2018-09-06 88 瀏覽
今次好高興去到呢間高汁cafe!!環境夠小清新💓影相打卡真系一流,主要環繞系花草系🌿俄羅斯蜜糖蛋糕幾特別!有別平常嘅千層糕,佢系厚身版,層次分明😊cream cheese同蜜糖蛋糕相間,面頭仲有餅乾碎🙂蜜糖味都幾凸出🍯同cream cheese 食落好夾~又吾會太甜黑糖奶蓋烏龍亦系必飲之選💕奶蓋夠濃滑creamy ,黑糖味好重😊甜甜地嘅奶蓋配甘香烏龍,岩好中和味道😍大愛之選高質cafe!!

高質cafe!!
2018-08-14 119 瀏覽
周末同朋友閒聚,揀左黎呢間最近新開以茶做主題嘅café。 蛋糕我揀左鐵觀音芝士蛋糕,蛋糕面頭加上朱古力醬、鐵觀音啫喱、脆脆,冇咁單調。蛋糕上層係鐵觀音慕絲,質地厚滑,茶味突出而甘香,下層係原味芝士蛋糕,茶香同芝士香各佔一半。鐵觀音啫喱有淡淡茶香,同蛋糕夾得黎又可以中和芝士蛋糕嘅膩,呢個組合確實唔錯~ 飲品我叫左期間限定嘅奶蓋荔枝茉莉茶,佢係用時令新鮮嘅荔枝汁整,清新得黎又唔會死甜。奶蓋都幾厚,接近三分一杯都係奶蓋!奶蓋嘅奶香唔錯,夠濃郁~ 奶蓋同荔枝茶鹹甜交集,荔枝嘅香甜同茉莉嘅清香又好夾身為荔枝控嘅我對呢杯飲品好滿意老闆娘送上飲品嗰陣提我要大啖啲飲,咁先可以一次過飲到兩層,幾貼心 我地臨走時老闆娘問我地蛋糕好唔好食,睇得出佢地好着重食物品質,亦好有心機做好間café。鍾意飲茶或茶味甜品嘅朋友要黎試一試,支持一下咁俾心機經營嘅小店啊!
周末同朋友閒聚,揀左黎呢間最近新開以茶做主題嘅café。

身為荔枝控嘅我對呢杯飲品好滿意

2018-07-22
2018-08-12 266 瀏覽
約左同好耐無見嘅朋友去小念頭食野,諗住揾個地方聚吓,有啲嘢食有啲野飲咁。兩個人見住咁多款蛋糕心大心細,款款都想食。結果叫左3件蛋糕大家share 食。第一件係熱情果紅茶卷蛋,本身唔鍾意食cream 嘅我對呢款蛋糕抱唔太大嘅期望,點知食落竟然出其地好食卷蛋軟熟且鬆軟,配上紅茶忌廉為整體增加左濕潤感。面頭嘅熱情果醬係最佳嘅點綴,為卷蛋清新嘅味道增添層次。另外亦叫左鐵觀音芝士蛋糕,佢嘅芝士偏厚實,不過唔會太膩,而且茶味相當突出,加埋伴碟嘅朱古力醬topping 同茶味啫喱異常地夾,真係又睇得又食得。一向都對泰式奶茶情有獨鍾嘅我見到泰式奶茶戚風蛋糕又點可以留底佢唔叫呢。佢嘅外型似富士山,好得意。至於戚風蛋糕都做得唔錯,口感鬆軟得黎蛋糕又有彈性,亦唔會覺乾,加上側邊淋上泰式奶茶醬,非常惹味。至於野飲方面,我同友人都一至對伯爵波波奶茶好感興趣,所以就一同飲埋當日最後2杯波波茶。等左無耐,店員將一杯裝港伯爵茶冰同一壺熱鮮奶送上黎。原來係要將熱鮮奶倒入滿滿嘅伯爵茶冰入面溶左佢先會有伯爵奶茶飲。有得飲之餘又有得玩幾滿足到我地嘅好奇心,伯爵茶味頗濃,不過稍嫌野飲過甜。我同友人坐係到傾左2個幾鐘都無人趕,如

熱情果卷蛋

泰式奶茶戚風蛋糕

伯爵波波奶茶

我同友人坐係到傾左2個幾鐘都無人趕,如果行過無野做想消磨吓時間,上去坐吓食件cake 係唔錯嘅選擇。
熱情果卷蛋
泰式奶茶戚風蛋糕
2018-08-11 81 瀏覽
位於旺角鬧市的唐樓小店,好有小清新文藝氣息,偶爾來到停一停休息一下。泰式奶茶戚風 $46以前喺台灣試過一次泰式奶茶千層蛋糕,味道真係非常好。但係呢個泰式奶茶醬混合左煉奶,個人覺得如果剩係得泰式奶茶醬會更加好。
泰式奶茶戚風 $46
本身想約朋友去街,點知落大雨,拎住把遮濕笠笠連街都唔想行,於是揾到呢間樓上cafe坐低避雨兼傾計。一入門口店員見我地成身濕晒(真係好大雨唔係講笑...),主動比紙巾我地抹,超級窩心!野食我地嗌左個菠蘿烏龍三文治、芒果紅茶卷,造型都幾靚,同埋茶味都濃。野飲我地叫左炭烤烏龍茶,兩個share都夠我地坐個幾鐘。cafe環境好舒服。我地去嗰日係平日,所以無其他客人,好靜好舒服,推薦比大家同朋友聚會。

野飲我地叫左炭烤烏龍茶,兩個share都夠我地坐個幾鐘。
炭烤烏龍茶

炭烤烏龍茶
2018-07-27 212 瀏覽
原本滿心期待,約左兩個朋友專門去試下小念頭嘅甜品。店員都好有禮貌,環境都ok ,可能系平日 店入面就無咩人,咁得兩張枱,就擇左張黎坐。但系甜品櫃嘅甜品出曬事,好伏。一出到甜品櫃 ,發現完全無得簡,好失望。成個甜品櫃得六樣甜品 ,有一個系全個蛋糕,我都系第一次簡唔到要食咩甜品。咁一場黎到,就叫左其中兩個試下(圖中甜品)。原來要一人至少一個甜品,我明白小店難做,但我唔系唔想叫,我都無得簡,只好叫一個平平無奇,完全唔想食,有個士多啤梨系頂嘅蛋糕。(唔好意思 無圖 不過大家會想像到一個三角形嘅蛋糕有粒士多啤梨系上面咁)系普通到完全唔洗相機食先。 可能你會問 ,六樣甜品 ,扣除全個蛋糕同已叫嘅兩款 ,仲有三款簡呀。因為平平無奇嘅士多啤梨蛋糕已經系最正常,另一個系一啖就食得完,細過湯匙嘅蛋糕,但要六十幾蚊,另一個 見到都唔想食嘅蛋糕。有一刻覺得好無助,好想轉身走。蛋糕嘅味道不過不失,但完全浪費左我想食甜品嘅心情。食甜品明明好高興,會諗下食邊個嘅,心大心細。我會推介比有選擇困難嘅朋友黎。

• 唔好意思  呢度無得簡
2018-07-25 131 瀏覽
在旺角有超多cafe和餐廳,但我卻獨愛這間在一棟破舊樓上的cafe。小店比較隱密,但依舊是滿坐。伯爵波波奶茶一杯伯爵茶雪成的冰粒,再配上一小杯熱牛奶,把牛奶倒進去後,便成了伯爵奶茶,十分有心思,而且就算冰塊溶化也不會淡,伯爵茶冰粒茶味濃郁,只是略嫌份量太少,倒入牛奶後只有半杯。鐵觀音芝士蛋糕鐵觀音茶味香濃,和一般茶味真的有分別,芝士蛋糕口感幼細,下層為原味,特意配上脆脆增加口感,還有純正的茶味啫喱,非常好吃。
伯爵波波奶茶

2018-07-21
5 分鐘 (堂食)
2018-07-24 147 瀏覽
星期天的下午想同d 朋友搵地方hea 又舒服 小念頭真的不錯 熱鬧市中的清新 簡單自然店員悉心打理花草 十分有心小店開張未夠3 個月 沒太多人知道 支持支持食品方面主要以茶為主的cake全是是自家製限量發售有台灣鐵觀音戚風蛋糕配時令生果鐵觀音cheesecake咸pie 都超特別下次,想試伯爵茶蜜瓜蛋糕飲品方面有 伯爵茶 烏龍茶等還有新鮮製的芝士幻蓋荔枝茉莉花茶 夠特別令人心擴神怡據知店主會在台搜索茶葉回來自製甜品及茶 食材都是精挑細選過呢
星期天的下午想同d 朋友搵地方hea 又舒服

全是是自家製限量發售
有台灣鐵觀音戚風蛋糕配時令生果
鐵觀音cheesecake
咸pie 都超特別
下次,想試伯爵茶蜜瓜蛋糕

飲品方面有 伯爵茶 烏龍茶等
還有新鮮製的芝士幻蓋荔枝茉莉花茶 夠特別
令人心擴神怡

2018-07-20 164 瀏覽
[ 樓上Cafe | 意外小驚喜🍰✨]••唔知係咪慣左出街食完晚飯都會去食甜品🍧有日放假出去食完lunch之後都走去食甜品🙈然後再曲奇餅返屋企,同男朋友攤係梳化一路食一路打機睇電視🎮佢話: 如果將來都可以咁樣同你過都幾好😚💕-我: 咁珍貴既假期就咁就過左一日🤷🏻‍♀️⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹焦糖菠蘿烏龍茶戚風蛋糕($45)⭐️8.5/10第一下覺得菠蘿配烏龍茶咁新奇😳估唔到又幾夾喎!菠蘿好甜🍍面頭有一層燒脆左既焦糖,我好鍾意食呢啲焦糖脆卜卜👅蛋糕好棉好有彈性,中間既Cream係烏龍茶味架‼️超有驚喜🤩-🔹抹茶小山丘($63)⭐️8/10係男朋友encore再叫既,原來咁貴😱佢標榜係用宇治小山園千木之白抹茶粉整既,的確係超級濃郁既抹茶🍵有點回甘,真係有點苦😖不過配上柚子蜜,清新又甜甜地,中和返抹茶既甘苦,真係幾正💚-🔹芝士奶蓋炭烤烏龍茶($45)⭐️7/10芝士奶蓋好厚好夠稠👍🏻厚厚地,我覺得奶蓋都幾高質,凍既烏龍茶仲要無冰既❄️唔會溶冰令到杯野淡哂,好好心機😻-🔺一入到去比人認出來,好害羞🤣-
[ 樓上Cafe | 意外小驚喜🍰✨]

我: 咁珍貴既假期就咁就過左一日🤷🏻‍♀️
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹焦糖菠蘿烏龍茶戚風蛋糕($45)⭐️8.5/10

🔹抹茶小山丘($63)⭐️8/10

🔹芝士奶蓋炭烤烏龍茶($45)⭐️7/10
🔺一入到去比人認出來,好害羞🤣
下午茶
2018-07-19 496 瀏覽
上數星期前往旺角辦事,豈料其中一個appointment不消一會兒已經結束了。眼看還有一個多小時才到下一個appointment,便在網上四看哪裡有一家店可以讓我坐下來,用一下電腦。小念頭原來是近年從網店轉為實體店的店舖之一。看到餐牌主打的茶味甜點及冷泡茶等飲料,二話不說便走過來了。跟著Google Maps其實不太難找,在樓下按一下門鈴門便馬上開了。走上一層樓,是跟樓下繁忙的通菜街截然不同的感覺 —— 簡單而安寧。有點出乎意料之外,平日的下午4、5點,小念頭居然差不多全坐滿了,就只剩前面這張面對綠葉的桌子及我正坐著的。店裏還有一張大桌和幾張小桌,每張各有點特色。飲料的餐牌放了在收銀處,至於甜點即可在雪櫃內選購。客人可以先點餐,也可以先坐下來再決定。溫馨提示,店裏只有現金,而我當天卻真的沒帶現金,還好店主也接受PayMe,免卻我跑去銀行一遍的必要。芝士奶蓋炭焙烏龍 $45作為芝士奶蓋愛好者的我,自然不會放棄任何喝奶蓋的機會。這杯的奶蓋份量十足,茶味也濃香,只是少不免會被奶蓋搶去風頭。飲料算是大杯,傾斜之時鼻尖有好幾次沾到奶蓋,最後還是放棄,用了勺子幫忙。鐵觀音芝士蛋糕 $43這件鐵觀音

芝士奶蓋炭焙烏龍 $45

芝士奶蓋炭焙烏龍

鐵觀音芝士蛋糕 $43

這件鐵觀音芝士蛋糕是我一開始被吸引上來小念頭的最大原因。芝士蛋糕芝士味濃,鐵觀音的部分也帶濃茶味。我特別欣賞那些啫喱和crumbles,可以中和膩度也可清新味蕾。對於我這種芝士愛好者來說,芝士蛋糕不會太膩,好吃呢。

鐵觀音芝士蛋糕

坐了一個半小時,客人一直源源不絕。除了食品和飲料的質素,店主店員他們的服務態度絕對有重大影響。無論是用詞、笑容還是態度,服務絕對值得一百分。
芝士奶蓋炭焙烏龍
2018-07-14 119 瀏覽
⛈ 落雨濕濕既weekend最啱就係搵間cafe hea下、食下野、傾下計。我同朋友今日就揀左黎旺角呢間樓上cafe ——「小念頭」。我叫左佢地出名既冷泡芝士烏龍($45)。價錢係幾貴,但係幾好飲既。芝士奶蓋做得好香濃,而且冷泡茶冇冇落冰,所以飲到尾都唔會覺得茶味比冰溝淡左👍🏻 有一點想提既係,好多小店都只係收cash,但小念頭居然願意收埋Payme!好方便啊😍另外,我見佢地仲有幾款特色cheesecake,好似幾吸引,下次黎要試下!!

我叫左佢地出名既冷泡芝士烏龍($45)。

2018-07-13 92 瀏覽
因為要等人食飯,上左黎通菜街呢間樓上cafe飲杯野慢慢等。呢度係free seating的,落左單就自己搵個位坐,有梳化、木枱木櫈揀,我揀左梳化位。叫左佢地招牌既冷泡芝士奶蓋($45),有啲貴,但如果好飲就冇所謂啦!佢係用大玻璃杯上,冇飲管。奶蓋layer都幾厚,Server 送上飲品時提左我要大啖啲一次過飲哂兩個layer,幾貼心。奶蓋自己個味咸甜交集,夠香濃。茶就冇冰但夠凍,慢慢飲都唔會沖淡陣味,唔錯!貴貴地但都算坐得舒服,下次再黎試下啲cake先!

貴貴地但都算坐得舒服,下次再黎試下啲cake先!
2018-07-07 120 瀏覽
尋日放工去左呢間茶飲甜品店坐低休息左一陣❤️🍍焦烤鳳梨烏龍戚風三文治$45🍍焦烤鳳梨好甜,面頭焦糖化,微脆的口感好棒👍🏻烏龍戚風不會過乾過濕,彈性亦足夠~夾層cream有茶香味跟奶香,份量足,口感輕盈不膩😍.🍵奶蓋荔枝茉莉茶$47🍵有驚喜❤️奶蓋的奶香不錯,濃郁度高~荔枝的甜香跟茉莉的清香很搭😳推薦這款限定茶飲喔~.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
尋日放工去左呢間茶飲甜品店坐低休息左一陣❤️
🍍焦烤鳳梨烏龍戚風三文治$45🍍

焦烤鳳梨好甜,面頭焦糖化,微脆的口感好棒👍🏻
烏龍戚風不會過乾過濕,彈性亦足夠~
夾層cream有茶香味跟奶香,份量足,口感輕盈不膩😍
🍵奶蓋荔枝茉莉茶$47🍵

有驚喜❤️奶蓋的奶香不錯,濃郁度高~
荔枝的甜香跟茉莉的清香很搭😳
推薦這款限定茶飲喔~
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
2018-07-06
2018-07-03 678 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-由甜品網店搖身一變為實體店的小念頭,在四月尾開幕。店子主打茶味甜品,之前在經營網店時已食過佢地既茶味蛋糕覺得相當不錯,開了實體店後當然要去吧!店子位於旺角某大廈內的樓上鋪,距離地鐵不遠,但有走過頭的可能啊(小妹就是啦),到達後先按鐘,大閘門才會解鎖。走進店內座位不多,店子以簡約清新為主,周圍都放置左綠色植物,環境比想像中闊落,燈光柔和舒適;就算放置了其他顏色的小桌子和梳化都不覺突兀,顏色更加豐富不單調,而且老闆娘很親切!還有數個對住一片綠色植物的高櫈位,這片牆打卡不錯吧!這裡還有少量的餐具杯子可買走飲品餐牌上有冷泡茶、奶蓋系列、熱茶和梳打等供應。甜品方面每日大約供應5-6款,可以去蛋糕櫃望望display先,最後唔住叫左三款甜品和一杯冷泡茶。(店家都會在IG update每日的蛋糕款式,也能訂購原個蛋糕)芒果紅茶捲蛋 $45食左三款甜品暫時最喜歡佢地既卷蛋,卷蛋切得頗厚身飽滿,中間填滿紅茶忌廉;卷蛋食落軟熟夠濕潤,唔會乾柴,中間紅茶忌廉入口頗幼滑!清幽的茶香搭配蛋糕食落很不錯,中間有少量芒果肉,唔會太多而搶

還有數個對住一片綠色植物的高櫈位,這片牆打卡不錯吧!

這裡還有少量的餐具杯子可買走

飲品餐牌上有冷泡茶、奶蓋系列、熱茶和梳打等供應。

芒果紅茶捲蛋

芒果紅茶捲蛋 $45

清幽的茶香搭配蛋糕食落很不錯,中間有少量芒果肉,唔會太多而搶去茶味,讓小妹很期待會推出抹茶版本!

雪糕脆脆鐵觀音蛋糕

雪糕脆脆鐵觀音蛋糕 $45
這款甜品因有雪糕關係只限堂食,用上可愛的甜品杯呈現。鐵觀音蛋糕上放左球Dreyer’s既烤杏仁雪糕,雪糕香甜好食,側邊仲放左不少果仁,成個配豐富左口感。可惜鐵觀音蛋糕既茶味食落唔算太突出,相信被雪糕遮蓋了不少。
焦糖菠蘿法式布丁

焦糖菠蘿法式布丁 $45
可愛的小布丁,面頭頂著一件燒過的焦糖菠蘿片,燒過後的焦糖咬落富帶脆口感,更令菠蘿食落更加香甜多汁。布丁食落帶陣陣雲呢拿香,味道可以,不過質感可再滑少少。

冷泡金萱茶

冷泡金萱茶 $40
小妹真係好鍾意飲茶,大熱天時飲返杯冷泡茶真係好透心涼!金萱茶入口甘甜,能解渴解膩,茶味很夠,一大杯好快比小妹飲晒。
芒果紅茶捲蛋
冷泡金萱茶
  • 焦糖菠蘿法式布丁
2018-06-23 281 瀏覽
22.6.2018樓上 cafe,鄰近旺角地鐵站,門口有牌,容易搵到 一入門口,有兩位女士好友善招呼,蛋糕要自己去收銀位置選擇 他們會送食物到我哋枱面環境寧靜,周圍有好多植物蛋糕好好食,食左兩款甜品 鐵觀音芝士蛋糕上面果冰好好食 ,蛋糕茶味好濃 另一杯甜品吾記得咩名哈密瓜同蜜瓜新鮮 一杯冷泡茶,加芝士奶蓋植物真系好靚💖想食焦糖菠蘿布丁,可惜賣晒,唯有下次再試 🤗臨走見到佢哋整緊蛋糕,勁香 兩位職員有詢問我地蛋糕好唔好食睇得出他們好着重食物品質 下次會再去😀有最低消費每人一杯飲品或甜品
22.6.2018

樓上 cafe,鄰近旺角地鐵站,
門口有牌,容易搵到
一入門口,有兩位女士好友善招呼,
蛋糕要自己去收銀位置選擇
他們會送食物到我哋枱面
環境寧靜,周圍有好多植物
蛋糕好好食,食左兩款甜品

鐵觀音芝士蛋糕
上面果冰好好食 ,蛋糕茶味好濃
另一杯甜品吾記得咩名
哈密瓜同蜜瓜新鮮

一杯冷泡茶,加芝士奶蓋
植物真系好靚💖

想食焦糖菠蘿布丁,可惜賣晒,
唯有下次再試 🤗

臨走見到佢哋整緊蛋糕,勁香

兩位職員有詢問我地蛋糕好唔好食
睇得出他們好着重食物品質