燒味飯
下次應該會再幫襯
2022-11-08 368 瀏覽
金鐘有間好高質嘅燒味舖,主打慢煮叉燒,去開金鐘梗係要去試吓。叉燒肥瘦適中,火候十足,燒臘口感結實,飯粒分明。手撕雞鴨,加上芝麻,兩種不同口感,加上醬汁,味道一流。
叉燒肥瘦適中,火候十足,燒臘口感結實,飯粒分明。
手撕雞鴨,加上芝麻,兩種不同口感,加上醬汁,味道一流。
外賣自取
10月17日星期一的下午,第一次到女子燒味買午飯。我沒有打錯字,是女子燒味。餐廳新開業時,商場地下有寫著店名的貼紙指示餐廳位置。「女子」在第一行,「燒味」在第二行,兩行字是左右對齊的。我跟同事們都疑惑究竟是「好」或是「女子」。然後,大家可能覺得叫女子燒味比較有趣,我們默認的店名便變成這樣了。餐廳很小,就像跟其他店分享使用一個舖位。座位大致上只有畫面看到的那麼多。桌面不大。然而,椅子並不是簡陋一張圓木椅,是半靠背座椅。我沒有坐下來,不能評論舒適與否。原來餐廳一年前已推出素食叉燒。是同事W最近告知。因為完全沒有想過燒味店會推出素食。Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯,$54。我覺得價錢算是合理。素叉燒是以Impossible品牌的素豬肉製作,而且餐廳位置在金鐘。食物份量也不少。外貌有幾分像真叉燒。還要表面有烤焦的部份。如果顏色再紅一點便更像樣了。我的素叉燒飯製作時間比較長,比我遲下單的客人都取走了食物。當接過午餐盒便知道是新鮮製作。午餐盒的温度是燙熱的。素叉燒的肉質帶點粗糙感。口感又是軟軟的。有點點甜味,但不會太甜。我喜歡這素叉燒。吃到後來發現叉燒內有紅色半透明果凍狀的東西
10月17日星期一的下午,第一次到女子燒味買午飯。

我沒有打錯字,是女子燒味。
餐廳新開業時,商場地下有寫著店名的貼紙指示餐廳位置。
「女子」在第一行,「燒味」在第二行,兩行字是左右對齊的。
我跟同事們都疑惑究竟是「好」或是「女子」。
餐廳很小,就像跟其他店分享使用一個舖位。
座位大致上只有畫面看到的那麼多。
桌面不大。
然而,椅子並不是簡陋一張圓木椅,是半靠背座椅。
我沒有坐下來,不能評論舒適與否。
原來餐廳一年前已推出素食叉燒。
是同事W最近告知。
因為完全沒有想過燒味店會推出素食。
Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯

我覺得價錢算是合理。
食物份量也不少。
Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯
外貌有幾分像真叉燒。
還要表面有烤焦的部份。
如果顏色再紅一點便更像樣了。
Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯
我的素叉燒飯製作時間比較長,比我遲下單的客人都取走了食物。
當接過午餐盒便知道是新鮮製作。
午餐盒的温度是燙熱的。
Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯
素叉燒的肉質帶點粗糙感。
口感又是軟軟的。
有點點甜味,但不會太甜。
我喜歡這素叉燒。
Impossible Pork 不可能(素)叉燒飯
吃到後來發現叉燒內有紅色半透明果凍狀的東西。
是仿肥豬肉嗎?
當時不知道是甚麼,有點吃驚。
挑出來不吃了。

後來才知道那是桃膠。
沒想到是桃膠。
真有心思呢。
2022-10-17
10 分鐘 (外賣自取)
2022-08-22 541 瀏覽
🍚三併燒味飯叉燒+貴妃雞+醬王燒鴨 $59(溫泉蛋🥚+ $9)足料燒味,每樣燒味都有4舊,叉燒夠瘦,唔多汁,但色澤均勻,肉鬆軟,食落唔乾仲低卡啲👍🏻,雞肉嫩滑唔油😉,會俾埋薑蔥蓉系面,燒鴨入味,有肉汁,唔會過鹹,冇肥肉😆,仲有兩條菜芯🥬,飯量唔算多適量😝建議一定要加溫泉蛋,蛋汁撈飯一流😈外賣會原隻蛋連蛋殼另外包起,食的時候先meet開,蛋烚到岩岩好,唔怕散🥚👍🏻✨餐廳主打生酮瘦叉燒,外賣仲有9折!
叉燒+貴妃雞+醬王燒鴨 (+溫泉蛋)
🍚三併燒味飯
叉燒+貴妃雞+醬王燒鴨 $59(溫泉蛋🥚+ $9)

✨餐廳主打生酮瘦叉燒,外賣仲有9折!
叉燒+貴妃雞+醬王燒鴨 (+溫泉蛋)
2022-08-16 311 瀏覽
今日Lunch放飯,見度度都大排長龍,係趕時間既情況下,我入左呢間裝修得四四正正既燒味舖,我點左個叉燒燒腩仔飯,金鐘嘅價錢,街市嘅味道,叉燒又韌又嚡,燒腩仔都還可以,個飯又乾又硬,如果唔係趕時間唔使等位,我都唔會幫襯。
2022-07-18 471 瀏覽
喺金鐘返工嘅人就知道,金鐘其實真係冇咩嘢好食,最多會落去灣仔嗰度食飯!雖然話金鐘廊嗰邊選擇都幾多,但係價錢好多都比較貴,呢一間我覺得會相對比較平啲, 50幾蚊就有交易,以地段嚟講我覺得算係咁。今次要咗個最傳統嘅叉燒豉油雞雙拼,我幾欣賞佢用咗青瓜代替菜心,因為我覺得青瓜感覺爽口好多,可以消滯。以佢個叉燒其實都幾入味幾甜,我鍾意有啲燶邊咁。啲雞肉味道都唔差,雞肉都幾嫩。其實我見到佢仲有素嘅叉燒,唯有下次再試下。

其實我見到佢仲有素嘅叉燒,唯有下次再試下。
2022-06-19 381 瀏覽
叉燒絕對係香港十大美食之一!呢間燒味舖招牌核蛋慢煮叉燒飯,叉燒微燶邊配上63度溫泉蛋,蛋漿叉燒汁撈飯真係勁正!疫情前lunch hour排曬長龍好多人黎外賣,可想而知有幾好食!------------------------------🐖◖核蛋“不可能”素叉燒飯◗ $59選用Impossible Pork加桃膠做成素叉燒,食落口感似肉,只有少許豆味,加上秘制嘅叉燒醬,出到黎嘅效果亦有少少燶面,同叉燒都有7、8成似!核蛋一如既往嘅好,夠流心用蛋漿撈飯,不過如果叉燒汁再多啲就更perfect!------------------------------主要做takeaway飯盒,亦有少量座位可以堂食。佢新出咗個大隻女子餐,係多菜少飯高蛋白飯盒,有貴妃雞胸同醬王燒鴨胸兩款可以揀,都勁吸引!糾結咗好耐食邊款好,總有機會下次再食!喺果頭返工嘅,平時lunch hour可以用WhatsApp落定單,就可以直接拎走!

🐖◖核蛋“不可能”素叉燒飯◗ $59
2022-06-02 326 瀏覽
之前係香港站買過外賣返屋企食,感覺唔錯😏今日要係金鐘返學,於是就去金鐘廊買飯盒,食完先上堂~上次食過叉燒切雞,見有D網友話燒腩仔唔錯,所以今次試燒腩仔油雞飯~個飯盒係紙盒來,有別於平時嘅膠盒、發泡膠盒,幾精緻😙一打開盒,油雞同燒腩仔都擺得好整齊~不過食落有D失望😢🐔油雞冇骨👍但食落有D鞋口,同埋唔太夠味🤷‍♀️🐷燒腩仔,個皮脆嘅👍同事話:燒腩仔緊係肥架啦~但對我來講,似乎肥左D,我唔太o岩食🤦‍♀️薑蓉俾得幾多😊開頭睇落覺得好似冇乜豉油,點知食落又o岩o岩好😂個飯都係熱嘅👍如果可以加條菜就好啦😒成個飯,雙併 $54,燒腩仔加 $8,總共$62係金鐘中環食一個飯,呢個價錢好似好合理,但對比返質素,我覺得唔值🤷‍♀️下次都係搵其他野食好過😒
之前係香港站買過外賣返屋企食,感覺唔錯😏
今日要係金鐘返學,於是就去金鐘廊買飯盒,食完先上堂~

個飯盒係紙盒來,有別於平時嘅膠盒、發泡膠盒,幾精緻😙

一打開盒,油雞同燒腩仔都擺得好整齊~
不過食落有D失望😢

🐔油雞冇骨👍
但食落有D鞋口,同埋唔太夠味🤷‍♀️

🐷燒腩仔,個皮脆嘅👍
同事話:燒腩仔緊係肥架啦~
但對我來講,似乎肥左D,我唔太o岩食🤦‍♀️

薑蓉俾得幾多😊
開頭睇落覺得好似冇乜豉油,點知食落又o岩o岩好😂
個飯都係熱嘅👍
如果可以加條菜就好啦😒
油雞燒腩仔飯
成個飯,雙併 $54,燒腩仔加 $8,總共$62
係金鐘中環食一個飯,呢個價錢好似好合理,
但對比返質素,我覺得唔值🤷‍♀️
下次都係搵其他野食好過😒
2022-06-01
2022-05-12 306 瀏覽
🍲 好燒味 🍲原來金鐘廊裡面隱藏了一間企理燒味店店最外面是賣蛋糕 旁邊賣外國凍肉 🤣有趣有趣 🤭⭐雙拼燒味飯(叉燒+ 燻蹄) $58⭐這裡採用自助式 免收加一👍🏻付款後等待一會就可以拿到飯盒不得不說 它的飯盒蠻漂亮的 🤩跟一般燒味飯盒不一樣果然這裡招牌是叉燒軟硬適中 充滿蜜香 😋😋😋燻蹄其實也不錯 有jelly般的口感而且在這裡可以感受到健康的氣息😃因為肉的肥膏不多 飯也不會很油但難得的是肉又不會太乾太柴🤔😮平衡做得蠻好的👍🏻👍🏻👍🏻
🍲 好燒味 🍲

而且在這裡可以感受到健康的氣息😃
因為肉的肥膏不多 飯也不會很油
但難得的是肉又不會太乾太柴🤔😮
平衡做得蠻好的👍🏻👍🏻👍🏻
5 分鐘 (堂食)
今天想不到吃什麼,看到這間有早鳥優惠,12點前有85折,12點半前有9折,那就肯定選擇85折了!雙拼飯(叉燒+貴妃雞)(54元)本來是想吃慢煮叉燒的,但想到要加8元,最後選擇了加溫泉蛋了!不過問了店員表示慢煮的可以要求半肥瘦式肥叉燒,普通的就瘦一點,那就看你的個人喜好了!不過普通的吃起來也挺不錯,蜜汁味香濃,肉質鬆化,雖然不是很瘦的,但也有點肥的,這個不錯!另外的貴妃雞,運氣不錯的拿到了雞上腿,吃起來肉嫩多汁,雞味十足!63度日本溫泉蛋(9元)因為有85折的優惠,所以就加了溫泉蛋來試試,來一次中日合壁!溫泉蛋煮得剛剛好,吃起滑嫩有蛋香,配上鹹香的燒味飯,吃起來更加惹味!

雙拼飯(叉燒+貴妃雞)(54元)

63度日本溫泉蛋(9元)
2022-04-07
2022-03-25 248 瀏覽
本身我好少食燒味飯的,呢間見多人食又有慢煮先試一試,食過就覺得真係幾高質🥢叉燒+醬油燒鴨💰$54想試有慢煮同冇用慢煮嘅分別,如果無食過慢煮,其實就咁食叉燒都好食,一樣燒得幾靚燒鴨就足滿香鴨油脂,食飯一流🥢慢煮叉燒+豉油雞髀💰$74呢間叉雞飯真係好高質,特別係慢煮叉燒,慢煮係腍好多!咁啱有少少半肥瘦,更加好食更加腍,煮對要試慢煮叉燒!我再食都會要返慢煮😋豉油雞髀都好滑,連埋蔥油飯一齊食係正嘅🉐另外佢仲有「港式脆皮燒腩懶人包」💰$15可以用懶人包入面嘅調味包,有埋簡單說明書俾大家去自家製脆皮燒腩仔,過幾日我試完再放上嚟俾大家睇吓🤣🚩好燒味 (金鐘) @goodbbq 📍金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓C01AD號舖

🥢叉燒+醬油燒鴨💰$54
燒鴨就足滿香鴨油脂,食飯一流

🥢慢煮叉燒+豉油雞髀💰$74

另外佢仲有「港式脆皮燒腩懶人包」💰$15

🚩好燒味 (金鐘) @goodbbq

2022-03-23
8 分鐘 (堂食)
  • 慢煮叉燒
2022-02-23 189 瀏覽
“叉燒(慢煮)+貴妃雞髀雙併燒味飯”($74)“老火靚湯”(+$15)Wfh咗幾日今日終於要返工🥲Lunch time去咗金鐘廊食呢間好燒味😙大多數人都係買外賣,堂食得我一個😂包咗場😆叫咗慢煮叉燒+貴妃雞髀嘅雙併飯🐷🐔叉燒肥瘦適中,因為慢煮嘅關係肉質軟腍😋貴妃雞髀食落好驚喜啲肉係超級超級滑😍雞皮爽口唔駛點蔥油已經好夠味🤤強烈推介🤤雖然呢道嘅價錢會比其他地方嘅燒味飯貴啲但質素真係唔錯☺️會令我覺得係值嘅😝另外仲+$15要咗個老火湯應該係青紅蘿蔔湯😛好清甜🥰天氣凍飲返個暖笠笠嘅湯舒服哂😚
“叉燒(慢煮)+貴妃雞髀雙併燒味飯”($74)
“老火靚湯”(+$15)

Wfh咗幾日今日終於要返工🥲
Lunch time去咗金鐘廊食呢間好燒味😙
大多數人都係買外賣,堂食得我一個😂包咗場😆
叫咗慢煮叉燒+貴妃雞髀嘅雙併飯🐷🐔
叉燒肥瘦適中,因為慢煮嘅關係肉質軟腍😋
貴妃雞髀食落好驚喜
另外仲+$15要咗個老火湯
應該係青紅蘿蔔湯😛好清甜🥰
天氣凍飲返個暖笠笠嘅湯舒服哂😚
2022-02-18 147 瀏覽
之前有食過呢到核蛋慢煮叉燒飯,肥瘦均勻,有肉香,不錯幾好食,所以想再試其他食物水準,一樣12點前買會有85折,餐廳除左燒味之外,都有午市套餐,包白飯、涼菜、湯,見到呢個香濃的四川麻辣貴妃雞好似幾吸引,,加上已去骨的滑嫩雞肉,所以就單買試下外賣包裝不錯,用上紙盒但唔會漏汁一份貴妃雞髀切開5件,旁邊附上薑蓉,雞外皮幾油亮,皮下脂肪不多,肉質鮮嫩,不會太油,不過薑蓉就好重味,即使配上白飯一齊食,依然會覺得好鹹

外賣包裝不錯,用上紙盒但唔會漏汁
2022-02-16