2017-12-10 490 瀏覽
最近太子新開左一間餐廳,其中一個賣點在於環境比人既感覺幾自在幾舒服,因為系有啲綠色做主題,成個裝修都系以簡約為主,比人感覺幾fresh,餐廳吾一定系好grand先叫環境好,簡簡單單亦可以好好。有啲卡位更有cusion,令人可以坐得舒服啲。除左平時系西餐廳食開既食物,呢度更有一樣食物叫「火辣辣鐵板」,所謂既火辣辣鐵板其實之系辣既鐵板蛋包飯,但當然吾系全部款都系辣既,亦有吾辣既鐵板蛋包飯。⭐️而有樣嘢不得不提嘅就係,呢度點餐係用餐廳比客人嘅平板點餐機點餐,大小就好似平時啲iPad咁,不過就吾系正式既iPad黎,入面嘅分項比既指引都吾系十分清晰。今次我系同兩個朋友去食,我地分別叫左3款主菜、1款小食黎share,主菜有韓牛漢堡鐵板蛋包飯、溶岩芝士辣肉醬玉子鐵板飯、去骨春雞,小食就叫左黑松露醬配薯角 & 巨型烏賊。開頭叫呢道菜戈陣仲以為韓牛同漢堡會系分開,我諗都冇諗過原來系韓牛漢堡韓牛漢堡好大件好厚身,再加埋有啲熱溶芝士系上面,外型確實冇得輸,但我食落其實真系feel吾到佢所講既「韓牛」味⋯⋯亦冇漢堡應有既其中一個美味之處:多汁 就系有點兒乾真真既感覺,蛋就正常味道啦,冇話特別好食或者難食。可以

,蛋就正常味道啦,冇話特別好食或者難食。可以挽回分數既位大概就系大量既粟米同埋我呢個芝士控最愛既芝士。
1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯

呢個溶岩芝士辣肉醬玉子蛋包飯個名真系長到一個點lol,而食物亦果然系名符其實既溶岩,同韓牛漢堡蛋包飯一樣,外型確實冇得輸,但味道亦不是十分好,可能該餐廳蛋包飯系列嘅質素都係麻麻地。呢個飯除咗大量嘅粟米之外,其實其他方面都係麻麻地,辣肉醬同芝士、粟米其實真系吾會好match,玉子就一隻,系最上面,其實重點系同韓牛漢堡飯一樣,
既數量都系偏少,我會覺得芝士少啲飯多啲反而會平衡返。

P.s. 兩個飯其實係分別配黑松露汁同埋黑椒汁,但食落去個汁嘅味竟然係一模一樣㗎😑
溶岩芝士辣肉醬玉子蛋包飯

整得好食嘅豬手其實真係好吸引,呢度嘅豬手真係唔錯,相比鐵板蛋包飯真係爭好遠。侍應呈上豬手後,更不忘提醒我地可以影左相先🤣然後再拎走幫我地切件再比我地食,豬手每一件都好有咬口,本身佢個皮整到好脆,所以連埋肉食系好有口感,食落好脆既同時亦吾油膩,恰到好處,for我同兩個朋友食既份量真系岩岩好。
爆脆豬手

咁大條既魷魚真系不得了😳真系原條上,更配上魔鬼醬呢,其實所謂既魔鬼醬我諗即系燒汁戈啲?魷魚食落去好煙韌呀,吾會好硬,同埋配上啲脆片都幾好味。發覺好多菜式都會加呢隻脆片,咬落去質地似薯片,同各款菜式都match。
魔鬼醬烤巨型海賊王

原本頭先食豬手同埋烏賊感覺都吾錯的,去到飲品戈part質素又下降番了
開頭飲落都覺得還好,薄荷朱古力味足夠,但飲飲下發覺真係太甜喇⋯⋯飲到底嗰陣我已經覺得係飲緊糖水

薄荷朱古力沙冰
魔鬼醬烤巨型海賊王
2017-12-05 62 瀏覽
上網見到呢間新開張 就嚟試吓黎到見到個環境同裝修都好靚價錢又唔算貴叫咗兩個set dinner 都有送蕃茄湯同餐包餐包好特別紫色心 食落好香好軟糯番茄湯都好好味叫咗個韓牛漢堡蛋包飯(HKD 118)仲送呃like必備嘅倒立冰 雖然用咗嚟做漢堡但都仲好juicy 雞蛋暑假啱啱好仲係流心仲有額外嘅粟米同芝士 如果唔夠可以自己再加仲叫咗鵝肝醬酥皮焗羊架(HKD238)羊架一啲都唔會騷加埋鵝肝醬勁香仲有好香口既酥皮估唔到可以咁夾Set menu 加多38元就可以要多個迷你海鮮拼盤有翡翠螺同青口 食落好爽口冇雪味值得一試最後自家制芝士餅都係加十元但最推薦都係紫薯心太軟好重紫薯味 而且流心做得岩岩好唔會太甜為今晚劃上完美的句號
上網見到呢間新開張 就嚟試吓
黎到見到個環境同裝修都好靚
價錢又唔算貴
叫咗兩個set dinner

都有送蕃茄湯同餐包
餐包好特別紫色心 食落好香好軟糯
番茄湯都好好味

叫咗個韓牛漢堡蛋包飯(HKD 118)
仲送呃like必備嘅倒立冰

雖然用咗嚟做漢堡但都仲好juicy
雞蛋暑假啱啱好仲係流心
仲有額外嘅粟米同芝士 如果唔夠可以自己再加

仲叫咗鵝肝醬酥皮焗羊架(HKD238)
羊架一啲都唔會騷

• 羊架
  • 韓牛蛋包飯
  • 紫薯心太軟
2017-12-04 465 瀏覽
喺太子近深水埗一帶,多數食肆都係老字號,而且舊式茶餐廳、火鍋、打冷、酒樓佔多數。小田田餐廳就走田園風格,喺呢個老街區可以話係「萬紅叢中一點綠(田園風係綠色架嘛)」,招牌係相當清新嘅青綠色,非常吸引眼球。入面裝潢係清新田園風,好似喺間田園中嘅屋仔食嘢咁,感覺好舒心好relax。由於肚餓關係,見到呢三個咕𠱸,我諗起蔬菜、紅蘿蔔同紫薯。我地叫左一個Dinner set、一個火辣辣鐵板。Dinner set選擇都幾多,百幾至二百幾蚊,除餐湯、麵包、餐飲外,仲可以特價換小食,半價轉特飲。火辣辣鐵板雖然冇餐湯餐包,但只係$78-128,如果叫嘅係鐵板蛋包飯,就送倒立冰一杯,好抵,因為單點一杯要$42架。Dinner set 【烤韓國濟州島黑毛BB豬鞍$188】是日餐湯係蘑菇湯配自家製紫薯飽 - 蘑菇湯味道濃郁,充滿粒粒蘑菇蓉。湯碗裝湯嗰部份睇落好細,但其實個碗好深,所以份量唔少,而且更加令個湯保持溫熱。第一次食紫薯飽,味道唔甜但幾有紫薯香,而且質感鬆軟。【是日水果茶$24】餐飲轉咗特飲,水果茶原價$24,特價$12,但唔會因跟餐而偷工減料。茶壺,烘爐同茶杯都係全玻璃,好精美。茶裡面有火龍果、橙、檸
)」,招牌係相當清新嘅青綠色,非常吸引眼球。

由於肚餓關係,見到呢三個咕𠱸,我諗起蔬菜、紅蘿蔔同紫薯。

Dinner set 【烤韓國濟州島黑毛BB豬鞍$188】

第一次食紫薯飽,味道唔甜但幾有紫薯香,而且質感鬆軟。
【是日水果茶$24】餐飲轉咗特飲,水果茶原價$24,特價$12,但唔會因跟餐而偷工減料。茶壺,烘爐同茶杯都係全玻璃,好精美。茶裡面有火龍果、橙、檸檬和提子。水果茶我鍾意飲甜嘅,呢度嘅就唔甜,不過都夠果味,唔錯。

主菜用木板上,配有蔬菜。件豬鞍份量足,厚度目測有3cm左右。
豬鞍質素令我地喜出望外,外層燒得微焦,咬落仲有少少脆。裡面嘅肉約8-9成熟,所以睇到顏色有啲粉嫩。外層同肉之間有一層薄薄的脂肪,再加上肉質非常鮮嫩,咬下去很juicy,肉味也很濃郁,滿口油香,可以唔需要蘸附上嘅燒汁都夠晒味。以晚餐$188的價錢嚟講,性價比極高,係我食過嘅黑毛豬中最好味嘅。

火辣辣鐵板【1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯$118】用鐵板上,不過就冇pexxer lxxch嗰啲吱吱聲咁吸引。韓牛漢堡牛味濃郁,而且漢堡連埋個飯都落咗好多黑白芝麻,所以食落都幾香口惹味。

我地叫咗芝士汁,原來嗰細細個樽仔白白哋嗰樽就係,試咗少少,質感似杰杰地嘅白汁,味道就唔係我哋expect嗰隻芝士味,所以冇落到。不過本身個飯+醬汁都夠味道夠creamy所以冇乜問題。
個飯本身其實都有芝士,做到拉絲效果架。

【藍海洋】海藍色嘅飲品,望落已經感覺涼爽。倒插嗰支喺Lemonade,酸酸甜甜幾開胃,大大支飲管,飲落夠晒透心涼,爽呀~

【特濃朱古力心太軟伴雪糕$42】朋友係心太軟fans,一見到個餐牌有已經雙眼發光。佢話個心太軟味道都不錯,不過個流心朱古力漿稍為唔夠濃。雖然未係完美,但佢都encore咗一個……

我哋兩個食到好飽,每人大約$200已經有晒甜品同特飲,而且仲唔駛加一,真係幾抵食。第時嚟到呢區又多一個好選擇~
2017-12-03 93 瀏覽
有水準之餐廳睇咗TVB宣傳豬手好吸引,隔晚有時間即刻諗住去,晏晝先探下路,位置好方便,揸車或搭地鐵都得。當然,帶埋小狗去就選擇揸車,門口又泊到車,一落就去坐定定。自己揀選豬手餐配藍海洋,老婆食鰻魚蛋包飯配紅太陽,甜品紫薯心太軟。豬手出乎意料之好,諗住廣告宣傳信5成,點知真係堅,唔係好肚餓真係食唔晒,鰻魚蛋包飯好滑又香,心太軟唔太甜,味道恰到好處。新店嚟講算係水準之上,無團購都唔貴,抵食。
有水準之餐廳
當然,帶埋小狗去就選擇揸車,門口又泊到車,一落就去坐定定。
新店嚟講算係水準之上,無團購都唔貴,抵食。
豬手餐、鰻魚蛋包飯
豬手餐、鰻魚蛋包飯
2017-11-06 111 瀏覽
餐湯係南瓜湯, 又甜又好味, 有埋個包可以點小小湯黎食,or就咁食都得, 我係前者.一個set都唔錯, 咩都有d, 蝦已經開好, 幾好服務, 就咁就食得, 薯茸比較特別小小因為d色有d奇怪,可能加左料去整,味道唔錯, 有小小帶甜,比目魚同石班都係比較新鮮, 份量唔算太多,但每樣有d滿足得黎又唔會太飽!牛扒煮得幾好食, 汁係唔錯, 仲有d果醬俾人點黎食, 但主要問題係無咩配菜, 如果有埋配菜會更出色!因為只食牛好似仲有d唔滿足既感覺!野飲比較大杯, 不論特飲定普通飲品, 特似幾好味, 不過就比較肥啦, 但係曲奇味調得唔錯, 如果中意食m記,旋風類既雪糕應該都會中意呢到既特飲!
餐湯係南瓜湯, 又甜又好味, 有埋個包可以點小小湯黎食,
or就咁食都得, 我係前者.
一個set都唔錯, 咩都有d, 蝦已經開好, 幾好服務,
但每樣有d滿足得黎又唔會太飽!

牛扒煮得幾好食, 汁係唔錯, 仲有d果醬俾人點黎食,
但主要問題係無咩配菜, 如果有埋配菜會更出色!
因為只食牛好似仲有d唔滿足既感覺!

野飲比較大杯, 不論特飲定普通飲品,
旋風類既雪糕應該都會中意呢到既特飲!
2017-11-06
2017-11-02 119 瀏覽
這天只有我跟媽媽在家,所以讓她休息一下,我們一起出去食飯!媽媽曾到訪這家餐廳,覺得這裡的食物價廉物美,所以她也想讓我嚐嚐。餐廳的環境好美,帶點糖果的甜蜜氣息。連杯子也很特別!餐廳用電子menu,雖然不是第一次見,但是比較少見的。蘋果茉莉花茶味道都不錯,但因為裏面有檸檬,後續的幾杯,因為泡得太耐,會有一點點澀。鐵板紫菜原條鰻魚泡菜飯,這個配搭頗新穎,食材不是太匹配,但味道可以。主要因為是南瓜蘑菇汁味道很好,加上還有芝士及蛋,所以味道是不錯的。玫瑰紫薯天婦羅炸蝦飯團,飯團顏色好吸引,玫瑰及紫薯的味道都不是太明顯;炸蝦新鮮炸好,脆卜卜。我還點了我很喜歡的豬手,店員先讓我們拍照,然後再幫我們切成小塊。爆脆豬手十分脆,肉質不會乾,好好味!果然,豬手是最美味的食物。這家餐廳食物味道雖然未能帶來驚喜,但整體不錯,而且價格相宜,是值得光顧的餐廳。
餐廳的環境好美,帶點糖果的甜蜜氣息。連杯子也很特別!
餐廳用電子menu,雖然不是第一次見,但是比較少見的。

係太子到放學 見到間個名幾得意既餐廳叫小田田 門口個poster見到佢地推出緊香港最邪惡既食物之一 >>>>>紫薯<<<<< 身為港女俱樂部既我緊係九秒九入去試新野 頭炮係紫薯野飲啦 好濃紫薯味阿仲有粒粒芒果同cream 友人見到呢個blue sky lemonade 就話想試下 味道都唔錯 soda味好好飲 仲幾大杯下 呢個魷魚兩個人都食唔晒 勁大條lol 佢烤得岩岩好仲有好香既魷魚味 食落同聞既鮑魚都差唔多 唔會好似魷魚乾咁得個香字 跟著又到左邪惡田園三杯紫薯燴飯 又蝦又帶子又三文魚lol 千祈唔好以為一個人會ko得晒 其實一人一杯真係差唔多 紫薯味好香好濃 好幸福 我地三個仲叫左個肉眼食 勁!!!大!!!塊!! 仲勁厚同有肉汁鮮味 不過我點餐好似講漏左要幾成熟 下次試下5成熟先 我個fd就話岩岩好因為佢唔鐘意太生 最終我地三個女仔都係ko晒成塊肉眼 而家打緊op都令我食指大開 胃酸急增 呢間小田田主題餐廳價錢都算平民 學生哥想食豪少少都比得起既 我諗下次同 中同聚會都可以再黎呢間

係太子到放學

其實一人一杯真係差唔多
紫薯味好香好濃
好幸福

我地三個仲叫左個肉眼食
勁!!!大!!!塊!!
仲勁厚同有肉汁鮮味

同埋環境都好舒適tim
2017-10-05
  • all紫薯食物
2017-10-19 120 瀏覽
今日收工約咗媽咪喺太子附近食一間朋友介紹嘅西餐,之前都係附近食過幾間嘅餐廳,味道都唔錯,重點係近地鐵站比較方便係OpenRice見到嘅相已經非常之吸引所以一直期待過嚟試一試鵝肝醬酥皮焗羊架 $238比較有特色嘅整法,不過酥皮略嫌有啲厚,食多舊就會比較“濟”,羊架方面亦都比較熟,所以肉質有少少韌,不過就有好香嘅羊味,而且份量都幾多田園三杯紫薯燴飯 $78望到已經覺得非常吸引,用咗三個杯分開三個飯,每杯亦都加上唔同嘅食材,材料都非常新鮮,實際份量其實都幾大,而且用咗紫薯做燴飯,感覺既新鮮大虎蝦刺身沙律 +$38非常新鮮嘅大虎蝦刺身,而且超級大隻,加$38呢個價錢超值蘋果茉莉花茶 $13足料既蘋果粒,茉莉花味濃郁,再加埋個青蘋果型嘅茶壺,好夾

鵝肝醬酥皮焗羊架 $238

田園三杯紫薯燴飯 $78

大虎蝦刺身沙律 +$38
非常新鮮嘅大虎蝦刺身,而且超級大隻,加$38呢個價錢超值

蘋果茉莉花茶 $13
足料既蘋果粒,茉莉花味濃郁,再加埋個青蘋果型嘅茶壺,好夾

2017-10-19 722 瀏覽
跟愛吃的朋友聚會真開心,住在九龍區的朋友帶路在太子區晚飯,原來這區除了火鍋,還開了很多這類用心經營的食店。門面裝修已很有feel。室內環境也很靚很好坐,很有文青感覺。朋友點了Set dinner,有餐湯+主菜+飲品。餐湯是鮮南瓜湯,南瓜極清甜,而自家製的紫薯包,密度高,包身軟綿。Set dinner 加38蚊可以換個海鮮拼盤,裏面有2隻青口同翡翠螺,夠新鮮,青口大隻,很抵食。朋友的主菜是威靈頓酥皮巴馬火腿焗牛柳,牛肉全熟都唔靭,酥皮下有少少鵝肝醬調味,連配菜都很精緻。我的頭盤點了煙三文魚他他沙律,三文魚加了洋蔥調味,份量十足,羅馬生菜好新鮮。主菜我則點了爆脆豬手。豬手的皮極脆,冇改錯名,但肉依然嫩滑,不會縮到纖維變硬,識食的朋友說因為外面可以見到有紥過既痕跡,證明師傅有做到迫油份出嚟既步驟,整隻豬手肥膏少,唔不會太咸令到人食得好滯,最重點係個蜜糖芥末醬,超好食,調得啱啱好,蜜味重得嚟芥末依然夠辣。蛋糕甜品由18蚊起,餐牌就有窩夫、心太軟等,但我們太飽無點甜品了可用iPad點菜,但店員告之還未最完善,還有改良中。這裡的空間感十足,樓底夠高坐得舒服,在這裡的食客都很斯文不會很嘈。我覺得這裡
門面裝修已很有feel。
室內環境也很靚很好坐,很有文青感覺。

爆脆豬手

可用iPad點菜,但店員告之還未最完善,還有改良中。

這裡的空間感十足,樓底夠高坐得舒服,在這裡的食客都很斯文不會很嘈。我覺得這裡的價格合理,廚師有心機,服務員態度好好,好多食客食唔晒都會打包,證明大家都係「想帶佢返屋企」而不是丟咗佢。
2017-10-18
2017-10-17 260 瀏覽
諗住去旺角一帶食西餐,行行吓去咗太子睇金魚,發現有一間地舖叫小田田主題餐廳英文係little farm,係時候食晚餐,之後就入咗去食啦。估唔到呢度係fusion菜,有韓式又有西式。見到有個韓牛餐幾吸引,就嗌左黎試。韓牛漢堡鐵板蛋包飯$118旁邊有一些酸酸辣辣的泡菜、粟米粒和芝士粒。可以隨意加入鐵板中,但是其實原本的飯已經有粟米粒和芝士粒,面頭有塊蛋包住。韓牛漢堡非常之大份,厚肉得很 ,肉質十分多水份。出奇地,牛味都幾重。我將蛋包飯撈埋一齊食,口感唔錯,蛋夠晒滑,唔會overcook, 撈在一起的飯味道偏濃,特別是芝士味唷。仲share左個夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼$268 不得不提這個安格斯肉眼,雖然價錢唔平但係勝在質素高,這個年代也是吃的質素吧,不惜荷包XD。肥瘦十分平均,脂肪亦都好重牛味,瘦嘅地方同埋肥嘅地方一齊食,口感非常之好,仲燒得唔錯,原因係食落去唔韌,完全沒有渣。如果鍾意嘅話可以倒下些醬汁,另有一番風味。旁邊有一些茄子、車厘茄、粟米等等,非常切合餐廳田園嘅主題。呢度嘅飲品都從朝得唔錯,味道不會太甜,又抵飲!推介!香芒奶昔沙冰$28 跟餐半價只係 $14熱棉花糖MOCHA
估唔到呢度係fusion菜,有韓式又有西式。
見到有個韓牛餐幾吸引,就嗌左黎試。

旁邊有一些茄子、車厘茄、粟米等等,非常切合餐廳田園嘅主題。

呢度嘅飲品都從朝得唔錯,味道不會太甜,又抵飲!推介!
香芒奶昔沙冰$28 跟餐半價只係 $14熱棉花糖MOCHA$30 跟餐半價都只係$15 女生一定要食甜品,才算是圓滿的一餐。我

同朋友分別點了士多啤梨蛋糕加$10以及芒果蛋糕加$10 價錢來講,抵食到爛。急不及待食的我們試食了一口,果香十分重,而海綿蛋糕嘅位置非常之軟熟,好鍾意佢個口感啊!仲有新鮮嘅芒果同埋士多啤梨果肉,用料十足。
近期成日黎呢邊揾嘢食,呢度環境好似唔錯,門口餐牌幾吸引,試試佢~好有小清新感覺,周圍都係白色,有假窗風景波波吊燈電子餐牌點菜蜜糖芥末豬手巴馬臣凱撒沙律 $68必食推薦! 豬手好濃蜜糖芥末味,皮夠彈牙,都好香黑椒味!好多骨膠原,正~魔鬼醬烤巨型海賊王 $78原隻上魷魚!烤得好香,肉質彈牙,好適合配啤酒~ 仲有我最愛o既芝士片! 田園三杯紫薯燴飯 $78有大蝦、煙三文魚同帶子三種海鮮~ 外面少見的紫薯飯,甜甜地,幾易入口。 肉眼扒牛扒夠juicy, 外面夠香,唔點醬都夠味。鮮果茶 $24茶壺好得意~ 好立克
好有小清新感覺,周圍都係白色,有假窗風景
波波吊燈
電子餐牌點菜
蜜糖芥末豬手巴馬臣凱撒沙律 $68

魔鬼醬烤巨型海賊王 $78

田園三杯紫薯燴飯 $78

肉眼扒

牛扒夠juicy, 外面夠香,唔點醬都夠味。

鮮果茶 $24

茶壺好得意~

好立克
2017-10-13 89 瀏覽
我哋上星期去一間叫小田田嘅餐廳食晚餐,食得好開心。我哋叫咗一個香辣森巴醬烤原隻美國去骨春雞$158,佢雖然話叫香辣,但係個辣味係適中好多人都接受到,佢嘅森巴醬好拿手,個醬汁係用不同嘅材料配製,好少機會食到咁有質素嘅醬汁,雞皮烤得脆卜卜,原隻春雞鮮味無窮,雞肉嫩滑可口,雞皮跟雞肉放在口腔內,有兩種口感,配上特製醬汁,其味無窮。食完呢個香口嘅雞跟住飲咗杯熱情草莓奶昔沙冰$30,跟餐係半價$15,呢杯沙冰有草莓嘅香甜,奶味濃郁,奶昔滑溜 ,幼細嘅沙冰,真係冇得彈。德國咸豬手$168,德國嘅品牌鹹豬手世界聞名,佢個表皮軟滑非常,一啲肥膩都冇,肉質嫩滑可口,佢嘅鹹香做得好窩心,真係冇得輸。呢個紫薯心太軟配雪糕窩夫$ 48,紫薯嘅清甜,香濃奶味嘅雪糕,加上鬆化嘅窩夫一起吃,其味無窮。另一個煙肉芝士焗蠔$38,焗出嚟煙肉嘅肉香,煙韌得嚟又有咬口,濃滑芝士嘅香,仲有蠔嘅鮮,三種優質材料配合,更能夠把蠔嘅鮮味提升到更高境界,令人食後有回味嘅感覺。最後有個玫瑰花茶$26,食完濃味菜式之後,再飲呢個玫瑰花茶,玫瑰嘅幽香,飲後令你心曠神怡。士多啤梨蛋糕,鬆軟非常,既香且甜,加$10妳就可以享用咁有質素嘅甜品。
我哋上星期去一間叫小田田嘅餐廳食晚餐,食得好開心。

2017-10-07
2017-10-10 553 瀏覽
在因緣際會下,朋友介紹太子新開"小田田主題餐廳"Dinner Set套餐好多選擇我簡左「慢煮BB黑毛豬鞍」,果然BB豬超嫩口的,1⃣️🔪1刀切落去封鎖住的肉汁都滲透出,香燒過的肥豬肉圍住整條豬鞍,有煎香過入口即化的油香實在邪惡又美味呢,一定會再encore 的一道菜,至於生熟度掌握的剛好熟透,配上楺合黑松露香的薯茸十分出色,令我呢個食肉獸大叫滿足,只是慢煮時間比較長,大約等了15-20分鐘上。另一驚喜之dinner set係"比目魚黑松露薯蓉"仲可以加多元10試埋隻芝士煙肉焗蠔..抵食!薯蓉加入左黑松露,啱哂本人口味,虎蝦燒得味,比目魚好滑好滑,同松露薯蓉襯到絕,勁正!紫薯系列佢話多人食,決定一試「紫薯心太軟+3色雪糕🍦」做飯後甜點,匙🥄切開係薰衣草浪漫的紫色緩緩的流出,女生一定會十分喜歡💕這道紫薯系列,加埋雪糕食,咁就令一餐美味佳餚劃上更完美句點,實在是令人感到意外地驚喜的主題餐廳
..抵食!
比目魚黑松露薯蓉
2017-10-06
比目魚黑松露薯蓉
2017-10-09 96 瀏覽
去到太子搵好嘢食,朋友話要試新餐廳,入到去態度已經好好,勝在間舖頭冇咩人唔使等位 。先黎烤韓國濟州島黑毛bb 豬鞍, 視覺上已經贏咗,擺盤擺得幾出色,唔講以為係個藝術家喺度畫畫。最好佢係有小小蔬菜食下。再黎魔鬼醬烤巨型海賊王, 烤墨魚夠曬大隻又夠淋, 最鍾意係佢下面嘅墨西哥薯片,美味可口。田園三杯子紫薯燴飯,上面有大蝦 帶子 煙三文魚 飯入邊仲有洋蔥同雞髀菇。 隻大蝦烤得啱啱好, 啲肉夠曬爽口彈牙。 唯獨要講隻薯飯視覺一般。芝士烤蠔, 足料,認真,夠曬新鮮。芒果沙冰一流,夠晒凍又有鮮芒味。雜果特調梳打大大杯,甜度剛好。下次再來 食餐好嘅。

芝士烤蠔, 足料,認真,夠曬新鮮。

芒果沙冰一流,夠晒凍又有鮮芒味。

雜果特調梳打大大杯,甜度剛好。

下次再來 食餐好嘅。
女孩子周末最忙碌的工作,就是約姊妹到不同的cafe談天、吃東西,這個周末,我就和友人來到太子的「小田田」,品嘗了一個超豐富的brunch,還有一個「爆漿」紫薯心太軟,實在好滿足! 小田田地理位置很好,在太子地鐵站出來走三分鐘就到了,約朋友聚會最好!餐廳裡裡外外都充滿田園感覺,青蔥翠綠,還放滿了裝飾植物。我們這天坐到了窗口位置,和煦的陽光打進來,好舒服。 餐湯或沙律,跟自家製紫薯麵包 我們叫了兩個套餐,前菜可選餐湯或沙律,都跟一塊自家製紫薯麵包,麵包烤得外脆內軟,可以看見粒粒紫薯肉,真材實料,輕輕的甜味,subtle但我很喜歡。 Blue Sky + Red Sun (轉餐試飲價$30,跟鐵板餐免費) 造型一流!紅色是接木骨花汽水,藍色是檸檬汽水,意大利原材料製造,不含色素或防腐劑,讓人飲得放心。飲品加了冰,好清涼,這個價錢性價比高。 假日廚師精選早午餐 ($148) 假日嘛,要吃brunch才像樣!這個早午餐分量非常驚人,端上來佔了半桌,香腸、煙肉、雞蛋沙律、粟米、茄子、番茄、青瓜、磨菇等等,兩個女孩子share都非常足夠。 很喜歡吃這裡的蔬菜,很新鮮,粟米超甜,咬

餐湯或沙律,跟自家製紫薯麵包

假日廚師精選早午餐 ($148)

很喜歡吃這裡的蔬菜,很新鮮,粟米超甜,咬下去卜卜聲;大廚也毫不吝嗇,青瓜厚切!磨菇和番茄多汁,都不錯。

1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯 ($118)

這個韓牛漢堡很有驚喜,切開時竟然爆汁!師傅火候控制得好,肉質鮮嫰 不乾嚡。可以選黑椒野菌汁、黑松露汁、芝士汁、濃咖喱汁、鮮茄汁、日式和風汁,我們選了咖喱,真的很濃郁,有點像街頭魚蛋的咖喱,不辣,還帶點點甜味。

鐵板餐旁邊是芝士、粟米和泡菜,趁著鐵板還熱,要快點連同醬汁加進去炒,我們掛著影相和拍片,待得太久,芝士有點不溶化,很可惜。

窩心紫薯心太軟 ($48)

心太軟一切開,內裡的紫薯汁馬上流出來,窩夫也烤得十分香脆,不俗。由於餐廳著重無添加,沒有加香精,所以只吃到淡淡的甜味,紫薯味不算很突出,但這個價錢還是很划算的,值得一試。
2017-10-08