2018-05-09 333 瀏覽
之前放假無聊無嘢做 就同朋友入咗荃灣行下順便搵下嘢食 咁啱好想食丼飯 見到定食8 就入咗去食下個到嘅晚飯套餐係可以任飲湯同添飯的 幾特別 不過飯就要用返我地叫咗嘅套餐嘅碗 環保啲😋叫咗一個炸天婦羅定食同埋海鮮刺食飯佢嘅丼飯大大碗 女仔感覺唔使添飯都可以好飽 佢嘅天婦眾都幾豐富 仲會搵埋溏心蛋做餸菜😋不過啲粉就同隻蛋有啲分離 仲有兩隻炸蠔 幾正🤤🤤海鮮刺身飯都新鮮 仲有好多種類嘅刺身🤤帶子刺身好好味 整體嚟性價比不錯 可以去試下😆😆

叫咗一個炸天婦羅定食同埋海鮮刺食飯
佢嘅丼飯大大碗 女仔感覺唔使添飯都可以好飽

海鮮刺身飯都新鮮 仲有好多種類嘅刺身🤤帶子刺身好好味

整體嚟性價比不錯 可以去試下😆😆
2018-04-28 432 瀏覽
下午係悦來找餐廳,發現這一間好評多就試下。叫左個燒牛肉定食,有湯有前菜有甜品個樣以模以樣,但牛好勒得啖油味。湯好小小無咁似味精,有d蘿白係入面。我朋友叫左刺身飯勁後悔,刺身好薄,面有一大堆蘿白絲完全唔會食。明白價錢係平,但咁的質數應該要再平
2018-04-20 431 瀏覽
今次揀左中午黎食唔使等太耐啊終於定食8對於我黎講真係糧尾飯堂窮人既恩物啊 haha真係超級扺食到爆燈 而個飯有齊哂我想食既野滿足哂貪食既我啦直頭係!!!!三文魚,生蝦,熟蝦 大滿足啊真係
今次揀左中午黎食
唔使等太耐啊終於

定食8對於我黎講真係糧尾飯堂
窮人既恩物啊 haha
真係超級扺食到爆燈

而個飯有齊哂我想食既野

滿足哂貪食既我啦直頭係!!!!
三文魚,生蝦,熟蝦

大滿足啊真係
2018-04-15
2018-04-10 525 瀏覽
早幾日去了定食 8 食 lunch, 唔算多人, 等了大約 15 分鐘入座。 點了岩鹽牛排及醬油雞腿定食。牛排好淋, 不肥不靭, 配了幾片子薑及一碟小食, 特別醒胃。至於雞腿定食, 塊雞腿炸到金黃色, 灑了ㄧ些芝麻及醬油, 食落香口又 juicy。味增湯不鹹, 湯內除了豆腐, 還有蘿蔔片及魚肉, 與其他店舖的味增湯有所不同。套餐還有ㄧ小碟甜品, 類似大菜糕, 煙煙靭靭。店舖內有個自助區, 白飯, 味增湯, 玄米茶, 海帶牙及生菜絲免費任飲任食, 最適合大胃王。
2018-04-04 415 瀏覽
食完先知原來係同壽司外賣同一個集團, 不過就生同熟都有得食, 飯唔大碗旦有得加飯同湯, 對於飯筒黎講簡直係福音。 炸天婦羅就真係最抵食, 大大件又熱辣辣,炸粉唔算厚, 加埋凍飲真係咩都飽晒。 魚生就冇咩特別, 好standard個d, 熟野好食過生野, 仲有兒童餐真係好
2018-04-02 355 瀏覽
定食8 有幾家分店,每到六點多就見到門外已經排了長長的人龍,看過宣傳單張,很平的價錢已有刺身飯食,真的好吸引呢!唔想排咁耐隊,決定下午5時45分就來到了,雖然唔駛排隊,但店內幾乎已經滿座,好不容易找到位置坐下。這是自助式店,茶跟飯都可以自助加我個刺身set, 有三種前菜,份量也多,漬物同湯都幾好美。刺身未算好新鮮,以呢個價錢 $58個set 有咁多野食,可接受既質素。甜品是綠茶布甸另外,用優惠價加了原隻鮑魚刺身同日式炸雞翼,又係好抵既選擇

這是自助式店,茶跟飯都可以自助加

另外,用優惠價加了原隻鮑魚刺身同日式炸雞翼,又係好抵既選擇

2018-03-29 282 瀏覽
嚟到荃灣, 無理由唔幫襯嘅, 就算明知道要等好耐, 點都要試下。等等等...... 咁就等咗 30 mins, 終於輪到我地入坐啦 我本人就鍾意食牛, 所以叫了牛扒, 雖然塊牛扒 cut 開咗, 但睇得出都幾大塊, 食落都唔錯, 肉質唔靭兼且夠 juicy, 小食ㄧ碟有 3 款, 包括毛豆, 花螺及海藻, 仲有味曾湯, 唔算好咸, 配多碗白飯, 份量足夠醫飽個肚, 如果你係大胃王, 唔使擔心食唔飽, 因為白飯係任食嘅, 食 2-3 碗都唔會比人話, 最緊要唔好浪費。
咁就等咗 30 mins, 終於輪到我地入坐啦
2018-03-29 242 瀏覽
每次經過都見到排晒長龍, 至少等半個鐘, 已經唔想等, 早幾日見無乜人等, 可能時間尚早啦, 就決定入去ㄧ試, 睇下係咪值得等咁耐。環境都 ok, 坐得舒適。Order 左ㄧ個鰻魚定食, 齋睇個賣相已經好吸引 小食都有 3 款, 鰻魚都算大條, 好好味, d 蛋絲鋪滿飯面, 睇得出好有心思, 色彩配搭都好靚, 仲有味曾湯係任飲嘅, 仲配埋甜品, 只係 $58, 都抵食嘅。溫馨提示 : 如果唔想等咁耐先可以入座, 建議大家 12:00 去幫襯, 真係慳返唔少時間去行街街。
2018-03-14 425 瀏覽
唔飽!!!一肚氣!!💥💢話說我一入座,都未坐定。個店員就係咁同我講個咩鍋咩鍋好食,我心諗,俾我睇下個餐牌先啦!!咁我都冇出聲!!見第一次黎食,又見人流唔多,又覺得個鍋唔洗點煮應該快既(因為我真係好肚餓)咁咪試下個鍋係咪真係咁好食,叫完,入單時間係寫住7:26分冇幾耐,隔離2人坐底左,同樣叫左個鍋同飯15分鐘後,我催左一次,個待應聽完我查詢,就冇回頭。冇任何回覆🔥隨後,見到有待應攞住個鍋行緊埋黎,心諗:終於有得食。點知....係~俾~隔~離~枱~架~囉~🔥🔥咁我就再查詢,想佢地解釋下點解隔離枱個個會黎先...咁佢地又話再去追追。追陣風返黎。佢俾左兩碟付加既食材我。喂大佬!!我煲都未有呀!點食呀?🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥我望下個鐘,已經接近8:00都未有得食隔離枱重同我講,呢間野如果超過15分鐘都未黎野食,個餐就免費。shit!! 我唔係要免費,我要食野呀!總之唔知去到幾點終於都有得食。。打開個煲...一粒野都冇,係連一粒豆腐都冇?!!牛肉完全唔掂🔥🔥🔥🔥🔥重差過吉野家,美心,大家樂,大快活?wtf!!!後來埋單,叫個經理過黎。叫佢解釋下。佢就俾左張免費餐卷我,話下次黎食免費。我好直接同佢講:下!!
唔飽!!!一肚氣!!💥💢

咁我都冇出聲!!
見第一次黎食,又見人流唔多,
又覺得個鍋唔洗點煮應該快既
(因為我真係好肚餓)
咁咪試下個鍋係咪真係咁好食,
叫完,入單時間係寫住7:26分

冇幾耐,隔離2人坐底左,同樣叫左個鍋同飯

喂大佬!!我煲都未有呀!點食呀?🔥🔥🔥🔥
🔥🔥🔥

我望下個鐘,已經接近8:00都未有得食

總之唔知去到幾點終於都有得食。。
打開個煲...一粒野都冇,係連一粒豆腐都冇?!!
牛肉完全唔掂🔥🔥🔥🔥🔥
重差過吉野家,美心,大家樂,大快活?wtf!!!

我好直接同佢講:下!!呀經理,重有下次呀?你地咁既服務態度,我以後都唔會再黎幫襯。

最後佢free左呢餐俾我。總之我以後都唔會再去!!

2018-01-07 1267 瀏覽
又係放假時間,緊係周圍去,見下朋友,食下好嘢啦!今次嚟到荃灣行街,朋友帶我去呢間喺悅來坊嘅日式餐廳。外面都幾企理,好似幾好咁。下午茶嚟緊係少啲人啦,望落都幾乾淨。好平嘅下午茶,23至33元,堂食自助bar枱可以無限添飯,味噌湯,配料同埋麥茶。呢個係牛仔骨丼飯,牛仔骨整得好味,剛剛好熟,飯都可以接受。23元天婦羅丼飯邊度搵,基本天婦羅款都有齊,粉不厚,上菜時仍熱,不過唔夠味。自助區都乾淨,唔會左一撻右一撻。坐坐下都越黎越多人,想食個平下午茶,可以揀呢間。

外面都幾企理,好似幾好咁。

下午茶嚟緊係少啲人啦,望落都幾乾淨。

呢個係牛仔骨丼飯,牛仔骨整得好味,剛剛好熟,飯都可以接受。

2018-01-07 938 瀏覽
講起日本既定食閒閒地都要過百先落到樓,今日就要介紹大家食呢間高質既定食餐廳喇。今日去到係下午茶時間,餐牌有 8 種定食比大家選擇。而且跟餐配白飯、味噌湯、甜品,而最重要既係白飯同味噌湯係無限量供應既,真係無得頂。今次叫左天婦羅拼盤定食,炸物有生蠔、蝦、流心蛋同蔬菜,食物賣相同質素都唔錯,以 58 蚊既價錢就可以歎到,真係可遇不可求,真係無咩餐廳可以做到。另外點了明太子雞翼,雞翼無骨之剩內裏釀了明太子同有少少辣,好惹味。

2017-12-18 916 瀏覽
每次經過都見到排隊,星期日中午就懷住期待心情黎試試佢啦。首先個環境都幾逼既,可能因為試面係熊貓酒店,好多講普通話同鄉音既人士黎食,我就咁岩同佢地搭枱。落單後職員拎張單黎,落少左2樣野。叫左薄燒牛扒定食$48+個定食有雞扒同秋刀魚$48+刺身拼盤$40+吉列白鰺魚$15+香桃特飲$5薄燒牛扒定食我明白呢個價錢係不能夠要求太多,但佢個薄燒牛扒一上,乾爭爭,望落己經令人唔開胃,唔好講影相,連望都唔想望到,食落仲好似食緊香口膠,食極都仲係硬到吞唔到😒呢個係伏中之伏。照燒雞扒+秋刀魚定食另一個定食就正常少少,雞扒同魚都食到既,不過味道一般。刺身拼盤一上,見到佢比包裝「爭鮮」醬油,原來同一集團,難怪難怪,刺身有種岩岩喺冰櫃拎出黎既感覺,令個冬天添上一份寒意。吉列白鰺魚反而最好味竟然係$15既吉列白鰺魚,可能係炸左既關係,係鬆脆得黎又唔會太油,新鮮炸起。呢個moment 見列隔離枱既香港人叫左天婦羅定食同吉列豬扒定食,我明啦,原來呢度食炸物應該最唔伏。白桃乳酸飲品味道非常人造,勝在價錢係+$5總括黎講,一次就夠哂數
每次經過都見到排隊,星期日中午就懷住期待心情黎試試佢啦。

落單後職員拎張單黎,落少左2樣野。

薄燒牛扒定食

照燒雞扒+秋刀魚定食

另一個定食就正常少少,雞扒同魚都食到既,不過味道一般。

刺身拼盤

吉列白鰺魚

白桃乳酸飲品

味道非常人造,勝在價錢係+$5

總括黎講,一次就夠哂數
15 分鐘 (堂食)
  • 吉列白鰺魚
2017-11-26 1337 瀏覽
放假諗住喺荃灣求其食 突然想食日本野喺open rice search到呢間 點知搭車過到嚟 要排隊 原本諗住放棄 但係諗住有時間就排一陣等左唔使10分鐘就有位 呢度係叫定食套餐 但係有得無限添飯 茶 同埋湯!朋友食唔夠即刻添左一碗飯我哋叫咗兩個定食 另外單點左兩個小食!呢個刺身飯不過不失 都幾新鮮嘅食落去一啲都唔梅 以$58來講算好唔錯 另外加左$10叫咗個天婦羅蔬菜 有茄子南瓜秋葵冬菇 都滿足到我嘅 另外朋友就叫咗個秋刀魚雞腿飯 個秋刀魚煎得啱啱好調味得好好 佢仲有比啲鹽我哋唔夠味就點 個雞腿飯嘅雞腿超級林 好入味 超高水準 不過個甜品就 好普通有啲甜總括來講 一個四十幾50幾蚊嘅餐 有湯有支豆有定食又有甜品又可以任添飯同湯 真係算好抵!!!終於明點解啲人會排隊

我哋叫咗兩個定食 另外單點左兩個小食!

不過個甜品就 好普通有啲甜
雞腿秋刀魚丼

雞腿秋刀魚丼
2017-11-22 601 瀏覽
夜晚9點去食不用等位,即入不過門口個牌寫住,入座50分鐘,12歲以上小朋友需獨立叫餐叫一份定食可以自助,白飯!面豉湯!椰菜!玄米茶!醬汁!任裝!!管飽!是日用餐菜單:豐味雙盛定食 48元 一碗雞扒飯,一條燒秋刀魚,一小碟支豆,一小杯奶凍條秋刀未上枱已經聞到腥味,肚未刮干淨,魚肉有d咸味,碟上另外配鹽的不,不夠咸可以自行調味。雞扒一般般,沒什麼特別特上盛海景丼 58元蝦,帶子,三文魚,劍魚,希靈魚刺身,另上兩包豉油,刺身雪味重,點上超重味豉油就食不出雪味....58元有咁多刺身食是超抵的,如果求質素就不建議你食。另外小食在10-40元不等,要求你叫了定食才可以叫,叫了個茶碗蒸,眼見一個個泡泡的不太平滑,味道還可以,底部有一粒白果和一些魚(?)冬天食暖暖胃都ok。奶凍,難食。面豉湯,有大量豆腐和不知名的菜,有魚肉有豬肉,似茶記例湯...總結,對味道要求不高,想飽肚想影野食相呃like係ok ge
夜晚9點去食不用等位,即入
不過門口個牌寫住,入座50分鐘,12歲以上小朋友需獨立叫餐
是日用餐菜單:
豐味雙盛定食 48元
一碗雞扒飯,一條燒秋刀魚,一小碟支豆,一小杯奶凍
雞扒一般般,沒什麼特別
特上盛海景丼 58元
奶凍,難食。
2017-11-22
2017-11-22 470 瀏覽
最先留意到呢間野係喺屯門,睇過張餐牌價位非常平民化,平均都係$50-60一個定食 包湯包甜品包伴菜,無奈次次都好多人所以一直無試過。咁岩今日喺荃灣早收工就同大人講想食,諗住6:45去排住隊等位,點知去到人唔多,唔洗等就入得仲睇梗食咩果時見到身後頻頻有人出入,望下原來有個自助區,無論麥茶、白飯、味噌湯同醬汁都可以自己添,好人性化呀不過可能始終係偏平價同自助式既餐廳,侍應計埋收銀都係得兩個一腳踢,嗌三次都未必得閒理你。餐具櫃裡既餐具衛生程度都麻麻,隻匙羹仲有啲殘留物喺度,食慾當堂減左半我同大人各點左個豐味雙盛($48)同豪華海景丼($58)。先講我果個,$48有雞扒又有秋刀魚真心抵到爛,條魚表皮煎得好香脆,但對於平時食得清淡既我黎講味道都偏鹹,而且碟唔大,容易沾到碟旁添置既鹽堆,鹹上加鹹。其實雞扒既照燒汁幾惹味,可惜雞扒本身過於肥膩,皮下脂肪極厚,佔左整體既40%而且雞皮煎得唔好,無香脆既感覺。整體感覺一般,勝在抵食。飯量偏細,岩哂中意食餸多過食飯既人(好似我咁),唔夠喉都可以自己添,好似隔離枱個中學生就添左滿滿三大碗!正值發育時期呀🤔🤔味噌湯,味噌味剛好唔會太濃,幾足料,裡面既湯料仲有三
最先留意到呢間野係喺屯門,
睇過張餐牌價位非常平民化,
平均都係$50-60一個定食 包湯包甜品包伴菜,
無奈次次都好多人所以一直無試過。

咁岩今日喺荃灣早收工就同大人講想食,
諗住6:45去排住隊等位,
點知去到人唔多,唔洗等就入得

仲睇梗食咩果時見到身後頻頻有人出入,
望下原來有個自助區,
無論麥茶、白飯、味噌湯同醬汁都可以自己添,
好人性化呀

不過可能始終係偏平價同自助式既餐廳,
侍應計埋收銀都係得兩個一腳踢,
嗌三次都未必得閒理你。

餐具櫃裡既餐具衛生程度都麻麻,
隻匙羹仲有啲殘留物喺度,
食慾當堂減左半

豐味雙盛

我同大人各點左個豐味雙盛($48)同豪華海景丼($58)。

先講我果個,
$48有雞扒又有秋刀魚真心抵到爛,
條魚表皮煎得好香脆,
但對於平時食得清淡既我黎講味道都偏鹹,
而且碟唔大,容易沾到碟旁添置既鹽堆,
鹹上加鹹。

其實雞扒既照燒汁幾惹味,
可惜雞扒本身過於肥膩,
皮下脂肪極厚,佔左整體既40%

而且雞皮煎得唔好,無香脆既感覺。

整體感覺一般,勝在抵食。
飯量偏細,岩哂中意食餸多過食飯既人(好似我咁
唔夠喉都可以自己添,
好似隔離枱個中學生就添左滿滿三大碗!
正值發育時期呀🤔🤔

味噌湯,味噌味剛好唔會太濃,幾足料,裡面既湯料仲有三文魚添。

毛豆,呢樣邊度食都差唔多。

甜品係奶凍黎,奶味重幾香,份口都順滑,但以panna cotta黎講就太液態,好似凝固時間唔夠。

豪華海景丼
另外就係大人既豪華海景丼,
名符其實都幾豪華,
有蝦有海蝦有魚生仲有勁大堆蘿蔔絲

大人話海鮮都ok新鮮,
但當然唔係同高級刺身比啦。
偷食左一隻蝦同帶子,
唔算厚肉,幾新鮮,唔會擺到好乾身咁。

賣單連加一百二蚊左右,
食物質素唔差過元氣同小型日本餐廳,
性價比係高既

下次黎會想食埋個芝士豬扒