2022-08-21 43 瀏覽
食物一流, 叫咗西蘭花同青口。 份量都唔少。 薯蓉西蘭花 配搭適合。Very yummy. 飲品仲可以叫台式奶茶加爆珠。 非常好飲, 呢個地方環境好舒適值得encore。 仲有飯後有甜品任食好難得 咁嘅價錢。 唔打誤撞喺永安 apps搵到。 喺海逸君綽酒店 住宿但係過嚟食嘢超近。
2022-08-15 46 瀏覽
小城鎮 - 街角中隱世餐廳今日黎到北角一間西餐廳,位置在內街附近,門面看起來是非常親民的一間西餐廳,內裏名副其實的確是一間小城鎮,裝修設計以仿紅磚牆身、西式風格的設計。酥皮湯$48升級的套餐,套餐包括酥皮湯、飲品和甜品。非常地道的酥皮湯,湯底是忌廉雞肉。地中海海鮮薄餅 $118材料非常豐富的薄餅,有大蝦、蜆肉和魷魚,配上醬汁和芝士,非常惹味。小城鎮香烤脆皮豬手配酸菜及薯蓉 $208小城鎮的主角,超大隻的烤豬手,外皮十分香脆,啖啖肉,烤焗的時間剛好,肉質不會太乾身,配上芥辣、酸菜,還有薯蓉和烤配菜。夏威夷果仁朱古力 補$10香濃的朱古力加上夏威夷果仁。芒果爆珠梳打 補$12超級夢幻的梳打,特濃芒果味加上粒粒爆珠,相當有驚喜。鮮果奶凍及豆腐味雪糕最後套餐附送的甜品,相當圓滿的結尾,
小城鎮 - 街角中隱世餐廳

$48升級的套餐,套餐包括酥皮湯、飲品和甜品
非常地道的酥皮湯,湯底是忌廉雞肉。

地中海海鮮薄餅 $118

小城鎮香烤脆皮豬手配酸菜及薯蓉 $208

夏威夷果仁朱古力 補$10
香濃的朱古力加上夏威夷果仁。

芒果爆珠梳打 補$12
超級夢幻的梳打,特濃芒果味加上粒粒爆珠,相當有驚喜。

鮮果奶凍及豆腐味雪糕
最後套餐附送的甜品,相當圓滿的結尾,
2022-08-15 38 瀏覽
大食妹近排食豬手食上癮,無論食中菜定西餐都忍唔住要試下個豬手今日去左北角食西餐,今次個豬手系香脆烤焗,相對脆口同乾身香烤脆皮豬手$208層皮好脆,烤焗無炸豬手咁油膩,食落無咁濟豬手個size對得起個價錢,兩個人share 都食唔曬豬手肉都夠多,而且唔鞋,好正墨汁海鮮燴飯$98海鮮燴飯比外面食的濕身,墨汁味好重海鮮有少少雪味,相對豬手有少少失色酥皮湯主菜加錢可以轉套餐,會包酥皮湯、甜品同餐飲酥皮湯湯底配左粟米湯,比較稀,浸酥皮食唔錯榛果朱古力$12朱古力上面有一大pat cream 好邪惡呢芒果爆珠梳打$10唔會死甜,又可以試到兒時最愛

今日去左北角食西餐,今次個豬手系香脆烤焗,相對脆口同乾身
香烤脆皮豬手$208
層皮好脆,烤焗無炸豬手咁油膩,食落無咁濟
豬手個size對得起個價錢,兩個人share 都食唔曬
豬手肉都夠多,而且唔鞋,好正

墨汁海鮮燴飯$98
海鮮燴飯比外面食的濕身,墨汁味好重
海鮮有少少雪味,相對豬手有少少失色

酥皮湯
主菜加錢可以轉套餐,會包酥皮湯、甜品同餐飲
酥皮湯湯底配左粟米湯,比較稀,浸酥皮食唔錯
榛果朱古力$12
朱古力上面有一大pat cream 好邪惡呢

芒果爆珠梳打$10
唔會死甜,又可以試到兒時最愛

2022-08-14 23 瀏覽
收工想放鬆下,約咗個同事收工飲下酒,搵到呢間喺北角嘅西餐廳,有酒飲有西餐食又有甜品fit晒。餐廳裝修同佢個名好配搭,有好多小城鎮嘅擺設同裝飾,有少少係外國餐廳嘅感覺。前菜我哋叫咗個沙律,估唔到煙三文魚份量咁多,好抵食,而且個汁係蜂蜜醋,相當特別,又甜又少少酸,配沙律簡直一流。主食比目魚同埋豬仔骨,味道都相當唔錯,叫埋杯紅酒飲,相當適合。最後食埋佢個甜品,相當滿足。另外要提一提佢水果茶,好適合女仔飲,但又唔會好甜又有個香味。
2022-08-08 28 瀏覽
偶爾找到呢間「小城鎮」西餐廳,一進入去餐廳,就給它的裝潢設計吸引,配搭古色古香,而且水吧位置係惟妙惟肖嘅仿古磚,而且價錢也很大眾,份量也很多。酥皮南瓜湯是日南瓜湯,不單只外表吸引,香甜濃密的南瓜,口感濃郁,而且清新又帶田園感覺!蟹棒粟米蛋粒沙律 配 自家製沙律醬蟹柳量超多又鮮美,沙律中加了菠蘿令層次豐富,又帶酸酸甜甜的味道,清新又開胃,超讚!香草煙三文魚比薩餅底薄,咸香鮮美,而且又非常香脆可厚, 抵食又飽肚。香烤脆皮豬手 配 酸菜&薯蓉咸香之餘,非常之脆口。雖然看到豬手脂肪厚,但當沾上英式芥末醬後,食落口完全不覺油膩,開胃又滿足。而且可以再配搭酸菜一同食,亦有另一番風味。旁邊的蒜香薯蓉入口香滑濃郁,令人一啖接一啖,停不了口。水果茶哇!超大杯!而且茶中有火龍果、藍莓、士多啤梨、檸檬,十分足料。茶味不濃,偏向水果香甜。
偶爾找到呢間「小城鎮」西餐廳,
一進入去餐廳,就給它的裝潢設計吸引,

酥皮南瓜湯

蟹棒粟米蛋粒沙律 配 自家製沙律醬

香草煙三文魚比薩
餅底薄,咸香鮮美,而且又非常香脆可厚, 抵食又飽肚。

香烤脆皮豬手 配 酸菜&薯蓉

水果茶
2022-08-07 62 瀏覽
今晚收工去左北角既西餐廳小城鎮食晚飯,之前黎過覺得好抵食而食物質素都幾好,實行食過返尋味。呢間餐廳既主題係懷舊火車,裝修佈置都有特色,收銀處係火車售票處,牆上掛左唔同國家時間既時鐘,入到去有少少身在歐洲火車站既感覺。食物方面,餐廳主打西餐,餐牌有沙律,湯,手工比薩,意大利大廚麵,特色飯,大廚推介主菜,滋味小食,飲品,酒類。今晚叫左兩碗湯,一份沙律,兩份主菜同兩杯飲品分享。酥皮湯兩碗酥皮湯熱辣辣上枱,已經聞到好香既酥皮味,酥皮浸落湯好味道,完全唔油膩。湯底係西蘭花忌廉湯,味道都唔錯。蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬係新鮮沙律菜底配有幾粒車厘茄,上面加左大量蟹柳肉,烚蛋片,再加上少少粟米粒同菠蘿粒,仲有少少蟹籽,滑溜沙律醬好豐富,成份沙律都好有味,蟹味好濃,粟米粒同菠蘿粒仲可以加添口感。香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉 $148香煎三文魚扒好大塊,三文魚扒塊皮係脆既,都有好多肉食,又無骨,可以配白色忌廉檸檬汁食。下底墊有滑溜薯蓉,伴有西蘭花一大件,滑溜椰菜,兩粒車厘茄同翠玉瓜兩片。好健康既一道主菜。10oz安格斯西冷牛扒配薯條 $20810oz安格斯西冷牛

今晚叫左兩碗湯,一份沙律,兩份主菜同兩杯飲品分享。
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉 $148
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉
10oz安格斯西冷牛扒配薯條 $208
10oz安格斯西冷牛扒配薯條
10oz安格斯西冷牛扒配薯條用左塊大木板上枱。西冷牛扒上面加咗香草,調味簡單。我地要求3成熟,果然肉質超嫩,肉汁都仲好豐富。
10oz安格斯西冷牛扒配薯條
可選黑椒汁或者燒汁,我就揀左燒汁。薯條係粗身,食落啖啖澱粉質。上菜時服務員仲體貼比埋支裝茄汁。配菜一樣都係西蘭花,兩片翠玉瓜,兩粒車厘茄同梛菜,非常豐富。
草莓爆珠梳打 $36
蜜桃爆珠梳打 $36
草莓爆珠梳打,蜜桃爆珠梳打
兩杯爆珠梳打都好大杯,杯邊放左一片檸檬裝飾。味道主要係底,要搞渾先好飲,草莓爆珠梳打即刻成杯變咗淺粉紅色。兩杯味道都唔太假,好飲呀。蜜桃就係黃色,味道好香桃味。汽亦唔會太多。最驚喜係下底嘅爆珠,即係薄皮啫喱粒,一咬即穿,好過瘾。
草莓爆珠梳打
最後叫左兩款甜品

鮮果奶凍

奶凍超滑溜,上面加左適量士多啤梨醬,兩片火龍果同一粒藍莓,非常好食,又滑又唔過甜。
黑芝麻雪糕球

黑芝麻雪糕球上面仲加左彩色朱古力碎,小朋友至愛。
黑芝麻雪糕球
今餐食物質素基本上都唔錯,服務員態度好友善,呢餐食得開心。最後多謝友人請客。
2022-08-04
草莓爆珠梳打
2022-08-04 32 瀏覽
小城鎮地址:北角明園西街2-6號明苑中心地舖因要北角轉車,交通上我會經呢度, 工作時會在附近尋找些食新肆。小城鎮是西餐, 價格親民, 讓人輕鬆自在食飯的地方。Menu由扒、PASTA、pizza、SNACKS,All Day Breakfast等酥皮湯好耐都飲過了,酥皮沉入忌廉菜湯中雞沙律很大碟,雞扒是煎起熱的呢。仲有車里茄同雞蛋及菠蘿,醬汁分開上,雞扒太大塊,食完經已飽了一半。豬肋骨跟著條,美式,bbq sauce 是好味要訣,個肋骨也是份量驚人,有10節肋骨,基本上食肋骨用手拎起食,係最滋味同方便。紅酒牛尾薯蓉同雜菜,牛尾膠質豐富,配紅酒汁甜甜地有淡淡紅酒香。十勝紅豆奶茶,紅豆粒甘甜軟腍,伴抹茶醇香中和一下甜度。百香果梳打好涼快呢餐多到夠3人食,滿足度100分。
小城鎮
地址:北角明園西街2-6號明苑中心地舖

是西餐, 價格親民, 讓人輕鬆自在食飯的地方。

酥皮湯好耐都飲過了,酥皮沉入忌廉菜湯中

十勝紅豆奶茶,紅豆粒甘甜軟腍,伴抹茶醇香中和一下甜度。

百香果梳打好涼快

呢餐多到夠3人食,滿足度100分。
2022-08-04 1525 瀏覽
有個best fd同事生日, 起公司附近揀咗間評價高一點的西餐廳lunch同佢慶祝見呢度lunch都有好多選擇, 一於帶佢嚟試試環境都幾外國風, 係坐得舒適嘅, 檯與檯之間會有空間見佢生日, 食好d點咗2份大廚推介的午餐, lunch set都附送是日餐湯 (蘑菇忌廉湯) 或沙律和飲品 (特飲需加錢)餐湯和沙律都無乜特別, 是正常唔難吃的飲品加了不$10換我特飲, 因為實在太熱, 想飲D冰凍超爽口的左: 藍色多瑙河爆珠梳打 (是薄荷檸檬味)右: 蜜桃爆珠梳打杯底有好多爆珠, 我超鐘意呢D口感, 好得意望到2杯嘅漸變顏色, 好似去咗旅行咁, 起lunch來個小break好寫意10oz安格斯肉眼扒配薯條 $208喜歡木板是乾爽不是濕濕的, 而且擺盤也很精美除咗有波浪薯條外, 仲有擺到好似花朵般的烤蔬菜5成熟的肉眼, 生熟度剛好, 切開沒有血水浸出廚師把肉眼扒的表面煎得香香的, 加埋迷迭香做調味, 食的時間帶點香味!厚嫩有肉質感的肉眼, 帶有少少筋, 都屬正常的 (最怕果D用梳打粉醃到無哂肉質同肉味嘅牛扒)我鐘意食食物嘅原味道, 黑椒汁分開上, 配合想蘸嘅時候就蘸而佢嘅黑椒汁唔會好辣, 唔會
見呢度lunch都有好多選擇, 一於帶佢嚟試試
環境都幾外國風, 係坐得舒適嘅, 檯與檯之間會有空間
見佢生日, 食好d
餐湯和沙律都無乜特別, 是正常唔難吃的
左: 藍色多瑙河爆珠梳打 (是薄荷檸檬味)
右: 蜜桃爆珠梳打
杯底有好多爆珠, 我超鐘意呢D口感, 好得意
左: 藍色多瑙河爆珠梳打 右: 蜜桃爆珠梳打
10oz安格斯肉眼扒配薯條 $208
喜歡木板是乾爽不是濕濕的, 而且擺盤也很精美
除咗有波浪薯條外, 仲有擺到好似花朵般的烤蔬菜
5成熟的肉眼, 生熟度剛好, 切開沒有血水浸出
10oz安格斯肉眼扒配薯條
我鐘意食食物嘅原味道, 黑椒汁分開上, 配合想蘸嘅時候就蘸
而佢嘅黑椒汁唔會好辣, 唔會好刺激
另一份主菜
西班牙穀飼橡果黑毛豬
同樣都是有靚靚的烤蔬菜, 配了蒜香蜂蜜燒汁, 蒜味濃, 朋友很喜歡, 我就覺得稍減醬汁會更佳
西班牙穀飼橡果黑毛豬

比肉眼拱薄身點, 質感軟嫩, 都好食
廚師已將黑毛豬扒切4片上碟, 大家都食得方便, 也容易d share
西班牙穀飼橡果黑毛豬
總括來說, 是很抵食的, 可說是抵吃兼大份, 烤蔬菜都吃不下了~
咁近公司, 下次要再帶其他同事來試試!
2022-08-01
左: 藍色多瑙河爆珠梳打 右: 蜜桃爆珠梳打
2022-06-07 229 瀏覽
今次同朋友去呢間little town嘅餐廳值得推介☺️份量大而且價錢都唔錯最近學識咗健康飲食,首先嗌咗一碟煙三文魚蜂蜜醋沙律,前菜食沙律特別開胃。蔬菜新鮮,三文魚份量好足夠,可以同朋友share!啱啱先至話食得健康啲,轉頭又嗌咗炸嘢🤣唔緊要啦,疫情期間忍咗咁耐,係要treat吓自己。主菜我叫咗英式炸魚柳外皮薄脆,一咬就碎,而且熱辣辣上,感覺係新鮮炸起!魚肉大塊厚身,揸得剛剛好,魚肉依然滑溜,做到外脆內軟。薯仔都相當唔錯,粗薯新鮮炸起,口感更好朋友就嗌左安格斯西冷牛扒,超級入味,而且肉質好軟熟,配埋黑椒汁好夾!今次又有驚喜😍就係呢碟炸物拼盤!雞翼都係揸得外皮香脆,雞肉鮮榨又juicy 😯(炸蠔)我嗌咗個杯芒果爆珠梳打好好飲最後想試埋佢哋嘅甜品,嗌咗個朱古力蛋糕,細細件啱啱好😮‍💨因為已經好飽

啱啱先至話食得健康啲,轉頭又嗌咗炸嘢🤣
唔緊要啦,疫情期間忍咗咁耐,係要treat吓自己。

今次又有驚喜😍就係呢碟炸物拼盤!
雞翼都係揸得外皮香脆,雞肉鮮榨又juicy 😯(炸蠔)
我嗌咗個杯芒果爆珠梳打好好飲

2022-06-04 112 瀏覽
今日去左北角周圍行搵食,去左間裝修好有特色,以火車為題既餐廳,可以打卡一番❣️煙三文魚沙律配蜂蜜醋食個沙律開下胃先,好大份沙律,半隻熟蛋+好fresh 既沙律菜配上煙三文魚,配上蜂蜜醋清清地無增磅既煩惱❣️香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁 (跟薯蓉)健康人士出街食既熱門之一,三文魚扒無特別調味,按自己喜好點上忌廉檸檬汁,一大球薯蓉,份量好夠,仲有D 配菜好好味👍🏻❣️西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁嘩!份量好大,好多燒汁唔怕乾真真,同樣有大大球薯蓉同好好味既配菜,夠哂飽肚❣️蜜桃爆珠梳打+芒果爆珠梳打2杯都有片檸檬,變得更加fresh,杯野飲唔甜,又有爆珠逐粒爆,好鍾意爆珠個口感🤭❣️藍莓芝士蛋糕+朱古力曲奇慕絲蛋糕食飽最後食埋甜品,為呢個晚餐劃上完美記號

❣️煙三文魚沙律配蜂蜜醋

❣️香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁 (跟薯蓉)

❣️西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁

❣️蜜桃爆珠梳打+芒果爆珠梳打

❣️藍莓芝士蛋糕+朱古力曲奇慕絲蛋糕
食飽最後食埋甜品,為呢個晚餐劃上完美記號
2022-06-02 97 瀏覽
呢間餐廳以火車爲主題 有啲似歐洲嘅火車站餐廳行親民路線 價錢大眾化 食物水準亦都唔錯煙三文魚沙律配蜂蜜醋 ($72)煙三文魚唔會好鹹 沙律菜新鮮爽脆蜂蜜醋酸酸地又帶點甜味 非常開胃 蒜蓉香草焗羊架 ($168)羊架有三支骨 肉質細嫩 調味岩岩好配搭不同蔬菜同薄荷醬 個人覺得擺盤幾靚紅酒燴牛尾配薯蓉 ($118)牛尾份量十足 而且絕對唔係骨多過肉啲肉炆得非常軟腍 輕輕一推就骨肉分離加入$48 就可以升級加配 湯 餐飲同甜品平時少機會飲倒酥皮湯 今次呢款係羅宋湯酥皮即叫即焗好香脆 絕對冇浪費我quota紅豆宇治抹茶 (+$10)餐飲加錢要咗紅豆宇治抹茶 對我黎講略甜藍莓芝士蛋糕蛋糕細細件 質感係比較creamy 都唔錯
呢間餐廳以火車爲主題 有啲似歐洲嘅火車站
餐廳行親民路線 價錢大眾化 食物水準亦都唔錯
煙三文魚沙律配蜂蜜醋 ($72)
煙三文魚唔會好鹹 沙律菜新鮮爽脆
蜂蜜醋酸酸地又帶點甜味 非常開胃
蒜蓉香草焗羊架 ($168)
羊架有三支骨 肉質細嫩 調味岩岩好
配搭不同蔬菜同薄荷醬 個人覺得擺盤幾靚
紅酒燴牛尾配薯蓉 ($118)
牛尾份量十足 而且絕對唔係骨多過肉
啲肉炆得非常軟腍 輕輕一推就骨肉分離
加入$48 就可以升級加配 湯 餐飲同甜品
平時少機會飲倒酥皮湯 今次呢款係羅宋湯
酥皮即叫即焗好香脆 絕對冇浪費我quota
紅豆宇治抹茶 (+$10)
餐飲加錢要咗紅豆宇治抹茶 對我黎講略甜
藍莓芝士蛋糕
蛋糕細細件 質感係比較creamy 都唔錯
2022-05-28
2022-06-02 94 瀏覽
紅酒燴牛尾配薯蓉 $98望落冇咩特別,一食有驚喜,超好食,炆得好香好淋,經過長時間的燜焗,令所有的材料都充滿了牛尾味,蘿蔔非常林在裏面充滿了腩汁,醬汁配薯蓉好開胃,我最鍾意依款菜式。西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁 $153黑毛豬扒煮得軟腍鬆化,絕非一般以鬆肉粉醃製而成的軟性,反而保留肉的結實質感,入口肥而不膩,同醬汁非常夾,有豐富的蔬菜做伴碟。午餐前菜有湯或沙律,南瓜甘筍湯,味道非常濃郁,質地不會太杰,沙律菜新鮮,配有車厘茄及甘筍。加$12叫左綿綿咖啡同夏威夷果仁朱古力。
紅酒燴牛尾配薯蓉 $98

西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁 $153

2022-06-02 1329 瀏覽
星期五放工去咗北角搵朋友食飯,我哋幫襯咗「小城鎮🏰」,如果唔係街坊未必識嚟😳,因為佢位置喺內街。餐廳裝修行工業風,用上舊式火車模型同復古路牌作點綴🚞,配合返外國小城鎮嘅主題。整體環境舒服,朋友聚會或情侶拍拖嚟呢度都好適合!餐廳定價比想像中平🍽,大部份薄餅、意粉同飯類嘅菜式一百蚊樓下有找;而肉扒就貴少少,但都係講緊百幾二百蚊,而且份量仲要好多!佢設有二人套餐,但想食嘅嘢都不在其中,所以最終散叫。三文魚卡邦尼意粉($98),🍝意粉賣相吸引,麵條偏幼身,口感富嚼勁,兼且非常掛汁。我認為比起所謂專門店嘅手工Pasta更出色!卡邦尼醬汁唔會好膩好黏,偏近忌廉風。面頭散上脆煙肉粒🥓,而內裡就有煮熟咗嘅煙三文魚、煙肉片同雜菌,每啖食落都好豐富。蒜蓉香草焗羊架($168),🐑🍖羊架一客有三件,羊羶味適中,並滲透出蒜蓉香草味,但又唔會蓋過肉味。羊架肉質唔韌,沾薄荷醬食一流🌿!伴菜擺盤好有心思,包括車厘茄、翠玉瓜、西蘭花同椰菜等,全部蔬菜都好清甜。忌廉黑菌牛柳粒($75),小食滿有驚喜,因為無諗過個汁咁惹味,而且同牛柳粒都好夾🤤。牛柳粒有七至八粒,質素唔錯,牛味濃郁兼肉嫩。除咗肉之外,佢仲有好多菇🍄同三色
三文魚卡邦尼意粉
蒜蓉香草焗羊架
忌廉黑菌牛柳粒
忌廉黑菌牛柳粒($75),小食滿有驚喜,因為無諗過個汁咁惹味,而且同牛柳粒都好夾🤤。牛柳粒有七至八粒,質素唔錯,牛味濃郁兼肉嫩。除咗肉之外,佢仲有好多菇🍄同三色椒,而嗰球薯蓉就盡吸醬汁精華。
煙三文魚牛油果醬沙沙多士
煙三文魚牛油果醬沙沙多士($69),店員特別推介沙沙多士🥖,佢話呢款最多人嗌。四件多士為一客,麵包屬正常發揮,少少脆唔乾身。不過重點所在係上面啲餡,煙三文魚粒嘅鹹香🐟同酸酸哋嘅牛油果醬🥑相映成趣。
酥皮湯
酥皮湯,主食可加$48升級做套餐,包湯/沙律、蛋糕同飲品,性價比高👍。好耐無見過酥皮湯呢樣食品,佢無論酥皮定湯嘅部份都處理得好好。酥皮鬆香,無油臆味;而南瓜湯就夠晒熱,不含味精🎃。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕,跟餐蛋糕三選一🍰,細細件,份量啱啱好,因為已經好飽。芝士層真材實料,所以食落都幾滯,不過唔太甜;但藍莓醬就麻麻哋,應該唔係新鮮果肉。
飲品方面,我哋要咗紅豆宇治抹茶(原價$32)同埋玫瑰綠茶梳打(原價$36),兩杯造型好睇又好飲。🍵前者嘅抹茶同紅豆係最佳拍檔,後者組合看似唔太搭調,綠茶溝梳打係乜玩法,但出奇地無咩違和感,而且玫瑰香突出🌹。
總括嚟講,小城鎮嘅食物出品幾有水準,價錢大眾化,又大大碟😄,難怪在座食客都表現得好滿足。呢度好似仲有Happy Hour優惠,啤酒配小食無得輸,我下次都會再嚟幫襯!
2022-05-27
三文魚卡邦尼意粉
蒜蓉香草焗羊架
忌廉黑菌牛柳粒
酥皮湯
好真心推薦呢間餐廳俾大家! !除了裝修風格走英倫小鎮風之外,食物有誠意!雖然菜品較為傳統,但由蔬菜類到肉類,均選料新鮮,足料!價錢合理不在話下(現場都幾多家庭客),服務態度超好,值得「翻㗳」!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀酥皮羅宋湯$32👍酥皮牛油味好出!湯入面有牛肉,肉味濃郁,雖然加咗蕃茄,但唔酸,容易入口,抵讚。🍀 煙三文魚蜂蜜醋沙律$72👍煙三文魚肥美厚身,稍帶煙香,口感肥美豐滿,沙拉有蛋、蘿蔔、雜菜、茄子,加埋蜜糖,選料新鮮,夾埋好開胃!🍀煙三文魚年油果醬沙沙多士 $69👍好足料嘢莎莎多士!煙三文魚肉切丁,放上多士之後,好明顯見到煙三文魚比多士還厚!仲有醋、牛油果、各種香料及橄欖油配搭,絕對足料,多士都夠crispy!🍀 厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳6成熟$228👍鵝肝有兩片,煎到好香,人口溶化嘅油脂滿溢!牛柳超大舊,好腍同有牛味,六成熟 ,粉嫩嫩,完全無筋,一咬落去爆汁!仲有兩款汁供客人選擇,呢個牛真心有誠意!10分推薦!🍀香烤脆皮豬手酸菜及薯蓉$208豬手皮脆肉唔韌,鹹度啱啱好,重點係超級大隻,好似食極都仲有咁樣!肉質不錯呢!配菜方面,都幾欣賞個薯蓉,夠香、軟、滑,可見店家真的很用心

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍀酥皮羅宋湯$32👍

🍀 煙三文魚蜂蜜醋沙律$72👍

🍀煙三文魚年油果醬沙沙多士 $69👍

🍀 厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳6成熟$228👍

🍀香烤脆皮豬手酸菜及薯蓉$208
配菜方面,都幾欣賞個薯蓉,夠香、軟、滑,可見店家真的很用心。

🍀白酒忌廉燴青口$78
配菜有洋蔥,三色椒,賣相更為繽紛。而奶油不膩,青口唔算大隻,但鮮而不腥!

🍀 藍色多瑙河爆珠梳打$32 👍 &
夏威夷果仁朱古力$32
入面有粒粒爆珠,梳打荔枝味,賣相唯美浪漫,味道也兼顧得不錯;整杯充滿榛子味,但不會蓋過朱古力味的濃郁,滲出一點奶香 。
2022-05-25 53 瀏覽
Little Town 小城鎮Blue Monday要食好西開心下, 吃貨buddy 介紹呢間北角隱世意式西餐廳,環境舒服有情調。款式都多, 仲可以跟餐有餐湯或沙律,連飲品同甜品。羅宋酥皮湯🍲好少餐廳有酥皮湯, 陣陣牛油香,羅宋湯有紅蘿蔔同牛腩一齊熬,微酸開胃。忌廉黑菌牛柳粒🥩奶香味重既香菌忌廉汁配嫩滑牛柳,肉質一啲都唔靭。墨汁海鮮意粉🍝有蒜蓉炒香意粉,加上墨魚汁鮮味,誠意之作, 海鮮仲有青口、墨魚、蜆同蝦。慢煮羊腿配薯蓉🐏肉質嫩滑juicy, 唔鍾意食羊臊味嘅我啱晒,醬汁有香濃洋蔥味,配菜都唔馬虎,連薯蓉一齊食仲有牛油香。餐飲叫左杯熱朱古力,好有心機咁拉左花, 加咗好多奶,味道唔錯。而甜品係藍莓芝士餅同忌廉朱古力餅,賣相都幾好同唔太甜。
Little Town 小城鎮
款式都多, 仲可以跟餐有餐湯或沙律,連飲品同甜品