之前聽朋友介紹嚟食呢間「小火山」喺泰國🇹🇭食野大家都知會好high佢地街頭攤檔都好熱鬧 周圍飲酒🍻聽音樂呢間香港首間泰豬鍋Mookata有live band有時會請busking歌手🧑‍🎤打住邊爐🫕食燒烤🍖聽埋歌真係一流不過今日去撞唔正 大家可以留意下啦👀🔥小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐配小火山牛骨船湯+香茅椰汁雞湯🐔呢個套餐可以一邊打邊爐一邊烤肉肉方便之餘夠曬多元化 仲可以自己揀2款湯底配料包括🐷無激素豬肉+豬潤+🐮柏拉差醃牛柳+🦑原隻魷魚牛骨船湯比較惹味 鍾意濃味嘅朋友就啱椰子🥥雞湯用咗3個鐘熬煮 奶香柔滑😋唔好睇好似好細碟 但食落燒燒下好飽肚😌🦐泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律一道泰國經典菜品 酸酸辣辣鮮美的大蝦🍤+泰國木瓜絲用埋泰式芭拉魚露/檸檬汁/辣椒🌶️/蒜末等調味料混合埋一齊 份量幾足具有辣味/酸味/甜味/鮮味平衡 清爽開胃🦐任食蝦片如果有live band聽歌 一邊食蝦片會更正因為係無限refill 塊塊都脆卜卜🥰🧋泰式奶茶🧋泰式奶綠兩杯都唔錯👍🏻好有曼谷feel幾濃郁順滑 奶味夠香 配係燒烤咁飲唔錯😌
之前聽朋友介紹嚟食呢間「小火山」
喺泰國🇹🇭食野大家都知會好high

🧋泰式奶綠
兩杯都唔錯👍🏻好有曼谷feel
幾濃郁順滑 奶味夠香 配係燒烤咁飲唔錯😌

2024-01-24
10 分鐘 (堂食)
  • 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
  • 原隻鮮魷魚
  • 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
2024-01-30 27 瀏覽
小火山天氣凍就想打笨 lao~ 但呢間除左邊爐仲有烤肉. 都是朋友介紹先知Mookata 係泰國地道食法, 即係同時烤肉同火鍋, 都係第一次試特製鍋具可以係中間烤肉時, 令肉汁流入湯底令佢更有層次小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律蝦肉彈牙, 木瓜爽脆, 微酸辣覺得調味可以再惹味點蝦片任食 $28/位蝦片香脆蝦味濃郁, 配左特製嘅蛋黃醬好夾而且可以無限refill預設湯底是蔬菜清湯, 但一定要加$28 升級牛骨船湯和香茅椰汁雞湯, 個人更喜歡後者好似富椰香嘅冬蔭公, 前者有濃香牛湯味都唔錯燒烤邊爐併盤有柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶牛柳厚身肉嫩帶點牛香, 泰國無激素豬肉都好食, 肉嫩無豬騷味, 無太多脂肪嘅肥膩感. 就算煮耐左都仲保持帶點彈性嘅口感另有一碟泰式酸甜醬汁, 不過覺得就咁滾完個湯底已經好正原條鮮魷魚原條上已剪好, 放左烤盤上慢慢燒口感彈牙鮮嫩泰式奶茶/泰式奶綠套餐包兩杯泰式飲品, 香茶味又唔會太甜
小火山

特製鍋具可以係中間烤肉時, 令肉汁流入湯底令佢更有層次

小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
蝦肉彈牙, 木瓜爽脆, 微酸辣覺得調味可以再惹味點

蝦片任食 $28/位

燒烤邊爐併盤

有柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶

另有一碟泰式酸甜醬汁, 不過覺得就咁滾完個湯底已經好正

原條鮮魷魚
原條上已剪好, 放左烤盤上慢慢燒口感彈牙鮮嫩

泰式奶茶/泰式奶綠
套餐包兩杯泰式飲品, 香茶味又唔會太甜

2024-01-29 22 瀏覽
去完泰國旅行返嚟,非常懷念佢嘅燒烤加小火鍋,上網搵到銅鑼灣呢間舖頭,風味同泰國嘅好似,又係一邊燒烤一邊食火鍋,就約埋朋友過嚟試吓,上網見到豬肉火鍋價錢都好吸引,就一於訂座✨泰式芭拉魚露拌木瓜沙律我哋今日叫佢嘅二人套餐,呢款係傳統的泰式沙律,青木瓜好爽脆,切絲切到非常幼,加上大量泰式香料和辣椒🌶️,羅勒,紫洋蔥🧅,蕃茄仔,花生碎,醬汁調校得非常惹味,仲有幾隻大蝦✨蝦片可以無限任食蝦片,鍾意食零食嘅朋友會覺得一流✨鴛鴦湯底,分別係骨湯和香茅椰汁雞湯,好香的椰子味,酸酸地,用嚟打邊爐非常惹味✨柏拉差醃泰國無激素豬肉店員教我哋可以先喺火鍋湯底度浸下,再放上去烤盤度燒,咁樣肉質更加Juicy,又食到燒烤香脆嘅口感✨柏拉差醃牛柳牛柳入口酥軟咀嚼無阻力,油脂含量較少,堪稱最鮮美的部位✨新鮮豬膶豬膶好新鮮,洗得好乾淨冇腥味,豬膶我最最鍾意攞嚟打邊爐✨原隻鮮魷魚攞嚟燒烤或者打邊爐都一流,魷魚🦑新鮮,肉質彈牙✨套餐包兩杯飲品🥤,叫咗泰式奶茶,泰式奶綠

✨泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

✨蝦片
可以無限任食蝦片,鍾意食零食嘅朋友會覺得一流

✨柏拉差醃泰國無激素豬肉

✨柏拉差醃牛柳
牛柳入口酥軟咀嚼無阻力,油脂含量較少,堪稱最鮮美的部位

✨新鮮豬膶
豬膶好新鮮,洗得好乾淨冇腥味,豬膶我最最鍾意攞嚟打邊爐

✨原隻鮮魷魚
攞嚟燒烤或者打邊爐都一流,魷魚🦑新鮮,肉質彈牙

✨套餐包兩杯飲品🥤,叫咗泰式奶茶,泰式奶綠

2024-01-29 24 瀏覽
在銅鑼灣發現了一間可以燒肉又同時可以打邊盧的泰式食店,感覺amazing😆。店內裝修齊整舒服,坐底就會送上泰式蝦片👍🏻脆卜卜小吃😝。枱上這個器皿係旁邊用作火鍋,中間燒烤用🙂。先order鴛鴦湯底先(小火山牛骨船湯及香茅椰子雞湯)。再來當然係燒肉啦,來個小火山經典泰豬鍋拼盤(波蘭A級無骨豬腩、伊比利亞黑毛豬梅花肉、北海道千歲う米豚、手切泰式豬頸肉),上碟賣相都好正👏🏻👏🏻,食落口感一流,感覺第一次食豬好食過牛,再來有小火山三味刺身一口杯盛合,賣相好特出,彩虹一樣,好靚👍🏻,食落口感豐富,由其是三文魚同蝦,蝦係爽口👍🏻。甜品有蝶豆花芒果糯米飯,芒果新鮮又大件😋。整體感覺非常好,大滿足👏🏻👏🏻
2024-01-26 17 瀏覽
第一次食又可以烤肉又可以火鍋雞泰國菜,很有趣!朋友帶我來銅鑼灣這家店一次滿足我兩個願望哈哈哈,裝修也特別有泰國風情,一進門就能感受到整個氛圍芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律🥗💰88先來一個沙律,份量剛剛好,蝦肉也很彈牙,但這個還是挺辣的,不能吃辣的要斟酌一下了,不過很開胃,座位不多頭盤剛好😄曼谷柏拉差燒烤套餐💰328湯底雙拼:牛骨船湯+香茅椰汁雞湯+💰60柏拉差醃泰國無激素豬肉,手切鮮豬潤,柏拉差醃牛柳,原隻鮮魷魚重頭戲來了,這個套餐份量還行,一開始不知道柏拉差是什麼味道,就好奇點了,有點點辣,味道好好吃!豬肉也很滑嫩,我先烤為敬啦,烤的味道也很好~火鍋湯底也不錯,我一半是直接涮火鍋吃!別有一番風味,我特別喜歡香茅椰汁雞湯,好香的椰子味!喜歡涮魷魚!泰國粉絲💰22飲品:泰國奶茶/泰國奶綠💰38

芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律🥗💰88

曼谷柏拉差燒烤套餐💰328
湯底雙拼:牛骨船湯+香茅椰汁雞湯+💰60

泰國粉絲💰22
飲品:泰國奶茶/泰國奶綠💰38

2024-01-15
2024-01-24 25 瀏覽
📍銅鑼灣 小火山香港呢幾日天氣咁凍,最正梗係約朋友去打個邊爐。港式邊爐相信好多人都食過,但係泰式邊爐就真係冇食過。見到時代廣場附近有呢一間泰式邊爐,地方好就腳,有朋友就最啱。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و餐廳係主打泰式邊爐加烤肉,所以每一台都會有一個烤爐同埋邊爐,個邊爐有兩邊,可以揀兩種湯底。我哋今日就揀咗好骨湯同椰汁雞湯。湯底非常之濃郁,浸唔同嘅肉類落去都能夠吸收到濃濃嘅味道,非常之入味。我哋今次就嗌咗個二人餐,分別有泰式豬肉、牛肉同豬膶。肉類嘅份量都好足夠,我哋兩個人食完啱啱好,不過就建議如果比較大食嘅朋友,可能要嗌多少少配菜。除咗肉類之外,仲有一碟原隻魷魚。店員已經好貼心咁樣將魷魚切成可食用嘅大細,非常方便。而喺食用嘅方法方面,店員就建議我哋先將食物浸落去啲湯度,過咗一陣先拎上去烤,咁就可以令到啲肉汁可以鎖住,但係同時間都會香口。而而喺青木瓜沙律方面,份量非常之足夠,而且調味都好地道嘅泰式口味,不過對於唔係好食得辣嘅我,如果唔小心咬到辣椒,就真係有啲辣😂但係對於食得辣嘅朋友,應該絕對冇問題。🤫
📍銅鑼灣 小火山

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

• 原隻鮮魷魚
2024-01-24 1293 瀏覽
我很喜歡吃泰菜但從未吃過泰國地道食法MookataMookata意思是同時烤肉和火鍋 使用特製鍋具 烤肉時肉汁精華會流入湯底 令湯底更有層次一鍋二食能一次過滿足兩個願望🤗這裡裝修除了充滿泰式熱帶風情外還設有卡座  即使是非卡座 桌與桌之間都有一定距離不會太擁擠一入座店員就拿了一大盤蝦片給我們很香脆帶很少辣味 如果不夠還可以再免費添加🔹️ 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐這個二人套餐包括一份前菜、燒烤拼盤、原隻鮮魷魚和兩杯飲品預設湯底是蔬菜清湯但我們當然升級了更泰的牛骨船湯和香茅椰汁雞湯兩種湯底都非常香 聞著就很有食慾另外每人都有一碟已調配好的泰式酸甜醬汁用來沾肉吃🌼 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律份量非常多 爽口的青木瓜都切成差不多的大小沙律還附四隻鮮蝦、車厘茄和鮮豆角配上芭拉魚露一起吃味道很清新開胃溫馨提示青木瓜是辣的 味道會比較刺激🌼 原隻鮮魷魚接下來上了整隻鮮魷魚 (已剪好)把它放到烤盤上慢慢燒很惹味因為很新鮮  所以口感彈牙很容易就能咬開🌼 柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶肉類拼盤來了! 整盤都是滿滿的肉很豐富豬潤超新鮮 (夾起它還會溜走)牛柳厚身而且牛味濃 很適合放到火鍋裡我最喜歡它的
我很喜歡吃泰菜但從未吃過泰國地道食法Mookata

不會太擁擠

一入座店員就拿了一大盤蝦片給我們
很香脆帶很少辣味 如果不夠還可以再免費添加

🔹️ 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐
這個二人套餐包括一份前菜、燒烤拼盤、原隻鮮魷魚和兩杯飲品
預設湯底是蔬菜清湯
但我們當然升級了更泰的牛骨船湯和香茅椰汁雞湯
兩種湯底都非常香 聞著就很有食慾
另外每人都有一碟已調配好的泰式酸甜醬汁用來沾肉吃

🌼 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

份量非常多 爽口的青木瓜都切成差不多的大小
沙律還附四隻鮮蝦、車厘茄和鮮豆角
配上芭拉魚露一起吃味道很清新開胃
溫馨提示青木瓜是辣的 味道會比較刺激

🌼 原隻鮮魷魚

接下來上了整隻鮮魷魚 (已剪好)
把它放到烤盤上慢慢燒很惹味
因為很新鮮  所以口感彈牙很容易就能咬開

🌼 柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶

肉類拼盤來了!
整盤都是滿滿的肉很豐富
豬潤超新鮮 (夾起它還會溜走)
牛柳厚身而且牛味濃 很適合放到火鍋

雖然是冬天
但吃Mookata一定要配冷飲品
這樣一邊烤肉+火鍋 一邊喝冷的才有Feel
茶味很足 還有充滿泰式特色的甜味
(跟港式奶茶真的很不一樣)

原來除了日式和韓式燒肉
泰式的Mookata都很不錯 😋
感覺4位一起來聚會的話環境氣氛很棒
也可以試更多不同的食物
見有優惠就試下~今次叫左小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 (OpenRice 有訂座優惠:$577)-一坐底有蝦片送,蝦片勁大塊勁脆,可任食。火山鍋都好方便,又可以燒又可以煮,湯底仲有2款。湯底方面就有:小火山牛骨船湯 & 香茅椰汁雞湯 (+$22)兩款湯底我中意香茅椰汁雞湯多少少, 湯有好濃厚的奶香味道。檸檬葉和香茅的清新香氣則為湯汁增添了清爽的口感,整體味道平衡。牛骨船湯同平時食河粉個種味好似,偏濃味。-泰式奶茶:同ChaTraMue一樣有曼谷的感覺,好飲!泰式奶綠:香濃滑順,擁有綠茶獨特的清香味道,一試難忘,絕對能讓你上癮!-泰式芭拉魚露拌木瓜沙律木瓜沙律魚露既味道好鮮明。overall酸甜開胃,辣度適中。木瓜亦算脆爽,而大蝦口感都唔錯。-肉類有:柏拉差醃泰國無激素豬肉、柏拉差醃牛柳、新鮮豬膶好少食泰國豬肉,望落冇甘鮮色,個人中意煮黎食。醃牛柳加入咗泰式香料同獨特調味,牛肉都大片,燒黎食就最好。新鮮豬膶,豬膶柔軟,肉質嫩滑,係3款肉我比較中意既。原隻鮮魷魚 Whole Squid 切左小段好方便,由於魷魚烹調時間較短,所以在煮熟之前要注意控制火候,有時唔記得睇火就變硬,技術有待提升&#
小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐

一坐底有蝦片送,蝦片勁大塊勁脆,可任食。
火山鍋都好方便,又可以燒又可以煮,湯底仲有2款。
泰式奶茶:同ChaTraMue一樣有曼谷的感覺,好飲!
泰式奶茶

肉類有:
柏拉差醃泰國無激素豬肉、柏拉差醃牛柳、新鮮豬膶
好少食泰國豬肉,望落冇甘鮮色,個人中意煮黎食。
醃牛柳加入咗泰式香料同獨特調味,牛肉都大片,燒黎食就最好。
新鮮豬膶,豬膶柔軟,肉質嫩滑,係3款肉我比較中意既。
原隻鮮魷魚 Whole Squid
切左小段好方便,由於魷魚烹調時間較短,所以在煮熟之前要注意控制火候,有時唔記得睇火就變硬,技術有待提升><
泰式奶茶
泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
從來未試過可以一邊烤肉一邊火鍋嘅泰國餐廳,今次嚟到覺得有新意之餘,味道仲好正宗😋氣氛仲超級好添!✨蝦片好大兜,配埋醬料超正✨小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐可以燒烤之餘,仲可以選兩款湯底做火鍋🤤一次過滿足三個願望,超級適合有選擇困難症嘅我❣️今次我揀咗香茅椰汁雞湯以及冬陰功湯,兩種口味都各有特色~套餐入面有柏拉差醃泰國無激素豬肉,手切鮮豬潤,柏拉差醃牛柳,原隻鮮魷魚🦑味道鮮甜,肉質都好嫩滑🥰✨小火山三味刺身一口杯盛合好開胃,賣相都好有心思~加上蒜片嘅辛辣香氣,作為冷盤一流✨海鮮拼盤好足料,鮑魚都大大隻✨蝶豆花芒果糯米飯造型好吸睛啊,芒果好甜🥭🍹佢地既特調雞尾酒同埋泰式奶茶都係好睇又好飲🎶🎸🎤想講𝐋𝐢𝐯𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐝真系好高質!一邊食嘢一邊聽歌好享受,客人仲可以寫紙仔點歌添~

✨蝦片好大兜,配埋醬料超正

✨小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐
今次我揀咗香茅椰汁雞湯以及冬陰功湯,兩種口味都各有特色~

✨小火山三味刺身一口杯盛合
好開胃,賣相都好有心思~加上蒜片嘅辛辣香氣,作為冷盤一流

✨海鮮拼盤
好足料,鮑魚都大大隻

✨蝶豆花芒果糯米飯
造型好吸睛啊,芒果好甜🥭

🍹佢地既特調雞尾酒同埋泰式奶茶都係好睇又好飲

用餐優惠
試食活動
  • 小火山三味刺身一口杯盛合
  • 蝶豆花芒果糯米飯
  • 芝士奶蓋泰式奶茶
2024-01-16 23 瀏覽
🦐蝦片任食 $28/位蝦片即炸脆卜卜蝦味濃郁,點埋特製嘅蛋黃醬估唔到咁夾,食完仲無限refill🙈🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748🥗泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律青木瓜好爽脆,蝦肉彈牙,酸酸辣辣好開胃🥩燒烤邊爐併盤有有豬肉,牛肉同豬潤,試完燒烤就放埋落邊爐到試個湯底,分別係小火山牛骨船湯🦴同要+$22嘅🐔香茅椰汁雞湯,個雞湯飲落好似冬陰功不過冇辣反而多咗陣椰子香🥥 🦑原條鮮魷魚原條上白雪雪好新鮮,燒定係用嚟打邊爐都好嫩滑爽脆🧋泰式奶茶🍵泰式奶綠套餐仲包兩杯泰式飲品,兩杯奶茶都好濃茶味好正宗,但又唔會好似泰國咁甜👍🏻📍小火山 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
🦐蝦片任食 $28/位

🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748

🥗泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
青木瓜好爽脆,蝦肉彈牙,酸酸辣辣好開胃

🦑原條鮮魷魚
原條上白雪雪好新鮮,燒定係用嚟打邊爐都好嫩滑爽脆

🧋泰式奶茶
🍵泰式奶綠

📍小火山
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
係香港嘅泰國餐廳真係間間都咁熱鬧,個種熱鬧嘅氣氛真係會感染。咁岩出灣仔附近食完野上openrice搵野食,見到呢晶有得食泰國豬嘅火鍋+烤肉,可以一鍋兩用嘅餐廳勁方便。餐廳個環境係充滿住好多木色同亞熱風嘅裝飾,夜晚仲要有busking聽住歌食野,勁熱鬧。任食蝦片+醬料費 ($28/人)蝦片勁大塊勁脆,有得任食唔洗驚食完無得食。個火鍋醬料無青辣椒加d酸辣,幾開胃既。小火山牛骨船湯 & 香茅椰汁雞湯 兩款湯底都勁泰式,兩款都偏濃味但又唔鹹。牛骨船湯有少少類似沙嗲嘅風味香氣,香茅椰汁雞湯勁香香茅味道,飲落清香濃郁,愈煮會愈杰身,椰汁個種濃厚感會包住晒成塊肉片好好食。外呢個鍋勁方便,一個鍋兩個湯底仲要可以烤肉,方便晒我呢d又想燒又想邊爐嘅人。泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)沙律好大碟木瓜絲,幾爽身。個味道我覺得偏辣既。仲有幾隻大蝦一齊伴住食,開胃既。小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)個套餐有幾樣野,泰國無激素豬肉,鮮豬潤,柏拉差醃牛柳,另外包埋個原隻鮮魷魚,成個套餐都幾大碟幾豐富。泰國豬肉原來幾好食幾香豬味,而且油份唔會特別多。豬潤新鮮,手切切得夠厚食落好爽口。鮮魷魚厚隻勁大隻,肉質

任食蝦片+醬料費 ($28/人)

小火山牛骨船湯 & 香茅椰汁雞湯

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)

小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)

個套餐有幾樣野,泰國無激素豬肉,鮮豬潤,柏拉差醃牛柳,另外包埋個原隻鮮魷魚,成個套餐都幾大碟幾豐富。泰國豬肉原來幾好食幾香豬味,而且油份唔會特別多。豬潤新鮮,手切切得夠厚食落好爽口。鮮魷魚厚隻勁大隻,肉質幾厚身。兩個人都幾飽幾夠食。

泰式奶茶 ($38) + 泰式奶綠 ($38)

個茶底幾濃幾香,唔會太甜
2024-01-11
10 分鐘 (堂食)
2024-01-15 41 瀏覽
📍小火山想食烤肉但又想打邊爐?最近係銅鑼灣開左全港第一間既泰豬鍋專門店,一次過滿足曬你2個願望😊另外,餐廳定期安排live band 表演,有時亦會邀請busking歌手㗎!完全令客人感受到泰開心vibe😆🦐蝦片 (任食)一坐低冇耐就上左一大盤蝦片,份量十足!食落脆口,配埋蛋黃醬一齊食,酸酸甜甜更加開胃😗作為餐前小食係幾唔錯🥘小火山湯底 (升級1款+$38 或2款+$60)一開始會先上左湯底,我同朋友揀左小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯~ 係未開始打邊爐,已經搶先飲左一碗暖下胃先😌 ▶️小火山牛骨船湯: 採用牛骨熬製5小時以上,加入十幾種香料藥材調製而成,味道酸酸甜甜,好開胃▶️香茅椰汁雞湯:以鮮雞熬製3小時,配搭加上椰汁同泰國青檸,飲落奶香柔滑,香濃不膩,椰香味重✨個人覺得小火山牛骨船湯較出色,牛味重,酸甜既味道亦較濃郁👅🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78大蝦爽口鮮甜但份量唔會太多,大概每人2隻~最特別既位係個靈魂醬汁!泰國東北菜的既”芭拉魚露”,食落較鹹,搭配木瓜絲一齊食口感相當清爽;一般泰菜餐廳好少用到,但可以係呢到試到🤣🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328套餐包三款肉類:柏拉差醃泰國
📍小火山

蝦片任食

🦐蝦片 (任食)

🥘小火山湯底 (升級1款+$38 或2款+$60)

🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78

🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328
套餐包三款肉類:柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤同柏拉差醃牛柳,以及一款海鮮:原隻鮮魷魚,夠曬豐富!肉類有醃製過,所以都唔洗特別再沾醬料😉

▶️ 柏拉差醃泰國無激素豬肉🐽:豬肉切得幾大片,燒完唔會縮曬水;如果怕燒唔熟可以放落個湯到淥熟,別有一番風味
▶️ 手切鮮豬潤:豬潤切得厚身🐷;食落爽口,唔係淋既口感,夠新鮮~
▶️ 柏拉差醃牛柳🐮:呢個出色!!!🌟牛柳一黎好入味,二黎重牛味亦有咬口;燒到會更加好食,燒到外層微微焦脆!
▶️ 原隻鮮魷魚🦑:🌟保留到魷魚嘅鮮味!食落彈牙爽口,燒/煮完都冇縮水

🧋泰式奶茶/泰式奶綠
奶茶嘅茶底超級香!係泰國地道嘅奶茶😼而奶綠入口就比較順滑,甜甜地~兩杯嘢飲都各有特色,茶香同奶香都冇得輸🫶

⭐️好味指數:8/10

📍 小火山 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

#銅鑼灣 #小火山 #泰國菜 #泰國 #燒烤 #烤肉 #打邊爐 #火鍋 #泰豬鍋 #曼谷柏拉差燒烤套餐 #曼谷 #thai #hotpot
  • 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
為咗可以同時打邊爐同燒肉咁啱見到OpenRice介紹就訂咗枱位置係鵝頸橋隔離上層樓梯就見到餐廳嘅乾淨程度加分冇燒肉店嘅油煙平日晚上去都好多客建議要訂定枱先前菜食咗個泰式芭拉魚露拌木瓜沙律覺得幾辣幾惹味配燒肉幾開胃未食主菜前會有蝦片食住先佢唔係含得爛得空氣又冇調味嘅蝦片睇相就知呢款係我鍾意食嘅蝦片另外嗌咗泰式奶茶同泰式奶綠食泰菜點都要配返泰式奶茶先對味火鍋湯底揀咗牛骨船湯同香茅椰子雞湯湯底算係濃味但質地唔會好厚好杰牛骨湯比較清似係船河嘅湯底椰子雞湯有啲辣好似啲青咖哩味咁嗌咗個小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐包咗四款嘢:柏拉差醃泰國無激素豬肉+手切鮮豬潤+柏拉差醃牛柳+原隻鮮魷魚個人幾鍾意個豬肉嘅味道豬潤亦好乾淨喺個湯底到拖一拖啲肉再燒好似冇咁熱氣鍾意重口味嘅都可以再醮醬汁食飽可以再食吓蝦片週末仲會有live band聽一個夜晚可以同時有泰菜+邊爐+燒肉感覺滿足咗三個願望非常滿足😌✨
為咗可以同時打邊爐同燒肉

食飽可以再食吓蝦片週末仲會有live band聽
一個夜晚可以同時有泰菜+邊爐+燒肉
感覺滿足咗三個願望非常滿足😌✨
2024-01-15 23 瀏覽
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏一坐下就有一大盤香脆蝦片,可配蛋黃醬一起吃,還可以免費再添。枱上放了3種以上醬料,海鮮醬(綠色)不辣,另外兩款都辣啊。醬汁要收費$28/位🫠。 🔆小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐($328)泰國無激素豬肉手切鮮豬潤柏拉差醃牛柳原隻鮮魷魚 第一次聽泰豬鍋(Mookata)。同一時間食到燒肉和火鍋。侍應提我們用豬油搽勻燒烤鍋,可以避免食物燒焦,多餘的豬油會慢慢滴入湯底,不會浪費。所有食材都好新鮮,但食物放入火鍋要用多少少時間先熟。 🔆牛骨船湯&香茅椰汁雞湯(每款加$30)泰式蔬菜湯不用加錢。兩款湯都甜甜地。牛骨就藥材味較重,香茅椰汁雞味道就較多變化。個人比較喜歡香茅椰汁雞湯,甜甜地帶有青檸的酸味,而且椰汁雞湯較濃調。每一啖食材都食到椰汁的味道。 🔆泰式奶茶和奶綠因為沙律好辣,奶類產品解辣。一飲就知來自泰國,味道獨特。 🔆芭拉魚露木瓜沙律($78)大蝦,生木瓜絲都很爽脆,酸酸辣辣好開胃。

🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏

🔆小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐($328)
泰國無激素豬肉
手切鮮豬潤
柏拉差醃牛柳
原隻鮮魷魚

第一次聽泰豬鍋(Mookata)。同一時間食到燒肉和火鍋侍應提我們用豬油搽勻燒烤鍋,可以避免食物燒焦,多餘的豬油會慢慢滴入湯底,不會浪費。所有食材都好新鮮,但食物放入火鍋要用多少少時間先熟。

🔆牛骨船湯&香茅椰汁雞湯(每款加$30)
泰式蔬菜湯不用加錢。
兩款湯都甜甜地。
牛骨就藥材味較重,香茅椰汁雞味道就較多變化。

🔆泰式奶茶和奶綠
因為沙律好辣,奶類產品解辣。
一飲就知來自泰國,味道獨特。

🔆芭拉魚露木瓜沙律($78)
大蝦,生木瓜絲都很爽脆,酸酸辣辣好開胃。
之前去泰國旅行 食咗一款叫泰豬鍋嘅美食 可以同時打邊爐同烤肉 雙重享受美食 呢日經過銅鑼灣竟然俾我重遇呢款美食 咁就梗係要食啦🤩 一入座店員就俾咗蝦片我哋 蝦片係任食㗎小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐呢個燒烤套餐真係好豐富 包含有柏拉差醃泰國無激素豬肉同埋牛柳 仲有手切鮮豬膶🐷 豬肉同埋牛柳雖然都比較大片 但係都完全唔使驚唔熟 因為店員教我哋可以先喺火鍋湯底度浸一下 然後再放上去烤盤度燒 咁樣就可以保持肉質嫩滑同埋鎖上肉汁😋 仲附上鉸剪方便我哋剪細啲肉 另外要講嘅就係佢嘅原隻鮮魷魚🦑 真係成條咁上 魷魚彈牙 放上烤盤上面燒非常香鍋底本來鍋底預設咗係蔬菜清湯 但係既然係食泰國嘢 當然想試吓佢嘅泰式湯底啦😛 我哋揀咗小火山牛骨船湯同埋香茅椰汁雞湯 個人比較鍾意佢嘅椰汁雞湯 味道酸酸地幾開胃☺️泰式芭拉魚露拌木瓜沙律朋友話想試埋佢嘅青木瓜沙律 沙律入面內附四隻鮮蝦🦐 比較特別嘅係入面除咗有青木瓜絲之外 仲有車厘茄同埋鮮豆角🫛 味道有幾fresh喎 同埋佢嘅芭拉魚露味道好香 辣辣地咁幾惹味飲品泰式奶茶 泰式奶綠 兩款都幾美味 又唔會好甜 真係好有泰國風味🧋 好難得喺香港食到餐唔錯嘅泰國菜 仲搵到泰豬

鍋底
柏拉差醃泰國無激素豬肉
柏拉差醃泰國無激素豬肉

飲品
泰式奶綠 泰式奶茶

好難得喺香港食到餐唔錯嘅泰國菜 仲搵到泰豬鍋呢款菜式 如果未食過泰豬鍋嘅朋友一定要試吓😛
午餐