"𝑆𝑜𝑚𝑒𝑡𝑖𝑚𝑒𝑠 𝑎𝑙𝑙 𝑦𝑜𝑢 𝑛𝑒𝑒𝑑 𝑖𝑠 𝑗𝑢𝑠𝑡 𝑎 𝑔𝑜𝑜𝑑 𝑐𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡𝑒𝑎."有無濃茶控☕️🍵🙌🏻💕快啲嚟懲罰呢間黃店😚💛旺角半年前新開左呢間茶飲店( ˘ ³˘)店舖偏小清新嘅田園風格 配合木系裝修佢地運用日本直送茶葉🌿主打不同種類嘅日式茶飲 ✨抹茶✨焙茶✨玄米茶✨煎茶✨純茶(>^ω^<)最特別係佢地用易拉罐裝飲品 無甘易倒瀉❤️店內仲有好多韓星相😛fans快啲去𥄫下🐾話說冰量固定 記住攪勻先飲———————————————————————————〖 鮮奶抹茶🍵 〗💰35 (C)抹茶控必飲🙌🏻😚My forever top 1💕見到就覺得抹茶加鮮奶既漸變好靚 層次分明抹茶同鮮奶比例好好👍🏻我叫左少甜 完全吾怕太甜 甜度適中抹茶味濃郁 重回甘 茶味突出 亦吾會有苦澀味配合牛奶🥛口感更順滑濃厚 吾會蓋過茶味就算飲到最後都吾怕比冰溝淡晒!〖鮮奶黑糖珍珠焙茶☕️ 〗💰38 (C)焙茶聽講有時會賣晒 所以想試嘅早啲去試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)焙茶茶味香濃 少許烘焙味係口中停留飲落十分幼滑😆配合埋黑糖珍珠 好有層次 配搭完美🤪珍珠煙韌又彈牙 口感超豐富但因為有黑糖所以會有少

有無濃茶控☕️🍵🙌🏻💕
快啲嚟懲罰呢間黃店😚💛
旺角半年前新開左呢間茶飲店( ˘ ³˘)
店舖偏小清新嘅田園風格 配合木系裝修
無甘易倒瀉❤️
店內仲有好多韓星相😛fans快啲去𥄫下
🐾話說冰量固定 記住攪勻先飲

———————————————————————————

〖 鮮奶抹茶🍵 〗💰35 (C)
抹茶控必飲🙌🏻😚My forever top 1💕
見到就覺得抹茶加鮮奶既漸變好靚 層次分明
抹茶同鮮奶比例好好👍🏻
我叫左少甜 完全吾怕太甜 甜度適中
抹茶味濃郁 重回甘 茶味突出
亦吾會有苦澀味
配合牛奶🥛口感更順滑濃厚 吾會蓋過茶味
就算飲到最後都吾怕比冰溝淡晒!

〖鮮奶黑糖珍珠焙茶☕️ 〗💰38 (C)
焙茶茶味香濃 少許烘焙味係口中停留
飲落十分幼滑😆
配合埋黑糖珍珠 好有層次 配搭完美🤪
珍珠煙韌又彈牙 口感超豐富
但因為有黑糖所以會有少少甜 建議叫少甜

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10

⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟯:𝟬𝟬-𝟬𝟬:𝟯𝟬

#eatwithnous_飲品
#eatwithnous_旺角
#eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #drinks #likesforlikes #matcha #hojicha #photography #hongkong #foodoftheday #tea #japan #美食 #相機食先 #抹茶 #焙茶 #吃貨 #打卡 #手機食先 #旺角美食 #黃店
#黃色經濟圈
10 分鐘 (堂食)
2021-10-18 19 瀏覽
終於有機會試呢間抹茶😆佢同其他奶茶店唔同,用易拉罐作為包裝,而且仲有抹茶漸層,啱晒打卡🤩【鮮奶黑糖珍珠抹茶】$38~Iced Matcha Latte with Black Pearl 茶味超級濃郁,飲嘅時候會有苦澀嘅味道,鍾意抹茶回甘嘅人應該會好鍾意🤤珍珠煙韌,有黑糖味道,但係我明明冇叫少甜,但係飲落一啲甜味都冇,所以我覺得麻麻地😅《𝕂𝕠𝕔𝕙𝕒𝕪𝕒 小茶屋》📍旺角豉油街29號地下4A號舖

【鮮奶黑糖珍珠抹茶】$38

《𝕂𝕠𝕔𝕙𝕒𝕪𝕒 小茶屋》
📍旺角豉油街29號地下4A號舖
2021-10-18 29 瀏覽
好耐無去旺角原來多咗好多小店今次試咗其中一間小茶屋特別在飲品係用拉罐裝最出名係抹茶同焙茶系列抹茶鮮奶紅豆 ($38)焙茶鮮奶 ($35)兩款茶味都濃焙茶就會再帶點苦澀冰度固定沖出嚟漸層效果啱哂打卡
好耐無去旺角
原來多咗好多小店
今次試咗其中一間小茶屋
特別在飲品係用拉罐裝
最出名係抹茶同焙茶系列
抹茶鮮奶紅豆 ($38)
焙茶鮮奶 ($35)
兩款茶味都濃
焙茶就會再帶點苦澀
冰度固定
沖出嚟漸層效果
啱哂打卡
向來都好鍾意飲各款日式茶,呢間喺旺角嘅小茶屋採用四款日式茶為茶底作基調-有抹茶、焙茶、玄米茶同埋煎茶。鮮奶焙茶紅豆$38本身諗住選擇配搭鮮奶黑糖珍珠,但係我去到嘅時間有啲晏,冇曬珍珠,不過配搭紅豆都非常之match~漸層顏色好靚,要搖勻佢先飲得,焙茶帶有少少燶味焦香但係又唔會苦澀。鮮奶玄米茶紅豆$38玄米茶有佢獨特嘅米香味,加埋鮮奶好順滑,揀咗少甜唔會太甜,紅豆煮得夠淋又亦唔會太甜~包裝非常特別,係透明易拉罐,打開嘅時候好似飲汽水咁, 好有feel!真係幾好飲,下次經過會再買~

鮮奶焙茶紅豆$38

鮮奶玄米茶紅豆$38

2021-10-14 263 瀏覽
🍵小茶屋🏡之前睇IG post已經好想飲今次終於比我飲到啦個名有少少日本風連個Logo都好日本Feel但係其實係香港品牌黎好佩服佢哋諗到呢個設計喺街嗰度買罐裝嘢飲自己order飲抹茶焙茶加椰果加乜加物仲可以少甜少冰竟然要經過開汽水罐呢個程序先飲到入邊既飲料係個幾得意嘅設計(๑>◡<๑)一拎上手見到三層層次就覺得好靚記得要拿拿臨影左相先因為個層次好似Dirty咁好快會融合咗同埋飲個時都要攪勻咗先凍鮮奶抹茶紅豆 (少甜)$38三層分別係抹茶、鮮奶、紅豆抹茶控必飲╰(*´︶`*)╯♡好香濃既抹茶味係無乜苦澀味既抹茶味不愧係用日本茶葉同埋好足料呀紅豆粒都正常發揮粒得黎又有啲茸 紅豆味幾香口小總結:可以Encore香濃茶底,成杯甜而不膩凍焙茶朱古力 (少甜) $38三層分別係焙茶朱古力、鮮奶、咖啡椰果因老細扭計話唔係間間都有咖啡椰果所以+左$3 要咖啡椰果咁又真係幾好食既食落又多個口感而個焙茶味出過朱古力味不過一齊飲落都好和諧飲落都好香濃 幾好飲Btw如果食係抹茶味蛋糕我就鍾意有苦澀味嘅抹茶味不過飲品黎講都係甜甜地過癮啲
🍵小茶屋🏡

自己order飲抹茶焙茶加椰果加乜加物
仲可以少甜少冰
竟然要經過開汽水罐呢個程序
先飲到入邊既飲料
係個幾得意嘅設計(๑>◡<๑)

一拎上手見到三層層次就覺得好靚
記得要拿拿臨影左相先
因為個層次好似Dirty咁好快會融合咗
同埋飲個時都要攪勻咗先

凍鮮奶抹茶紅豆 (少甜)$38
三層分別係抹茶、鮮奶、紅豆
抹茶控必飲╰(*´︶`*)╯♡
好香濃既抹茶味
係無乜苦澀味既抹茶味
不愧係用日本茶葉同埋好足料呀
紅豆粒都正常發揮
粒得黎又有啲茸 紅豆味幾香口
小總結:可以Encore
香濃茶底,成杯甜而不膩

凍焙茶朱古力 (少甜) $38
三層分別係焙茶朱古力、鮮奶、咖啡椰果
因老細扭計話唔係間間都有咖啡椰果

不過飲品黎講都係甜甜地過癮啲
  • 凍鮮奶抹茶紅豆
  • 凍焙茶朱古力
2021-10-13 18 瀏覽
因為我個fd 係BK粉,知道呢間飲品店有應援,咁就陪埋佢一齊去啦 入到去全部都係BK 既相😂 好震撼 😂 叫左杯「極尚純焙茶」,茶味濃而不澀!而佢地個樽,係好似透明汽水罐咁~好特別呀!真係好好飲!絕對值得再翻飲既一間飲品店!(不過呢日重點其實唔係杯野飲,而係BK 生日,朋友請我飲)
入到去全部都係BK 既相😂 好震撼 😂

(不過呢日重點其實唔係杯野飲,而係BK 生日,朋友請我飲
2021-10-09 20 瀏覽
見到不少朋友推介小茶屋的焙茶和抹茶🍵,形容茶味香濃奶滑,剛好今日小弟牛一,為咗使自己開心一下,就去了品嘗該店的鮮奶焙茶☕️環境🏞店舖內會定期擺放不同韓星的應援物,不過我對韓星不太熟悉,所以不太清楚今期的韓星人物😂😂😂不過見到不少客人忙著打卡拍照,應該都是非常有名的韓星吧🥰🥰食物🍵小茶屋提供焙茶、抹茶、玄米茶和煎茶四款茶飲🫖,另外亦提供純茶予原味茶飲的愛好者😌它的茶葉是由日本空運到港的近江茶,算是不太普遍的茶種,讓大家可以嘗試不同地方的茶飲風味😋. 鮮奶焙茶(凍)($35)🧋本身想叫鮮奶黑糖珍珠焙茶,不過餐廳表示暫時沒有珍珠🤭上層是焙茶,下層則是鮮奶:茶和奶的層次分明,混合後的茶飲焙茶味香濃的同時,口感很香滑,滲出陣陣的奶味,但又不會搶去焙茶本身的茶味😋而且,所有茶飲均會用機器在樽上方裝上易拉罐,攜帶方便👍🏼服務👨🏼‍⚖️下午剛開舖,只有一位店員哥哥服務大家。但哥哥動作純熟,很快就把飲品送上💁🏼‍♂️總結我一直對不同茶飲有濃厚興趣。今次能品嘗到日本產茶葉衍生出來的茶飲,感覺唔錯😌也彌補了生日黑雨的灰陰心情⛈🌩🤍🤍下次有機會,要再試其他的口味的😋😋———————————————————————餐

環境🏞

食物🍵

. 鮮奶焙茶(凍)($35)🧋
鮮奶焙茶(凍)

而且,所有茶飲均會用機器在樽上方裝上易拉罐,攜帶方便👍🏼

服務👨🏼‍⚖️

總結

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤
2021-10-08
3 分鐘 (堂食)
鮮奶焙茶(凍)
店鋪:小茶屋 (旺角)地址:旺角豉油街29號地下4A號舖呢間2021年先開嘅日式茶飲黃店小茶屋 @kochaya_tea 💛,以日式直送茶葉即場泡製日本傳統茶底嘅茶飲🌱,為香港人親手送上屬於香港人嘅味道🇭🇰佢哋推出日本近江茶,主打抹茶、焙茶、玄米茶、煎茶同純茶五大茶類飲品。近江指嘅喺近江國,喺日本古代嘅令制國之一,如果以依家嘅日本地圖嚟講就喺滋賀縣果邊⛩,果到水源充足,地處接近江盆地,氣候好適合種茶🌞佢哋嘅瓶器仲好靚好特別😍,似平時我哋似嘅汽水罐型狀,不過就喺透明同印有小茶屋logo嘅,真喺同平時嘅茶飲店杯裝與別不同😌✝️鮮奶黑糖珍珠焙茶 $38焙茶呈深啡色,味道較其他品種茶葉濃厚同充滿烘焙香,加入香滑鮮奶同黑糖珍珠,濃濃嘅焙茶味啱啱好被調和😋,簡直喺一個perfect match👍,鍾意醇厚茶香嘅人最適合不過😎✝️玫瑰荔枝煎茶加蘆薈 $36煎茶喺日本最常見嘅綠茶,味道飲落甘香,仲有好清甜嘅玫瑰荔枝味🌹,當中有一粒粒QQ蘆薈,整體感覺好fresh🤩
店鋪:小茶屋 (旺角)
地址:旺角豉油街29號地下4A號舖

✝️鮮奶黑糖珍珠焙茶 $38

✝️玫瑰荔枝煎茶加蘆薈 $36
2021-09-30
5 分鐘 (外賣自取)
$37 (其他)
旺角茶飲店開到周圍都係,競爭相當激烈,要突圍而出並唔容易。小茶屋算係近期人氣日式茶飲店之一,最深刻係佢用咗易拉罐作為包裝,瓶身印上大大個logo,好啱打卡📸 小茶屋主打日本近江茶,所有茶葉都係由日本直送✈️ 好正宗㗎呢~( ͡° ͜ʖ ͡°) 茶底4款選擇:有抹茶、焙茶、玄米茶同煎茶🍵 啱哂鍾意飲日式茶嘅朋友!店內有唔少韓星生日嘅應援,周圍都痴滿hitomi嘅相,睇得出店主好鍾意韓星🤣 我就對韓星就唔太熟,鍾意韓星嘅朋友可以過嚟打吓卡👏🏻 ❤️ 鮮奶黑糖珍珠抹茶 (凍) $38抹茶、焙茶、玄米茶除咗可以配鮮奶,仲可以配朱古力;配料可以揀黑糖珍珠或紅豆!仲可以追加其他配料,如椰果、蜂蜜爆珠、蘆薈等。透明嘅樽身可以見到好靚嘅漸層,上層係綠色下層係奶茶色🧋茶味都幾濃,奶味濃厚平衡咗抹茶嘅苦澀,所以整體唔算好澀仲有少少回甘😎 珍珠有好多粒,煙韌有咬口,珍珠嘅黑糖味就唔算好出。❤️ 鮮奶黑糖珍珠焙茶 (凍) $38焙茶個漸層都好靚😆 見到咁深咖啡色就知茶味好濃啦!焙茶味比我預期中仲要濃,有濃郁茶香又唔會過於苦澀,飲落順口,同鮮奶好夾,茶香比抹茶更加柔和🍃 甜度我覺得啱啱好,唔會太甜🙊餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (
旺角茶飲店開到周圍都係,競爭相當激烈,要突圍而出並唔容易。

❤️ 鮮奶黑糖珍珠抹茶 (凍) $38

❤️ 鮮奶黑糖珍珠焙茶 (凍) $38

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
係幾出色嘅茶飲店,下次會試吓其他茶底!😛 想飛去日本嘅你可以買一杯止吓癮先🥲
2021-10-03
5 分鐘 (外賣自取)
2021-10-06 38 瀏覽
近日經常於IG看到這款罐裝飲品,原來就於旺角的一間日式茶飲店。罐裝設計極具個人特色,充滿打卡味道。 飲品主要以四款日本直送茶葉為主:抹茶、焙茶、玄米茶和煎茶,即場沖泡調配各式茶飲,各具特色。 焙茶朱古力(凍) Iced Hojicha Chocolate - $38 個人比較喜愛焙茶,因為烘焙的過程除去了茶葉中的苦澀味,而且咖啡因含量較低,不用擔心影響睡眠。焙茶充滿着誘人的煙薰香氣,好醇厚,配上絲滑的朱古力,配搭起來好順口,香氣在口中久久不散~ 玫瑰荔枝煎茶加蘆薈 Iced Rose Lychee Sencha with Aloe - $36 這款煎茶甘甜苦澀均勻平衡,混合淡雅的玫瑰和香甜的荔枝,聞起來清爽舒服,入口清甜,不過咖啡因含量較多,一粒粒蘆薈更有口感。
焙茶朱古力(凍)&玫瑰荔枝煎茶加蘆薈
焙茶朱古力(凍)
焙茶朱古力(凍)
2021-10-05
外賣自取
下午茶
2021-10-06 39 瀏覽
·小茶屋 旺角高質日式茶店🧋見到神童就知係小茶屋😂😆😛 💛💛💛💛💛·~~~~~~~~1️⃣鮮奶黑糖珍珠抹茶🍵($38)*鮮奶黑糖珍珠抹茶🍵要左少甜,估唔到個抹茶味幾耐,一路飲都有苦苦澀澀嘅味道,珍珠夠晒煙韌,甜味適中,令到苦澀嘅抹茶味加點甜,係好正既組合😆😆😌😌😋😋😋👍🏽👍🏽💯💯💯(Score: 5/5)·2️⃣玫瑰荔枝煎茶加蘆薈🌹🫖($36)*玫瑰荔枝煎茶加蘆薈係無奶成份既茶飲,但飲落去茶味太啖,玫瑰味都冇乜,反而係荔枝味最重,好似變咗荔枝特飲咁,蘆薈喺個底度,小編覺得有啲甜,成件事就係飲緊荔枝蘆薈😂😂(Score: 4/5)··其他:*仲有好多唔同嘅茶飲都可以試下,神童變咗係標誌咁🤣🤣下次經過旺角都可以整返杯😎😎😎••-評分👑賣相:✨✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~
小茶屋
旺角高質日式茶店🧋
見到神童就知係小茶屋😂😆😛
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣鮮奶黑糖珍珠抹茶🍵($38)
(Score: 5/5)
2️⃣玫瑰荔枝煎茶加蘆薈🌹🫖($36)
(Score: 4/5)
其他:

評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
鮮奶黑糖珍珠抹茶
鮮奶黑糖珍珠抹茶
2021-10-05 30 瀏覽
跟朋友吃完飯以後,有點想喝點什麼,經過這間店被他滿滿的女明星海報吸引了,又發現這間竟然是以日本茶來作賣點,那就試試跟平常的台式口味有什麼不同吧!再者,這裡的杯也非常特別,是仿汽水罐的!鮮奶黑糖珍珠玄米茶(38元)這個出來的效果挺漂亮,打卡屬性滿滿的!最頂加了大量的抹茶粉,然後是鮮奶,最底的是珍珠,我還想我的玄米茶去了哪裡呢,但吃過以後才發現玄米茶已在其中了!首先你會感受到抹茶的濃香,帶點澀的感覺,然後是奶的幼滑,最後是玄米茶的茶香,整個感覺挺特別的,最後又會吃到QQ的黑糖珍珠!菠蘿百香果煎茶加椰果(36元)這個完全變成水果茶的感覺,喝起來酸甜可口,菠蘿味和百香果味都挺濃,而且還加了他們的果肉進去,所以味道挺濃的,最底還有爽滑的椰果增加口感,喝起來沒那麼單調!

鮮奶黑糖珍珠玄米茶(38元)
鮮奶黑糖珍珠玄米茶

菠蘿百香果煎茶加椰果(36元)
菠蘿百香果煎茶加椰果
2021-10-04
鮮奶黑糖珍珠玄米茶
菠蘿百香果煎茶加椰果
2021-10-05 9 瀏覽
行街行到熱辣辣,當然要買杯嘢飲下啦😋🔖​鮮奶玄米茶紅豆💰38而家先知原來玄米茶係綠色㗎🤣玄米烘炒過之後有一陣獨特芳香嘅味道,然後再帶有淡淡嘅綠茶味,口感順滑☺️無諗過玄米茶溝鮮奶變成飲品之後係咁好飲🤤再加埋一粒粒又香又腍嘅紅豆,推薦❤️今次嗌咗少甜,甜度啱啱好~💫推薦指數: 9/10​​🔖​玫瑰荔枝煎茶加蘆薈💰36店員推介煎茶入面最受歡迎就係呢款啦😍玫瑰味超突出🌹荔枝味要之後慢慢先再滲透出嚟😝配搭爽口嘅蘆薈粒,係比較輕盈清新嘅飲品選擇啊😌💫推薦指數: 8.5/10
行街行到熱辣辣,當然要買杯嘢飲下啦😋

🔖​鮮奶玄米茶紅豆
💰38
💫推薦指數: 9/10​​

🔖​玫瑰荔枝煎茶加蘆薈
💰36
💫推薦指數: 8.5/10
2021-10-03 31 瀏覽
近日好多人去朝聖嘅飲品舖頭,我梗係唔執輸啦,又去點評吓先👍🏻桂花檸檬煎茶加蘆薈非常清新嘅感覺,入口嘅時候檸檬味會出先,重少少,飲落漸漸有桂花嘅清幽芳香,仲有桂花既花瓣籽,加配不失口感既蘆薈亦係好嘅選擇。叫左小甜覺得甜度適中,好岩解渴!👍🏻鮮奶玄米茶紅豆玄米茶唔係好多地方有得揀,而呢一個飲用方法亦都係少之有少,首先要讚佢嘅漸層好靚,玄米茶獨有既清澀茶香亦都做得出色,茶底好重味,配入鮮奶,入口順滑,沉底既紅豆綿滑清甜,同樣叫左小甜!其他人飲品都好吸引,下次再試吓先!
近日好多人去朝聖嘅飲品舖頭,我梗係唔執輸啦,又去點評吓先

👍🏻桂花檸檬煎茶加蘆薈

👍🏻鮮奶玄米茶紅豆

其他人飲品都好吸引,下次再試吓先!
2021-10-03 13 瀏覽
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛屬於香港人嘅茶飲店🥤近期大熱嘅茶飲店✨ 呢間茶飲黃店係旺角豉油街位置夠哂方便👍🏻 店內細細 但裝修好日系😍 而且用樽仔裝飲品好特別 打卡一流🥰 睇住佢點整真係好有趣🤪 第一次去唔知飲咩好 店員會好用心介紹 值得欣賞❤️.佢主要分奶茶、水果煎茶兩款 價錢$35-$38不等🤪 除左常見嘅抹茶、焙茶之外 仲有玄米茶🥰🔹鮮奶焙茶(微糖)🍵店員推介呢杯靚靚漸層👍🏻 第一啖飲落去 「哇 咁濃茶味嘅😍」少有落左奶之後都咁茶底咁濃嘅焙茶😋 飲落有微微嘅苦 但係可以接受嘅🥰🔹玫瑰荔枝煎茶加蘆薈🌹粉紅色好靚😍 煎茶相對較refreshing 岩哂夏天飲❤️ 飲落玫瑰味好重好香🥰 荔枝味相對較輕🤪 底層有大量蘆薈 好足料👍🏻.整體兩杯都唔錯 茶味夠濃😍 而且個樽真係好得意 打卡一流🤪 仲要係黃店無得輸💛小茶屋 • 🤝🏻🤪旺角豉油街29號地下4A號舖
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛
屬於香港人嘅茶飲店🥤