2010-05-21 38 瀏覽
在雞煲店受到挫折的一行人…跟了一個傻的…兜兜轉轉的尋找一間明明行十多分鐘就到的食店…結果由太子行到深水埗…找到這家同名但實際上不同的小菜館…來到的時候都差不多十時…最有名的燒腩仔已經沽清…不過又想不到可以再去那裡…就硬著頭皮進去…一邊玩殺殺殺咭牌遊戲…一邊進行第二頓晚餐….點了椒鹽鮮魷…腐乳通菜…粟米班塊…生炒骨…和彈牙蝦餅…還有店家附送的蒸豆卜肉片……椒鹽鮮魷…聞到就覺得很香…炸漿不厚…香口又不太油…鮮魷彈牙…彈牙蝦餅…打成膠的蝦肉確實是很彈牙…而且很有蝦味…這種炸得香脆的食物…熱辣辣的就很能不好吃了…腐乳通菜…通菜都算新鮮不老…不過我覺得煮得腍了點…而且腐乳有點鹹….所以沒有吃很多….粟米班塊…魚塊普通…不過也算炸得夠脆…可是粟米蛋花汁有點淡…不夠濃味…程度就像你吃了一塊之後覺得根本不需要叫飯那樣……生炒骨…其實食友想叫的應該是沙拉骨…不過牆上又貼著說生炒骨很有名…還以為是同一樣東西所以就點了…上檯的時候才發現是點錯了…吃過之後就覺得不能說是很好吃啦…不能成為什麼推介之作…在其他小炒店也吃到這樣的貨色…沒有突出之處…最後送的蒸豆卜肉片反而不俗…簡簡單單卻是最適合送飯的菜色…這一次吃

最後送的蒸豆卜肉片反而不俗…簡簡單單卻是最適合送飯的菜色…

這一次吃不成燒腩仔...不過始終其他菜式只屬一般...下次要再來只試燒腩仔好了...
$60 (宵夜)
2010-04-18 9 瀏覽
尋日(17-4-2010 Sun)同男友遊完海洋公園搭地鐵返屋企,佢提議o黎有一次佢買燒肉o黎我屋企食o既呢間. http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1971122食晚飯,去到只係5:35pm,咁早都食唔落(因為我朝早11:30am至食完麥當勞出發),我話不如外賣返去同爸爸食啦.咁佢答應,我o地揀o左:1.$58.00o既蒜香骨都幾多肉,肉亦腍,但太鹹.2.$58.00o既北菇扒魚腐有生菜墊底,叫做有啲菜,魚腐腍晒,但食唔出有豆腐同魚o既味道.只可憑口感啦,係滑滑的囉.3.$68.00o既鹹魚煎肉餅.一盒有七件左右,內裡亦有馬蹄粒,食到有較多o既鹹魚味,但又係過鹹.男友話呢o度o既o野都偏鹹,應該係預畀人送酒食.價錢係$190.00而唔係$184.00,o係疑惑地諗係咪發泡膠盒錢之時?我問個亞叔,亞叔果然話係發泡膠盒錢,即係每個要$2.00,乜o衣o家重有呢支歌仔唱o既咩?男友話呢間做到出晒名,唔憂冇生意,佢覺得有江湖地位咪照收囉.一路拎住呢幾盒餸等車同搭車,一路都嗅到好香o既椒鹹味,但我o地冇一

1.$58.00o既蒜香骨
都幾多肉,肉亦腍,但太鹹.

2.$58.00o既北菇扒魚腐

3.$68.00o既鹹魚煎肉餅.

男友話呢o度o既o野都偏鹹,應該係預畀人送酒食.

一路拎住呢幾盒餸等車同搭車,一路都嗅到好香o既椒鹹味,但我o地冇一樣係椒鹹o架喎,由邊o度o黎o既呢?
蒜香骨
鹹魚煎肉餅
北菇扒魚腐
$63.33 (晚餐)
2010-04-07 6 瀏覽
有親戚係美國返o黎玩,同佢地去完赤柱,諗住帶佢地去食番餐有水準o既中菜,等佢地食下香港o既地道美食,點知......一行8人,打電話book o左位,18:30一去到就有位好,點菜:燒肉-同屋企樓下間酒樓差吾多,只係d肉係較為熱蝦餅-好彈牙,幾好天下第一雞-肉質幾滑天下第一嘴(炸墨魚嘴)-好多油,吾係太脆雲吞王-冇特別,點解叫雲吞王?薑蔥魚腩煲-幾香,吾錯素菜卷-一般,冇乜特別雞蛋焗魚腸-一般食完覺得有d失望,可能因為期望過高。最後,美國d親戚話如果呢餐飯o既水準,係香港算係吾錯,咁係美國都可以食到,仲可能好味d都吾定。

一行8人,打電話book o左位,18:30一去到就有位
好,點菜:
燒肉-同屋企樓下間酒樓差吾多,只係d肉係較為熱
蝦餅-好彈牙,幾好
天下第一雞-肉質幾滑
天下第一嘴(炸墨魚嘴)-好多油,吾係太脆
雲吞王-冇特別,點解叫雲吞王?
薑蔥魚腩煲-幾香,吾錯
素菜卷-一般,冇乜特別
雞蛋焗魚腸-一般

2010-04-02
2010-03-21 32 瀏覽
隻雞無得頂, 超滑, 多肉夾肥美點左沙薑都唔口渴個茄子超香, 送白飯一流, 肥膩d就在所難免喇味道偏濃, 想食清d可以撈少d汁雞腳係送既, 好腍好滑仲好多骨膠原~個墨魚咀好脆, 炸得好乾身又無乜肥油滴出黎, 正4碟都有水準, 只嫌佢無青島啤, 得我唔飲既藍妹同嘉士伯...下次要早d去, 事關燒肉賣哂
隻雞無得頂, 超滑, 多肉夾肥美
點左沙薑都唔口渴

個茄子超香, 送白飯一流, 肥膩d就在所難免喇
味道偏濃, 想食清d可以撈少d汁

雞腳係送既, 好腍好滑仲好多骨膠原~

個墨魚咀好脆, 炸得好乾身又無乜肥油滴出黎, 正

下次要早d去, 事關燒肉賣哂
天下第一嘴
天下第一嘴
招牌沙薑雞, 好好食
雞腳, 9點後入去食送既
茄子, 十個香, 味濃, 送飯一流
Originally planned to dedicate my 4th SSP review to another shop I like, but that review comprises of more dishes and photos than the 8 photos allowed here, so I digged up another one from this area to fill the gap. I'm admittedly lazy! ****************炸多春魚 - 3/5 Ain't sure if this is more a Chinese or Japanese dish. We just ordered it for complimenting our Beers as a snack. This wasn't defrosted well enough somehow! The fishlets weren't firm enough, the eggs slightly too "collapsed". Its ok.

****************
炸多春魚 - 3/5
燒腩王 - 4.5/5
Within Hong Kong, the most famous, modernised style Roast Pork Squares probably lies synonymous with the name Lei Garden. In the past I had no problems agreeing as I liked them, but during the past year after visiting Lei Garden around 4-5 times at different outlets, I found their roast pork to be inconsistent and often missing that extra bit of taste! Plus they're universally always served too cold, therefore the fat remains at a milkily solid state and could be better! The BEST Roast Pork I have ever had recently is no doubt at 金殿堂 in Macau, that is just utterly f.k. amazing though without charcoal taste, and their more expensive Spanish pork Char Siu is very very good as well and worth a '5'. Lei Garden's signature roast to me is actually their Char Siu, as it is very good and in fact better than 灣仔福滿樓, touted to be the no.1 Char Siu in HK - whereas 福滿樓 serves a better version Roast Pork than Lei Garden. Sometimes its all so confusing for the consumers...

Anyway I wanted to debrief you on all the above only to give you a true indication of the Roast Pork's quality served here... Its quite pricey for a street stall but compared to those above and many others I haven't mentioned as its outside of scope, I found the version here to be amongst Top 3 quality. It really is that GOOD! Crunchy skin, succulent tender meat with 5 demarcated layers and from the better pork cuts, very flavoursome, served hot, gravy underneath being superb, its also served with a thick fruity soy sauce and a mixture of mustard sauce with green wasabi influence. THIS TO ME MIGHT AS WELL BE THE END OF THIS REVIEW, YOU SIMPLY COME BACK TO EAT THIS, FULLSTOP. THAT'S REGARDLESS OF HOW GOOD OR CRAP THE OTHER DISHES ARE HERE!
肉崧煮勝瓜 - 3/5
Not bad. Not alive enough in depth of taste. Too slimey.
豬肉咸蛋芥菜湯 - 3.8/5
Again not enough depth in flavour, even though 介菜 was in season back then! Luckily pork wasn't overly soda-powderised! This came as the last dish to the table - for Cantonese people this proves strange. But for most Chinese especially Northern Chinese or even Japanese, soups are meant to be drank last. What do u personally prefer?

白飯 - 4/5
The rice here is good. Not 'dirty' in taste like many food stalls, but retaining that nice rice flavour, nor too mushy. Its the minimum standard acceptable for rice in my opinion!

***************************
OVERALL - Its definitely worth it to come back for their Roast Pork, it easily one of the best ones available despite it not being charcoal grilled, yet the Roaster makes up in terms of his/her great technique using a 'digital' roaster! The other stuff ordered that night seemed forgettably-mediocre and it wasn't that cheap either, as each person paid around $150 and we thought there was a miscalculation. Perhaps they have other great dishes here that I'll need to seek out on another occasion, such as their 齊菜卷 which they ran out of, but then my overall observation so far is that food quality here lies below that of 明記 underneath 福臨門, which is priced similarly. Actually, you know what, I think I can confidently claim I cook better than here, that's despite me not being as familiar with cooking Cantonese or Chinese dishes. Perhaps I could get Michelin Bib Gourmand or half a star 1 day too! Let me practise a bit more with my wok first!

炸多春魚 - 還真是'多春魚', 可有可無
燒腩王 - 真係好好食. 諗唔到會有這水準.
肉崧煮勝瓜 - Slimey but overall good
白飯 - Above the Norm.
豬肉咸蛋芥菜湯 - 湯唔夠菜的甜味, 但也是可取!
有三個門面的!
燒腩王 - 真係好好食. 諗唔到會有這水準.
白飯 - Above the Norm.
中環有鏞記拿米芝蓮,深水埗也有容記拿米芝蓮,不過不是星級而是必比登米芝蓮推介,是以三百元或以下價錢提供三道菜予客人享用,即是價廉物美的平民食店,自然吸引我去試了。 下班後以容記作為首站食第一餐晚餐,抵步時發現加上我這行人整店除了留座外已經滿座了,當時還只是六時半多一點,如果放晚一點恐怕要等位了。容記的燒腩仔在網上看到很是有名,自然要點一客了,餐牌上只有大碟價但其實還有小份量的,一行三人自然點個小份量就可以了。 殘忍的煲仔飯的確如老闆所以一人一口就吃完的小煲,飯煮至剛好乾身沒有飯焦,也不是煲仔飯豉油只是美極,排骨也很少但算滑,不過用兩碗靚仔換到一個煲仔飯自然降低要求了。而傳說中的燒腩仔真的好吃,皮雖厚但仍是脆口不是硬身,瘦肥皮層次分明,豬肉有肉香又鬆軟,難得的是連骨背也不會鹹,果然名不虛傳,朋友還說想多叫一碟﹗再來是自稱天下第一嘴的炸墨魚嘴,炸漿不厚也不是很脆,大概墨魚咀不能炸的太乾身否則不好吃吧,我不相信廚師會做不到炸至金黃乾身。墨魚嘴很爽口像雞軟骨而又不會硬硬的,椒鹽不會灑的太多,沾上酸酸的醬汁吃也不錯,佐酒就更棒了!最後的是鐵板燒釀茄子,原條茄子包上鍚紙放在鐵板上焗,上枱才把鍚紙剪

最後的是鐵板燒釀茄子,原條茄子包上鍚紙放在鐵板上焗,上枱才把鍚紙剪開,一剪開即時冒出白煙,看著也夠癮。表層不知是甚麼肉很香口,茄子非常的滑,配合不濃的洋蔥汁就不怕蓋過清淡的茄子味,中間的肉碎也顯得格外好吃,我們不斷的找肉碎只剩下很多的洋蔥無人問津。雖然這茄子只看價錢有點貴但也值得一試呢。

這裡的店員頗友善的,很有禮貌又間中跟我們聊天,地方是我吃過的小菜店數一數二的乾淨,吃後又不會感到喉嚨乾乾的,難怪米芝蓮會推介它了。
枕頭般大
剪開就變這樣
枕頭般大
剪開就變這樣
  • 燒肉
  • 天下第一嘴
2010-02-07 13 瀏覽
成班麻甩佬十幾人,年尾搵晚聚埋一齊係容記食飯. 先到既人叫左燒肉黎食,味道又真係不錯,夠脆夠香. 人齊後就開始黎料, 由於人差不多齊時已經八時半左右, 無左游水蝦同埋蒸魚,結果係要改野既.湯就粟米蘿蔔,味道可以,不過勝在份量十足.沙薑雞夠滑,口感不錯.蟹同鐵板魚我無食.蝦仁炒西芹質素OK, 焗魚腸反而一般. 牛肉粒同埋咕嚕肉都幾好.送埋甜品埋單位位一舊有找都OK!
湯就粟米蘿蔔,味道可以,不過勝在份量十足.
埋單位位一舊有找都OK!
2010-01-16 116 瀏覽
早日聽聞容記小菜王好食~ 所以星期一就打電話去訂左兩張大枱星期五食~ 服務員非常周到地提我要預留某些小菜,因為會售罄。於是我就訂左燒肉,雞,魚腸同鐵板茄子,每樣一枱。到左星期五,好彩訂左枱同留起左D小菜,因為食食下個時都聽到D侍應講話咩咩咩冇哂.......我地一行二十一人叫左每枱差唔多十個小菜,包括:1. 燒肉 <===== 好鬆脫,一D肥膩既感覺都冇2. 浸雞 <===== 好滑,又大隻~~~3. 焗魚腸 <=== 呢個OK~ 我平時唔會食呢個菜都覺得OK~4. 鐵板茄子 <==== 一般~ 唔係話特別好食,不過幾得意,睇住個WAITER 開~5. 椒盬九肚 <===== 我至愛既九肚魚,唔知係我情有獨鍾定點,堅好食!!!!!!!! 不過太少一碟6. 椒盬墨角咀<==== 一般,有D唔係我EXPECT既口感~有D唔夠彈牙7. 清蒸斑頭腩 <==== 新鮮,不過冇咩特別~ 8. 肉丁豆腐 <=== 送飯一流!!!!!!9. 清炒豆苗 <==== UNEXPECTEDLY好!10. 蒜蓉蒜開邊蝦 <===都

我地一行二十一人叫左每枱差唔多十個小菜,包括:

1. 燒肉 <===== 好鬆脫,一D肥膩既感覺都冇
2. 浸雞 <===== 好滑,又大隻~~~
7. 清蒸斑頭腩 <==== 新鮮,不過冇咩特別~
8. 肉丁豆腐 <=== 送飯一流!!!!!!
9. 清炒豆苗 <==== UNEXPECTEDLY好!
10. 蒜蓉蒜開邊蝦 <===都係一般~~~
另加煲仔飯, 啤酒, 白飯~

整睇係講~ 絕對值得一試再試,唔怪得係米芝蓮推介啦~~~~~
侍應服務又好!!!熱情!!!!!!!!
全部加起兩枱都係二千一百幾JA~~~~~~
雞~
肉丁豆腐
  • 浸雞
  • 椒盬九肚
2010-01-11 48 瀏覽
以前去深水埗都係去黃金,但自從去年發掘了多樣美食,而家時常喺依一區蒲頭搵食。今次又試到深水埗試新野︰容記小菜王。雖然成條街有幾個舖位,但星期六晚全部滿座,好彩七個人等左大約五分鐘就有位了。唻之前已經大概決定左要啲咩,再臨時加多幾樣,叫下叫下叫左八個餸。期等已久的燒肉先上,睇落去真係好靚仔呢。咬落去更不得了︰個皮很香脆,肉就非常鬆化,而且肥瘦適中,一啲唔會覺得太肥太漏。燒肉係微暖的,而且淋了鼓油,感覺好似煮過咁,比一般的燒肉不同,一點兒都無失望﹗但係凍左之後就無咁好食,肉開始韌了,所以緊記要趁熱食。本來諗住要幾個白飯,但係伙計話$12就有一煲細的排骨煲仔飯,就叫了一煲試試,排骨幾滑幾入味,不錯的。墨魚咀(餐牌上叫做「天下第一咀」)又係一味好期待的菜,但唔似燒肉咁,依個菜又點兒失望。墨魚咀炸得香脆不油,而且椒鹽味剛剛好,但內裡的墨魚咀就無想像中咁彈牙,有點太林有點失色。沙拉骨的味道調較得很好,甜和酸的味道得到平衡,但係肉質就麻麻地,有點兒太林。咸魚煎肉餅本來以為會好咸,但一啲都唔係,唔駛送飯都得。咸魚味唔係太重,味道只屬一般,但勝在炸得乾身。椒鹽九肚魚則做得非常出色,裡面嫩滑無比,外面就炸

咸魚煎肉餅本來以為會好咸,但一啲都唔係,唔駛送飯都得。咸魚味唔係太重,味道只屬一般,但勝在炸得乾身。椒鹽九肚魚則做得非常出色,裡面嫩滑無比,外面就炸得乾身鬆脆,再次證明師傅的功力,尤其係炸野,係不錯的。老頭亦對此味大讚不絕。

蒜蓉炒白菜膽炒得不錯,但白菜非常之林,近乎爛的地步。有人覺得奇怪,有人就覺得特別得唻唔錯,總之就有點兒與別不同。最後要了一個小炒王,即係韭菜花同埋蝦乾魚乾仔等炒埋一齊。韭菜花本身非常爽甜,但蝦乾魚乾都好少。同埋小弟較喜愛乾身的,此味有點太濕,唔太合心意。

很滿此的一餐,因為好明顯師傅的功力好深厚,而且鐘意佢啲餸全部都唔太咸,唔駛送飯都無問題。

又多了一個理由唻深水埗了。
我吃過最好的燒肉
我吃過最好的燒肉
$12煲仔飯
椒鹽九肚魚
  • 燒肉
呢次係我第二次黎食, 因為上次黎得2個人食唔到d乜, 所以今次叫多d朋友一齊食!知距地個燒肉好快賣哂, 所以一坐低就叫距落左份燒肉先....但我地叫左距好多次, 距需然都有應我地...但點知..原來距一直都無幫我地落單!! 頂!! 但其實都唔係話咁特別...我去過另一間酒樓食...水準仲好, 但價錢唔駛咁貴! 呢度要$118 (例) 我地叫左6個餸+ 個煲仔飯.....距d煲仔飯又幾抵既..$12一個..但份量就唔算多~~1個人一煲就差唔多! 其他叫左:齋卷 (幾好味) 蒜茸蒜開邊蝦 (OK啦)蒜香骨 (唔掂....有d"蘇"味咁)雞 (好滑)燒肉 (新鮮熱辣..OK)焗魚腸 (本人唔係咁鐘意><..haha)d 餸整體黎講都ok....但到最後埋單d服務態度就真係差到極點!! 找錢返黎..距竟然倒哂d錢落地下, 仲一句唔好意思都好, 就走左去, 好似特登咁!! 劣...劣...劣!!!

齋卷 (幾好味
蒜茸蒜開邊蝦 (OK啦)
蒜香骨 (唔掂....有d"蘇"味咁)
雞 (好滑)
燒肉 (新鮮熱辣..OK)
焗魚腸 (本人唔係咁鐘意><..haha)

2010-01-10
  • 齋卷
(非會員)
應該(-3星級美譽)更適合不過… 我是第一次寫食評, 就是這樣所以要寫食評來提醒大家! 如果想到這裡吃飯, 真的要考慮清楚! (容記嘅老闆) 真的很令人失望, 非常失望!! 普通的大牌檔或我家樓下的茶餐廳比起它好吃不知多倍!!! 員工服務態度很差, 可能出咗名掛, 真的不知所謂 ! 當晚點了6樣小菜 -- 招牌燒肉$118 (味道同普通燒味店一樣, 沒有特別出色), 羗蔥魚腩煲$68 (完全沒有一般煲仔熱騰騰的火氣), 沙拉骨$68 (只是將D沙律醬撈上排骨面), 椒鹽鮮魷$68 (暖的不是剛剛炸起, 沒有一般我們吃開的風味, 黑椒牛仔骨$68 (牛仔骨給鬆肉粉醃到只得鬆肉粉味) 腐皮卷$68 (一般啦, 都係暖的)! 不明它點解可以榮獲米芝蓮星級美譽, 應該(-3星級美譽)更適合…….

應該(-3星級美譽)更適合不過…
我是第一次寫食評, 就是這樣所以要寫食評來提醒大家!
如果想到這裡吃飯, 真的要考慮清楚
!
(容記嘅老闆) 真的很令人失望, 非常失望
!!
普通的大牌檔或我家樓下的茶餐廳比起它好吃不知多倍!!!
員工服務態度很差, 可能出咗名掛, 真的不知所謂 !
羗蔥魚腩煲$68 (完全沒有一般煲仔熱騰騰的火氣),
沙拉骨$68 (只是將D沙律醬撈上排骨面),
黑椒牛仔骨$68 (牛仔骨給鬆肉粉醃到只得鬆肉粉味)
腐皮卷$68 (一般啦, 都係暖的)!
2010-01-01
2010-01-10 3 瀏覽
都唔知點咁多人話佢好食law,那日點了沙拉骨,椒鹽九肚魚,炒菜之頪,沙拉骨,居然係用左橙色色素的豬排,求其煮溶了沙律醬淋上去就係,椒鹽九肚魚係我食過最衰的,全部都林的,完全唔脆的,不知所謂就算我係住附近,都唔會再去,更何況我地係响其它地方妮食我地自己屋村的茶餐廳的小菜都好食過佢好多,好多時,那些出了名的店,都會變差,開咁多間舖,品質就唔理了
都唔知點咁多人話佢好食law,
那日點了沙拉骨,椒鹽九肚魚,炒菜之頪,

沙拉骨,居然係用左橙色色素的豬排,
求其煮溶了沙律醬淋上去就係,

椒鹽九肚魚係我食過最衰的,
全部都林的,完全唔脆的,
不知所謂

就算我係住附近,都唔會再去,
更何況我地係响其它地方妮食

我地自己屋村的茶餐廳的小菜都好食過佢好多,
好多時,那些出了名的店,
都會變差,
開咁多間舖,品質就唔理了
2010-01-04 26 瀏覽
慕名而至,見此店三連鋪,客人亦多,果名不虛傳乎?是次二人晚膳,胃口不大,除燒肉外清淡為主。首先來的是細碼招牌燒肉($58),兩人份量足夠,還暖,皮超脆,肉很嫩,比較燒臘店的欠了炭燒香味,吃得出是油炸肉。排骨煲仔飯($12),一人份量,一陣燒焦味,夠熱及算幾香口。XO醬西芹炒螺片,份量多鑊氣夠,但螺片完全無鮮味。西蘭花炒草菇,味道十分清淡,無用上湯浸,適合素食人士。這頓飯合計$200,茶錢$2一位,無加一,待應態度尚可,服務算合格。$100人均消費在深水埗區屬中上,但枱細無裝璜,無酒樓的舒適及氣派。
慕名而至,見此店三連鋪,客人亦多,果名不虛傳乎?
是次二人晚膳,胃口不大,除燒肉外清淡為主。

脆皮燒肉
XO醬西芹炒螺片
西籣花炒草菇
2010-01-04
脆皮燒肉
2010-01-02
既然這樣挾著米芝蓮的名氣,又來試試啦。由於到達時是八點四十五分,眼見九點後有七折,當然要等到九時。入座後,侍應就不斷催落單,真的很煩擾。很多菜都賣光了,最後只好點了勝瓜炒魷魚和啫啫田雞煲,再加排骨煲仔飯。先來的是排骨煲仔飯,看樣子就知道排骨不好味,果然,吃下去粉粉的,差極了。再來竟然是啫啫雞煲,但我們明明叫的是田雞。我倆當然是不收貨了,所以又要再等了。田雞煲終於來了,可是田雞一點都不滑,而且很「鞋」,真的很失望。勝瓜炒魷魚的魷魚雖不新鮮,但起碼味道正常,沒有投訴。雖說這種店不能要求有服務,但看著那些大叔不可一世的樣子,真的頗不舒服。算了,下次吃小炒,我情願去石硤尾。
既然這樣挾著米芝蓮的名氣,又來試試啦。

勝瓜炒魷魚的魷魚雖不新鮮,但起碼味道正常,沒有投訴。

算了,下次吃小炒,我情願去石硤尾。
勝瓜炒魷魚
啫啫田雞煲
2009-12-13
$60 (宵夜)
慶祝紀念
聖誕節
2009-12-13 140 瀏覽
在下上網查過,這店九時後全單七折,於是就和朋友去鴨寮街逛逛,再去打幾舖機才去。去到有十多人在門口等,侍應說如果搭枱可以即時有位,在這一類大牌檔模式的食肆,我們兩個人要等二人位實在不知等到幾時,反正就當是風味吧!星期五晚上九時許,還保持全滿,應該是好生意吧!而地方算是不太逼,而值得一讚是感覺衛生,比起街坊茶餐廳更好,相信這個能讓女生滿意。這裡也有啤酒妹,看她一臉清純真的不太似,而食這些小菜怎可能不飲啤酒?難得朋友也飲得,就叫了一支。牆上貼滿小菜名字,不過餐牌也有很多選擇,要點菜一點也不難。點菜的時候,一如網上所說,侍應都是有Sell的,但還算點到即止,沒有同區德發那樣的強勢Hard Sell,在下和朋友都是有主見的人,也沒有什麼Hard Feeling。先來是鎮店之寶,人人都叫的燒肉。這並不是在下最愛的菜,是平時和同事去飲茶都會叫所以識食而已。而在下覺得的確是與別不同,那一種「外脆內軟」的感覺是以前未試過的。如圖所見,肥瘦肉各一半,而肥肉部分是「內軟」的主力,有油有出汁,這是其他酒樓通常都是乾身的燒肉少有的,而燒肉不是很熱,但仍然有化皮的口感,很好,唯一是在下不喜歡連軟骨一起上。醬汁有傳

醬汁有傳統的,還有Wasabi,在下就實在吃不慣辣的燒肉,所以Pass,但整體上是讓在下開眼界的一道菜,有稱得上是鎮店皇牌的資格,相信如果是剛燒好熱辣辣會更好,現在涼了一半還算不錯。

在下叫了最愛的西蘭花,炒帶子,西蘭花夠爽,帶子就一般般,勝在炒得來又不會過份多油,和一般的大牌檔有分別,是合格以上的小菜。

這是朋友上次食過再叫的鐵板釀原條茄子,上菜時是這個樣子的,之後侍應會即席剪開,熱辣辣的狂出煙,賣相十分!吸引程度是我們背後的三個男生,都把頭擰過來看起菜的過程,看完對同伴說「好似好正,下次黎就叫呢個啦!」

而吃下去,是茄子中間釀了肉碎,比較喜歡是燒得香口的面層,而內層的茄子和肉碎就稍覺不夠香濃,叫得鐵板燒,總是期待香口的東西吧!而當中的洋蔥汁也是比較清淡,還有真的要趁熱食,凍了味道會折扣一半。整體上是賣相出色,味道OK,非必叫,但一大班人食九大鬼的話不妨一試。

還有這一個生炒骨,等等,我們一男一女,怎麼可能會叫四個菜那麼多?原因是這個生炒骨是送的,九時後除了全單七折,還會送一個指定小菜,這一天是生炒骨。

這一道生炒骨,炸得算是不俗,問題是炸完再炒的時間有點不足,咕嚕汁沒有完全進入肉本身,但因為肉和汁本身不錯,整體上已經是中上的水準,比起很多快餐店的小炒好。

還有值得一提的是飯煮得不錯,軟硬適中,讓在下很有印象,是經驗累積而來吧!

這一餐的趣味,還有來自搭枱,話說對面坐了三個師奶,開始時你一言我一語在爭論吃什麼,講到什麼七折和送小菜的時候,在下就搭訕說明當中的優惠是怎樣,我們的生炒骨就是送之類。

而她們叫了一道菜但沒賣完,她們見到我們那一道鐵板釀原條茄子,就是被賣相吸引了,加上準人妻朋友和她們討論,結果她們就叫了一模一樣的這一道菜!

在她們的茄子上菜時,在下就請她們等一等,補影了之前沒有拍的「未開封」樣子,隨後更拍了這一張「一台兩茄」的偉大場面,搞得連身後的男生們又望過來......

十時許,已經沒有太多客,於是我們就一邊飲啤酒一邊看富貴門,沒有人趕客。埋單每人只是百多元,又飲酒又飽到死的情況下,個人覺得是超值。

此外,廁所也很乾淨,以這個地區這類菜館來說相當少有,在下相信這個有可能是讓此店打入米芝蓮的其中一個原因吧!

此店整體來說質素中上,部分菜會有驚喜,加上地方乾淨企理,在下會全力推介大家九時後去幫趁此店,九時前價錢較貴又要等位的話,可能要考慮一下。

此外,此店是打入必比登『米芝蓮車胎人』,而非取得星級,留意!

食評全文及更多相片,請到在下的BLOG
燒肉近攝
西蘭花炒帶子