2009-11-29 75 瀏覽
父親生日,諗住食餐好既,睇到容龍咁多好評就覺得貴少少都無問題,點知真係覺得唔掂LOR...去左關財記買海鮮,要左海班,蝦,肉蟹,蟶子同扇貝,$570,唔算貴,不過質素一般.白灼蝦 - 唔夠鮮味~薑蔥蟹炒 - 蟹肉其實OK,不過薑蔥一D都唔入味~~豉椒炒蟶子 - 一般蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 又係無味GA~~蒸海斑 - 最好味都係呢樣~另外要左生炒骨 - 細碟同D肉好肥,痴哂骨蒜蓉豆苗 - 菜好難好差卦海鮮豆腐湯 - 無味,勁差甜品送紅豆沙, 甜得滯, 另有西瓜就清甜~服務一般,唔會有下次~~料: 570埋單: 1030

白灼蝦 - 唔夠鮮味~
薑蔥蟹炒 - 蟹肉其實OK,不過薑蔥一D都唔入味~~
豉椒炒蟶子 - 一般
蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 又係無味GA~~
蒸海斑 - 最好味都係呢樣~

另外要左
生炒骨 - 細碟同D肉好肥,痴哂骨
蒜蓉豆苗 - 菜好難好差卦
海鮮豆腐湯 - 無味,勁差

甜品送紅豆沙, 甜得滯, 另有西瓜就清甜~

服務一般,唔會有下次~~

料: 570
埋單: 1030
2009-11-29
慶祝紀念
生日
2009-10-30 218 瀏覽
一星期前已預訂枱了,13 位成人吃了捧腹的一頓生日飯自購海鮮 x 7 辣酒煮花螺 不夠辣但滾住食好好 豉椒炒聖子皇 個個話正 大海斑兩食 炒球清唔太油膩 炆頭腩又香又好脆 椒鹽賴尿蝦 材料問題,太厚肉 海龍皇湯 甜但唔夠奶白色 鹽焗蠏 ok,可以再香啲就好 灼墨魚 老咗少少 上湯龍蝦伊麵 正 清菜 X 2 啤酒最貴 細樽裝 Bluexxxx 要 $24,但都飲咗兩打汽水 x 2送果盆糖水埋單 $3000 未計海鮮
一星期前已預訂枱了,13 位成人吃了捧腹的一頓生日飯

材料問題,太厚肉
海龍皇湯
甜但唔夠奶白色
鹽焗蠏
ok,可以再香啲就好
老咗少少

炒球
炆頭腩
  • 海斑炆頭腩
2009-09-06 66 瀏覽
諗住見咁多人講到咁平咁好食,去試下,點知...都唔係講到咁平,我地3個大人+2個小朋友食左$14xx....元貝4隻,2隻龍蝦,西0雞1隻,金銀蛋莧菜,局生豪 ,..果個蟹局糯米飯,蒸完的飯先放蟹落去應該,的飯一的味都冇=.= 的蟹又唔新鮮...=.=order一隻雞,果個人話半隻夠喇好大隻架,我地食唔哂架,好喇聽佢講喇,點知比錢先知佢落錯單果度係1隻,但都食唔哂,西0雞太酸~龍蝦一的龍蝦味都冇...p.s:係果度叫海鮮佢係幫你買,然後再收你加工料錢的
諗住見咁多人講到咁平咁好食,去試下,點知...
2009-09-05
2009-08-09 89 瀏覽
一個週末的晚上,下班後,租了影碟回家看,戲名是「禮儀師 の 奏鳴曲」,看完後,久久不能釋懷,想想自己要改天帶老爸去吃餐豐富的,以免將來步禮儀師的後塵,愛得太遲,後悔莫及。上月初剛與同事聯袂到過「容龍」吃海鮮,仍回味無窮,而老爸對海鮮又情有獨鍾,那麼,聊表孝心,就安排多一次長途旅程吧!雖說是長途旅程,我們一行六人,從灣仔祇乘了四十五分鐘巴士便到達青山公路,先到黃金海岸遊覽,吃些小點,飲凍飲消消暑,看看日落,然後乘車往三聖村的海鮮檔買海鮮,可能是週日的關係,這條海鮮街都迫得水洩不通,各海鮮檔到堆滿人群,因上月剛來過,這檔檔主也認得我,而他養的狗狗剃了毛,看來像瘦了。看著各式各樣的生猛海鮮,老爸喜上眉梢,咧嘴而笑,像個拾到糖果的小孩,問過他意見後,選了五種海鮮,便漫步上「容龍」了。晚上六時多,酒樓亦差不多坐滿,因上月吃過感到不錯,因此有三款海鮮的煮法是與上次一樣:砵酒焗蠔,蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,葡汁焗扇貝,而今次要了一條清蒸杉斑,上湯龍蝦炆伊麵,另點了一個栗子燴雙冬。我買了兩隻中型的本地龍蝦,斬件用上湯炆伊麵,龍蝦竟然有些膏,經上湯烹調後,火候拿捏得準,色香味美,肉質爽口彈牙,連伊麵也很好吃,然

我買了兩隻中型的本地龍蝦,斬件用上湯炆伊麵,龍蝦竟然有些膏,經上湯烹調後,火候拿捏得準,色香味美,肉質爽口彈牙,連伊麵也很好吃,然而,眾人都不敢放盡,因還有很多好吃的在後面。砵酒焗蠔用加拿大桶蠔,一桶剛好有六隻,經走油後,滲入砵酒辟腥和提味,再用錫紙包著,放焗爐焗熟,蠔很巨大,我很喜歡邊位脆脆的,肉身飽滿,酒香滿溢,老爸喜歡其肥美、烹製得宜,確是這裏的招牌菜,值得一試再試。葡汁焗扇貝,有些咖喱的香味,食慾大振,葡汁與多種海鮮都很夾,又不會蓋過鮮味,扇貝頗厚肉,吃得令人興奮,蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,約有六吋長,粉絲吸收了蟶子的汁,比蟶子還要好吃,加上惹味的蒜蓉,口腔大叫滿足,清蒸杉斑約有斤多重,火候剛好,肉質很滑,唯不夠鮮甜味,而豉油對其幫助不大,這碟較為失色,雖不是差,但沒有達到預期效果,栗子燴雙冬,有冬菰,冬筍,栗子和小棠菜,是一個和味的素菜。
問問老爸對這餐的意見,他最喜歡是砵酒焗蠔,而上湯龍蝦伊麵也不錯,如有芝士同煮會更合心意,其餘的海鮮,味道亦佳,份量和煮法都滿意,他連盡兩碗酒樓送的紅豆沙後,更是讚不絕口,喜歡其紅豆夠大粒云云,而西瓜亦很甜,令這海鮮餐加上完美的句號。
趁著老爸精神奕奕,希望有空多些陪他到處吃喝玩樂,我倆快活地在這塵世上瀟洒走一回。
費用:關財記海鮮 $730 容龍 $660

約四吋長的蠔
栗子燴雙冬
自來海鮮加工收費表
2009-07-08 933 瀏覽
日前看了一眾關於「容龍」食海鮮的食評,垂涎三尺,想攪個飯局,結果日期延至個多月後的今日,萬水千山,終於來到青山公路,今晚晴空萬里,圓月姣潔,想起可大擦各式海鮮,心情特別開朗。依照其他食家的做法,按圖索驥,巴士到站後,前行到「容龍」附近的三聖村海鮮街買海鮮,離遠看見兩隻招牌狗,想必已到達「關財記」,狗狗在現場比起在其他食評見到的漂亮得多,原來共有三隻,一隻在沉睡。「關財記」海鮮種類,多不勝數,其實我們看過食評後已心裏有數,選了海鮮後,店主說可代送上「容龍」,服務真是週到。步行上「容龍」途中,已見「關財記」的貨車駛往「容龍」,相信是在運送我們的海鮮,到了酒樓,經理告訴我們已收齊了,並諮詢我們的煮法。我們的自選菜式如下:蒜蓉粉絲蒸蟶子王巨大的蟶子王鮮甜爽口,粉絲吸收了蟶子的精華,加上惹味的蒜蓉,吃一隻,感到不夠喉。芝士焗龍蝦每人半邊,芝士蓋滿整邊龍蝦,可能焗香後再炸,連殼都是脆的,芝士甘香而不油膩,肉質爽、甜,久久不能忘懷。葡汁焗扇貝頗大粒的扇貝,用微辣和帶咖喱香的葡汁焗,從未吃過這般美味的扇貝。椒鹽瀨尿蝦王大隻而有膏,厚肉,新鮮,火候控制很好。砵酒焗生蠔用加拿大桶蠔,邊位很脆入味,蠔肉巨大

我們的自選菜式如下:
椒鹽瀨尿蝦王
大隻而有膏,厚肉,新鮮,火候控制很好。
砵酒焗生蠔
用加拿大桶蠔,邊位很脆入味,蠔肉巨大鮮美,砵酒將腥味辟走,人間極品。
海龍皇湯
有豆腐,菜蔬,雜海鮮煲成,如奶般白,每人可分兩三碗。
老虎斑兩味:炒球及炆頭尾
可能魚身過大,雖是多肉,但肉質較「鞋」,皮也稍韌。
炆頭尾亦嫌不夠汁,過乾,而骨亦很大,無乜肉。
清炒菜心
青翠嫩綠,有水準。
送西瓜,紅豆沙
西瓜不錯,紅豆沙過甜。

聞名不如見面,歷史悠久的「容龍」製作海鮮確是有他一手,可能工多藝熟,能將海鮮的鮮味帶出來,而且經廚房加工後,仍成份足,每碟都堆得滿滿。地方很舒適,尤其樓底甚高,是晚約得五成人滿,招呼人手充足,頻頻替你換走載滿殼的骨碟,而且上菜時間會配合人客「步速」,須知食海鮮,要趁熱及趁新鮮,放涼了便不好吃,這點他們也能做到。至於油料費及六位茶芥小食等,收約千元,是否值得?則見仁見智,在我來說,「欲食海上鮮,莫惜腰間錢」,祇要是好,偶爾一次也無傷大雅,最怕是錢花了,而得不到理想效果。

關財記:$1200 (六位用:中小龍蝦,桶蠔,蟶子王,扇貝,老虎斑兩味,瀨尿蝦王)
容龍:$1020 (六位芥,小食,清炒菜心,油料錢,小費)

吃得很豐富、很飽,很豪,食物和烹調都很高質素,每人消費 $370,很化算,很抵!
漂亮的狗狗
海鮮種類繁多
芝士焗龍蝦
砵酒焗生蠔,超正!!
老虎斑炒球
漂亮的狗狗
海鮮種類繁多
芝士焗龍蝦
砵酒焗生蠔,超正!!
  • 砵酒焗生蠔,葡汁焗扇貝
2009-07-04 20 瀏覽
我們一家五人慶回歸, 往屯門三聖墟關財記購買海鮮:1) 龍蝦 2)大瀨尿蝦 3)大扇貝 4)大桶蠔 5)龍躉肉及頭腩.前往容龍晚膳: 芝士焗龍蝦, 焦鹽瀨尿蝦, 蒜蓉篜扇貝, 砵酒焗生蠔, 炒龍躉球, 生炆頭腩, 另加中式牛柳及清炒菜心. 樣樣都很好味,有水準. 真是不期然感覺到: 海鮮生猛在關財, 巧手廚藝在容龍.確實有實至名歸之譽.海鮮 $900.00容龍 $820.00本人覺得容龍收費畧為貴了–些
我們一家五人慶回歸, 往屯門三聖墟關財記購買海鮮:
炒龍躉球, 生炆頭腩, 另加中式牛柳及清炒菜心. 樣樣都很
確實有實至名歸之譽.

海鮮 $900.00
容龍 $820.00
本人覺得容龍收費畧為貴了–些
2009-07-01
2009-06-20 57 瀏覽
上次與同事食過後, 對它仍念念不忘. 終於又俾我搵齊人腳再去食.我哋照舊去發記買海鮮, 每當見到好多海鮮係 d 清澈的魚缸內, 總覺得好醒神. 由於今次得五人, 所以我哋只買五個海鮮 : 龍蝦仔, 有羔瀨尿蝦, 桶蠔, 蟶子皇, 大扇貝.今晚我哋訂左七點正係容龍食, 去到時未見人潮. 但有心去食真係要訂座.今次海鮮的加工方法由細佬話事 :- 芝士開邊焗龍蝦仔- 椒鹽有羔瀨尿蝦- 砵酒焗桶蠔- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇- 葡汁焗扇貝另, 加多一個上湯浸菜心飯後仲有西瓜及紅豆沙送. 西瓜清甜, 紅豆沙又真材實料. 家人都讚好味及抵食. 有機會又會再試.買料費 : 630酒樓埋單 : 519

今次海鮮的加工方法由細佬話事 :
- 芝士開邊焗龍蝦仔
- 椒鹽有羔瀨尿蝦
- 砵酒焗桶蠔
- 蒜茸粉絲蒸蟶子皇
- 葡汁焗扇貝
另, 加多一個上湯浸菜心

買料費 : 630
隻蠔成個湯勺咁大, 但好入味
葡汁焗扇貝 - 味道不錯, 下次再叫
好厚肉, 媽媽都讚好鮮甜
2009-05-28 106 瀏覽
(有相) 277 回: 三聖容龍 KFC 芝士開邊龍蝦!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=34559接番尋日篇無聊 BLOG: 好唔好食又睇落去 277 回前傳: 好孩子爸與好孩子的對話! 笑! 今日講番容龍 D 野食先! 好唔好食? 又睇落去?好女童同好男童去左三聖呢間叫 "關財記" 買海鮮!拎上容龍煮! 地址: 屯門青山公路19咪半大家去之前, 記得 BOOK 枱, 當日唔係母親節正日都爆滿!辣酒煮花螺: 呢個係容龍招牌菜之一, 辣味十足, 酒味唔算濃。D 螺肉好爽, 按住個殼用竹簽一撩, 送住汽水食, 都唔錯吖!KFC 芝士開邊龍蝦: 用點解叫佢 KFC, 因為外型好似肯登基家鄉雞 D 炸皮咁! 不過一 D 都唔油膩, 好勁! 一隻龍蝦開兩邊, 咬落外層似酥皮, 中層係芝士, 底層就係龍蝦肉! 厲害之處係外殼炸得脆, 而 D 肉仲係咁有彈性 , 啖啖肉連焗芝士一齊食, 好好味! 連殼食少少, 更有龍蝦味! 比平時食既切件龍蝦更有咬口! 推介!砵酒焗蠔: 另一招牌菜,0係關財記揀肥美蠔去煮, 使錫紙包住上枱,
(有相) 277 回: 三聖容龍 KFC 芝士開邊龍蝦!

好女童同好男童去左三聖呢間叫 "關財記" 買海鮮!

拎上容龍煮! 地址: 屯門青山公路19咪半

砵酒焗蠔: 另一招牌菜,0係關財記揀肥美蠔去煮, 使錫紙包住上枱, 一開! 哇 (美女廚房0個 D 上碟哇聲!), 好香! D 蠔無因為煮過而縮到細細蠔豉 SIZE, 仍然肥美而且好入味! 尤其係蠔裙邊, 好味到食左五件! 推介!

蒜蓉粉絲扇貝, 味道無咩特別! 扇貝 SIZE 唔太大隻! 好兒童要打手板!

籠仔羔蟹糯米飯: 用蔥蒜蟹羔蒸糯米, 撈暈食似糯米"雞"!唔使拆骨, 一啖蟹肉幾啖糯米飯, 幾好撈! 雖然對蟹羔麻麻地, 不過有糯米飯撈當然多多都食得哂啦!

最後原來有西瓜! BONUS 野無咩特別!

連埋買海鮮同容龍煮食費, 五個人千二! 覺得抵食過西貢, 好味過流浮山!

環境: 3 (酒樓式裝潢, 夠光猛! 有 VIP 房。)
衛生: 3 (正常)
服務: 3 (有位部長好似賭神個龍五, 唔 COOL 仲好有禮貌!)
設計: 2 (無 Menu, 同待應講點整 D 海鮮攪掂!)
味道: 4 (食海鮮好少食到眼眉飛色舞, 呢次第一次!)
價錢: 3 (味道, 新鮮度同價錢成正比, 所以合理!)

最終評分: 3.5 砵酒焗蠔同芝士開邊龍蝦真係好好味!!!有機會一定再食!

關財記, 容龍海鮮酒家, 容龍, 容龍別墅, 海鮮, 日本, 好孩子
2009-04-26 49 瀏覽
今天約埋一班朋友去文姐家訪, 順道試下去三聖村食海鮮. 我地先去發記買海鮮料, 然後去容龍加工. 之前係 openrice 見到好多人讚呢間食府, 而且文姐也是食開呢間. 雖然加工費有點貴, 也值一試.我哋合共買了六款海鮮, 加工後變成 :1. 豉椒炒蜆2. 辣酒煮花螺3. 豉油皇煎中蝦4. 豉椒炒聖子皇5. 椒鹽有羔大蝦6. 蒜茸粉絲蒸大元貝係容龍叫餸 :1. 果香黑醋排骨2. 椒絲腐乳通菜3. 青島一支細裝4. 白飯兩個味道都不錯, 我們個個都食到好飽, 對今晚呢餐好滿意.海鮮買料費 : $710容龍 : $1001

我哋合共買了六款海鮮, 加工後變成 :
1. 豉椒炒蜆

1. 果香黑醋排骨
2. 椒絲腐乳通菜
3. 青島一支細裝
4. 白飯兩個

味道都不錯, 我們個個都食到好飽, 對今晚呢餐好滿意.

海鮮買料費 : $710
豉椒炒聖子皇 : ok
有羔中蝦 : 朋友個個讚好
大元貝 : 好震撼!!! 大過隻湯匙
2009-04-26 567 瀏覽
上個月係西貢食海鲜,大家都好回味。靚女Cathy 話好想再食,不如搞一次係三聖村吖。好!有人肯扯頭纜當然舉脚支持。我就約定星期六回港食lee 餐喇。估唔到甘高效,好快就約齊一班行山友,及在"容龍海鮮酒家"訂埋枱了。(想食唔好唔訂枱,真係滿座嫁。)本來大家都想下午在屯門行下山,走埋屯門徑才去食,但今早落黄雨,唯有凈食啦。班友真係正,不見不散,無人失約。食海鲜最重要係材料,Jacky 最在行,於是走去三聖村KK話個間關財記買海鮮,因它會送貨又收咭。11人食,買料用了 $1500。"容龍海鮮酒家"印象是很小時候去過,重建之後未來過,認得是門口那個噴水池還在。聽説這店價錢會貴一點,但Openrice 食評口碑幾好,點都值得試吓。 容龍地方唔錯,幾光猛闊落,招呼都幾好渦。可能對以前的評語作改進。人齊好快就上菜。但上慢少少仲好的,因為要慢咽輕嘗才好滋味嗎!海鮮菜式如下:1。KFC小龍蝦開邊 6隻 果然好食,芝士酥炸肉鮮嫩。2。砵酒焗蠔 2桶 以前未試過甘整,够大隻,甘香味醇,可以吖。3。椒鹽瀨尿蝦 肉鮮嫩,不過不失。4。清蒸東星斑 本來想買一份龍蠆,但要7佰幾,

海鮮菜式如下:
1。KFC小龍蝦開邊 6隻
果然好食,芝士酥炸肉鮮嫩。
2。砵酒焗蠔 2桶
以前未試過甘整,够大隻,甘香味醇,可以吖。
3。椒鹽瀨尿蝦
肉鮮嫩,不過不失。
4。清蒸東星斑
本來想買一份龍蠆,但要7佰幾,都係轉番條海魚,$480。 淋上淡豉油,小小過火啦,都可以。
5。豉椒炒蟶子
蟶子個子小點,但炒起來都好惹味,爽口。大大碟,好搶手。
6。蒜蓉粉絲蒸帶子
嘩,D帶子好巨,肉厚。就像北海道的鮮帶子一樣勁。少油,做得不錯。味道鮮。
7。白菜豆腐蛤子小瀨尿蝦什魚海鮮湯
料足份量大,一人二碗,味清。我認為唔錯,不過有人話小瀨尿蝦唔够新鲜。

送西瓜及紅豆沙,唔錯。

加了两Jar 生啤, 6個白飯,1 碗粥。

埋單$1712。
再加$1500料,11人每人$292。唔貴。

飽食一頓海鮮餐,人生幾寫意!其實要好味道,當然係要料正新鮮啦。

KFC開邊小龍蝦
砵酒焗蠔
蒜蓉粉絲扇貝
容龍外猊
2009-03-22 121 瀏覽
朋友A & E BD, SO CHOICE去三聖忠仔記買海鮮THEN去容龍COOK.買左桶蠔, 蟶子, 膏蟹, 瀨尿蝦, 龍蝦, 九節蝦.砵酒焗桶蠔: 酒味可以再濃多丁點兒, 但現在已經係好好食.豉椒炒蟶子: 豉椒味剛好, 汁係最吸引 , 蟶子又好好口感, 剛好. 瀨鹽瀨尿蝦: 椒鹽瀨尿蝦2隻, 味OK (唔知係唔係補獲比返我地呢?) 因為發現海鮮湯個湯底有2隻瀨尿蝦, 而我地追佢椒鹽瀨尿蝦吹左3次到倀晒野佢先黎.籠仔蟹糯米飯: 可能我地叫左一隻蟹ONLY, SO唔夠味, 糯米飯變左太多.KFC龍蝦 : 一定要試, 口感非常好 .九節蝦 : 冇難度啦, 一般啦.炒左個百合露荀 : 油麻地.有紅豆沙 + 西瓜送.三聖買料 : $670.00容龍加工 : $850.00
買左桶蠔, 蟶子, 膏蟹, 瀨尿蝦, 龍蝦, 九節蝦.

砵酒焗桶蠔: 酒味可以再濃多丁點兒, 但現在已經係好好食.

KFC龍蝦 : 一定要試, 口感非常好 .
九節蝦 : 冇難度啦, 一般啦.
炒左個百合露荀 : 油麻地.
有紅豆沙 + 西瓜送.

三聖買料 : $670.00
容龍加工 : $850.00
KFC一定要試
2009-03-21
KFC一定要試
  • KFC龍蝦
2009-01-18 30 瀏覽
家人生日又唔想食普通酒樓, 又想試吓容龍, 故此响訂左星期日6:30, 之前D人都話要訂位, 我地去到都唔係好多台客, 下面車場都係得十架八架車, 但係走的時候(8:30)都有D人要响外面等, 下面泊車都滿哂。以下係我地的洗費:買料:778容龍:982人數:六大一細平均:$251海鮮1. KFC龍蝦2. 砵酒焗蠔3. 羔蟹糯米飯4. 油鹽水粉絲煮花甲5. 炒蛽容龍order6. 鳳城排骨7. 豆苗8. 伊麵頭三樣都應該係最出名, 三個都ok, 除左KFC龍蝦第二度好少食倒、又最考功夫之外, 其他都唔係話好特別, 唔係話好好食, 水準都ok, 最主要我覺得D料最重要, 好似响呢個論壇D人咁講, 海鮮好難整得唔好食, 最重要係D料夠新鮮。整體黎講我都會覺得值得推介既。

以下係我地的洗費:

容龍order
6. 鳳城排骨
7. 豆苗
8. 伊麵

整體黎講我都會覺得值得推介既。
我年年有大日子都會嚟這裡食飯,今日同老竇慶祝生日,所以我一家五口和兩個親戚去咗三聖海鮮街買咗八樣海鮮比佢整,雖然今次有D貴,但係就唔係太好食,不過都唔錯,每人今餐平均都洗咗超過400蚊。椒鹽炒海蝦:一般,但係D蝦自已買上嚟的,所以都好鮮味。豉椒炒聖子:好好食,D鮮味和豉椒味完美結合。砵酒焗蠔:掂!連唔鐘意食蠔的人都贊。芝士開邊龍蝦:唔錯,但係D芝士味濃過龍蝦的鮮味,所以我比較喜歡上湯龍蝦。蒜蓉蒸蟹糯米飯:招牌菜,我每次嚟都會食,但唔係次次都好食,好食的時候係蟹的鮮味融合在糯米飯內,今次就食唔到這個味道,不過都值得一試。清蒸老虎斑:Very Good! 有埋碗白飯送就更Good 蒜蓉蒸元貝:好得!我建議一定要連粉絲及蒜蓉一齊食會超好食。清蒸大連鮑:超好食,佢蒸得軟綿綿,點咗蠔油會更鮮味。

椒鹽炒海蝦:一般,但係D蝦自已買上嚟的,所以都好鮮味。
豉椒炒聖子:好好食,D鮮味和豉椒味完美結合。
砵酒焗蠔:掂!連唔鐘意食蠔的人都贊。
清蒸老虎斑:Very Good! 有埋碗白飯送就更Good

蒜蓉蒸元貝:好得!我建議一定要連粉絲及蒜蓉一齊食會超好食。
清蒸大連鮑:超好食,佢蒸得軟綿綿,點咗蠔油會更鮮味。
  • 砵酒焗蠔
  • 清蒸大連鮑
  • 清蒸老虎斑
  • 蒜蓉蒸元貝
  • 蒜蓉蒸蟹糯米飯
2008-12-30 38 瀏覽
上網見到呢間舖口碑唔錯,於是上星期日同王sir跟一眾兄弟、女友食海鮮,叫左9個餸,樣樣都好味。白灼九節蝦。我地買d蝦略為細隻,但勝在夠多同埋夠鮮甜,所以都食得幾開心,尤其係個豉油,甜甜地辣辣地,蘸蝦食非常好。辣酒煮花螺。比較辣,而且要等佢煮一段時間先好食,不過都算幾好。蒸紅瓜子魚。我地貪平買左條訓左既魚,肉質果然無咁好,不過價錢平一半,都ok。蒸鮑魚。大連飽,都幾好味,份量唔多,但岩岩好,點蠔油好食。豉椒炒蟶子。呢個最麻麻,因為煮到d肉脫晒出來,而且比較咸,要餸飯才好吃。羔蟹蒸糯米飯。呢個真係極品,一定要試。砵酒焗蠔。呢個都有非常好吃,一d都唔腥,我諗佢炸完先焗,非常正。京都骨。呢個係海鮮鋪老細推介,都ok好味。蒜蓉炒白菜仔。好味非常好食,又唔太貴,值得一試。

蒸鮑魚。大連飽,都幾好味,份量唔多,但岩岩好,點蠔油好食。

羔蟹蒸糯米飯。呢個真係極品,一定要試。

京都骨。呢個係海鮮鋪老細推介,都ok好味。

蒜蓉炒白菜仔。好味

非常好食,又唔太貴,值得一試。
同朋友約左係呢度食飯, 原先聽到果名, 同埋係屯門, 就以為係舊式酒樓, 點知搭的士去到, 嘩, 好新wor.... (雖然LIFT同埋大堂位的地下有水, 要注意)朋友們買哂海鮮黎, 就叫佢地煮, 過黎落單的經理好PRO, 一早了解左我地買左咩野黎, 逐樣食物問點煮, 唔會呆呆地等你講你有咩食物~食物出場, 嘩~~~~ 煮功一流, 真係得, 唔會有好多油, 魚蒸得岩岩好, 豉椒子十分好味, 即時要落一碗白飯~芝士焗龍蝦, 賣相好得意, 以為個面唔好食, 點知又得wor, 真係估佢唔到~~~~總而言之, 我們所點的每一道菜都好好食, 價錢又合理, 真係好好食呀~~~~
食物出場, 嘩~~~~ 煮功一流, 真係得, 唔會有好多油, 魚蒸得岩岩好, 豉椒[虫聖]子十分好味, 即時要落一碗白飯~