2024-11-03 187 瀏覽
【荃灣區】【尋味美食】我上次寫荃灣區嘅餐廳嘅時候都曾經講過,之前做完手術之後都放咗好多時間喺荃灣搵朋友食飯吹水,今次呢個 post 都唔例外。好多時我哋搵餐廳都係求其搵,行到邊食到邊。咁當然,我哋都會睇吓間餐廳係咪順眼先會入去嘅,而呢間就好似隱世小店咁。入到去覺得佢哋啲座位唔係安排得好好,不過又唔會話好逼好侷促嘅,都叫做可以舒舒服服坐低啦。我哋叫咗兩個小菜,分別係 $68 嘅「藤條炆豬肉」同 $78 嘅「椒鹽鯇魚腩」。前者炆得幾正,最緊要係估唔到佢哋都有啲鑊氣,唔只係家常小菜咁簡單。後者都用咗啲時間煮,但係整出嚟都相當唔錯,估佢唔到。而我哋叫呢啲餐,本身就包咗「白飯」同「中湯」,夠晒地道。而套餐亦都包嘢飲,我飲「凍檸茶走甜」,朋友飲「熱奶茶」,都係合理嘅水準。埋單 $146,家常飯嚟講的確係一間隱世小店嚟。。。(地址:荃灣大壩街5號仁蕙苑地下1號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #glo

(地址:荃灣大壩街5號仁蕙苑地下1號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #荃灣西 #尋味美食 #藤條炆豬肉 #椒鹽鯇魚腩 #白飯 #中湯 #凍檸茶走甜 #熱奶茶 #1am1566 #1ambackup
2024-07-30
2024-09-08 292 瀏覽
介紹一間荃灣隱世小店所有小菜由師傅即叫即炒下了單後要預大約15-20分鐘才有得吃碟碟都熱辣辣充滿鑊氣試了幾道菜也覺得物超所值馬來咖喱雞煲$78雞肉夠嫩滑,薯仔好香好好味,咖喱汁撈飯一流涼瓜菜圃煎蛋$60煎香很香蛋味本身怕吃苦瓜但真的不算苦可以接受豉椒炒花甲$68醬汁也很入味唯一可惜有些是合口的整體來說這個價錢能吃到即炒小菜還附有白飯和例湯居然還有飲品一杯是間絕對值得支持的小店尋味美食荃灣大壩街5號
介紹一間荃灣隱世小店
所有小菜由師傅即叫即炒
下了單後要預大約15-20分鐘才有得吃
碟碟都熱辣辣充滿鑊氣
試了幾道菜也覺得物超所值

馬來咖喱雞煲$78
雞肉夠嫩滑,薯仔好香好好味,咖喱汁撈飯一流

涼瓜菜圃煎蛋$60

是間絕對值得支持的小店

尋味美食
荃灣大壩街5號
2024-06-20 485 瀏覽
荃灣是美食大本營,山上山下、街頭巷尾都隱藏著許多美食寶藏,這次我們來趟尋味之遊!尋味美食📍荃灣大壩街5號小店內大約衹有30個座位,座位之間狹窄,大家肩並肩靠坐。店舖裝修簡約,兩邊牆壁分別是介紹店內招牌菜的海報,另一邊是一幅約七尺寬的山水畫作。店內兩款招牌菜,分別是男人的浪漫💜和女人的温柔🧡我們點了兩款晚餐🥢避風塘雞翼🥢豆豉鯪魚炒油麥菜炸至香脆既雞翼再配上港式避風塘蒜香,非常惹味既一道雞翼,上面鋪滿粒粒炸蒜同辣椒仔,雞翼又酥脆,肉質又嫩滑😋清甜爽脆的油麥菜🥬配味道香濃的豆豉鯪魚,兩者嘅結合簡直係絕配,惹味拌飯一流。套餐奉送冷熱飲品/白飯和例湯;小店同時以白飯任裝,例湯任飲作招來;一個套餐大約$65-$90,價錢絶對親民。我們的座位很近廚房,望入去廚房整潔明光;廚房一碟又一碟香噴噴的小炒出爐,鑊氣十足眼見廚師強勁的💪🏻臂灣,使勁的在炒呀炒,以為是經驗老到的大廚師👨🏻‍🍳,望見他側面原來是位年青人。下次再來必定要吃南乳一字骨和椒鹽鮮魷#香港 #美食 #荃灣 #支持小店

尋味美食
📍荃灣大壩街5號

店內兩款招牌菜,分別是男人的浪漫💜和女人的温柔🧡

我們點了兩款晚餐
🥢避風塘雞翼
🥢豆豉鯪魚炒油麥菜

下次再來必定要吃南乳一字骨和椒鹽鮮魷

#香港 #美食 #荃灣 #支持小店
2024-06-19
5 分鐘 (堂食)
  • 避風塘雞翼
2024-05-10 447 瀏覽
已經幫襯過2次, 好夠鑊氣, 上枱全部熱辣辣, 味道都唔錯, 可以添飯, 雖然飯食唔到幾多, 不過有得添飯心理上開心d, 份量價錢都合理, 唯一少少意見就係職員不停開廚房門, 另一次大部份時間直接開住廚房門, 熱氣同油煙味都走晒出嚟, 食完餐飯成身汗同油煙味感覺唔係幾好, 我依然會再幫襯, 但都希望店主睇到可以改善下
2024-04-29 413 瀏覽
有一晚,約了朋友在荃灣吃晚飯,朋友架車泊了在荃灣廣場,於是在附近一帶搵嘢食,搵食期間,朋友收到一張傳單,於是就去看看有什麼食。嚟到呢間食店,細細間,但餐牌上嘅食物都啱食,我哋點了一個通菜炒牛肉同埋一個啫啫雞煲,味道非常唔錯,職員話白飯同餐湯唔夠可以再添,我哋最後都叫多咗一個白飯。雖然眼見職員做到冇停手,但係回應食客都好有禮貌。我朋友仲講笑咁問職員,話檸檬茶飲晒有冇得添飲?職員竟然回答如果你想要都可以俾你,最後我哋都冇叫,但感覺非常良好,試問今時今日咁嘅服務態度邊度搵?所以已經極力推介呢間小店俾住荃灣的朋友,有機會我哋都會再嚟食。
2024-04-25
2024-04-25 263 瀏覽
夠镬氣!老板娘好好人!第一次幫襯 8點幾入到店鋪唔洗等位 不過晚餐套餐已經賣得七七八八 睇返大餐牌仲有好多選擇 然後叫左個XO醬茄子排骨煲 老闆娘好好人先比個例湯我飲下 等左15分鐘上菜 熱辣辣啫啫声 出哂煙夠鑊氣 加埋白飯任添 重送飲品 盛惠75大元!超值
夠镬氣!老板娘好好人!
2024-04-24
45 分鐘 (堂食)
  • XO醬茄子排骨煲