2011-04-07 77 瀏覽
安利這名字已認識很久,從以前在廟宇旁斜路上,家人已帶我來吃,以前最喜歡的就是他的炸魚皮,到後期搬了入舖,多人認識了,經常要等位,就少咗幫襯了。現在一條街內有兩間不同嘅安利,其實我都唔係好知邊間才是所謂嘅正版,對面那間在假期或食晏時等嘅人,總是比這間多,對面那間一間我也食過,但覺得佢哋嘅食物比較鹹,店員態度不是太好,好像好急好趕咁,想你快d食完走人咁,所以都無再幫襯,之後都是繼續幫襯番呢間,起碼我個人感覺嚟講,這間的店員態度好好多,所以才會繼續來食今次來食,選擇了中午之後,避過食晏人潮,不用等位,立即有位坐,點了炸魚皮、魚旦墨丸麵炸魚皮 $12 : 炸得好鬆脆,食落口唔油膩,唔似出面好多時食到的"化石"魚皮,硬到死!一d都唔脆!食到牙都累呀魚旦墨丸麵 $24 : 叫魚旦食的,通常其中都會有魚片在內,今次d魚旦就麻麻哋!反而魚片就幾彈牙,墨丸也ok,麵底亦食唔到有鹼水味今時今日都唔係好明,這兩間店點解咁多人,等咁耐為咗食佢哋,在我嚟講,我覺得佢都係好食嘅,但未到為咗食佢哋,而係門口等咁耐囉!

炸魚皮
魚旦墨丸麵
炸魚皮
魚旦墨丸麵
2011-02-13 34 瀏覽
新年節日突然想食魚旦河,就叫honey搭的士來回由太古城去東大街買外賣~~結果換來一團火我地叫咗魚旦米,魚旦粉,切腩撈麵,炸魚皮and熱奶茶。等得耐都算啦,返到屋企時先發現無咗包炸魚皮,但錢就俾咗!於是打電話去算帳,個收銀婆聽完後就即刻"給"綫,極無品。差差差 諗住算啦~~就係食物方面消除心中怒火.…點知d牛腩硬而乾,魚旦就"梅姐姐",加埋湯底超味精。食完後怒火加多幾把添。
2011-02-05
20 分鐘 (外賣自取)
由于要拿电脑去筲箕灣东都中心修理,路过東大街看到好多食店,刚好是午饭时间,看到此店贴了二张报纸的介绍及特首跟老板娘的照片,就抱住一试的心态选了这间。二个人叫了一个三宝河粉28元(鱼旦,鱼片,云吞),一个切腩三拼面30元( 清汤切腩、鱼旦、云吞)蚝油生菜12元。先上来三宝河粉一看心里已经泠了,看起来很普通及很细碗,心想28元的份量应该会比20元的大些吧,看看原来跟傍边客人单叫的一样大小再上的切腩三拼更是失望,清汤切腩真的清而无味及粗糙,鱼旦更是得二小粒,云吞一般反而随面付上的鱼皮爽脆可囗,份量一样很小,蚝油生菜ok。突然想起刚在年初几看了方向报介绍开饭啦,决定学人写食评,可惜太饥饿一下食完了没拍照。埋单再看看特首的照片,感觉特首笑得好怪

二个人叫了一个三宝河粉28元(鱼旦,鱼片,云吞),
一个切腩三拼面30元( 清汤切腩、鱼旦、云吞)
蚝油生菜12元。

先上来三宝河粉一看心里已经泠了,看起来很普通及很细碗,

反而随面付上的鱼皮爽脆可囗,份量一样很小,蚝油生菜ok。

埋单再看看特首的照片,感觉特首笑得好怪

普通
普通
2011-02-09
2010-11-02 34 瀏覽
七月中旬比較一下東大街的三間魚蛋粉店,這間是第二多人。不考究這裡跟斜對面的安利有什麼關係,總之是這麼近,卻又是那麼遠。至少一邊的制服是綠色,另一邊是黃色,絕對不會認錯的。。這邊排象的情況沒斜對面檔的誇張,多是五至十分鐘內就有位,但地方就明顯的較其他兩間魚蛋粉麵店為小,較淺窄,搭起檯上來也特別不舒適。個人覺得,這裡的切腩是明顯的比那邊遜色,但撈麵就比較好吃,我喜歡其夠色夠味,撈得均勻,也又不太甜。那如果真的來了東大街想吃麵,那邊箱大排長龍,不想久候,來這邊吃碗撈麵,也不錯。想看食物相片及三間店子的比較文章,才這裡吧:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/09/x-2.html
七月中旬

比較一下東大街的三間魚蛋粉店,這間是第二多人。

想看食物相片及三間店子的比較文章,才這裡吧:

黃色的制服
人客比另一邊的安利少一點的
黃色的制服
人客比另一邊的安利少一點的
  • 醬油撈麵
2010-07-16 29 瀏覽
是晚老公揸車, 就嚟咗搵食其實我唔係成日嚟依頭, 所以都唔知食乜好安利出哂名, 雖然加左"大排檔" 三個字令我有所懷疑但係都姑且一試同老公分別叫左三拼(片頭, 魚蛋, 切腩) 撈粗, 切腩湯粗, 灼菜心 , 凍holick優:無缺:- 未試過叫野食咁大壓力一入去未坐低侍應哥哥已經企定檯前等緊落單menu 都未睇你想我點??!! 平時左諗右諗嘅老公為左幫我"駛" 開佢於是叫咗個三拼撈粗點不知侍應哥哥一落完單又再 "盡忠職守" 咁揀正我面前等我叫野前後講緊唔夠5秒, 最後都唔知叫乜就是但叫個切腩湯粗- 魚蛋林pair pair, 無牙婆都啱食- 撈粗勁油- 魚片道普通到周街都食倒- 切腩嚡到唔洗恨- 一碟灼菜得幾條收$19, 一杯凍飲$12, 無任何套餐好食都唔緊要, 至弊就係唔好食, 價錢仲要勁唔抵依餐真係非常差勁, 浪費油錢都算, 嘥左我個quota 事大丫嘛我一定唔會再幫襯, 一定!!!
是晚老公揸車, 就嚟咗搵食
其實我唔係成日嚟依頭, 所以都唔知食乜好
安利出哂名, 雖然加左"大排檔" 三個字令我有所懷疑
但係都姑且一試

優:

缺:
- 未試過叫野食咁大壓力
一入去未坐低侍應哥哥已經企定檯前等緊落單
menu 都未睇你想我點??!!

平時左諗右諗嘅老公為左幫我"駛" 開佢於是叫咗個三拼撈粗
前後講緊唔夠5秒, 最後都唔知叫乜就是但叫個切腩湯粗
- 魚蛋林pair pair, 無牙婆都啱食
- 撈粗勁油
- 魚片道普通到周街都食倒
- 切腩嚡到唔洗恨
- 一碟灼菜得幾條收$19, 一杯凍飲$12, 無任何套餐
好食都唔緊要, 至弊就係唔好食, 價錢仲要勁唔抵

我一定唔會再幫襯, 一定!!!
2010-07-15
2010-07-15 4 瀏覽
切腩魚片撈粗" 粗麵 = 無乜鹼水味,好有麻油香,夠惹味...切腩 = 夠軟鬆...亦又牛肉既香魚片 = 夠彈牙...亦又魚片既少少咸味 ( E + 既魚片好似已經無左個種既咸咸地既味道! )鮮忌廉紅豆冰= 成杯鮮忌廉紅豆冰都好香口,而且夠滑,紅豆亦非常之大粒...因為趕住走,所以未有試其他野,亦無影相...留待下次再食。
切腩魚片撈粗"
粗麵 = 無乜鹼水味,好有麻油香,夠惹味...
切腩 = 夠軟鬆...亦又牛肉既香

鮮忌廉紅豆冰

因為趕住走,所以未有試其他野,亦無影相...
留待下次再食。
2010-07-13
  • 切腩魚片撈粗
  • 鮮忌廉紅豆冰
2010-06-17 15 瀏覽
一直聽聞安利d野好好食,由其切腩撈粗咁禽日終於試左,普通野,唔多識欣賞,d腩好肥杯檸茶好多檸檬,搞到好澀,no good仲有聽聞人地講話多士好正,不過好fill,所以冇食到尼度d野又貴,又唔太好食,特登去就唔會lu
一直聽聞安利d野好好食,由其切腩撈粗
咁禽日終於試左,普通野,唔多識欣賞,d腩好肥
杯檸茶好多檸檬,搞到好澀,no good
仲有聽聞人地講話多士好正,不過好fill,所以冇食到
尼度d野又貴,又唔太好食,特登去就唔會lu
好油,味道麻麻
  • 凍擰茶
  • 例湯
2K
2010-06-07 15 瀏覽
5-6-20102 人食一底雞蛋仔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2090030) 當然未夠飽, 正餐捉了朋友嚟到我想試幾耐的「安利」; 不過上嚟 Openrice 先知原來有「安利」兩間, 而我哋幫襯的呢間又唔係「真」的?? 但既然我哋叫的兩碗伊麵都算 ok, 真真假假是但啦 叫了炆腩 + 魚蛋伊 ($27)... 伊麵比平日食到的幼身 (?), 煮得幾有咬口, 煙煙韌韌的, 幾喜歡;「炆腩」係柱侯牛腩? 幾瘦, 不過夠鬆化亦入味, 都幾好食; 魚蛋呈不規則狀, 咬落魚味唔係特別濃, 不過質地又爽又彈, 還不錯; 仲唔知點解搭了塊魚片及炸魚皮, 前者幾香口, 不過幾膩, 後者就夠脆, 不過咬咬吓又有點硬實, 印象一般; 湯底就較鹹.朋友食切腩伊 ($27): 試了少少切腩, 筋膜位帶點爽脆, 肉就有點韌, 麻麻哋喜歡, 不過朋友好似都收貨...環境帶點 up dup, 衛生亦麻麻哋, 食完快閃好了.放低 $27, 繼續下場食沙爹串燒及糖水... (待續)
5-6-2010

但既然我哋叫的兩碗伊麵都算 ok, 真真假假是但啦

環境帶點 up dup, 衛生亦麻麻哋, 食完快閃好了.

放低 $27, 繼續下場食沙爹串燒及糖水... (待續)
點解「炆腩魚蛋伊」會有魚片及炸魚皮嘅...
唔好同九記/華姐比啦, 唔該...
2010-06-05
點解「炆腩魚蛋伊」會有魚片及炸魚皮嘅...
唔好同九記/華姐比啦, 唔該...
2010-05-16 29 瀏覽
由於好多朋友都話最好食既牛腩面同魚蛋粉係係東大街的安利對於食過大利都已經覺得非常唔錯的我黎講~好大引誘就係4月的ph特登過海搵食~我當時一上到去東大街時只見到在廟旁的呢間安利只見鋪面陳舊,無裝潢,大家都坐得逼逼的不過依然有很多人等位都等左成4-5個字先入到去~係係門口位~好彩當日唔熱我同媽咪叫左一碗魚蛋河同牛腩面~ 沒有特別的要爽腩或是什麼坑腩等左一陣到啦~就上齊2碗粉喇~由於在九龍新界都食開大大碗的魚蛋粉,一見到呢隻比飯碗大少少的魚蛋粉時不免懷疑咁細碗但又唔平架BOR??????不過附近咁多野食唔緊要啦~食左先~ 魚蛋真的好食~爽加彈牙~最鍾意見到D魚蛋唔係好圓既樣~見到出面個D好圓身既唔方係機啤而且都係鬆散~而且魚片好濃味~又你爽爽的好食~個湯清清的但又夠曬味~我無叫野飲~不過食完都唔太覺口渴~應該係MSG吧 媽媽個個牛腩面都好食呀~唔會太柴皮,又鬆軟,可惜的是我不能食太多牛~=.=整體好食~而且剛好~唔會太飽/食唔曬~(眼闊肚縮咪就係我LAW)
由於好多朋友都話最好食既牛腩面同魚蛋粉係係東大街的安利
對於食過大利都已經覺得非常唔錯的我黎講~好大引誘
就係4月的ph特登過海搵食~
我當時一上到去東大街時只見到在廟旁的呢間安利
只見鋪面陳舊,無裝潢,大家都坐得逼逼的
不過依然有很多人等位
都等左成4-5個字先入到去~
係係門口位~好彩當日唔熱
等左一陣到啦~就上齊2碗粉喇~
而且魚片好濃味~又你爽爽的好食~
媽媽個個牛腩面都好食呀~
唔會太柴皮,又鬆軟,可惜的是我不能食太多牛~=.=

2009-04-04
  • 魚蛋粉,牛腩面
2010-05-08 15 瀏覽
原來這是別的安利.不過對面條龍真係好長所以就在這開飯啦這邊人也不少.全滿座,一行五人魚蛋粉X3,清湯切腩河,牛丸河好快上檯,份量不多.因為太餓所以不太飽一口咬下魚蛋,是蠻彈牙的亦很大顆河粉是OK的,爽口牛丸吃了一口.肉質硬硬咬下不錯還有一點黑椒味我係覺得冇講得咁差囉
原來這是別的安利.不過對面條龍真係好長
所以就在這開飯啦

好快上檯,份量不多.因為太餓所以不太飽
一口咬下魚蛋,是蠻彈牙的亦很大顆
河粉是OK的,爽口
牛丸吃了一口.肉質硬硬咬下不錯還有一點黑椒味
我係覺得冇講得咁差囉
2010-04-04
2010-04-05 24 瀏覽
There are two branches in Shau Kei Wan, not sure which one is better, however the noodles in sauce at this branch are not as strong as the one opposite.The sauce at this place tastes more like oyster sauce, whereas the one opposite is more soy sauce based.I had noodles with braised beef, however most of it was beef tendons, not much beef.

2010-02-18 15 瀏覽
睇完醫生去食lunch! 簡直不知所謂! 熱奶茶: ok 不過無茶香,好似 lipton 茶包味!4 寶牛筋河: 河粉ok滑,牛筋都ok! 但雲吞、牛丸及魚旦就完全唔得。雲吞無味、牛丸及魚旦就似普通凍肉鋪貸色切腩豉油撈面: 最不知所謂 1. 面 - 硬的,記住是硬不是爽 2. 豉油超咸 3. 超油 - 好似油撈面。 4. 湯 - 又是超咸。食這碗面,好擔心會影響 腎功能 (誇張左少少),不過真系超咸!black list 左,不會再去。
睇完醫生去食lunch! 簡直不知所謂!

熱奶茶: ok 不過無茶香,好似 lipton 茶包味!

black list 左,不會再去。

2010-02-18
2009-09-02 2 瀏覽
aug 30, 09,順道嚟開筲箕灣,1於去試埋呢間大排檔,體驗1下友人喜歡食呢度嘅原因,還可以同街尾的安x比較吓,叫咗 : 1) 鮮忌廉紅豆冰 (hk$15)-最吸引我嚟呢度喺1杯友人口中嘅"忌廉紅豆冰"-侍應端來後,我速速攪勻後,就啜了1口........點解無忌廉味嘅?.......只喺1杯正常嘅紅豆冰...........莫非侍應聽錯咗?-原來喺1個好美麗嘅誤會..........以前友人1講,我直覺喺忌廉汽水.........所以好期待究竟忌廉味點樣同傳統嘅紅豆冰crossover...........-hahaha,我1直諗多咗,忌廉喺鮮忌廉(cream)嘅意思........我自己領悟到之後,都不禁陰陰嘴笑,可能我對面坐嘅男子都以為我儍架.........-講番個味道,好多豆,又夠腍,只久是豆味不足,但都食得過去 2) 切腩片頭撈粗 (hk$28)-初時上枱,發現唔喺片頭,店員好快拿去換過片頭番嚟-先食撈麵,好爽挺,鹼水味唔強,可能因為有夠味嘅豉油幫忙蓋住-不過個豉油比較(另1間)多了點鹹意,頭幾口都不覺,但去到後段就明顯d,好彩不太過份-切腩比較細件,肉也不多,不過勝在

1) 鮮忌廉紅豆冰 (hk$15)
-最吸引我嚟呢度喺1杯友人口中嘅"忌廉紅豆冰"
-講番個味道,好多豆,又夠腍,只久是豆味不足,但都食得過去

2) 切腩片頭撈粗 (hk$28)
-初時上枱,發現唔喺片頭,店員好快拿去換過片頭番嚟
-切腩比較細件,肉也不多,不過勝在彈口同爽,也有牛味
-片頭也彈口
-還有1片炸魚皮,呢個喺額外的bonus,浸過碗湯,也很脆口,不錯
-事後,發現好口渴,飲咗>750ml嘅水,未知是否"師傅"反應
-個人認為另1間安x嘅切腩撈粗稍為討好,起碼切腩部份比較足份量,大件d,鹹味恰當d

* 好,又了咗1個心願
2009-08-30
2009-04-14 15 瀏覽
昨晚屋企人帶我行左好耐先去到~ 起初都好嬲做乜行咁耐都未到。 食咩阿~ 佢想去安利舊舖~點之關左門。。 我地唯有去左安利大排檔[原來同一家族,不同老闆]叫左佢話手切腩、魚蛋推介。。我叫了一個湯河手切腩,魚蛋魚蛋好彈牙、手切腩不太肥,我好鍾意~又唔un河粉好滑身~ 湯底就濃左的。我屋企人叫左個手切腩魚片頭撈粗~見到佢個款上枱~個撈粗好吸引~望到麵質好靚~原來撈埋架~夾左佢一的的。一試就愛上了,真係想打包一碗返屋企唔似只係蠔油撈~溝左其他汁~ 估唔到係乜。總之好好食。。。 另一個朋友叫左個手切腩魚片頭撈幼佢話佢個幼麵都好好食~ 一食落口就知靚麵。跟住又見到佢餐牌上的多士話好出名~忍不住口叫又左個西多士~上枱好厚身,好似吐司咁。。好正~環境似茶餐廳~ 昨晚唔算多人~唔好預算坐得好。。但係也不差。。價錢公度~ 唔算貴~我而家過左一天也在回味。。好想再去。。。係筲箕灣B1出口係最近的.一出去向左行過對方就係.. 好近地鐵站.
佢想去安利舊舖~點之關左門。。
我地唯有去左安利大排檔[原來同一家族,不同老闆]
叫左佢話手切腩、魚蛋推介。。
我叫了一個湯河手切腩,魚蛋
魚蛋好彈牙、手切腩不太肥,我好鍾意~又唔un
河粉好滑身~ 湯底就濃左的。
我屋企人叫左個手切腩魚片頭撈粗~
見到佢個款上枱~個撈粗好吸引~望到麵質好靚~原來撈埋架~
夾左佢一的的。一試就愛上了,真係想打包一碗返屋企

唔似只係蠔油撈~溝左其他汁~ 估唔到係乜。總之好好食。。。
另一個朋友叫左個手切腩魚片頭撈幼
佢話佢個幼麵都好好食~ 一食落口就知靚麵。

跟住又見到佢餐牌上的多士話好出名~
忍不住口叫又左個西多士~
上枱好厚身,好似吐司咁。。

好正~
環境似茶餐廳~ 昨晚唔算多人~
唔好預算坐得好。。但係也不差。。
價錢公度~ 唔算貴~
我而家過左一天也在回味。。好想再去。。。
2009-04-13
2009-03-17 16 瀏覽
行街行到筲其灣.諗起呢到有間安利.就盲中中去食...係門口等左15分鐘. 終於有位. 入到去即刻點左個切腩魚片頭撈粗&河, 炸魚片, 熱奶茶, 紅豆忌廉...切腩魚片撈粗: 牛腩唔痴牙, 好味! 魚片有魚味, 好味! 個撈面唔使加湯都夠濕, 好味!炸魚皮: 魚皮香脆之餘又無油益味...正啊!熱奶茶: 香!滑!奶同茶既配合剛好! 紅豆忌廉: 平時飲紅豆冰會好甜.但配忌廉又幾好,唔怕甜!今次試食好滿意. 比十個正佢!

炸魚皮: 魚皮香脆之餘又無油益味...正啊!
熱奶茶: 香!滑!奶同茶既配合剛好!
紅豆忌廉: 平時飲紅豆冰會好甜.但配忌廉又幾好,唔怕甜!

今次試食好滿意. 比十個正佢!
2009-03-15
  • 切腩魚片撈粗