2017-05-11 660 瀏覽
很久之前跟好友到美麗華附近吃過一間「妹記大排檔」,吃過後很喜歡。沒多久再去,發現位置有少少不同,而且名字改為「新妹記」,我跟好友以為只是搬鋪改名,於是也幫襯過幾次,食物水水準比之前差了點點,而最失望是「新妹記」沒有哈爾濱啤酒... ...沒想到,原來之前一直喜歡的「妹記」確實是搬了,搬上了加拿芬廣場,職員也表明跟「新妹記」亳無關係... ...這天終於跟朋友重回「妹記」,OH....哈爾濱啤酒啊! 真的是我們食開的妹記呢!遺憾今次重回妹記沒機會嘆哈爾濱啤酒,因為在座朋友都不喝酒 T_T但食物水準嘛,當然回復之前啦!店裡環境也很企理、乾淨、衛生!黃金蝦球,蝦夠彈牙,再滲出點點咸旦黃香味,正!例湯,夠料又不算味精,我次次都會喝光椒鹽豬扒夠惹味又香口,送飯一流蕃茄金銀蛋炒菜,加了蕃茄味道更鮮蠔餅有點失色,蠔太少,炸粉太多,咬下去好像吃了空氣般。整體來說環境好,有冷氣又乾淨,同時可以食到大排檔的風味,如果加多一支哈爾濱啤酒,更加爽呢!
但食物水準嘛,當然回復之前啦!

店裡環境也很企理、乾淨、衛生!
黃金蝦球,蝦夠彈牙,再滲出點點咸旦黃香味,正!
例湯,夠料又不算味精,我次次都會喝光
椒鹽豬扒夠惹味又香口,送飯一流
蕃茄金銀蛋炒菜,加了蕃茄味道更鮮
2017-04-10
2017-05-06 467 瀏覽
剛好有外地的朋友來香港玩,她們說想試一下大排檔,就想到了這裡。因為這邊比一般的大排檔坐得舒適適合聊天,而且又有香港特色的戰鬥碗。我們一共點了五菜加上一個蠔仔粥,真是大飽口福。想說香港特色的小菜又怎能沒有煲仔菜!漁香茄子煲雖然煲仔火候不算是很強,不過味道也算入味。脆炸大腸炸得夠乾身,唔會太油膩。再沾上甜酸醬,可以多吃幾個喔!蠔仔粥吃大排檔必點的食物,湯頭好吃。雖然蠔仔不算大顆,不過配料襯托之下吃下去也不錯。金沙魷魚覺得這個金沙魷魚煮得不夠乾身,不是平常吃的感覺。沙拉骨吃下去味道很新鮮,不過還是覺得白色的沙拉醬比較配合。椒鹽九肚魚炸粉稍為有一點厚,椒鹽味道也不夠。如果想要坐得舒服這邊也是一個不錯的選擇喔!

我們一共點了五菜加上一個蠔仔粥,真是大飽口福。

想說香港特色的小菜又怎能沒有煲仔菜!

漁香茄子煲
雖然煲仔火候不算是很強,不過味道也算入味。

脆炸大腸
炸得夠乾身,唔會太油膩。再沾上甜酸醬,可以多吃幾個喔!

蠔仔粥

金沙魷魚
覺得這個金沙魷魚煮得不夠乾身,不是平常吃的感覺。

沙拉骨
吃下去味道很新鮮,不過還是覺得白色的沙拉醬比較配合。

椒鹽九肚魚
炸粉稍為有一點厚,椒鹽味道也不夠。

如果想要坐得舒服這邊也是一個不錯的選擇喔!
在公司看 openrice, 突然好想吃大排檔但天氣太熱,真正的大排檔不能去,唯有去有冷氣設備既大排檔咁就想起妹記大排檔1830到達,門口帶位職員話要2000交枱,我同朋友都覺得有點問題,叫人吃個半鐘入到去坐低叫餸,職員態度極度,黑口黑面叫椒鹽八爪魚咀,鹹魚椒絲飛天通菜,黑椒薯仔牛柳粒我見職員寫得慢,便慢慢讀出兼指給她,她超級負氣講,乜野呀,淨係指指指黎左八爪魚咀,想叫啤酒同汽水,男職員態度也是一樣差,問。。。 叫野呀?講真,餸菜一點鍋氣也沒有,炸物的油也滴不清只是味道可以接受價錢306元,不值這價錢又要收現金
在公司看 openrice, 突然好想吃大排檔
但天氣太熱,真正的大排檔不能去,唯有去有冷氣設備既大排檔
咁就想起妹記大排檔

入到去坐低叫餸,職員態度極度,黑口黑面
叫椒鹽八爪魚咀,鹹魚椒絲飛天通菜,黑椒薯仔牛柳粒

講真,餸菜一點鍋氣也沒有,炸物的油也滴不清
只是味道可以接受

價錢306元,不值這價錢
又要收現金
黑椒薯仔牛柳粒
椒鹽八爪魚咀
鹹魚椒絲飛天通菜
黑椒薯仔牛柳粒
2017-05-01 437 瀏覽
幾年前已來過妹記大排檔,但當時的妹記位於金巴利廣場地庫,現在已搬到加拿芬廣場五樓。雖然新店也有大排擋的陳設,但感覺上,新店沒有了舊店那種大排擋氣氛。新店比舊店的地方好像寬敞了點,但都是座無虛席。我們等了大約十五分鐘便可以入座。我們點了椒鹽九肚魚和雞煲。椒鹽九肚魚炸粉鬆脆可口,但欠椒鹽味雞煲有除了有雞件之外,還有豬潤,兩樣都很入味,雞肉都算嫩滑最喜歡妹記的戰鬥碗,只要點酒,就會奉上戰鬥碗給你,用這個碗來喝酒,感覺會豪氣些
椒鹽九肚魚炸粉鬆脆可口,但欠椒鹽味
雞煲有除了有雞件之外,還有豬潤,兩樣都很入味,雞肉都算嫩滑
2017-03-27 1328 瀏覽
這間有大排檔風味的小菜,價錢合理有湯有飯有野飲位置又方便。如果你是喜歡有鑊氣,新鮮即叫即炒這間真是個不錯的選擇👍🏻是日例湯加汽水 - 雖然是例湯但是也落足材料煲得十分足味,如果任飲的話應該可以飲多幾碗椒鹽豬扒飯 - 掓鹽味香囗令人食指大動,加上豬扒肉質肥美厚簿適中非常嫩滑,而且煮的時間剛好,食的時候還有肉汁流出。干炒牛河 - 落單的時候叫了少油,出來的效果真的小油也炒到每一條河粉也上了色,廚房功力真的不簡單,味道一流牛肉也十分嫩滑,有鑊氣已這個價錢真的冇話可說值得再來
例湯+汽水
淑鹽豬扒飯

已這個價錢真的冇話可說值得再來
2017-03-09 1178 瀏覽
妹記是好友聚會的聚腳點!轉了新舖,地方更大,更濶落,食飯聚餐也更爽!黃金蝦,味道不錯,可惜蝦不夠新鮮。沒有期望下的乳鴿反而做得不錯,皮是脆脆的,送上枱上時也香噴噴的。肉質不錯,可口!蝦醬蒸鮮魷,推介!惹味!鮮魷是新鮮的,粉絲吸收了蝦醬和鮮魷味,一絕!因為此,我吃了一碗白飯呢!其實,妹記真不錯,環境和食物也能保持水準!
黃金蝦,味道不錯,可惜蝦不夠新鮮。

其實,妹記真不錯,環境和食物也能保持水準!
2017-02-27
  • 蝦醬蒸鮮魷
2017-03-06 854 瀏覽
Gather with a old friend tonight and she decided to have some local dishes. We searched the nearby restaurants and found this one. It is a underground local restaurant which is crowded with people on Sunday. The dishes were nice and the meat was still juicy after fried.
2017-03-01 940 瀏覽
I tried dinner in this restaurant but I always came here for lunch recently.The lunch set was cheap. It cost around $40-50, including soup and a can of soft drink. This price was so attractive. I ordered a curry fired noodle with pork, the curry had no strong taste, like normal soy sauce, but still good. The pork was not much but it cost $40 only, I did not expect too much.
2017-02-27 506 瀏覽
台灣朋友來香港玩 !在尖沙咀看完燈光表演他們建議去妹記 好奇一問 誰介紹呢原來是網上說走比較順 還好 我去過幾次~ 今次點了八個菜 鬼馬油炸鬼、蠔餅、椒鹽豬扒、炒麵及飯 等 油炸鬼唔脆 記得以前食到入面有肉味 現正就不知是什麼了椒鹽豬扒也一般。 炸蠔餅 台灣朋友完全唔like 太dry 麵及飯好大碟味ok 。不過同我之前食不同了
原來是網上說走比較順
油炸鬼唔脆 記得以前食到入面有肉味 現正就不知是什麼了
椒鹽豬扒也一般。 炸蠔餅 台灣朋友完全唔like 太dry
麵及飯好大碟
味ok 。不過同我之前食不同了

2017-02-25 461 瀏覽
之前工作食lunch 成日來到,扺食又唔貴,見到妹記搬了新地點,加拿芬廣場5樓,當然要一試,環境比舊鋪裝修更靚更地道,更寬敞我們點了:尖椒炒豬頸肉:少辣但好香口,豬頸肉有咬口,好味紅燒豆腐煲:大排檔風味,正上湯菜心:正常P.S 見到佢地廚房出菜頗快,侍應都快手快腳,價錢係尖咀來講真係唔貴!
之前工作食lunch 成日來到,
扺食又唔貴,
見到妹記搬了新地點,加拿芬廣場5樓,
當然要一試,
環境比舊鋪裝修更靚更地道,更寬敞

我們點了:
尖椒炒豬頸肉:少辣但好香口,豬頸肉有咬口,好味

紅燒豆腐煲:大排檔風味,正

上湯菜心:正常

2017-02-24
2017-02-10 634 瀏覽
喜歡妹記無論任何都可訂枱,唔會硬性規定6:00/8:00喜歡妹記沒有限時間趕人走(有啲地方限時食都翻唔到枱,反而妹記沒有限制下都無問題都幾爆)一行十一人,叫左好多食物,唯一可惜的是朋友想食的羊腩煲當晚無得order~~~椒鹽魷魚⭐️⭐️⭐️椒鹽豆腐⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽有小小撈唔匀,豆腐比魷魚出色拍青瓜⭐️⭐️辣蠔餅⭐️⭐️⭐️⭐️香脆!鬼馬油炸鬼⭐️⭐️⭐️⭐️熱食從未失望 炸子雞⭐️⭐️⭐️⭐️滑粟米斑塊⭐️⭐️⭐️⭐️好味,大人小孩都喜歡金銀蛋豆苗⭐️⭐️⭐️浸菜心⭐️⭐️⭐️⭐️豉油王炒麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️值得推介,炒得好乾身唔會好油炸大腸⭐️⭐️太乾菠蘿生炒骨⭐️⭐️⭐️標準嘢豉椒炒蜆⭐️⭐️西蘭花炒帶子⭐️⭐️⭐️白飯好大碗哈爾濱啤酒⭐️⭐️⭐️個人認為比較淡口雖然侍應們都做到無乜表情,但只要出聲都好幫得手,知我們要切蛋糕清得張枱好乾淨,之後再拎咗一疊碟同好多叉過嚟基本上旺角同尖沙咀裝修都係一樣的,都坐得幾舒服唔太逼!以咁既價錢地點又方便,值得再去
喜歡妹記無論任何都可訂枱,唔會硬性規定6:00/8:00
都幾爆)

椒鹽魷魚⭐️⭐️⭐️
椒鹽豆腐⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽有小小撈唔匀,豆腐比魷魚出色
拍青瓜⭐️⭐️辣
蠔餅⭐️⭐️⭐️⭐️香脆!
鬼馬油炸鬼⭐️⭐️⭐️⭐️熱食從未失望
炸子雞⭐️⭐️⭐️⭐️滑
粟米斑塊⭐️⭐️⭐️⭐️好味,大人小孩都喜歡
金銀蛋豆苗⭐️⭐️⭐️
浸菜心⭐️⭐️⭐️⭐️
豉油王炒麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️值得推介,炒得好乾身唔會好油
炸大腸⭐️⭐️太乾
菠蘿生炒骨⭐️⭐️⭐️標準嘢
豉椒炒蜆⭐️⭐️
西蘭花炒帶子⭐️⭐️⭐️
白飯好大碗

哈爾濱啤酒⭐️⭐️⭐️個人認為比較淡口
2017-02-08 4891 瀏覽
去尖沙咀食飯實在有太多選擇啦 尤其係行韓國街個一帶簡直係多不勝數🙈但係有時都想食返啲大排檔食物嘅 呢度唔會既搬咗位就決定去再試試啦😎😎 妹記搬咗新位置,容易搵左好多!因為好近The One附近🤗新位置入邊大左好多每張枱都寬闊左🤗同埋仍然都好乾淨今次我哋一行四個人 都唔係叫咗好多嘢食分別有: 古法羊腩煲跟一碟時菜$298不過呢個樣那麼我就覺得認真麻麻地啦😟😟😟因為首先佢入邊嘅配料多得滯但係反而羊腩就冇乜😟😟😟而且佢嘅羊腩汁都冇乜味我覺得價錢相當貴😐😐😐😐😐至於佢個滷水鴨件盤都係麻麻哋啦 首先鴨件嘅件數唔係太多啦而且佢每一件鴨件嘅肉都好少 全部都係骨嚟嘅滷水味都冇架 真係唔係太好食成$98😐😐😐😐跟住呢個就係鬼馬油炸鬼啦雖然份量就OK但係油炸鬼出嚟嘅時候竟然係唔熱嘅所以咬落去今本就係第一團粉認真麻麻啦但係最好食反而係有一個魚茸炒通菜煲分量足夠不特止而且抽得好香成餐飯我都好似攞通才來送飯咁呢個就值得讚啊👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同埋妹記幾出名嘅戰鬥碗你要叫一支啤酒佢就會俾你架啦咁用個碗來飲啤酒又真係幾盞鬼嘅🤗🤗 其實整體來講都算OK嘅不過進步嘅空間仍然有啦🤗😂😂
去尖沙咀食飯實在有太多選擇啦

其實整體來講都算OK嘅

不過進步嘅空間仍然有啦🤗😂😂
魚茸炒通菜
2017-01-24 778 瀏覽
今日替老婆和好友慶祝生日, 我們於尖沙咀妹記大排檔食小炒。我們點了蠔餅, 咸蛋蒸肉餅和黃金蝦球。煎餅煎得香脆, 有蛋香, 蠔仔新鮮, 好美味的佐酒小食;咸蛋蒸肉餅肉餅好香好滑, 熟油等醬油帶出肉餅鮮味, 咸蛋好甘香, 整個肉餅送飯一流;最後黃金蝦球, 蝦球炸得乾身, 蝦肉彈牙, 食落香口美味, 配上西蘭花減低油膩感。餐廳座位舒適, 無時間限制, 食物有鑊氣, 美味小炒。

咸蛋蒸肉餅
黃金蝦球
2017-01-22
2017-01-12 878 瀏覽
今晚約左朋友去左食尖沙咀妹記充滿特式懷舊既大排檔,裝修佈置紅紅既釣燈,黃黃既燈光都充滿懷舊大排檔既格調,連牆上貼既推介美食餐牌感覺都好似以前年代既感覺!😁我地叫左菠蘿生炒骨,排骨炸得好靚鬆脆得黎又卜卜脆,份量又多配料又多紅椒,青椒,黃椒,洋蔥,菠蘿色彩繽紛賣相相當吸引,醬汁酸酸甜甜又好味又開胃😋😎豉椒牛肉炒涼瓜,美味既豉椒味,牛肉份量都好多,唔會好似某d餐廳因為牛肉貴得幾塊,牛肉好滑一d都唔韌,涼瓜可能過過水,唔會太苦而且核都清理得好乾淨,炒得又夠火喉口感岩岩好😏😛魚香茄子煲,熱辣辣香噴噴,大大煲既茄子煮得好夠淋,加入辣椒,香蔥增添一份香味,味道又調教得幾好味少少辣,真係岩晒送飯食😚湯浸豆苗,味道清清地帶點蒜頭香味,煮既時間控制得好好,因為煮過左龍既豆苗食落冇咁滑同香,簡簡單單既餸菜就知廚房師傅既料子今次樣樣都好食呢到菜式都算多,下次再黎可以再試下呢到其他既餸菜先得👍🏻

2017-01-09 766 瀏覽
今日約了大學同學一大班人食飯。有人建議去妹記,我未食過,所以好期待。話係靚啲嘅大排檔。我對佢一般期望啦。但黎到見到啲食物有意外驚喜。 首先呢一碗用戰鬥碗去飲既啤酒真係第一次。cheers!! 叫了招牌油炸鬼墨魚, 比想像中冇咁油膩同墨魚好彈牙。 後面係阿仔餅, 本人對此味餸菜就一般啦,因為我本人不喜歡阿仔,但食落好鬆脆。鍾意阿仔煎嘅朋友一定喜歡。 口水雞同菜煲都能一般水平。 最後最後一定要食嘅係呢度招牌脆皮豬手,呢一碟餸係我覺得係最好食嘅,豬手啲肉好嫩滑啲皮真係好脆好脆呀。
首先呢一碗用戰鬥碗去飲既啤酒真係第一次。cheers!!
口水雞同菜煲都能一般水平。

• 脆皮豬手