今天是我友好生日p, 我負責做host攪飯局,約齊9個人想話慶祝一番,正頭痛去邊度食,就諗起之前行經雅籣有間燒肉放題門面好似唔錯,就book左vip房做飯眾,就甘後悔左一晚!首先滿以為間所謂vip房只有我們9個人,點知仲有其他一圍枱嘅人,都算!入左所謂嘅一間房就即係變左!!!!!無侍應理不特止,仲要自己走出去叫人入黎!最初唔知份量會係點就試叫左第一輪先,食完後馬上寫紙叫第二輪啦,等人入黎攞紙已經一段時間,然後又等左半個鐘都無野食黎,大家呆坐!期間叫人吹下單又無左影,話放題兩小時八點半至十點半,等多過食!跟住又叫我地重新入單,等到十點第二輪叫嘅野食又無端端黎番晒,最震驚係個侍應一放低野食就話last order !!!!嗄!我地食左一輪jar wor ?!!!甘我想問如果你十點二十分先上野食,甘我地米根本唔駛食?燒都燒唔切啦白癡!他們當然唔會理,話入場前講好左兩個鐘喎!我地9個人立即擺野落爐燒,過左五分鐘,又有個人走入黎放低啲甜品,你係米盲㗎,成枱生野啱啱黎,你擺低啲要雪住嘅甜品做咩?我地9個人連食都未食飽,食咩甜品呀?跟住個侍應死死氣收走,馬上又有個人走入黎話要上我地帶黎的生日蛋糕因為
首先滿以為間所謂vip房只有我們9個人,點知仲有其他一圍枱嘅人,都算!入左所謂嘅一間房就即係變左[死角位]!!!!!無侍應理不特止,仲要自己走出去叫人入黎!最初唔知份量會係點就試叫左第一輪先,食完後馬上寫紙叫第二輪啦,等人入黎攞紙已經一段時間,然後又等左半個鐘都無野食黎,大家呆坐!期間叫人吹下單又無左影,話放題兩小時八點半至十點半,等多過食!
我地9個人立即擺野落爐燒,過左五分鐘,又有個人走入黎放低啲甜品,你係米盲㗎,成枱生野啱啱黎,你擺低啲要雪住嘅甜品做咩?我地9個人連食都未食飽,食咩甜品呀?跟住個侍應死死氣收走,馬上又有個人走入黎話要上我地帶黎的生日蛋糕因為時間夠喇甘,席間終於有朋友發聲: 而家幾點呀?十點八分!我地十點三十分先夠鐘呀!你究竟吹咩呀,而家唔切蛋糕得唔得呀!燒肉都未燒完點切呀?我真係想講之前上菜點菜又唔見你地黎得甘密?人影都唔見隻,真係離晒譜!
最終我地狼吞虎嚥甘食左所謂兩輪野!其中一個朋友仲因為趕到食左未熟嘅野肚疴!每人比成三百蚊真係火上頭!加一服務費都唔知服務左咩!
PS: 臨走仲火係出左vip房後見到大廳得兩枱客!甘你野食上得慢又吹咩呢究竟?希望你呢啲欺騙顧客嘅食店快啲結業,米再遺害人地珍貴嘅晚飯時間!!!😡😡😡😡😡!
生日
  • 差勁嘅服務態度啲野好食都無用!
2012-08-27 16 瀏覽
唔知點解, 我特別鍾意燒烤, 無論係日式, 韓式, 中式, 西式......總之就係鍾意燒!!最開心既就係, 無論燒幾多次都好, 我都唔會 "熱氣"!!!!所以, 真係可以喪燒, wakakakaaaa........呢日同男友仔響旺角轉左幾個圈之後, 開始肚仔餓嚕~旺角真係太多食野既 choose, 不過我呢 D 有選擇困難症既人就慘啦....左揀右揀都唔知食咩好....!!!然後, 不知不覺路過呢間日式燒燒店, 望下門口個 menu.......咦! 貌似唔錯喎, 個圖幾吸引, 哈哈 (2 個無知既婦孺上釣了) ~任食, 價錢唔平呀 (我覺得好貴 = ="), 不過男友仔話當係豪一次喎........加埋一成 3 舊水一個人.....旺角區黎講, 真係..........好貴 = ="既然決定左, 又坐低埋, 咁就專心試下佢 D 野食值唔值呢個價啦!!!!!!!!order 未落, 就已經有野上枱 (啱晒肚餓到爆既人)~先上枱既係, 送一人一隻虎蝦, 大大隻, 好新鮮, 肉質爽口又彈牙, 讚!!然後就係一小碟蔬菜併盤 (粟米、菇菇、瓜瓜...etc), 一碟肉類併盤 (牛牛、豬豬、

呢日同男友仔響旺角轉左幾個圈之後, 開始肚仔餓嚕~
左揀右揀都唔知食咩好....!!!

order 未落, 就已經有野上枱 (啱晒肚餓到爆既人)~
然後就係一小碟蔬菜併盤 (粟米、菇菇、瓜瓜...etc), 一碟肉類併盤 (牛牛、豬豬、雞雞...etc)
賣相都唔錯, 算新鮮, 牛味都可以, 醃味都唔錯~
羊架大大件, 微微羶味, 讚!!
刺身都新鮮無雪味~
大部份都係肉類, 其實都食唔到太多~
埋單既時候, 仲會有一人一個小雪糕杯做甜品 (記得問伙記, 佢地會唔記得的...)

choose 都算多既, 質數亦都算 ok 既, 之不過.....係咪值呢個價呢........!?
我又覺得........唔太值囉~

2011-10-23
2012-08-23 3 瀏覽
朋友推介之食店, 這次三五知己一試坐下便有一碟拼盤, 有大大隻蝦, 幾片牛肉及雞翼, 青瓜及粟米刺身壽司細細件, 小小片, 尚算新鮮 燒肉:牛舌,牛肋骨,牛胸腹, 一口牛等各式牛肉所有都切得厚薄剛好, 肉質鮮美, 醃得美味, 讚 海鮮:大蝦真的大大隻, 肥美肉厚, 青口已有牛油在內, 燒味溶著牛油, 之後吃下很香口, 螺都不錯, 燒一回便很便可吃, 絕不麻煩其實想燒的真的想多點, 但爐面太小, 六人一爐, 怎能夠用? 點食物紙是電腦掃瞄紙, 客人用筆填滿一格格, 侍應取紙掃瞄至電腦入單, 但每次可點的每項食物只有由一至四件, 件數實在太小, 令人浪費時間嬈, 又浪費時間入單, 限制太多! 兩小時很快便過, 很多食物都需時間去燒, 所有很急, 入座開始後一個半小時後便last call, 似乎二百多元的一頓, 有多一點點時間會好一點, 時間應由人數而彈性點呢.... 職員還會不停提醒, 收碟, 務求在時限內完成任務趕客很美味的食物不能被完全享受, 再光顧的機會很微
朋友推介之食店, 這次三五知己一試

刺身壽司細細件, 小小片, 尚算新鮮

燒肉:

海鮮:

職員還會不停提醒, 收碟, 務求在時限內完成任務
趕客

很美味的食物不能被完全享受, 再光顧的機會很微
天婦羅, 刺身壽司
各式燒肉
各式海鮮
2012-07-29
天婦羅, 刺身壽司
各式燒肉
各式海鮮
同GF去食飯, 係幾間燒肉店之中揀左LEE間.當時女職員同我講時間係1840, 食2小時, 我望電話, 我電話時間較佢慢10MINS. 當時係1830,咁我地就自己預番2030啦.落到去, 見到隻大蝦, 都覺得唔錯,另一位女同事(叫佢阿A, 因為之後既評語大部份都同LEE位A同事有關!) 就同我地講解落單紙上點樣填.佢同我地講"1=1份" 當時佢指住送個盆食物上面0既雞翼, 同我&GF講"拿, LEE到既雞翼就係1份"當時送既雞翼有3隻, 咁我地兩個人, 唔打算叫太多野食, 怕浪費, 就每樣都填1.轉頭, 有位男同事埋黎同我地講, 阿小姐, 你地填哂1, 每樣得1件.跟住, 我地燒好隻蝦, 燒緊雞扒, 而隻蝦仲未開始食0既時候, 張檯居然有小蛋, 我就用隻冇野既空碟放左係上面札住佢.然後同位男同事講"張檯有小強, 我用隻碟札住左."佢竟然一手拎開隻碟, 而另一手毫冇準備搵毛巾整走佢.就係咁, 隻小強走甩左有小強我都算, 我唔怕, 但我絕對唔想食緊野既時候由自己去整死佢轉頭, 佢地同我地講幫我地轉過張檯由A13轉左去A16. 隔離A17有檯一家大細.我地轉檯後, 佢地將我地既野逐一拎番比
同GF去食飯, 係幾間燒肉店之中揀左LEE間.
咁我地就自己預番2030啦.

落到去, 見到隻大蝦, 都覺得唔錯,

張檯居然有小蛋, 我就用隻冇野既空碟放左係上面札住佢.
然後同位男同事講"張檯有小強, 我用隻碟札住左."
佢竟然一手拎開隻碟, 而另一手毫冇準備搵毛巾整走佢.
就係咁, 隻小強走甩左
轉頭, 佢地同我地講幫我地轉過張檯
由A13轉左去A16. 隔離A17有檯一家大細.
我地轉檯後, 佢地將我地既野逐一拎番比我地, 我地都唔該前唔該後.
我地叫既都係生肉同刺身, 因為諗住食左LEE D野先, 唔想急住叫到成檯都係野食都係怕浪費.

然後有位短頭髮既女同事, 再加上先前講既女同事A, 不斷將一堆唔係我地叫0既野食送過黎.
個一堆野食全部都係熟食, 沙律, 蠔等等, 我地話我地冇叫, 女同事A話A16冇錯.
我話我地剛剛係A13轉黎, 佢問隔離檯, 隔離檯話唔係佢地叫, 佢就問人地"你寫檯號寫幾多.
一家人就話A17, 咁佢就同我地講, 咁你地即係A16冇錯, 我話我知我地係A16,
但我地真係冇叫過, 女同事A仲話"你地頭先係坐A13, 但係調左過黎我地係有跟進"
我同佢講, 我0係未調檯之前, 單係寫A13, 當時佢地已經入哂單, 但佢地送黎既食物全部寫A16.
轉頭, 女同事A行埋黎同我地講"麻煩你地落單時寫番A16, 你地係坐A16" 我同佢講, 我知道我係坐A16.
而同時, 隔離檯好好禮貌咁同佢講, 佢地落0既野食好多都未到,
女同事A就話"麻煩你地填個格仔填好D, 咁先會過到機"
個客話"但我地之前都係咁填, D野食都黎齊"
然後佢又當場示範應該點樣去填滿個格仔.

送錯食物既事, 已經來回左好幾次, 每一次我都要同佢地講, 我地冇叫到.
然後又有一個應該較位高級既男職員又拎住一個沙律比我地.
我地再一次話我地冇叫, 佢話"係A16喎", 我地話但係我地真係冇叫到.
佢好冇禮貌咁講"咁你地有咩未到呢?" 我GF話唔會記得自己叫左D咩肉.
但就一定冇叫沙律同熟食, 我同佢講, 有咩漏單, 其實係你地自己去CHECK.
然後又再有另一個女同事, 走埋黎想放低佢手上又一堆既食物.
我地又再一次話我地冇叫到....
之後佢收起哂所有食物, 除左一個蘿蔔牛腩, 佢未放之前我地完全睇唔到個兜係咩黎.
佢話"LEE個係牛舌, 你地叫架, 隨即走左.
我望住兜野, 同GF講"LEE個係牛腩" 就算我係有叫過牛吞, 都係叫左個生既牛舌.

好啦一輪之後, 終於再冇人埋黎比錯野仲怪責我地.
已經食得好唔舒服.
到最後, 一位男同事埋黎話堆單, 當時距離我入黎時電話預計2030時間仲有8個字.
即1950. 佢同我講仲有半個鐘. 但其實應該仲有8個字.
佢叫我地LAST ORDER兼埋單.
都算, 過左2個字, 佢地放低杯雪糕, 會唔會早得滯呢? 我仲有半個鐘先夠鐘.
好啦等埋最後少少野食諗住燒埋都時間差唔多要走,
D野食黎得又慢. 過左一陣, 個女同事A又企我右邊話你地就黎夠鐘.
我都冇理佢, 因為我知道我地仲有時間.
轉頭唔夠5MINS, 佢又再企係我左邊, 同我地講, 你地夠鐘, 上面有人等緊.
我真係忍唔到, 我同佢講, 我已經食緊最後一隻蝦, 使唔使催我走?
佢話"我冇催你",
我同佢講, 頭先你地有小強整左一輪, 你都未補番時間比我, 仲有我地確實未夠鐘.
佢食左我6MINS都算, 時間都唔補番都算.
如果你係一個好0既WAITRESS, 你留心少少望下個客張檯.
你根本唔難發現我地張檯清哂, 我GF已經停左手.
而我, 碟上面都只有蝦殼, 手頭上只剩番一隻MET緊0既蝦.
我唔介意唔補番時間之餘同埋真係夠2HRS先麻煩我地離開.
但我好介意佢冇留心每個客人然後衝埋黎話你地夠鐘.
我地絕對係未夠2HRS已經比人催, 我自己以前做過飲食業, 我都明白大家有時候一心想做多D生意.
但我地絕對唔會催客, 就算個客夠鐘, 有人等緊都好, 都需要用一個禮貌既態度同客人講.
而唔係0係未夠鐘0既時候咁樣叫個客離開.
我自己都明白, 所以我絕對唔會阻人做生意, 會0係2HRS入面食哂埋單兼起身走人.
食飯時間多人等, 2HRS必須走我都覺得有道理.
但首先係態度問題. 你地有冇尊重過客人?

食物質素係唔錯, 好食兼態度好既話, 兩個人食共440我覺得係絕對抵.
但如果態度咁難譜, 我寧願比600蚊兩個人去食其他仲好.
又冇笑容, 又將所有不是推去客人到, 又串, 多謝都冇句, BYEBYE都冇聲.
到走時, 我地仲要企0係樓上食埋個杯超早到已經溶左一半既雪糕.

食物質素其實係唔錯, 送上0既虎蝦大隻又有膏, 食得都開心, 但當食完隻虎蝦之後.
發生唔少非常不滿既事.
螺, 青口, 海蝦, 羊架, 一口牛肉都好味道.
但係, 絕對唔會係我再黎幫襯0既理由.
最好味既虎蝦.
海鮮都唔錯.
2012-08-06
最好味既虎蝦.
海鮮都唔錯.
結婚週年紀念日, 拎咗半日假去行街街, 夜晚選擇咗呢間試下, 因為見佢食評都唔錯, 而且我地可以選擇最早, 即係最平果個時段, 比黃金時間平幾日蚊一位架~~ 而且又冇咁多人, 效率又高D, 食物又係頭輪, 點都好D掛, 果然冇選擇錯..............去到當然係問佢有冇卡位坐啦, 咁早一定有掛, 但原來佢呢度都好多2人卡枱, 我諗就算冇要求佢都會比你, 因為咁早冇乜人, 佢都應該會比你~~ d2人卡位都算幾闊, 又幾好坐, 一d都唔迫~~一落到去, 門口已有待應等你, 仲拎住一大盤食物食住先, 然後你再選擇自己鐘意的食物, 由於呢度限時2個鐘, 如果超時要加錢, 咁當然一坐位就狂叫啦~~ 乜都叫, 搞到佢上枱時好似個大拼盤咁, 都唔知乜嘢打乜嘢, 總之就個爐有幾多位就放哂上去燒啦~~ 雖然話就話係放題, 但只限食物任食, 飲品只係每人1杯(可樂), 基本上唔夠飲, 所以佢係賺你地叫的extra飲品, 我地都叫多咗1杯巨蜂提子梳打, 其實都唔係好抵飲, 廿幾蚊杯, 又冇乜特別, 但老公話咁開心, 冇所謂啦~~~ 基本上佢d食物都好新鮮, 又幾靚, 你叫2塊, 真係比2塊你,

本上佢d食物都好新鮮, 又幾靚, 你叫2塊, 真係比2塊你, 唔似其他舖頭咁, 平嘢就比多d, 貴嘢就比少d, 什至唔上tim~~ 而且佢冇漏單情況, 熟食亦似即叫即整, 因為係熱辣辣的, 最欣賞係佢d炸物, 好脆, 又唔係好油, 係刺身差少少, 唔夠凍~~ 原來佢last call之後, 會拎埋甜品比你, 是日甜品係芒果布甸, 味道一般啦~~ 唔知係咪因為食得太飽呢 服務都唔錯架, 收碟好快, 係有時點落order就唔見人.........haha~~
2011-12-12
紀念日
  • 炸物
2012-07-16 14 瀏覽
上月有幸初嘗 宮@朗豪坊 的日式烤肉,對此類題材念念不忘,想要ENCORE但BOOKING都滿了,於是轉戰 宮崎@雅蘭,同樣是日式烤肉,只是變成了任點任食的形式,當然要付上更高的價錢.HAPPY FRIDAY,晚上七時致電預約二人八點多的座位竟然成功了!在場等了一會,以當晚的情況,登記後等候個多小時都可以入座,看來預約情況不算太熱烈.場內有一點點煙霧彌漫,空氣情況尚可接受,但還是逃不了離開時滿身燒烤味道的狀況...點菜紙共有五張,除了各式牛,豬,雞肉可選擇燒烤外,還有天婦羅,刺身,壽司,沙律,飯粉麵等食物任點,從款式看來都算滿足.才剛坐下便送上少量烤肉,讓你不用浪費一分一秒去等候食物送上,每位食客也獲店方送上虎蝦一隻.全程沒有漏單.虎蝦: 我沒有試,老公連吃兩隻,蝦膏夠多,老公很滿足.各式烤雞肉: 正常,可以一點再點.各式烤牛肉: 牛脷絕對可一點再點,一口牛,蔥燒牛肉等也非常美味,雞翼屬普通貨式,但大部份厚切的如牛肋實在不懂欣賞.各式烤豬肉: 正常,喜歡可ENCORE.其他燒烤食物: 比較有印象而有喜歡的食物包括魷魚蘇,青口,秋刀魚,德國腸,芝士腸,特別喜歡京都小瓜.刺式: 同意為BO

虎蝦: 我沒有試,老公連吃兩隻,蝦膏夠多,老公很滿足.
各式烤雞肉: 正常,可以一點再點.
各式烤豬肉: 正常,喜歡可ENCORE.
刺式: 同意為BONUS,不要抱有期望,但店方可以把每款壽司切得那樣一小片實在太小家(平時吉之島SIZE的一半或更少)...尚算新鮮.
天婦羅: 款式不算多,供應偏門的番薯,南瓜天婦羅,大路的如炸蝦反而沒有...炸脆粉厚度尚可接受,味道也可以,不過連天婦羅素鮑片都想到,讓我想起傳說中的明將壽司...

關於飲品方面,店方實在太太太小氣...
每位客人獲贈一杯機沖沒有汽也沒有味道的"可樂"一杯,以兩個小時的燒烤來說我相信任何人都不。會。足。夠!任何飲品都需要額外付錢,熱茶(付茶包)六元一杯,罐裝可樂十二元一罐,特飲或啤酒廿八元一杯...絕對有打荷包的感受
...我決定忍受,離開後趕往STARBUCKS嘆一杯滿滿的咖啡!

兩個小時的燒烤時間,其實都足夠棒著肚子離開,店方於燒烤尚餘半小時時間便會主動遞上帳單,我看到別人滿了兩小時便被即時告之離開...而我倆在TIMES UP前十分鐘已離開了...因為實在太口喝...

其實,食物款式尚算豐富,絕大部份的味道質素都屬中等甚或中上...我不覺得抵吃,但以人均二百五來說都尚可接受...但飲品的情況甚在有點難受...我不會再來就是了...
2012-07-14
2012-07-15 17 瀏覽
朋友聚餐,我是攪手,於是帶佢地來旺角宮崎!!之前食過銅鑼灣宮崎, 我至愛, 服務好,食物正,環境舒適,價錢合理!!但未食過旺角這間, 就試下啦!!一行7個人,book 左7:00 , 6:55 已入去了!!有一張長枱, 4個4個對坐, 不錯還有卡位,幾適合兩個人撐枱腳我地一坐低, 侍應介紹每人一隻大蝦,每邊煎7分鐘,再有一盤拼盤,有雞亦,腸仔+粟米翠玉瓜!!但其實拼盤是多餘的,我地任食, 這些食物可以自己叫啦,不需要送,倒不如送些特別的海鮮!!我地限時2個鐘,於是狂叫, 首先熟食吉列和牛餅, 正, 但要4個人share 會好d, 一個人食唔哂,好流, 天婦羅蝦, 熱辣辣, 不錯!! 吉列炸蠔, 我無食,但好似都不錯今餐最好食是卷物+刺身飯, 卷物值得推介,好好食,有4款, 最好食是鰻魚卷!!! 刺食飯細細碗,但刺身大大粒,又多配料,飯係珍珠米,好好食 可惜單叫刺身份量太少了, 一張紙每款寫由1到4, 我地7人, 要寫兩張紙, 寫8, 原來是每款8片....好少WOR...我地咪要寫幾張紙先食到4+5片三文魚 蟹子沙律 幾凍,但味道淡..海鮮有幾款, 本身送的大蝦,雖然大隻但無味,自
還有卡位,幾適合兩個人撐枱腳

我地限時2個鐘,於是狂叫, 首先熟食
蟹子沙律 幾凍,但味道淡..
海鮮有幾款, 本身送的大蝦,雖然大隻但無味,自己叫的海蝦不錯, 有鮮味, 青口有牛油墊底, YUMMY...螺 無食,但朋友話MA MA 地!!魷魚又是無咩味!!!
點菜紙,有牛,豬,雞, 太多款, 不清楚自己食緊咩, 我最LIKE 牛, 牛有牛味,朋友話雞最好食...這裡醃味輕手, 有些無咩味,朋友落鹽,自己鹽燒!!
羊架無食 , 鯖魚難食,好腥!!! 羊架無食原因是7:00點到8:30LAST ORDER, 佢8:45 先來,於是我地已經即燒,羊架要耐D,但一到9:00 已經不停催我地走, 我地已經解釋未燒完個羊架, 但有3個不同人來催我地走........好無奈..最後無食到,我D 朋友想喊,又浪費!!!
食物偏淡, 有樽鹽俾我地調味, 銅鑼灣無的, 因為這樽鹽,我些朋友食得好滋味!!!!每人送一杯可樂及一個雀巢雪糕, 但雪糕8:30已經上枱...會好快溶, 我地又要趕住食!!可樂一坐低就俾, 我地未食野,想飲杯水,要自己叫先有
可樂可以遲些上枱呢!!

每人228 再加一, 我地7個人6男1女, 應該回到本, 因為我地食得好狠,每款野不停REPEAT!!食得好飽呀!!!
食物好, 但服飾差...每個侍應無笑容,叫極不應, 埋單都不講多謝......俾芥辣,問完一次, 第二次問,已經黑面,上菜求其放上枱,一人一杯可樂, 放哂落一個位,叫我地自己傳,地方不是迫,點解不是逐個俾呢??!!!

題外話/補充資料: 銅鑼灣的一間是同一個集團, 點解相差甘遠, 食物差唔多,但服務差很遠, 價錢貴10蚊,我寧願去銅鑼灣!!!!!!飲品可揀果汁,甜品有雪糕又有布甸,叫先上枱,食兩個鐘,OVER 左少少都不會狂催我地走!!!! 本身想俾笑,但係這一間的服務這樣, 我真是想喊!!!
2012-07-12
  • 一口牛
  • 刺身飯
2012-07-05 5 瀏覽
大蝦唔係細隻,厚肉,不過新鮮度存疑,好雪......刺身就預左普通,燒肉店有刺身都係bonus,算係咁架啦牛肉仲有牛脂香,唔係醃到咸哂,不錯牛舌,燒十秒即食,爽口,爽牛肋同胸腹都唔錯,推介羊架只要不是太「蘇」,肉質都尚算OK雞翼,太普通啦燒青口,酒香配青口,熱辣辣食,good炸生蠔就太厚粉,不過我都食左幾隻雞脾菇同翠玉瓜,燒完都仲帶汁,又夠香,反而很好野飲,得杯汽水機汽水......其實不如加多少少價全部包任飲會更好,收費清楚D,劃一D限時任食真係限時任食,臨走要比人催兩次算,因為D牛肉,我原諒你
大蝦唔係細隻,厚肉,不過新鮮度存疑,好雪......

刺身就預左普通,燒肉店有刺身都係bonus,算係咁架啦

牛肉仲有牛脂香,唔係醃到咸哂,不錯

牛舌,燒十秒即食,爽口,爽

牛肋同胸腹都唔錯,推介

羊架只要不是太「蘇」,肉質都尚算OK

雞翼,太普通啦

燒青口,酒香配青口,熱辣辣食,good

炸生蠔就太厚粉,不過我都食左幾隻

雞脾菇同翠玉瓜,燒完都仲帶汁,又夠香,反而很好

限時任食真係限時任食,臨走要比人催兩次

算,因為D牛肉,我原諒你
2012-07-03 3 瀏覽
食物質數一般。服務員對客人態度不理不睬。要求將冷氣調細,也只說好但不處理。送來的甜品-雪糕已溶。又雖提前半小時埋單,其後半小時又經常走過來說剩下多少分鐘便要離座。吃都要如此有壓力。太差
食物質數一般。
2012-06-26
暑假悠悠長,被朋友點名去食放題,去左宮崎放題進入時,發覺食客人數甚少(截至食完都係得3桌客)是次用餐時間:9-11pm起始會贈送少量食品,其中是 5隻大蝦 (味道幾好 )結尾會有甜品,芒果布甸(無得揀),不錯,但無淡奶海鮮篇:是次點了海鮮拼盤, 有多春魚,青口,螺,魷魚鬚覺得只有青口 魷魚鬚 為合格(本人對食相當挑剔多春魚 係煎5到的!!!!牛/雞/羊篇:**是日無羊提供,但叫單2次,店務員才提及!!雞類去皮尤好,因為脂肪量不少牛類刺身/沙律/壽司:刺身較失望,每次只有4片三文魚,份量太小,如想以刺身為主的食客,請移玉步至其他放題店沙律味道極淡,叫1個便好了壽司級數與 幾十蚊任食類無異, 味道不好, 且不提供**芥末(芥末要從刺身獲取,)芥末過期 ,不辣,極固體,難與醫油融和 熟食(拉麵烏冬):無甚特別好味,且味道略淡,只求飽足感,與坊間$2x 碗的一樣,飲品篇:該店只提供一杯~300ml可樂,無其他選擇,並只提供免費熱水,(熱水每杯100ml)如要任飲+$68,但**全桌任何人都要+$68任飲其他飲品由$12罐裝類 至$26(酒類/300ml類)不等氣氛環境篇:只有1部電視約32吋
暑假悠悠長,被朋友點名去食放題,去左宮崎放題

起始會贈送少量食品,其中是 5隻大蝦 (味道幾好
結尾會有甜品,芒果布甸(無得揀),不錯,但無淡奶

海鮮篇:
是次點了海鮮拼盤, 有多春魚,青口,螺,魷魚鬚
覺得只有青口 魷魚鬚 為合格(本人對食相當挑剔

多春魚 係煎5到的!!!!

牛/雞/羊篇:
**是日無羊提供,但叫單2次,店務員才提及!!
雞類去皮尤好,因為脂肪量不少
牛類

刺身/沙律/壽司:
沙律味道極淡,叫1個便好了
芥末過期 ,不辣,極固體,難與醫油融和

熟食(拉麵烏冬):無甚特別好味,且味道略淡,只求飽足感
,與坊間$2x 碗的一樣,

飲品篇:
該店只提供一杯~300ml可樂,無其他選擇,
並只提供免費熱水,(熱水每杯100ml)
如要任飲+$68,但**全桌任何人都要+$68任飲
其他飲品由$12罐裝類 至$26(酒類/300ml類)不等

氣氛環境篇:
只有1部電視約32吋,並無背景音樂,只有暗暗的feel
因為人數尤少,所以食完就走

甜品篇: 本場地除結尾外,無任何雪糕,西餅,甜品
喜歡甜品的我,我都覺遺憾

總計5人消費:$1287 (任食,+1服務,及每人1杯$26飲品)
題外話/補充資料: 註:是次並無拍照提供,為本人首次食評,請勿見怪 最尾30分鐘為最後落單時間 (((店講明每100克$100 懲罰收費 但5知係咪真 優: -不用等候 缺: -不方便傷殘人士,因為要前往地庫 -用餐時間2小時,執行幾嚴,時間過後不能逗留片刻 -男廁廁所衛生不完善 清潔不足 -**店務員後知後覺 -菜單份量小(任食都不能豪食) -飲品不能添 -不適合大夥人max:8人 (因場地並非緊密) -不會更換焦焦的爐架 -坐得不舒服,雙腳不能直放舒展
2012-06-24
2012-06-16 19 瀏覽
我地成班人9點去 我係門口睇到個易拉架寫住星期5 9點入去係$208 咁ok平時食開都係呢個價覺得幾合理 之後入到去冇野飲任飲 每人一汽水 要飲汽水要比12$一件 咁ok 我地見食到一半真係口都乾 加左每人一支汽水 點知埋單一個人要成$286 個下簡直係o左 係佢最平既時段入去 加12$汽水竟然係呢個價 加1都冇咁貴拉 如果唔係因為班fd自己呃自己話差唔多 我一早出左聲環境方面夠大 服務一般 張單劃個度最多劃4份 我地一行7人 7人分4份 牛肉普通 最好食係佢一開始送個隻大蝦 壽c睇落去都算衛生 味道還可以但加一次汽水既價錢要286蚊 食d咁既野 真係下次唔會再去

但加一次汽水既價錢要286蚊 食d咁既野 真係下次唔會再去
2012-06-15
10 分鐘 (堂食)
Since I have moved to Hong Kong from Japan I always eat out cos Hong Kong, there are so many choices and reasonable priced place to eat and opens late. It is really a 美食天国!However when it comes to place to use for business or gathering with big group, it is not easy….especially non-Chinese foods or expensive restaurant with course menus. We used 宮崎 for our company’s event (welcome party) and I can say we had a super excellent experience in there ! All foods, service and price was great.It was we

It was weekday I made a booking for 10people. I was little bit worry if my booking was successfully done or not… just because my poor Chinese…I was not sure if they understood my Chinese or not…but on the day, they called me and made a confirmation of my booking so I felt safe. When we arrived there at 7:15 (for 7:30 start) there were many people waiting in the outside. I told my name in the reception and they took us to the table, it was VIP private room! We are all happy and comfortable. The system is that 2 hours all you can eat, and you need to mark down to the order sheets and give the order sheets to a staff and they will bring a foods.

They have Yakiniku(beef, chicken, pork, lamb),sea foods, sushi, sashimi, tempura, ramen,udon, salad… name it,,,they pretty much cover all kinds of Japanese dishes ! How interesting !
The order sheet was all in Chinese but our local colleges helped to translated and there were a menu with English and Japanese translation.

First of all, they gave us free big tiger prawn, it was very big ! We ordered beef and seafood first and we misunderstood that “one order” is “a plate” so we only ordered 3 to 4 each items and we only got 3 to 4 pieces of beef ! so We learned that it is not “a plate” for each order. Beef yakiniku was so much better than I was expected! So delicious and fresh! Beef tongue and excellent! It matched with lemon sauce and salt well. 牛腹 was very tender and tasty. The BBQ sauce was perfect and the staff told me the sauce is home made.
we are mistaking with “A portion”
The big tiger prawn!
2012-05-20
The big tiger prawn!
海鮮蝦天婦羅海鮮係open rice睇左一堆食評, 就決定book 呢間燒肉店.如果10分滿分, 我古可以比佢6-7分啦..食物質數: 中上 (都算唔錯, 不過牛既質量好像就一般般)剌身種類: 個人覺得非常少 (不過你order 4人分, 起碼佢又真係比4件你既)環境 : 都算唔錯, 因為星期二8:00時段, 唔算多人, 我地2個人可以坐4人Table.Waitress: Server 我地table 個女仔可能係新黎, 所以好有禮貌, 雖然有d野問佢佢都唔多清楚, 不過態度唔錯, 反而另一高級小小既waitress, 態度就好一般.. 不過我地行入去個陣, 就比左飛我地一路行..無人話我地行去邊...呢度真係麻麻講返尋晚食個餐飯. 可能openrice大家既評語都唔錯, 對佢有要求. 不過食完就真係覺得還可以. 好既地方: order 既野都齊全, 無話飛單 (因為旺角好多任食既都飛單嚴重, order 左又無黎). 食物水
海鮮
蝦天婦羅
海鮮

食物質數: 中上 (都算唔錯, 不過牛既質量好像就一般般)

食物水準, 就ok 啦, 不過唔可以話食完一定要再黎過種.
送既大蝦都算大.
order 既海鮮類, 都唔錯..
蝦天婦羅, 都算ok

一般既地方: 食物種類真係唔多, 食黎食去, 海鮮都係蝦, 大蝦呀..個d. 食1轉, 你都覺得好像都order 曬可以食既野咁.
剌身選擇真係好少, 5種左右..
送一個水機汽水, 唔ok law...呢個真係最唔好, 無汽又唔夠凍
蟹子沙律..唔ok....只係有青瓜
炸生蠔, 粉好厚...係勁厚呀..
sweet, 我以為有ice-cream, 但係greentea budding. 我覺得ok啦, 不過不失...

食完弟一round, 就覺得唔係咁多野食.

兩個人埋單 $502..覺得可以有更好的選擇 ^^

個人覺得之前睇openrice 食評, 總結係, 呢間野無飛單 (可能星期二, 唔太忙).

食物覺得係一般..大家話真係好好食, 要食完再黎, 本人覺得試過就算..唔係一定會再黎

2012-05-29
生日
2012-05-29 11 瀏覽
本來是去盛八的... 不過因為大肚餓, 需要吃大量東西的關係, 還是去了放題的宮崎.地方很大, 可能是星期一的關係, 9 點多入座已經沒太多人了, 不過背後的小朋友整晚尖叫, 實在影響食慾.大蝦是送的... 送的東西一向是平凡的... 正如很多日式燒肉一樣, 大蝦不大新鮮, 肉有點梅, 雖然有蝦味, 不過夾雜著雪味... 而翡翠螺還是可以的. 如餐廳可以貼心一點, 準備一些小叉或小籤, 客人不會吃得太狼狽其餘的海鮮質素可以的. 蝦還是有點不新鮮... 肉食方面, 肉類的調味是不錯的, 不是平價韓燒的死鹹, 起碼食完後不用大量喝水, 單上有牛豬雞都各有幾款, 但老實說不懂怎分別的. 牛肉的質素是可以的, 不太硬, 有牛味.餐廳同時有供應刺身, 壽司及日式熟食. 質素很一般, 不特別, 說不好吃嗎, 不是...最敗筆的是沙律, 特別是青瓜沙律... 好像是青瓜絲放進開水中再泡一會, 沒味道, 差點吐出來...如果只是來吃燒肉, 是很不錯的選擇.每位是送一杯汽水的, 當然不夠啦... $10 一罐, 合理價錢的

其餘的海鮮質素可以的. 蝦還是有點不新鮮...

如果只是來吃燒肉, 是很不錯的選擇.

2012-05-28
由舊年7月開始就常常幫趁, 由最初每人送1罐罐裝汽水, 額外每罐$7, 填食物紙依每位份量, 員工積極殷勤的日子...到了現在... 每人送一杯晨早斟定無晒氣的指定可樂, 額外汽水每罐$10, 填食物紙不論多少人都只有4件/片/粒, 填完後仲會被人揀選地減單, 刺身更是自動只入一張要你食完果四片清左碟先可以再入第二張, 員工態度唔友善...其實, 以佢的價錢, 食物上面算交足功課, 不過在行政上好失敗.做放題的店設下一些規矩阻嚇一下浪費者實不為過, 但係, 佢而家的限制只顯出小家子氣, 以前贏盡的口碑已經無用.無論佢的食材有多新鮮, 多美味, 價錢多吸引... 我也接受不了俾錢去乞食物.同埋其他寫食評的朋友所講並無誇張, 佢真係早成個鐘要你last order, 埋單... 然後自行cut你last order的數量, 一夠鐘, 要你即刻走. 真係要你起身果種... 再加上侍應們的咀臉... 宮崎... 不再見.

宮崎... 不再見.