2017-12-24 160 瀏覽
真係好耐無去西九龍中心,今日同女朋友去拍下拖。行左好耐,肚餓,女友話想食小籠包,於是就入左厘間所謂嘅上海菜館。環境箅Ok嘅 60分,企在門口睇菜單時,有2個亞姐好好笑容咁揮晒手咁招呼入坐,好殷勤咁,於是行左入去。回鍋肉套餐,回鍋肉(好味嘅但好細碟,得4塊肉仔,全部菜),飯1碗(算多飯),例湯1碗,可樂1罐+$8,合共$56,算合格60分。炒鳝糊套餐,超難食,I0分。招牌小籠包4粒$36,正常50分。豆沙窩饼$36,有6塊1x3cm,細塊到得人驚,係炸嘅,唔係煎嘅,又硬又乾,貼$都唔食,0分粟米魚肚羹$12,失敗,5分茶水每人$32人合共$194 (無加一)。20分一定唔會再去

炒鳝糊套餐,超難食,I0分。

招牌小籠包4粒$36,正常50分。

粟米魚肚羹$12,失敗,5分

茶水每人$3

2人合共$194 (無加一)。

20分一定唔會再去
2017-12-19
2017-12-06 121 瀏覽
剛剛要去深水埗黃金買手機配件, 之後去西九龍中心逛逛, 這個商場真是十分混亂, 但都有不少食店,頂層food court 更加係人山人海!最後去到寶哥,見到佢地方夠大,又唔駛等位,又好想食小籠包,於是即係管入去試試叫了一客小籠包, 外皮算簿, 夠熱, 湯多,小店算係不錯另外叫了客飯,味菜牛柳絲, 仲包豆漿 一杯,upgrade 酸辣湯都係加幾蚊,好抵好抵!雖然個主菜份量較少, 但呢個價錢, 夫復何求看見附近嗰張枱多數都是年青顧客,簡直時光倒流, 回到學生時代

叫了一客小籠包, 外皮算簿, 夠熱, 湯多,小店算係不錯

雖然個主菜份量較少, 但呢個價錢, 夫復何求

2017-10-10 215 瀏覽
由於從沒想過會有寫食評的一天,所以沒有拍照!服務態度:我是晚市時間去的,因為想吃小籠包,所以就抱著「我要食小籠包」的心情進去。員工服務態度差,沒有禮貌,全場吉位好多,有梳化的位置也佔多數,我和朋友拿著背包,卻安排靠窗硬櫈二人座,於是我問可否坐梳化位,他背著我說話,聲音很模糊,我再問一次,就敷衍答我。雖然如此,我們常把謝謝掛在口邊,但臨走時,我決定不說謝謝,因為我男友付款後,我想問清楚帳單,收銀勁黑面,連我們離開餐廳,都沒有說歡迎下次再光顧類似的說話。食物:晚市48元小菜(有飯&例湯+豆漿/竹蔗水),份量很少,不太吃得飽,醉雞細碟不特止,全部頭頭尾尾,咕嚕魚一樣好細碟,味道不錯,唉,最好食得小籠包,價錢合理,36/4粒。茶水收3蚊,仲要加一,杯茶似茶餐廳用黎洗筷子的茶水咁,覺得被騙。
由於從沒想過會有寫食評的一天,所以沒有拍照!

服務態度

食物

2017-08-06 261 瀏覽
完全不知所謂。侍應的態度不好。間餐廳餐牌好怪,寫明凍熱庶水但係無凍庶水。撈面勁難食,我食左一兩啖 ,想嘔唔掂最後寧願唔食。個面雞絲好少都算, 跟本個醬係惡搞。完全唔係上海味
完全不知所謂。侍應的態度不好。
間餐廳餐牌好怪,寫明凍熱庶水但係無凍庶水。
撈面勁難食,我食左一兩啖 ,想嘔唔掂
最後寧願唔食。
個面雞絲好少都算, 跟本個醬係惡搞。完全唔係上海味
三絲泠面
題外話/補充資料: 碗唔夠乾淨
2017-08-06
6 分鐘 (堂食)
2017-06-22 256 瀏覽
選擇了一間餐廳,因為隔離兩間餐廳的下午茶不太吸引。之前的食評都顯示這間寶哥不太好吃,又或者太慢,今天還是一試。店內環境其實不錯,不少都是梳化位,對著中間坐空間感十足。中間也有大桌子,可供十人十二人一圍吃飯。大排擔擔麵,擔擔麵湯底不太香濃。排骨不是新鮮炸,不太厚身,這麽快來到當然不是新鮮炸,與誠記的排骨當然不能相比。湯底,少許花生味,以酸辣味為主,沒甚麽渣,肉碎加添滋味。麵條,碗子不太少,所以其實碗子內的麵條也不太少,長長的麵條,很難剪得斷。雖然麵條不太煙韌,但是夠長,還可以。擔擔麵的湯底內有肉碎,不肥不瘦,後來在湯內不見了。擔擔麵配合肉碎來吃,夾起麵條配合湯及肉碎,味道不錯。下午茶送凍熱豆漿,豆漿味道一般,豆味欠缺濃郁。
湯底,少許花生味,以酸辣味為主
,沒甚麽渣,肉碎加添滋味。

下午茶送
凍熱豆漿,豆漿味道一般,豆味欠缺濃郁。
2017-05-29 197 瀏覽
擔擔麵無味,好似清水,口水雞全部都係頭頭尾尾,仲要50蚊,好貴,又唔好食,超級唔掂,二個字無言!係我食過最難食既上海野,都唔知有無搞錯,下次一定唔會再來食⋯⋯⋯
2017-03-11 362 瀏覽
是日晚餐跟好友到西九龍中心,喜歡食上海菜的我好懷念6年前返工經常食的醉雞,所以帶他到此用膳。晚餐的價錢給我們的感覺唔算便宜,為了尋找昔日喜歡的醉雞味道,所以點了醉雞脾,還有我喜歡的糖醋骨麵~~~跟好友吃了醉雞便大為失望,呢度的醉雞曾經令我一吃就愛上,但現在的醉雞不但唔夠味,而且凍到有些肉開始結冰,真係完全退晒步。好在糖醋骨尚算好食,入口唔太韌,麵正常,唔算特別~~~小籠包都不錯,不過感覺價錢唔值去到$36籠~~~好友認為呢個豆沙餅算不錯,我覺得真係熱上,但醉雞的壞開始已經令我跟好在食呢餐食到有d失望埋單連茶位加一要$202,感覺唔值,之前在東海滬食差不多食物價錢,但人地餐具、食物質素真係好好多,6年前呢度開果陣午餐時間係坐滿人,昕昕接近一歲時食都還不錯,事隔幾年竟然退晒步,令人難以再回來吃醉雞
好在糖醋骨尚算好食,入口唔太韌,麵正常,唔算特別~~~
小籠包都不錯,不過感覺價錢唔值去到$36籠~~~
2017-03-10
2017-02-02 316 瀏覽
七點八落單 ,十五分鐘先炒起一碟菜,要35分鐘先上埋個回煱肉。我以為多客人,所以都體諒。殊不知,原因竟然是因爲只得一個鑊,不夠工具!為何不早一點通知客人食物需要多些時間,完全好似厄你入泥食,到你問先講!咁既餐廳就係做生意?
2017-01-20 305 瀏覽
來到西九龍中心的這家餐廳,見價錢不太貴,餐廳環境還不錯,所以就進來試試。晚市餐牌 - 挺多選擇的點了一籠小籠包,擔擔麵和秘醬鷄絲冷麵。小籠包是不錯的,夠熱,湯汁亦不少,皮的厚度適中。冷麵亦可以,雖然所謂的秘醬只是麻醬、花生醬和豉油,但醬料充足。令我失望的是擔擔麵,湯太稀了,充滿皂水,而且麵有點兒發脹,整碗麵都沒有擔擔麵應有的味道。整體上的份量小,兩個人點三樣食品也不夠飽。小籠包($36)秘醬鷄絲冷麵($42)擔擔麵($37)
晚市餐牌 - 挺多選擇的

小籠包($36)
秘醬鷄絲冷麵($42)
擔擔麵($37)
2017-01-20
2016-11-16 234 瀏覽
放午飯嚟呢間食上海嘢,第一次嚟所以叫咗個午市套餐:小籠包、涼拌粉皮、上海粗炒以及酸辣湯麵。首先個涼拌粉皮夠弹牙,剛出爐小籠包熱辣辣,包裡面d肉汁要小心吮,以免辣咀。個炒粗麵亦夠鑊氣,一定唔會係預先整定蒸熱夾出嚟,總括嚟講因為係午市,份量一定唔會大大碟,二人份量,埋單都只係$98蚊,加上我鐘意佢每款食品味道夠味夠淡口,咁先係有營食肆嘛。
2016-11-16
2016-10-13 263 瀏覽
今晚又係上海菜, 下雨天,两個人的晚餐。小籠包,話梅骨,金銀蛋覓菜,拍黃瓜,烤麸,上海湯年糕。話梅骨:份量好多,不酸,没甚麼話梅味道。肥肉佔很多,失落,或者將貨就價?小籠包,湯汁也有一湯匙,也好吃,可惜每次只能吃一粒。金銀蛋莧菜和小黃瓜,看上去清淡卻都是鹹,一般吧。烤麸,沾滿醬汁,喜歡濃味的不可錯過。上海湯年糕,最喜歡的一味,不鹹,清淡,多菜,少油,有火腿,雞絲,份量也有四小碗,两個人吃還有剩,大推。两人賣單,3百幾,這商場選擇不多,可以一試。
今晚又係上海菜, 下雨天,两個人的晚餐。
小籠包,話梅骨,金銀蛋覓菜,拍黃瓜,烤麸,上海湯年糕。

小籠包,湯汁也有一湯匙,也好吃,可惜每次只能吃一粒。

金銀蛋莧菜和小黃瓜,看上去清淡卻都是鹹,一般吧。

烤麸,沾滿醬汁,喜歡濃味的不可錯過。

两人賣單,3百幾,這商場選擇不多,可以一試。
2016-10-12
2016-05-07 480 瀏覽
下午茶時段,來寶哥食下午茶,點了個招牌擔擔面,,絕對是令人失望。擔擔麵係無擔擔味,你只係食到一個熟了的白色麵+一個擔擔湯底,湯同麵既味道係分開,即係你只會食到一個白色麵線既味道,唔會食到夾雜住擔擔麵本應有的花生醬濃香。雖然只係$33一個餐,但都覺得曬左d錢。
2016-04-24 427 瀏覽
同媽咪打算黎深水埗睇下有咩平靚正既好野食,但因為落兩所以唯有到西九龍中心行下啦,經過好多餐廳乽無咩興趣,又唔想食FOOD COURT喎,咁岩見到呢間出面啲相睇落幾吸引,就一於試呢間啦。食上海野食小食既話一定係食鎮江餚肉!涷冰冰好似食啫哩絕對開胃。呢到既鎮江餚肉都普普通通啦,肉同啫哩部份都一半半,但個重點係亂七八糟咁一堆上碟,睇落都扣左分啦由於我好想食菜飯,但呢到其實得3個餐係可以加$5轉菜飯,其他小菜要另外加$15叫碗菜飯,感覺好唔扺,所以我就揀左紅燒獅子頭。上菜速度都快既,但味道就。。。首先,紅燒獅子頭其實係肉碎球炸完再炆啦,但呢到既獅子頭肉碎肥肉實在太多!差唔多一半都係肥肉,我就唔多想食啦,不過啲汁係好食既,都幾入味,用黎餸飯都正呀,不過講返個菜飯,就真係令人失望喇,菜既量都多,但就好似係飯加菜碎撈埋咁,無另外調味之飯又濕濕地咁,我係為左你先叫呢個餸架早知叫返個小菜算個菜飯咁樣,我就唯有寄望個雪菜肉絲炒年糕啦,一上碟,咦!好大碟喎!黑洞即刻覺得今餐都有機會飽XD 年糕我個人就無咩要求,全部年糕我都好中意食,煙煙UNUN就OK啦,見到雪菜少,肉絲就直情係大海撈針咁先撈到呀XD好在佢年
早知叫返個小菜算
個菜飯咁樣,我就唯有寄望個雪菜肉絲炒年糕啦,一上碟,咦!好大碟喎!黑洞即刻覺得今餐都有機會飽XD 年糕我個人就無咩要求,全部年糕我都好中意食,煙煙UNUN就OK啦,見到雪菜少,肉絲就直情係大海撈針咁先撈到呀XD好在佢年糕真係好多,無得要求咁多啦,飽肚就可以了
上海菜另一個必點一定係甜品啦,咁我地叫左高力豆沙同我最中意既豆沙窩餅!!!!
而家都唔係好多地方有得叫喇,所以一見到有一定要叫左先~~~
豆沙窩餅:一拎到黎,我同媽咪靜左。。。對望一眼,嘩,點解可以發光既個餅!食開炸野既我都忍唔住拎張紙巾幫佢做下去油工程囉
食過好多豆沙窩餅,林既就成日食到,少饀都試過,但發光到咁就真係第一次見!又失望了

高力豆沙:呢個係媽咪中意食既,三十幾蚊有4粒,都好大粒,睇落唔錯,食落去,味道淡淡的,想讚佢好食都有啲勉強,但個重點係,我!果!粒!係!無!饀!
我以為係新整法,問下呀媽,呀媽食緊果舊係有豆沙架喎!唔通連個天都唔中意我
總括黎講,呢到好處係平,以佢個環境黎計啦,但味道就真係唔掂喇,如果唔改進下都幾難可以維持落去呀
2016-03-09 325 瀏覽
同家人行完商場搵地方食野,見到呢度唔洗等位,即管試下啦~叫左個蟹肉蛋白,都幾滑身,咸淡度亦算合適,撈下撈下幾滋味~之後黎左個雪菜肉絲炒年糕,個人認為年糕可以再煙韌d,而家就有少少偏硬左~上海炒粗都係次次食上海菜必點,呢度整得味道ok,但肉絲卻少得可憐~砂鍋雲吞雞份量十足,雞件都幾嫩滑入味,但雲吞皮可以整得再滑身d~
蟹肉蛋白
雪菜肉絲炒年糕
上海粗炒
砂鍋雲吞雞
2016-03-04
蟹肉蛋白
砂鍋雲吞雞
2016-01-29 210 瀏覽
經過西九龍中心就去試下哩間上海味館~本身好想叫蟹粉小籠包, 可惜賣哂咁就叫左招牌小籠包~但一樣出色呀!好味~入面有好香濃既湯~ 熱辣辣~食落去既湯非常鮮味~咬落去時有熱湯, 所以食既時候要小心啲呀!哩個招牌担担麵我見到賣相時已經係知道好少料咁~食落去時既肉就小啲囉 麵就多啲囉 不過不失咁啦~味道還可以, 都係一般既担担麵, 沒有什麼驚喜!哩個價錢~ 可以接受啦!口水雞其實食落去係冇乜特別~汁唔夠辣...!賣相一般, 因為好多血, 雞血呀, 有D生... 食落去既雞好多骨, 啲雞皮比較油... 煎鍋貼好乾身, 係脆既~ 食落好乾, 但冇乜別, 入面冇乜肉汁...點D辣醬會好味D!總括黎講只係小籠包較為出色~ 其他就沒特別,但價錢方面都算抵食, 唔會好貴!
經過西九龍中心就去試下哩間上海味館~

本身好想叫蟹粉小籠包, 可惜賣哂

咁就叫左招牌小籠包~但一樣出色呀!
招牌小籠包
好味~入面有好香濃既湯~ 熱辣辣~
哩個

招牌担担麵
招牌担担麵
我見到賣相時已經係知道好少料咁~
食落去時既肉就小啲囉 麵就多啲囉 不過不失咁啦~
味道還可以, 都係一般既担担麵, 沒有什麼驚喜!
哩個價錢~ 可以接受啦!

口水雞
口水雞
其實食落去係冇乜特別~汁唔夠辣...!
賣相一般, 因為好多血, 雞血呀, 有D生...
食落去既雞好多骨, 啲雞皮比較油...

煎鍋貼
煎鍋貼(6隻)
好乾身, 係脆既~

總括黎講只係小籠包較為出色~ 其他就沒特別,
但價錢方面都算抵食, 唔會好貴!

2016-01-21
招牌小籠包