#shibafatfat為食記- Like and follow @shibafatfat -//呢間小店係小肥柴朋友推介,話佢哋有台灣蛋餅同濃濃嘅人情味,小肥柴當然要支持下啦🥰座位唔多,裝修亦都唔見得奢華。迎面而來嘅係一個親切嘅老闆,除咗主動打招呼之外,亦都好親切咁推介佢哋嘅食物。嗰種親切感好真誠,唔係為咗打份工而偽造出嚟。小肥柴同朋友叫咗蛋餅套餐配柚子汁,一份係肉鬆加吞拿魚($58)、一份係培根加芝士加薯餅($58),鹽酥雞、花枝丸~(冇標價,每人$100埋單🤣)一句講晒,肉鬆加吞拿魚蛋餅同花枝丸好有驚喜,熱辣辣食簡直係人生一大享受,大推介!🥳其餘嘅食物就不過不失,拍得住台灣一般早餐店嘅水準~不過值得一讚嘅係:每次老闆遞上彩色嘅時候都會講聲多謝,拉近左同食客嘅距離。仲有,呢間鋪頭夜晚關8:00,而肥柴唔知情下吹水吹到8:30都冇趕我地走,好滾動😭所以話,小店值得支持永遠有原因🥳🥳唔知你哋心目中嘅小店又係邊間呢,歡迎話俾小肥柴知呀🥰//環境 3/5食物 4/5CP值 4/5回頭率 4/5 總評級:#Shibafatfat感覺暖暖的//📍 小倆口台式漢堡蛋餅專賣店鰂魚涌芬尼街22-46
#shibafatfat為食記

📍 小倆口台式漢堡蛋餅專賣店
鰂魚涌芬尼街22-46號海暉大廈地下32K號舖
#Shibafatfat去小店
蛋餅套餐配柚子汁
雖然香港有好多賣珍珠奶茶同埋牛肉麵等等台式食品嘅餐廳,但係賣台式早餐嘅就比較少見。😅 今次就試吓喺鰂魚涌呢間。😙⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣台灣鹽酥雞鐵板烏冬($58) [好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣+⁣⁣⁣⁣凍台式奶茶[好飲度:7/10]⁣⁣⁣⁣因為嗰日花枝賣晒,哩個烏冬幫我哋轉左鹽酥雞。🥴 哩個鹽酥雞超好食,外皮層椒鹽較得啱啱好,亦都好酥脆。😋 入面嘅雞肉都好有肉汁。💦 烏冬好煙韌,口感非常好,再加上粟米粒減低咗肥膩嘅感覺。👍🏻 跟餐免費配嘅奶茶,我覺得熱嘅仲好飲。🤓⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣吞拿魚肉鬆招牌蛋餅($58) [好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣+⁣⁣⁣⁣熱台式奶茶[好飲度:8/10]⁣⁣⁣⁣薄薄嘅蛋皮入面室滿晒吞拿魚肉同埋肉鬆,配搭得幾好。 蛋皮亦都煎得夠薄,啱啱好。😙 而且具有台灣果種特製醬料,更有地道風味。🇹🇼 跟餐免費配嘅熱台式奶茶係佢哋嘅招牌飲品。🧐 比係台式飲品舖,佢唔會太甜, 怕甜嘅都唔洗驚。☺ 而且飲完一啖之後都有啲回甘,所以唔錯。🤩⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣全新蝦排堡($65) [好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣+⁣⁣⁣⁣香滑水蜜桃乳酪(轉配+$15) [好飲度:7/10]⁣⁣⁣⁣漢堡包入面除咗夾著
台灣鹽酥雞鐵板烏冬($58) [好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣
凍台式奶茶[好飲度:7/10]⁣⁣⁣⁣
台式奶茶

台灣鹽酥雞鐵板烏冬

吞拿魚肉鬆招牌蛋餅($58) [好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣
熱台式奶茶[好飲度:8/10]⁣⁣⁣⁣

全新蝦排堡($65) [好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣
+⁣⁣⁣⁣
漢堡包入面除咗夾著蝦餅之外,亦都夾住新鮮爽脆嘅生菜,而且亦有好惹味嘅燒烤醬。😜 成塊蝦餅都好彈牙,食落都幾有蝦味。🦐 跟餐有好厚肉嘅薯角。🍟 加錢配咗香滑水蜜桃乳酪。🥛 乳酸入面充滿水蜜桃嘅味道,好清新。😇⁣⁣⁣⁣
全新蝦排堡

香滑水蜜桃乳酪

番薯煎餅加蛋($40) [好味度:7/10]⁣⁣⁣
開頭驚唔夠飽,所以叫埋哩個。🤫 哩個煎餅入面夾雜著番薯蓉,所以食落甜甜地。🍠 而加咗嘅雞蛋就中和番個甜味。🐣 而且煎餅本身有啲煙韌,幾有咬口。🥳 食埋哩個之後真係勁飽。😬⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
番薯煎餅加蛋

整體黎講,呢到真係幾有台式早餐嘅感覺。😎 而且佢全日供應,晏晝都食到。🥰⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
S-Yoco Bistro(鰂魚涌芬尼街海暉大廈32K號舖)⁣
其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
全新蝦排堡
香滑水蜜桃乳酪
番薯煎餅加蛋
2019-05-28 287 瀏覽
老闆很親切,會給你點菜建議。我們點了蛋餅和雞排漢堡。蛋餅很普通,跟我自己做的蛋餅差不多⋯雞排非常薄⋯雞排附餐的格子薯餅炸得很乾硬。有點失望,除非距離很近,要不然真的不用過去吃⋯
老闆很親切,會給你點菜建議。我們點了蛋餅和雞排漢堡。
蛋餅很普通,跟我自己做的蛋餅差不多⋯
雞排非常薄⋯雞排附餐的格子薯餅炸得很乾硬。
有點失望,除非距離很近,要不然真的不用過去吃⋯
2019-05-20 340 瀏覽
上網無意間睇到介紹一間食蛋餅既台式餐廳,睇完後已經覺得一定要去食。今日終於同女朋友去試一試。鋪頭黎講,小倆口都算幾細,所以要等位都正常,我地3點幾去到,大概都等左15分鐘。同埋入面大約得4,5張枱左右,所以坐落會有少少逼。我地點左一份粟米肉鬆蛋餅同一份香辣雞堡餐。黎到呢度,蛋餅一定係必試既。蛋餅既蛋味同肉鬆十分搭配,而且再加埋粟米,有多層口感。另外,蛋餅既皮一d都唔厚唔韌。最後,好重要 - 蛋餅一定要趁熱食,凍左味道會大打折扣。至於個香辣雞堡相比下較為遜色,不過不失,並不特別。薯角既份量亦都唔多,所以性價比唔高。總括黎講,中意食蛋餅既朋友可以去一戰。

總括黎講,中意食蛋餅既朋友可以去一戰。
2019-05-11
15 分鐘 (堂食)
2019-05-14 341 瀏覽
今日接了小石頭放學後到了一間小店吃蛋餅😘我們點了肉鬆粟米蛋餅、蔥抓餅加蛋和芝士、總裁牛肉漢堡薯角、台式熱奶茶和香滑水蜜桃乳酪🍽🥛 小石頭好中意食蛋餅,肉鬆和甜甜的粟米配上薄薄的蛋餅真的好有台灣風味🌯乳酪飲品他一個人仔全喝光光了😄 台式奶茶也好合我的口味,不會太甜又剛剛好👍蔥抓餅又脆又煙韌,而Burger的牛肉又厚厚的很豐富🍔最重要是老闆很有人情味,會跟我們傾談也有誠意即叫即做出最佳的熱食給我們!小石頭離開時也說好味!我們會再回來吃蛋餅的😉

2019-04-27 426 瀏覽
台灣野食一向到好多人鐘意,我其中最鐘意台灣既早餐就係蛋餅啦今日特登過黎食蛋餅可能肚餓最後到叫左好多野台灣花枝鐵板烏冬$58-花枝丸好有咬感彈牙,同埋烏冬同醬汁係鐵板一齊炒,好有台灣獨特鐵板個種味道培根芝士蛋餅-蛋餅餅皮脆卜卜,但中間又好鬆軟,比較特別既係醬汁已經埋入面,食既時間甜甜地食到好香既蛋味起司雞腿堡-$65漢堡可以岩岩好啖咬哂,雞腿炸得好脆,咬落去仲有熱辣辣既汁流出黎蕃薯煎餅-$35口感煙韌且香甜,食落有淡淡蕃薯甜味
台灣野食一向到好多人鐘意,我其中最鐘意台灣既早餐就係蛋餅啦
今日特登過黎食蛋餅
可能肚餓最後到叫左好多野

蕃薯煎餅-$35口感煙韌且香甜,食落有淡淡蕃薯甜味
2019-04-23 272 瀏覽
一直想吃很久,最近終於有機會嚐試了。店員(還是老闆🤔?)的服務很好,食物制作感覺得到蠻用心的,還送了coupon下次可用。建議堂食,熱呼呼的馬上吃最好吃。但是份量比較少,一個套餐吃不飽,所以感覺這個份量的話,價錢相對是貴了點,如果份量可以加大就好了。總括而言,下次會再光顧的,但未必會是首選。
一直想吃很久,最近終於有機會嚐試了。
建議堂食,熱呼呼的馬上吃最好吃。
總括而言,下次會再光顧的,但未必會是首選。
外賣自取
2019-01-25 929 瀏覽
有同事話呢間幾好食 , 唸住去試下叫左個蛋餅 肉鬆加芝士 連野飲48蚊一來到有少少中伏感 份量少 價錢貴 味道好一般坦白講 Quarry Bay 禁多食肆好多都好平 重要份量好多所以我覺得真係 唔會有下次
有同事話呢間幾好食 , 唸住去試下
叫左個蛋餅 肉鬆加芝士 連野飲48蚊
一來到有少少中伏感
份量少 價錢貴 味道好一般

坦白講 Quarry Bay 禁多食肆
好多都好平 重要份量好多
所以我覺得真係 唔會有下次

2018-12-16 916 瀏覽
之前睇雜誌睇新聞都見到好似好吸引咁, 特登星期日就過嚟食,蛋餅正正常常質素普通,落料比得好孤寒,奶茶亦都好明顯係開粉沖但無所謂啦。再黎就呢個$78嘅漢堡包,個樣好似比車撞過咁,唔怪得佢拎黎嗰陣都話唔好意思,仲要漏咗芝士,同店員反映左之後,佢話唔好意思漏咗芝士笑笑口就諗住行開,我呆左,漏咗唔緊要,但佢完全冇諗過加返落去,佢諗住博個客當冇事又可以慳返。漢堡包啲牛肉又乾又硬,咁嘅餐廳俾幾多錢落閘宣傳,但啲食物質素咁差,唔會有下次!

2018-10-28 894 瀏覽
自從在台灣食過蛋餅做早餐就愛上了,有時間想吃便會下午食飯時候去食小倆口,午餐時候,都不用等位。粟米肉鬆蛋餅並招牌黑糖奶茶是絕配的。還有蛋餅上甜甜的醬是令我每次想再次光顧的原因。

粟米肉鬆蛋餅
粟米肉鬆蛋餅
2018-10-04 756 瀏覽
朋友帶完我去太安樓,就話去呢度其實個飯都未落格,又食第二餐所以我哋行過去 ,希望消化一下間舖有啲難搵,係轉彎嘅轉彎仲以為盪失路😂😂舖仔細細,老闆可能見放慢曬手腳,即刻問係咪唔啱食(我點敢答佢食飽飯先過嚟)雖然好味但如果個蛋餅當brunch會開心啲蔥抓餅都幾好好多蔥又香口希望下次餓住嚟食再試真啲
朋友帶完我去太安樓,就話去呢度
其實個飯都未落格,又食第二餐
所以我哋行過去 ,希望消化一下

間舖有啲難搵,係轉彎嘅轉彎
仲以為盪失路😂😂

舖仔細細,老闆可能見放慢曬手腳,即刻問係咪唔啱食
(我點敢答佢食飽飯先過嚟

下午茶
煙肉芝士蛋餅
蔥抓餅
2018-06-27 1298 瀏覽
香港賣台式蛋餅或手抓餅既餐廳多數都係小店,沒有座位,只供外賣。但今次呢間雖然都係小店,但入面有雅座,坐到十人左右,裝修簡單乾淨。我同女友各自叫一個套餐,我既套餐有蛋餅加黑糖奶茶,奶茶非常香滑,甜度啱啱好。至於蛋餅雖細份,但用料十足,每一啖都嚐到厚厚既煎蛋同煙肉,加上餅皮有啲煙韌,味道一流!女友就叫左手抓餅套餐,賣相特別,同我平時係街食既不同,煎得非常香口,用料亦十足。以台灣食物黎講大家可能覺得偏貴,但一個套餐非常飽肚,加上這類小店喺香港買少見少,值得支持。

培根芝士蛋餅

手抓餅

黑糖奶茶
2018-05-20
手抓餅
黑糖奶茶
  • 芝士培根蛋餅
2018-06-16 2905 瀏覽
由於太耐無去台灣啦,之前食過台灣早餐既蛋餅一試愛上,所以成日都想食,加上我又本身鐘意食蛋尼間位於鰂魚涌既小店主打整蛋餅🥞店內選擇不多,而且真係一間好細既食店大概有十個位左右。星期六去人流很少,幾乎包場除左蛋餅店內新推漢堡餐配飲品、薯角叫左個A1招牌120g手製牛肉《總裁牛肉蛋堡》$78 配左個奶茶☕️漢堡睇落好大個,樣就麻麻,牛堡既肉夠嫩但吾夠實,好快散晒,配生菜芝士再加左平時超市買到既黑椒醬汁,堅普通吾值尼個價錢薯角炸得剛好,反而仲好食另外叫左個主打《招牌蛋餅B4薯餅加芝士》$48配左奶茶蛋餅好香脆煎得剛好,配埋芝士薯餅好吸引,皮好煙韌,配埋好濃郁既芝士薯餅好滋味而奶茶係台灣珍珠奶茶既味道,所以相對茶記既奶茶比較甜一點。另外仲叫左個小食《脆雞塊》$25好失望😞原來只係現成既番炸麥樂雞仲要勁熱氣,老麥仲好食過佢所以下次再食都只會食番蛋餅🥞

大概有十個位左右。
星期六去人流很少,幾乎包場

除左蛋餅店內新推漢堡餐配飲品、薯角

總裁牛肉蛋堡

薯角炸得剛好,反而仲好食
另外叫左個主打《招牌蛋餅B4薯餅加芝士》
$48配左奶茶

而奶茶係台灣珍珠奶茶既味道,所以相對茶記既奶茶比較甜一點。
招牌蛋餅配飲品

另外仲叫左個小食《脆雞塊》$25
好失望😞原來只係現成既番炸麥樂雞仲要勁熱氣,老麥仲好食過佢

炸雞塊

所以下次再食都只會食番蛋餅🥞
2018-05-19
75 分鐘 (堂食)
招牌蛋餅配飲品
2018-05-16 1266 瀏覽
同事看到介紹說公司附近有即點即整的蛋餅喔!!所以就找了一個工作天的下午去吃吃看~招牌蛋餅有四款可以選擇,有芝士的配搭是最多的呢連飲品的話是$48 (不設加一服務費)我選了 - 芝士 + 肉鬆。說到蛋餅的話,這兩款好像是必選!? 滿滿的肉鬆在吃時都跌出來了 ... 吃起來很鬆軟~鹹香的味道配上芝士更滋味!重點的是蛋餅皮的口感很Q軟,還有滿滿蛋香!最後還有店秘製~帶甜味的醬料。同事點的則是 - 肉鬆 + 粟米。飲品有凍/熱的奶茶或是水蜜桃茶!我們都選了熱水蜜桃茶,水蜜桃味很濃郁,聞起來好香~喝的話也不算太甜!這店除了蛋餅外,也有鐵板烏冬或是漢堡。若果午飯時間吃悶了,試試這些也不錯喔 (੭ु≧▽≦)੭ु
同事看到介紹說公司附近有即點即整的蛋餅喔!!
所以就找了一個工作天的下午去吃吃看~

招牌蛋餅有四款可以選擇,有芝士的配搭是最多的呢
連飲品的話是$48 (不設加一服務費)

我選了 - 芝士 + 肉鬆
說到蛋餅的話,這兩款好像是必選!?
芝士 + 肉鬆蛋餅

同事點的則是 - 肉鬆 + 粟米。
飲品有凍/熱的奶茶或是水蜜桃茶!
水蜜桃茶

這店除了蛋餅外,也有鐵板烏冬或是漢堡。
若果午飯時間吃悶了,試試這些也不錯喔 (੭ु≧▽≦)੭ु
2018-05-04
芝士 + 肉鬆蛋餅
2018-05-12 719 瀏覽
很少能在香港吃到好吃的蛋餅喔~這家小店真的做得不錯,雖然在香港但是絕對有台灣的水準。來吃推薦吃蛋餅喔~這次我叫了凍奶茶,芝士肉鬆蛋餅。奶茶不能做無糖的,但是就做了少糖(好彩不是很甜)。蛋餅新鮮做的,所以超級燙,燙到舌頭了🤣蛋餅份量有點少啦,對於大吃的我只是一個零食。但是48塊做一個零食實在太貴了...男生應該會吃不飽🙈 吃不飽可以試試他們的台式蔥油餅,好像也不錯。其實很希望他們不是用一次性的餐具啦,有點不環保。很期待下次可以在這邊吃其他的東西。

芝士肉鬆蛋餅套餐
2018-05-12