2011-06-17 396 瀏覽
媽媽生日食佢至愛既打邊爐。Wasabi 墨魚丸:wasabi 份量啱,火辣之時又唔過份攻鼻;墨魚丸彈牙。本地肥牛:肉香,口感嫩。芝心牛丸:芝士味唔濃,但令牛肉味更特出。水餃:多餡彈牙,調味佳。水魷魚:普普通通,無特別。黑柏葉:爽口。粉腸:唔夠多粉,有點 “靱”。脆鲩片:太薄片,好似食唔出咩味甘。送既魚生雖然新鮮, 但唔鮮甜。依度既牛肉好正,但比較貴和份量少。
媽媽生日食佢至愛既打邊爐。
本地肥牛:肉香,口感嫩。
芝心牛丸:芝士味唔濃,但令牛肉味更特出。
水餃:多餡彈牙,調味佳。
水魷魚:普普通通,無特別。
黑柏葉:爽口。
粉腸:唔夠多粉,有點 “靱”。
脆鲩片:太薄片,好似食唔出咩味甘。
送既魚生雖然新鮮, 但唔鮮甜。
依度既牛肉好正,但比較貴和份量少。
Wasabi 墨魚丸
水魷魚
芝心牛丸
本地肥牛
2010-10-27 277 瀏覽
雖然我一向對肥牛不是很大興趣,,但小肥牛既牛肉真係牛味香濃又肉嫩。芥辣釀墨丸好彈牙,但芥辣餡唔夠辣。水餃好太隻,餡料豐富又好味。清酒黑豚肉就唔係好有清酒味,黑豚肉肉味香但有點 “鞋”。其他的炸腐皮、栗米、皇帝菜都唔錯。小肥牛既火鍋配料真係正,不過送既活魚刺身就腥腥地。
安格斯牛頸脊 ($88)
清酒黑豚肉 ($55)
芥辣釀墨丸 ($55)
水餃 ($32)
栗米 ($22)
炸腐皮 ($32)
2010-09-27 64 瀏覽
女友想打邊爐 ! 又想試吓呢間 ! 咁就同佢去啦 !大圍呢間地方唔算好大 ! 招呼都算唔錯 ! 全部用電爐 !牛肉有好多選擇 ! 我地叫左個$28標準本地牛 ! $10嘅和牛牛頸脊$28嘅花雕牛肉 ! 三寶丸(牛,墨,豬) ! 黃喉 ! 黑柏葉 ! 標準本地牛呢個價錢絕對食得過 ! 不過我果日果D有根 ! (就當有咬口啦)$10嘅和牛牛頸脊我覺得麻麻 ! 因為我食牛係鍾意有(0趙)頭嘅 ! 所以和牛太淋唔啱我 !$28嘅花雕牛肉不叫也罷 ! 鞋口又UN ! (早知叫牛肉刺身啦)黃喉好爽脆 ! 不過本身冇咩味...要靠配料調味 !丸類都OK ! 牛丸有好重嘅果皮味 !黑柏葉都唔錯 ! 都係好爽 !我地9:30入座,買三送一 ! 即四樣野以最低價錢果樣免費($18以上) !冷氣幾勁 ! 女仕記得帶外套喇 !
女友想打邊爐 ! 又想試吓呢間 ! 咁就同佢去啦 !

大圍呢間地方唔算好大 !

招呼都算唔錯 ! 全部用電爐 !

牛肉有好多選擇 !

我地叫左個$28標準本地牛 ! $10嘅和牛牛頸脊

黃喉好爽脆 ! 不過本身冇咩味...要靠配料調味 !

丸類都OK ! 牛丸有好重嘅果皮味 !

黑柏葉都唔錯 ! 都係好爽 !

冷氣幾勁 ! 女仕記得帶外套喇 !
2010-09-25
  • 標準本地牛肉
2010-09-09 35 瀏覽
去開大圍,於是約埋朋友定位小肥牛,名字就響當當了,但從來未食過.今日終于有機會一試.通常呢類名氣大的火鍋店都係名聲響,實際上痲痲點知,一上樓已經感覺到呢閒與重不同,地方整潔,沒有一般火鍋店的聲浪,特別值得一提的係,臺面上的餐具,電磁爐,鍋都係新嘎食物方面,10元牛抵食28元一碟的本地肥牛味道啪得住和牛,又係抵哇,20元3支Ashahi beer,抵到爛比較差的係青島蠔,一入鍋就蠔屎,又老又靭總體來講,呢閒火鍋店good
今日終于有機會一試.
通常呢類名氣大的火鍋店都係名聲響,實際上痲痲

食物方面,10元牛抵食
28元一碟的本地肥牛味道啪得住和牛,又係抵
哇,20元3支Ashahi beer,抵到爛

比較差的係青島蠔,一入鍋就蠔屎,又老又靭
總體來講,呢閒火鍋店good
2010-09-07
2010-08-23 28 瀏覽
很喜歡此店,食物好又抵食,特別係炸腐皮,新鮮炸起超好味;手打蝦滑爽口彈牙。最開心係有特價牛肩肉,$10一碟,雖然一碟唔係多,但人多食都唔錯,因為每兩個人就可以叫一碟。基本上所有的服務員都好有禮又細心,見到個爐唔太work會自動幫忙,唔夠湯又會自動加湯,真係好鍾意呢間店
2010-08-21
  • 炸腐皮,手打蝦滑
2010-07-07 9 瀏覽
為免同其他孝子孝女撞期, 早一星期訂位慶祝父親節.點知啤酒妹嚇親, 以為自己攪錯了大日子.當日真係好多一家大細似是慶祝父親節而來呢小肥牛又冇任食喎, 好彩散叫都唔係太貴.是日晚餐:- (4人份) 云吞水餃打邊爐仲食云吞確實太飽. 吃了兩粒, 好多肉....好飽..... 響鈴做得好好, 脆脆的又熱熱的. 一浸又拎番上來good!! 油麥菜新鮮, 唔好浸得太耐.... 皇帝菜新鮮, 個味好重. 大魚頭唔識食, 媽媽食得好enjoy~~ 鱔片滑, 冇乜骨. 不過一碟好少, 唔抵食. 芋絲好味道. 放入沙嗲果邊, d味吸晒 粟米好甜好新鮮, 一個人食了半籃~ 鵝肝墨魚丸好好味. 本來想叫墨魚滑. 鵝肝看上去高級了. 口感唔錯, 有墨魚粒粒. 羊肉片非常薄片, 食完唔覺係羊肉, 冇乜味. 牛頸脊特價10蚊一碟, 要了兩點.咁平仲想點??可以啦! 花雕牛肉非常硬...........唔好食總括來說都好好味, d野又新鮮.服務都唔錯, 出菜快.我地仲要了一jar竹蔗水, 好解喝
為免同其他孝子孝女撞期, 早一星期訂位慶祝父親節.
點知啤酒妹嚇親, 以為自己攪錯了大日子.
當日真係好多一家大細似是慶祝父親節而來呢

小肥牛又冇任食喎, 好彩散叫都唔係太貴.

是日晚餐:- (4人份)
云吞水餃
響鈴
做得好好, 脆脆的又熱熱的. 一浸又拎番上來good!!
油麥菜
新鮮, 唔好浸得太耐....
皇帝菜
新鮮, 個味好重.
大魚頭
唔識食, 媽媽食得好enjoy~~
鱔片
滑, 冇乜骨. 不過一碟好少, 唔抵食.
芋絲
好味道. 放入沙嗲果邊, d味吸晒

粟米
好甜好新鮮, 一個人食了半籃~
鵝肝墨魚丸
羊肉片
非常薄片, 食完唔覺係羊肉, 冇乜味.
牛頸脊
特價10蚊一碟, 要了兩點.
咁平仲想點??可以啦!
花雕牛肉
非常硬...........唔好食

總括來說都好好味, d野又新鮮.
服務都唔錯, 出菜快.

我地仲要了一jar竹蔗水, 好解喝

2010-06-13
慶祝紀念
父親節
2010-04-30 57 瀏覽
與食家來到大圍,想打邊爐不過又唔想成日去友聯,就轉去小肥牛食下﹗10:00pm來到人客不多,野都未點就先來三支Asahi是必然,20蚊三大支真係好抵飲﹗湯底為求刺激要了麻辣鍋,麻辣鍋內有齊台灣地道的雞紅、土魷魚、豬皮等在內,用料十足﹗要了十蚊一碟半賣半送的牛頸脊,上次吃肥得不得了,今次肥瘦均稱,入口牛味濃亦相當嫩滑,正﹗手打墨魚滑是小肥牛必點食物,做得相當好,膠質豐富,入口充滿彈性,啖啖滿口墨魚粒,味鮮而香,百吃不厭﹗黑柏葉質感煙韌,就是愛她那韌得扯不開的皮質口感,吸了湯頭同吃很入味﹗炸魚皮都幾大碟,宵夜時段叫三樣食物送一樣,抵食﹗雜菌拼盤咩菇都有,岩哂我呢類貪心人,一次過滿足我十幾個願望﹗生牛肉刺身只係$28,又係來小肥牛必點食物,生牛肉有其獨特的羶肉鮮香,蘸上芥辣及日本豉油同吃十分美味﹗帶點可惜的是個麻辣鍋辣得真係人也噴火,連平日食得辣既食家都話頂唔順,我更加要將食物灼完後放在水中過一過河先食到,令完美的食物也失色不少,下次來都係唔好咁貪玩點麻辣鍋了﹗小肥牛的麻辣鍋真係好堅﹗食得到先好點﹗埋單250蚊有找,不算貴,值得再來﹗

炸魚皮都幾大碟,宵夜時段叫三樣食物送一樣,抵食﹗

小肥牛的麻辣鍋真係好堅﹗食得到先好點﹗

生牛肉刺身,抵食﹗
  • 手打墨魚滑
  • 生牛肉刺身
2010-04-07 13 瀏覽
與朋友在大圍想吃小肥牛火鍋~~~但沒有訂桌~~~便一碰運氣~~~我們7時前到達~~~很高興還有座位~~~坐下除了點火鍋湯底和配料外,也要點這裏的招牌菜---刺身~~~海蝦刺身 $55上桌的8隻海蝦的蝦頭還在跟我們打招呼.......很可怕.......明顯很新鮮.....但感覺不好........蝦肉還算爽脆鮮甜~~~但太新鮮的海蝦有點可怕......下次應該不敢點了.......> <牛肉刺身$28這是另一道招牌刺身,基本上每一桌也會點~~~$28一盤~~~份量也不少~~~沾上醬油~~~牛的味道不是太濃,因還未經火帶出油香嘛~~~但清淡的牛味卻令我們一片接一片~~~湯底:蕃茄薯仔牛腩湯 $55配料:炸腐皮拼炸魚皮 $32 (雙拼價 -- 單拼價+$2)瑞士芝士牛丸拼蟹子鵝肝墨魚丸 $57羊肉片湯底材料十足,牛腩很多~~~但不知是我們煮太久還是還不夠久.......到最後才吃還是頗硬.....> <炸腐皮也是招牌菜~~~很特別~~~它本身沒甚麼味道,吃法就像炸魚皮一樣,沾一沾湯就沾醬油來吃~~~不過所需時間比魚皮還短~~~ 炸魚皮沒甚特別~~~瑞士芝士牛
與朋友在大圍想吃小肥牛火鍋~~~
但沒有訂桌~~~便一碰運氣~~~我們7時前到達~~~
很高興還有座位~~~

海蝦刺身 $55
上桌的8隻海蝦的蝦頭還在跟我們打招呼.......
蝦肉還算爽脆鮮甜~~~但太新鮮的海蝦有點可怕......
下次應該不敢點了.......> <

牛肉刺身$28
這是另一道招牌刺身,基本上每一桌也會點~~~
$28一盤~~~份量也不少~~~沾上醬油~~~
牛的味道不是太濃,因還未經火帶出油香嘛~~~
但清淡的牛味卻令我們一片接一片~~~

湯底:蕃茄薯仔牛腩湯 $55
瑞士芝士牛丸拼蟹子鵝肝墨魚丸 $57
羊肉片
到最後才吃還是頗硬.....> <
炸腐皮也是招牌菜~~~很特別~~~它本身沒甚麼味道,
吃法就像炸魚皮一樣,沾一沾湯就沾醬油來吃~~~
不過所需時間比魚皮還短~~~ 炸魚皮沒甚特別~~~
瑞士芝士牛丸及蟹子鵝肝墨魚丸都很好吃~~~
牛丸內的芝士像熔岩一樣~~~很香濃的芝士味~~~
吃時要很小心﹗﹗﹗我吃到最後一粒時終於被燙傷舌頭了........= ="""
鵝肝墨魚丸的效果亦很好~~~鵝肝粒不算小,亦不像芝士般會燙傷舌頭~~~
羊肉片是很普通的貨.....不次會寧願多點牛肉也不會點羊肉片.......

本地牛肉 $28
黑栢葉
安格斯牛頸脊 特價$10
雜菌拼盤 $48
本地牛肉雖只賣$28,但牛味亦很重~~~
又不會像美國肥牛般只有肥膏,沒有牛肉~~~很抵食~~~~
黑栢葉......難道是我們不懂煮它的時間........???
怎麼煮都覺得不好吃......= = 沒甚味道........
安格斯牛頸脊每二人只可點一點特價$10,再點便要$88~~~
這個真的超好吃~~~牛味超濃~~~推介!!!

雖然在小肥牛吃火鍋肯定比其他的任吃火鍋貴蠻多,
但滿足感比吃任吃火鍋滿足太多了~~~~~
這頓平均大約$225@~~~ 下次想吃火鍋定會再去~~~
不過若多人去,還是先訂位好~~~免得沒座位~~~
海蝦刺身
湯底及配料
配料
2010-03-11
海蝦刺身
湯底及配料
配料
2010-03-02 2 瀏覽
之前去過其他分店食過,服務最好既,就係呢間。必食推介 ~ 牛肉刺身(似食薄身吞拿魚刺身)、特價牛(抵食)、炸腐皮(超好食,新鮮炸起,又香又脆,放落湯底2-3秒就食得)、蝦滑(足料,好多蝦肉)、生蠔(超抵食,一碟6隻)......
之前去過其他分店食過,服務最好既,就係呢間。
特價 牛
活魚刺身
  • 炸腐皮
  • 蝦滑
2009-11-10 4 瀏覽
睇過之前既食評, 好多都話佢BOOK位時有問題發生. 但係我覺得OK喎. 我之前一日打電話去, 第一次打去既時候佢哋無人聽, 我就依照指示留左個言比佢哋. 佢哋之後就打電話黎confirm我個booking, 係到之前又打多次黎re-confirm. 我覺得好好喎, 無問題呀!嗰晚我哋準時去到, 七點可以都仲有D早, 朋友渣車去都仲可以泊到正正係小肥牛既門口! 不過坐低左一陣間就發現全滿咁濟!!湯底我哋點左最貴既魚翅湯底. 開頭我都係諗住應該都係得個名嗰D黎, 點知佢上既時候打開個湯蓋先知原來個湯底入面有成隻雞! 個湯都幾夠味, D所謂既魚翅就分開上!! 不過真係要用一次次咁整黎食, 如果唔係實搵唔番囉.其實我本身唔係咁食牛, 所以是晚我只係試左牛刺身一樣比較特別既牛. 味道OK啦, 因為少食, 其實我都唔知點分好唔好. 不過從佢消息既速度黎睇. 我諗大家都好滿意. 朋友們是牛魔王, 所以都點左好多唔同既牛肉, 不過佢哋就話麻麻, 同出面既都差唔多. 只係勝在多花樣. 質素一般. 其中有一個叫做芝士牛丸既野... 嗰D牛肉都麻麻, 不過就幾得意~~~ 炸腐皮. 上枱嗰陣見到佢一卷卷咁都

其實我本身唔係咁食牛, 所以是晚我只係試左牛刺身一樣比較特別既牛. 味道OK啦, 因為少食, 其實我都唔知點分好唔好. 不過從佢消息既速度黎睇. 我諗大家都好滿意. 朋友們是牛魔王, 所以都點左好多唔同既牛肉, 不過佢哋就話麻麻, 同出面既都差唔多. 只係勝在多花樣. 質素一般. 其中有一個叫做芝士牛丸既野... 嗰D牛肉都麻麻, 不過就幾得意~~~ 炸腐皮. 上枱嗰陣見到佢一卷卷咁都唔SURE應該點對佢好. 放落煲野到滾一滾好好食. 酸梅湯唔會死命落糖咁甜. 其他野都係麻麻!

埋單每人$200, 有D唔係咁~~~
  • 炸腐皮
2009-09-29 25 瀏覽
繼續是食家的生日飯,正日的夜晚收工收得夜,諗左好耐決定簡簡單單去小肥牛打邊爐﹗成10:30pm來到仲要有訂位,都要等成三個字先有得入座,真係估唔到咁鬼好生意,上到去見到其實有好多大枱都俾左0的二人三人座,睇黎佢地0的排位有0的問題,可以做得更好的﹗先來一個牛肉刺身,呢樣係小肥牛必吃之選,28蚊有成十幾片,入口味道鮮甜,廿幾蚊有0的咁既貨色很是超值,連埋洋蔥再加少少日本豉油同吃相當美味﹗今日要左個花鵰藥材鍋,0的藥材味十分之勁,淥菜同菇同齒脥留香,好野﹗10蚊碟既牛頸脊切得細條又肥又薄,雖然係特價貨不過都應該留意下質素吧﹗講真我真係唔覺呢款可以賣到七十幾蚊做生招牌﹗再要一彈係佢個咩澳洲牛,見食家生日梗係點最貴的牛吃吧,佢賣$88,賣相很一般,得五六片下面仲有0的蔬菜托底,吃落唔腍滑不特止仲要偏韌,講真個賣相同出面超市廿幾蚊包既大同小異,只係大片小小,我就唔明點解佢要賣到最貴了,差﹗要讚的是佢地既手打蝦滑,真係好香彈牙好好食,食落啖啖都係蝦粒,鮮甜味美,我地兩個打包左一粒返去俾大狗,佢一聞到已經眼睛發亮﹗吃完個十分麻麻既澳洲牛之後,意猶未盡問問部長有咩牛係最好食,佢就推介咩安格斯牛,於是又

吃完個十分麻麻既澳洲牛之後,意猶未盡問問部長有咩牛係最好食,佢就推介咩安格斯牛,於是又來多一碟,大大話話兩條友清左成四碟牛﹗

安格斯個樣就靚好多,輕灼之後肉質鬆軟,牛肉雖未算濃不過亦算好味,相比起太子的春夏秋冬仍有不及,但一定好過之前兩碟,來呢度都係食呢隻牛,應是最好的了﹗

試牛食牛,不知不覺兩個人食左成四百幾蚊,這就是食家的生日晚飯﹗

有彈有讚,不過食家生日,唔會喊的,就ok啦﹗
牛刺身,必吃
蝦滑是最正的食物
半肥瘦乎?
八十幾蚊的超市貨
不腍滑還偏韌,大家樂一人一爐更好
安格斯牛是最好的﹗
牛刺身,必吃
蝦滑是最正的食物
安格斯牛是最好的﹗
  • 手打蝦滑
  • 牛肉刺身
2009-03-23 3 瀏覽
小週末,在公司搏殺過後已經七時多了,看著晚餐仍未有著落,就約了同是沒有著落的同事一齊來頓簡單飯局,盤算著石門方圓十公里內的食肆,刪除了新城市每每餐廳外人龍不斷的情景,還是跑來大圍落落腳穩妥一點!原先想是光顧裕寶或合發,路經這裡已經見到店外一字排的人龍,但都想碰碰運氣,就跟知客小姐說,結果是仍有位置可馬上安排,更加可以馬上入坐,好彩頭!坐下來,招呼的阿哥阿姐服務相當不錯,客客氣氣,有些如擺碗放碟添醬油等的小點都服務窩心。肥牛這主角在火鍋配料裡當然小不得,分別點上手切黃牛、花雕肥牛及特價的澳洲肥牛三種,其他的如四寶丸、釀豆腐、鱔片、腐皮卷…滿檯皆是,湯底,就來個下火的芫茜皮蛋。論肥牛,好像是特價十元一份的的澳洲肥牛最為得妥,其次是手切黃牛與肥得有點過份的花雕肥牛,但花雕肥牛是經燙水一灼,花雕的濃味蓋過了牛肉的鮮味,有點得不償失;新鮮的四寶丸夠彈牙,釀豆腐是家庭打邊爐媽媽經常制作的,情意結配料,其他配料都是新鮮企理,食得放心。另外有兩個讚賞位的是一,這裡的電磁邊爐,火力夠猛,跟其他要等到望穿秋水湯底仍未滾燙的呆等真是差天共地,二是附送的小型生果盤,配上話梅粉,好味。多謝同事請客,不過價錢好像
多謝同事請客,不過價錢好像不太昂貴,兩個人,撐著肚子行出來,滿足矣。
2008-11-18 14 瀏覽
一行十二人定了VIP 房,第一次黎大圍的小肥牛.都幾大間,VIP房都有九間.十二人點了三個鍋,三款吳同的湯底.一個雞煲翅鍋,一煲係皮蛋芫茜加一煲麻辣.間房吳算好大,不過都有兩部冷氣機,仲有LCD電視添.星期四晚dVIP房都full晒.大堂都好滿,打邊爐都係香港人的favourites!點了好多款火鍋料,有牛肩脊,黃喉,海中蝦,手打蝦丸,手打花枝丸,炸腐皮,蝦刺身,牛肉刺身,鯊魚脣,炸芋頭,粟米,水餃,油墨菜等.牛肩脊,幾香軟,有牛肉味,不過個人認為同沙爹湯底會夾d.黃喉,好爽,第一次食.海中蝦,黎到仲係郁緊,好鮮味.手打蝦丸,手打花枝丸,好像比以前係灣仔店食那些細粒左.不過依然好咪.炸腐皮,熱剌剌,好香脆,差不多係呢度招牌食物.蝦刺身同牛肉刺身,我都無試.水餃,新鮮包,有木耳那種,幾好味道.除了飲Asahi beer外,也有試它的酸梅湯,調教得宜,不是太甜也不酸.幾開胃的.好彩呢度有電視,可以一路食一路睇<珠光寶氣>,very nice!

2008-11-04 16 瀏覽
好耐無打邊爐..星期六訂位,6:00 full左,訂在8:30pm.鍋底叫最普通的鴛鴦湯底.但都可以好好味..食物新鮮...尤其是蟹子墨魚滑、雜菇(很多款)、付皮卷、大大粒蝦既雲吞..好滿足呀~!環境: 人多了一點,迫了一點.我諗人多book房會好d.服務: 成日有人來想收碟..同埋好殷勤加湯..價錢: 中上啦..好似貴小肥羊少少

鍋底叫最普通的鴛鴦湯底.但都可以好好味..食物新鮮...

環境: 人多了一點,迫了一點.我諗人多book房會好d.

服務: 成日有人來想收碟..同埋好殷勤加湯..

價錢: 中上啦..好似貴小肥羊少少
  • 10蚊安格斯牛頸肩、雲吞、付皮卷
2008-09-19 4 瀏覽
星期一,一家七口走去試下這一間有無葵涌果間咁好吃啦~~我地一早訂左位,仲比間房我地添~~一按掣就有services,要讚既~~不過d野食就麻麻喇~~1. 鵝肝墨魚丸: 鵝肝超騷,有幾粒搵唔到添~~2. 雜錦刺生: 真係好難食,尤其係果個所謂海螺刺身,好似咬膠咁~~3. 芝士牛丸: d芝士我差d搵唔到,仲要無芝士味既~4. 10蚊碟牛肉,太薄同太細喇,淥完都無咁半,根本都好似無吃過咁。四大失望,我唔會再去沙田分店囉~~
星期一,一家七口走去試下這一間有無葵涌果間咁好吃啦~~

不過d野食就麻麻喇~~
1. 鵝肝墨魚丸: 鵝肝超騷,有幾粒搵唔到添~~

3. 芝士牛丸: d芝士我差d搵唔到,仲要無芝士味既~

四大失望,我唔會再去沙田分店囉~~