今晚約了一班好朋友去食日本菜,走進了新裝修的如月居酒屋,地方不算很大,卻感覺舒適自在。居酒屋老闆很貼心,在訂座時預先按照我們的預算,為大家設計了性價比高的菜單。 大家邊吃邊讃食物質數高、新鮮、香味四溢、炸物脆而不肥膩。從食物中看得見㕑師的功力和用心製作。值得推介大家去品嘗一下😃前菜牛油支豆,炸三文魚皮,炸雞軟骨鹽漬椰菜 如月千層 刺身:三文魚,油甘魚,刺身帶子 壽司:左口魚邊,赤蝦,紋甲魷魚燒物:原條燒白鱔牛舌串,有兩位改炸蝦煮物:清酒煮蜆食事:松葉蟹炒飯埋單結賬,老闆給我們85 折,每位約$350

前菜
牛油支豆,炸三文魚皮,炸雞軟骨
鹽漬椰菜
如月千層

刺身
三文魚,油甘魚,刺身帶子

壽司
左口魚邊,赤蝦,紋甲魷魚

燒物:
原條燒白鱔
牛舌串,有兩位改炸蝦

煮物:
清酒煮蜆

食事:
松葉蟹炒飯

埋單結賬,老闆給我們85 折,每位約$350
2024-10-17
2024-10-08 209 瀏覽
原本今日心情好差,咁啱睇到呢間餐廳喺openrice評價唔錯就同frd嚟食飯,食完滿足哂,舒服~既然係咁就簡單地打返個食評~╰(*´︶`*)╯價錢同食物質素可以balance到,唔錯。燒白鱔有驚喜,燒雞髀肉如果火候穩定d啱啱好都唔錯,有皮有肉有汁。辣椒仔唔算太辣,啱我口味。燒封門柳同牛舌都比較腍滑,唔錯。汁燒方面就相對會比較鹹d。紫薯栗子餅好味。蝦卷同刺身都算ok。可能見我哋食得多,唔知點解有85折優惠同埋贈送咗1支蘇打水同2份雪糕,開心。餐廳裝修風格算係比較簡潔,檯面顏色影相效果唔錯。服務態度良好。#嗜新嘢 #FoodieLife #香港美食 #eat
既然係咁就簡單地打返個食評~
╰(*´︶`*)╯
#嗜新嘢 #FoodieLife #香港美食 #eat
2024-10-07
2024-10-05 98 瀏覽
今日收工到旺角食晚餐,突然好想食日本野,朋友又話想食居酒屋,於是上網看一看就決定來如月居酒屋。呢到裝修都幾有味道,而且店員都好有禮貌,而且呢度嘅水竟然有放咗青檸落去,好細心!結果食左一餐開心嘅晚餐。今晚嘅野食都幾好食,特別係以下幾款:吉列多春魚炸得好酥脆,而且唔會話太多骨。小女子呢個名好特別,所以我都即刻又點,原來就係醃製,而且有少少甜味嘅walnuts,幾特別。日本蒜頭漬就夠濃味,而且粒粒蒜蓉都好大粒,真係好似外面食Omakase d配料咁樣。牛油炒枝豆份量好多,一路算,一路食到牛油味喺外層嗰度。幾種小食配酒一齊食真係好夾。流心雞蛋薯仔沙律好得意,同細個食嘅薯仔沙律差不多,不過係升級版。火焰海鮮丼,入面有三文魚、鯛魚、赤蝦、帆立貝同赤身,相當豐富,啲飯同醋嘅ratio調得剛剛好,一個人一碗剛剛好夠飽。

今晚嘅野食都幾好食,特別係以下幾款:
吉列多春魚炸得好酥脆,而且唔會話太多骨。

走入居酒屋 🏮瞬間感受到日本的懷舊氛圍以日本酒樽、懷舊品牌貼紙裝飾的牆面很多小細節 增添日本氛圍1. 鏗魚湯烏冬 ($48) 鮮香的鏗魚湯底,清澈而濃郁烏冬面本身彈牙,吸附了湯汁的精華,口感極佳2. 阿波尾雞軟骨 ($28) 非常適合下酒的雞軟骨,口感酥脆,外焦內嫩,性價比高3. 免治雞肉棒 ($38) 肉質鮮嫩,外層微微焦香,內部保持著多汁的口感搭配一點蛋黃,簡直是絕配!4. 角切海鮮丼 ($88)新鮮的海鮮粒 選材講究、擺盤精美粒粒魚 新鮮滑嫩,米飯則是溫熱的,充分吸收了海鮮的鮮味5. 蒲燒鰻魚 ($88) 鰻魚的調味恰到好處,外皮微焦,內裡鮮嫩,味道香甜可口
走入居酒屋 🏮瞬間感受到日本的懷舊氛圍
以日本酒樽、懷舊品牌貼紙裝飾的牆面
很多小細節 增添日本氛圍

1. 鏗魚湯烏冬 ($48)
鮮香的鏗魚湯底,清澈而濃郁
烏冬面本身彈牙,吸附了湯汁的精華,口感極佳

2. 阿波尾雞軟骨 ($28)
非常適合下酒的雞軟骨,
口感酥脆,外焦內嫩,性價比高

3. 免治雞肉棒 ($38)
肉質鮮嫩,外層微微焦香,內部保持著多汁的口感
搭配一點蛋黃,簡直是絕配!

4. 角切海鮮丼 ($88)
新鮮的海鮮粒 選材講究、擺盤精美
粒粒魚 新鮮滑嫩,米飯則是溫熱的,
充分吸收了海鮮的鮮味

5. 蒲燒鰻魚 ($88)
鰻魚的調味恰到好處,
外皮微焦,內裡鮮嫩,味道香甜可口
🏮小女孩微甜的焦糖醬拌魚乾和核桃 很不錯😚.🏮芥辣八爪魚適量的芥辣味加上新鮮八爪魚粒 口感豐富🙌🏻.🏮店揚甜蝦炸蝦香味濃郁出色香脆甜蝦🍤外層炸得香脆且薄 好吃✅.🏮魚生沙律沙律配上多種魚生刺身🧜墨魚 魷魚 三文魚 油甘魚 吞拿魚 北寄貝 蝦等等加上適當的醬汁豐富又好味🥰.🏮吉列多春魚外面的炸層厚度適中多春魚香且軟🐟.🍢串燒🏮燒雞皮-鹹香 有嚼勁🐣🏮燒雞頸肉-醬汁入味 雞頸肉口感軟且彈牙🏮五花肉串-香口豬肉片🔥.🏮肥牛湯烏冬🍲湯底牛味濃度適中🐮烏冬有彈性
🏮小女孩
烏冬有彈性
魚生沙律
  • 小女孩
2024-09-30 77 瀏覽
如月居酒屋 (旺角)活白鱔串 Live Eel Skewer $38牛舌串Beef Tongue Skewer $38海膽明太手冷烏冬といの明太子冷やしうど Sea urchin mentaiko cold udon $98雞肉肉棒枝豆最近我去咗旺角嘅「如月居酒屋」,真係俾我驚喜!步入店內,環境非常舒適,裝潢典雅,燈光柔和,令人有種置身日本居酒屋的感覺,無論係聚餐定係約會都非常合適。食物方面,首先試咗「活白鱔串」,$38,每一串都新鮮得意,鮮嫩多汁,口感極佳,搭配特製醬汁,味道更上一層樓。接著係「牛舌串」,同樣係$38,肉質厚實,燒得剛好,香氣四溢,真係一試成主顧!另一道值得一提嘅係「海膽明太手冷烏冬」,$98,這碗冷烏冬搭配海膽同明太子,味道獨特,冷麵滑順,海膽嘅鮮味配上明太子嘅微辣,簡直係一場味蕾的盛宴!此外,我仲試咗雞肉肉棒同枝豆,兩者都好好味,特別係枝豆,鮮嫩爽口,係開胃小食的最佳選擇。服務方面,侍應非常有禮貌,親切熱情,總係面帶微笑,令我感到賓至如歸。總括來講,「如月居酒屋」無論係食物質素、環境還是服務,都表現得相當出色,性價比亦非常高。如果你想喺旺角享受正宗的日式美食,呢間
如月居酒屋 (旺角)

活白鱔串 Live Eel Skewer $38
牛舌串Beef Tongue Skewer $38
雞肉肉棒
枝豆

總括來講,「如月居酒屋」無論係食物質素、環境還是服務,都表現得相當出色,性價比亦非常高。如果你想喺旺角享受正宗的日式美食,呢間居酒屋絕對係一個唔可以錯過的好去處!

😋靜靜雞指數 🐥🐣🥚🥚🥚
🔂再偷食指數 ✅✅☑️☑️☑️
💲減荷包指數 💸💸💸💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #日本料理 #性價比 #日式地道 #手打烏冬 #三五知己 #hkfoodie #聚腳點 #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood

2024-09-28 62 瀏覽
通菜街有好多食肆,去左「如月居酒屋」食日本野👍🏻😋。❤️日本蒜頭漬蒜頭🧄落左少少調味有d甜甜地。❤️豬頸肉串辣辣地❤️豚肉京蔥串京蔥脆口,配豚肉正好中和豚肉的油膩👍🏻。❤️牛肋肉串牛醬汁甜甜地加左d黑椒微辣❤️五花腩串豬邊脆脆地加上少少肥膏,入口脂香四溢。❤️炸三文魚皮和平時食的炸魚皮差不多,這塊較大塊,炸得又香又脆。❤️炸雞皮雞皮薄身,把雞皮本身的油炸得十分香~❤️吉列日本多春魚(4件)外層吉列夠薄身炸得香脆,多春魚粒粒魚春增添口感~😋❤️牛肉烏冬算大碗,牛肉和烏冬的份量都頗多。烏冬彈牙~😋❤️荔枝檸檬綠茶和巨峰葡萄檸檬綠茶用透明玻璃杯盛載,有幾片檸檬🍋,檸檬的酸配巨峰葡萄🍇的甜,互相平衡味道剛好👍🏻。
通菜街有好多食肆,去左「如月居酒屋」食日本野👍🏻😋。

❤️日本蒜頭漬
蒜頭🧄落左少少調味有d甜甜地。

❤️豬頸肉串辣辣地

❤️豚肉京蔥串
京蔥脆口,配豚肉正好中和豚肉的油膩👍🏻。

❤️牛肋肉串
牛醬汁甜甜地加左d黑椒微辣

❤️五花腩串
豬邊脆脆地加上少少肥膏,入口脂香四溢。

❤️炸三文魚皮
和平時食的炸魚皮差不多,這塊較大塊,炸得又香又脆。

❤️炸雞
雞皮薄身,把雞皮本身的油炸得十分香~

❤️吉列日本多春魚(4件)
外層吉列夠薄身炸得香脆,多春魚粒粒魚春增添口感~😋

❤️牛肉烏冬
算大碗,牛肉和烏冬的份量都頗多。烏冬彈牙~😋

❤️荔枝檸檬綠茶和巨峰葡萄檸檬綠茶
2024-09-25 70 瀏覽
今日行通菜街,見到哩間居酒屋裝修得唔錯,咁試試。餐廳好新,好似日本懷舊居酒屋,唔錯。小女子,有小魚幹同核桃幹。調味微甜,核桃食落有焦香味,前菜黎講唔錯。牛油炒支豆,支豆入口軟爛,微帶牛油香味,送酒一流。炸海苔魷魚,外皮焦香脆口,內裡魷魚鮮甜有韌性,再加少少海苔,好味。串燒拼盤,有牛舌串,雞翼串,日本雞腿肉串同豬頸肉串。牛舌用醬烤方式烹飪,其他都係鹽烤。牛舌入口Q彈,秘制醬料香甜醬香味十足。其他幾串用海鹽稍稍調味,已經好好味。海膽明太子冷烏冬,烏冬用日式沙拉醬調味,再撈埋海膽一齊食,每一啖烏冬都嗦曬醬汁,食落好creamy好清爽。魚籽加入,會有少少爆珠感覺,口感好豐富。
牛油炒支豆,支豆入口軟爛,微帶牛油香味,送酒一流。
2024-09-24
  • 海膽明太子冷烏冬
  • 牛舌串
  • 炸海苔魷魚
2024-09-24 68 瀏覽
近日天氣反反覆覆,行行下街遇正落雨就最掃興!今晚係旺角附近又有雨,行經通菜街有間居酒屋門面幾新淨應該剛裝修完,見唔係太多食客唔駛點排隊等位,姑且入去醫下肚。雖然店名是居酒屋,不過環境格局都幾寬敞舒適好光猛,牆身畫了個大型日式招財貓及貼滿日式懷舊海報,算幾有日本feel。食物選擇有好多佐酒小食,又有炸物有串燒有飯有烏冬等,見唔係太餓就隨便點些食物試,個牛油炒支豆都炒得幾香,每粒都好有牛油味;芥辣八爪魚唔算太辣,青瓜粒有好多,夠晒開胃;吉列日本多春魚炸得幾香脆,如果多春魚再肥美飽滿點就更好;串燒方面由於趕時間唔知要等幾耐,只點了最快燒好的翠玉瓜甜薯仔同豬頸肉串過下口癮,大廚掌握火候幾好,燒得不會過燶,調味適中。至於海膽明太子冷烏冬好適合夏天食,烏冬煙韌,明太子醬超多,一個人食都夠飽。
芥辣八爪魚唔算太辣,青瓜粒有好多,夠晒開胃;
吉列日本多春魚炸得幾香脆,如果多春魚再肥美飽滿點就更好;
2024-09-23
2024-08-07 118 瀏覽
旺角鬧市中既鬧市系旺角站既附近當行街買嘢都攰系好多食肆中既通菜街如果想食比較港式味既日菜就好岩依到啦日系門面好易揾入面佈置亦相當有心思黎得居酒屋食嘢當然唔少得食串燒依到串燒都十分多款式今晚叫左六款試-北海道帆立貝-蒲燒鰻魚-阿波尾雞軟骨-厚燒牛脷芯-燒豆腐串-宮崎黑豚肉腸 串串都好有份量其中帆立貝相當巨型之後到主食-慢煮豬軟骨配讚岐烏冬豬軟骨好入味,烏冬又好彈牙-滑蛋炸雞飯一層滑蛋下,埋藏好多唐揚炸雞另類親子井

旺角鬧市中既鬧市

串串都好有份量
其中帆立貝相當巨型

之後到主食
-慢煮豬軟骨配讚岐烏冬
豬軟骨好入味,烏冬又好彈牙

-滑蛋炸雞
一層滑蛋下,埋藏好多唐揚炸雞
另類親子井

• 滑蛋炸雞飯
《如月居酒屋の食評》 by@ihungry.hk想同朋友Chill下食野傾下計,居酒屋🏮絕對係最好選擇💯!如月居酒屋以日式和風格為主,為你提供多款平價又地道嘅居酒屋美食,包括日式串燒、定食、小食等等,以超抵價錢為你做出日本🇯🇵質素!🔸 『讚岐烏冬 - $68』讚岐烏冬超彈牙,口感啱啱好,而湯底方面,湯底清甜又唔會有味精味,完全復刻到當地日本嘅清昆布湯,超正😜!🔸『咖哩炸雞飯 - $68』炸雞皮薄陷兔,金黃酥脆,入口肉汀爆開,流出香噴噴嘅日式咖哩,配埋足料新鮮蔬菜材料同QQ日本米,絕對滋味🤓!🔸『串燒 - $16-38』串燒種類勁齊全,有齊肉類、丸類、蔬菜及海鮮等等,特別一讚燒鰻魚串燒,醬汁甜味又惹味,鰻魚超足料又厚肉,肉身新鮮彈牙,大讚👍👍👍!🔸『燒物 - $25』所謂燒雞翼,我鍾意食!呢款芝麻燒雞翼非常之香濃,除咗外脆內爆汁,仲有濃濃嘅芝麻香氣,絕對令你食唔停口!而一口芝士,即係一啖咬落去爆曬濃濃嘅芝士啦,絕對係超級邪惡啊😈!🤪iHungry肚餓指數:7.9/10
《如月居酒屋の食評》 by@ihungry.hk

🔸 『讚岐烏冬 - $68』

🔸『咖哩炸雞飯 - $68』

🔸『串燒 - $16-38』

🔸『燒物 - $25』

🤪iHungry肚餓指數:7.9/10
2024-08-05 94 瀏覽
係旺角女人街搵到依間門口好精緻既居酒屋 木系裝修充滿日式風情🎏光猛企理 坐得舒服半open kitchen bar枱有好多sake🍶仲可以睇住師傅整串燒🍢Menu選擇好多 同朋友行完街過黎食下串燒飲杯酒吹下水都唔錯☺️✿ 串燒 ✿-厚燒牛脷芯 $48- 爽口 肉汁多!-北海道帆立貝 $38- 超大隻超肥美🤩-阿波尾雞軟骨 $28- 自家醬汁惹味-燒豆腐串 $18- 外皮燒得香脆 口感極正-蒲燒鰻魚 $38- 肉質柔軟入味-日本甜薯仔 $16- 外皮微脆😌✿ 九州蕎麥麵 配 炸雞 $68 ✿炸雞肉嫩多汁 蕎麥麵鰹魚湯偏甜 夏天食幾清新~🍜✿ 豚肉生薑燒 $68 ✿豚肉焦香 生薑燒汁甜甜去油膩感

係旺角女人街搵到依間門口好精緻既居酒屋
木系裝修充滿日式風情🎏光猛企理 坐得舒服

✿ 串燒 ✿
-厚燒牛脷芯 $48- 爽口 肉汁多!
-北海道帆立貝 $38- 超大隻超肥美🤩

✿ 九州蕎麥麵 配 炸雞 $68 ✿
炸雞肉嫩多汁 蕎麥麵鰹魚湯偏甜 夏天食幾清新~🍜

✿ 豚肉生薑燒 $68 ✿
豚肉焦香 生薑燒汁甜甜去油膩感
旺角通菜街地下一帶食肆繁多,而呢一間日式居酒屋餐廳—如月居酒屋,主打串燒、和風料理,食物款式種類多,而且性價比高,繁忙時段吸引左唔少食客到訪🍴 推介九州蕎麥麵配慢煮豬軟骨,醬油湯底清甜帶昆布味,而豬軟骨亦相當腍身入味。另外,串燒、炸物類亦係即叫即燒,熱辣辣上碟,再嗌埋特色飲品及各款酒類飲品,配搭適合不過~ 而餐廳整體環境乾淨企理,以和諧風為主,吧枱上亦放滿左各種酒類,相當有風味,經過女人街可以試下🏮
旺角女人街竟然隱藏着一間平價日式居酒屋,透過門口看到裏面裝修雅致,牆上貼上多幅懷舊日風壁畫,吧枱擺放多枝清酒。居酒屋有供應丼飯和麵類、串燒、炸物和伴酒小食等。而飲品方面,主打清酒、亦有供應啤酒和梳打類。滑蛋炸雞飯就是看到在門口的餐牌被吸引進來的,依碗炸雞飯$68,價廉物美,炸雞有五件,肉嫩多汁,滑蛋加入香菇片和煮得軟腍的洋蔥。豬軟骨蕎麥麵蕎麥麵夠低熱量,好適合夏天努力減肥的朋友。醬油湯底清甜,加入大量昆布。豬軟骨份量都唔少有四大件,煮得軟腍,不費勁就咬得開。🍢 串燒(黑豚肉腸、廣島蠔、鹽燒雞軟骨、鹽燒和牛、鹽燒豆腐)特別喜歡鹽燒和牛串,肉質軟腍,並鎖住了肉汁,有豐富脂油香味。雞軟骨燒得剛好,有焦香味但不會過乾。鹽燒豆腐外層香脆,裏面軟嫩。炸物(炸餃子、吉列蠔、一口芝士)最特別的是一口芝士,外脆內軟,一咬開有芝士流出,芝味香濃。

滑蛋炸雞

豬軟骨蕎麥麵

豬軟骨份量都唔少有四大件,煮得軟腍,不費勁就咬得開。

🍢 串燒
(黑豚肉腸、廣島蠔、鹽燒雞軟骨、鹽燒和牛、鹽燒豆腐)

炸物
(炸餃子、吉列蠔、一口芝士)

最特別的是一口芝士,外脆內軟,一咬開有芝士流出,芝味香濃。

2024-07-29 60 瀏覽
係旺角搵日本菜唔難, 但難就難在要搵一間又平又正 性價比高既居酒屋今日係女人街行街既時候 見到呢間居酒屋都好多人幫襯感覺好日式 就同朋友一齊衝入去涼冷氣啦🔸首先叫左d串燒先 方便一路傾計一路可以食少少野填飽個肚北海道帆立貝**:肥美鮮甜,烤得恰到好處,是居酒屋必點的經典蒲燒鰻魚**:肉質柔軟,醬汁鹹甜適中,入口即化牛舌心**:軟嫩多汁,帶有些許牛肉香氣,頗有嚼勁雞軟骨串**:咬下去軟糯有嚼勁,配上店家特製的醬汁相當美味宮崎黑豚肉腸**:肉質鮮嫩多汁,微微帶有些許煙燻香氣燒豆腐串**:外脆內嫩,淋上醬汁後更添風味🔸除了串燒,我們最後仲叫左兩款主食咖喱漢堡扒飯**:咖喱醬汁濃郁香醇,與鮮嫩多汁的漢堡扒完美搭配,珠珠米也煮得恰到好處冷蕎麥麵 配餃子**:麵條Q彈爽口,餃子皮薄餡多,清爽解膩而家天氣咁熱就最岩食冷蕎麥麵 簡直透心涼📍如月居酒屋📍旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖

今日係女人街行街既時候 見到呢間居酒屋都好多人幫襯
感覺好日式 就同朋友一齊衝入去涼冷氣啦

🔸首先叫左d串燒先 方便一路傾計一路可以食少少野填飽個肚

蒲燒鰻魚**:肉質柔軟,醬汁鹹甜適中,入口即化
牛舌心**:軟嫩多汁,帶有些許牛肉香氣,頗有嚼勁
雞軟骨串**:咬下去軟糯有嚼勁,配上店家特製的醬汁相當美味
宮崎黑豚肉腸**:肉質鮮嫩多汁,微微帶有些許煙燻香氣
燒豆腐串**:外脆內嫩,淋上醬汁後更添風味

🔸除了串燒,我們最後仲叫左兩款主食

冷蕎麥麵 配餃子**:麵條Q彈爽口,餃子皮薄餡多,清爽解膩
而家天氣咁熱就最岩食冷蕎麥麵 簡直透心涼

📍如月居酒屋