2023-12-10 389 瀏覽
灣仔嘅食物選擇到幾多,而粉麵檔尤其開得尤其多,嗰日咁啱想食粉面,所以就決定去試吓,餐廳最受歡迎嘅嘢食包括牛腩,整得好淋好入味,亦都可以選擇加牛腩汁同埋辣椒油,令味道更上一層樓。
2023-05-03 928 瀏覽
同朋友同事食左幾次椰子雞煲.同其它小食真係冇得輸.椰子雞湯底好濃椰肉又多加埋红棗.薑.同其它配料好夠味.雞肉嫩滑.件件份量都啱啱好加埋蘿蔔.真係一流.飲品好大杯.記得食既時候要點返店內辣椒醬.麻辣又好味.雞腳食得出浸左好耐涵鹵水好夠味.下次一定再去性價比高
#confidante_foodblog灣仔覓食重慶酸辣粉($32)味道:🌟🌟🌟回頭:🌟🌟🌟以地段嚟講,呢個價錢買到一碗重慶酸辣粉咁足料已經好難得,當然一分錢一分貨。味道方面比較一般,一開始食之前飲咗一啖湯,發現係冇咩味道。後尾撈勻左,就出咗一陣好淡嘅辣味,而酸味會比較出。薯粉方面,較為煙靭。配菜有很多,更有半隻蛋送。值得一讚嘅係外賣等咗一陣就到,如果比較趕時間買返去食就最好,因為同朋友都係出面等咗15分鐘都仲係冇位🥹
#confidante_foodblog灣仔覓食

重慶酸辣粉($32)
味道:🌟🌟🌟
回頭:🌟🌟🌟

重慶酸辣粉
外賣自取
2022-11-04 790 瀏覽
小妹好鐘意食車仔麵,上網見灣仔唔多,面對電車路嗰間食過幾次,想試新嘢,見呢間好似唔錯,所以一試,午飯都好多嘢揀,但我想食麵,所以最後都係決定揀麵。 車仔麵嘅餸好多款,眼花撩亂 (選擇困難症) ,最後食咗 4 餸車仔麵 (蘿蔔、豬紅、酸齋及韮菜餃),好好食 ,蘿蔔好甜 ,飲品揀咗豆漿,埋單 $59,都唔算貴。麵嘅湯底揀咗沙嗲汁 (少辣), 都可以,唔係太辣,但有啲麻。整體唔錯,食完見門口有「酸菜魚」,下次晚飯可以試試,我鐘意食㗎。

車仔麵嘅餸好多款,眼花撩亂 (選擇困難症)
,蘿蔔好甜
,飲品揀咗豆漿,埋單 $59,都唔算貴。

2022-11-04
2022-10-18 684 瀏覽
四字總結:「貴,但好食」毫不起眼既門面,你唔會估到入面咁多野食!有火鍋、酸辣粉、烤魚、車仔麵、蠔餅、特色小食等等。淨係睇餐牌都花多眼亂,車仔麵張點心紙仲好多款簡⋯⋯頭都痕我地一共叫左兩碗車仔麵+一碗酸辣粉清湯 蘿蔔 紫菜 木耳 油麵腩汁 冬菇 魚蛋 芝士腸 雞翼 出前一丁仲有份魚皮 係跟車仔麵既餸淨係呢兩碗車仔麵都過百蚊😹佢真係貴 而以上既餸都無乜特色,不過 到酸辣粉上菜時我就知佢貴得有道理雞腳 豬手 燻蹄 勁多料 配料都多 最緊要係佢個紅油好香 香而不膩!雖然呢碗酸辣粉要$6x 但我覺得好抵 兩個女仔食都夠飽!!仲有其他餐單,影定下次到黎試下條烤魚先🙌🏻🙌🏻
四字總結:「貴,但好食」

我地一共叫左兩碗車仔麵+一碗酸辣粉

清湯 蘿蔔 紫菜 木耳 油麵

腩汁 冬菇 魚蛋 芝士腸 雞翼 出前一丁

仲有份魚皮 係跟車仔麵既餸

雞腳 豬手 燻蹄

仲有其他餐單,影定下次到黎試下條烤魚先🙌🏻🙌🏻
2022-10-17
2022-09-21 611 瀏覽
聽同事介紹這裡酸辣粉不錯,看了看他帶回來的單張,還有雞煲,烤魚。想著除了以前在深圳吃探魚外,在香港也沒吃過比較好的,於是便去了試試。我一人叫了個水煮麻辣烤鱸魚,大辣。下單後約二十分鐘才上桌,本覺得有點慢。誰知那魚不知烤過還是炸過,看起來脆卜卜,擺盤賣相亦佳,值得等待。看了看,配菜有蘿蔔、冬菇、豆卜、紅薯粉還有一串豆付干。由於我一個人食,都不敢叫白飯,以免浪費。湯煮滾後馬上嘗試,湯不夠辣未能滿足我,可能為了配合大眾口味。跟店員說了說後,廚師拿了一勺醬料加入盤中,再煮均後,對味了。所以如果嗜辣的話,要註明大辣再加辣。主角鱸魚非常有驚喜,皮脆像吃炸魚皮,魚肉烤過結實煙韌,是我尋找的口感。我覺得水煮魚、酸菜魚要嫰滑,烤魚則要這種煙韌結實口感才入味。這裡的魚真的處理得不錯,整體上配菜,湯汁亦滿意,我會再去吃的。

水煮麻辣鱸魚
2022-09-19
20 分鐘 (堂食)
水煮麻辣鱸魚
  • 烤魚
2022-09-03 410 瀏覽
從沒有想過一間門面不起眼的店舖,裡頭的菜式能夠讓人感受到對食材的尊重與超水準的味道。特別是蠔仔湯飯以及酸辣米線的湯底的底蘊,帶著川瑜的風味卻又與港式口味融為一體,點燃起味覺與舌頭的革命。裡頭的伙記也十分好客而禮貌,而且最近還新加了一杯特飲 兩十多三十塊 一公升多的啤酒杯所滿滿盛載著的洛新花茶,不單只是誠意,更是對客人的尊重。吃完之後 甚至乎是特地開個account來推薦的大家來的這絕不是打手啊!真的值得再來回味!

吃完之後 甚至乎是特地開個account來推薦的大家來的

這絕不是打手啊!真的值得再來回味!
  • 蠔仔湯飯
在附近工作,很累,只想坐低稍作休息,及食少少野補充體力。本身想食酸辣粉$30,但加餸每款$9,我想食豬紅蘿蔔冬菇,就要近$60埋單。所以最後叫咗個兩餸車仔麵$30+多一個餸= 同樣三餸$39。諗住都好,可以認真咁試吓佢嘅湯底同埋車仔麵醬汁。上到嚟嘅樣子:開始放落口,先來一點米粉及麻辣湯,湯底只鹹不辣,立即在望自己張單有冇下錯單。心想,枱面有辣椒油供應,待會可再添加。再咬一口豬紅,是偏實的質地,相比我比較喜歡滑身的,但冇腥味。冬菇是比較細的品種,大約5元硬幣大小,沒有去丁,煮得唔夠淋又唔入味,但未致於實及草青味。再食蘿蔔,成口根又苦、仲要唔入味。再嘗試食多嚿,繼續不停要吐啲渣出來。放棄。心很累,加辣椒油也放棄了。

上到嚟嘅樣子:
豬紅蘿蔔冬菇米粉(麻辣中辣+蔥荽+菜甫)

心很累,加辣椒油也放棄了。

2022-06-09 317 瀏覽
尋晚冇地方食飯,揸車經過見到呢間,附近有位泊車,就落去買咗車仔麵上車食,四個餸$60,湯底好味,雞翼有超級滷水味,炆得又好林,唔錯嘅發現!魚蛋好味,芝心丸真係流出嚟嘅!👍🏻👍🏻雞尖魚蛋都好好食,本身我要米粉,但佢俾咗油麵我,但麵底彈牙好食!可惜距離屋企遠,未能夠買一碗返屋企煲住劇嘆!

魚蛋好味,芝心丸真係流出嚟嘅!👍🏻👍🏻

可惜距離屋企遠,未能夠買一碗返屋企煲住劇嘆!

外賣自取
2022-02-12 523 瀏覽
今日咁啱去開灣仔做野 一個人唔知食咩好 咁啱係附近見到有間車仔麵 就一於試下佢叫咗三餸麵加沙嗲汁 餸有咖哩魚蛋 牛腩 同自家制響鈴 最有印象係個響鈴 因為有成三大塊咁多 不過應該叫佢分開上 唔係好快淋哂 牛腩同魚蛋都ok 幾入味 下次嚟開附近會再食

2021-08-25 1322 瀏覽
酸辣粉好好食花生中規中矩肉臊鹹香,咬落有肉感肥瘦適中芽菜系幼d嗰種,冇草腥味滷蛋入味,不過滷水香差少少薯粉軟糯滑辣椒油都香,中辣黎講唔算辣雞脾系生炸外脆內多汁都做到,但系略嫌調味淡左dd,食到後尾有dd膩,好彩酸辣粉同凍檸茶中和翻。望到個皮有辣椒碎,以為調味都偏惹味香辣,不過食落只有淡淡鹹味。好似我咁嘅重口味人士就覺得差d味埋單51hkd呢個價錢都抵食,雞脾計翻20hkd,酸辣粉唔敷衍,下午茶凍飲只需2hkd。服務都好好,counter好似系老闆女兒,好好禮貌,手腳又快。會再試其他餸
酸辣粉好好食
花生中規中矩
肉臊鹹香,咬落有肉感肥瘦適中
芽菜系幼d嗰種,冇草腥味
滷蛋入味,不過滷水香差少少
薯粉軟糯滑
辣椒油都香,中辣黎講唔算辣

雞脾系生炸

會再試其他餸