2014-01-05 4808 瀏覽
等一次吃宮崎,感覺可以,選擇也多,每人買有一隻大蝦,大蝦很爽口, 首先吃了刺身,刺身質素一般,但可接受的,另外吃了一口牛,肉頸肉,海鮮 \,牛肉很多肉汁,而且款式很多,肉頸肉很肥美,元貝亦很厚肉,青口有點乾,不過覺很快膩,所以點了粟米,菠蘿,沙律來緩衝一下,燒菠蘿非常甜,好味道><.  總括而言,價錢和食物還好吧, 但有個問題是常常漏單,上菜極慢,結果有些食物都失蹤了,要多番叫店員跟單,或者重寫,所以120分鐘是完全不夠時間,這很失望。
等一次吃宮崎,感覺可以,選擇也多,
每人買有一隻大蝦,大蝦很爽口,

首先吃了刺身刺身質素一般,但可接受的,
另外吃了一口牛,肉頸肉,海鮮

燒菠蘿非常甜,好味道><.

總括而言,價錢和食物還好吧,

但有個問題是常常漏單,上菜極慢,
結果有些食物都失蹤了,要多番叫店員跟單,
或者重寫,所以120分鐘是完全不夠時間,
這很失望。

題外話/補充資料: 漏單的問題很嚴重
2013-12-26
  • 燒菠蘿
2013-12-27 4898 瀏覽
冬天同莊員唔想每次都打邊邊咁悶,而且老實講打邊邊嘅話係Hall打都得啦,所以就諗到不如去食燒肉呢間宮崎係同學仔介紹話OK嘅,所以就去試下夜晚7:00呢個時段都已經幾多人下好彩一坐低就有送嘅大蝦!按人頭一人一隻!睇住餐牌教路放係爐中間燒左陣,大蝦蝦肉幾彈牙,唔錯之後就進攻食牛啦牛舌好煙韌好好咬口,啲黑椒夠惹味一口牛肥美有牛油香,最好唔好燒太耐,唔係就無咗肉汁沙朗心最有牛味,燒八成熟就最好食另外最好食嘅係海鮮,帆立貝配牛油咁燒係第一次見不過燒完之後個牛油香味同帆立貝又真係好夾,值得encore另外蝦都OK,雖然無大蝦咁正,但燒到個殼變亁身之後果陣蝦嘅香味無得輸!開開心心食左個半鐘,未溫馨提示last order就已經開始飽,啲野食上得算幾快,又唔會漏單,所以都算合格嘅
所以就諗到不如去食燒肉
呢間宮崎係同學仔介紹話OK嘅,所以就去試下
大蝦
夜晚7:00呢個時段都已經幾多人下
好彩一坐低就有送嘅大蝦!按人頭一人一隻!
睇住餐牌教路放係爐中間燒左陣,大蝦蝦肉幾彈牙,唔錯
之後就進攻食牛啦
牛舌好煙韌好好咬口,啲黑椒夠惹味
一口牛肥美有牛油香,最好唔好燒太耐,唔係就無咗肉汁
沙朗心最有牛味,燒八成熟就最好食
帆立貝同蝦
另外最好食嘅係海鮮,帆立貝配牛油咁燒係第一次見
不過燒完之後個牛油香味同帆立貝又真係好夾,值得encore
啲野食上得算幾快,又唔會漏單,所以都算合格嘅
2013-12-16
大蝦
帆立貝同蝦
2013-12-24 3192 瀏覽
這天和友人相約到旺角相聚,友人事先訂了3位的TABLE,所以晚上7點到了,不用等位便可入座.第一次到宮崎,旺角店門口是向大街的,往下層走幾級就可看到頗大的店面. 感覺還可以, 也沒有什麼油煙.原來是和牛角一樣的,在爐邊吸煙的設計,很不錯. 天氣冷,穿了冷衫都不怕身沾油煙了.我們3人被帶到4人桌,服務生問是否第一次光顧. 我們回答是, 服務生即以高速介紹了桌面的醬料可用,旁邊有點單紙,及記得寫枱號. 快速完成並走開的他,其實我們並未聽清楚呢, 所以首次落單將枱號給寫錯了.唉! 落了單,等待的過程中我們首先燒這大虎蝦,是入座的時候已經上了的,1人1隻,真的很大,讓我很是興奮了一下。而且這樣在等第一ROUND的時間,也有野做同食, 很充實. 然而,這蝦卻是叫我百般失望. 一口咬落看似啖啖肉的大虎蝦, 口感是一半以上的都沙粒的感覺! OH MY GOD! 我的媽呀! 還是第一次吃到沒有清蝦腸的蝦是如此如此多XX的. 是那蝦死前吃了很多東西嗎?為什麼可以那麼DIRTY.....為什麼把蝦腸一併給客人享用?如此大的虎蝦,真是暴殄天物呀!!! 難道店家的故意讓客人自助燒,自助SERVE? 大蝦吐出來
醬料
大虎蝦
落了單,等待的過程中我們首先燒這大虎蝦,是入座的時候已經上了的,1人1隻,真的很大,讓我很是興奮了一下。而且這樣在等第一ROUND的時間,也有野做同食, 很充實. 然而,這蝦卻是叫我百般失望. 一口咬落看似啖啖肉的大虎蝦, 口感是一半以上的都沙粒的感覺! OH MY GOD! 我的媽呀! 還是第一次吃到沒有清蝦腸的蝦是如此如此多XX的. 是那蝦死前吃了很多東西嗎?為什麼可以那麼DIRTY.....為什麼把蝦腸一併給客人享用?如此大的虎蝦,真是暴殄天物呀!!! 難道店家的故意讓客人自助燒,自助SERVE? 大蝦吐出來, 滿口沙的破壞了聚餐的快樂氣氛。或許,只是我UNLUCKY......
刺身
接下來的食物是刺身, 還是可以的, 但選擇真的不多. 還是專心燒肉吃吧!
牛肉
本人最喜歡吃牛舌,在外國的時候深深愛上的. 當然牛舌要好吃也是不一定的, 但燒的很少不好吃,對吧?!第一ROUND的牛舌好"UN", 我想怕是我燒太長時間了?第二ROUND,一轉色便享用了, .....但還是一樣的"UN"......為什麼不是爽爽的,平常最愛的口感呢?....咬左好耐....><

之後就不再點牛舌了, 轉吃別的, 發現了他的一口牛也一般般, 但有一個叫「沙朗心」的牛, 因為之前不知道是什麼都沒有點,這回一點, 正, 口感很好呢, 肉質也明顯嫩滑, 牛類推介這「沙朗心」,正!!
當然地,也有點一些別的來燒,比較好吃的其實真的沒有. 原因是口感好如「沙朗心」為例,其實也只有口感而已,肉本身一點味道都沒有,所有食物都必須點醬料進食,而桌上另外有一樽鹽, 加點鹽再點醬,味道才有的. 故此食物本身選的是口感,而食物味道則都是取決於個人之手了.
補充一下, 第一張相所示醬料,左邊深棕色有芝麻的是日式醬料,中間淡黃的是醋, 右邊是吉的,什麼都沒有.

這裡是2百幾1位,只包括飲料入座時和大蝦一齊上的一杯可樂.
在入座時服務生快速的講解中,我們聽到18蚊買一送一,可以自己出去拎,就咁點係12蚊罐.
咁我地食到咁上下,杯可樂飲完就自己出去扲啦,單點12蚊, 自己SERVE自己平均都係9蚊JAR WO.
於是我地扲左2罐汽水. 2小時的進餐,一個鐘的時候就要收錢,當然佢放低的時間,就唔理住先啦,點知5分鐘催一次快D俾錢, 礙於太煩,所以就打算俾錢啦,一望張單,WAH!!!!
1902 瀏覽
點解咁多飲品收費GE? 問服務生, 就話出面自己扲食68蚊GA WO! 我就話:下!我飲左2罐JAR WO!
服務生答,出左單冇得改GA WO. 之後就行開左.
之後叫過另一個服務生啦, 就話你地自己出去扲,就係呢個價!快D俾錢,你地仲有15分鐘!

嘩然! 咩態度!? 我地猜想68同18之間,可能係我地聽錯,但可否耐心講解一下發生咩事呢?咁我地2個人拎左野飲,咁另一個$34又係咩黎? 咁如果原來係$34位任飲,點解聽到買一送一?成句錯哂?!

最後都要埋單,百幾蚊飲個2罐野當然唔高興,態度如此更是惹人討厭! 食物已經是普通的了,服務態度還是如此, 此店在我, 永遠BLACK LIST!!!!!!
題外話/補充資料: 俾左錢之後仲有15分鐘食,嬲嬲地就一人出去扲多罐汽水啦, 反正付了的是任飲的錢(我相信). 而呢個時候到隔壁枱(4個男子)夠鐘要埋單啦.此時我男友拎住汽水行番黎. 服務生就應該誤以為佢地一齊的,就說: 你地自己出去扲野飲呀?張單要改,唔係呢個錢GA WO. 4男子:冇WO,我地都冇. 服務生:我睇住GA WO. 4男子:你係咪睇錯呀,我地冇人行開過張枱. 此時我同我男友講坐低啦. 4男子:人地隔壁枱GA. 服務生即快步走開,SORRY都冇! 4男子真無辜!!!
2013-12-13
同男朋友本身想食放題, 上openrice 一search 就到宮崎, 見都好似幾ok, 決定一試。6 點半度就去到.唔洗等位又唔多人, 係上面個receiption 忙緊聽電話, 比左張紙我地,我地就自己行落去啦。落到去, 地方夠大, 因為唔多人, 所以一d都唔嘈。一坐低, 個waitress就問我地有冇黎過?我地話冇, 佢就好仔細咁話比我地知點落單, 點燒,等等。。叫左好多野食,雖然d 味離不開黑椒,七味粉,海盐, 但係都叫醃得好食!又入味!呢個係送架!!好大隻!!好好食。。!建議唔識o既話問下人點燒,如果唔係咁大隻驚入面唔熟燒肉店果然係燒肉好食,魚生同沙津都係無味魷魚係超超超超dry!!餃子好好食,係凍咁D,放落個爐度reheat, 好好味!各式各樣o既雞亦!!我自己最鍾意就係七味粉o個隻~除外仲叫左d牛,羊,沙津,菇, 但係因為掛住食, 所以冇影相不過總括黎講都係ok o既~!!最好o既就係佢唔會好似一般燒烤咁燒到自己成身燒烤味, 枱度仲有個筒仔比你掉垃圾~!感覺好乾淨!friendly recommand 睇下wall 上面d guildeline, 有教你要燒幾耐~食完仲有

燒肉店果然係燒肉好食,魚生同沙津都係無味
各式各樣o既雞亦!!我自己最鍾意就係七味粉o個隻~

不過總括黎講都係ok o既~!!

食完仲有維記雪糕, 可惜, 野飲只係包一杯可樂。

anyway, all over 都係好食的!可以再encore!
2013-11-19
信用卡優惠
朋友相約食飯 , 話想食燒肉咁我見openrice宮崎日式燒肉有COUPON就選左佢原本4個人食的 , 因其中一個人有事黎唔到, 所以結果就得返3個人咁我地就話都有每位減$50 , 點知去到門口......個女侍應話: 如果你要每位減$50要印3張COUPON喎, 你地出去影印la我心諗:咁點解COUPON上面一早唔話明要一人一張COUPON先可以減$50呢明顯就想焗/博 你唔去影印囉......我地入左坐先, 男侍應再一次提醒我地去影印.....好彩我朋友公司就係附近, 打印完COUPON返黎我地都未食得~~~其實食物選擇唔多....而且每款食物最多只可以叫4件, 好似要成日落單咁....全場的男侍應都好差服務可以唱住歌上菜, 咩態度!!!!!但女侍應就好好服務&語氣 , 特別係女經理每位客人都會送大虎蝦女經理話: 放爐邊燒就ok , 每邊燒10 mins 就可以了成隻蝦超大肉質好好~~ 爽口彈牙 我起左肉之後再放係牛油青口個錫紙兜度燒左一陣再加多一份牛油香~~~真係超級無敵好食!!!!!食肉之前我都習慣食多d菜先佢地d沙律反而幾多選擇 , 有蟹籽沙律, 日式沙律, 蕃茄沙律....
朋友相約食飯 , 話想食燒肉

咁我見openrice宮崎日式燒肉有COUPON就選左佢

咁我地就話都有每位減$50 , 點知去到門口......

明顯就想焗/博 你唔去影印囉......
我地入左坐先, 男侍應再一次提醒我地去影印.....
全場的男侍應都好差服務
可以唱住歌上菜, 咩態度!!!!!

但女侍應就好好服務&語氣 , 特別係女經理
送的大蝦
每位客人都會送大虎蝦

成隻蝦超大
肉質好好~~ 爽口彈牙
我起左肉之後再放係牛油青口個錫紙兜度燒左一陣

再加多一份牛油香~~~真係超級無敵好食!!!!!
各式沙律
食肉之前我都習慣食多d菜先

佢地d沙律反而幾多選擇 , 有蟹籽沙律, 日式沙律, 蕃茄沙律.....
生菜都好新鮮
刺身
刺身我就覺得麻麻 , 蝦無咩甜味.....
各燒物
豬頸肉 : 爽脆

五花肉 : 令我回味在韓國食過的五花肉
好味~

雞扒 : 都係雞腿肉, 夠嫩滑~~~
雞翼 : 燒雞翼邊有得輸嫁
牛胸腹 : 油脂分布得好平均 , 快熟 , 入口即溶
一口牛 : 四方顆粒 , 好嫩口, 味道濃
普通order的蝦
一樣新鮮 , 爽口甜美 (不過當然係無得同大虎蝦比
青口 : 個人覺得都係麻麻...可不試.....

天婦羅 :有蠔、蝦、南瓜、蕃薯
 粉漿唔厚 , 炸得酥脆可口 , 必食ar!!!!!
燒菠蘿
又係一個必食的項目!!!
菠蘿燒過後甜味更突出 , 酸酸甜甜 , 而且好多汁

甜品 : 雀巢雪糕
我選擇左紅豆味 , 甜度&份量都岩岩好~~~
結尾: 宮崎所有肉類的品質都好好~~
我地食左3輪, 我第2輪已經K.O
絕對可以有下次的~~~~~~  (如果服務方面有改善的話)

報告完畢~~~

2013-11-07
送的大蝦
各式沙律
各燒物
普通order的蝦
燒菠蘿
2013-11-07 675 瀏覽
星期一放假的時候突然接到電話,朋友說要有事要我幫忙,所以臨時約我到旺角吃午飯。說好了這次午飯由我朋友請,所以去哪裡吃就歸我朋友決定~結果就選了宮崎日式燒肉~本來還覺得有點納悶,爲什麽中午要來吃燒肉,後來才發現這家店除了燒肉之外還有Set Lunch啦XDSet Lunch依然有燒肉,不過不是放題而是一盤的,反正我和朋友也沒有那種閒情逸致慢慢燒,所以就選了其他日式定食~先上的是定食的沙律,看上去平平無奇,但吃下去感覺很不錯!沙律菜沒有苦味,而最加分的是那個Dressing,酸酸甜甜的很Light,不會像普通的沙律油Heavy也不像普通的沙律醋偏酸。這個雖然看起來很簡單,但調味做的很不錯所以第一印象非常好。之後的麵豉湯,這次看起來很普通喝下去也的確很普通XD然後朋友點的三文魚海膽魚生飯($58),看起來分量不少哦!朋友說幾乎每次來他都是點這個~雖然對正在減肥的人(我朋友XD)來說很大碗可是他還是會乖乖吃完,這次也不例外~然後就是我的雜錦刺身定食定食($78)!難得有人請客不直接點最好的對不起人家嘛(?上面有海膽、吞拿魚、甜蝦、北寄背,八爪魚和三文魚刺身,看起來就超爽XDDDD 現在打字的期
星期一放假的時候突然接到電話,朋友說要有事要我幫忙,
所以臨時約我到旺角吃午飯。
說好了這次午飯由我朋友請,所以去哪裡吃就歸我朋友決定~
結果就選了宮崎日式燒肉~
本來還覺得有點納悶,爲什麽中午要來吃燒肉,
後來才發現這家店除了燒肉之外還有Set Lunch啦XD
Set Lunch依然有燒肉,不過不是放題而是一盤的,
沙律
先上的是定食的沙律,看上去平平無奇,但吃下去感覺很不錯!
沙律菜沒有苦味,而最加分的是那個Dressing,
這個雖然看起來很簡單,但調味做的很不錯所以第一印象非常好。
麵豉湯
之後的麵豉湯,這次看起來很普通喝下去也的確很普通XD
三文魚海膽魚生飯
然後朋友點的三文魚海膽魚生飯($58),看起來分量不少哦!
朋友說幾乎每次來他都是點這個~
這次也不例外~
雜錦刺身定食
上面有海膽、吞拿魚、甜蝦、北寄背,八爪魚和三文魚刺身
看起來就超爽XDDDD 現在打字的期間看著圖片我又開始想流口水了XDDDD
雖然這樣說很假,但事實就是除了吞拿魚油脂不夠太亁之外,其他的都很好吃!
海膽鮮甜很適合送飯,甜蝦肉質爽口有鮮味,三文魚肥美,
北寄背和八爪魚味道不濃但也吃得出是新鮮貨~
白飯
附的白飯用的是有咬口的珍珠米,溫溫的配夠凍的刺身吃剛好XD
而且看到後面完全空的沙律碗嗎?再說一次沙律真的很好吃XD
整個定食都讓我覺得有出乎意料的好吃。
Set Lunch還會附飲品和甜品(沒拍到...),飲品的話就是普通水準,
甜品的話那天是牛奶公司的迷你雪糕杯,雖然不是最好的,
但這個價錢來說有新鮮好吃的刺身已經值回票價了~
2013-11-04
沙律
雜錦刺身定食
2013-11-06 499 瀏覽
朋友生日想吃燒肉 宮崎又有做PROMOTION 3位送1位的優惠即是4人同行1人免費於是我們就8人行 一起去大吃美食一頓囉!!首先大放送是每位客人都送一隻《大虎蝦》蝦子超大的 又肥又胖 蝦肉味超濃的肉質鮮美多汁 爽脆彈牙 真的是超好吃的!!《牛舌》厚薄適中 牛肉味濃又爽脆的《牛仔骨》連骨帶肉的牛肉是比較吃的 味道最濃《沙朗心》是最正最好吃的 味道濃肉質又超嫩的《一口牛柳》牛肉味濃 但卻比較難咀嚼一點《豬頸肉》口味好多:辣味、七味、黑椒…小妹我覺得辣味最入味最好吃 其他都是淡淡的味道但豬頸肉本身真的好爽脆 肉質滑滑又彈彈的喔!《豬肉腸》味道不濃 淡淡的 也不算太彈牙脆皮《五花肉》肥瘦各半 但吃下去感覺還是比較油油的《刺身:三文魚、八爪魚、甜蝦》款式不算多 但味道是肥美 肉質是新鮮的《天婦羅:蝦、南瓜、蕃薯》也蠻好吃的~外面裹著的粉漿不算太厚 而且炸得蠻酥脆的除了那些肉類 還有《多春魚、八爪魚鬚、粟米》等等其他的海鮮和蔬菜類的 款式真多樣呀!!吃了頓那麼豐富的 請了朋友只要200元! 真值得呀~
朋友生日想吃燒肉 宮崎又有做PROMOTION
3位送1位的優惠即是4人同行1人免費
於是我們就8人行 一起去大吃美食一頓囉!!
首先大放送是每位客人都送一隻《大虎蝦》
蝦子超大的 又肥又胖 蝦肉味超濃的肉質鮮美多汁
爽脆彈牙 真的是超好吃的!!
《牛舌》厚薄適中 牛肉味濃又爽脆的
《牛仔骨》連骨帶肉的牛肉是比較吃的 味道最濃
《沙朗心》是最正最好吃的 味道濃肉質又超嫩的
《一口牛柳》牛肉味濃 但卻比較難咀嚼一點
《豬頸肉》口味好多:辣味、七味、黑椒…
小妹我覺得辣味最入味最好吃 其他都是淡淡的味道
但豬頸肉本身真的好爽脆 肉質滑滑又彈彈的喔!
《豬肉腸》味道不濃 淡淡的 也不算太彈牙脆皮
《五花肉》肥瘦各半 但吃下去感覺還是比較油油的
刺身:三文魚、八爪魚、甜蝦》
款式不算多 但味道是肥美 肉質是新鮮的
《天婦羅:蝦、南瓜、蕃薯》也蠻好吃的~
外面裹著的粉漿不算太厚 而且炸得蠻酥脆的
除了那些肉類 還有《多春魚、八爪魚鬚、粟米》
等等其他的海鮮和蔬菜類的 款式真多樣呀!!
吃了頓那麼豐富的 請了朋友只要200元! 真值得呀~
2013-10-24 398 瀏覽
5個星期內第3次食宮崎,唔係我特別喜歡, 袛係唔同嘅飯腳話要食, 而我又真係冇咩所謂, 味當睇下自己有無食神囉.宫崎嘅刺生向來一般, 會用不過不失會形容, 但賣相實在有點小家: 放在一個小小的碟上....五花肉: 有點使人反胃. 我一向覺得五花肉是要肥才甘香, 但如果件肉有80%肥膏.和牛方面: 向來牛胸腹是全間店最好食的肉, 但今次一口牛也不錯, 比之前有進步.點了數次宫崎沙律, 配上燒肉, 減低我嘅內疚感.

點了數次宫崎沙律, 配上燒肉, 減低我嘅內疚感.
2013-10-22
  • 牛舌
  • 牛胸腹
  • 豬頸肉
2013-10-18 197 瀏覽
食物普普通通,冇咩邊樣食完印象深刻。牛肉: 牛胸腹最ok, 牛舌還可以,其他麻麻。一人一隻Free既大蝦啖啖肉,唔錯。但入座時送的拼盤唔太岩食,雞翼都ok,但其他雞肉等等太多太漏。刺身: 可以食幾件過下口癮,三文魚麻麻,甜蝦ok。沙律: 幾款沙律醬汁都咸左啲。飲品: 送一杯可樂唔夠飲。另外叫左杯芒果乳酸梳打,幾甜下但冇咩乳酸味,可以接受但唔可以叫好飲。環境,餐具衛生抵讚。Overall: 考慮返價錢同質數,唔算抵食,未必有下次。
食物普普通通,冇咩邊樣食完印象深刻。

牛肉: 牛胸腹最ok, 牛舌還可以,其他麻麻。
刺身: 可以食幾件過下口癮,三文魚麻麻,甜蝦ok。
沙律: 幾款沙律醬汁都咸左啲。
環境,餐具衛生抵讚。

Overall: 考慮返價錢同質數,唔算抵食,未必有下次。
2013-10-17
  • 牛胸腹
  • 羊架
2013-09-22 365 瀏覽
朋友生日,撞啱中秋節後嘅星期六,壽星公話想試吓呢間,我又想試吓,穩陣起見,9月2號已經打電話嚟book位!因為呢間舖喺地庫,正門係樓梯落,加上我哋一行4人其中一人係坐輪椅嘅,所以book位嗰陣同聽電話嘅女職員講,而嗰位女職員都好有禮貌咁話冇問題,佢哋會安排搵雅蘭中心嘅職員幫手開部輪椅升降台,很好!我哋book咗6點半,但都早啲到,等佢哋都早少少安排唔使咁趕。企接待處嗰位女職員帶咗我哋過隔離,搵雅蘭嘅保安幫忙。不過可能佢哋唔常用,所以都搞到6點35分先落到去。入到去坐定定,侍應解釋點寫單(我諗起以前小學學能測驗都係咁教我哋畫格仔),跟住放低一大碟肉,隻碟大,肉少,少係好事,因為係雞翼、豬頸肉同雞扒,止餓好了唔使咁多。同埋一人一隻大虎蝦!大虎蝦一人一隻,可樂(好淡)一人一杯,其他任食。隻蝦燒得耐啲,但最重要係結果。蝦頭好多膏,蝦肉好爽口,正!其他嘢食冇影相呀,因為未燒嘅同其他食評一樣,燒咗嘅就更加唔使分享,因為燒得靚唔靚同宮崎冇乜關係,因為唔係佢哋燒嘅!個爐好奇怪,由最初只係我嘅右手邊有火,慢慢逆時針走,到最後先平均返少少。除咗第一盤肉,其餘我哋淨係叫牛。牛舌比較靭,而其他就好淋好多肉汁,
大虎蝦一人一隻,可樂(好淡)一人一杯,其他任食。
隻蝦燒得耐啲,但最重要係結果。蝦頭好多膏,蝦肉好爽口,正!

除咗第一盤肉,其餘我哋淨係叫牛。
牛舌比較靭,而其他就好淋好多肉汁,好好食!
但我就唔知邊忽打邊忽,反正就係牛肉嗰張紙就全部都要,全部都食。

可樂得一杯就唔係好夠,加上好淡。要再叫就再加錢,我哋4個都冇加,寧願食夠鐘後去搵間cafe飲嘢好過。
到咗7點50分寫唔記得第幾張單,上咗枱冇耐見8點鐘係時候last order,未食晒都再寫多張再遞。
再冇耐就女侍應定經理同我哋講last order,同佢講唔使喇啱啱遞咗,當係提佢追單。
捽之我哋食到過咗15分鐘,先有個男侍應埋嚟熄火,剛剛好最後一件肉都燒好。但我懷疑會唔會係佢遲咗發現我哋過咗鐘,如果唔係都會如其他食評所講一夠鐘就熄爐。最得意係,個侍應唔係話夠鐘,係問我哋仲燒唔燒,佢都熄咗爐啦!
唔緊要嘅~我哋都過咗鐘,笑吓囉!但係佢熄咗爐仲係好好火,原來係個網着晒火~

整體嚟講啲職員都好爽手,又有少許笑容又有禮貌。不過呢餐唔係好飽,一來燒嘢燒得耐,二來飲少咗嘢都有關!始終都要去第二度飲杯嘢先夠。
題外話/補充資料: 雅蘭中心嘅保安都好幫忙!
2013-09-21
5 分鐘 (堂食)
  • 大虎蝦
2013-09-18 142 瀏覽
從開張到現在,到宮崎不下十次。每次感覺都不同。但總有些滿意和失望。牛胸腹:主打,為最好味的食物,略為太薄。牛舌:有進步,不怕大硬各式刺身壽司:一般,可以不吃各式沙律:蕃茄沙律和豆腐可試拉麵:開張時用豬骨湯,後改為現時的醬油湯,不過不失。和牛炒飯:不吃也罷各式天婦羅:新鮮香脆,有點驚喜每人附送的大蝦:今次特別大隻,也很鮮美。要讚的是:全程沒有漏單,點多少來多少,上食物夠快。整體是比半年前進步。
牛胸腹:主打,為最好味的食物,略為太薄。
牛舌:有進步,不怕大硬
各式刺身壽司:一般,可以不吃
各式沙律:蕃茄沙律和豆腐可試
拉麵:開張時用豬骨湯,後改為現時的醬油湯,不過不失。
和牛炒飯:不吃也罷
各式天婦羅:新鮮香脆,有點驚喜
每人附送的大蝦:今次特別大隻,也很鮮美。

要讚的是:全程沒有漏單,點多少來多少,上食物夠快。

整體是比半年前進步。
2013-09-16
$225 (宵夜)
  • 各式牛胸腹
2013-09-12 165 瀏覽
一家人出外吃飯, 太太被燒肉(和牛)加刺身任食的組合吸引, 所以選了這家店.入座後, 侍應即時奉上了大蝦(每位一隻)及雞肉豬肉的燒肉拼盤. 大蝦不錯的, 燒肉拼盤還可以.雖然有人覺得是店家貼心, 不用讓客人點菜就可以開始燒烤.但給我的感覺郤是店家想讓客人先吃飽點, 減小吃刺身及和牛等較貴的食材.而結果是... 和牛及刺身差不多廿分鐘才開始送來....另一方面, 飲品只包一杯可樂, 甜品亦欠奉 (餐後每位有粒雪米糍), 實在讓人覺得這家店有點小器.食物方面, 刺身尚可, 但上菜慢得出奇.和牛嘛... 肉質肥嫩不沒有鮮味. 建議先吃幾輸牛胸腹肉(每輪分量很小, 上菜又慢)才點其他部位, 否則會覺得消費得不值..總體上, 食物味道不及其他的燒肉店. 刺身亦一般... 個人覺得去吃韓燒或日式任食會更愉快一點.
雖然有人覺得是店家貼心, 不用讓客人點菜就可以開始燒烤.

食物方面, 刺身尚可, 但上菜慢得出奇.

入座後立即送上大蝦及雞肉
2013-09-11
20 分鐘 (堂食)
2013-09-07 126 瀏覽
一心諗住食旁邊嘅黑夜SUSHI, 但實在太多人了。正諗緊食咩之際, 見到旁邊有間任食日式燒肉店,門面幾吸引, 又無人等, 好啦, 試下啦 !!!入到去, 原來得返1張吉台, 好彩行得快, 唔係又要等 !!!見到周圍都燒肉中, 氣氛好好啊 !!!首先, 每人送一杯可樂+一隻大蝦,台上面嘅ORDER紙都顯示食物種類好似好多,有SUSHI, 有剌身, 有豬,牛,雞........仍然感覺良好。第一ROUND要ORDER SUSHI, 要保償食唔到黑夜SUSHI嘅心,第一件的3文魚, 我已經知道中伏3文魚完全無味, 好似舊膠咁,係差到連腥味都無,豬,牛,雞有好多種煮法, 但燒完後係完全無味,要靠台上面樽鹽先有味......即係最後得個咸字牛扒一係好似PAT爛肉咁, 一係就得D骨, 好核突......最好食應該係燒菠蘿$250食燒菠蘿, 無下次
一心諗住食旁邊嘅黑夜SUSHI, 但實在太多人了。
正諗緊食咩之際, 見到旁邊有間任食日式燒肉店,
門面幾吸引, 又無人等, 好啦, 試下啦 !!!

見到周圍都燒肉中, 氣氛好好啊 !!!

首先, 每人送一杯可樂+一隻大蝦,
台上面嘅ORDER紙都顯示食物種類好似好多,
有SUSHI, 有剌身, 有豬,牛,雞........
仍然感覺良好。

第一件的3文魚, 我已經知道中伏

3文魚完全無味, 好似舊膠咁,
係差到連腥味都無,

豬,牛,雞有好多種煮法, 但燒完後係完全無味,
要靠台上面樽鹽先有味......
即係最後得個咸字

最好食應該係燒菠蘿
$250食燒菠蘿, 無下次
2013-09-06
$250 (宵夜)
2013-09-03 101 瀏覽
小妹我呢… 從少就好喜歡燒烤呢 因為烤肉的味道 真的是太香了 特別是牛肉 所以我很喜歡去吃不同的燒烤店家 自從表妹帶過我來一次 我就喜歡上這裡了 原來是什麼呢?? 因為實在是物有所值別家的燒烤店…漲價漲得太利害了 而且肉的質素每況愈下 肉色都變黑黑的 我也害怕有一天會拉肚子 不夠再去吃 但是這裡不用怕 每一種肉都知道是新鮮的 你點多少 他都是即刻新鮮切出來的 而且是新鮮到 幾乎不用什麼醃料都很好吃之前OPENRICE推出了3位送1位的優惠 我立即CALL齊幾位兄弟姊妹去LU6點45分就到了 應該算是早場吧 只有幾台客人 所以油煙一點都不多 還有限量的《雪花和牛》每人一張籌 是師傅現場排隊現切每人一份的 這是兩人的份量 不少耶~ 味道更是好呀 雪花牛的肉和脂肪分佈平均 烤熟的香氣 真的是不吸引了 牛肉味濃 肉汁都鎖住了 外面烤得有一點焦 裡面還是嫩嫩的肉質另外還是名貴的羊架和大白虎蝦呢 也是我的最愛喔XD《羊架》嫩又不會膻味太重 《大白虎蝦》超新鮮 彈牙爽口而且蝦味很濃 重要是兩種食材都是無限量供應的除此之外 無限量供應的還有好多不同款的 我們都點了好多不同的款來吃喔~~~豬肉的代表有《
小妹我呢… 從少就好喜歡燒烤呢 因為烤肉的味道
也是我的最愛喔XD《羊架》嫩又不會膻味太重
《大白虎蝦》超新鮮 彈牙爽口而且蝦味很濃
重要是兩種食材都是無限量供應的
除此之外 無限量供應的還有好多不同款的
我們都點了好多不同的款來吃喔~~~
豬肉的代表有《豬頸肉》和《五花肉》
《牛舌》切成薄薄的 但是口感有點難咀嚼耶
《一口牛》是正方形的顆粒 除了有些帶筋 其他都好嫩
《沙朗牛》很嫩的 只是油脂比雪花牛少多了
刺身點了《三文魚 甜蝦 希靈魚 魷魚 帆立貝 八爪魚》
蠻新鮮的 而且種類也算蠻多的耶 很不錯喔!!!
蔬菜有《粟米 翠肉瓜 茄子 冬菇 雞脾菇》
素食類的款式算多 但係燒烤後蠻乾的
如果可以提供一下水或是淡一點的調味汁就好
沙拉有三款《蟹籽沙拉 日式沙拉 蕃茄沙拉》
最喜歡這裡的沙拉有蘆薈和蒟蒻顆粒耶!!
優惠了之後 每位也只是160元而已耶
比平常的燒烤店還便宜 而且肉食高級多了!
2013-08-30 67 瀏覽
一直想試日式燒肉,見呢間D食評幾好,加上有「4人同行,1人免費」既coupon,就決定去試下=)去到既第一個感覺係:員工非常有禮,做野又有效率一坐低就有員工送可樂黎,講埋點落單落單前餐廳重預先俾定一盤肉我哋燒住先,可以燒住等,好貼心=]之後再加單都無咩甩漏,員工一見有空碟就即刻埋黎收走,做野好快放題每位送1隻蝦,好大隻呀haha因為我唔食蝦,所以唔知好唔好味,但就真係big size叫咗好多肉,食落都無咩特別,反而D芝士腸好好味!朋友話雞腿肉、雞翼、一口牛都非常好味=)熟食都幾多選擇,我哋試咗幾款~天婦羅、和牛炒飯、宮崎拉麵、烏冬、野菜沙律、三文魚刺身、壽司......極度推介---和牛炒飯&宮崎拉麵!!!前者食落既味好香好濃,唔會太濕/太鹹,細細地一碗又唔會太多太飽肚拉麵個湯底夠味,麵煮得岩岩好,真係好正!!天婦羅應該唔係即製,因為上枱已經凍咗,但都幾好味:>其他都無咩特別~環境:座位闊落,廁所好乾淨haha4個人食放題,埋單唔洗$700,好抵>W<

去到既第一個感覺係:員工非常有禮,做野又有效率
一坐低就有員工送可樂黎,講埋點落單
放題每位送1隻蝦,好大隻呀haha
因為我唔食蝦,所以唔知好唔好味,但就真係big size
叫咗好多肉,食落都無咩特別,反而D芝士腸好好味!
朋友話雞腿肉、雞翼、一口牛都非常好味=)

熟食都幾多選擇,我哋試咗幾款~
天婦羅、和牛炒飯、宮崎拉麵、烏冬、野菜沙律、三文魚刺身壽司......

極度推介---和牛炒飯&宮崎拉麵!!!

拉麵個湯底夠味,麵煮得岩岩好,真係好正!!

天婦羅應該唔係即製,因為上枱已經凍咗,但都幾好味:>
其他都無咩特別~

環境:
座位闊落,廁所好乾淨haha

4個人食放題,埋單唔洗$700,好抵>W<

2013-08-29