餐廳: 寶島
資訊:

2020-05-27 452 瀏覽
寶島位處於啟豐商場,係屯門碼頭區啲中學生嘅青春回憶!呢間小店都幾有性格,睇佢哋社交平台成日都話忽然休息,食到食唔到唔係靠彩數,大家食之前睇吓佢哋Page喇😂 小編承認今次係嗌貴咗嘅,不過都係嗰句,小編真係鍾意食鰻魚呀嘛🤣 呢個鰻魚飯唔係普通鰻魚飯咁簡單,佢仲係窩燒飯,即係個石窩熱住,啲痴喺窩邊嘅飯會燶燶地脆脆地。塊鰻魚擺得幾靚,無乜碎骨,係唔錯嘅~不過講真,去啟豐呢啲平民商場仔應該食返經濟啲好,40幾50蚊都有烏冬、炒飯、麵線等等嘅嘢食揀~
特選日本鰻魚窩燒飯

2020-05-16
特選日本鰻魚窩燒飯
2020-05-21 314 瀏覽
唔好睇寶島舖頭細細,台式韓式日式你想食咩式舖頭都煮到俾你。韓式辣醬豆腐窩燒年糕🌶🐣呢個係我嘅摯愛,尤其而家天氣熱熱地唔太開胃,食啲辣嘢反而仲醒神。湯窩嘅材料都幾豐富,除咗年糕,仲有菜、半磚百福豆腐加一隻窩蛋,全部同辣醬都係最佳拍檔。七味雞翼🐔🐤隨窩除咗跟嘢飲仲可以揀一個餸: 豬扒、雞扒、腩片、墨魚腸、辣肉腸、黑椒腸、肉燕餃或雜錦海鮮等等。強烈推介試試佢嘅七味雞翼,醃得勁野味亦炸到好香口。舖頭仲會剪一刀分開兩條雞翼骨,食雞翼唔叻都唔怕,非常貼心。唯一趣緻嘅地方係,舖頭用嘅係一片片嘅上海年糕,而唔係一條條嘅韓式年糕,增添咗街坊嘅感覺🤔。
唔好睇寶島舖頭細細,台式韓式日式你想食咩式舖頭都煮到俾你。

韓式辣醬豆腐窩燒年糕🌶🐣

七味雞翼🐔🐤

• 韓式辣醬豆腐窩燒年糕
2020-01-21 799 瀏覽
今天lunch去左呢間,lunch time 見到好多中學生,彷彿回到中學年代,舖位很小,有些桌椅擺放出舖外,講真不是坐得非常舒適,但卻有滿滿的人情味點了:真材實料,雞扒非常入味,配有窩蛋,令整個湯麵沒有咁辣,也多了一重口感和蛋香,芝士融入湯麵一起吃,是久違了的味道

點了:
窩燒芝士辛辣麵配雞扒

窩燒芝士辛辣麵配雞扒
2019-12-20 719 瀏覽
我明白老闆你要做生意,但你同d員工冷漠對待我、我媽咪同bb,對d學生就笑哂口咁叫佢地坐低,我極之不滿意!等位等左10幾分鐘,叫我齊人先入,ok,合理。兩張大枱都寫「留座」,係我面前係咁笑住口叫班學生入黎幫襯,但我等齊媽咪+bb車黎,我問係咪有位,擰轉面唔想理我咁話:「等陣先!」我最後無幫襯,無謂阻你地做生意。之前食過,味道係唔錯,但人情味係「零」!我唔會再幫襯,亦會廣傳你呢間店對我地呢d媽媽係唔歡迎ge,無謂令更多有bb車ge媽咪受咁ge對待!我無打過食評,但你今日咁ge劣到極點ge服務,激發我打呢個食評!

2019-12-12 536 瀏覽
《食過返尋味的屯門黃店》呢間小店之前已經食過一次,今次男朋友要求食多次,佢表示呢間好好食😋今次食完覺得比起上一次揀嘅食物更岩我食👍🏻🔻整體評價:🌕🌕🌕🌕🌑🔻價錢:人均$60佢嘅石鍋飯一如既往熱辣辣,雞扒男友形容非常好食,好入味夠香口;至於我揀左個韓式辣醬豬扒烏冬,我好鍾意個湯底🤤配埋個鍋真心好韓國feel,豬扒仲非常入味,有屋企人整嘅感覺❤️👉🏻另外今次比上次更好嘅係服務態度,上次冇咩特別,但今次有個疑似老闆娘嘅好親切呀😹我地問咩佢都樂意詳細解答📍寶島 (屯門)屯門湖翠路138號啟豐園商場地下25號
《食過返尋味的屯門黃店》

🔻整體評價:🌕🌕🌕🌕🌑
🔻價錢:人均$60

📍寶島 (屯門)
屯門湖翠路138號啟豐園商場地下25號
2019-12-08 508 瀏覽
今日12點度食飯,未多人,三個大人帶住兩個五歲小朋友加兩個兩歲小朋友⋯又有兩架BB車,坐左張大枱,叫左三個餐食。食了差不多一小時,見到開始多人等位,老細都周圍去搵位,睇下可唔可以俾客坐。當然我地個度又有小朋友又有車就好難加⋯然後老細就話「嘩,咁大張枱呀~」講真,我都食左好多年,老細串串地都知,去到啟豐,好多時都係諗食呢間⋯比老細冷言我地佔佢張大枱!都諗住快d走人嫁啦⋯⋯最後收錢時仲要串我地「咁大張枱,做得$13x 生意」。忍不住話左老細幾句,但我相信佢都唔會在意。心碎了💔,因為真的支持左好多年,估唔到因為有小朋友比人咁對待,請真心留意!(爆左你幾句,唔好意思,請體諒帶小朋友出街食飯的父母)
忍不住話左老細幾句,但我相信佢都唔會在意。
(爆左你幾句,唔好意思,請體諒帶小朋友出街食飯的父母)
2019-11-14 435 瀏覽
雖然呢間對好多人黎講唔太就腳係屯門碼頭附近,但CP值幾高,如果大家黎得屯門可以去試下佢呀👍🏻🔻燒汁雞扒鍋燒飯評分:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:$52佢呢個石鍋飯就普普通通,佢加左隻蛋入去個底到,覺得唔加有飯焦會仲好食;個雞扒好好食😋而且燒汁醬夠多好惹味🔻炸雞扒咖喱烏冬評分:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:$38呢4分都係比個炸雞扒,因為真係好好食呀,唔只夠脆仲唔油膩,而且好入味🤤可惜個烏冬只係普通烏冬,問佢有冇得加錢轉稻庭烏冬都冇,不過個咖喱湯底都幾好飲🔻阿華田珍珠評分:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:加$8出乎意料好飲,唔會太淡或太甜📍寶島 (屯門)屯門湖翠路138號啟豐園商場地下25號

🔻燒汁雞扒鍋燒飯

價錢:$38

🔻阿華田珍珠
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:加$8
出乎意料好飲,唔會太淡或太甜

📍寶島 (屯門)
屯門湖翠路138號啟豐園商場地下25號
2019-10-26 364 瀏覽
🔹菜粒蝦仁炒飯 ($55)..一打開個外賣....大大兜好靚仔喎!撩幾吓仲要超足料,落咗十幾隻蝦、加入椰菜絲、雞蛋、青椒、洋蔥同炒,珍珠米每啖都充滿秘製燒汁嘅香氣!不過敗筆係蝦仁唔係好彈牙個種,但佢呢隻色又似係鮮蝦🤳🏻啖啖都好滿足啊,最衰外賣無得瘋狂落佢嗰枝燒汁😹食吓食吓竟然食哂.....飽到小pin🤯🤯🤯🤯..突然諗起佢個蝦仁/蠔仔煎蛋飯都好好食!
🔹菜粒蝦仁炒飯 ($55)
突然諗起佢個蝦仁/蠔仔煎蛋飯都好好食!
2019-07-26 510 瀏覽
有食開寶島,細個到現在食都係,一直有新意,有好多選擇,今次嚐新,嗌左個意大利蟹棒芝士蓋飯,不定期出新餐牌 ,唔細份,鐘意佢哩到有海鮮配 ,有行開碼頭可以試下,推推推
2019-02-14 544 瀏覽
無去多時再去食,坐下落單已沒有服務都不在話下,不時也會見到老闆及員工對等候落單的客人黑面的對答,等待外賣也是一樣,黑面的遞上外賣!而嗌了一份豬軟骨鍋燒飯$58不包飲品,飯是爛的,材料亦麻麻而已,不值那價
2018-12-11 514 瀏覽
姐姐一家入屯門探我,我作為地膽,緊要介绍好嘢食。哩間寶島我經常食,味道質素可靠,實冇問題。今午突然即興游車河野餐,又已經午餐時間,决定買幾盒飯盒外賣去野餐。姐夫喜歡食苦瓜,叫左苦瓜蝦仁炒旦。蝦仁竟然有中蝦大小,爽口弹牙。苦瓜份量反而太少,唔係好滿足到苦瓜控。姨甥女食豬扒肉燥飯,豬扒好多塊,份量不少,大件夹抵食。两個小朋友一盒都够。我和姐姐分享蚵仔炒旦飯。蚵仔幾新鮮,鮮甜唔腥。連餐飲都係$40左右,一般茶記價錢,但非一般茶記頹菜式。

我和姐姐分享蚵仔炒旦飯。蚵仔幾新鮮,鮮甜唔腥。

連餐飲都係$40左右,一般茶記價錢,但非一般茶記頹菜式。
2018-07-21 532 瀏覽
當天我在隔壁屯門湖山足球場練球,然後就有朋友推介說寶島餐廳的滑蛋鰻魚飯非常美味,甚至寫包單說如果不美味就他結帳。所以我們一行十人就在寶島餐廳要了十碗滑蛋鰻魚飯! 真的非常美味! 鰻魚絕對比得上高級日本餐廳的質素! 但價錢卻只是$56,平民價錢,高級美味!絕對值得推介。而且店舖位於海旁,沿路可以觀看美麗的風景。即使坐下了,亦能感受舒適的海風。還有不同的特飲,珍珠奶茶, 咸檸檬七喜...應有盡有。十人結帳也只是$600,每個人都只是$60。

絕對值得推介。

2018-07-20
  • 滑蛋鰻魚飯
2018-05-20 451 瀏覽
今日晏就去左寶島食咁耐無去 貴左勁多以前曾經食過既雞扒炒烏冬 竟然索價$52不包餐飲咁唯有食普通雞扒烏冬 普通不過既野 竟然要成4個字先煮好其間老闆不停對客人呼呼喝喝話唔齊人你做乜坐 但明明個時先係12點正人煙稀少 根本唔需要等位 點解要趕人出去呢?-雞扒烏冬 本身想唔熱氣先叫呢個點知黎到係炸既🙂仲要炸到得雞皮 無肉食咁食左一舊都覺得好漏碗烏冬啲菜係我加5蚊加既全碗最好食就係啲菜烏冬呢 就清湯 白烚好似比醫院食咁 但雞扒又勁鹹喎總括黎講 45蚊又難食又受氣我寧願跌左都唔食-以前寶島好高質 搞到咁 都係因為出名 老細愈搞愈囂
今日晏就去左寶島食
其間老闆不停對客人呼呼喝喝
話唔齊人你做乜坐
但明明個時先係12點正
人煙稀少 根本唔需要等位
點解要趕人出去呢?
雞扒烏冬 本身想唔熱氣先叫呢個
我寧願跌左都唔食
以前寶島好高質
搞到咁 都係因為出名 老細愈搞愈囂
2018-05-16 336 瀏覽
一個人去食晚飯最適合就係去小店,今晚又來到啟豐商場,想試下其他食店經過寶島,見到門口餐牌有好多選擇,睇到呢度除左有碟頭飯,仲有食店誠意推介嘅韓式泡飯,辛辣麵,窩燒飯,自己平時都好少食韓國餐,接觸得最多都係辛辣麵,而且幾鍾意食,不過今次想試下泡飯,就叫咗個韓式辣醬豆腐泡飯配雞扒,個辣醬湯真係幾正,味道適中,配料有豆腐、雞蛋同椰菜 ,飯嘅份量都幾多,可惜個雞扒唔夠熱,如果係即刻炸翻熱就更加正,泡飯加埋凍飲都係50蚊,抵食。
韓式辣醬豆腐泡飯配雞扒
2018-03-01 376 瀏覽
下午肚餓去左屋企兩個屋苑距離既寶島,其實呢間野中學時期食到而家,都開左好耐,亦係我覺得比較有性格既餐廳,因為會突然無開想放假就放既餐廳。我地午餐加六蚊要左杯忌廉益力多。老實説,真係果罐忌廉同益力多溝既味,屋企都整到。味道當然好,都無溝稀到。煎蛋蠔仔飯,有蛋,青椒,蠔仔,食落無腥味,我個人再加多小小燒汁撈飯,十分美味,$41都係可以接受。女朋友點左炸豬排咖哩烏冬,咖哩烏冬係日式咖哩磚既味,豬扒炸得爽脆唔太咸,整體都幾好。
想放假就放既餐廳。