2017-02-24 403 瀏覽
閨蜜生日,咁岩佢又收夜住九龍城,咁我地又黎食小曼谷今次決定叫D特別野~呢個時候又唔洗等位,正啊真係!每次最快黎既肯定係 《泰式酸辣鳳爪》$78,真係每次都咁好食,辣度適中,鳳爪又多,我最鍾意食佢既洋蔥!好鍾意一個紙巾筒呀哈哈~店內每晚特定時候就會有吉他手自彈自唱~正啊~泰式馬拉盞炒椰菜苗, 我都係第一次食椰菜苗,口感好似芥蘭,但唔苦,嫩好多~炒飯是必點吧!呢個豬頸肉炒飯真係無得輸!好多豬頸肉,而且飯唔硬,好軟熟,又夠鍋氣!點少得椰青呢!哈哈~叫左一盤串燒,每款一串,有牛肉、雞肉、雞腎、雞軟骨同牛舌~我最中意佢個沙爹醬,好重花生味又夠辣~最後每人$133,仲可以切蛋糕唔收切餅費,正啊!
閨蜜生日,咁岩佢又收夜住九龍城,咁我地又黎食小曼谷

今次決定叫D特別野~呢個時候又唔洗等位,正啊真係!
好鍾意一個紙巾筒呀哈哈~
店內每晚特定時候就會有吉他手自彈自唱~正啊~
點少得椰青呢!哈哈~
叫左一盤串燒,每款一串,有牛肉、雞肉、雞腎、雞軟骨同牛舌~

我最中意佢個沙爹醬,好重花生味又夠辣~
最後每人$133,仲可以切蛋糕唔收切餅費,正啊!
2016-12-28
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
我同兩個朋友過年前去食,諗住係九龍城名店啦,點知食到一肚氣,因為要投訴上食環署,依家先寫食評俾大家睇:我地三人食左一碟馬拉盞通菜,燴飯同芒果冰都算係咁,响九龍城水平算普通啦…同朋友傾傾下計時,有隻小強由天而降,落响餐檯度!! 我朋友即將時大叫,成間餐廳都聽到! 情況甚恐怖!! (sorry我地太驚冇影相)個經理出嚟踩死隻小強,又話冇事喇,俾我地平啲同送甜品。嗱,其實我朋友都算數啦,但臨走我影相時佢話:「可唔可以唔post呀?我地都有滅蟲嘅」老實講,佢咁樣想平息件事我先嬲,依家食店衛生有問題喎! 仲想平息件事?我搵左食環署投訴,衛生督察羅生俾電話我,話已經上門檢查同口頭警告,檔案編號係20170103xx, 呢間食店入左食環署記錄喇。如果大家入到去, 希望以後冇天降小強啦~應該話,仲去食唔係啩?

2017-01-18
  • 天降小強!
2017-01-06 282 瀏覽
飯好辣,有五位同事都點了這個飯,自己食辣比較弱,食到一半已飲左大杯龍眼冰,不過辣得黎非常好味,而且做緊買4送1優惠,抵吃之選,一個飯配湯再加飲品都係$42-50。另外提及到龍眼冰,一杯大概有6-8粒龍眼,甜道適中。
提及到龍眼冰,一杯大概有6-8粒龍眼,甜道適中。
媽與我都是 泰國菜的粉絲, 可能大家都食得辣, 而且又比較喜歡濃味點的食物, 泰菜正正就是我們的菜, 所以有時除了晚飯會選泰菜外, 下午茶都會選泰來吃~ 小曼谷一向在九龍城是出了名,名氣很大, 我已幫襯了它們很多年了~看着它由一間小小的店子, 發展到現在有幾間鋪, 而且裝修愈來愈舒服, 所以說, 用心製作的食店真的是多加鼓勵~本來我們是預訂了舊店, 但就算是平日客人都超多, 所以伙計們把我們安排到對面的店, 讓我們坐得舒服點~這天又是下雨天, 心情真的不太好, 但打開menu, 看到很多好味的泰菜, 真的全部暑氣全消了!!!menu分了二為二本, 一本是店的重點推介, 而另一本則是full list 來的, 讓客人可以有很好的選擇, 不錯喔~先點了椰青來解喝~ 椰青主要夠大新鮮就好了, 內裡的椰青水很多, 多渴能清熱亦能解辣~點了泰式馬拉盞炒通菜, 通菜很嫩而且切得短身, 入口卜卜脆很爽! 馬拉盞微辣不咸, 味道剛好, 亦很能使通菜入味, 個人覺得這菜好好味!炸黃金蝦 亦是水準之作, 蝦件很大隻亦很爽, 外面用上香噴噴又美味的咸疍黃重重包着, 再以高温油炸, 入口夠爽身又不油, 而且一

炸黃金蝦 亦是水準之作, 蝦件很大隻亦很爽, 外面用上香噴噴又美味的咸疍黃重重包着, 再以高温油炸, 入口夠爽身又不油, 而且一碟有4隻, 每隻都很大, 過足口癮!
伴碟的蝦片炸得很好味, 很地道 泰式風味呢~
最后是青芒菓絲沙律荀瞉魚, 由於我不愛魚, 所以交它給媽媽評分
媽說青芒菓絲沙律很爽很爽口, 中間混入了大量的蔬菜絲如青瓜, 青芒菓絲, 紫洋葸絲和花生, 口感討好清新, 另外亦加入了很香很惹味的魚露和辣椒, 酸酸辣辣相當開胃!

另外主角荀瞉魚味道很鮮甜, 一點魚腥味都沒有, 魚肉彈牙有質感, 把魚肉混着酸辣的沙律來吃, 很滋味呢~
最後餐廳送上幾款甜品, 西米糕不太甜, 粟米好咬口, 千層糕質感qq彈, 美味!

小曼谷海鮮燒烤屋

九龍城衙前塱道1A地下

2716 7868

2016-06-09
5 分鐘 (堂食)
2016-06-12 530 瀏覽
星期日同媽咪去mikiki行街行到攰攰地去到九龍城食個late lunch好耐無黎小曼谷,以前讀書就成日黎,而家過海番工真係好少黎呢頭。個樣好似唔同左menu又多左野咁野飲叫椰皇就緊架啦,清甜呀!喊肉炒通菜,大大碟,d菜又幾嫩wor,唔會有渣。冬蔭公,越飲越辣,不過算足料啦,有2隻大蝦唔會係霉果隻,但略微油左d。炭燒牛小排,香氣四溢,肉質好軟熟,牛味濃厚,好好味丫。下次再同屋企人黎食先!
星期日同媽咪去mikiki行街
行到攰攰地去到九龍城食個late lunch

個樣好似唔同左menu又多左野咁
野飲叫椰皇就緊架啦,清甜呀!
喊肉炒通菜,大大碟,d菜又幾嫩wor,唔會有渣。
炭燒牛小排,香氣四溢,肉質好軟熟,牛味濃厚,好好味丫。
下次再同屋企人黎食先!
2015-11-05 799 瀏覽
九龍城出名最多泰菜餐廳,我甚少去九龍城,九龍城交通真的不太就腳,上星期同好姐妹出來飯局,好姐妹介紹一間位於九龍城泰國菜,店鋪名字叫小曼谷海鮮烤屋 ,我見到好姐妹咁推介,一於去九龍城試下小曼谷,我約了好姐妹在MK轉車去九龍城. 我們去到小曼谷時候已經幾乎客滿,店員帶我們到另一間分店,就在隔離店鋪,我們就點了三個食品,好彩只叫3個,這裡份量好多了,咖哩炒大蝦的咖哩味道甜甜,十分啱我的口味,大蝦好大隻呀,蝦肉好爽口,蝦有6隻,我同好友各吃3隻,炒通菜又是好好味,味道並不會太咸,通菜亦都好新鮮,椰子汁飯又是好好吃,白飯味道有甜味,白飯口感好特別,又不會過甜,涼粉冰就一般啦 ,好姐妹大讚椰皇沙冰好飲 。小曼谷的服務亦都幾好 ,上餸亦好快 ,等了10分鐘全部送到來枱面,價錢又不是太貴 ,亦都好抵食,下次再來九龍城,可以再去小曼谷

2015-11-03
  • 咖哩炒大蝦
2015-02-23 482 瀏覽
17:45到左共得三台客,重點係得3台客D serices 勁差,羅個碗又唔想俾,叫佢俾menu又悔氣。17:45到左即刻叫野食,想早點回家,1815都未有野食. 食到1930左右先食完。坐位很迫,六人坐,跟本放唔晒D送,D台有高低又唔整中間放唔到。個盒紙又唔收開,我要放大脾,無心機影相。食物一般,可取的是咖哩大頭蝦,LIKE評: 個汁好夠cream,不會太速,有香味,加埋個煎餅食不錯。, 7/10.

食物一般,可取的是咖哩大頭蝦,LIKE
2015-02-18
2014-12-08 828 瀏覽
真是好耐都試過去到晚上11點幾先離開公司,由於改天是我例假,今晚突然想食宵夜,不過又晤敢食太多因為怕我變得越來越肥。那天步行到九龍城,那時已經深夜十二點幾,附近不少泰國餐廳已經打烊,其後沿著富豪東方酒店的方面行走,見到一間「小曼谷」的泰國菜館,其後決定與妹妹在此食宵夜。簡單地點了一份泰式生蝦(辣)刺身$88及一個細份冬蔭公湯$78,不夠生蝦刺身好快地送過來,凍涼的生蝦真是爽口彈牙又新鮮,蘸上香辣酸酸地的泰式汁醬,不但刺激舌上的味雷,醒胃中令你追多幾件生蝦來吃多一點。 冬蔭公湯雖然點了細份,但份量都非常足料,爐下點著一個蠟燭保保持湯的溫度,呷一口時真是小心滾燙,內裡有很多秀珍菇,而且擁有一隻斬開兩件的大頭蝦,大大件而且原隻奉上,難怪入口的冬蔭公除了味道酸辣之外,充滿了蝦隻的鮮甜,蝦肉好爽彈。滾了一段時間,湯底的水份也會不斷流失,湯的味道更開始變得更濃郁,當秀砂菇吸盡湯底的精華時,當你咬下時爆開秀珍菇的水份之外,加上與酸辣的冬蔭公湯亙相交替,越食越過癮,香辣又美味。菇中的味仍鮮甜帶點咬口,湯底的酸辣擁有泰式香料及椰香,飲下不覺口渴,值得推介。
2014-11-22
$90 (宵夜)
2014-12-02 422 瀏覽
由於早前買了團購優惠 ($68四人餐, 4杯龍眼冰, 青木瓜沙律, 咖喱炒蜆, 西米糕千層糕各2件), 所以特地來享用晚餐。店外看還覺得挺新穎的裝潢, 但店內坐了一會才發現問題。店旁還有露天座位, 與店內有一門相隔, 但那門是常開的, 那就是外面的人吸煙或大塵都會飄進店內, 進食時不時吸入二手煙, 不適的我要求服務員關上門, 對方表示這通道要用來傳菜用的, 所以不能關。真的很無奈。吃了豬頸肉炒飯、炒金邊粉, 味道一般, 記得一樣是58一樣是66左右, 價錢真的有點偏貴。看隔離座的客人叫了飛天炒通菜, 又跟著點了, 葉不太多, 莖多"滲"口, 又是50幾大元。團購餐的咖喱炒蜆, 咖喱真的不辣, 偏甜, 我本來有2張券, 先來的一碟是偏冷, 後來再叫另一碟才是熱一點的, 冷的真的有點倒胃口, 本來叫了烤餅想點咖喱食, 但那麼冷的咖喱完全不想點, 烤餅倒是很熱的上台, 但不酥不脆, 軟軟的。龍眼冰不過不失。青木瓜沙律OK。叫了芝士蝦丸, 真的很貴, $73 /3粒(細), 大的過百元, 我們只叫了小的來試,還以為芝士會漏汁出來, 怎知道好像果凍一樣凝結在蝦丸中, 也不是很熱。對此有點失望。整

龍眼冰不過不失。青木瓜沙律OK。

整體來說, 以這樣的價錢, 我寧願去小店吃了... 如果不是之前買了團購, 根本不會過來啦。不過, 唔好食都係一次,當買個教訓, 下次買團購要睇清楚食評了。
2014-11-28
用餐優惠
團購
2014-03-03 369 瀏覽
每次去九龍城都食同一間, 但因為突然加價得很厲害, 所以只好去嘗試另外的餐廳.這間餐廳在人群更多的街口, 早早來到所以避免了超多的人流, 而且也可以選擇好一點的座位.點了生蝦刺身, 炒海鮮米粉, 雞翅, 烤安格牛扒. 地下似乎不太乾淨, 有種很油膩的感覺, 檯也太窄.先嘆了啤酒然後再來個刺身, 生蝦刺身個醬做得不錯, 酸酸的辣味後來才出來, 狠辣, 蝦很彈牙爽口.炒米粉分量很多, 而且材料也很多很不錯, 很抵食. 雞翅肉多而且肉鮮甜, 應該點多件先係.烤牛肉很香, 保留住一點的肉汁, 美味. 座位之間太窄了, 食得不太舒服, 裝修是不錯啦.串燒選擇很少而且沒有特色, 如果有多一點的串燒選擇會更好.
象啤
生蝦刺身
炒米粉
雞翅
烤牛扒
串燒選擇很少而且沒有特色, 如果有多一點的串燒選擇會更好.
2014-03-01
烤牛扒