新開既小火山,店內新裝修幾光鮮,坐位都幾夠闊落坐得幾舒服,平日都好夠客人坐滿!黎食記得訂位呀!蝦片任食好少餐廳有蝦片任食,好大片好脆,再配埋佢地既蛋黃醬,老公食左好多!The Volcano小火山xPalanchai B B Q Set 有雞肉同豬肉,份量都唔少!d肉醃得好入味!仲有一大碟魷魚🦑好彈牙,新鮮又厚肉!小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 打邊爐同烤肉一次過滿足晒兩個願望丫!椰汁雞湯 打邊爐又特別!出面好少有!泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律呢個泰式木瓜沙律有少少辣,幾嘢味,啲大蝦都幾大同爽身!泰式檸茶檸茶解渴一流岩晒打邊爐同烤肉!泰式奶綠佢不會太濃,所以都好解渴,清清地又夠味!☕️餐廳: 小火山 (銅鑼灣)🏫地址: 📌銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

蝦片任食

有雞肉同豬肉,份量都唔少!d肉醃得好入味!
仲有一大碟魷魚🦑好彈牙,新鮮又厚肉!

小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
呢個泰式木瓜沙律有少少辣,幾嘢味,啲大蝦都幾大同爽身!

泰式檸茶
檸茶解渴一流岩晒打邊爐同烤肉!

泰式奶綠
佢不會太濃,所以都好解渴,清清地又夠味!

☕️餐廳: 小火山 (銅鑼灣)
🏫地址: 📌銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
2023-12-20 30 瀏覽
裝修充滿泰國風格,好似係森林咁,暖色系燈光,坐得好舒服👍🏻📌泰豬鍋係泰國傳統菜式,主打泰國豬肉,同一個爐可以燒肉又可以打邊爐,燒肉汁會流落火鍋湯底,吸哂肉嘅精華【曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖】🔺黑白鴛鴦湯底「黑色」係牛骨船湯,好濃郁嘅牛骨味,仲有豐富嘅藥材味,真材實料😋「白色」係椰汁雞湯,雞肉加埋椰汁同香茅檸檬,飲落有少少冬陰功香味,湯底口感好香滑,唔會太油膩🤤🔺燒烤拼盤拼盤有無激素豬肉、豬膶、牛柳、原隻魷魚,肉類好新鮮,醃料唔會過咸👍🏻魷魚燒完都唔會乾😊🔺泰式蝦片炸得好香脆,配埋冬陰功蛋黃醬食都好夾💯🔺大蝦木瓜沙律 ($58)蝦好新鮮之餘,沙律裏面有木瓜絲、芽菜、四季豆,醬汁有魚露同辣椒,好香又惹味🤤🔻泰式奶綠 ($48) & 泰式奶茶 ($48)奶綠味道好香濃,奶茶好滑,比港式奶茶甜🤓➡️整體 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)➡️整體評價: 有驚喜嘅一鍋兩食,肉類同湯底好味之餘,小食味道都好好🥰上菜速度快,侍應服務態度都唔錯➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
裝修充滿泰國風格,好似係森林咁,暖色系燈光,坐得好舒服👍🏻
【曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖】
🔺黑白鴛鴦湯底

「黑色」係牛骨船湯,
好濃郁嘅牛骨味,仲有豐富嘅藥材味,真材實料😋
「白色」係椰汁雞湯,雞肉加埋椰汁同香茅檸檬,
飲落有少少冬陰功香味,湯底口感好香滑,唔會太油膩🤤
🔺燒烤拼盤
拼盤有無激素豬肉、豬膶、牛柳、原隻魷魚,
肉類好新鮮,醃料唔會過咸👍🏻
魷魚燒完都唔會乾😊
🔺泰式蝦片
炸得好香脆,配埋冬陰功蛋黃醬食都好夾💯
🔺大蝦木瓜沙律 ($58)
蝦好新鮮之餘,
沙律裏面有木瓜絲、芽菜、四季豆,
醬汁有魚露同辣椒,好香又惹味🤤
🔻泰式奶綠 ($48) & 泰式奶茶 ($48)
奶綠味道好香濃,奶茶好滑,比港式奶茶甜🤓
➡️整體 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2023-12-20 18 瀏覽
宜家天氣好凍,收工只想食熱笠笠嘅火鍋,咁encore小火山啦。哩間餐廳晚市依然好full,唔想排隊,記得預先定位。蝦片,一落座,會即刻送上一籃蝦片,可以邊食住邊叫嘢。蝦片香脆,食到停唔落口。凍泰式奶茶,泰式香味好重,茶底清香,好飲。凍泰式雙檸紅茶,檸檬加青檸搭配,比普通嘅檸茶多咗一絲香味,飲落好清爽。泰式芭拉魚露拌木瓜沙律,沙律好大一份,有蝦仁,木瓜絲同四季豆等,沙律醬加咗芭拉魚露,更加酸辣惹味。小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐,套餐好豐富,有柏拉差醃泰國無激素豬肉,手切鮮豬潤,柏拉差醃牛柳同原只鮮魷魚,湯底揀咗小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯。香茅椰汁湯底,飲落微酸,濃濃椰汁味,唔錯。牛柳同豬肉預先醃制過,無論烤或者火鍋,肉質都好嫩滑。豬潤一D腥味都冇,處理得好乾淨。全部食完真係好飽,食得好滿足TIM!

凍泰式奶茶,泰式香味好重,茶底清香,好飲。

全部食完真係好飽,食得好滿足TIM!
2023-12-19
  • 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐
2023-12-19 9 瀏覽
冬天嚟到最鍾意就係去燒烤同埋打邊爐,食完個身就暖笠笠🥰最近搵到間好特別嘅泰國菜,主打一鍋二食,仲要係火鍋同燒烤同時進行,可以一次過滿足晒兩個願望!一坐低店員就奉上泰國蝦片,蝦香味濃郁,而且炸到脆卜卜,配埋自家製嘅蛋黃醬別有一番滋味。而且蝦片係任食,平時就好少食,呢餐可以盡情食返個夠本!跟住店員就嚟加我哋嗌咗嘅兩款湯底,分別係牛骨湯同埋椰汁雞湯。喺淥食物之前試咗原汁原味嘅湯味道,牛骨湯比較清甜有啲似有牛香味嘅壽喜燒,椰汁雞湯就超級香濃,直頭可以𢳂一碗咁當湯飲。最重要嘅肉食部份有齊雞肉,牛肉,同埋豬膶,海鮮方面就有魷魚。肉類全部都已經醃好,同平時食開嘅日式或者韓式燒肉味道好唔同,而係好特別嘅泰式味道,好值得一試。店員教落可以先用火鍋灼一灼沾啲味道,然後再煎一前層表面,道理有啲似慢煮完再攞去煎香佢,所以食落肉質嫩滑,而外層充滿油香。食泰菜當然唔少得最出名嘅木瓜沙律,呢款木瓜沙律偏辣,而且越食越辣,但係味道調得好好,怕辣嘅話可以用火鍋湯底洗一洗先至食,咁樣就會多咗兩道椰子雞湯或者牛骨湯味嘅沙律啦😆飲品方面嘅泰式奶茶同泰式奶綠都好地道,茶底超級香,無論係紅茶定係綠茶,香濃嘅茶味配埋鮮奶,飲落香濃

飲品方面嘅泰式奶茶同泰式奶綠都好地道,茶底超級香,無論係紅茶定係綠茶,香濃嘅茶味配埋鮮奶,飲落香濃而且順滑。
2023-12-19 22 瀏覽
今日收工同朋友一齊聚會,發現呢間離時代廣場好近的一家泰式燒肉+打邊爐一鍋二食餐廳環境幾有feel,氛圍感拉滿我哋叫佐曼谷柏拉差燒烤套餐💰258有豬肉、豬潤、牛柳,仲有一隻好大隻好新鮮嘅魷魚🦑 超級抵食🍽️可以燒肉仲可以打邊爐打邊爐選擇了店裡有特色的香茅椰汁雞湯同小火山牛骨船湯,兩個湯底都十分之唔錯👍火山牛骨會濃一點,特別鍾意香茅椰汁,幾開胃!點了一份很清爽嘅大蝦木瓜沙律,鍾意食辣一定要叫!脆爽!很解膩!來到泰國餐廳每次必叫的就是泰式奶茶和泰式奶綠🥤甜度剛剛好👍

餐廳環境幾有feel,氛圍感拉滿
我哋叫佐曼谷柏拉差燒烤套餐💰258

來到泰國餐廳每次必叫的就是泰式奶茶和泰式奶綠🥤甜度剛剛好👍
2023-12-19 24 瀏覽
餐廳資料:小火山 The Volcano 地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B (時代廣場旁)電話:2816 2220 這間泰式餐廳主打泰式豬肉烤鍋 ,真係幾特別㗎,烤肉加打邊爐一鍋二食,最適合心多多的我😊鴛鴦湯底我們挑選了牛骨船湯及新鮮椰青雞湯,兩者味道均濃郁,各有獨特的風味😁今日點了小火山x曼谷拍拉差燒烤套餐,有泰國冇激素豬肉、手切鮮豬潤、牛柳及原隻燒魷魚,分量足夠我們二人享用。各款肉類材料新鮮,所有特別有口感。豬肉及牛柳油花分佈均勻,就算煮的時間多了一些也不會靭,而且肉汁鮮美,帶有濃郁的豬及牛本身的味道😋而我倆最喜愛的是原隻燒魷魚,皆因魷魚本身鮮嫩多汁,經過燒烤後更顯香脆可口。外皮烤至金黃酥脆,魷魚的肉質鮮美,富有彈性,香甜可口,絕對值得一試。最後,泰式芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律也不錯,有三隻爽口新鮮嘅大蝦,酸酸辣辣的十分開胃😄
餐廳資料:
小火山 The Volcano
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B (時代廣場旁)
電話:2816 2220

2023-12-19 15 瀏覽
一鍋兩食嘅泰猪鍋又幾特別。先將預先醃製嘅肉類放喺特製湯底616 再放上煎鑊上面烤一烤 兩種唔同食法。星期五 六 日更有現場live band 可惜今晚撞唔啱。 🌋蝦片任食及醬料費 $28@1有提供泰式辣醬同蛋黃醬 🌋 泰式巴拉魚露大蝦伴木瓜沙律 $78大蝦半生熟 調味都幾辣🥵 🌋小火山 x 曼谷柏拉差燒烤套餐 $258(豬肉 牛肉 豬潤 原隻魷魚)肉類預先醃製過 調味幾重手。就算放咗落去特調湯底滚完之後先食都會被調味料搶過 🌋湯底揀咗牛骨船湯同香茅椰汁雞湯 +$60湯底夠濃郁 如果落個麵落去食就正😋 🌋泰式奶茶 泰式奶綠 $48@1

🌋蝦片任食及醬料費 $28@1
有提供泰式辣醬同蛋黃醬

🌋 泰式巴拉魚露大蝦伴木瓜沙律 $78
大蝦半生熟 調味都幾辣🥵

🌋小火山 x 曼谷柏拉差燒烤套餐 $258
(豬肉 牛肉 豬潤 原隻魷魚)

🌋湯底揀咗牛骨船湯同香茅椰汁雞湯 +$60
湯底夠濃郁 如果落個麵落去食就正😋

🌋泰式奶茶 泰式奶綠 $48@1
2023-12-19 29 瀏覽
音樂人友人得悉一過江龍人氣地道泰豬鍋專門店有現場表演,邀請前往一看餐廳位於鵝頸橋附近,交通方便,可順道打小人用餐環境闊落有氣氛,每個角落都佈滿心思,讓食客打卡泰式部落裝修風格,晚上的小火山慶典會有嘉賓分享音樂自動送上的蝦片任食及醬料費每位$28!冬陰蛋黃醬充滿泰式風味小火山湯底預設為蔬菜清湯,可加錢升級為特色湯底小火山牛骨船湯或香茅椰汁雞湯等小火山聯成曼谷柏拉差燒烤套餐$328,燒肉及火鍋可以同時進行原隻鮮魷魚份量十足,醬料地道沿用柏拉差配方柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤、柏拉差醃牛柳皆是Blackpink泰藉成員Lisa返家鄉必點菜式泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律酸辣爽脆,重口味開胃必食無酒精飲品泰式奶綠較紅茶底感覺更加清新泰式奶茶帶有微微的茶香和奶香,喝起來香甜可口
餐廳位於鵝頸橋附近,交通方便,可順道打小人
用餐環境闊落有氣氛,每個角落都佈滿心思,讓食客打卡
泰式部落裝修風格,晚上的小火山慶典會有嘉賓分享音樂
蝦片
小火山湯底
原隻鮮魷魚
原隻鮮魷魚份量十足,醬料地道沿用柏拉差配方
柏拉差醃泰國無激素豬肉+手切鮮豬潤+柏拉差醃牛柳
泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律酸辣爽脆,重口味開胃必食
無酒精飲品泰式奶綠較紅茶底感覺更加清新
泰式奶茶
泰式奶茶帶有微微的茶香和奶香,喝起來香甜可口
2023-12-18
小火山湯底
原隻鮮魷魚
柏拉差醃泰國無激素豬肉+手切鮮豬潤+柏拉差醃牛柳
泰式奶茶
星期三夜晚喺銅鑼灣收工朋友想食燒烤 自己又想打邊爐最尾就揀左呢間開左冇耐既小火山試下地點都算方便喺鵝頸橋街市附近樓下有過海巴士站 去地鐵站都係五分鐘左右去到一坐低 餐廳職員就俾左一盤蝦片俾我地呢度既泰式蝦片任食 超級香脆配上佢地自己調配既醬 食唔停口🍖小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328🔥柏拉差醃泰國無激素豬肉🔥手切鮮豬潤🔥柏拉差醃牛柳🔥原隻鮮鱿魚🥘湯底 升級2款+$60🥥香茅椰汁雞湯
🦴小火山牛骨船湯 🥗泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 $78 🧋泰式奶茶 $38
🍵泰式奶綠 $38椰汁雞湯清甜又解辣 牛骨船湯就比較香濃打邊爐之前記得試吓個湯 套餐包括豬肉牛肉海鮮 又可以打邊爐又可以燒烤 最岩一大班人聚會木瓜沙律配上泰國傳統既魚露 真係好辣🌶️美中不足既地方係我地去嗰日冇Live band performance 🎸問左餐廳職員先知原來星期五六日先有 大家記得要留意🎵
星期三夜晚喺銅鑼灣收工

打邊爐之前記得試吓個湯
木瓜沙律配上泰國傳統既魚露 真係好辣🌶️

問左餐廳職員先知原來星期五六日先有 大家記得要留意🎵
2023-12-15 22 瀏覽
我哋都好鍾意去🇹🇭泰國食正宗泰國菜,呢間喺銅鑼灣新開既泰式部落,都幾有格調~ 係食泰豬鍋店小火山🌋🔥小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐🔥係有泰國直送牛、豬、豬潤,好豐富!🍖🥘烤鍋擁有獨特既設計,可以同時進行烤肉&火鍋。兩款湯底分別係小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯 烤肉時肉汁精華會流入湯底,令湯底更有層次🥘👍🏻🐷柏拉差醃泰國無激素豬肉,好入味,而且好軟熟,外皮燒到有少少脆口,好似食緊豬頸肉咁🐄柏拉差醃牛柳,烤完之後外層烤得微焦香脆🐷新鮮豬膶,我就鍾意用火鍋嘅方式嚟食,上牛骨湯好入味原隻鮮魷魚🦑肉質爽口富彈性,香濃滋味,先用火鍋烚一烚再燒,風味十足🥗另外前菜仲有泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律,大蝦好新,木瓜沙律多非常多汁,好惹味加多兩杯嘢飲泰式奶茶、泰式奶綠🟤

🔥小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐🔥
係有泰國直送牛、豬、豬潤,好豐富!🍖

🐄柏拉差醃牛柳,烤完之後外層烤得微焦香脆

🐷新鮮豬膶,我就鍾意用火鍋嘅方式嚟食,上牛骨湯好入味

加多兩杯嘢飲泰式奶茶、泰式奶綠🟤

由於真的很喜歡打邊爐,今個星期又捉了風先生陪我烚下烚下,今次嚐新到訪銅鑼灣「小火山」,初嚐泰國地道「Mookata」,用餐時使用特製的鍋具,既可烤肉同時又可打邊爐,一次過滿足兩個願望「小火山」裝修走木系自然風,天花掛滿小燈泡與綠色盆栽,冷氣充足,用餐環境舒適;餐前點了蝦片任食,蝦片又香又脆,配以冬陰蛋黃醬,吃過不停口;魚露大蝦木瓜沙律-青木瓜爽脆,咸酸適中,辣度十足,十分醒胃;湯底選了牛骨船湯與椰汁雞湯,牛骨湯頭味濃鮮甜;椰汁雞湯,口感奶滑帶微酸,湯頭濃而不膩,超級醒胃;小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328-豬肉、手切豬潤、牛柳、原隻魷魚 -烤肉由秘製醬汁醃製,香烤後不沾任何醬汁也非常好吃;魷魚超級新鮮,不論香烤或放湯,鮮甜彈牙,推薦必食超愛隨烤肉上的秘製泰式海鮮辣醬,配烤肉或海鮮,帶出食物的鮮,蒜香辣惹味烤肉至尾聲時,特意加配了烏冬與生菜,烤肉的肉汁精華流入湯底,令湯底更惹味,每一條烏冬都沾上濃濃的牛骨湯,甜而不油膩,極回味🥤泰式奶茶-出色、正宗🥤泰式奶綠-青茶味出總結:平時多吃港式邊爐,今次試一試泰式地道火鍋有驚喜,平日晚上到訪也近爆場,超好氣氛,建議大家到訪時提前訂座

魚露大蝦木瓜沙律
-青木瓜爽脆,咸酸適中,辣度十足,十分醒胃;

小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328
-豬肉、手切豬潤、牛柳、原隻魷魚

🥤泰式奶茶-出色、正宗
🥤泰式奶綠-青茶味出

2023-12-06
  • 原隻魷魚
  • 泰式奶茶
2023-12-14 39 瀏覽
男朋友話要帶我食新嘢,睇吓佢揾到咩咁巴閉啦,點知真係俾佢揾到我從未試過嘅~泰式烤肉+打邊爐!🤣餐廳裝修幾有格調,好似去咗夜晚嘅泰國咁,大自然feel好正🌴餐前小吃-蝦片 蝦片脆口香脆,配上特製嘅蛋黃醬,味道更加豐富😋呢個小吃勁開胃小食仲要係任食,令人一塊食完又一塊!💕小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐(2人)🍲🍢🥗頭盤:泰式芭拉魚露拌木瓜沙律呢個沙律清爽開胃,木瓜嘅脆度同芭拉魚露嘅鮮味相得益彰,好好味!😋🥩曼谷柏拉差燒烤套餐(包括柏拉差醃泰國無激素豬肉、柏拉差醃牛柳、原隻鮮魷魚同新鮮豬膶)柏拉差醃泰國無激素豬肉🐷質地嫩滑,肉質豐腴,而且無激素嘅特性令到味道更加純正~柏拉差醃牛柳🐮肉質鮮嫩,而柏拉差醃牛柳加入咗泰式香料同獨特調味,令牛肉更加香濃多汁💦新鮮豬膶🐷肉質鮮美多汁💦新鮮豬膶經過火鍋燒烤後,肉質保持著嫩滑同鮮美😋鮮魷魚🦑煮熟後,保持住肉質嘅嫩滑彈牙同鮮美~🐮小火山牛骨船湯底:以牛骨熬煮而成,口感濃郁~牛骨湯底燉煮嘅過程令湯汁充滿牛肉嘅香味同鮮甜味道。喺火鍋度煮熟嘅時候,肉類會吸收湯底嘅精華,令肉類更加濃郁,增添一份濃厚嘅牛肉風味😋🐔香茅椰汁雞湯:用新鮮嘅雞肉同椰汁熬煮而成~帶有濃郁嘅雞肉香

餐前小吃-蝦片

小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐(2人)🍲🍢

🥗頭盤:泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

柏拉差醃泰國無激素豬肉🐷
質地嫩滑,肉質豐腴,而且無激素嘅特性令到味道更加純正~

柏拉差醃牛柳🐮

新鮮豬膶🐷

鮮魷魚🦑

煮熟後,保持住肉質嘅嫩滑彈牙同鮮美~

🐔香茅椰汁雞湯:用新鮮嘅雞肉同椰汁熬煮而成~帶有濃郁嘅雞肉香氣同椰汁嘅甜味。湯底帶有香茅嘅香氣,令湯汁更加清新。肉煮熟嘅時候,肉類會吸收湯底嘅鮮味,增添一份滑嫩嘅口感同椰汁嘅香甜味道👅
泰式奶茶☕
唔會太甜!濃郁香滑,茶香同奶香交融,好解渴💦

泰式奶綠🍵
清爽又帶有茶葉嘅香氣,非常開胃👅
💕對我嚟講一間泰式餐廳可以一邊烤肉一邊享受打邊爐,都幾新穎🤩仲一次過滿足不同口味嘅需求~而且星期五六日嘅夜晚餐廳仲會有現場音樂演出,營造出一個愉快嘅用餐氛圍🥰
2023-12-11
2023-12-14 11 瀏覽
打邊爐x燒肉|📍小火山♡蝦片任食及醬料費♡|💰$28/每人一坐底店員就放低大大盤任添蝦片同蛋黃醬,不過蝦片就咁食都好食,識落脆口有蝦嘅鮮味🦐店員會好貼心提醒蝦片可以配蛋黃醬一齊食,不過個人私心鍾意蝦片沾下香茅梛汁雞湯再食😂蝦片仍然可以保持脆口,而且都係好食嘅新食法(๑•̀ㅂ•́)و✧♡泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律♡|💰$78沙律入面有幾隻大蝦調味酸酸甜甜,肉質爽口🦐沙律份量多,食落清爽開胃♡小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐♡|💰$328套餐包含咗柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤、柏拉差醃牛柳、原隻鮮魷魚,肉類全部都預先調過味,豬肉比想大塊肉質超級嫩滑香氣十足!想無限單點嚟燒🫶🏻燒烤嚟講有豬潤成件事幾新奇有趣,牛柳同樣都係肉嫩調味過後食落香味濃縮,魷魚我直接成條塞落去邊爐度等熟😂食落爽口而且吸哂湯嘅香茅椰汁雞湯香味🫶🏻♡升級湯底♡|💰$1款$38/2款+$60每爐需最少點一份拼盤,湯底預設為蔬菜清湯,可加錢升級小火山特色湯底。小火山牛骨船湯係採用牛骨熱製 5 小時以上,加人十多種香料藥材調製而成,特意調配成火鍋版本,味道濃郁,攞嚟住麵食應該都好夾,推薦給愛食牛嘅朋友🧏🏻‍♀️香茅椰汁雞湯以鮮雞熬製3
打邊爐x燒肉|📍小火山
♡蝦片任食及醬料費♡|💰$28/每人

♡泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律♡|💰$78

♡小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐♡|💰$328

♡升級湯底♡|💰$1款$38/2款+$60
香茅椰汁雞湯以鮮雞熬製3小時,配搭加上椰汁和泰國青檸,奶香柔滑香濃不膩。飲落餘韻仲有啲似白咖喱嘅味道❤️‍🔥簡直係揼乜嘢落去煮都會好食嘅湯底!呢個簡直係必嗌湯底❤️‍🔥

♡泰式奶茶♡|💰$38
融合了濃郁的紅茶、香濃的牛奶和甜糖的味道。帶有淡淡的茶香和濃厚的奶香,甜度適中唔會過甜或太苦澀。加埋少量冰塊飲落更加清涼,又唔使擔心冰融左之後冇乜味

♡泰式奶綠 ♡|💰$38
泰式奶綠結合了茉莉綠茶和奶的泰國飲料。飲落清新的茶香和濃郁的奶味,奶綠口感滑順,作為解渴的飲品嚟講確實唔錯。
2023-12-13 10 瀏覽
「小火山」係本港首間提供Mookata既餐廳,可以體驗火鍋燒烤二合一呢種獨特既食法。裝修優雅,而且有現場音樂聽!只要一坐低,侍應就會立刻比一籃蝦片我地食先,搭配冬陰蛋黃醬,非常開胃。前菜:「泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律」以大蝦、四季豆、芽菜和木瓜為主,口感新鮮爽脆,加上泰式芭拉魚露同辣椒調味,帶有泰式的風味,清新開胃,而要注意可能有小小辣。湯底:「小火山牛骨船湯」牛骨船湯以牛骨熬煮5小時而成既濃郁湯底,湯底中釋放出牛骨既豐富風味和營養。這款湯底濃郁醇厚,具有濃厚既牛肉香氣,用來涮肉食更加美味。「香茅椰汁雞湯」香茅椰汁雞湯獨特既味道來自於新鮮香茅和椰汁既結合。香茅賦予湯底濃郁既香氣和微辣既享受;椰汁則帶來柔和既口感同淡淡既甜味。這款湯底清爽宜人,帶有一絲獨特既亞洲風味。主食:「小火山曼谷柏拉差燒烤套餐」套餐包括泰國無激素豬肉、手切鮮豬膶、柏拉差醃牛柳同原隻鮮魷魚,另外會提供2塊豬油,可以放燒烤爐既中間,當豬油熱融後,會流落到四周既食材上,增添香味。飲品:泰式奶綠泰式奶茶

前菜:「泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律」

湯底:
「小火山牛骨船湯」

「香茅椰汁雞湯」

主食:
「小火山曼谷柏拉差燒烤套餐」

飲品:
泰式奶茶
朋友介紹銅鑼灣既泰式新貴——小火山!一入門口就見到一個Stage,我諗如果有live band 一定氣氛一流餐廳好大間,座位空曠,感覺好舒服 小火山最特別就係可以一路打邊爐, 一路食燒肉第一次有呢個泰式食野體驗呢😆餐前小食:蝦片任食蝦片好脆口,點埋蛋黃醬,好惹味❤️再叫多一份小食:三味刺身一口杯盛合一共有六杯刺身,分別係帶子,三文魚同泰式生蝦刺身每款都有加上泰式醬汁, 好提鮮我最鍾意就係生蝦,好彈牙好爽口而帶子同三文魚刺身都俾左好大驚喜我,冇諗過同泰式醬汁咁夾🤤🤤主食叫左小火山經典泰豬鍋拼盤其中特別出色既係伊比利亞黑毛豬梅花肉同手切泰式豬頸肉非常新鮮❤️我地叫左泰豬鍋 (我地揀左要小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯)其中一D 肉用左打邊爐既方式煮之後店員分享可以將D 肉係爐入面碌幾秒,再放返上鐵板上燒,咁就可食到湯汁既調味之餘,亦可以食到燒肉既香氣🤤另外再叫左泰式豬梅花肉片肉片可以用生雞蛋搞勻,再放入湯灼兩分鐘,蛋汁會令肉質濕潤,之後放上鐵板上燒,KEEP 到超JUICY! 🥳另外,我地叫左D 白蘿蔔、通菜同金邊粉放係牛骨湯到煮,牛味超超超香濃!同清新既金邊粉配搭,係超有層次🤤最後再叫左新鮮椰青
朋友介紹銅鑼灣既泰式新貴——小火山!

餐廳好大間,座位空曠,感覺好舒服

小火山最特別就係可以一路打邊爐, 一路食燒肉
第一次有呢個泰式食野體驗呢😆

餐前小食:蝦片任食
蝦片好脆口,點埋蛋黃醬,好惹味❤️

再叫多一份小食:
三味刺身一口杯盛合
一共有六杯刺身,分別係帶子,三文魚同泰式生蝦刺身

每款都有加上泰式醬汁, 好提鮮
我最鍾意就係生蝦,好彈牙好爽口

主食叫左小火山經典泰豬鍋拼盤
其中特別出色既係伊比利亞黑毛豬梅花肉同手切泰式豬頸肉
非常新鮮❤️

我地叫左泰豬鍋 (我地揀左要小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯)

其中一D 肉用左打邊爐既方式煮
之後店員分享可以將D 肉係爐入面碌幾秒,

另外再叫左泰式豬梅花肉片

肉片可以用生雞蛋搞勻,再放入湯灼兩分鐘,

另外,
我地叫左D 白蘿蔔、通菜同金邊粉

放係牛骨湯到煮,牛味超超超香濃!
同清新既金邊粉配搭,係超有層次🤤

最後再叫左新鮮椰青 同 泰式奶茶
奶茶好香,但唔會過甜,不錯
椰青既肉超軟,完全冇放過任何一啖肉

呢到既服務好好,食物亦好高質,值得ENCORE❤️